Florile,pasiunea mea!
Pagini: 1, 2, 3

Dana_H

Completare: singurul moment cand sunt sensibile e atunci cand au boboci deja (cam in perioada asta), daca le muti din loc le cad bobocii extrem de usor.
rox
hmmm....de asta am si eu, si chiar se numeste "craciunita". ma referam insa la floarea aceea cu frunze mari si rosii, care se gaseste de vanzare prin preajma craciunului....

http://www.eva.ro/familie/articol308.html
am gasit mai multe articole despre ea....se pare ca e Poinsettia inlove.gif

baxyy77
QUOTE(rox @ Nov 30 2006, 16:44) *
hmmm....de asta am si eu, si chiar se numeste "craciunita". ma referam insa la floarea aceea cu frunze mari si rosii, care se gaseste de vanzare prin preajma craciunului....
http://www.eva.ro/familie/articol308.html
am gasit mai multe articole despre ea....se pare ca e Poinsettia inlove.gif

Asa este. Si nu ar trebui sa fie foarte pretentioasa. Insa cele achizitionate din Carrefour sau Cora sunt cam "fortate" (adica crescute in cultura intensiva) - pentru a se obtine rapid sute de mii de exemplare pe an pe an...

Asa ca dupa ce florile i se usuca (si bracteele a.k.a. frunzele mari si rosii), unele sunt mai epuizate decat altele si nu rezista si in anii urmatori.

Cele care rezista, insa, vor avea urmatoarea problema: ajunse in sezonul in care ar trebui sa aiba bracteele rosii, acestea raman totusi verzi... de ce?
cel care le are, trebuie ca din noiembrie (sa zicem), sa le micsoreze durata zilei... Cum? Foarte simplu: treptat (dpv timp), li se va pune cate un sac de plastic negru (sau alta culoare: conditie - sa nu aiba lumina) in fiecare zi pana cand vor incepe sa se inroseasca (sau dupa caz ingalbeneasca, albeasca, sa se faca roz) bracteele. Nu este complicat, dar este nevoie de rabdare.

QUOTE(Monicagd @ Sep 30 2006, 07:00) *
Strelitzia se inmulteste prin seminte sau diviziunea tufei.
Insa din experienta iti spun ca metoda semintelor este una dificila - eu si un cunoscut am pus 10 si nu a iesit niciuna, iar o alta persoana din 3 a reusit sa aibe 2. Germinarea poate dura si 6 luni iar cele 2 plantute au un ritm de crestere foarte-foarte incet: in 2 ani tot in stadiul de o frunza se afla...
Cu diviziunea e mai simplu - se observa cand planta isi formeaza "puii" si se despart acestia de partea mama. Daca ai poze le poti pune pe forum si iti voi spune daca e momentul sau nu...

Diviziunea tufei, zic si eu... mai simplu si mai rapid... Si mai sigur
Tabu
Stie cineva ce floare e aceasta? Sper ca nu musca...
Click pentru a vizualiza atașamentul

Edit: Nu stie chiar nimeni? confusedsmiley.png
baxyy77
QUOTE(Tabu @ Dec 14 2006, 13:06) *
Stie cineva ce floare e aceasta? Sper ca nu musca...
Click pentru a vizualiza atașamentul

Edit: Nu stie chiar nimeni? confusedsmiley.png

As spune ca este din Genul Protea... iar aici poti gasi mai multe tipuri.

Sper ca ti-am fost de folos.

Eu am o micuta colectie de orhidee. Din care unele incep acum sa imi infloreasca.
Cea mai iubita si care este acum plina de boboci este Dendrobium.

O zi frumoasa tuturor!
Tabu
baxyy77, multumesc! Cred ca asta e... aduce mult cu ciulinii mei. smile.gif
baxyy77
QUOTE(Tabu @ Dec 19 2006, 13:58) *
baxyy77, multumesc! Cred ca asta e... aduce mult cu ciulinii mei. smile.gif

Cu placere. Si altadata la fel... Am avut 10 la examenul de botanica din facultate. rolleyes.gif

nania
si mie imi plac tare mult muscatele, dar am avut cateva vara trecuta si din pacate s-au uscat cu toate ca le-am ingrijit destul de bine cred eu. Oare de ce ? Le trebuie ceva pamant mai special ?

rolleyes.gif
baxyy77
QUOTE(nania @ Jan 14 2007, 22:18) *
si mie imi plac tare mult muscatele, dar am avut cateva vara trecuta si din pacate s-au uscat cu toate ca le-am ingrijit destul de bine cred eu. Oare de ce ? Le trebuie ceva pamant mai special ?

rolleyes.gif

Nu neaparat... La bunica, vara le plantam in gradina... faceau niste tufe superbe. Probabil ca expozitia nu a fost cea mai buna. Nu prea e bine sa le pui in soare direct, ci un pic adapostite...
In fond, sunt nepretentioase...

Mai jos poze cu iubita mea wub.gif ...
nania

QUOTE(baxyy77 @ Jan 15 2007, 18:30) *
Nu neaparat... La bunica, vara le plantam in gradina... faceau niste tufe superbe. Probabil ca expozitia nu a fost cea mai buna. Nu prea e bine sa le pui in soare direct, ci un pic adapostite...
In fond, sunt nepretentioase...

Mai jos poze cu iubita mea wub.gif ...

ce faine poze. e superba floarea. biggrin.gif
nania
QUOTE(nania @ Jan 18 2007, 12:46) *
ce faine poze. e superba floarea. biggrin.gif

dc ma gandesc bine , la mine in balcon era foarte mult soare , probabil ca asta a fost si motivul. acum am mai multi cactusi
alit
cum se ingrijeste leandrul?
adadoi
Am nevoie de ajutor.
Am primit de la matusa mea un trandafir japonez (ea asa ii spune, cred ca e o specie de hibiscus) foarte mare (are 1,5 metri inaltime si cam 1.3 circumferinta, e ditamai tufa) pe care ea nu mai poate sa-l ingrijeasca. L-am primit prin septembrie, si probabil pentru ca i-a schimbat locul i-au cazut aproape toate frunzele. Il ingrijesc asa cum mi-a spus, frunzele i-au crescut la loc, are o multime de flori, chiar daca aici e cam frig; am insa o problema: mi-a zis ca trebuie tuns la sfarsitul lui ianuarie - inceputul lui februarie in sensul ca ar trebui sa-i tai toate ramurile lasand doar 2-3 frunze la baza. Asta ar insemna insa sa tai din el ca 30-40 cm, si mi-e cam mila de el. Ajutati-ma si pe mine cu un sfat, matusa-mea e foarte bolnava si nu poate veni sa-l vada, nici nu prea e coerenta acum, nu sunt sigura ca va sti despre ce vorbesc daca o intreb din nou.
baxyy77
Buna,

Pentru alit...
Leadrul este o planta de origine mediteraneeana, care s-a adaptat foarte bine si in climatul nostru (temperat).
Nu este o planta extraordinar de pretentioasa, ba mai mult, se "prinde" relativ repede, infloreste din primul an (nu trebuie sa astepti ani de zile ca sa te bucuri de el).
Daca ai o astfel de planta foloseste ca substrat in ghiveci de la pamant de gradina bine drenat.
In timpul verii poate sta si in soare direct si la semiumbra (desigur cantitatea de lumina va influenta si numarul de flori).
In habitatul lui natural poate atinge inaltimi destul de mari 5-6 m, acasa la noi ar trebui sa il tinem sub control (personal, am un leandru cu flori roz, care atinge 1,50 m si unul cu flori albe de aproape 1 m).
Poate inflori toata vara, este rezistent la uscaciune...
In timpul iernii poate fi tinut cam la 5 - 10 grade C (eu il tin in pivnita), si este musai obligatoriu sa il fortam sa intre in repaus (temperatura scazuta, udari mai rare).
Isi pastreaza frunzele pe timpul iernii.
Ca si daunatori, cel mai frecvent este paduchele testos (se poate ajunge la infestare) pe care il poate "lua" de prietenul lamai (tot de clima mediteraneeana). Pe frunze de la dejectiile paduchilor poate aparea o ciuperca neagra (imi scapa numele momentan).
Ca tratament: mergeti la Boli si Daunatori, cineva de acolo explica mai bine decat mine ce si cum...

O seara placuta
baxyy77
Pentru adadoi,

Cum ar spune fostii mei profi si cum fac si eu: taiati, taiati si iar taiati ...Ca si gluma, de cate ori iau foarfeca de ramuri in mana si ies la plante, bunica vine dupa mine si ma intreaba : "ce mai tai? ce mai chelesti?". Plange un pic, dar dupa un timp se arata rezultatele: lastari noi, coroane mai echilibrate, flori si dupa caz, fructe...
Folosita cu masura, foarfeca, respectiv taierea la plante nu le poate face decat bine.
Matusa ta are dreptate, trebuie sa il tai, altfel are tendinta sa creasca prea inalt. Si ce e si mai bine de stiut, el face flori pe lastarii tineri, asa ca: GO FOR IT!
Prima data e mai greu: alegi punctul de taiere, deasupra unui mugure orientat catre exteriorul tufei, si cu foarfeca bine ascutita tai cam la 1 cm deasupra... Daca ti-e greu, inchide ochii wink.gif.
Daca ramura este groasa, dupa taiere ia un pic de pamant umed si pune pe rana (eviti pierderea de apa prin sectiune respectiva).
smile.gif
Take care
adadoi
multumesc tare mult. O sa revin, ca mai am intrebari.
Cela
De CORDYLINE ați auzit?

Este originară din Australia și când ajunge la maturitate are aspectul unui palmier. Planta este longevivă și dacă este bine îngrijită te răsplătește cu un frunziș bogat și viu colorat.
Are nevoie de un amestec de pământ format din pământ de flori și nisip grosier.
În timpul verii, nu se expune planta în plin soare și suportă temperaturi de 24-27° C, iar iarna 14-15°C.
Nu suportă curenții reci de aer și nici strângerea apei, ce i-ar provoca putrezirea rădăcinilor.
roxana.zenit
QUOTE(Cela @ Aug 13 2007, 01:48) *
De CORDYLINE ați auzit?

Este originară din Australia și când ajunge la maturitate are aspectul unui palmier. Planta este longevivă și dacă este bine îngrijită te răsplătește cu un frunziș bogat și viu colorat.
Are nevoie de un amestec de pământ format din pământ de flori și nisip grosier.
În timpul verii, nu se expune planta în plin soare și suportă temperaturi de 24-27° C, iar iarna 14-15°C.
Nu suportă curenții reci de aer și nici strângerea apei, ce i-ar provoca putrezirea rădăcinilor.

Ce planta superbaaa! Vreau si euuuuuuuuuu!
anna's studio
Plantele mele iubite, care imi ocupa jumatate din timpul zilei (deocamdata cealalta jumatate o ocupa sotul si 1 buc miau si 1 buc ham- urmeaza inca 1 buc ham ). Incep cu cele de interior:
1. Am 3 buc Bougainvillea, mov, alb, visiniu si 1 buc Sundaville rosu. Toate 4 sunt plante agatatoare; eu le-am transplantat in ghivece de teracota si le-am instalat la geamul de la bucatarie, e spatiu generos pentru toate 4, au lumina din belsug. Doar ca au si soare in plina zi, de pe la 10 dimineata pana pe la 16, adica au cel mai puternic soare.
a. Nu stiu daca e ok expunerea pentru tipul acesta de plante
b. Vreau sa le prind pe sarma speciala de la ghivece pana la o teava de perdea pe care am instalat-o extra in spatele celei care sustine perdeaua (de fapt o jaluzea pe care o tin ridicata deasupra florilor, ca sa le vedem). Am achizitionat sarma, e verde, "garden wire", dar nu stiu cum trebuie prinsa si dispusa pentru o crestere buna a florilor.
Astea 4 sunt de fapt de exterior, dar eu as vrea sa creez o perdea din ele... E mai bine sa le tin la exterior? Nu mor peste iarna?
2. 1 buc Spatyphillium, despre care am povestit la sectiunea aferenta, care are o problema la frunze, se maronesc la varfuri si pe margini.
3. 1 buc ardei
4. 1 buc bambus pus in pamant (si despre acesta am vorbit la sectiunea lui)
5. 1 buc maghiran
6. 1 buc lavanda
7. 1 buc crizantema inflorita, o splendoare
8. 1 buc Gaulteria procumbens inflorita, care e foarte mica, dar rpomite multe
9. 1 buc mandarin
10. 1 buc dracaena marginata
11. 2 buc trandafir chinezesc, 1 galben si 1 orange, care nu vor sa infloreasca de cand cu santierul, stagneaza, cred ca le trebuie soare mult, nu?
12. 1 buc orhidee care e pe duca, nu mai stiu ce sa ii fac, am primit-o de ziua mea (feb) si a tot inflorit, cred ca acum e suparata pe mine
13. 1 buc craciunita inflorita
14. 1 buc cactus care nu stiu cum se numeste, are tulpina inalta si plina de tepi si frunze face doar sus, lungi, nu a inflorit niciodata
15. 1 buc planta cu frunze verde cu alb, o sa pun poze

Plantele mele de exterior:
1. trandafiri pitici rosii, roz, albi, galbeni
2. tisa
3. thuya
4. gura leului
5. jardiniere cu cercelusi
6. sporul casei batut si simplu, rosu si roz
7. busuioc
8. muscate albe si rosii

O sa revin cu poze, acum trebuie sa plec, sa va infloreasca toate florile si sa aveti noroc de ele!

anna's studio

Mi-am cumparat din alte tari 2 buc crin (Lillium), unul galben si unul rosu.
Cand i-am cumparat erau imbobociti, ne-am bucurat cam o luna de florile superbe.
Acum, cel rosu are cam 10 boboci mici, dar uscati, iar cel galben mai are vreo 3 flori deschise si nici un boboc.
Eticheta spune sa-i tin la lumina, dar nu in plin soare, sa tin pamantul umed, le-am si pulverizat din cand in cand... Am respectat toate indicatiile, dar nu inteleg de ce mi se usuca bobocii.
Ma poate ajuta cineva?
HADE 61
sper sa nu ajung ca anna' s studio cautand raspunsuri si deocamdata va spun ca in balconul meu sta de vre-o 3 zile o gardenie splendida ditamai tufa si e plina de boboci .era una chiar cu 3 flori deschise ,sotu' ar fi vrut s-o luam pe aceea insa m-am gandit sa nu am parte doar de ele si ceilalti boboci ... stiind ca e o floare foarte greu de crescut .fac ce fac si mai dau prin balcon ,acum unul dintre boboci si-a desfacut putin acoperisul verde si se vad petale -culoarea mai mult de un alb galbiu .simteam ca mor daca nu cumpar o gardenie .la cora era 25 ,in obor cam festelita -la florarie , era 27,5 in selgros era 50 pe site-uri cu plante la comanda era peste 100 ( ron) .asa ca am luat din cora nici n-aveam cum sa aleg ca toate erau frumoase ,aduse atunci ,desi n-as putea sa jur ca nu-i fusese rupta o crenguta ...deocamdata sunt topita de admiratie si sper sa-i mearga bine .alte flori frumoase si chiar pline de flori sunt gloxiniile la care am un noroc teribil la inmultit ,,2 dracena - una e roasa toata de pisici si una nou nouta dar care si ea e vizitata ,3 ficusi benjamin ,o poinsettia careia am inceput sa-i pun un sac negru in cap ,si foarte multe muscate -daca nu le rupi frunze nu miros ,nici mie nu -mi placea mirosul lor dar acum nu ma deranjeaza si cred ca garoafele au miros de mort .anul trecut am prins o frunza de epiphilium ,n-are nimic expresiv planta asta dar cand infloreste e ceva incredibil .
anna's studio
Chiar asa rau am ajuns, cautand raspunsuri? wink.gif

Am gasit ceva in cartea mea de flori, dar acolo scrie ca lilium traieste in ghiveci cam cat este inflorit si dupa aceea ideala este transplantarea in gradina. Sa incerc transplantarea?

Multam de raspunsuri si sa ai o gardenie minunata de care sa te bucuri cat mai mult timp! kisstogether.gif
HADE 61
nu era ceva personal ,doar ca sunt unele flori care nu traiesc prea mult luate din conditiile de sera cum sunt crinii tai ca si gardenia mea ,adica orice le-ai face nu le dai de capat . as vrea sa ma bucur de floarea mea si sa se adapteze acasa .imi cer scuze daca ...
anna's studio
... nu, doamne fereste, era o gluma... dar cand ai numai la interior 35 de bucati, basca exteriorul, uneori ai senzatia ca nu le mai dai de cap...
chiar radeam cand am citit tongue.gif
o seara faina tuturor
HADE 61
trebuie sa va mai spun ce face gardenia mea ,sa zic ca o am de vre-o 19 zile ,e o splendoare desi i-am schimbat de cateva ori locul si acum de vre-o 10 zile o tin pe un balcon inchis cu usa de la camera deschisa .era formata din 4 plante ,dar una dintre ele era foarte mica gen lastar insa avea radacina proprie asa ca m-a ros curiozitatea despre starea ei si am scos-o si plantat-o separat in pamant special ,de unde avea o culoare verde crud acum vad ca i s-au mai ingrosat frunzele si i-au mai crescut .planta mare era pusa intr-un ghiveci prea mic si parea usor " pamantul " asa ca i-am cumparat altul potrivit pentru ea am pus pamant special si i l-am scuturat cat am putut pe cel care il avea si vad ca ii merge bine .are cate 2-3 flori care se deschid la cateva zile una dupa alta si au un miros foarte puternic si deosebit ,boboci are cred pana la primavara .ingrasemant i-am pus din cel pentru gloxinii ca am apucat de am luat o sticla de 500 ml .acuma planta mica se afla in casa si ii merge bine - e dat drumul la centrala ,planta mare e mai la racoare si ii merge bine ce sa fac in continuare cu planta mare ? locurile luminoase din casa - pe pervaz ,inseamna langa calorifer .balconul inchis e cu cornier si geam mai gros dar nu e etans ,mai intra frigul si cu toata caldura din casa ...n-am deocamdata idee ce sa fac .gloxiniile prinse anul asta ,pline de flori si boboci stau tot pe balcon si par in regula .in schimb muscatelor obisnuite bagate in balconul inchis li s-au ofilit florile si li s-au ingalbenit /trecut bobocii .
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.