Cred ca judeci Italia foarte superficial. Nu ma pronunt despre Spania pentru ca nu am fost inca, sunt convins ca e foarte fain si e pe lista mea pentru urmatorii ani. Dar Italia e pe primul loc ca numar de obiective de mare valoare/importanta (e tara cu cele mai multe obiective din patrimoniul mondial UNESCO - e drept, Spania e pe locul 2), ca istorie/importanta de-a lungul istoriei nu prea se compara nimic cu Roma (Atena ar mai fi un reper important, dar vremurile de glorie a Atenei au apus mult mai repede si apoi s-a cam "sters"), din punct de vedere religios e unul dintre cele mai importante centre ale lumii (pt multi e cel mai important), ca si muzee/opere de arta doar Paris si Londra (si poate Florenta) se pot compara in Europa, Colosseum-ul e singura dintre cele 7 noi minuni ale lumii care se afla in Europa (chiar daca pe tine nu te-a impresionat - poate nu te-ai gandit ca sta in picioare de 2000 de ani si ca avea o capacitate de 50.000 de oameni ... dupa 2000 de ani in Romania noi abia avem doua trei stadioane cu o capacitate la jumate si desi au doar cativa zeci de ani vechime sunt intr-o stare mai proasta) si in general e un oras unde si-au lasat amprenta cei mai mari artisti ai lumii (Michelangelo, Rafael, Da Vinci) si gasesti in biserici practic necunoscute (pe plan international) lucrari mai valoroase decat toate operele de arta de la muzeul nostru national de arta la un loc. Si ce uiti e ca mare parte din centrul Romei arata cam la fel si acum cateva sute de ani, multe din pietele/fantanile arteziene pe care le vezi tu astazi sunt cam in aceiasi forma din 1500-1600. Practic Roma e un mare muzeu in aer liber, poate cel mai spectaculos din lume. Dar e drept ca nu toata lumea apreciaza muzeele/istoria/operele de arta si vor altceva de la un oras. Unii prefera orase gen New York, cu cladiri moderne, viata de noapte mai vie, restaurante de toate felurile, etc sau orase exotice gen Barcelona cu influentele fanteziste arhitecturale ale lui Gaudi sau influente arabe.
Cat despre restul tarii ... in Italia gasesti tot ce vrei la superlativ: insule (Sardinia, Sicilia, Capri, Ischia, Eoliene), munti (Dolomiti, Matterhorn, chiar si Mont Blanc e o treime in Italia), poate cele mai frumoase zona de coasta din Europa (Amalfi, Cinque Terre), lacuri (Garda, Como, Lugano), vulcani (Etna, Vezuviu), orase in lagune (Venetia), printre cele mai bune regiuni viticole ale lumii (Toscana, Piedmont, etc), chiar si delte (Po). Nici Spania nu sta deloc rau, dar cel putin ca si notorietate e un pic sub Italia. Acum ca italienii au stiut sa-si promoveze mai bine valorile sau chiar isi merita notorietatea ... e greu de zis. Dar obiectivele italiene si artistii italieni sunt totusi mai renumiti. Cele mai renumite/recunoscute de public picturi din lume sunt Mona Lisa a lui Da Vinci (e drept, expusa la Paris) si Geneza din Capela Sixtina a lui Michelangelo - cea cu Adam cu mana intinsa spre Dumnezeu (am citit asta pe undeva, Wikipedia parca). Probabil cele mai celebre sculpturi sunt David si Pieta a lui Michelangelo (ar mai fi Venus din Milo si alte cateva antice grecesti, dar au autori necunoscuti). Cele mai celebre opere sunt scrise de Rossini (Barbierul din Sevilla), Verdi (Traviata, Aida, etc), Puccini (Madame Butterfly). Anotimpurile lui Vivaldi sunt printre cele mai cunoscute piese clasice (la concurenta cu Beethoven, Mozart si Strauss). Aproape oricine cu o minima cultura generala stie cum arata Colosseum-ul, turnul din Pisa, piata San Marco din Venetia, biserica San Pietro din Roma. Iar arhitectura romana/renascentista au influentat masiv toata arhitectura mondiala. E greu sa contesti valorile Italiei cand ai atat de multe exemple mai sus.
Cat despre restul tarii ... in Italia gasesti tot ce vrei la superlativ: insule (Sardinia, Sicilia, Capri, Ischia, Eoliene), munti (Dolomiti, Matterhorn, chiar si Mont Blanc e o treime in Italia), poate cele mai frumoase zona de coasta din Europa (Amalfi, Cinque Terre), lacuri (Garda, Como, Lugano), vulcani (Etna, Vezuviu), orase in lagune (Venetia), printre cele mai bune regiuni viticole ale lumii (Toscana, Piedmont, etc), chiar si delte (Po). Nici Spania nu sta deloc rau, dar cel putin ca si notorietate e un pic sub Italia. Acum ca italienii au stiut sa-si promoveze mai bine valorile sau chiar isi merita notorietatea ... e greu de zis. Dar obiectivele italiene si artistii italieni sunt totusi mai renumiti. Cele mai renumite/recunoscute de public picturi din lume sunt Mona Lisa a lui Da Vinci (e drept, expusa la Paris) si Geneza din Capela Sixtina a lui Michelangelo - cea cu Adam cu mana intinsa spre Dumnezeu (am citit asta pe undeva, Wikipedia parca). Probabil cele mai celebre sculpturi sunt David si Pieta a lui Michelangelo (ar mai fi Venus din Milo si alte cateva antice grecesti, dar au autori necunoscuti). Cele mai celebre opere sunt scrise de Rossini (Barbierul din Sevilla), Verdi (Traviata, Aida, etc), Puccini (Madame Butterfly). Anotimpurile lui Vivaldi sunt printre cele mai cunoscute piese clasice (la concurenta cu Beethoven, Mozart si Strauss). Aproape oricine cu o minima cultura generala stie cum arata Colosseum-ul, turnul din Pisa, piata San Marco din Venetia, biserica San Pietro din Roma. Iar arhitectura romana/renascentista au influentat masiv toata arhitectura mondiala. E greu sa contesti valorile Italiei cand ai atat de multe exemple mai sus.
Bravo. Ai perfecta dreptate. n-am mai citit de mult o parere asa de avizata despre Italia. Mi-a placut la tine ca ai amintit de Cinque Terre si lacul Como, credeam ca numai mie mi s-au parut niste locuri rar intalnite, desi am calatorit si eu ceva prin europa.
la ce ai spus tu as mai adauga bolognia, cu cea mai veche universitate din europa si cu cele doua turnuri Asinelli (97m, inclinat cu 1,3 m) si Garisenda (49 m), datand din sec XII-XIII, un fel de zgarie nori medievali, verona cu celebrul balcon al julietei si arena construita in sec I d.Hr. si genova, orasul natal al lui cristofor columb si vechi port al europei.
pentru impatimitii curselor de masini e de vizitat muzeul ferrari din maranello (unde sunt expuse toate monoposturile si modelele de serie plus trofeele castigate in F1), circuitele de F1 de la Imola si Monza.
Italia ramane o destinatie turistica importanta, chiar daca e umbrita uneori de aspecte relatate aici precum gunoaiele de pe strazi (de care pot fi raspunzatori si multi cetateni de-ai nostri - vezi zona prima porta din Roma)
,