Salarii profesori
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102

mihaibo

QUOTE (xdaniel @ Oct 4 2008, 12:52) *
Ne vom uita la Badea cand nu va mai fi catelul lui Felix. Pardon, soarecele lui Felix, ca Felix e motan. Daca ar fi fost catelul, ar fi fost OK.

1) Cumetre, repet: profesorilor trebuie sa li se mareasca salariul nu pentru ca e mic (si chiar e!) ci pentru ca e rusinoasa proportia fata de salariile altor bugetari, comparativ cu tarile civilizate. Politistii, care nici macar nu-si fac datoria, au salarii mai mari decat profesorii. PTIU! huh.gif Si eu trebuie sa angajez BGS-ul sa-mi goneasca golanii de sub fereastra, ca Politia noastra iubita nu le face nimic. Dupa mintea militienilor transformati in politisti, e OK ca un golan care ma dusmaneste sa vorbeasca cu 60 decibeli sub fereastra mea "la mobil" la ora doua noaptea, "e dreptul lui sa mearga pe strada".
2) Nu autostrada e cea mai importanta (desi e FOARTE importanta) ci centurile de ocolire a oraselor.

Poate a debutantilor sunt mici dar si aici e discutabil.
In rest nu sunt mici.
Iti pot da destule exemple de posturi cu norma de 8 ore, postusturi cu mare raspundere, oameni care nu isi pot permite nici sa isi faca tot concediul de 2X de zile nu de 3 luni jumate, cu salariu la fel ca a unui profesor cu o vechime egala in munca.

Astept ca Basescu sa nu promulge legea sper sa realizeze in ce poate arunca aceasta masura si sa reactione macar acum ca un factor de stabilitate dar asta ar insemna sa renunte la campania electorala chiar acum inainte de alegeri deci cred ca promulga legea.
mimish
QUOTE (sexterminator @ Oct 4 2008, 13:08) *
Alex are și el dreptatea lui. Am mai scris despre asta, probabil 50% dintre profesorii preuniversitari nu au ce căuta la catedră.
Restul, care chiar au vocație pentru învățământ, merită nu doar 50% în plus, ci 100%, pentru că a fi profesor adevărat și a modela/învăța/educa bine niște copii este o artă, extrem de grea și de puțin apreciată.

Apopo de ce spunea Adormiței la Iași, că o creștere cu 50 de procente a salariilor cadrelor didactice duce la tăierea fondurilor de investiții colaterale: îmi povestea cineva, prof la un liceu sportiv, că anul ăsta au primit 2 miliarde de lei vechi ca să renoveze două laboratoare (chimie plus biologie) și sala de sport.
Din astea 2 mld., 250 mil erau alocate fiecărui laborator din alea 2, iar 1,5 mld. sălii de sport.
Cu banii ăștia, în cel de biologie s-a pus gresie (50 mp), iar în cel de chimie s-au luat eprubete.
Atât.
Iar în sala de sport nu s-a făcut NIMIC, și probabil directorul (care e un jeg uman, mână în mână cu mafia din IȘJ Botoșani, Huncă îi zice parcă, el cu gașca lui au fost subiectul multor anchete în presă - fără niciun efect) va fi nevoit să-i dea înapoi la sfârșitul anului; asta dacă nu va găsi repede niște șmecheri ca de 1,5 miliarde să-i schimbe parchetul și să mai ia un cal cu mânere + 2 mingi de volei - iar diferența de bani s-o facă pierdută..

Persoana respectivă îmi spunea că există bani, dar că sunt foarte multe interese ca ei să rămână pt investiții și să fie căpușați prin diverse firme care de 250 de milioane îți pun gresie și de alți 250 îți cumpără 30 de eprubete.

Iar de restul fac vile și cumpără apartamente mafiei din IȘJ, care fură cot la cot cu directorii, CU O NESIMȚIRE CRUNTĂ.

ȘI CA EI SUNT O GRĂMADĂ.

-
Astea sunt problemele adevărate din învățământ, și ele vin de la vârf: în primul rând DELAPIDAREA, FURTUL, MAFIA și în al doilea rând NEPOTISMUL ȘI INCOMPETENȚA CRASE.

de acord cu tine! dar majoritatea cadrelor didactice nu ocupa functii de conducere, iar problema discutata aici e marirea salariului majoritatii, nu a directorilor in special!

tomaso
QUOTE (mihaibo @ Oct 4 2008, 13:19) *
Astept ca Basescu sa nu promulge legea sper sa realizeze in ce poate arunca aceasta masura si sa reactione macar acum ca un factor de stabilitate dar asta ar insemna sa renunte la campania electorala chiar acum inainte de alegeri deci cred ca promulga legea.

wink.gif
Și după aia se va spune că cremenalu a luat pita de la gura dascălilor ...

Nice try.
Alex_Dum
QUOTE (mimish @ Oct 4 2008, 13:18) *
baiete, ai cumva copii la scoala, ca sa poti spune ca esti cat de cat la curent cu problemele invatamantului? din cate am observat eu pana acum, toate afirmatiile tale se bazeaza pe nefericita ta perioada de liceu, cand nu stiu ce profesori te-au dezamagit pe tine! dar tine minte ceva: un caz particular nu poate fi ridicat la nivel de regula!

eu ce afirm, afirm in urma intalnirii unui numar foarte mare de cadre didactice (atat de exceptie, cat si mai putin competente......oricum, prima categorie conduce)! nu ma bazez in afirmatiile mele doar pe amintirea profului de mate din liceu, sau a profei de chimie....

spune-mi si mie, care ar fi criteriile dupa care tu ai stabili daca un cadru didactic merita, sau nu, marirea salariala? cu ce drept afirmi ca "tu esti patronul lor"? hello! nu e niciun cadru didactic prestatorul tau de servicii publice, baiete!

astept lista cu argumentele tale! in caz contrar, iti recomand sa nu mai "tipi" degeaba aici, ca nu te ia nimeni in seama!

Chiar nu sunt singurul nemultumit de profesori. Prietenii mei in marea majoritate au terminat toti in unul din primele 5 licee din Brasov si toti ar fi de acord chiar si cu o micsorare a salariilor sau cu desfacerea contractului de munca cu "i" in cazul profesorilor incopetenti care sunt majoritari. Aici nu e vb. doar de parerea mea, e vb de parerea tuturor! Iar pe topic isi dau cu parerea foarte multi din cei ce nu mai au contact cu invatamantul!
Eu daca as fi fost profesor si as fi avut un elev ca mine nu i-as fi dat notele care le-am avut eu! Si prin asta se manifesta incompetenta. Caracterul slab... cand nu reusesti sa te impui in fata elevilor nu ai ce cauta in invatamant fiindca or sa te calce-n picioare!(multi din profesori intra si-n categoria asta. nu au ce cauta in invatamant!)
Nu o sa mai insir miile de defecte ale celor 80-90% din profesori insa pentru o marire ar trebui sa-si pregateasca lectiile zi de zi, sa aiba rabdare, sa isi controleze tonul vocii la ore, sa aiba carisma, sa aiba talent oratoric, sa impuna respect, sa fie informat, sa fie sever, dar sa stie si cand sa o lase mai moala etc. Nu am avut nici un profesor care sa implineasca toate conditiile astea!
Nu doar profesorii-mi sunt sclavi, ci si restul bugetarilor. Cand am fost ridicat de politie de pe strada n-am avut nici o jena sa ii tin in injuraturi pana mi-au dat drumul! La fiecare 5 secunde le-am spus ca faptul ca sunt acolo li se datoreaza mie si eu le bag mancarea pe gat!
AMDG
QUOTE (tomaso @ Oct 4 2008, 13:32) *
Și după aia se va spune că cremenalu a luat pita de la gura dascălilor ...

Exista destule probleme colaterale - inflatia , grevele celorlalti ce vor 50% , criza mondiala rolleyes.gif
emperor_justinian
QUOTE (AMDG @ Oct 4 2008, 13:44) *
Exista destule probleme colaterale - inflatia , grevele celorlalti ce vor 50% , criza mondiala rolleyes.gif

aceasta este marea decizie din cariera lui Basescu: va promulga legea(va fi populist) sau nu va promulga legea(va fi patriot-martir ) smile.gif
AMDG
QUOTE (emperor_justinian @ Oct 4 2008, 13:53) *
aceasta este marea decizie din cariera lui Basescu: va promulga legea(va fi populist) sau nu va promulga legea(va fi patriot-martir ) smile.gif

E mult mai simplu - toti vor da in final vina pe UE rolleyes.gif

JJOne
Salariul mediu brut in acest moment in invatamant este de 1982 lei, cu 12% peste salariul mediu brut la nivel de tara - 1769 lei. O crestere cu 50% ar duce media brutului in invatamant la 3000 lei, si ar antrena sigur miscari de protest din partea altor grupe de bugetari care se vor simti defavorizate (sanatate - media actuala 1669, administratie publica - media actuala 3152).

Cresterea aceasta necontrolata a salariilor bugetarilor va lovi in primul rand in sistemul privat. Niciun angajator privat nu poate tine pasul cu aceasta crestere necontrolata a salariilor, pt. ca nu are justificare in productivitate. Angajatii in sistemul privat vor fi loviti de inflatie.

Comparativ, in Germania salariul mediu brut lunar pt. angajati full time e de 3287 Euro, iar in educatie e de 3081 Euro. (Sursa: Institutul de statistica).
AMDG
QUOTE (JJOne @ Oct 4 2008, 14:15) *
Cresterea aceasta necontrolata a salariilor bugetarilor va lovi in primul rand in sistemul privat.

Deficit bugetar , inflatie , blocarea fondurilor UE si sa vezi atunci picaje in sondaje rolleyes.gif
mimish

daca ati fi urmarit cu atentie emisiunile televizate, ati fi stiut ca aceasta marire nu afecteaza economia statului roman in niciun fel, intrucat este acoperita din cei 6% din PIB, care au fost alocati invatamantului si care oricum raman necheltuiti si se intorc la bugetul de stat! dar atitudinea tipica a romanului este sa arunce cu pietre, sa comenteze in necunostinta de cauza si sa catalogheze cu un sarcastic:"nu merita nimic!".

oricum, pt linistea celor ca alex_dum si a altor asemenea lui, va anunt ca aceasta marire nici macar nu se va acroda...iar daca se va acorda, la profesor va ajunge undeva in jurul a 36%, nicidecum 50%
AMDG
QUOTE (mimish @ Oct 4 2008, 17:36) *
este acoperita din cei 6% din PIB, care au fost alocati invatamantului si care oricum raman necheltuiti

E amuzant sa te gandesti ce destin ar avea firmele ce ar renunta la investitii in favoarea salariilor rolleyes.gif

Oricum discutam despre o falsa problema atata timp cat invatamantul privat nu ofera o alternativa in domeniu .
davidboy
Salariile in invatamant au ajuns la niste sume fabuloase ca sa nu mai vorbim de ce s-ar intampla daca acestea ar mai creste cu 50%. Genul asta de cresteri o sa duca la o inflatie foarte ridicata in perioada care urmeaza.
XZY
QUOTE (mimish @ Oct 4 2008, 17:36) *
daca ati fi urmarit cu atentie emisiunile televizate, ati fi stiut ca aceasta marire nu afecteaza economia statului roman in niciun fel, intrucat este acoperita din cei 6% din PIB, care au fost alocati invatamantului si care oricum raman necheltuiti si se intorc la bugetul de stat! dar atitudinea tipica a romanului este sa arunce cu pietre, sa comenteze in necunostinta de cauza si sa catalogheze cu un sarcastic:"nu merita nimic!".

oricum, pt linistea celor ca alex_dum si a altor asemenea lui, va anunt ca aceasta marire nici macar nu se va acroda...iar daca se va acorda, la profesor va ajunge undeva in jurul a 36%, nicidecum 50%

Si asa destul de mult pentru volumul de munca depus.

In alta ordine de idei, desi mie una mi se pare o aberatie majorarea salariilor profesorilor cu 50%, si mai aberanta mi se pare faza cu pensiile parlamentarilor...
Dar deh, "cine imparte, parte-si face"...

AMDG
QUOTE (XZY @ Oct 4 2008, 20:34) *
Dar deh, "cine imparte, parte-si face"...

Asa gandea si aristocratia inainte de revolutia franceza - unul a si zis "statul sunt eu" rolleyes.gif
nightfever
Ne vom uita la Badea cand nu va mai fi catelul lui Felix. Pardon, soarecele lui Felix, ca Felix e motan. Daca ar fi fost catelul, ar fi fost OK.

asta cu felix o stie orice idiot portocaliu care "baune de prost"
prefer sa ma uit la "catelu lu felix" decat la inaptii aia virgini de la realitatea care il pupa pe basescu in fund toata ziua
altfel zis, prefer sa stiu pe ce lume traiesc decat sa ma minta in fata niste idioti

dar va las sa visati
deja 33 de pagini de nimic rolleyes.gif
srelu
Oameni buni si tovarasi, stati un pic ca nu e chiar asa simplu. Lucrurile nu merg dupa bunul plac al unuia sau altuia, traim intr-un stat de drept care are legi si o constitutie. Nici chiar predintele nu poate face tot ce are chef, trebuie sa tina cont de legislatie.

In primul rand, Basescu nu poate face hocus-pocus si gata nu mai este legea. Daca el nu promulga legea, n-o poate arunca la gunoi, poate doar s-o retrimita la parlament pentru rediscutare. Faptul ca legea se duce inapoi nu exclude posibilitatea sa fie adoptata si a doua oara. Probabil liberalii vor vota impotriva dar nu e sigur ca si celelalte partide le vor urma exemplul. Alegerile nu s-au volatilizat, ele vin, si partidele au nevoie de voturile profesorilor.
Sa nu uitam ca liberalii sunt singurii care ataca legea, nimeni nu ii sprijina.

In alta ordine de idei, Basescu nu poate sa spuna "mai baieti m-am sculat cu fata la cearsaf, n-am chef sa semnez legea aia". Daca nu o semneaza, are nevoie de un motiv intemeiat. Un asemenea motiv este neconstitutionalitatea, numai ca aici el nu mai are nici un cuvant din moment ce legea este in acest moment in fata Curtii Constitutionale. Daca aia o declara constitutionala, presedintele nu poate spune altceva. In acest caz el nu are motive sa retrimita legea la parlament si trebuie sa o semneze.

Curtea Constitutionala la randul ei nu poate face orice pofteste. Ea chiar trebuie sa aplice constitutia iar constitutia spune ca organul legislativ este parlamentul (ei fac legile) iar organul executiv este guvernul (ei executa legile). Guvernul nu poate impune parlamentului ce fel de legi sa faca, ei in privinta aceasta nu au nici un drept ci doar obligatia de a le duce la indeplinire. Faptul ca parlamentul nu a indicat sursele de finantare nu face legea neconstitutionala. De regula, legile nu precizeaza asemenea detalii. Gasirea surselor de finantare este treaba guvernului, nu a parlamentului. Daca parlamentul pune guvernul intr-o situatie in care ei considera ca nu pot face fata, singura lor optiune este sa demisioneze si sa lase pe altii s-o faca.
Foarte probabil legea va fi declarata constitutionala.

Interesant este ca Tariceanu a acuzat presedintele ca incalca constitutia amestecandu-se in treburile executivului iar acum chiar el il invita sa se amestece. Efectiv, nu este treaba presedintelui de unde vor fi scosi banii, asta este treaba ministrului de finante. Dupa cum nu este treaba lui nici solicitarea din partea celorlalti bugetari pentru maririle de salarii. Aceasta este iarasi treaba guvernului.

Presupunand prin absurd ca Basescu nu ar semna legea, pe langa profesori i-ar sari in cap si majoritatea partidelor in frunte cu PSD. Si am convingerea ca printre cei care s-ar repezi la beregata lui, ar fi si liberalii in frunte ca Tariceanu.
Si atunci de ce s-o faca ? Daca liberalii si-au turnat singuri gaz in cap si si-au dat foc, n-au decat sa suporte consecintele.

Sa mai remarcam si organizarea "impecabila" a PNL, care in parlament voteaza cu entuziasm legi care le taie craca de sub picioare iar a doua zi se trezesc mahmuri din betie si nu le vina sa creada ce-au facut. Halal organizare, cu asemenea guverne nu e de mirare ca economia romaneasca da cu oistea dintr-un gard in altul.
Mai baieti, voi chiar nu aveti obiceiul sa ganditi un pic inainte de a face ceva ?

p.s. Ma induioseaza pana la lacrimi menajamentele cu care mass media trateaza PSDul. Nimeni nu le-a cerut sa-si exprime pozitia fata de actiunile lui Tariceanu. Oameni delicati, nu vor sa-l inoportuneze pe Geoana.
Tom_Cat
Profesorii nu merita un cent in plus, pana la urma se pare ca aceasta categorie, care realmente vorbind, este alcatuita din cei mai prosti absolventi, nu au inteles ca un bugetar, este mai prost platit dar are un loc de munca sigur, fata de un loc de munca in domeniul privat unde se castiga mai bine dar nu ai certitudinea zilei de maine.
In alta ordini de idei, bai nene, nu iti convine, du-te la o companie sa castigi mai bine...a esti prea prost sa lucrezi intr-o lume dog-eat-dog, pai atunci mai prostule, nu mai cere bani in plus.

Situatia invatamantului este la pamant, elevii sunt prosti de baune, si cand iti vine unul care stie sa scrie si sa citeasca ti se pare un Mafalda.Sa nu uitam cum suntem codasii Europei, cum 68% din produsele acestui sistem nu sunt in stare sa inteleaga un text simplu.

Profesorii mai intai sa ofere calitate si o sa primeasca si cantitate, oricum 50% ii simtiti 1 luna maxim 2, dupa care totul explodeaza, inflatie , tot si o sa afli, mai draga prostule, ca puterea ta de cumparare a scazut.

Cu alte cuvinte, putem sa va dam 5000 eur, dar sa va cerem 1000 eur intretinere, 1000 eur pe apa calda, 1000 eur pe gaze, 1000 eur curentul si 1000 eur telefonul, si atunci mai prostule o sa mori de foame, dar cu un zambet larg pe fata ca ai resusit, ai murit cu un salariu de 5000 eur pe luna....

Prea multa prostie, din partea unor asa zisi intelectuali.

Oricine a facut o facultate, fie si un amarat de ASE, stie ca cei mai prosti s-au dus in invatamant.
srelu
QUOTE (Tom_Cat @ Oct 5 2008, 02:14) *
Profesorii nu merita un cent in plus, pana la urma se pare ca aceasta categorie, care realmente vorbind, este alcatuita din cei mai prosti absolventi, nu au inteles ca un bugetar, este mai prost platit dar are un loc de munca sigur, fata de un loc de munca in domeniul privat unde se castiga mai bine dar nu ai certitudinea zilei de maine.
In alta ordini de idei, bai nene, nu iti convine, du-te la o companie sa castigi mai bine...a esti prea prost sa lucrezi intr-o lume dog-eat-dog, pai atunci mai prostule, nu mai cere bani in plus.

Situatia invatamantului este la pamant, elevii sunt prosti de baune, si cand iti vine unul care stie sa scrie si sa citeasca ti se pare un Mafalda.Sa nu uitam cum suntem codasii Europei, cum 68% din produsele acestui sistem nu sunt in stare sa inteleaga un text simplu.

Profesorii mai intai sa ofere calitate si o sa primeasca si cantitate, oricum 50% ii simtiti 1 luna maxim 2, dupa care totul explodeaza, inflatie , tot si o sa afli, mai draga prostule, ca puterea ta de cumparare a scazut.

Cu alte cuvinte, putem sa va dam 5000 eur, dar sa va cerem 1000 eur intretinere, 1000 eur pe apa calda, 1000 eur pe gaze, 1000 eur curentul si 1000 eur telefonul, si atunci mai prostule o sa mori de foame, dar cu un zambet larg pe fata ca ai resusit, ai murit cu un salariu de 5000 eur pe luna....

Prea multa prostie, din partea unor asa zisi intelectuali.

Oricine a facut o facultate, fie si un amarat de ASE, stie ca cei mai prosti s-au dus in invatamant.

Eu sunt unul din prostii care a facut o facultate pentru profesori, una de matematica. De mult nu mai lucrez in invatamant si asta in principal din cauza salarizarii. Cand dupa 8 ani de invatamant am devenit analist-programator incepator, salariul mi-a crescut de 4 (patru) ori. Cand am vazut ca nimeni nu da doi bani pe munca pe care o faceam in invatamant, dupa un timp nici eu n-am mai dat.

Ai dreptate ca raman in invatamant numai cei care nu au alta optiune. Ai dreptate cand spui ca absolventii sunt prost pregatiti. Stii de ce ? Din cauza salarizarii profesorilor. Tocmai pentru a avea absolventi bine pregatiti este nevoie ca invatamantul sa-i atraga pe cei buni sa lucreze acolo. Si tocmai de aceea este nevoie de o salarizare mai buna. Altfel cei care scriu mesaje cu greseli de calcul ca ale tale vor fi din ce in ce mai multi.

Socotelile tale referitoare la inflatie, mie ca fost profesor de matematica imi aduc aminte de cei pe care ii treceam de mila (am mai avut ceva corigenti pe constiinta, dar nici un repetent). Aceste socoteli ar fi valabile daca majorarile s-ar aplica la toate salariile din Romania, altfel ele se dilueaza in marea masa si au un efect inflational modest.
("Socoteli valabile" e un fel de a spune, de fapt ele sunt umflate in mod grotesc.)

In ceea ce priveste statisticile occidentale, eu nu dau doi bani pe ele. Cei care fac aceste statistici se uita la notele pe care le dau profesorii romani si le compara cu notele date de cei straini. Numai ca la altii, cel care reuseste sa-si scrie numele corect ia nota maxima iar la noi cel care se incurca la inversarea unei matrici ia nota 3.

Cu toate notele exceptionale, elevii "geniali" din vest se claseaza ultimii la olimpiadele internationale, in timp ce "prostii" din Europa de Est iau toate premiile. De ce oare Microsoft angajeaza atatia prosti din Romania ? De ce angajeaza occidentul atatia imigranti cu studii superioare ? De prosti ce sunt ?
Diferentele acestea APARENT IN DEFAVOAREA NOASTRA provin din faptul ca standardele noastre din invatamant sunt mult mai inalte decat ale lor.

Doar de curiozitate, poti sa-mi arati printre userii care scriu mesaje pe acest forum pe cei 68% care nu pot sa priceapa un text simplu ? (Sa te ajut ca nu cumva sa te incurci iarasi in calcule, asta insemna aproximativ doua mesaje din trei.)
Tom_Cat
Stai linistit ca nu ma incurc in calcule, matematica nu se studiaza numai la "matematica" wink.gif

Calculul nu este facut de mine, ci de UE, asadar, nu imi asum cifrele, pentru ca in acceptiunea mea nici 20% din studenti nu ar trebui sa treaca anul.

Invatamantul este la pamant, puteti sa va laudati cu olimpicii, insa nu acestia reprezinta scoala de zi cu zi.Oamenii simpli, elevii, sunt foarte prost pregatiti, semi-analfabeti, iar in domeniul matematicii, nu imi mai expun parerea.

O alta problema a profesorilor este ingamfarea, nu pot sa inteleg de ce un profesor, fie el si de matematica, are impresia ca este superior oricui? Mie nu mi se pare, si nicio data nu am dat peste nas cuiva cu educatia, pentru ca ea se vede nu trebuie amintita.

Cati romani sunt la Microsoft? cati americani, cati indieni, cati?

Inca va mai credeti cei mai viteji si harnici dintre traci?

Si inca ceva, domnule profesor, un forum nu este tocmai un mediu de referinta pentru a face statistici de intelegere si analiza a unui text, din simplul motiv, ca un user deja stie sa scrie si sa citeasca, plus ca intelege un text.

Asadar, eu imi sustin fiecarea afirmatie, cu exemple, pe cand profesorii vin sa ne demonstreze cat sunt de prosti intelectuali.

dan4
Salariile trebuie sa creasca treptat. Parerea mea. Daca din cauza pomenilor electorale se duce de ripa bruma de stabilitate care e in tara asta nu s-a facut nimic. Adica o sa avem absolventi excelenti care n-o sa se incurce la inversatul matricilor dar o sa plece la cules de capsuni, autostrazile promise o sa se amine cu inca 15 ani ci costurile o sa se dubleze inca odata. Ca asa au impus contractul nenorocitii aia de le Bechtel si care o mai fi. Eu lucrez la o firma privata 100% straina si in anul 2008 am avut doar 100 de lei in plus. Normal ca vreau mai mult, de aceea ma chinui sa mai invat si altceva si eventual o sa plec daca consider ca merit mai mult. Dar n-o sa cersesc salariul.
apolodor_pinguinul
E corect și nu e! Este o creștere ce trebuia să aibă loc cu mulți ani în urmă, nu este corect atâta vreme cât singura menire a acestei creșteri este de-ai convinge pe profesori să voteze încă o dată actuala conducere.
Yoda
Marirea salariilor la profesori este binevenita. Ca s-a aplicat gresit, asta e o alta poveste. Se putea face in transe, din moment ce fusese prevazuta in buget de aproape un an guvernantii o puteau aplica gradual, nu sa lase mingea la fileu pesedeilor.

E adevarat, multi angajati din invatamant nu merita nici salariul pe care il iau acum. Dar cum putem atrage tinerii competenti sa se angajeze ca profesori? Cu 800 RON / luna? C'mon...

Va mai dura mult timp pana cand invatamantul romanesc sa-si (re)capete o bruma de prestigiu. Dar oferirea de conditii materiale decente ar fi un prim pas in aceasta directie.

Cat despre ceilalti bugetari, ciocu' mic. Atunci cand numai ei primeau mariri de salariu, nu le pasa ca alti bugetari o duc mai prost.

P.S. Nu lucrez in invatamant.
AndreicuKapp
nu ma apuc sa citesc toate mesajele, dar am sa-mi spun si eu opinia:
- cei ce spun ca va creste eficienta invatamantului in momentul cand vor creste salariile profesorilor, sunt cei mai prosti oameni si n-au facut decat 4 clase. Unul care a trecut prin gimnaziu, liceu si eventual facultate isi da seama ca marea majoritate a profoserilor ar putea fi platiti cu 10.000 de euro/luna si tot nu vor face mai mult. Cei ce vor sa faca ceva, fac si acum. Nu-mi spui mie ca profesorului meu de la relatii financiare ii dai 10.000 de euro/luna si va veni la cursuri, el absentand de fiecare data pana acu, trimitandu-si asistentul care culmea...e fiu-sau. Astia nu s-ar schimba oricum. La fel cu doctorii. Credeti ca daca ar avea salariile de acum x20, n-ar mai lua bani pentru operatii? Naivilor! N-ati fost niciodata in vreun spital pana acum...
- solutia simpla si eficienta mi s-ar parea cresterea salariilor in suma fixa. E usor: dam la toti profesorii 10 milioane in plus. La aia cu 7 milioane se va cunoaste foarte bine, ei fiind multumiti. Cei cu 100 de milioane n-or fi multumiti..Dar cui ii pasa? oricum castigau deja mult. Numai ca nu se va intampla niciodata asta, pentru ca cei ce propun legi de genul asta sau majorari in negocierile cu guvernul sunt exact cei cu salariile mari.
Am observat ca nimeni, in zecile(scrisesem din greseala "secile", si poate ca era corect) de emisiuni tv pe tema asta in ultima saptamana, nu a pus astfel problema.
Ca sunt multi prosti, stiam, dar speram sa mai existe si unul-doi mai cu minte..
srelu
QUOTE (tomaso @ Oct 4 2008, 03:56) *
Dacă profesorii sunt atât de deștepți, cum se face că pot fi momiți atât de ușor ?

Cu cat salariul cuiva este mai mic cu atat poate fi momit mai usor.

Pe mine altcevă mă nedumerește.
Teoretic, profesorii ar trebui să fie o categorie socială de elită, care nu poate fi influențată prin pomeni electorale de acest tip.

De ce, crezi ca profesorului nu ii e foame? Crezi ca el nu vrea televizor cu plasma ?

Faptul că se aruncă cu banul acum, arată că există o așteptare strict electorală.
Mă întreb:
Politicienii chiar au speranțe că profesorii vor vota cu "cine le mărește leafa" ?

Politica este un joc de intrerese. Un alegator voteaza politicianul care ii serveste cel mai bine interesele, depinde de prioritatile fiecaruia dintre noi. In mod incontestabil, salariul este un factor esential deoarece de el depind multe lucruri in viata (merg cu autobuzul sau am masina mea, platesc chirie sau stau in casa mea, fumez Carpati sau Dunhill, etc). Este normal sa votezi pentru cineva care iti mareste salariul.

Nu toti au un asemenea criteriu la vot. Eu de pilda vad lucrurile diferit, imi bag picioarele in maririle fortate de salarii, as vota cu cei capabili sa asigure un ritm sustinut de dezvoltare economica. Daca economia merge bine, salariile cresc oricum.
Numai ca pentru asta ar fi nevoie de macar un singur partid de centru-dreapta dar sunt toate de centru-stanga.
Exceptia este PRM care e de dreapta dar este de dreapta-dreapta, nu centru-dreapta ceea ce este cu totul altceva. Pentru asa ceva nu votez in nici un caz. Dreapta nu are nimic in comun cu problemele economice nici in sensul dorit de mine nici in sens opus, ei au alte prioritati.
De PNL sa nu vorbim, aia semnalizeaza la dreapta si vireaza tot la stanga.
rich1974
asa este! majoritatea profesorilor nu au nici o treaba cu meseria pe care o practica! cred ca abia 20% isi merita denumirea de profesori. poti sa le dai salariu oricat de mare, daca ei nu au talennt tot degeaba. e ca si cum ai lua un om de pe strada si i-ai spune ca daca ii dai 10K de euuro poate sa-ti cante la pian. nu va reusi ! asa sunt si profesorii......majoritatea si-au ales meseria asta pentru faptul ca au vacante si au o anumita stabilitate a locului de munca, nimic mai mult!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.