akeem
27th November 2006, 09:55
QUOTE(think @ Nov 23 2006, 20:42)

Probabil ca poate fi 0 la motoarele scumpe, prin inchiderea controlata a supapelor ( faze de distributie variabile), dar la cele care au o simpla axa cu came- e imposibil, zic eu
Distributia variabila se refera la faptul ca supapele se inchid si se deschid un pic mai devreme sau mai tarziu, in rest tot asa functioneaza. Nu exista nu stiu ce solenoizi care ar actiona supapele, ele sunt actionate tot de arborele cu came, doar ca asta e decalat sau avansat un pic, printr-o miscare suplimentara de rotire in jurul axei, suprapusa peste cea normala, de lucru - vezi pe net sistemul VAMOS-VANOS de la BMW. Si tot ei au inventat chestia aia cu parghiile care deschid supapele mai mult sau mai putin, functie de nevoi, dar si astea tot pe came calca.
Exista, intr-adevar, motoare in 8 cilindrii care la sarcini partiale lucreaza in 4 prin actionarea diferentiata a supapelor, dar solutia nu s-a generalizat, e prea scumpa, complicata si castigul nu e mare, cei 4 cilindrii care nu sunt alimentati nu gasesc altceva mai bun de facut in timpul asta decat cate o mica frana de motor.
Cum am zis si mai inainte, am vazut si emisiuni dedicate, m-am uitat si la Mythbusters cu diverse dispozitive de economisire si rezultatul e ca cel mai important e stilul de condus, care poate duce la diferente de pana la 33% pt. consumul mediu - la aceeasi masina.
Apropo de asta: saptamana trecuta am trecut prima data (dupa 4000km) de 6 - de fapt 6.10. M-am enervat (am crezut ca masina are ceva, ca in primele 2 zile mi-au cazut 2 linii) si drept urmare ieri am facut un Transfagarasan. Am scos pe traseul Pitesti-Capra-Pitesti: 4.67.
Dan55
27th November 2006, 12:01
QUOTE(akeem @ Nov 27 2006, 09:55)

Exista, intr-adevar, motoare in 8 cilindrii care la sarcini partiale lucreaza in 4 prin actionarea diferentiata a supapelor, dar solutia nu s-a generalizat, e prea scumpa, complicata si castigul nu e mare, cei 4 cilindrii care nu sunt alimentati nu gasesc altceva mai bun de facut in timpul asta decat cate o mica frana de motor.
Nu cunosc sistemul dar sunt sigur ca cei 4 sau 6 (12 in V de la mercedes) cilindri nealimentati nu mai fac compresie.
Este simplu sa faci un motor in V, lasi 4 de pe o parte sa lucreze si la ceilalti 4 ridici printr-un mecanism axul cu came mai sus sa nu mai actioneze supapele. Sau orice alt sistem pentru ca neaparat cilindrii care nu sunt alimentati nu trebuie sa faca compresie.
bolovan
28th November 2006, 12:14
Dan55, la masinile cu injectie, peste o anumita turatie se taie complet alimentarea (mai bine spus, nu s mai deschid injectoarele).
De exemplu, la DSN (motorul de CLIO). Daca ai peste 1500 rpm si ridici piciorul de pe acceleratie, timpii de injectie sint 0 pina la 1500 RPM. Dupa care incepe sa injecteze, in catitati mici, suficient de mici cit sa deccelereze usor pina la turatia de mers in gol (750 RPM). Turezi motorul pe la 3000 RPM si dai drumul la acceleratie, o sa observi ca turatia coboara in trepte (de la 1500 rpm in jos).
Dan55
28th November 2006, 20:55
Stiam, citeste posturile mele din acest topic referitor la frana de motor.
Acel raspuns al meu era dat la un caz pe care l-am inteles gresit.
@trident se referea la frana de motor eu am inteles turatie maxima.
coso.garaj
13th December 2006, 15:19
Adevarat,masinile pe carburator consuma mai mult in frina de motor decit la relanti...dar masinile pe injectie au consum 0 in frina de motor fata de 0.6-1.0 litri la ora in relanti.Calculatoarele de injectie au functia fuel cut-off adica la pozitia de 0 a clapetei de acceleratie daca turatia e mai mare de 1200-1500 rpm,taie comanda la injectoare deci benzina nu se mai injecteaza,deci consum 0.Daca nu intelegi asta,sorry.Eu am un service auto specializat si am intrat pe forum pt ca ma simt prost ca exista oameniu ca tine,macar ceilalti sa aiba certitudinea ca nu sint prosti.Sorry daca te simti ofensat dar managementul electronic la motoare e treaba serioasa.. Raspunsul asta e pt UKO
xtremdriving
13th December 2006, 15:27
zi 1500 si nu 1200-1500...
si deci consumul nu e "0" sub aceasta valoare in frana de motor...
WildChild
13th December 2006, 15:40
QUOTE(uko @ Dec 13 2006, 15:27)

zi 1500 si nu 1200-1500...
si deci consumul nu e "0" sub aceasta valoare in frana de motor...
Papa ar trebui sa-si renege religia, pe bune. Esti mai catolic decat el.
Cine naiba face frana de motor sub 1.500 rpm?
Quenall Quabin
13th December 2006, 15:43
E foarte simplu si demonstrat sa mergi ca o bunicuta cu maxim 30
SnowWhit3
13th December 2006, 15:53
Sa zic si eu ceva ontopic: cu cat franezi mai putin cu atat consumi mai putin
Asta inseamna sa dozezi foarte bine acceleratia, de fapt sa folosesti mai eficient carburantul. Bineinteles, in oras nu prea se poate aplica fara sa deranjezi ceilalti participanti la trafic, dar in afara se poate foarte bine si nici nu afecteaza media de km/h cu mai mult de 10%.
xtremdriving
13th December 2006, 16:46
uite cate ceva pe aici:
http://www.fh-muenchen.de/fb03/fe/publikat...sita/fisita.pdf
se pare, ca doar masinile care au EBC (engine brake control) taie benzina..., si o taie undeva intre 1500 - 2000, in functie de temperatura motorului...
asa e?
daca asa e, rezulta ca doar unele motoare cu injectie taie benzina - cele cu EBC... si deci nu e ceva general...daca stau sa ma gandesc la golf gti, model '78...sau peugeot 206 gti etc...ford xr3i, bmw 323 i...
test_driver
13th December 2006, 19:53
@uko, baiatule, tu esti din alta lume, am citit tot topicul asta, tot forumul se chinuie sa-ti explice ca consumul este zero, si tu o tii pe a ta, ca nu si nu, ca motorul face zgomot, etc. Ce masina ai? serios? ai acceleratie prin cablu, sau electronica? eu am avut un Espero, cu acceleratie pe cablu, mai opream motorul in mers, din cheie, si calcam acceleratia la podea, clapeta de aer se deschidea la maxim, si auzeam motorul cu urla, desi cheia era pusa doar sa nu mi se blocheze volanul. Hai sa aud explicatie la asta, ca esti prea capos.
Deci motorul taiat din cheie, facea zgomot, si nu frana chiar asa tare, ba chiar mergea normal, am uitat sa specific ca nu scoteam din viteza, si am uitat sa specific ca turometrul indica zero, deci chiea era scoasa. La BMW nu pot sa mai fac asa, deh acceleratie electronica, si oricum nu faceam, pentru ca nu stiu cat de sanatos e pentru turbina, etc.
edit: fara sa citesc link-ul tau, masinile care au Engine brake control mi se pare ca sunt doar camioanele de la Volvo, daca nu ma insel (oricum ei au avut primii sistemul asta), si pe langa faptul ca taie combustibilul (asta o face ori ce masina) inchide si supapele pentru o compresie mare, iar cand ajunge la compresia maxima, pentru a nu accelera pistonul inapoi deschide supapa, sa se elibereze presiunea, apoi iar o inchide, iar presiune si deci franare, iar deschide pentru a nu accelera pistonul inapoi. pentru asta exista un buton, mi se pare, sau oricum, ceva de genul, nu face asa de cate ori ridici piciorul dupa acceleratie.
xtremdriving
13th December 2006, 20:10
pai citeste-l ca e direct de la bmw...
test_driver
13th December 2006, 20:17
ok ok, o sa-l citesc, sau poate pana acum l-am citit, dar cum ramane cu zgomotul? raspunde la intrebarea aia zgomotoasa, cu motorul optrit din cheie, ca nu face liniste ca in Rolls Royce, si cu pedala calcata, hai ca prea te-ai contrazis. Si ce masina ai.
Te-as intreba cati ani ai dar stiu ca nu ai raspunde, asa ca...
edit: in linkul; ala sunt 16 pagini. si acum nu am timp, sorry. ai fii putut da un citat, si apoi sursa
directoru
13th December 2006, 22:35
am si eu o intrebare, cum e mai econam sa circuli cu masina, ma refer la consum de carburant, la o viteza legala(50 km/h)
, in viteza a treia sau a patra da ca masina are 5 trepte de viteze
mersi anticipat
test_driver
13th December 2006, 22:43
daca e Diesel, undeva langa 2000 RPM, daca e benzina, undeva langa 2500-2700 RPM, in oras ai nevoie de accelerari, de multe ori. Daca e la drum undeva mai subturat, cu conditia sa nu fortezi, si daca e Turbo, peste 1800 RPM. Asta inseamna, 70-80 km/h
eu am scos 4,9% la mers constant asa.
directoru
13th December 2006, 22:46
mersi mult ca nu le prea am sunt incepator
akeem
14th December 2006, 14:06
QUOTE(test_driver @ Dec 13 2006, 19:53)

edit: fara sa citesc link-ul tau, masinile care au Engine brake control mi se pare ca sunt doar camioanele de la Volvo, daca nu ma insel (oricum ei au avut primii sistemul asta), si pe langa faptul ca taie combustibilul (asta o face ori ce masina) inchide si supapele pentru o compresie mare, iar cand ajunge la compresia maxima, pentru a nu accelera pistonul inapoi deschide supapa, sa se elibereze presiunea, apoi iar o inchide, iar presiune si deci franare, iar deschide pentru a nu accelera pistonul inapoi. pentru asta exista un buton, mi se pare, sau oricum, ceva de genul, nu face asa de cate ori ridici piciorul dupa acceleratie.
Eu am observat asta inca din anii '80, la autobuzele 112 UD, apasau un buton cand coborau o pasarela si cand am intrebat un sofer mi-a zis ca franeaza din compresor.
test_driver
14th December 2006, 19:00
nu stiu exact despre ce estevorba, oricum e o treaba mai evouluata, care s-a aplicat pe camioanele Volvo pe la sfarsitul anilor '90. Ce am spus acolo am citit intr-o revista de specialitate cu mult timp in urma.
Poate ca la autobuzele vechi era nevoie de vre-un compresor, acum e motorul un compresor, nu stiu, nu o luati de buna. Ideea e ca se ocupa cu frana de motor acest sistem.
@uko, mai raspunzi la intrebarea aia, sau te-ai retras? Parca vad ca vii si spui ca nu se aude.
xtremdriving
14th December 2006, 20:48
e greu sa iti dai seama "citind" ce fel de zgomot auzeai tu...daca l-as auzi, fii sigur ca ti-as spune
test_driver
14th December 2006, 23:35
OK, iti spun eu ce fel de zgomot, zgomot de motor care functioneaza cu combustibil. Pur si simplu auzeam cum se aude cand o calci la podea, eu o calcam la podea cu cheia scoasa din contact si era acelasi zgomot ca atunci cand o calcam la podea cu cheia bagata. Deci nu sunt prost, si stiu foarte bine ce am auzit, deci sa vad explicatia. Poti sa reproduci ce am facut eu cu espero, cu o Dacie, Cielo, Espero, etc. Tot ce are acceleratie cu cablu.
Apoi astept explicatia.
edit: singura diferenta era ca in cazul motorului oprit din cheie, masina se comporta ca si cand nu ar avea putere, adica nu inainta deloc, logic, pompa de benzina era scoasa din uz. Si zgomotul era parca putin mai mic decat cu motorul in functiune, dar putin, prea putin sesizabil.
richelieu
14th December 2006, 23:58
Ontopic (si fara sa citesc topicul): Din experienta mea, cea mai buna metoda de a face economie de combustibil este transportul in comun....
test_driver
15th December 2006, 09:18
Rcheliu are dreptate, dar biletul este scump, si nu merita, cam cu aceleasi costuri poti traii mai confortabil, poate mai scump putin
, eu nu stau in Bucuresti.
.
uko, cand raspunzi, ca te-am vazut on line. sau ai amutit iar...
slipperyshadow
15th December 2006, 09:19
ce ne tot abureste uko asta cu sfaturile lui?
tomycta
15th December 2006, 20:05
Ce mai deviati de la subiect 
Haideti sa ne axam mai mult pe subiect
X-plane
26th December 2006, 10:56
QUOTE(Dan55 @ Nov 25 2006, 00:10)

Pai nu se taie alimentarea si nici nu se reduce la minim.
Ajunsa la o anumita turatie maxima sa zicem un 6500 (depinde de masina ) alimentarea este "taiata" in sensul ca debitul de benzina nu mai creste si este pastrat un debit doar pentru mentinerea acelei turatii.
Ar fi crima sa tai cu adevarat alimentarea unei masinii cand asta se afla intr-o depasire, din contra unele masinii mai au mici chestii cum ar fi ca daca masina simte ca ai nevoie de putere si esti cu pedala la fund decupleaza automat AC-ul.
Chiar taie alimentarea. Daca omul e tembel sa intre intr-o depasire cu turatia la maxim, fara rezerva de putere, e treaba lui.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.