Salarii profesori
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102

kill_them_all1000

QUOTE(Diogene @ Sep 6 2006, 16:22) *
Nu știu câți ani ai, ce școală ai, dar spui niște enormități mai mari ca tine. Chiar ieri am fost la medic și am plătit pentru cineva niște pastiluțe bioenergetice (un fel da baterii ce le pui pe corp să stimulezi activitatea în diverse zone, poate-s chiar condensatoare, naiba știe)) nu mai puțin de 200 de euro. Dacă medicul nu s-ar fi priceput la baterii (și, așa cum spui și tu, ce mai mulți sunt proști în domeniu) nu mi le-ar fi recomandat.

Este clar că ne îndreptăm spre transdisciplinaritate cel puțin în domeniul comptențelor de vârf, biochimie, biofizică etc. În liceu se pun bazele acesteia. Pe chinezi degeaba mai vrem să-i concurăm la slujbe că am pierdut startul.

E hai sa iti dau eu alt exemplu de la profilul la care sunt eu - Management. Pentru ce imi trebuiesc mie programarea calculatoarelor sau protectia mediului (nu stau sa ma gandesc la anii mai vechi ca ti-as mai spune cateva materii)? Eu sunt curios chiar nu este evident ca aceste materii sunt complet inutile pentru profilul meu?
Zamo
QUOTE(kill_them_all1000 @ Sep 6 2006, 16:52) *
E hai sa iti dau eu alt exemplu de la profilul la care sunt eu - Management. Pentru ce imi trebuiesc mie programarea calculatoarelor sau protectia mediului (nu stau sa ma gandesc la anii mai vechi ca ti-as mai spune cateva materii)? Eu sunt curios chiar nu este evident ca aceste materii sunt complet inutile pentru profilul meu?

Management... conducere... sa fii un sef, un conducator !
Iar acel sef poate doreste sa aibe propria sa baza de date, de care sa nu stie nimeni. poate o doresti mai complicata... iar atunci vei avea nevoie de mult mai mult de cat exel sau word wink.gif

kretzu77
QUOTE(kill_them_all1000 @ Sep 6 2006, 16:52) *

iti spun eu pt ce iti trebuie
sa presupunem ca esti manager
vine la tine o firma si iti ia ochii cu un sistem informatic pt contabilitate sa zicem; undeva acolo scrie ca e facut in Cobol; tu nu o sa te intrebi wtf
dai sarcini de serviciu si iti f**i subalternii cand o sa primesti amenda ca nu ai respectat nu stiu ce norme de mediu

managerul trebuie sa stie multe
manager#patron
jonex
QUOTE(thinker @ Sep 6 2006, 16:11) *
Ok, deci daca eu lucrand la firma x nu iau suficienti bani, fac manifestatie ca vreau salariu mai mare..
A doua zi s-ar putea sa trebuiasca sa-mi caut de lucru...

Te apuci si iti cauti altundeva de lucru. Si poate ai noroc sa gasesti. Nimeni nu te obliga sa stai intr-o companie daca consideri ca esti nedreptatit. Aveti de pierdut atat tu cat si compania, corect? Deocamdata in invatamant nu e posibil asta, cel putin nu in cel preuniversitar. Si cei mai afectati de o astfel de posibilitate, sa nu zic reconversie profesionala, sunt cei peste 35-40 ani.
skandal
Sistemul ar trebui schimbat din radacini, iar meditatiile sa fie organizate prin lege, in institutii special create (vezi cazul Greciei). Trebuie schimbate si principiile si regulile, da' si la oameni trebuie umblat putini.

Am avut doi profesori in liceu care sa merite titlul de profesori si inca doi in facultate. In rest, ragalii.

Nu e corect ca eu iau de cateva ori mai mult decat un profesor de liceu, da' nici nu m-ar impresiona prea placut ca la 12 ore de dezinteres pe saptamana sa castige o ragalie cat castig eu pentru 50-60 de ore de lucru pe aceeasi saptamana.
kill_them_all1000
QUOTE(Zamolxel @ Sep 6 2006, 17:05) *
Management... conducere... sa fii un sef, un conducator !
Iar acel sef poate doreste sa aibe propria sa baza de date, de care sa nu stie nimeni. poate o doresti mai complicata... iar atunci vei avea nevoie de mult mai mult de cat exel sau word wink.gif

Da si pentru acel lucru am materie dedicata se numeste Sisteme de Gestiune a bazelor de Date.

QUOTE(kretzu77 @ Sep 6 2006, 17:06) *
iti spun eu pt ce iti trebuie
sa presupunem ca esti manager
vine la tine o firma si iti ia ochii cu un sistem informatic pt contabilitate sa zicem; undeva acolo scrie ca e facut in Cobol; tu nu o sa te intrebi wtf
Tu crezi ca managerul are solutii la toate problemele care sunt in firma? Pentru asta exista departamente si fiecare cu obiectul sau de activitate. Nu e posibil de la Dumnezeu ca un om sa aiba solutii la toate. Tu ce crezi ca e mai bine sa ai: un manager bun pe cateva obiecte de activitate sau un manager care stie cate putin din toate obiectele de activitate? Un manager bun pe toate obiectele de activitate nu exista ca nu permite capatana.

dai sarcini de serviciu si iti f**i subalternii cand o sa primesti amenda ca nu ai respectat nu stiu ce norme de mediu
Iti dai seama ca acele norme le poti lua pe loc dintr-o carte sau un site updatat la zi (Monitorul Oficial exemplu)?

managerul trebuie sa stie multe
manager#patron

Parerea mea e ca in loc sa existe o facultate cu profilul Management ar trebui facute mai multe pe diferite domenii de activitate.
real32
QUOTE(Diogene @ Sep 6 2006, 16:22) *
Nu știu câți ani ai, ce școală ai, dar spui niște enormități mai mari ca tine. Chiar ieri am fost la medic și am plătit pentru cineva niște pastiluțe bioenergetice (un fel da baterii ce le pui pe corp să stimulezi activitatea în diverse zone, poate-s chiar condensatoare, naiba știe)) nu mai puțin de 200 de euro. Dacă medicul nu s-ar fi priceput la baterii (și, așa cum spui și tu, ce mai mulți sunt proști în domeniu) nu mi le-ar fi recomandat.

Este clar că ne îndreptăm spre transdisciplinaritate cel puțin în domeniul comptențelor de vârf, biochimie, biofizică etc. În liceu se pun bazele acesteia. Pe chinezi degeaba mai vrem să-i concurăm la slujbe că am pierdut startul.

Am destui ani ca sa stiu despre ce este vorba si ii cunosc foarte bine pe "borfii" din invatamant si cum pacalesc dumnealor copiii. Nu e rau sa stii din toate, chiar si inutilele condensatoare sferice, dar nu trebuie sa selectezi electronisti pentru medicina. Oricum si un copil de gradinita stie sa schimbe baterii, nu vad de ce nu ar putea si un medic cu 10 ani de facultate. Cat despre bio-bio trans-disciplinaritate asta da bine la tot felul de "vraci" pe la televizoare.Pacalesc si aia publicul cu pilule, cu buline, cu tot felul de plasturi, mai prind un cutremur cu borcanul...

Oricum pentru cineva care se bucura ca i-au navalit in tara hunii din Ulan Bator nu e de mirare sa-l pacaleasca aia cu "pastilute bioenergetice".

raducutzzu
O chestie care m-a frapat: intr-un comentariu TV despre majorarea salariilor profesorilor, prezentatoarea spunea ca un profesor cu 40 de ani vechime va ajunge sa ia 14 milioane. Dar cum dracu sa aduni 40 de ani vechime daca varsta de pensionare la femei e de 57? Lucrezi de la 17 ani? Ce naiba? Sau, la barbati, daca, sa zicem, te angajai la 18 ani in invatamant rezulta ca mai beneficiezi 4 (patru) ani de acest salariu... Aiurea!

Oricum, ca sa vedeti ca nu toti profii o duc rau va spun ca proful meu de mate din liceu lua 50 RON pe o sedinta de 1h 30 min. Inmultiti o sedinta pe zi cu 30 de zile si apoi cu 50 RON... Va da 1500 RON?

Cei napastuiti sunt profii debutanti care mai au si norocul de a preda Religie, Logica si alte blablauri care nu sunt cautate de elevi pt pregatire...

Rau o sa o duca si profii de sport dupa preconizata eliminare a sportului de la bac... biggrin.gif
quigon
Ca sa castigi un salariu decent trebuie sa muncesti cel putin 50 de ore pe saptamana in conditii pe care nu stiu cati profesori le-ar accepta, indiferent ca esti intelectual sau ai pregatire mai modesta. Intr-o seara ma intorceam de la munca. Ce credeti ca ma intreaba o cunostinta, profesoara?La ora asta se vine acasa?
Ce faci trebuie sa faci cu pasiune indiferent cat castigi iar cand nu se mai poate iti cauti altceva, asta este.
Deria_Leena26

Un lucru nu inteleg eu aici, legat de meditatii. Ma voi limita la profesori, fara a-i include pe studenti in aceasta categorie, caci studentii, de obicei, practica preturi mai scazute, sa zic un 10 - 15 RON / 2 ore.

Daca un profesor ia minim 20 RON / 2 h (desi ati dat voi exemple de profesori care iau si mai mult), practic, lui i se plateste TIMPUL pierdut. Deci un elev plateste 20 RON / 2 h. Daca sunt 2 elevi IN ACELASI TIMP, logic ar fi ca fiecare sa plateasca cate 10 RON. Daca numarul de elevi creste, costul unei sedinte de meditatii scade / elev, adica fiecare plateste mai putin.

Dar ma intreb eu, cati profesori sunt suficient de corecti pentru a face acest lucru?

Am mai spus-o, munca unui profesor NU se incheie odata cu orele dintr-o zi. Mai ales pentru debutanti. Au de facut "n" planuri de lectie, de stabilit "n" evaluari, de le corectat. Si e greu sa faci o comparatie intre un profesor si un pompier. Riscurile nu sunt aceleasi.

Legea salarizarii mi se pare un lucru corect. O alta nemultumire (si iar ma repet) este legata de faptul ca se prevedea scoaterea dirigentiei din planul de invatamant si transformarea ei in "consiliere", in munca voluntara. Nu cred ca ii este cuiva usor sa suporte problemele de comportament - adeseori grave - ale unui elev, darmite ale mai multora.

Si nici meditatiile nu sunt "un pic de efort si o tara de consum de pix". Ca, daca plodul ala "meditat" ia un 3 sau un 5, va asigur ca parintii care dau banii aia - bani munciti - o sa vina si-o sa se "infiga" putin "in" profesorul cu pricina, ca sa vada care-i baiu'.
real32
QUOTE(Deria_Leena26 @ Sep 6 2006, 18:17) *
Un lucru nu inteleg eu aici, legat de meditatii. Ma voi limita la profesori, fara a-i include pe studenti in aceasta categorie, caci studentii, de obicei, practica preturi mai scazute, sa zic un 10 - 15 RON / 2 ore.

Daca un profesor ia minim 20 RON / 2 h (desi ati dat voi exemple de profesori care iau si mai mult), practic, lui i se plateste TIMPUL pierdut. Deci un elev plateste 20 RON / 2 h. Daca sunt 2 elevi IN ACELASI TIMP, logic ar fi ca fiecare sa plateasca cate 10 RON. Daca numarul de elevi creste, costul unei sedinte de meditatii scade / elev, adica fiecare plateste mai putin.

Aici nu e vorba de timpul pierdut de profesor, oricum are destul timp de pierdut ci de sistemul educational creat special pentru a cibuci copii fara ca acestia sa acumuleze cu adevarat cunostinte. Se ridica la rang de "Examene Nationale" niste prostii inutile invatate pe dinafara, "tocite", care nu prea sunt necesare copiilor, dar ajuta "tovarasele" sa-si ia ustensile pentru acasa. O greseala fundamentala a sistemului de invatamant este formalismul, sa dea bine "pe hartie". Cele mai multe lucruri se invata "din viata" si nu "tocind din carte" tot felul de formalisme inutile.
Diogene
QUOTE(real32 @ Sep 6 2006, 17:36) *
Am destui ani ca sa stiu despre ce este vorba si ii cunosc foarte bine pe "borfii" din invatamant si cum pacalesc dumnealor copiii. Nu e rau sa stii din toate, chiar si inutilele condensatoare sferice, dar nu trebuie sa selectezi electronisti pentru medicina. Oricum si un copil de gradinita stie sa schimbe baterii, nu vad de ce nu ar putea si un medic cu 10 ani de facultate. Cat despre bio-bio trans-disciplinaritate asta da bine la tot felul de "vraci" pe la televizoare.Pacalesc si aia publicul cu pilule, cu buline, cu tot felul de plasturi, mai prind un cutremur cu borcanul...

Oricum pentru cineva care se bucura ca i-au navalit in tara hunii din Ulan Bator nu e de mirare sa-l pacaleasca aia cu "pastilute bioenergetice".

Stând relativ bine cu cultura generală, i-am pus destul de multe întrebări încuietoare medicului. Altfel spus cei care învață chiar și de "condesatoarele sferice", înțeleg la ce sunt bune, ca pacienți, iar medicii nu le recomandă cu ochii închiși ci în cunoștință de cauză. Tocmai prin asta diferim de huni.

Știu că subiectul pregătire generală/ pregătire de specialitate este mai vast. Mulți români ajunși în străinătate laudă stilul românesc de școală, cu toate hibele lui.

Iată o hibă: chiar azi am citit cât de ușor sunt prostiți românii de către marea industrie alimentară... Nu le-ar strica ceva cunoștințe de metabolism, proteine, vitamine etc. chiar dacă se ocupă de meteorologie etc.
real32
QUOTE(Diogene @ Sep 6 2006, 19:18) *
Stând relativ bine cu cultura generală, i-am pus destul de multe întrebări încuietoare medicului. Altfel spus cei care învață chiar și de "condesatoarele sferice", înțeleg la ce sunt bune, ca pacienți, iar medicii nu le recomandă cu ochii închiși ci în cunoștință de cauză. Tocmai prin asta diferim de huni.

Te faci ca nu intelegi.Problema nu este de a nu studia anumite materii ci de a nu conditiona viitorul copiilor de rezultate deosebite in anumite domenii colaterale. Poate "condensatoarele sferice" il vor ajuta pe viitorul medic sa inteleaga mai bine interactiunile care apar in cazul rezonantei magnetice de spin, fenomenele de relaxare spin-spin si spin-retea. Totusi nu trebuiesc selectionati electronisti pentru medicina. Cel mai indicat este ca in "cutie" sa nu isi bage nasul un medic ci un inginer eventual la Hitachi. Medicul va face ceea ce trebuie sa faca - va stabili un diagnostic folosind metoda imagistica de rezonanta magnetica.

Nu sunt de acord cu profesorii care cred ca spatiile vectoriale sunt proprietatea lor si trebuiesc folosite pentru a ciubuci copiii la admitere. Spatiile vectoriale inzestrate cu anumite proprietati constituie obiectul de studiu al unor stiinte avansate. De exemplu pot fi calculate nivelele energetice ale electronilor din diferite molecule. Aceste nivele excitate prin fluorescenta de raze X vor dezvalui compozitia chimica a diverselor obiecte. Si astfel, prin analiza reziduurilor din cataramele ingropate de barbarii migratori se poate determina exploatarea de unde a fost extras materialul respectiv. Desigur nu se va putea preciza manastirea bavareza de unde au fost sterpelite.
data
QUOTE(real32 @ Sep 6 2006, 21:14) *
...
Spatiile vectoriale inzestrate cu anumite proprietati constituie obiectul de studiu al unor stiinte avansate. De exemplu pot fi calculate nivelele energetice ale electronilor din diferite molecule. Aceste nivele excitate prin fluorescenta de raze X vor dezvalui compozitia chimica a diverselor obiecte. Si astfel, prin analiza reziduurilor din cataramele ingropate de barbarii migratori se poate determina exploatarea de unde a fost extras materialul respectiv. Desigur nu se va putea preciza manastirea bavareza de unde au fost sterpelite.

lucrurile acestea le-ai invatat singur, acasa? sau de la un incapabil de profesor? sleep.gif
bonny83
Proaspat licentiat in educatie fizica si sport (eu) = muritor de foame.... death.gif
jonex
QUOTE(bonny83 @ Sep 6 2006, 23:02) *
Proaspat licentiat in educatie fizica si sport (eu) = muritor de foame.... death.gif

Du-te si da meditatii sau renoveaza un liceu. Si te-ai scos naughty.gif
Diogene
QUOTE(real32 @ Sep 6 2006, 21:14) *
Te faci ca nu intelegi.

Totusi nu trebuiesc selectionati electronisti pentru medicina.

Era mai bine dacă te trânteau la colaterala logică și rămâneai "ciobănaș la oi".

Nu poți fi electronist sau medic încă din timpul școlii. Iar ideea de-a neglija diferite materii este o nerozie. Nu poate ști un puști ce îi trebuie și ce nu. Nu poate ști nimeni pentru că trăim în plină revoluție științifică. Școala trebuie să-i dea un ghid general și să nu-l priveze de nici o posibilă tendință.

Am discutat cu tot felul de idioți după care un popor este dat de "sânge". Dacă erau picați la genetică, eliminați din școală, aveam un un principal și just atuu de partea mea.
djl
Am mai zis-o și o mai repet: cred că profesorii trebuie evaluați și de elevi, că elevii sunt până la urmă beneficiarii celor predate. Degeaba e un profesor deștept și bine intenționat dacă nu știe cum să predea!
Degeabea m-aș apuca să predau istoria R.A.T.B.-ului sau a fabricilor din București, că dacă aș turui și elevul doar ar scrie și ar învăța mot-a-mo... eu ar trebui să fac acea materie cât mai atractivă pentru elevi, să-i învăț să învețe. Dar sunt doar visuri... death.gif
kevinro
Interesanta discutie. Teoretic, eu ar trebui sa fiu profesor desi n-am profesat nici macar o zi, fiindca n-am vrut. Programatic, de cand aveam 18 ani si abia intrasem la facultate, mi-am zis ca nu voi fi niciodata profesor pentru ca materia pe care ar fi urmat sa o predau eu nu interesa pe nimeni. Dar subiectul m-a interesat mereu si cred ca am ajuns la o viziune unica prin duritatea, cinismul si, as spune, realismul ei. In tot ce s-a discutat cred ca numai killem_all a surprins esentialul. O sa incerc si eu sa arat acest esential demonstrand ca, dpdv logic, revendicarile profesorilor sunt absurde. Mai tineti minte "5 paini" de Creanga? Ei, asa ceva o sa demonstrez si eu: ca taman ala cu gura mai mare e cel care ar trebui sa fie mai potolit.

1. 90% din materia predata in scoli e inutila. E o prostie. E aberanta. E cum vreti voi sa-i spuneti. Nu ajuta la nimic si se uita a doua zi dupa ce ai terminat liceul. ARE CINEVA CURAJ SA NEGE?

2. Pe cale de consecinta, rezulta ca 90% din efortul de invatare pe care Statul il baga in copii/viitorii cetateni e inutil. Copiii astia ies, de fapt, niste tantalai. Ajung la 18 ani fara sa stie pe ce drum s-o ia in viata, ce sa faca si cum sa se descurce fara mami si tati. Habar nu au sa se descurce intr-un mediu economic concurential, habar nu au limbi straine si habar nu au sa-si calculeze necesarul de avans pentru un credit de nevoi personale. Statul iroseste astfel o mare parte a averii publice. Fiecare minut pierdut cu predarea unor logaritmi cretini unor copii care nu vor ajunge niciodata matematicieni inseamna o multime de bani pierduti pentru tzara.

3. Cu o tzara de tantalai, nu ai bogatie publica, fiindca o tzara de tantalai nu poate produce bogatie publica. Bogatia publica fiind un produs al muncii inteligente. Vezi bogatia Coreei de Sud, care produce tehnologie.

4. Neavand bogatie publica, nici nu ai de unde naiba sa arunci cu bani fara numar, fara numar taman in cauza mizeriei in care sta Romania, si anume sistemul de invatamant de 2 lei, acoperis pentru o multime de ratati care nu-si pun problema ca sunt de fapt o rotita in marele mecanism al distrugerii viitorului Romaniei.

E un cerc vicios? Desigur! Si ca sa iesi din el, trebuie sa-i tai cauza de la radacina. Reduci acel 90%. Il termini. Il faci neant. Altfel zis, dai afara 90% din profesori si materii. Te concentrezi pe restul de 10% de materii si cunostinte utile. A, or sa croncane 90% din profesori ca vai, ce greu, unde sa mai gasim de lucru. Asta e. Eu am un numar de ani (destui, sa zicem ca sunt in floarea tineretii fara a mai fi un pusti) si am schimbat vreo 3 meserii. Si am fost si somer, si mi-am cautat si de lucru, cu forfecutza si cu pixul, in ziar, pe vremea cand nu existau Ejobs si Bestjobs. Care-i problema?! Daca va fi nevoie o sa schimb 20 de meserii. In Occident nu e nici o rusine sa te redefinesti, sa iei totul de la capat cand simti ca drumul pe care mergi nu te mai satisface. Numai profesorii nostri ar vrea sa ramana profesori cu aceeasi pregatire din anii 80, cu acelasi mental din anii 60 si cu aceleasi fitze intelectualiste din anii 30, de pe timpul lui Spiru Haret. Cand ei nu sunt altceva decat simple rotite in angrenajul domesticirii colective. Din cauza lor, o multime de copii abandoneaza sistemul scolar deoarece la scoala nu invata decat un singur lucru: ca scoala nu te invata nimic despre viata. Romania a ajuns sa aiba cele mai teribile procente de analfabetism si abandon scolar din Europa civilizata. Din cauza lor Statul cheltuie o gramada de bani din impozitele mele pe tampenii si aberatii, o gaura neagra pentru banul public. Sistemul de invatamant, profesorii in particular, sunt ultimul Mare Combinat comunist. Singurul care a ramas nereformat in 17 ani. Si eu sa simt mila pentru ei?! Dar ei simt vreun pic de mila pentru noi?! Ei se uita vreodata in oglinda si se intreaba: "Hai sa vedem, eu predau azi logaritmu lu peshte, ce are societatea de castigat din asta? Cum... nimic?!... Mea culpa... "
data
QUOTE(djl @ Sep 6 2006, 23:57) *
Am mai zis-o și o mai repet: cred că profesorii trebuie evaluați și de elevi, că elevii sunt până la urmă beneficiarii celor predate. Degeaba e un profesor deștept și bine intenționat dacă nu știe cum să predea!
Degeabea m-aș apuca să predau istoria R.A.T.B.-ului sau a fabricilor din București, că dacă aș turui și elevul doar ar scrie și ar învăța mot-a-mo... eu ar trebui să fac acea materie cât mai atractivă pentru elevi, să-i învăț să învețe. Dar sunt doar visuri... death.gif

evaluarea este o idee buna, ca idee;
dar desi nu ai incredere ca un profesor a invatat sa predea, ai incredere ca un elev este capabil si corect in evaluarea unui profesor (care eventual i-a acordat nota 4, chiar pe merit);

si mai este un aspect; multi nemultumiti spun ca profesorii sunt incapabili sau nepregatiti; dar cum poti atrage in sistem oameni pregatiti daca nu folosind argumentul financiar?

sa zicem ca X, un om foarte capabil, termina facultatea si trebuie sa isi aleaga un loc de munca; vreti sa aveti un profesor capabil? oferiti un salariu bun pentru profesori si veti avea unul bun; va zagarciti, angajati un absolvent de liceu incapabil sa faca altceva (eventual ca suplinitor) si maine acest om va invata copii ceea ce nici el nu fost niciodata capabil sa invete
kill_them_all1000
QUOTE(Diogene @ Sep 6 2006, 23:31) *
Nu poți fi electronist sau medic încă din timpul școlii. Iar ideea de-a neglija diferite materii este o nerozie. Nu poate ști un puști ce îi trebuie și ce nu. Nu poate ști nimeni pentru că trăim în plină revoluție științifică. Școala trebuie să-i dea un ghid general și să nu-l priveze de nici o posibilă tendință.

Pe la 16 ani totusi cam ai idee ce iti place si ce nu. Introducerea de optionale ar putea rezolva multe prin invatamantul asta jalnic. Mie la scoala nu mi-au placut chimia sau fizica, de ce sa nu pot sa aleg alte materii in locul porcariilor astea. De ce sa nu ai ca optional o a treia limba straina? Sa invat din toate nu este o idee buna pentru ce nu imi va placea sau nu imi va fi util in decursul anilor o sa am sigur grija sa uit.
djl
Trebuia să menționez că evaluarea profesorilor trebuie făcută atât specialiști sau cum le-o zice, cât și de elevi. În cazul primilor, se poate ca evaluarea să se facă cu bani, dacă înțelegeți ce vreau să zic, iar în cazul elevilor, aceștia pot fi tentați să aleagă un profesor slab, care să-i treacă din milă, ca să zică și ei că au învățat.
Dar pentru ca aceste evaluări să fie cât mai corecte, trebuie schimbat tot sistemul. Însă în România reforma se face de dragul reformei. Vă "mulțumim" tovarăși și neo-tovarăși ziși domni pentru că ați învățat poporul să gândească așa!
Diogene
QUOTE(kevinro @ Sep 7 2006, 00:05) *
1. 90% din materia predata in scoli e inutila. E o prostie. E aberanta. E cum vreti voi sa-i spuneti. Nu ajuta la nimic si se uita a doua zi dupa ce ai terminat liceul. ARE CINEVA CURAJ SA NEGE?

3. Cu o tzara de tantalai, nu ai bogatie publica, fiindca o tzara de tantalai nu poate produce bogatie publica. Bogatia publica fiind un produs al muncii inteligente. Vezi bogatia Coreei de Sud, care produce tehnologie.

Ai aruncat tu o privire peste programa de învățământ din Coreea de Sud sau din Japonia (printre cele ma școlarizate popoare)? Se vede că nu ai avut profesori ca lumea. Vorbește gura fără tine.
djclocky
QUOTE(Diogene @ Sep 7 2006, 08:57) *
Ai aruncat tu o privire peste programa de învățământ din Coreea de Sud sau din Japonia (printre cele ma școlarizate popoare)? Se vede că nu ai avut profesori ca lumea. Vorbește gura fără tine.

Ma indoiesc ca tu ai facut-o Diogene. Asa ca ar trebui sa cam lasi impresionismele.
Omul are dreptate si stie ce vorbeste. Spre deosebire de alte tari ( nu vorbesc aici de Japonia/Coreea care sunt ALTE culturi) in Romania se invata mult si prost! Nu se pune accentul pe "practica" si nici pe specializare ci oriunde te duci de la scoala generala la liceu pana facultate pe langa materiile de baza iti baga asa zisa umplutura.
Sa luam caz concret : intr-o facultate faci 7 materii din care 2 iti folosesc cu adevarat, restul sunt prostii ce nu au nici o legatura cu ceea ce vrei sa faci in viata. Chestia proasta la noi e ca se continua cu "generalismul" pana in facultate cand de fapt trebuie sa continue maxim pana in scoala generala.
De la liceu ar trebui sa-ti formezi 1-2 materii pe care sa te concentrezi si sa le stii ca "tatal nostru". Apoi la facultate sa mai inveti 1-2 lucruri noi si sa demonstrezi ca stapanesti la perfectie materia / viitoarea meserie. Nu de nota 5 cum multi isi iau examenele.
Din pacate noi suntem adeptii vechii metode comuniste " invatam mult si prost" Sunt chiar curios la ce i-au folosit elevului logaritmii , formulele la chimie , faptul ca stie sa arate unde sunt cheile bicazului pe harta desi nu a fost niciodata acolo.
Treziti-va ba ca traim in alte vremuri , nu ne mai da statul mura in gura si joburi ci trebuie sa fim competitivi sa stim sa "FACEM" nu doar sa CUNOASTEM.
Ramunc
Sistemul occidental de a concentra efortul doar pe materiile viitoarei profesii este o nenorocire. Cei care ies de pe aceste benzi rulante sunt oameni care nu au nici cultura nici capacitatea de a întelege aceasta.

Sper sa nu se întâmple asta si în România.

A trai doar pentru domeniul profesiei înseamna a fi o natie de roboti.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.