richelieu
26th December 2006, 11:02
Atunci cand un motor ajunge la limitarea de turatie, alimentarea se taie complet. Dar asta nu inseamna ca masina va incetini, ci ca isi va pastra viteza constanta. Adica, ECU taie alimentarea pentru a nu lasa motorul sa se tureze mai mult, dar o reia atunci cand simte ca turatia incepe sa scada si utilizatorul nu doreste asta (pozitia pedalei de acceleratie). Si alterneaza in a taia si relua alimentarea, pe intervale extrem de scurte de timp, daca e cazul. Si....bine a zis x-plane trebuie sa fii putin inconstient sa intri in depasire fara rezerva de putere. In astfel de cazuri, este indicat sa schimbi in treapta superioara pentru a avea din nou cuplul necesar continuarii depasirii....
NetFlow
26th December 2006, 12:19
Din cate am inteles un logan dci consuma extrem de putin (4% medie sau ceva de genu?) mai multa economie vreti?
tomycta
26th December 2006, 13:55
QUOTE(NetFlow @ Dec 26 2006, 12:19)

Din cate am inteles un logan dci consuma extrem de putin (4% medie sau ceva de genu?) mai multa economie vreti?

Orice masina diesel consuma mai putin decat una pe benzina. Zi-mi ceva nou
Craciun fericit tuturor
Dan55
26th December 2006, 15:33
QUOTE(X-plane @ Dec 26 2006, 10:56)

Chiar taie alimentarea. Daca omul e tembel sa intre intr-o depasire cu turatia la maxim, fara rezerva de putere, e treaba lui.
QUOTE(richelieu @ Dec 26 2006, 11:02)

Atunci cand un motor ajunge la limitarea de turatie, alimentarea se taie complet. Dar asta nu inseamna ca masina va incetini, ci ca isi va pastra viteza constanta. Adica, ECU taie alimentarea pentru a nu lasa motorul sa se tureze mai mult, dar o reia atunci cand simte ca turatia incepe sa scada si utilizatorul nu doreste asta (pozitia pedalei de acceleratie). Si alterneaza in a taia si relua alimentarea, pe intervale extrem de scurte de timp, daca e cazul. Si....bine a zis x-plane trebuie sa fii putin inconstient sa intri in depasire fara rezerva de putere. In astfel de cazuri, este indicat sa schimbi in treapta superioara pentru a avea din nou cuplul necesar continuarii depasirii....
Da, se pare ca asa este.
Eu as fi facut-o altfel, nu cred ca este greu sa ramai cu debitul la un nivel la care turatia sa nu treaca de pragul maxim si pastram taierea totala doar la mersul in gol. Nici nu vereau sa ma gandesc cum face o masina la 6500 de ture sa-i tai alimentarea si la o secunda sa alimentezi iara si tot asa.
tomycta
9th January 2007, 01:48
Cum e mai bine?
Sa mergi la cuplul masinii? ( de ex la logan e 3000rpm) sau sa mergi cu masina mai putin turata(2500rpm)
Ce pareri aveti? Eventual si argumente.
bolovan
9th January 2007, 08:33
Depinde ce vrei de la masina. Faptul ca are cuplu mare...inseamna ca poate tracta sarcini mai mari, de exemplu, la logan, cu portbagajul plin si 4 persoane in masina, la 2300 rpm, daca calci acceleratia...se misca....greu...dupa 2600 rpm...incepe sa-si iei avint. Mai mult, in zona de cuplu raportul randament ii mai mare. Asta nu inseamna automat si consum mai mic...ci doar randament mai mare - pentru aceasi canitate de conbustibil obti mai mult. Dar, daca mergi constant cu 2300 rpm de ex. ai consum mic...dar nu semnificativ mai mic. Ca sa-ti exemplific. La mine, la 80 km/ora (aprox 2300 rpm) consumul ii de 4.9l/100, dar la 100km/ora (aprox 2700 rpm), consumul ii de 5.4. Consumul a sarit cu aproximativ 10% dar a crescut viteza cu 30% (peste 100km pe ora nu mai ii valabil, deja frecarea cu aerul ii semnificativa. Se considera ca sub 90km/ora frecarea cu aerul ii aproape nesemnificativa la o masina de serie)
tomycta
9th January 2007, 20:01
tot nu m-ai lamurit foarte clar
dorupro
9th January 2007, 20:11
zi ce masina ai si iti spunem noi cum sa o conduci
tomycta
10th January 2007, 00:52
ma refer in general la masini pe benzina.
eu am un logan 1.4
bolovan
10th January 2007, 08:05
Logan 1.6 schimbam asa:
In oras:
2600 rpm - a II-a
2600 rpm - a III-a
50 km/ora - a -IV-a
Nu circul niciodata cu motorul sub 1800 rpm...si nu apas tare acceleratia (mingiiat) - consum intr-un oras foarte aglomerat: aprox 8%
Afara:
2600 rpm - a II-a
2800 rpm - a III-a
60 km/ora a IV-a
75-80km/ora a V-a
Nu circul niciodata sub 2000 rpm si nu apas tare acceleratia (o mingii), consum: 5.2%
Cind merg sportiv: schimb de regula pe la 3500-3800 rpm si nu merg sub 2700 rpm, consum...aa....7-8%?
dorupro
10th January 2007, 12:36
QUOTE(bolovan @ Jan 10 2007, 08:05)

Logan 1.6 schimbam asa:
In oras:
2600 rpm - a II-a
2600 rpm - a III-a
50 km/ora - a -IV-a
Nu circul niciodata cu motorul sub 1800 rpm...si nu apas tare acceleratia (mingiiat) - consum intr-un oras foarte aglomerat: aprox 8%
Afara:
2600 rpm - a II-a
2800 rpm - a III-a
60 km/ora a IV-a
75-80km/ora a V-a
Nu circul niciodata sub 2000 rpm si nu apas tare acceleratia (o mingii), consum: 5.2%
Cind merg sportiv: schimb de regula pe la 3500-3800 rpm si nu merg sub 2700 rpm, consum...aa....7-8%?
Scurt si la obiect. Pentru oras poti sa scazi cateva sute.
Completare... Ajungi la turatia aia in timp, nu o calci ca nebunul.
Poti sa mi spui de ce?

Nu circul niciodata cu motorul sub 1800 rpm...
bolovan
10th January 2007, 14:10
Sub 1800 rpm randamentul motorului ii mic (fum mult pentru nimic), asta mai ales in treptele mari, unde ai nevoie de randament mare (cuplu). I treapta I si II se poate merge si la 1000 rpm...cu conditia sa nu fortezi.
Daca mergi subturata apar urmatorele fenomene:
1. Terpidatii (detonatii puternice si rare)...duce la slabirea pieselor si uzura prematura (biela, vibrochen, supape, pistoane...etc)
2. Temperaturi mari (detonatii puternice produc caldura...dar pompa de apa nu are suficient debit)
3. Detonatii rare...cuplu foarte mic...randament mic...consum mare (in special daca calci acceleratia mai puternic).
4. La temperaturi mari uleiul se arde mai repede, dar paradoxal, apar si depuneri mai multe pe bujii si injectoare (tipice pentru temperatura joasa)
Si mai sint motive...multe
aum
10th January 2007, 16:37
salutare tuturor
ca sa raspund si eu la intrebarea topicului: cum sa faci economie de carburant o sa va povestesc cum merg eu (si cred ca merg destul de economic)
in primul rand am o dacie berlina pe gaz din 1999, cu motor de 1.4 (carburator)
am observat din propria mea experienta ca cu cat mergi mai "subturat" cu atat consumi mai putin carburant. de aceea eu merg intre 1500-2200 (mers normal). exista si o explicatie (logica): cu cat rpm-ul este mai mare cu atat consumul este mai mare deci cu cat rpm-ul este mai mic cu atata consumul este mai mic. eu schimb dintr-o treapta superioara intr-una inferioara doar cand motorul nu mai are putere sa accelereze. am mers intr-a V-a si la 40 km pe ora in coloana pe autostrada.
consumul meu mediu cam 7-8% gaz. in bani, asta inseamna 3.5- 4% benzina.
ce pot sa va sfatuiesc: cand accelerati nu treceti de 2200-2500 de ture (decat daca aveti musai nevoie - ex: intr-o depasire - si acolo este chiar recomandat sa te duci pana in 3000 de ture) si schimbati in treapta superioara cat mai curand posibil. nu accelerati brusc (adica nu calcati pedala de acceleratie la fund) dar ferm (adica n-o taraganati 3 ore pana cand schimbati dintr-a doua intr-a treia)
in depasiri: daca sunteti sub 2000 de ture schimbati in treapta inferioara inainte sa depasiti pentru a avea puterea de a accelera rapid.
in trafic (aglomeratie): pastrati o distanta de o masina si jumatate fata de cel din fata (exceptie de la aceasta regula este la vitezele sub 40km/ora)
eu personal incerc sa folosesc frana cat mai putin posibil. dc? nu pentru uzajul placutelor de frana si al sabotilor (care oricum sunt ieftine la dacie si tin cam 1 an lejer) ci pentru a nu-mi creste consumul de carburant. adica? pai e simplu: orice frana este urmata de aceleratie. orice acceleratie inseamna consum de carburant. eu prefer sa las masina sa "curga" (si cand zic asta nu ma refer la neaparat la scosul din viteza) si sa folosesc frana de motor (si cand zic frana de motor nu ma refer la schimbarea intr-o treapta inferioara). soferii experimentati stiu despre ce vorbesc.
multi soferi (cei mai neexperimentati) accelereaza pana in ultimul moment si apoi franeaza. eu prefer sa "vizualizez" traficul si cand vad ca va trebui sa incetinesc prefer sa iau piciorul de pe acceleratie si sa las masina sa incetineasca usor decat sa tin piciorul pe acceleratie si sa franez in ultimul moment.
ca sa sintetizez: accelereaza ferm dar nu brusc, incetineste mai bine din timp decat sa franezi in ultimul moment si mergi cat mai subturat cu putinta (cand zic subturat asta nu inseamna sa-ti "tremure" motorul, dar ca exemplu daca mergi in coloana si nu trebuie sa accelerezi, in loc sa mergi intr-a IV-a la 60km/ora mai bine schimba a V-a si mergi la 1500 de ture)
masina este ca o femeie: trebuie sa inveti s-o simti.
referitor la consumul de carburant in conjunctie cu frana de motor: nu am masina pe injectie deci nu pot sa ma pronunt. DAR la masinile pe carburator, NU faci nici o economie de conbustibil daca folosesti frana de motor, BA DIN CONTRA, ITI MARESTI CONSUMUL! (asta pot sa v-o spun sigur). daca vrei sa faci economie, scoate masina din viteza si las-o "sa curga" la relanti. (sa nu scoateti masina din viteza cand aveti nevoie de frana de motor: ex: cand cobori o panta, un deal etc pentru ca o sa va suprasolicitati placutele de frana care se vor incalzi extrem de mult si se vor toci prematur)
xtremdriving
10th January 2007, 16:49
in mare e corect ce spui...le va fi greu sa inteleaga ce inseamna subturat si ce nu.
in frana de motor la masinile pe injectie (doar cele care au Engine Brake Control, nu orice masina pe injectie !) consumul este intr-adevar 0. la carburator va trebui sa dovedesti, deoarece in ciuda turatiei mai mari, nu consuma decat ce ar consuma la ralanti...restul se duce inapoi pe retur...
si in panta, cel mai periculos lucru nu e uzura placutelor, CI EFECTUL DE PEDALA LIBERA!! lichidul ajunge la o temperatura extrem de ridicata si se "evapora" pana scade iar temperatura la mediul normal de lucru. cat timp nu e lichid pe circuit, NU E NICI FRANA!! ca na, nu are cine sa impinga placutele...
aum
10th January 2007, 16:54
QUOTE(uko @ Jan 10 2007, 16:49)

in mare e corect ce spui...le va fi greu sa inteleaga ce inseamna subturat si ce nu.
in frana de motor la masinile pe injectie (doar cele care au Engine Brake Control, nu orice masina pe injectie !) consumul este intr-adevar 0. la carburator va trebui sa dovedesti, deoarece in ciuda turatiei mai mari, nu consuma decat ce ar consuma la ralanti...restul se duce inapoi pe retur...
si in panta, cel mai periculos lucru nu e uzura placutelor, CI EFECTUL DE PEDALA LIBERA!! lichidul ajunge la o temperatura extrem de ridicata si se "evapora" pana scade iar temperatura la mediul normal de lucru. cat timp nu e lichid pe circuit, NU E NICI FRANA!! ca na, nu are cine sa impinga placutele...
subturat = motorul incepe sa "trepideze" => schimbi intr-o treapta inferioara
in ceea ce priveste consumul in frana de motor la masinile pe carburator n-am cum sa-ti dovedesc pentru ca nu am cum sa masor. cand am zis ca e consumul mai mare m-am raportat la consumul la relanti dupa logica turatii mai multe consum mai mare.
bolovan
10th January 2007, 16:56
Problema mare la mersul subturat. Respectiv o ti foarte greu la 1500 rpm in treapta a V-a (chiar daca viteza nu crese simtitor...dar pina reactioneaza piciorusul...iti sare consumul de te doare capu')
La masina pe injectie (la logan, DSN, Solenta), peste 1500 rpm, daca iei piciorul de pe acceleratie...taie complet benzina (deci, ii recomandata frina de motor). Mai mult, la un mers subturat (pe linga dezavantajele enumerate mai sus) mai ii si faptul ca, la o frina de motor...nu mai faci economie (injectia cauta sa mentina 750rpm). Din experienta pot sa spun ca cel mai economic mod de a conduce (la motorul de renault 1.4 mpi) ii intre 1800 si 2500 rpm. Sub 1800 rpm incepe sa creasca iar consumul.
uko, ori ce masina care are sistem de inejctie electronic taie complet benzina la frina de motor.
xtremdriving
10th January 2007, 16:59
electronic, da/ dar nu toate injectiile sunt electronice!
aum
10th January 2007, 17:01
QUOTE(bolovan @ Jan 10 2007, 16:56)

Problema mare la mersul subturat. Respectiv o ti foarte greu la 1500 rpm in treapta a V-a (chiar daca viteza nu crese simtitor...dar pina reactioneaza piciorusul...iti sare consumul de te doare capu')
La masina pe injectie (la logan, DSN, Solenta), peste 1500 rpm, daca iei piciorul de pe acceleratie...taie complet benzina (deci, ii recomandata frina de motor). Mai mult, la un mers subturat (pe linga dezavantajele enumerate mai sus) mai ii si faptul ca, la o frina de motor...nu mai faci economie (injectia cauta sa mentina 750rpm). Din experienta pot sa spun ca cel mai economic mod de a conduce (la motorul de renault 1.4 mpi) ii intre 1800 si 2500 rpm. Sub 1800 rpm incepe sa creasca iar consumul.
uko, ori ce masina care are sistem de inejctie electronic taie complet benzina la frina de motor.
poate m-am exprimat putin ambiguu, dar eu ma refeream in primul rand la motoarele pe benzina cu carburator. nu ma dau mare cunoscator ci doar am relatat din proprie experienta. am presupus (si aici probabil a fost greseala mea) ca "tehnicile" mele de reducere a consumului se aplica si la motoarele pe injectie fie ele pe benzina sau pe motorina.
si apropo de "subturat": eu nu am probleme sa tin masina la 1500 rpm-uri. singura "problema" la aceasta turatie este ca nu poti accelera decat f. lent. asadar daca ai nevoie sa accelerezi "normal" schimbi intr-o treapta inferioara.
xtremdriving
10th January 2007, 17:04
nu e problema sa o tii la 1500...eu ziceam ca va fi greu pentru multi - mai ales incepatori - sa inteleaga exact ce inseamna sa schimbi imediat ce poti in sus, si sa o tii la limita subturarii...si nu prea ai cum sa dai date exacte deoarece difera de la masina la masina...
vor trebui sa invete singuri.
aum
10th January 2007, 17:08
oricum, ca o mica completare la "tehnici de reducere a consumului", cea mai importanta si mai eficienta tehnica de reducere a consumului la motoarele pe benzina (fie ele pe carburator sau pe injectie) ar fi instalarea gpl-ului!
pana la 50% economie in bani!
xtremdriving
10th January 2007, 17:11
mda...dar in schimb, pe unde treci "pute" a gaz...portbagajul mai are doar jumatate din capacitate, consumul e mai mare decat ar fi pe benzina...(garantat, cca 1-2 l/100 km), si alte neajunsuri...
richelieu
10th January 2007, 18:05

Uite de-aia afirma multi ca Loganul 1.6 este extrem de puturos. Pe la 3500-3800, masina abia incepe sa traga si trage bine pe la 5000-6000. Deci...ala nu-i mers sportiv, e mers....putintel mai alert. Ia da-i o talpa incepand de la 3500 pana la 6000 si vezi cum trage. Ignora zgomotul. Atunci vezi ce inseamna mers sportiv, bineinteles in limitele mersului sportiv cu Loganul 1.6. Dar sa nu te mire consumurile
.
bolovan
10th January 2007, 23:30
richelieu ma lasi sa te contrazic? Please? Ma lasi?
Masina incepe sa traga la 2500 rpm...la 3000 intra in domeiul cuplului maxim...si se termina undeva pe la 4500-5000. Cind merg sportiv (dar nu fac curse)...nu are sens sa omori motorul la 5000 rpm. Eventual daca faci curse...da, atunci se merita (cele viteva sutimi cistigate).
P.S. Am facut cu un logan laureate 1.6 aprox 30.000 km...mers sportiv, mers economic...de toate...trage masinuta...am fost multumit de ea
test_driver
11th January 2007, 00:34
Azi am aflat ceva. Am setat calculatorul sa-mi indice consumul instantaneu la precizie de zecime, si sa nu indice el asa sa nu ma sperie. Cand pui setarea aia arata in locul contuarului de km reali. Asa e la BMW cel putin. In frana de motor masina consuma 0 (zero) si din 4-5 in 4-5 secunde mai baga cate putina motorina, adica mai indica uneori 0,1 si uneori 0,2% consum instantaneu, deci se poate spune ca aveam consum 0, cred ca mai baga cate putin ca eram aproape de 1000 RPM. cand a ajuns la 1000 RPM, a inceput iar sa toarne, si ca fapt divers in acceleratie am atins 85% consum instantaneu. Marfa, nu?
NetFlow
11th January 2007, 00:40
Cea mai buna economie de combustibil o faca daca lasi masina acasa si pleci cu bicicleta. 
Eu in primele trepte vad "des" 99.9% consum. In a 4-a la "blana" indica cam 45%, In a 6-a la blana ~30%
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.