Salarii profesori
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102

Manowar

QUOTE(data @ Sep 1 2006, 23:17) *
Ultima crestere salariala al profesorilor preuniversitari duce la un salariu de 6 milioane lei; un cadru didactic universitar, cu studii universitare si postuniversitare are un salariu de 6-9 milioane lei (cu 10-15 ani vechime); un pompier, in prima zi de munca (calificare liceul) are un salariu de 12 milioane de lei (plus 60 milioane lei echipamentul de protectie);

credeti ca acest raport de salarizare este normal?

nu, nu este normal.
nu inteleg de ce profesorii primesc asa de mult si pompierii asa de putin. dar asta e...
data
QUOTE(Graveland @ Sep 5 2006, 22:51) *
Doamne fereste, nu vad de ce ar fi esentiale. Tuturor ne place adrenalina, nu?
laugh.gif

Pardon:

roll2.gif roll2.gif roll2.gif

Edit: Zi-o si p-aia cu inghititu' prafului de creta care provoaca febra.

eu vorbesc despre statistici oficiale nu despre roll2.gif roll2.gif roll2.gif

daca nu crezi verifica, daca crezi si tot iti vine sa razi, gandeste-te ca acei profesori au acasa copii care risca sa se imbolnaveasca, sau chiar se imbolnavesc pentru ca parintii lor sunt profesori; acesta nu este un risc?

QUOTE(Manowar @ Sep 5 2006, 22:55) *
nu, nu este normal.
nu inteleg de ce profesorii primesc asa de mult si pompierii asa de putin. dar asta e...

un punct de vedere perfect valid, care explica de ce in invatamant raman doar cei care au sanse reduse in alte domenii: nici o satisfactie sa lucrezi cu elevi ca manowar smile.gif

j1mmy
mda .. educatia e asa de importanta ca se investesc bani doar cand ajunge cutitul la os death.gif

pai daca am avea macar 60% din profesori bine pregatiti si restul de 30 % sa mai miste si ei cate ceva nu le-am mai da atat de munca politistilor si pompierilor w00t.gif

dar e greeeeuu de tot, trebuie salarii , conditii de munca, programa sa fie accesibila....
Zamo
QUOTE(j1mmy @ Sep 5 2006, 23:39) *
mda .. educatia e asa de importanta ca se investesc bani doar cand ajunge cutitul la os death.gif

pai daca am avea macar 60% din profesori bine pregatiti si restul de 30 % sa mai miste si ei cate ceva nu le-am mai da atat de munca politistilor si pompierilor w00t.gif

dar e greeeeuu de tot, trebuie salarii , conditii de munca, programa sa fie accesibila....

iar daca toti s-ar ghida dupa biblie nu am mai avea nevoie de biserici wink.gif
bogdanan
QUOTE(Mosotti @ Sep 2 2006, 20:15) *
tocmai imi spunea un prieten, a carui nevasta e invatatoare, cind i-am zis ca profesorii au salarii mici:

"pai, nevasta-mea ia 8 mil, lucreaza 4 ore pe zi si are 3 luni concediu pe an." w00t.gif

sa lasam vrajeala cu 6-9 mil salariu la profesorii universitari, ca incep sa mor de ris laugh.gif laugh.gif

nu-i chiar asa wink.gif
depinde ce grad are nevasta lui si vechime...

peste cele 4 ore se ramane...

stresul e mare

sa te iau altfel biggrin.gif
prietena mea ia 5,3 mil (titulara, 4 ani vechime...)
1,8 mil(transport)+1,5 mil(chirie+intretinere) + 0,3 mil CAR + 2 mil rata CAR (isi plateste singura facultatea)...e peste suma respectiva... transportul este decontat partial... o sa vezi ca nu e chiar asa roz treaba
sa te scoli la 5, ca sa ajungi inapoi la 15.30-16... nu se poate face decat din pasiune biggrin.gif

uzura este f mare (mama lucreaza tot in invatamant) si pot sa zic ca este cu nervii la pamant...dar, cu toata vechimea, nu depaseste 10 mil => tot pasiune

...
real32
QUOTE(bogdanan @ Sep 5 2006, 23:59) *
nu-i chiar asa wink.gif
depinde ce grad are nevasta lui si vechime...

peste cele 4 ore se ramane...

stresul e mare

sa te iau altfel biggrin.gif
prietena mea ia 5,3 mil (titulara, 4 ani vechime...)
1,8 mil(transport)+1,5 mil(chirie+intretinere) + 0,3 mil CAR + 2 mil rata CAR (isi plateste singura facultatea)...e peste suma respectiva... transportul este decontat partial... o sa vezi ca nu e chiar asa roz treaba
sa te scoli la 5, ca sa ajungi inapoi la 15.30-16... nu se poate face decat din pasiune biggrin.gif

uzura este f mare (mama lucreaza tot in invatamant) si pot sa zic ca este cu nervii la pamant...dar, cu toata vechimea, nu depaseste 10 mil => tot pasiune

...

Normal ca nu e chiar asa. In cele 4 ore de "munca" si plictiseala trebuiesc incluse si pauzele , cam 40 de minute.Mai sunt si martisoarele, zilele libere, trei luni de vacanta - platite tot de contribuabil. Mai este si stresul programului prelungit, orele de noapte, pregatirea fizica.

Cat despre nenorocitul de pompier, oricum nu are nevoie de transport+chirie ca doarme in autospeciala si CAR nu face.
$eb
Profesorii sunt platiti din buget si bugetul(PIB-ul) e mic. Asa ca se gasesc motive pentru a nu le da bani. Sunt multi oameni care lucreaza in domeniul privat pe bani putini si ei tin tara asta in spate prin impozite&shit. Astia cu ce au gresit.
Marea majoritate a profesorilor din pacate au un dezinteres total fata de a invata pe altii. Eu imi aduc aminte de sute de ore din liceu unde profesoara de fizica avea principala grija de a face cafea la ibric in cabinetul alaturat, profesori care pur si simplu faceau doar PREZENTA la locul de munca.
Sistemul de invatamant are nevoie de bani, laboratoarele au nevoie de bani ca in astea nu s-au mai bagat un ban de 30 de ani.

In acelasi timp sunt si posturi caldute de bugetari. De exemplu in armata se taie frunza la caini in majoritatea unitatilor si au salarii frumusele mai toti+ bani de masa + bani de echipament etc, etc. Si sunt sigur ca in caz de asediu am fi varza murata pentru o armata inamica. Trebuie sa te orientezi si tu un pic inainte de ati alege cariera.Te gandesti cu inima, dar alegi cu capul.

Ce sa spun , imi pare rau pentru profesori dar trebuiau sa anticipeze ca nu se vor umple de bani in invatamant.Si in statele vestice invatamantul nu e chiar asa de bine platit comparativ cu restul populatiei.

bogdanan
QUOTE($eb @ Sep 6 2006, 09:21) *
Trebuie sa te orientezi si tu un pic inainte de ati alege cariera.Te gandesti cu inima, dar alegi cu capul.

...am mentionat de facultate... biggrin.gif
Diogene
QUOTE($eb @ Sep 6 2006, 09:21) *
Ce sa spun , imi pare rau pentru profesori dar trebuiau sa anticipeze ca nu se vor umple de bani in invatamant.Si in statele vestice invatamantul nu e chiar asa de bine platit comparativ cu restul populatiei.

Ideea simpla ar fi ca raportul PIB/locuitor / salariu/profesor sa fie acelasi ca în alte țări. La PIB mare - salarii profesori mari. La PIB mic - salarii profesori mici. Introducerera acestei regului este problema la noi. După câte știu eu asta ar însemna ca salariile profilor să crească cu 50%.
bitzan

sa stam drept si sa judecam stramb: fara investitii in invatamant ( in dotari, programe, personal) copiii vostri vor fi nevoiti nu sa se duca la meditatii ( cum fac acum majoritatea si cum se facea si inainte de 89) ci sa se duca la scoli particulare, unde profesorii sunt platiti bine si isi dau silinta, unde se face o selectie pe criterii valorice a cadrelor didactice, dar.... totul contra unei taxe care nu va fi simbolice;
kretzu77
de acord ca salariile sunt de cacao
dar exista un mare DAR:
venit lunar # salariu lunar
venit lunar=salariu lunar+nevoia si/sau nesimtirea unor profesori
EX:
am o nepoata in clasa a 5-a (acum trece a 6-a);
de ziua unei profesoare (parca de mate), diriga lor a avut nesimtirea sa le sugereze urmatorul cadou: o "bratarica" de aur din partea tututor copiilor
vara-miu a facut un pic de morala
ghiciti la ce materie a avut nepoata-mea cea mai mica medie

cursing.gif

sunt de acord cu nevoia (dublata de competenta) => meditatii
nesimtirea ma scoate din sarite
jonex
Hei hei nu vorbiti fara sa stiti si mai ales cei care aruncati cu noroi in profesori.

In primul rand e total deplasata comparatia profesor vs pompier. Sunt doua meserii absolut necesare dat total diferite si fiecare isi are rolul lui.

Daca e vorba de riscuri? Da sunt. Sa fi amenintat cu moartea de un compatriot mai colorat care nu se poate impaca cu sistemul si legile facute de altii decat un simplu cadru didactic, de a-ti imbonavi copii acasa ca unii n-au ce face cu ei si ii trimit bolnavi la scoala, de a lucra cu 20 de "draci" si de a avea pretentia sa ai rabdare apoi cu familia sau de a nu avea probleme cu bibilica peste 10-20 ani, ...

Acei oameni au tocit unii dintre ei bancile unor facultati, au avut vise si au si ei dreptul la o viata decenta. Prin mainile lor ati ajuns si voi acum sa scrieti aici pe forum. Putin respect nu strica. Orice padure are si uscaturi, asa ca nu va mirati si dati numai exemple de la extreme.

Ce procent de profesori dau meditatii? As fi curios. Despre medici de ce nu spuneti nimic? A, ca si ei iau spaga? Asta e sistemul in Ro., insa nu toti sunt asa. Preotii cat lucreaza pe saptamana si ce riscuri isi asuma? Dar salariile care sunt? Poate raspunde cineva?

Cunosc din pacate sau din fericire multe informatii din interiorul sistemului romanesc de invatamant, desi nu fac parte din el. Nu vreau sa zic nici ca e bine nici ca e rau faptul ca cer salarii mai mari. Insa tot ce va rog incercati sa priviti realist problema si nu veniti cu argumente de genul: isi facea cafea toata ziua, au vacanta 3 luni, etc. Sunt puerile. Si da, acel exemplu cu baratara de aur nu e singular, fiti siguri, dar nici nu poate fi generalizat.
$eb
Intervine si frustrarea. Gandestete cum se simt, cand dupa doar 2-3 ani un elev de al lor, care tocmai a terminat liceeul, vinde medicamente sau asigurari si are 1500-2000 de lei, iar ei au 15 ani de experienta si 800 in mana.
Problema ce mai mare este ca in Romania salariile au ramas aceleasi , pe cand preturile si-au urmat cursul lor. Pentru ca daca toata lumea ar avea un salar decent (700 - 1000Euro) , cat sa mananci decent , sa iti permiti sa cumperi un bun, nu cred ca ma comenta cineva.

Si de aici si lantul vicios: salar de rahat => prestari servicii de rahat si reciproc.
$eb
QUOTE(jonex @ Sep 6 2006, 12:50) *
Insa tot ce va rog incercati sa priviti realist problema si nu veniti cu argumente de genul: isi facea cafea toata ziua, au vacanta 3 luni, etc. Sunt puerile. Si da, acel exemplu cu baratara de aur nu e singular, fiti siguri, dar nici nu poate fi generalizat.

Asta e realitatea, nu sunt exemple inventate. Pe cuvantul meu , ca profesoara de care vorbesc mai bine de 50% timp petrecut in scoala il pierdea cu taclale cu alte țațe si cafele. Si e un adevar ca daca nu iti duci copilul la scoala cu flori si alte atentii , sunt sanse reale sa fie cineva mai aspru in aprecierea lui la note.
Eu daca ma duc la director si cer o marire. Prima lui intrebare si e logic de altfel e : " Dar de ce sa iti maresc salariul? Da-mi un motiv! ". Si apoi incep, "am facut aia, am incheiat proiectul ala, am muncit mai mult , si se vede asta in realizarile mele si in orele suplimentare, etc, etc"

Pe cand astia tipa ca vor bani, dar de ce sa le dam mai multi bani. A crescut cu ceva activitatea lor. Daca nu stiu , pai sa inventeze un sistem de calcul, cu verificari periodice, cu un feedback de la elevi si parinti, nu vor bani , ca asa vor muschii lor.

I rest my case wink.gif
kretzu77
QUOTE($eb @ Sep 6 2006, 13:04) *
Asta e realitatea, nu sunt exemple inventate. Pe cuvantul meu , ca profesoara de care vorbesc mai bine de 50% timp petrecut in scoala il pierdea cu taclale cu alte țațe si cafele. Si e un adevar ca daca nu iti duci copilul la scoala cu flori si alte atentii , sunt sanse reale sa fie cineva mai aspru in aprecierea lui la note.
Eu daca ma duc la director si cer o marire. Prima lui intrebare si e logic de altfel e : " Dar de ce sa iti maresc salariul? Da-mi un motiv! ". Si apoi incep, "am facut aia, am incheiat proiectul ala, am muncit mai mult , si se vede asta in realizarile mele si in orele suplimentare, etc, etc"

Pe cand astia tipa ca vor bani, dar de ce sa le dam mai multi bani. A crescut cu ceva activitatea lor. Daca nu stiu , pai sa inventeze un sistem de calcul, cu verificari periodice, cu un feedback de la elevi si parinti, nu vor bani , ca asa vor muschii lor.

I rest my case wink.gif

nici chiar asa
dry.gif
real32
Cunosc din pacate sau din fericire multe informatii din interiorul sistemului romanesc de invatamant, desi nu fac parte din el. Nu vreau sa zic nici ca e bine nici ca e rau faptul ca cer salarii mai mari. Insa tot ce va rog incercati sa priviti realist problema si nu veniti cu argumente de genul: isi facea cafea toata ziua, au vacanta 3 luni, etc. Sunt puerile. Si da, acel exemplu cu baratara de aur nu e singular, fiti siguri, dar nici nu poate fi generalizat.

Esti cam hazliu. Cine crezi ca te plateste un sfert de an sa tragi matza de coada? Din pacate nimeni nu te plateste in lumea asta ca ai tocit ceva ci pentru ce stii sa faci. Ca ai "inalte studii pentru copii la scoala". Patru ani de facultate sa arzi gazul cu copiii. Le dete comunistii posturi, au stricat invatamantul si-au bagat copiii si nevestele si acum vor salariu mare.

De ce stau in invatamant? Sa faca altceva care se plateste mai bine. Vor sa cibuceasca/pacaleasca copiii cum fac si acum, dar sa-i plateasca statu' tare.
cap_tepos
S-a spus mult despre profesori ca fac meditatii rotunjindu-si veniturile. In 2003 propaganda psd-ista a afirmat ca cele mai corupte paturi ale societatii sunt medicii si profesorii.

Voiam sa va lamuresc cu cateva lucruri in legatura cu meditatiile:
1. Activitatea de a medita este o activitate foarte grea si consumatoare de energie. Meditatia este un serviciu ce trebuie platit, si nu este o "spaga", asa cum se poate spune ca sunt banii ce-i dau medicului ce ma va opera ca sa-si dea silinta sa faca treaba cum ar trebui sa o faca. Meditatia poate fi considerata cel mult o evaziune fiscala, insa raportata la salariul de mizerie al unui profesor multe coduri fiscale din lume nici nu ar impozita acele sume. Meditatia este o activitate dura si pentru ca se supune legilor pietei libere (cu alte cuvinte nu esti bun, nu ai clienti - exceptii facand doar acei profi-uscaturi ce conditioneaza trecerea clasei de meditatii si care sunt putini.)
2. Nu se fac meditatii in sensul castigurilor grase decat la cateva discipline (la ora actuala romana si matematica), chiar si acestea avand tendinta de scadere datorita desfiintarii admiterii la facultati. Ceilalti profesori traiesc numai din salariu.
3. Cei ce considera ca profesorii dau marile "tunuri" financiare in Romania ii invit si pe ei sa presteze meditatii, totodata rugandu-i sa-mi arate si mie profesori cu vile sau masini suparate, luate la mana I.

Revendicarile salariale sunt perfect justificate. Si mai ales revendicarea cu privire la elaborarea unei legi de salarizare ale acestui tip de personal. Altfel, nimeni nu se va sinchisi macar sa indexeze cu inflatia aceste salarii, si tot timpul vor fi proteste (justificate).
kretzu77
Si da, acel exemplu cu baratara de aur nu e singular, fiti siguri, dar nici nu poate fi generalizat.

de aia am pus si/sau in afirmatia mea biggrin.gif
si mai unul cu "du-te si schimba sticla asta pe un Jacobs verde sigilat" (asta mi s-a intamplat mie in liceu, la drept) naughty.gif

later:
si mai am unul cu un director de liceu care si-a facut apartament duplex si vila la munte cu ocazia renovarii liceului; si mi-e ruda da-ia-s palme cursing.gif

si am si o groaza de cazuri pozitive
real32
QUOTE(cap_tepos @ Sep 6 2006, 13:22) *
S-a spus mult despre profesori ca fac meditatii rotunjindu-si veniturile. In 2003 propaganda psd-ista a afirmat ca cele mai corupte paturi ale societatii sunt medicii si profesorii.

Voiam sa va lamuresc cu cateva lucruri in legatura cu meditatiile:
1. Activitatea de a medita este o activitate foarte grea si consumatoare de energie. Meditatia este un serviciu ce trebuie platit, si nu este o "spaga", asa cum se poate spune ca sunt banii ce-i dau medicului ce ma va opera ca sa-si dea silinta sa faca treaba cum ar trebui sa o faca. Meditatia poate fi considerata cel mult o evaziune fiscala, insa raportata la salariul de mizerie al unui profesor multe coduri fiscale din lume nici nu ar impozita acele sume. Meditatia este o activitate dura si pentru ca se supune legilor pietei libere (cu alte cuvinte nu esti bun, nu ai clienti - exceptii facand doar acei profi-uscaturi ce conditioneaza trecerea clasei de meditatii si care sunt putini.)

Meditatiile sunt inventate de sistemul corupt din invatamant. Nu folosesc copiilor ci doar profesorilor. Ca le trebuie la Capacitate, ca le trebuie la BAC, ca le trebuie la Admitere... Sistemul este creat pentru a ciubuci copiii, pentru a "da bine in acte". Cu vastele cunostinte capatate pe la meditatii te duci linistit la sapat de santuri. Nu folosec copiilor, iar invatatura de pe la meditatii e pur formala. Nu te plateste nimeni ca sa inmultesti matrice sau daca dezlegi problema fundamentala a lui Moromete - a fost sau nu intelectual.

Acest sistem de invatamant creat pentru in mare parte pentru ciubuceala impiedica dezvoltarea normala a copiilor.

2. Nu se fac meditatii in sensul castigurilor grase decat la cateva discipline (la ora actuala romana si matematica), chiar si acestea avand tendinta de scadere datorita desfiintarii admiterii la facultati. Ceilalti profesori traiesc numai din salariu.

Cine vrea sa studieze in particular este liber sa o faca. Problema este "corelatia" dintre studiul in particular si sistemul de evaluare si examinare. Desfiintarea admiterii la facultate este un lucru foarte bun. In general sunt necesare doar unele probe de aptitudini. Vrea omu' sa se faca medic si il streseaza "smecherii" din invatamant cu derivate la condensatoare sferice. Mult mai logic ar fi asa: condensatoare sferice stii, condensatoare sferice sa mananci...

Revendicarile salariale sunt perfect justificate. Si mai ales revendicarea cu privire la elaborarea unei legi de salarizare ale acestui tip de personal. Altfel, nimeni nu se va sinchisi macar sa indexeze cu inflatia aceste salarii, si tot timpul vor fi proteste (justificate).

Vor fi platiti dupa nivelul de cunostinte, adica "pentru copii la scoala". Daca vor "salariu mare" nu-i opreste nimeni sa se "exprime" in piata muncii cu nepretuitele lor aptitudini sau sa faca alta specializare. Vor observa cu surprindere cat le foloseau copiilor meditatiile si "Examenele Nationale".
jonex
QUOTE(real32 @ Sep 6 2006, 13:16) *
Esti cam hazliu. Cine crezi ca te plateste un sfert de an sa tragi matza de coada? Din pacate nimeni nu te plateste in lumea asta ca ai tocit ceva ci pentru ce stii sa faci.
...

Nu vreau sa zic ca e un lucru bun faptul ca 3 luni stau degeaba. Probabil nu-s 3 luni ci mai putin. Nu stau acum sa numar. Insa asa e peste tot in lume, exista un concediu care e legat si de capacitatile copiilor de a face anumite eforturi. Nu poti sa duci un copil la scoala 1 an si sa-i oferi vacanta de 21 zile pe an. Nu cred ca psihic un copil e capabil de asa ceva. In plus un profesor nu prea-si permite sa-si ia concediu de exemplu primavara sau toamna. Si fiindca tot se facea comparatie cu alte ramuri, cine stie as vrea sa-mi spuna si mie de unde sunt platiti preotii, cu cat, si cat timp lucreaza efectiv? Nu am nimic cu biserica, din contra, dar ar fi interesant.

Si da, ar trebui introdus un sistem de valori pentru salarizare dar sincer mi-e greu acum sa-mi imaginez unul. S-a incercat sau se incearca sa se introduca o chestie de genul: salarizare in functie de performante, performante care in principal se traduc prin realizarile elevilor pe care acei profesori ii educa. Sper ca bine imi amintesc, daca nu imi cer scuze, nu vreau sa aduc informatii eronate. Dar daca materia prima nu e de calitate, poate fi profesorul profesorilor ca tot degeaba. Intervin multi factori in educatie si in performantele elevilor. Eu asa vad.

Dar invatamantul ar trebui totusi incurajat. Orice pasiune poate avea si limite si nu vad sa fie 1% din totalul profesorilor care fac doar din pasiune meseria. Asa cum oricare dintre noi care lucram o facem si cu un scop material asa si ei. Iar daca salariile sunt mici nu poti astepta ca cei care fac performanta in facultate de exemplu sa-si doreasca o cariera in invatamantul preuniversitar. Ar fi o prostie din partea lor.
thinker
Ok, solutia ar fi o lege care sa reglementeze salarizarea personalului din invatamant:
- salariul pe fiecare categorie;
- modul de indexare;
- al 13-lea salariu;
- o modalitate de a face meditatii care sa intre in sistemul de impozitare.

Problema e ca sunt tot felul de indivizi, sefi de sindicate, de departamente prin minister, inspectorate scolare, care o freaca la greu pe bani multi, si pe ciubucareala de toate felurile. Acestia se opun schimbarilor pozitive, pentru ca o lege sanatoasa le-ar da peste cap planurile de a-si bate joc in continuare..

Se invart destule fonduri si in invatamant, va asigur, iar o analiza a unor specialisti de la Curtea de Conturi ar scoate o gramada de fraude.. facute de directori de licee, administratori de cantine/internate... etc..

Salarizarea din invatamant trebuie sa se bazeze pe criterii de performanta ca:
- nr de olimpici din institutia respectiva;
- notele obtinute la materii
....................

Eu unu stiu ca in sistemul privat, ca sa iei salariu trebuie sa dai dovada ca ai facut ceva. Sunt sigur ca exista o discrepanta intre timpul de munca efectiv dintr-o firma privata si timpul de munca efectiv din invatamant.

QUOTE(jonex @ Sep 6 2006, 15:55) *
Orice pasiune poate avea si limite si nu vad sa fie 1% din totalul profesorilor care fac doar din pasiune meseria. Asa cum oricare dintre noi care lucram o facem si cu un scop material asa si ei. Iar daca salariile sunt mici nu poti astepta ca cei care fac performanta in facultate de exemplu sa-si doreasca o cariera in invatamantul preuniversitar. Ar fi o prostie din partea lor.

Ok, deci daca eu lucrand la firma x nu iau suficienti bani, fac manifestatie ca vreau salariu mai mare..
A doua zi s-ar putea sa trebuiasca sa-mi caut de lucru...

Si inca ceva, colegii de facultate care au ramas in invatamant, in general sunt acei care nu au fost in stare sa-si puna in valoare cunostintele pentru a se angaja intr-o firma.
Pentru ca au invatat ca papagalii, dar nu au fost in stare sa se adapteze lumii inconjuratoare!
Diogene
QUOTE(real32 @ Sep 6 2006, 14:45) *
Vrea omu' sa se faca medic si il streseaza "smecherii" din invatamant cu derivate la condensatoare sferice. Mult mai logic ar fi asa: condensatoare sferice stii, condensatoare sferice sa mananci...

Nu știu câți ani ai, ce școală ai, dar spui niște enormități mai mari ca tine. Chiar ieri am fost la medic și am plătit pentru cineva niște pastiluțe bioenergetice (un fel da baterii ce le pui pe corp să stimulezi activitatea în diverse zone, poate-s chiar condensatoare, naiba știe)) nu mai puțin de 200 de euro. Dacă medicul nu s-ar fi priceput la baterii (și, așa cum spui și tu, ce mai mulți sunt proști în domeniu) nu mi le-ar fi recomandat.

Este clar că ne îndreptăm spre transdisciplinaritate cel puțin în domeniul comptențelor de vârf, biochimie, biofizică etc. În liceu se pun bazele acesteia. Pe chinezi degeaba mai vrem să-i concurăm la slujbe că am pierdut startul.
quigon
QUOTE(data @ Sep 1 2006, 23:17) *
Ultima crestere salariala al profesorilor preuniversitari duce la un salariu de 6 milioane lei; un cadru didactic universitar, cu studii universitare si postuniversitare are un salariu de 6-9 milioane lei (cu 10-15 ani vechime); un pompier, in prima zi de munca (calificare liceul) are un salariu de 12 milioane de lei (plus 60 milioane lei echipamentul de protectie);

credeti ca acest raport de salarizare este normal?

Dascalii din Romania ar trebui platiti mai bine.
Pompierii ar trebui platiti si mai bine, eu unul nu as intra in foc doar pentru 12 mil de lei biggrin.gif
kretzu77
QUOTE(quigon @ Sep 6 2006, 16:27) *
Dascalii din Romania ar trebui platiti mai bine.

rectific eu:
Unii dascalii din Romania ar trebui platiti mai bine (numarul lor sper sa fie peste 50% worthy.gif , ca altfel o sa ajungem intr-un rahat si mai mare).
Altii nu
djclocky
Chestia e ... ca sunt multi profesori ( in general de matematica , romana dar si din alte domenii) care castiga destul de multi bani din ore particulare.
Stiu cel putin 2-3 cazuri intr-un oras micut in care un profesor de matematica /de engleza / romana castiga foarte bine! Numai din ore particulare. Nu luam in considerare aici salarul pe care il primesc de la scoala.

Sa vedem : 1 sedinta de 2 ore e 200.000. Bun. Daca respectivul aduce 2-3 studenti (zic de un caz mediu) cu care face materie odata/ saptamana ... aia inseamna 400.000 -600.000 ROL / Saptamana. Asta in cazul ipotetic ca are 2-3 studenti (eu am vazut cazuri in care erau 5 si sunt convins ca nu este o metoda rara). Deci 600.000 / saptamana. Asta se traduce in 2.400.000 lei /luna doar din putina concentrare si consum de pasta(creion).
Asta e o suma medie. Sunt altii care iau mai mult / aduc mai multi studenti.

Din 2.400.000 poti sa platesti linistit cheltuielile la un apartament de bloc.

In fine , e adevarat ca unii dintre profesori o duc rau insa sunt aceia care nu au in spate ani , grade si vechime.

Si in fond pentru ce sa "bagam" ATATIA bani in invatamant? Ca sa plece tinerelul pregatit pe banii statului in strainatate?

Daca e sa dam bani pe merit multi profesori nu ar avea nici salariul pe care il au acum. Un elev( nu vorbesc de cei problema) trebuie sa plece din clasa cu lectia invatata (si cunosc multi profesori care reusesc sa faca acest lucru). Ei..eu pe aceia intr-adevar i-as recompensa si le-as da un salar mare. Celorlalti care vin , predau plictisiti si iasa ... nu le-as da nici atat.

Rezumand , as face un sistem etalon conform caruia sa fie salarizati profesorii. In functie de rezultatele lor sa fie si recompensati. In felul asta ar incepe sa-si arate interesul in metode de invatare in clasa mai eficiente decat simplul si anticul "Predat"
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.