Salut tuturor,
In primul rand multumesc tuturor forumiștilor care au avut răbdarea să scrie câteva rânduri cu impresii despre Roma, tips and tricks-uri etc. Am fost la Roma la sfârșitul lunii iulie 5 zile. Avion dus-intors Wizzair (90 EUR/pers dus-intors, bilete luate din iunie). Zborul a fost placut si la timp. Aterizare pe Ciampino. De acolo chiar din fata aeroportului (aeroportul este mic) de la iesiri se ia autobuzul COTRAL. Pretul biletului 1,20/pers si 1,20 bagaj mare. Se merge cu el pana la capat, adica la statia de metrou Ananigna. De acolo iei metroul catre orice directie in Roma. Exista doua linii: LINEA A si LINEA B. Te poti orienta usor. Statiile se anunta in metrou. Biletele se pot lua si de la automate. Costa 1 EUR pentru 75 minute de mers cu metroul si autobuzul. Noi am stat in zona Termini. Zona este OK. Doar daca stai in gara este agitatie si mizerie pe langa. Dar la o strada distanta totul era OK. Am rezervat bilete la Hotel Giorgi 3 stele , via Magenta, (80 EUR/zi), dar cand am ajuns nu mai erau locuri si ne-au oferit o camera la Hotel Luce 4 stele, pe aceeasi strada. A avut dezavantajul ca se vopsea fatada exterioara. Dar nu am auzit deloc zgomot, oricum obloanele erau trase si geamurile erau termopan. Camera
micuta dar curata, pat dublu, aer conditionat, minibar golit ca sa iti pui apa, bere etc. Baie cu dus, bideu (pentru cine e interesată) uscator de păr, prosoape schimbate zilnic.
Micul dejun: Timp de 5 zile aceleasi produse, dar destul de consistent: doua tipuri de salam, cascaval, iaurt,
sucuri, fructe, ceva dulciuri, cafea, lapte, ceai.
Nu intru in amanunte cu trasee pe zile, ce si cum sa vizitati. Ma rezum doar la a sugera sa vizitati Vaticanul in ultima zi (sa fie cireasa de pe tort).
Recomand ROMA PASS. Costa 20 EUR, dar isi merita banii. Poti intra gratuit la primele 2 muzee si la urmatoarele ai reducere, plus gratis metrou + bus 3zile. Atentie la transport: daca ai folosit cardul luni la ora 18:00 este valabil pana miercuri ora 24:00 si nu joi ora 18:00. Cu intrarile la muzee am procedat in felul urmator. La Borghese trebuie sa ai rezervare, noi am fost la ora 9:00 ora deschiderii si am resit sa intram cu ROMA PASS gratis. Suberba Galeria.
A doua intrare gratis a fost la Colosseum si Palatin (e intrare speciala pentru Roma Pass). Apoi merita intrat la Castel S.Angelo (redus 4,50 EUR). Ai o priveliste superba asupra orasului si a bisericii San Pietro. La San Pietro trebuie ca fetele sa aiba umerii acoperiti, baietii fara short si maieu. Biserica impresionanta, superba. Se poate urca in cupola cu 7EUR (3 EUR lift + 4EUR pe scari). Merita cu virf si indesat efortul fizic facut pana sus. Atentie la cei cu inima!!! Privelistea este magnifica. Se pot vizita gratis mormintele papilor inclusiv Papa Ioan PAul al II-lea, sub biserica.
La Vatican sunt niste cozi imense de te dezarmeaza sa mai stai la coada. Am incercat varianta cu trezit la 6 sa fii primul la coada, dar am renuntat la idee. In schimb dupa ce am vazut San Pietro a doua oara pe la ora 11 ne-am asezat la coada aceea imensa unde am avut surpriza placuta sa observam ca se misca, chiar repejor. Si cred ca in max 20 minute am intrat in Vatican, unde esti coplesit realmente de ce se afla acolo (Bilet intrare 13 EUR).
Daca vreti sa vorbiti acasa cu mama, bunica, matusa, copii si tot neamul, recomand cardurile "for international calls", costa 5 EUR si poti vorbi pana la 30 minute. Convorbirile cele mai ieftine sunt pe fix, daca suni pe mobil scade numarul de minute vorbite. Oricum te anunta robotul cate minute mai ai de vorbit, la inceputul convorbirii in functie de tipul de apel, pe fix sau mobil.
LA intoarcere am vrut sa folosim autobuzul Terravision care costa 8 EUR, dar exista o alta companie (www.sitbusshuttle.com) care face legatura Termini - Ciampino cu doar 6 EUR. Sunt in aceeasi parcare cu Terravision si au aceleasi ore de plecare.
Un singur minus care vreau sa il remarc: caldura din aceasta perioada iti taie mult din elan. In rest nota 10.