In Roma poti sa vezi urmatoarele obiective in 5 zile :
- ziua 1: muzeul Capitolin, film Time Elevator, Biserica Santa Maria Maggiore, noaptea Fontana di Trevi
- ziua 2: Vatican – este bine sa ajungi acolo pe la 9 (e mai liber, altfel stai la cozi interminabile) – de vizitat Biserica + cupola + piata San Pietro (noua ne-a luat cam 3 ore). De pe cupola (dom) poti vedea Roma, dar sunt vreo 500 trepte de urcat. Dupa aia poti vizita Muzeele Vaticanului (aici gasesti si Capela Sixtina) – si astea iau vreo 3 -4 ore. Dupa aceea iesi din Piata San Pietro si te indrepti spre Catelul Sant Angelo (chiar la iesirea din piata pe partea stanga, cum stai cu spatele la Biserica, este o gelaterie – ia o inghetata de fistic, e divina!!). Poti vizita Castelul (dar pana in varful lui nu e absolut nimic, decat ziduri din caramida, iar de sus admiri Vaticanul) si apoi traversezi Podul din fata Castelului
Costuri: Biserica San Pietro – gratuit, Mormintele papilor (in Biserica) – parca vreo 8 eur, Domul (cupola) – 5 eur, Muzeele Vaticanului – 18 eur, Castelul – 5 eur
Atentie: ca sa intri in Biserica trebuie sa ai fusta peste genunchi sau pantaloni lungi si tricou cu maneca (asta vara

)
- ziua 3: Piata Venetia – urci pe monument Altare de Patria (monumentul Vittorio Emanuele II ), Piata Campidoglio aflata in dreapata Monumentului Vittorio Emanuele II cum te uiti la el, iar in stanga lui, peste drum este Columna lui Traian. De la Columna mergand pe Via dei Fori Imperiali poti vizita Mercati Traiani, Forumul Roman si apoi Colosseumul, Dealul Palatin si Forumul Imperial. Langa Colosseum se afla Arcul lui Constantin. Dupa ce vizitezi toate astea de langa intrarea la Palatin, cum stai cu spatele la ea, te intrepti catre dreapta catre Templul Vestei si in fata lui vei gasi Biserica Santa Maria in Cosmedin (aici este Boca della Verita) – toata distractia iti ia cam 6 ore
Costuri: Monumentul Altare de la Patria (Vittorio Emanuele II), Columna lui Traian, Mercati Traiani, Forumul Imperial, Boca de la Verita, Templul Vestei , Arcul lui Constantin – gratuite, cu intrare doar la Palatin+Forum Imperial+Coloseum (este acelasi bilet pt toate, ia-l de la Palatin ca acolo nu e coada cum e la Colosseum)
- ziua 4: piata Venetia- pe Via de Corso (aici sunt magazine de haine, pantofi si alte alea) pana in piata del Popolo unde poti vizita atat pe partea dreapta cat si pe partea stanga diverse puncte turistice: piata di Spagna, piata Navona, Pantheon, Fontana di Trevi). Cand ajungi pe la Piata Spania o sa vezi magazinele de la Armani si prietenii lui. Cand ajungi in Piata del Popolo poti urca pana sus la Belvedere Pincio si aici (e de fapt un parc) gasesti si Galeria Borghese (are tablouri si scupturi celebre) si Zoo (f misto)
Costuri: Pantheon-ul, Belvedere de pe Pincio, Fontana di Trevi – gratuit, Galeria Borghese – 12 eur si Zoo – 12 eur.
Ziua 5: - inainte de plecare ne-am plimbat pe langa Coloseum, Fontana di Trevi si Piazza Navona
Nu mai stiu pe unde sunt localizate, dar cele mai frumoase biserici din Roma sunt: San Giovanni in Laterano, San Paolo Fuori le Muri, Santa Maria Maggiore.
De un ghid foarte bun am facut rost la TIME ELEVATOR, un cinema 5D. Daca plateai biletul integral iti dadea un ghid cadou. Filmul se numeste „ROMA, intalnirea cu trecutul” si tine vreo 30 min, e tare dragut si te misti odata cu sala

Sala ca de cinema se afla pe Via dei Sisti Apostoli. Straduta asta unde se afla Time Elevator se desprinde din Via del Corso (care e cea mai mare strada comerciala a Romei, uneste piata Venetia cu piata di Popolo). Biletul era 11 eur.
Ce nu merita vazut daca ai doar 5 zile la dispozitie:
1. Baile lui Diocletian si ale lui Caracalla
2. Circo Masimo (asta cel putin e un teren oval cu iarba si atat, daca nu scria pe harta ca e Circo Masimo nici nu ne prindeam)
De la Aeroport Ciampino stiu ca trebuie sa iei un autobuz Cotral pana la statia de tren Ciampino si apoi cu trenul pana la Termini. De la Aeroport Fiumicino este tren express pana la Termini (gara din Roma).
Nota: atractiile sunt foarte apropiate. Noi am stat la un hotel de langa Gara Termini si faceam 15 min pana la Colloseum, tot atat pana la Panteon, Fontana di Trevi etc. Am luat autobuzul doar pt a ajunge la Vatican. De aceea ne-am descurcat foarte bine cu bilete de bus cumparate atunci cand aveam nevoie.
Va recomand sa mergeti vara, noi am fost la inceputul lui august si a fost perfect: temperatura, turisti nici prea multi nici prea putini, nu am stat la cozi, am prins reduceri (si ce reduceri!!!) la haine, totul e verde si inflorit.