Cum poti face economie de carburant
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

xtremdriving

dragos_avram eu am pus un post aici si astept parerea unor ingineri auto. tu pe ce te bazezi cand spui ca nu consuma atunci cand faci frana de motor?
uite ce am postat eu: http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=2009920
WildChild
QUOTE(uko @ Oct 20 2006, 11:23) *
dragos_avram eu am pus un post aici si astept parerea unor ingineri auto. tu pe ce te bazezi cand spui ca nu consuma atunci cand faci frana de motor?
uite ce am postat eu: http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=2009920

Hai ca am gasit si o dovada mai plauzibila intre timp.
La masinile cu injectie, in frana de motor ai consum ZERO!

BadBoyBlue
QUOTE(semakaman @ Oct 19 2006, 15:38) *
Si care ar fi aia? La "ochi"? naughty.gif
Eu am un Cielo, stie cineva care e presiunea corecta pt cauciucurile fata/spate presupunanand ca de obicei in masina sunt 2-3 pers maxim?
Cauciucurile sunt Montana.

De obicei, presiunea ideala e scrisa pe stalpul 'median' (dintre usi), lateral stanga. Cel putin asa e la Dacie... laugh.gif ..la care presiunile sunt: 1.8 bari - fata.. 2 bari - spate. biggrin.gif
oviviu
"when you have to slow down or to stop, decelerate smoothly by releasing the accelerator in time, leaving the car in gear!

Petrol and diesel cars manufactured from 1990 onwards, are generally equipped with fuel injection combined with an electronic function that cuts off the engine's fuel supply under engine braking (accelerator released and a gear engaged)"

E clar, deci, ca in frana de motor consumul este 0%.
WildChild
QUOTE(oviviu @ Oct 20 2006, 14:09) *

Exactly, dar nu e si cazul la masinile fara injectie, exceptand masinile cu intrerupator al circuitului de benzina montat aftermarket.
tomycta
Deci bine ca v-ati lamurit, in frana de motor la masinile cu injectie consumul este 0 %.

As mai avea o intrebare.. daca merg cu 50-60km/h in treapta a V de viteza, constant, turatia fiind undeva intre 1500-1800 rpm, e bine? E subturata masina? Ce parere aveti... Va rog sa postati numai cei care se pricep... care stiu sigur care-i treaba, si nu din auzite.

Multumesc.
batman
QUOTE(oviviu @ Oct 20 2006, 14:09) *

E clar! Nici macar cand aveti textul in fata nu sunteti in stare sa vedeti adevarul:"These cars consume an equal amount of fuel under engine braking and when idling."

Vrei sa-ti traduc? w00t.gif

xtremdriving
nu e clar fratilor! daca tai benzina nu mai merge motorul. aceeasi discutie se afla si peauto versus/consum dacia logan
inca ceva, daca ar fi ca voi, atunci as merge cam asa...urc in a 4 a la 60 si apoi bag a 3 a si pana scad la 40 nu consum nimic...si iar...
o sa scot un consum de 4 % in oras...smile.gif
danb1974
QUOTE(uko @ Oct 21 2006, 08:44) *
nu e clar fratilor! daca tai benzina nu mai merge motorul. aceeasi discutie se afla si peauto versus/consum dacia logan
inca ceva, daca ar fi ca voi, atunci as merge cam asa...urc in a 4 a la 60 si apoi bag a 3 a si pana scad la 40 nu consum nimic...si iar...
o sa scot un consum de 4 % in oras...smile.gif

Daca tai benzina nu mai trage motorul de unul singur, impins merge daca invingi compresia. Calculatoarele de bord de la masinile moderne indica 0.0 consum momentan in frina de motor.

In accelerare consumi mai mult decit in mers constant (daca ii dai talpa poti consuma instantaneu 20-30% pe timpul accelerarii) asa ca per total nu o sa consumi mai putin (teorema aia cu conservarea energiei e pe bune).
StGermain

QUOTE(batman @ Oct 21 2006, 07:18) *
E clar! Nici macar cand aveti textul in fata nu sunteti in stare sa vedeti adevarul:"These cars consume an equal amount of fuel under engine braking and when idling."

Vrei sa-ti traduc? w00t.gif

Tu nu vezi ca se refera la cele pe carburator cu fraza asta? Cred ca te referai la tine de fapt cu acuzele de mai sus deadtongue.gif
batman
QUOTE(StGermain @ Oct 21 2006, 13:58) *
Tu nu vezi ca se refera la cele pe carburator cu fraza asta? Cred ca te referai la tine de fapt cu acuzele de mai sus deadtongue.gif

Intr-adevar, pasajul respectiv se referea la carburatoare, dar problema ramane! Deci si tu crezi ca motorul tau merge fara benzina?
RAN
Merge e cam mult spus, doar se invarte. Un pic mai tehnic: ECU-ul are un tabel (printre altele) cu care regleaza cantitatea de benzina in functie de pozitia pedalei (la cele cu senzor) sau potitia clapetei (la cele cu cablu).
Daca turatia e prea mare, reduce cantitatea de combustibil pana cand turatia ajunge la valoarea corespunzatoare pozitiei pedalei / clapetei. Daca pedala e in pozitia de relanti, ECU-ul va incerca sa aduca turatia la valoarea de relati, dar, evident, nu va putea. Asa ca va injecta ori o cantitate infima, ori 0.
Sper ca e clar acum
StGermain
QUOTE(batman @ Oct 21 2006, 17:39) *
Intr-adevar, pasajul respectiv se referea la carburatoare, dar problema ramane! Deci si tu crezi ca motorul tau merge fara benzina?

La mine nu e cazul de benzina pentru ca am avut si am numai masini Diesel. Dar oricum, din cate stiam anterior, plus ce am citit acum explicatiile lui akeem - da, cred ca masina consuma 0% in frana de motor.
Este plauzibila chiar si explicatia cu motorul ca rol de compresor, cum ca miscarea componentelor se face datorita inertiei masinii (in loc de combustibil cum ar veni).
Dan55
La injectie in frana de motor consumul este 0, ar fi culmea sa ai posibilitatea sa inchizi total alimentarea si sa nu o faci cand nu este nevoie de ea.
Sunt si carburatoare mai destepte ca cel de pe Tico care au un sistem pentru frana de motor si consumul se apropie si acolo de 0. Carburatorul de Tico are sistem de vacum pentru camera a doua si care se deschide si fara sa apesi pe acceleratie daca este nevoie de putere ( fata de altele care se deschide numai la 75% din cursa pedalei), bobina electrica pentru frana de motor si arc cu bimetal pentru soc automat.
S-ar putea sa ma pacalesc la bobina electrica dar stiu ca m-am uitat pe o schema a carburatorului si are sigur bobina si sistem frana de motor, eu banui ca bobina este folosita la frana de motor, daca nu inseamna ca foloseste altceva dar sigur are sistem pt frana de motor.
xtremdriving
am impresia ca nu prea aveti habar de modul de functionare al unui motor...
de fizica cinetica ati auzit?
faceti si voi o frana de motor, de exemplu de la 80 in a 4a, dati a treia.
dupa asta faceti acelasi lucru dar taind contactul.
e acelasi lucru? nu e. taind contactul nu veti avea frana de motor si nici motorul nu va maqi functiona. e clar?
chiar sunteti incapatanati in fata evidentelor?
RAN
The fuel supply is automatically cut off during overrun, e.g. when the vehicle is being driven down long gradients or when braking, see page 161.
To enable the overrun cut-off to take effect and save fuel, during overrun do not accelerate and if in manual transmission mode do not declutch.

Asta scrie in manual. Probabil ca masina mea incalca legile fizicii cinetice... w00t.gif
roguru
Subscriu postului de mai sus
Click pentru a vizualiza atașamentul
Dan55
Spui chestia asta:

QUOTE(uko @ Oct 22 2006, 11:34) *
am impresia ca nu prea aveti habar de modul de functionare al unui motor...
de fizica cinetica ati auzit?
faceti si voi o frana de motor, de exemplu de la 80 in a 4a, dati a treia.
dupa asta faceti acelasi lucru dar taind contactul.
e acelasi lucru? nu e. taind contactul nu veti avea frana de motor si nici motorul nu va maqi functiona. e clar?
chiar sunteti incapatanati in fata evidentelor?

Si asta:

" inca ceva, daca ar fi ca voi, atunci as merge cam asa...urc in a 4 a la 60 si apoi bag a 3 a si pana scad la 40 nu consum nimic...si iar...
o sa scot un consum de 4 % in oras..."

Astea sunt doua aberatii din partea ta si dupa aia spui ca nu avem habar.

Iti raspund la prima:
Frana de motor se realizeaza prin faptul ca intr-un cilindru la un moment dat se face compresie fara ca aceasta sa fie urmata de explozie. Pe parte electrica nu se taie niciodata alimentarea, deci in interiorul cilindrului scanteia va exista insa in frana de motor injectia taie alimentarea cu combustibil si degeaba are loc scanteia daca nu are ce aprinde, se va realiza frana de motor pentru ca motorul depune efort sa faca compresie dar nu are parte de energia creata la explozie. Daca ar fi cum spui tu intotdeauna va exista explozie si nu va fi frana de motor deoarece dupa compresie ar urma o explozie.
La motoarele diesel datorira compresiei ( fara scanteie) urmeaza o explozie, in frana de motor pompa de injectie nu mai alimenteaza si compresia este facuta fara combustibil deci nu are loc nici o explozie, deci este frana de motor. Daca ar fi cum zici tu intotdeauna in cilintri va intra motorina si va avea loc o explozie care nu da voie motorului sa franeze.

Acum raspund la a doua aberatie:
Cand urci intr-a 4 pana la 60 consumi cea mai multa benzina, daca ramai dupa acea constant la 60 ai consuma putin fata de perioada de accelerare.
In loc sa mergi constant cu 60 si un consum mic tu ai doua etape.
Una in care accelerezi de la 40 la 60 cu un consum MARE.
Si a doua care mergi in frana de motor si cobori de la 60 la 40 cu consum 0%, dar aceasta perioada este foarte scurta, mai ales ca tu vrei sa faci frana de motor intr-a 3-a fiind o prostie, in loc sa lasi tot intr-a 4-a pana la 40.
Deci CONSUMUL in perioada de accelerare cu consum MARE + perioada de frana motor FOARTE scurta cu consum 0% va fi mai MARE decat cel pe aceeasi distanta parcursa constant cu 60 de km la ora.

Acum pentru tine:
Daca faci frana de motor pentru oprire ( pe zapada de exemplu) trebuie sa bagi intr-o viteza mai mica deoarece franarea va fi mai puternica fiind mai multe cicluri de compresie in aceeasi perioada de timp.
Daca faci frana de motor pentru consum, ideal ar fi sa nu schimbi viteza si sa faci frana de motor in viteza in care esti deoarece vei merge o distanta mai mare cu consum 0%.
Atentie am zis pentru consum ca daca vrei sa faci o oprire la semafor cu cu 50 m inainte trebuie sa corelezi ce frana de motor faci sa nu uzezi nici saboti ca te apropii prea repede de semafor si nici sa nu te opresti prea devreme si sa mai accelerezi dupa aia cativa metri.
xtremdriving
sunteti imposibili...smile.gif
daca faci frana de motor, ITI AUZI MOTORUL MERGAND? DA
DACA FACI FRANA DE MOTOR FARA CONTACT ITI MAI AUZI MOTORUL? NU
e clar ca atunci cand motorul merge, consuma si benzina? chiar si numai , sa zicem, 0,3 - 0,4 iar calculatorul rotunjeste consumul la o%?
IAR APROPO DE CONSUM, SUNT MAI SMECHER DECAT TINE!!
am consumat cu metoda aceasta 4% cu un ford granada de 2,3 l...cand vrei lectii de condus ma cauti...
urcam la 60 si opream motorul, pana scadea pe la 30 si tot asa...era in perioada in care nu se gasea benzina si am facut pitesti - bucuresti cu 4 litri...
roguru
uko, uita-te pe imaginea atasata de mine. E scanata din MANUALUL unui Opel Astra. Ce vrei mai clar de atat?
xtremdriving
unde e imaginea?
sebulbus
mai la deal un pic. (#42)
StGermain
QUOTE(uko @ Oct 22 2006, 16:06) *
sunteti imposibili...smile.gif
daca faci frana de motor, ITI AUZI MOTORUL MERGAND? DA
DACA FACI FRANA DE MOTOR FARA CONTACT ITI MAI AUZI MOTORUL? NU
e clar ca atunci cand motorul merge, consuma si benzina? chiar si numai , sa zicem, 0,3 - 0,4 iar calculatorul rotunjeste consumul la o%?

Legat de zgomot, ti s-a explicat deja de ce face zgomot: anume pentru ca merge, compresia se face, dar nu explodeaza ca nu are ce combustibil sa explodeze. Poftim:

QUOTE(Dan55 @ Oct 22 2006, 12:45) *
Frana de motor se realizeaza prin faptul ca intr-un cilindru la un moment dat se face compresie fara ca aceasta sa fie urmata de explozie. Pe parte electrica nu se taie niciodata alimentarea, deci in interiorul cilindrului scanteia va exista insa in frana de motor injectia taie alimentarea cu combustibil si degeaba are loc scanteia daca nu are ce aprinde, se va realiza frana de motor pentru ca motorul depune efort sa faca compresie dar nu are parte de energia creata la explozie. Daca ar fi cum spui tu intotdeauna va exista explozie si nu va fi frana de motor deoarece dupa compresie ar urma o explozie.
La motoarele diesel datorira compresiei ( fara scanteie) urmeaza o explozie, in frana de motor pompa de injectie nu mai alimenteaza si compresia este facuta fara combustibil deci nu are loc nici o explozie, deci este frana de motor. Daca ar fi cum zici tu intotdeauna in cilintri va intra motorina si va avea loc o explozie care nu da voie motorului sa franeze.
xtremdriving
atata timp cat se aude motorul si pe teava evacueaza gaze, motorul merge. e simplu.
cand tai contactul sau benzina, ruleaza, fara sa se auda motorul.
faceti si voi verificarea practica si lasati informatiile de pe net...multe informatii de aici nu sunt de incredere.
faceti proba practica si apoi vorbim.
WildChild
QUOTE(uko @ Oct 23 2006, 09:24) *
atata timp cat se aude motorul si pe teava evacueaza gaze, motorul merge. e simplu.
cand tai contactul sau benzina, ruleaza, fara sa se auda motorul.
faceti si voi verificarea practica si lasati informatiile de pe net...multe informatii de aici nu sunt de incredere.
faceti proba practica si apoi vorbim.

You're way beyond impossible! w00t.gif

Pana acum ti s-a explicat si re-explicat, ti s-au dat surse diferite. Tu - in afara de carcoteala bazata pe crezurile personale - ce surse ai dat/urmeaza sa dai? Zici de proba practica, tu ai facut-o?
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.