tomycta
17th September 2006, 13:48
Sal. Eu am un logan 1.4 dar nu am calculator de bord si nu stiu exact consunul... asa ce mai fac eu babeste 
Am citit in mai multe posturi ce trebuie sa faci sa nu consume mult si ceea ce mi se pare si real este:
-sa nu mergi cu masina subturata, fiindca consuma si mai mult(trebuie tinuta in jurul cuplului maxim pt consum optim????)
-sa nu accelerezi cand te apropii de un stop, pur si simplu anticipezi locul de oprire si nu mai calci acceleratia.. o lasi in viteza(frana de motor)
-presiunea la roti sa fie in regula
-ar mai fii sa accelerezi usor cand pleci de pe loc ( aici nu stiu ce sa cred.. daca esti in trafic si mergi ca melcu te claxoneaza si injura toti... voi ce parere aveti? cum procedati?)
dragos_avram
17th September 2006, 15:40
Problema cu subturarea nu e ca ar consuma mai mult, ci ca nu se face bine ungerea. In plus, daca esti subturat si calci mai tare, apar detonatii si altele.
Mi se intampla sa merg subturat (cand intru intr-o localitate, prefer sa merg cu viteza legala sau pe-acolo; nu schimb viteza, ci numai cand ies si trebuie sa accelerez). Mixat cu ce mai zici si tu, am avut record personal 5.2% Bucuresti-Buzau si inapoi, cu 5 persoane in masina (pana la intrarea in Bucuresti, unde pana acasa s-a dus la 5.4%). Cu logan mpi 1.6. Dar nu e prea interesant mersul asa...
AlexIP
17th September 2006, 15:57
Consumul ti'l poti face usor, din plin in plin. Dupa cateva alimentari poti face o medie, ca sa nu zici ca ai variatii mari.
In principiu ce zici tu sunt chestii de baza care te invata la scoala
(except chestia cu stopul unde de obicei iti zice altfel).
abancor
18th September 2006, 09:20
Exact, chestia cu stopul, daca e sa faci economie de carburant, se cheama incetinirea traficului. Pina unde trebuie sa te opresti tre sa mergi cu viteza normala, nu sa te tirasti. Imagineaza-ti efectul unuia care se tirie asupra unei intregi coloane, in centrul unui oras mare, dimineata.
Zetics
18th September 2006, 15:10
QUOTE(abancor @ Sep 18 2006, 10:20)

... Imagineaza-ti efectul unuia care se tirie asupra unei intregi coloane, in centrul unui oras mare, dimineata.
Nu e nevoie sa imi imaginez, vad in fiecare dimineata, live, cateva exemplare d-astea! Combinat cu faptul ca nu baga in viteza decat dupa ce se pune in miscare masina din fata lui, desi a vazut verdele de la semaforul aflat la 5 masini distanta mai in fata, rezulta un nesimtit din cauza caruia trec cu 3-4 masini mai putin la semafor, plus altii de pe alte benzi care (natural) ocupa spatiul liber astfel creat!
Revenind on-topic, chestia cu acceleratul este valabila, dar in niste limite de bun simt, altfel se obtine exact contrariul! De ce? Pur si simplu ganditi-va ca masina aia merga mai mult timp intr-o treapta inferioara, chiar daca nu e turata/si/sau fortata! Si asta este un motiv pentru care o masina nu trebuie sa fie submotorizata!
ianos10
18th September 2006, 21:46
Apropos de consum! Cati litri de benzina am atunci cand am o pavela la nivelul de carburant la logan 1,4? Nu am gasit in cartea tehnica chestia asta iar dealerul mi-a spus ca aproximativ 7 litri! Cresc semnificativ performantele daca folosesc benzina de 98 ? Am doar 350 Km parcursi si de asta pun intrebari de acest gen.
Multumesc!
dragos_avram
18th September 2006, 22:05
Ce intelegi prin pavela la nivelul de carburant ? ai bagat o pavela in rezervor ?
ianos10
18th September 2006, 22:39
QUOTE(dragos_avram @ Sep 18 2006, 23:05)

Ce intelegi prin pavela la nivelul de carburant ? ai bagat o pavela in rezervor ?
Am uitat sa pun ghilimelele de rigoare! Asa este trecut in cartea tehnica. (Acolo aminteste doar de cele 4 pentru temperatura lichidului de racire)E vorba despre liniutele de nivel de pe display-ul din bord. Scuze!
tomycta
23rd September 2006, 14:27
ajunge cu off-topicul.... 
VB de economia de carburant, in general la masini( la benzina mai ales, ca pt cele diesel nu-i nevoie
)
kosovaru11
23rd September 2006, 14:53
QUOTE(tomycta @ Sep 17 2006, 13:48)

Sal. Eu am un logan 1.4 dar nu am calculator de bord si nu stiu exact consunul... asa ce mai fac eu babeste

Faci plinul ,mergi 100 km,faci plinul si cred ca o sa-ti dai seama de consum.
Daca vrei sa "consune" cat mai putin incearca sa-ti formezi un mers constant fara accelerari bruste,fara figuri dar nici sa incurci partenerii de trafic.
Dar cel mai bine o tii parcata si mergi cu tranportul in comun.
nbogdani
10th October 2006, 15:57
QUOTE(tomycta @ Sep 17 2006, 14:48)

-sa nu accelerezi cand te apropii de un stop, pur si simplu anticipezi locul de oprire si nu mai calci acceleratia.. o lasi in viteza(frana de motor)
Motorul consuma mai putin in frana de motor decat pe liber in relanti?
WildChild
10th October 2006, 16:21
QUOTE(nbogdani @ Oct 10 2006, 16:57)

Motorul consuma mai putin in frana de motor decat pe liber in relanti?
Teoretic in frana de motor ai consum aproape zero.
longroad
10th October 2006, 16:25
QUOTE(WildChild @ Oct 10 2006, 17:21)

Teoretic in frana de motor ai consum aproape zero.
De ce? Motorul nu merge cam supraturat in frina de motor?
WildChild
10th October 2006, 16:53
Am zis teoretic, dar asta nu prea se intampla. Treaba e ca atunci cand aplici frana de motor, gazele de evacuare sunt practic fortate afara, timp in care supapele de admisie sunt aproape inchise. Bineinteles, e vorba de doar cateva secunde, timp in care benzina/motorina din cilindri este arsa si evacuata.
As explica mai bine dar n-am articolele pe care imi bazez afirmatiile langa mine.
Pana una alta, iata cateva link-uri legate de condusul economic: Fuel Saver si nemuritorul Wiki.
nbogdani
11th October 2006, 09:00
"When running with closed throttle at above idle speed the engine efficiency becomes negative. This is the basis of the standard method of going down steep hills without overheating the brakes by using the lower gears. On the other hand, driving in the neutral gear when neither power nor braking is needed, which is illegal in some US states, can save small amounts of gasoline by removing engine drag."
Merci pt link. Am gasit ce ma interesa. Deci nu faci economie de combustibil daca mergi in frana de motor.
cosminnuss
16th October 2006, 14:30
La C4-ul meu imi afiseaza consum 0.0 atunci cand sunt in frana de motor.
Frana de motor si accelerarile lente pot salva consumul.
Nu am inteles cum este consumul atunci cand tii masina in cuplu (intreba cineva la inceputul threadului).
longroad
19th October 2006, 14:00
1. Schimbat viteza pina in turatia de cuplu maxim.
2. AC oprit.
3. Mers in treapta cea mai mare posibila (adaptata bineinteles la viteza masinii).
4. La drum intins (viteza mare) geamuri inchise.
dragos_avram
19th October 2006, 14:16
Masinile cu motoare pe injectie consuma 0 (zero) in frana de motor, pentru ca stie calculatorul de injectie sa nu mai dea benzina deloc. Motorul nu se opreste, pentru ca este actionat de trenul de rulare
3. Mers in treapta cea mai mare posibila (adaptata bineinteles la viteza masinii).
Ideea e sa nu incerci sa accelerezi cu motorul subturat, ca dai in alte alea (in afara ca nu accelereaza, poate sa dea in nas, sau sa detoneze)
semakaman
19th October 2006, 14:47
Probabil ca toti o stiti dar nu am vazut aici asa ca o sa spun si eu ce mi se pare important: atentie mare la presiunea in pneuri. Pneurile trebuie sa fie tot timpul la presiunea corecta ( nu prea stiu eu multe dar probabil ca scrie undeva in cartea masinii), altfel masina "va trage" mai greu si implicit un consum mai mare. Ma intreb daca exista un catalog cu tipurile de pneuri si presiunile corecte...are cineva?
xtremdriving
19th October 2006, 15:20
nu exista asa ceva. cauciucurile se umfla in functie de tipul masinii si incarcatura
semakaman
19th October 2006, 15:38
QUOTE(uko @ Oct 19 2006, 15:20)

nu exista asa ceva. cauciucurile se umfla in functie de tipul masinii si incarcatura
Si care ar fi aia? La "ochi"?
Eu am un Cielo, stie cineva care e presiunea corecta pt cauciucurile fata/spate presupunanand ca de obicei in masina sunt 2-3 pers maxim?
Cauciucurile sunt Montana.
sebulbus
19th October 2006, 15:41
presiunea la tubeless e scrisa pe marginea lor, ca o plaja de valori, si o adaptezi la cat de comfortabila se simte masina si ce incarcatura urmeaza sa aiba.
xtremdriving
19th October 2006, 15:47
Ma intreb daca exista un catalog cu tipurile de pneuri si presiunile corecte...are cineva? asta intreba. o logica elementara iti va spune ca nu poate exista un catalog de cauciucuri montana cu presiunea de umflare atata timp cat le poti folosi si pe ford fiesta si pe nova si pe cielo si pe orice alta masina. capisci?
daca intreba de existenta unui catalog cu tipuri de masini, anvelope recomandate si presiunea la care se umfla, poate gasea un catalog...
in cazul tau, nu ai o eticheta, ceva pe stalpul usii sau pe pragul interior?
longroad
19th October 2006, 16:14
QUOTE(dragos_avram @ Oct 19 2006, 15:16)

Masinile cu motoare pe injectie consuma 0 (zero) in frana de motor, pentru ca stie calculatorul de injectie sa nu mai dea benzina deloc. Motorul nu se opreste, pentru ca este actionat de trenul de rulare
Ideea e sa nu incerci sa accelerezi cu motorul subturat, ca dai in alte alea (in afara ca nu accelereaza, poate sa dea in nas, sau sa detoneze)
Aha, chiar de asta am mentionat "adaptata la viteza masinii". Iar daca ai nevoie sa accelerezi - retrogradezi o treapta si ai rezolvat problema.
semakaman
20th October 2006, 10:08
QUOTE(uko @ Oct 19 2006, 15:47)

Ma intreb daca exista un catalog cu tipurile de pneuri si presiunile corecte...are cineva? asta intreba. o logica elementara iti va spune ca nu poate exista un catalog de cauciucuri montana cu presiunea de umflare atata timp cat le poti folosi si pe ford fiesta si pe nova si pe cielo si pe orice alta masina. capisci?
daca intreba de existenta unui catalog cu tipuri de masini, anvelope recomandate si presiunea la care se umfla, poate gasea un catalog...
in cazul tau, nu ai o eticheta, ceva pe stalpul usii sau pe pragul interior?
Gata m-am prins
la ultimul reply am citit in graba si m-am grabit sa dau raspuns.
Am sa ma uit sa vad daca mai am eticheta, ms.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.