christin
25th March 2009, 13:37
salutare!!!
tocmai ce m-am intors de la roma si ma gandesc ca sunt multi care citesc acest forum (asa cum am facut-o si eu) si poate va vor fi de folos ceva informatii mai recente.
am ajuns la roma seara, la 20.20 cu wizz air. imediat am luat autobuzul shutlle (5 euro) pana la termini (via marsala). cazarea am avut-o pe via nazionale. cunoasteam cat de cat harta si am ajuns imediat la hotel alius (3 stele - 220 euro/3 nopti/mic dejun inclus). Hotelul dragut, central, ieftin (pt zona), mic dejun foarte consistent (lapte cu cereale, cornuri, biscuiti, paine, unt, dulceturi, suc natural, cafea...etc). televizorul din camera era f mic si prindea decat posturi din italia. (pe noi nu ne-a deranjat; il deschideam doar ca sa nu fie liniste in camera). seara am avut timp sa vizitam cateceva prin imprejurimi. insa de a doua zi a inceput aventura:)
in prima zi - sambata - am mers la vatican,. cu toate ca majoritatea spun sa nu mergi sambata la vatican ca e foarte aglomerat am preferat sa mergem pentru ca afara era cam frig si am zis ca la vatican vom vizita interioare. am luat metroul ca sa ajungem cat mai repede (pana la statia otaviano). la 9 eram acolo. ne-am indreptat spre muzeele vaticane. era o coada enorma, cam de jumatate de km. ne-am speriat in prima faza, am zis ca vom sta jumatate de zi. nu a fost asa. se mergea foarte repede. cam jumatate de ora am stat la coada! nu ne-a venit sa credem. interioarele te lasa cu gura cascata. inclusiv capela sixtina. ne-a luat cam 2 ore si ceva sa vizitam aproximativ toate muzeele. foarte frumoase. impresionante. intrarea a costat 14 euro. am mers apoi la basilica san pietro. abia asteptam sa intram in faimoasa piata pe care doar la televizor o vazusem. superba de asemenea. din nou ne-a speriat coada. aproape ca facea inconjurul pietei. ne-am asezat si in nici 30 de min eram deja in basilica. deci, nu va fie teama de cozi, se merge f repede! basilica mi-a lasat cea mai frumoasa amintire. e de nedescris! am urcat apoi pe cupola (5 euro pe scari/7 euro cu lift). sunt in total vreo 650 de scari. cu liftul urci cam jumatate din ele. noi am luat-o pe scari. e obositor, dar privelistea de sus te face sa uiti de durerea de picioare. sus pe basilica am baut cel mai bun late machiato si cel mai ieftin (doar 90 de centi). nu ocoliti micul barulet de acolo si savurati o cafea pe basilica san pietro! am luat-o apoi spre centru istoric al romei pe jos. am trecut pe langa castelul sant'angelo. nu am intrat insa. apoi am mers in piata navona. e superba, plina de artisti. apoi am mers la hotel, unde oboaseala ne-a doborat si nu am mai putut iesi pana a doua zi.
a doua zi - duminica - vremea a fost mult mai frumoasa. am reusit sa vedem aproape toata roma. traseul a fost urmatorul: santa maria maggiore (intrare libera) - colosseumul (9 euro biletul intreg; 4.5 euro pentru pers sub 25 de ani - se arata buletinul) - palatinul (se intra cu biletul de la colosseum) - forul roman - campidoglio (unde este si primaria; in partea dreapta a cladirii este "pitita" lupoaica cu remus si romulus. am ramas surprinsi cat de mica era) - vittorio emanuelle (imens, l-am vazut zilnic, din toate directiile) - columna lui traian - pantheonul - fontana di trevi (superba) - piata spaniei (din pacate nu erau florile pe scari ) - piaza di popolo - gradinile pincio (punct de belvedere) - piata barberini - hotel alius. am plecat la 8.30 dimineata din camera. am mers relaxati, am admirat indelung unele obiective, am baut cafele in piete si am ajuns pe 17 in camera. ne-am mai odihnit picioarele iar sper noapte am fost sa mai vedem fontana di trevi si piata navona. sunt foarte frumoase si noaptea.
a treia zi - luni - forte cald afara. am parasit hotelul la 10 dimineata. deja vazusem tot centrul istoric cu o zi inainte. ne-am ales un alt traseu pentru a ajunge in cel mai drag loc - vaticanul. am traversat tibrul pe insula tiberina si am ajuns in cartierul trastevere. e foarte dragut de vazut daca aveti timp. aici veti gasi stradutele inguste cu rufe colorate la ferestre. sunt si aici cateva obiective turistice : basilica maria in trastevere (f frumoasa si linistitoare), fontana aqua di paola, piazza garibaldi (punct de belvedere), farul gianocolo. zona e mult mai linistita, cu multa verdeata. drumul te duce chiar la vatican. la vatican ne-am odihnit pe jos in piata san pietro, apoi am mai vizitat din nou basilica si am mers la mormintele papilor (intrarea a fost gratuita). pe seara am luat metroul pana la anagnina (1 euro) de unde am luat cotralul (1.20 euro) pana la ciampino. am ajuns in tara la 12 noaptea.
informatii utile: 1. nimeni nu s-a luat de noi, din contra, lumea era foarte amabila (referitor la scandalul romanilor din roma). deci mergeti fara teama sa vizitati roma. romani am intalnit oricum prea putini. in centrul istoric. in schimb la anagnina (periferie) era romanie curata.
2. roma e destul de scumpa. incercati sa evitati sa mancati chiar in pietele cunoscute (la numai cateva strazi distanta sunt si la jumatte preturile). noi am dat pe pizza 8 - 9 euro, pe paste 8 euro. se gaseau si mai ieftine si mai scumpe. pizza si pastele au fost senzationale. super bune. o bere costa cam 4- 5 euro. o cafea 4 - 6 euro. la unele restaurante am vazut ca se practica mai julte preturi in functie de ora la care mergi ( intre 12 si 20 preturi mai mici, intre 20 si 24 preturi mai mari si dupa 24 preturi si mai mari). multe cafenele, baruri, restaurante adauga pe nota de plata si "o taxa de servicii" (cam 2 euro). astfel ca noi am platit pentru 2 capuccino in zona vatican 14 euro (6 euro capuccino + 2 euro serviciile).
3. recomand sa faceti roma la pas. in 3 zile ati observat ca multe dintre obiective le-am vazut de 2 ori chiar. luati-va harta de la hotel si stabiliti-va de seara traseul pentru urmatoarea zi (obiectivele turistice pe care trebuie sa le vizitati). lasati-va insa pierduti si pe stradute. sunt de o frumusete rara acelea inguste.
4. roma passul nu e foarte folositor daca nu stati mult. si e valabil doar pentru roma. la vatican nu poti sa il folosesti. noi in roma nu am platit decat la colosseum si a fost foarte ieftin. in rest nu am mai platit nicio intrare. si iar va spun sa nu va speriati de cozi pentru ca se intra foarte repede (cu rama pass se zice ca intri pe intrare separata. eu chiar m-am uitat si nu am vazut nicio astfel de intrare.
5. noi am dat numai peste oameni care stiau foarte bine engleza. in restaurante puteti incerca chiar romana (noi in 2 restaurante am dat peste 2 ospatarite care erau romance)
6. aveti mare grija cu cei care va acosteaza pe strada. noi ne-am luat si tepe. e oras turistic cu foarte multa lume, si se fac bani din orice. spre exemplu ne-a acostat un tip (langa castel sant'angelo; mai erau si la palatin) care ne-a intrebat daca vrem sa dam o semnatura pentru o campanie antidrog. vorbea foarte multe limbi tipul. ne-a intrebat de unde suntem si a inceput sa vb si in romana. ne-a atras atentia si am fost sa semnam. am vazut abia la sfarsit ca ni se cereau bani: 20 de euro:))) apoi a zis 10 euro. in final am dat decat 2
. apoi la colosseum au venit langa noi 2 tipi deghizati in romani ne-au pus niste sabii in mana si au inceput sa ne faca poze. ne-au cerut la fel 20 de euro
. am vrut sa nu dam nimic, numai ca s-au adunat din mai multe colturi mai multi indivizi si chiar aveau niste fete ciudate, astfel ca am scos 5 euro si le-am dat.
asta e. data viitoare vom stii. si voi!
7. spunea si cineva mai sus: vizitati ultima data vaticanul!! va fi cireasa de pe tort! e impresionant!
am vrut sa scriu experienta noastra la roma pentru ca si noi inainte de a pleca am tot cautat informatii si stiu ca sunt foarte folositoare. cu siguranta multe lucruri poate s-au mai zis, dar o actualizare a lor nu cred ca a stricat. daca ati avut rabdarea sa cititi, sper ca v-ati mai facut o idee. va recomand sa mergeti la roma! e superba!!!!
p.s.: am fost un cuplu. ne-a costat in total 660 de euro (transport - - 100, cazare - 220, cheltuiala 340)
marilena_dr
25th March 2009, 15:21
[quote name='christin' date='Mar 25 2009, 13:37' post='6236076']
salutare!!!
tocmai ce m-am intors de la roma si ma gandesc ca sunt multi care citesc acest forum (asa cum am facut-o si eu) si poate va vor fi de folos ceva informatii mai recente.
Asa e! Si eu sunt printre cei care urmaresc acest forum si-ti multumesc
Felicitari pentru conditia fizica!
biancamch
26th March 2009, 15:35
[quote name='christin' date='Mar 25 2009, 13:37' post='6236076']
Felicitari, ati fost foarte harnici, de ati reusit sa vedeti atat de mult in doar 3 zile. Si eu imi doresc sa vad Roma, insa mi-as oferi o saptamana pentru asta. Nu de alta, dar la Paris am stat 6 zile si nu am resuit sa vad tot ce as fi vrut. E adevarat ca am fost in februarie, cand ziua "de lucru" e mai scurta. Imi place ca nu v-a costat prea mult. Eu m-am speriat de preturile care se practica acum la hotelurile din Roma. Ma uitam pentru septembrie si ultima maghernita fara nici o stea costa de la 70-80 de euro in sus, si la periferie pe deasupra! Asta pe booking.com. In toamna mai avusesem o tentativa de a merge la Roma dar s-a spulberat. Atunci gasisem ceva la 65 sau 70 euro/camera cu mic dejun langa Termini, 3 stele. erau si chestii mai ieftine, dar am zis ca dau un ban in plus si am conditii mai bune. Acum in schimb, cand ma uit, niste preturi astronomice, si asta pentru septembrie - octombrie ( mai repede nu avem cum ajunge). M-am socat, gaseai maghernite la peste 100 euro camera, mi s-a parut inacceptabil. De aceea as intreba cum ati facut rezervarea caci bookingul deocamdata il exclud. Nu am de gand sa rezerv de acum (desi concediul de vara l-am rezervat din ianuarie! ), doar sa ma informez.
christin
26th March 2009, 22:43
pentru noi 3 zile chiar au fost suficiente pentru a vizita centrul istoric si vaticanul. referitor la cazarre: in prima faza am rezervat hotelul pe venere.com. la cateva zile am gasit la o agentie de turism acelasi hotel, la acelasi pret ca si pe venere. cum am vrut sa fim mai siguri am anulat rezervarea de pe venere (pt care nu se platea nimic) si am preferat sa platim direct la agentie sa ne luam voucher si sa nu avem surprize neplacute. deci mai incearca si pe alte site uri (venere.com, olotels.com) pe booking.com, in perioada cand cautam noi preturile erau mai mari decat pe celelalte. sau poti incerca direct la o agentie de turism. sau alta varianta: intra pe site ul wizz air. vezi ca au si ei oferte de cazare. iar preturile sunt acceptabile.
biancamch
27th March 2009, 15:40
QUOTE (christin @ Mar 26 2009, 22:43)

pentru noi 3 zile chiar au fost suficiente pentru a vizita centrul istoric si vaticanul. referitor la cazarre: in prima faza am rezervat hotelul pe venere.com. la cateva zile am gasit la o agentie de turism acelasi hotel, la acelasi pret ca si pe venere. cum am vrut sa fim mai siguri am anulat rezervarea de pe venere (pt care nu se platea nimic) si am preferat sa platim direct la agentie sa ne luam voucher si sa nu avem surprize neplacute. deci mai incearca si pe alte site uri (venere.com, olotels.com) pe booking.com, in perioada cand cautam noi preturile erau mai mari decat pe celelalte. sau poti incerca direct la o agentie de turism. sau alta varianta: intra pe site ul wizz air. vezi ca au si ei oferte de cazare. iar preturile sunt acceptabile.
Multumesc de raspuns, o sa tin cont de sugestii!
Suparici_15
29th March 2009, 00:08
Salutare.. sunt noua pe aici
si incantata ca exista un asemenea forum extreeeem de util! Multumesc tuturor celor care isi face timp sa posteze impresii si informatii.
In mai pe 10 voi pleca 3 zile la Roma si pt inceput am o intrebare
S-a recomandat pe forum cazare la B&B 4 rooms, mi-am facut deja rezervare la ceva hotel Paradis in zona Vatican dar nu ma costa nimic daca anulez si as iesi mai ieftin cu 4rooms si aceeasi zona.
Cine a stat la 4rooms ce ma sfatuieste? e chiar asa departe de centru?
Multumesc
kraMMer
29th March 2009, 00:28
cand veniti la roma?
florypuf
30th March 2009, 09:17
QUOTE (kraMMer @ Mar 28 2009, 23:28)

cand veniti la roma?

ce tare...eu vin pe 3 aprilie....adik peste 4 zile..abia astept.sa inteleg ca tu esti acolo deja sau te duci acolo cat de curand?
kraMMer
31st March 2009, 01:53
QUOTE (florypuf @ Mar 30 2009, 10:17)

ce tare...eu vin pe 3 aprilie....adik peste 4 zile..abia astept.sa inteleg ca tu esti acolo deja sau te duci acolo cat de curand?
pai, eu aici locuiesc... ai ghid?
florypuf
31st March 2009, 07:15
Thomas-
1st April 2009, 12:18
Proaspat intoarsa de la Roma. A fost superb, bineinteles ca nu am vazut totul intr-o saptamana. Nu am avut nicio problema din cauza cetateniei, italienii sunt oricum foarte curtenitori cu femeile.
Daca aveti timp, va recomand o excursie de o zi la Vila d'Este, in Tivoli. Biletele de tren sunt foarte ieftine. Daca aveti intrebari ... am informatii la cald.
Suparici_15
1st April 2009, 20:12
QUOTE (Thomas- @ Apr 1 2009, 12:18)

Proaspat intoarsa de la Roma. A fost superb, bineinteles ca nu am vazut totul intr-o saptamana. Nu am avut nicio problema din cauza cetateniei, italienii sunt oricum foarte curtenitori cu femeile.
Daca aveti timp, va recomand o excursie de o zi la Vila d'Este, in Tivoli. Biletele de tren sunt foarte ieftine. Daca aveti intrebari ... am informatii la cald.
Imi poti spune te rog cum anume ajungi, cat timp iti ia drumul si daca crezi k in escapada de 2 zile pe care vreau sa o fac la Roma in mai as putea si ar merita sa merg la Vila d'Est?
Multumesc
lunaticu18
1st April 2009, 20:33
QUOTE (Suparici_15 @ Apr 1 2009, 19:12)

Imi poti spune te rog cum anume ajungi, cat timp iti ia drumul si daca crezi k in escapada de 2 zile pe care vreau sa o fac la Roma in mai as putea si ar merita sa merg la Vila d'Est?
Multumesc
cauta in acelasi post la pagina 42.
este explicat acolo cum se ajunge la Villa D'Este.
merita
Thomas-
1st April 2009, 21:08
QUOTE (Suparici_15 @ Apr 1 2009, 21:12)

Multumesc
Sincera sa fiu, nu cred ca se merita. In doua zile, ti-as recomanda Colosseum-ul, Columna lui Traian monumentul lui Victor Emmanuel II, care e vazut ca un fel de Casa Poporului de pe la ei. Urci cu liftul (parca 5 euro) si ai de sus o panorama a Romei mirifica. M-a impresionat mult mai mult decat cea din cupola de la San Pietro.
Iar a doua zi, Vaticanul (neaparat Muzeul). Eu asta as face daca as avea doar doua zile mai degraba decat Vila d'Este la care se ajunge relativ usor, cu trenul.
De la Termini iei metroul pana la Tiburtina (1 euro calatoria, se cumpara biletul de la automat - de fapt nu platesti o calatorie ci 75 de minute cu metroul). De-acolo iei trenul care pleaca destul de des, cam de doua ori pe ora ( poti verifica asta in gara la Termini). Biletul de tren e cam 2 euro si de ajuns ajungi cam intr-o ora. Trebuie sa cobori la Tivoli nu la Monte di Tivoli. Din gara, urmareste indicatoarele, te duc pana la Vila D'Este.
Suparici_15
1st April 2009, 21:13
Multumesc mult Thomas...o sa las pt urmatoarea vizita vila d'Este. De monumentul lui Victor Emmanuel II nu am auzit sau vazut in recomadarile despre Roma ce le-am citit pana acum. Unde se afla mai exact?
Multumesc
Thomas-
1st April 2009, 21:37
Este foarte aproape de Colosseum, de For si de Palatin, in Piazza Venezia. O sa pun mai tarziu niste fotografii de-acolo de sus, mie uneia mi-a placut.
christin
2nd April 2009, 11:13
QUOTE (Suparici_15 @ Apr 1 2009, 21:13)

Multumesc mult Thomas...o sa las pt urmatoarea vizita vila d'Este. De monumentul lui Victor Emmanuel II nu am auzit sau vazut in recomadarile despre Roma ce le-am citit pana acum. Unde se afla mai exact?
Multumesc
e imposibil sa nu te intalnesti cu el. o sa il vezi din fiecare colt al romei. e imens.
Suparici_15
2nd April 2009, 11:34
ma gandeam..... fiindca ma duc cu prietenul prima data la roma
si el nici makr nu stie unde o sa mergem, cine stie vreun loc neturistic (daca imi permiteti exprimarea aceasta), romantic, retras, de vis si etc
(cred ca ati prins ideea)
Multumesc
christin
6th April 2009, 16:27
daca vreti sa vedeti cateva poze si alte impresii din roma accesati http://www.ganduripentrumine.blogspot.com/
Thomas-
6th April 2009, 21:00
Vila d'Este:
kokos
9th April 2009, 14:24
OFER GRATUIT DOUA BILETE TIMISIOARA - ROMA,PLECARE IN 10 APRILIE SOSIRE IN 15 APRILIE CU WIZZAIR.DACA EXISTA CINEVA DORITOR SA-MI DEA UN REPLY.
Suparici_15
10th April 2009, 15:01
Ioi acum mi-am dat seama...o sa ajung duminik in Roma la 7 si jumatate dimineata...am cu ce merge pana in oras, pana la o statie de metrou sau ceva?circula autobuzele de la aeroportul ciampino inspre centrul Romei duminik???
Multumesc
christin
10th April 2009, 15:13
circula. spre exemplu iata orarul de la cotral:
Autolinea Aeroporto di Ciampino
Metro Anagnina - € 1.20
:: ORARI FERIALI ::
06.00* - 06.40 - 07.20 - 08.00 - 08.40 - 09.20 - 09.30* - 10.00 10.40* - 11.20* - 12.00 - 12.40* - 13.20 - 14.00 - 14.40* - 15.20* - 16.00 - 16.40* - 17.20 - 18.00* - 18.40* - 19.20 - 20.00* - 21.20* - 22.40
* NON TRANSITA PER CIAMPINO CITTA’
:: ORARI FESTIVI ::
07.00 - 07.20* - 08.00* - 08.40* - 09.20* - 10.00* - 10.40 - 11.20 - 12.00* - 12.40 - 13.20* - 14.00* - 14.40 - 15.20 - 16.00* - 16.40 - 17.20* - 18.00 - 18.40 - 19.20* - 20.00 - 20.30 - 21.20 - 22.40*
* NON TRANSITA PER CIAMPINO CITTA’
codruta
10th April 2009, 18:02
QUOTE (Suparici_15 @ Apr 2 2009, 10:34)

ma gandeam..... fiindca ma duc cu prietenul prima data la roma

si el nici makr nu stie unde o sa mergem, cine stie vreun loc neturistic (daca imi permiteti exprimarea aceasta), romantic, retras, de vis si etc

(cred ca ati prins ideea)
Multumesc
Daca scopul principal al excursiei nu este vizitarea Romei cred ca as alege Bracciano - un "satuc" foarte aproape de Roma - la o ora cu trenul - extrem de pitoresc. Aveam pe undeva si o adresa de la o rezidenta superba de acolo (sper ca o gasesc) pe malul unui lac. Daca vrei in Roma cred ca as alege ca si locatie de stat cartierul Trastevere sus pe deal (o sa caut prin fotografii, ca nu imi amintesc cum se numea piata si vad ca nu o gasesc printre obiectivele turistice obisnuite). Din pacate nu prea pot zice despre nici una dintre recomandarile mele ca ar fi neturistice, doar mai putin calcate de hoardele de turisti decat alte locuri celebre din Roma.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.