Florile,pasiunea mea!
Pagini: 1, 2, 3

alit

Banuiesc ca cei care intra pe aceasta noua arie sunt "patrunsi "de frumusetea florilor.Asa ca eu va proun sa invatam unii de la altii cate ceva despre florile preferate.
Dragut din partea mea ar fi sa incep eu avand in vedere ca eu am deschis acest topic.
deci......
Muscatele (florile mele preferate) se impart in trei categorii:
1.Olandeza- sunt albe,roz,roz-ciclamen si rosii cu pete mari, catifelate ,de un rosu-negru la baza petalelor.
creste pana la 80cm,lemnificata la baza cu frunze ca o inima si flori mari de circa 5cm .
2.Obisnuita -inalta de pana la 60 cm.Florile sunt de diferite culori : alb,roz,rosu,violet.Frunza are o zona verde-maronie.
3.Curgatoare-sunt acelea care coboara peste ghiveci.Sunt de mai multe culori :albe,roz,violete,rosii,roz cu alb.
Muscatele vor in general lumina multa,dar cea curgatoare poate creste si la lumina difuza(dar infloreste mai rar).
Eu v-am povestit despre florilemele preferate.Va astept si pe voi.
rox
o intrebare despre muscate...eu nu mai cresc florile astea de mult, fiindca ...mi se pare ca au un miros..ciudat. bunica mea avea foarte multe, si de la ea mi-a ramas impresia, ca muscatele miros cumva a pamant, un miros..intepator, a ciuperci, a..nu-stiu-ce.
intrebarea e : au muscatele vreun miros?

Monicagd
QUOTE(rox @ Sep 5 2006, 12:55) *
o intrebare despre muscate...eu nu mai cresc florile astea de mult, fiindca ...mi se pare ca au un miros..ciudat. bunica mea avea foarte multe, si de la ea mi-a ramas impresia, ca muscatele miros cumva a pamant, un miros..intepator, a ciuperci, a..nu-stiu-ce.

Nici mie nu prea imi plac muscatele tocmai din cauza mirosului neplacut - insa exista si exceptii - cele cu frunzele lucioase si cele miniaturale...

Cat despre ce flori imi plac - lista e lungaaaaa - acum am un crush fata de Passiflore, Clematite, Fuchsii, Abutilon, Anthurium mai continuu?
Cela
Eu ador Hoya lookoflove.gif (acum ca am aflat si io in sfarsit ce denumire are w00t.gif )

helpsmilie.gif am gasit o poza cu un tip de Hoya a carei floare este rosie...vreau si eu...are careva? helpsmilie.gif
Africanul
Eu: azalee si... ardei iute, toxic, anormal de iute.
baghiman
Mie imi plac calele si ficusi. smile.gif
alit
QUOTE(rox @ Sep 5 2006, 12:55) *

recunosc muscatele nu au un miros tocmai frumos,dar in schimb sunt viu colorate si mai mult din cauza asta imi plac
dar mai imi plac si alte flori: floarea pasiunii - ale carui flori infloresc o singura data( ca doar din cauza asta se numesc asa);crinii imperiali,trandafirii japonezi si multe altele

asmvax
QUOTE(Cela @ Sep 5 2006, 14:25) *
Eu ador Hoya lookoflove.gif (acum ca am aflat si io in sfarsit ce denumire are w00t.gif )

helpsmilie.gif am gasit o poza cu un tip de Hoya a carei floare este rosie...vreau si eu...are careva? helpsmilie.gif

Hoye e foarte pretentioasa. Am am una care face flori albe si nu am reusit s-o fac sa infloreasca. Se intinde foarte mult fiindca e agatatoare, dar flori.......
Cela
QUOTE(asmvax @ Sep 7 2006, 16:34) *
Hoye e foarte pretentioasa. Am am una care face flori albe si nu am reusit s-o fac sa infloreasca. Se intinde foarte mult fiindca e agatatoare, dar flori.......

Depide si ce loc i-ai gasit, are destula lumina? si vezi ca nu-i place sa bata soarele direct pe ea.
...de cat timp o ai?
Eu am avut una care a inflorit abia dupa cativa ani ( nu mai tin minte sigur ), dar dupa aceea a inflorit continuu ( bineinteles, cu pauzele de rigoare ). Si inca ceva, sa nu-i rupi pedunculii. Am spus ca am avut, deoarece dupa cateva mutari radicale am cam ramas fara ea.
Cea pe care o am acum, am primit-o anul trecut si era destul de mica si prapadita, dar a inceput sa creasca din primavara si chiar a facut o floare ( una singura dar frumoasa foc ).
Inca ceva...sa nu ii dai prea des si prea multa apa, lasa intre udari sa se usuce putin pamantul la suprafata.
Cela

QUOTE(Africanul @ Sep 5 2006, 15:21) *
Eu: azalee si... ardei iute, toxic, anormal de iute.

Am rasad de ardei iute dintr-acela mic si rotund devil.gif ...nu te incanta? deviltongue.gif
asmvax
Apropo de hoya, nu prea am tinut-o in acelasi loc. Am tot mutat-o prin casa.
Am luat-o de la cineva. Are multi ani.
Ideea e ca am tot taiat din ea fiindca incepuse sa se usuce. Abia ieri ca mi-am adus aminte i-am schimbat ghiveciul si am dus-o pe balcon.
Problema cred ca a fost cu pamantul pe care il avea fiindca era foarte vechi si nu cred ca mai avea cu ce sa se mai hraneasca. Acuma ca i-am schimbat pamantul sper ca o sa mai isi revina.

Ardei iute ciresica, am si eu o specie dar care nu e chiar rotunda.
Este mic si putin alungit. Foate iute de altfel, dar imi place.
Imi place sa mananc iute de obicei si de aia ii cresc.
Zamo
QUOTE(asmvax @ Sep 8 2006, 11:21) *
Ideea e ca am tot taiat din ea fiindca incepuse sa se usuce. Abia ieri ca mi-am adus aminte i-am schimbat ghiveciul si am dus-o pe balcon.
Problema cred ca a fost cu pamantul pe care il avea fiindca era foarte vechi si nu cred ca mai avea cu ce sa se mai hraneasca. Acuma ca i-am schimbat pamantul sper ca o sa mai isi revina.

Ardei iute ciresica, am si eu o specie dar care nu e chiar rotunda.
Este mic si putin alungit. Foate iute de altfel, dar imi place.
Imi place sa mananc iute de obicei si de aia ii cresc.

Ce... "foarte iute"??? CRIMINAL de iute smile.gif
Astia despre care zice Cela, chiar sunt rotunzi. Nu stiu ce specie sunt dar cred ca iese un sos de chili din ei de moare lumea ca la epidemie w00t.gif
PS: Astia se culeg cand incep sa crape un pic wink.gif
Africanul
Ardei iute

ISTORIE:
Eu plantez pe balcon, in cutii de iaurt (500ml), zeci de "bucati". Doar anul asta n-am pus, ca m-am mutat, etc... Le cresc cu atentie, fac si cadou o gramada. Acum 2 ani le-am pazit de omizi: a fost o perioada cand se urcau pe peretii blocului, si intrau in balcon (etajul 5).
Am prins o tulpina cu ardei prin 2002, TOXICI de iuti. Cei mai iuti! De atunci am pus in fiecare an, din semintele originare (din 2002 - pentru pastrarea aceluias grad de iutenie, si pentru a impiedica degradarea), facand "productie" mare de ardei iute, impreuna cu stocul de seminte tot mai mare. Semintele din 2002 s-au terminat, si o sa trec la cele din 2003, pe post de "tatal lor". Sper sa germineze cat mai mult timp...
Ulterior am prins si "ciresica", cate 3-4 pe o tulpina intreaga, extrem de iuti, dar mai iuti sunt ceilalti, lunguieti (3-6 cm lungime). Cand plecam in concediu, vinea cineva sa ne ude ardeii...
RETETA:
Eu ii plantez primavara, intr-o "pepiniera", pana se fac tulpinute mai maricele, apoi le pun separat in cutia de iaurt (gaurita) proprie. Ii las pe tulpina pana se coc bine, si se usuca planta (toamna), apoi ii adun, si ii mai las la uscat in casa cam 2 luni de zile, agatati frumos in salbe. Cand s-au uscat pana devin casanti, ii tai in lungime, adun semintele (lunguieti la lunguieti, ciresica la ciresica), si ii toc cu o forfecuta, fasii maricele, pe care ii pun in sticlute cu putina sare (anti-umiditate in special). Evident ca ma ustura mana stanga, cu care tin ardeii, cateva zile... Cine baga nasul in borcanul ala, stranuta instantaneu. SUNT ANORMAL DE IUTI! N-am mai vazut asa ceva, si mananc ultra-condimentat de cand ma stiu...

Am gasit si o explicatie cat de cat "stiintifica": ardeii iuti crescuti in balcon (in oras), au risc scazut de a se corci cu alt ardei (gras de exemplu) cum s-ar intampla intr-o gradina de la tara - poate veni albina de la 2 Km cu polen de ardei gras pe picioare, si iti polenizeaza ardeiul iute. De asemenea, radacina micuta, fortata sa se dezvolte intr-un volum mic (cutia de iaurt de 500ml) s-ar putea sa influenteze iuteniei. Am pus o tulpina intr-un ghiveci mare, cam de 40cm diametru, si a crescut haotic, ca un boschet, cu multe crengute, cu multi ardei (cam 50 am adunat din boschetul ala), dar nu prea erau iuti... Probabil am zis prostii... Poate un horticultor ne va lumina coolspeak.gif
alit
QUOTE(Cela @ Sep 5 2006, 14:25) *

am si eu .dar pana acum chiar nu stiam cum se numeste
ce mai stii despre aceasta floare?
Cela
QUOTE(asmvax @ Sep 8 2006, 11:21) *

QUOTE(alit @ Sep 9 2006, 10:57) *
am si eu .dar pana acum chiar nu stiam cum se numeste
ce mai stii despre aceasta floare?

Incearca sa nu-i mai schimbi locul, sa nu stea in curent, nu ii mai schimba pamantul decat primavara ( daca este necesar), pulvarizeaza apa pe frunze, iar daca ai balconul inchis gaseste-i un loc mai ferit ( nu chiar langa geam ), las-o acolo pe timpul iernii si nu-i da prea multa apa.
alit
QUOTE(Cela @ Sep 10 2006, 00:33) *
Incearca sa nu-i mai schimbi locul, sa nu stea in curent, nu ii mai schimba pamantul decat primavara ( daca este necesar), pulvarizeaza apa pe frunze, iar daca ai balconul inchis gaseste-i un loc mai ferit ( nu chiar langa geam ), las-o acolo pe timpul iernii si nu-i da prea multa apa.
recunosc ca am cam mutat-o prin casa si nu prea ii merge bine
sa inteleg ca solutia este sa o tin mereu in acelasi loc
asta o sa fac ,sper sa ii priasca
deea21c
Hoya prefera expunerea in zona de N-V a camerei, nu in lumina directa a spoarelui. Se dezvolta armonios si infloreste des daca nu ii este schimbat locul. Se uda moderat pe tot parcursul anului. Este recomandata spalarea periodica a frunzelor. Eu am una de mai bine de 10 ani ce imi patroneaza o fereastra la sufragerie.
alit
multumesc .asa o sa fac
alit
dar daca vreau sa o inmultesc cum se procedeaza?
se poate?
Cela
QUOTE(alit @ Sep 14 2006, 21:07) *
dar daca vreau sa o inmultesc cum se procedeaza?
se poate?

Se poate si inca foarte usor.
Pe tulpina apar niste umflaturi albe, iar din ele se formeaza radacina daca le pui intr-o sticla sau un pahar de sticla. Se spune ca prinde radacina si in nisip (nu am probat), in schimb mie mi-a facut radacina direct in pamant.
Vezi sa nu tai chiar de la varf, cauta sa aibe totusi si cateva frunze. wink.gif
michelgn
Si eu am o strelitia.Nu stiu cum sa o inmultesc,sau cum sa o despart,in siguranta,mi-e teama ca opierd.
ma ajuta cineva?
Monicagd
QUOTE(michelgn @ Sep 28 2006, 20:33) *
Si eu am o strelitia.Nu stiu cum sa o inmultesc,sau cum sa o despart,in siguranta,mi-e teama ca opierd.
ma ajuta cineva?

Strelitzia se inmulteste prin seminte sau diviziunea tufei.
Insa din experienta iti spun ca metoda semintelor este una dificila - eu si un cunoscut am pus 10 si nu a iesit niciuna, iar o alta persoana din 3 a reusit sa aibe 2. Germinarea poate dura si 6 luni iar cele 2 plantute au un ritm de crestere foarte-foarte incet: in 2 ani tot in stadiul de o frunza se afla...
Cu diviziunea e mai simplu - se observa cand planta isi formeaza "puii" si se despart acestia de partea mama. Daca ai poze le poti pune pe forum si iti voi spune daca e momentul sau nu...
rox
Am vazut ca in fiecare an apar "la vanzare" niste plante care se numesc "florile Craciunului", sunt foarte frumoase si au niste frunze mari si rosii. In special prin Carrefour/ Cora. As vrea sa-mi iau si eu una, dar nu stiu mai nimic despre ele. Se intretin greu? Infloresc? Va intreb pe voi fiindca nu o singura data am avut " surpriza" de a constata ca cei de la "floriarii" sunt simpli vanzatori si habar n-au nimic despre plantele pe care le vand....
Tabu
QUOTE(rox @ Nov 29 2006, 10:41) *
Am vazut ca in fiecare an apar "la vanzare" niste plante care se numesc "florile Craciunului", sunt foarte frumoase si au niste frunze mari si rosii. In special prin Carrefour/ Cora. As vrea sa-mi iau si eu una, dar nu stiu mai nimic despre ele. Se intretin greu? Infloresc? Va intreb pe voi fiindca nu o singura data am avut " surpriza" de a constata ca cei de la "floriarii" sunt simpli vanzatori si habar n-au nimic despre plantele pe care le vand....

Craciunitele (parca si asa le zice) sunt frumoase, dar mor repede orice le-ai face. Sunt facute sa arate bine in ghiveciul din magazin. Poti incerca sa le amesteci pamantul in care le iei cu pamant de flori cumparat la punga, dar tot nu rezista... Mai bine le faci o poza si-o pui in rama.
Eu tocmai mi-am scapat trandafirul japonez de purici cu ajutorul scrumului de tigara! Happy trandafir!

Si da, muscatele nu au un miros neplacut, ci put de-a dreptul.
Dana_H
Tabu, nu e chiar asa smile.gif Eu am doua ghivece care stau sa dea pe dinafara smile.gif si care au tinut de la jumatatea lui decembrie pana undeva catre sfarsitul lui februarie, de ma plictisisem biggrin.gif Cred ca a contat si locul unde au fost tinute, pe pervazul balconului. Loc rece (balconul e inchis, dar nu cu termopan biggrin.gif ), dar cu multa lumina.

Am si poze, daca dau de ele pe vreun CD o sa le atasez aici. smile.gif

@ Rox: nu le-am facut nimic, sunt foarte nepretentioase, in privinta asta seamana cu florile de piatra.

LE: am gasit o poza, scuze pentru calitate. smile.gif Asa arata pe 2 ianuarie si cum florile sunt un pic cerate (sau asa e impresia mea) au tinuuuut....se vad dealtfel si bobocii smile.gif

Click pentru a vizualiza atașamentul
Reclama
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.