Buna, am sosit si eu de la roma si cum e frumos si normal am sa va impartasesc impresiile mele si am sa ajut si sfatuiesc daca am sa fiu in masura pe urmatorii vizitatori.
In primul rand spun MULTUMESC PT INFORMATIILE UTILE TUTUROR CELOR CARE AU SCRIS PANA ACUM. Am constatat cat de util e sa stii macar din citite unele lucruri.
Acum la treaba;
1. Daca nu stati in centru cred ca romapass merita .
2. Programul a fost lejer eu fiind cu inca 3 persoane care au vazut din aceasta vizita un miniconcediu si a tratat drumul la roma ca atare "lejer"
eu as fi vrut mai mult dar pt prima data a fost ok.Sigur voi revenii.
Ziua 1
Aterizare 7.05(pot spune ca s-a mers jnur ca si orar atat la dus cat si la intors - mentionez ca am mers cu wizz) aici pana am luat bagajul un bus a plecat (era cel pt metrou Anagnina) asa ca am luat altul pt Terminii la 4e/bilet plecare la 8 de la aeroport. Face cam 50 min pana la gara. Aici am luat pass si am plecat la hotel ( in zona marconii). Cand ne-am cazat am rugat la receptie sa ne faca rezervare la Galeriile Burghese.
Despre hotel pot spune ca e ff curat, camere mari si mic dejun ok pt noi (omleta, 2 feluri de salam, cascaval, gem, miere,unt,fructe,prajiturele div, lapte, cereale, cafea,ceai) curatenie in fiecare zi pret 138/3nopti/persoana.
Pentru a profita de pass am facut colosseum+palatin+muzeul palatin, urmand Galeriile Bughese la care am avut rezervare a doua zi.
Dupa coloseum am mers la vatican unde am vazut doar bazilica Sf. Petru. Am mancat pe o strada laterala meniu la 10e/pers care avea pizza/paste/lasagnia la alegere, un pahar (200ml)bere, cafea(ff buna au zis cunoscatorii)/inghetata . Pt inceput a fost ok. am mai colindat ceva in jur si am plecat spre hotel. Dupa amiaza am fost la fantana trevi si inprejurimi, am colindat pe strazi, am ratat Panteonul si regret dar asta e. Am mers in zona terminii si am mancat ceva cald(mancare gatita) dupa care retragerea la hotel unde am mai facut ceva cumparaturi marunte.
Ziua 2
Trezirea la 7.30 ora romei, mic dejun si plecarea la vatican pt muzeu si capela. Biletul e 14e/pers muzeu+capela (nu cred ca se poate altfel). Grandios e putin spus pt ce e aici. Sali si culuare de vis (regret dar nu le am cu poezia sunt pe date fixe dar ma stradui sa descriu cate ceva)
totul a durat cam 4-5 ore. La iesire va recomand barul lor unde eu am mancat cea mai buna pizza (dupa parerea mea) la 3.6 e o felie mare. Poti alege din 5-6 feluri care sunt la momentul respectiv (se fac mlte feluri dar pe rand, se termina una iese alta dar nu la fel probabil sunt vreo 10-12 diferite). La plecare am cumparat de la posta vaticanului diverse si am trimis celor dragi cate o vedere, merita. Vederea 0.50e + timbru 0.3e
Plimbare aiurea si retragere la hotel. vizita in cartierul fascist unde inafara de o cladire nu prea. Dupa amiaza Galeriile Burghese care sunt de vis. Daca nu vreti audioghid in fiecare sala sunt planse cu descrierea exponatelor (au nr pe ele si veti face corelarea cu cele descrise in planse) in engleza si italiana. Plimbare prin parc si inapoi la terminii unde am colindat gara in amanunt. Aici am dat de un magazin alimentar ok.Preturi: castron cu salata (div frunze+rosii+nuci+parmezam+ulei+otet+sare si piper+tacam si servetel ) complet dotat si utilar 2.9e, mezeluri de la 1.7 pt 2-3 sendwichu-ri cascaval sau branzeturi idem, apa 1.5l/0.4e, bere 0.66/1.15e, painea este scumpa 0.9e/5feli, salate fructe de mare 3-4e/caserola mica.
Ziua 3
Plimbare pt cumparaturi si cascat ochii dimineata. Am ajuns la un fel de mol COIS cica agreat de localnici. Parerea mea SCUMP, supermarketul din dotare ok dar sa cari diverse de la 12 statii de metrou NU. Multa inghetata consumata pe oriunde mi se parea ok pret/aspect (nu acela de vechi)
am mancat una de ciocolata cu ardei iute (diavolo) super dar, nu e indicata celor care nu mananca picant
Dupa amiaza am facut CORSO un bulevard mai mult pietonal care leaga (circca 3 km) Piazza del Popolo de Colosseum de necrezut dar eu am fost fascinata de acest traseu. Foarte multe obiective si sute de magazine de firma + diverse. O srada destul de colorata de la cei care coc castane la magazinele de super fite. Incerc sa descriu trasul asa cum l-am perceput eu;
Plecare din piazza unde era un fel de targ anual al forestierilor sau ceva de gen. Tur de piazza, poze, cum intri de la metrou in stg sus pe scari este o fintana pe care eu am localizat-o la intoarcere (am facut traseul dus intors chiar daca locuiam la 5 staii metrou de colosseum, am preferat sa fac 11 ). Am plecat pe Corso cu gandul la Panteon. Am mers la pas usor (stanga si dreapta multe obiective mai mari sau mai mici de vazut). Am vazut Piazza Spagna undeva in stanga , am admirat treptele spaniole, (pt asta am iesit de pe corso in lateral ), am revenit pe drumul central unde am mai vazut coloana di Marco Aurelio, piazza di Sant Ignazio, am mancat inghetata (nu se poate fara) si am ajuns pe neasteptete in Piazza Venezia. Imensa cu Musei Capitolini . O cladire mareata cu multe statui si trepte. Se poate urca pe acoperis cu un lift exterior aflat in spate iar de sus se poate vedea toata roma ( cred) nu am urcat si asta consider iar o pierdere pt mine. Asa e cand nu esti singur, deh au si alti ceva de spus. In dreapta este Imperial Fora (coloana lui traian), si de aici pana la colosseum o aruncatura de bat.
La intoarcere desja eram mai multi asa ca am mers intins cu ceva opriri la magazine pt uitat (ai impresia ca nici ata nu-ti permiti daca te raportezi la preturi ) .
fascinatia drumului;
Inafara de obiective vizitate care au fiecare povestea proprie si iti arata cat de marunt si neinsemnat in timp si spatiu poti fi fata de maretia si dainuirea lor de peste ani. Care daca ar pute sa-si spuna povestea proprie, am afla si bune si rele petrecute dealungul timpului, cum au fost slavite, uitate, lasate de isbeliste sau exploatate si jefuite.
ARTISTII muzicieni de diverse genuri (multa muzica instrumentala gen RAZA formatia indiana care e si prin Bucuresti)
mimi care faceau pe statuile
dansatori, pictori si aici as preciza un baiat si o fata (chinezi) langa care eu as fi stat pana dimineata. Pictau pe carton lucios cu vopsea la tub, un tablou in 20-30 min, un vis nu pot descrie sentimentul pe care l-am avut cand vedeam ce pot face cu acele tuburi de vopsea comparativ cu cei ce au "pictat'' metroul linea b, pictori care vor ramane vesnic anonomi, care se bucura de fiecare banut pus de trecatori pentru spectacolul dat de ei (si aici as spune ca multi vad putini lasa un ban ) si care isi vand un tablou cu 10e. am cumparat unul reprezentand colosseumul in asfintit daca pot fac o poza si o atasez.
am sa inchei pentru moment cu un + si - pt roma
+
stiu sa faca bani din piatra seaca (noroc ca au destule)
transport ok max 3min intre metrouri in saptamana, duminica max 4-5min
fara probleme pe strazi in zone turistict
full de gelaterii (destul de pucine neinteresante in comparatie cu numarul lor)
indicatoare de strazi si obiective vizibile
rest pana la cent
_
greu gasesti unde sa mananci ok pt gustul si buzunarul romanului de rand.
aici dau cateva locatii ca paranteza
* pe Corso de la piata Spagna dreapta spre piata Venezia un Autogril cu mancare calda cu gratar facut pe loc, preturi; o salata 4-5e , paste cu fructe de mare 8e , gratar cu cartofi 10-12e , desert 3-4e, bere 3.5-5e, apa 0.5l 1.6e.
* la termini este iar un autogril dar fiind mai circulat e mai nasol, dar pe lateralul garii spre Cavour este o strada mica imi scapa numele acum , cu o tavola calda unde am intalnit o romanca (de treaba fata) preturi: 1/2 pui cu cartofi taranesti si salata mare cu detoate 11.5e, frigarui cu cartofi la tava +bere mare la pahar (400ml) + paine+o felie pizza 10.9
atat pt moment va las. PA
Cum se cheama hotelul unde ai stat?