Bogdan R
19th September 2008, 19:22
QUOTE (m3th0dman @ Sep 19 2008, 19:56)

Dar, in principiu ai dreptate, este mai vital ca profesorul sa-si cunoasca materia, decat sa fie pedagog.
Total gresit!
Poti fi geniu dar sa nu ai nici un rezultat cu elevii daca nu ai habar de metodica si pedagogie.
Un pedagog foarte bun chiar daca nu e as in materia pe care o preda va reusi sa ii invete ceva pe elevi din putinul pe care il stie.
gigel de hohențolărn
19th September 2008, 19:48
QUOTE (Bogdan R @ Sep 19 2008, 20:22)

Total gresit!
Poti fi geniu dar sa nu ai nici un rezultat cu elevii daca nu ai habar de metodica si pedagogie.
Un pedagog foarte bun chiar daca nu e as in materia pe care o preda va reusi sa ii invete ceva pe elevi din putinul pe care il stie.
oricât de bun pedagog să fii, da dacă nu stăpânești materia n-ai făcut nici cât o ceapă degerată.
ba mai mult de-atât, există riscul (foarte mare) să-i înveți pe studenți bălării, ș-atunci chiar că e jale.
ce inepții sunt în stare să debiteze unii profi, te iei cu mâinile de cap.
să fiu sincer, eu le plâng de milă elevilor la care-au ajuns să predea câțiva dinte foștii mei colegi.
data
19th September 2008, 21:29
QUOTE (amonra_71 @ Sep 19 2008, 16:59)

...
Dar susțin în continuare că dacă peste noapte sau mâine salariile acestora s-ar mări nu înseamnă că vom avea profesori buni și implicați. Este unul dintre segmentele de activitate unde pentru a fi "bun" e nevoie și de dăruire.
asta am spus si eu: marind salariile nu le va creste calitatea profesorilor;
dar la urmatoarea admitere in sistem vor veni oameni mai capabili, atrasi de salariile bune;
altfel ce ii va atrage pe cei capabili in sistem?
pasiunea? parca vad 300.000 de pasionati batandu-se pentru a deveni profesori
Alex_Dum
20th September 2008, 02:17
vor veni pe naiba. poti mari de 10 ori salariile si n-ai sa vezi om capabil in sistemul de invatamant... cine e capabil gaseste altceva mai bun de facut si cunosc oameni care ar fi fost profesori foarte buni, dar au refuzat cu toate ca nu-i interesa partea materiala... ci doar din simplu motiv ca n-ar vrea sa faca parte sau sa fie asociati cu niste oligofreni ce merg pe strazi sa-si planga de mila. isi plang de mila si vor salarii. dar ce pregatire au? ce rezultate? nu dai intai banul... trebuie sa vezi pt ce-l dai.
daca profesorii din invatamantul pre-universitar sunt prosti de bubuie in marea lor majoritate, in invatamantul universitar e si mai grav... orice fraier poate ramane profesor in vreo universitate daca isi da seama ca alt viitor mai stralucit n-are.
Bogdan R
20th September 2008, 07:25
QUOTE (gigel de hohențolărn @ Sep 19 2008, 20:48)

oricât de bun pedagog să fii, da dacă nu stăpânești materia n-ai făcut nici cât o ceapă degerată.
ba mai mult de-atât, există riscul (foarte mare) să-i înveți pe studenți bălării, ș-atunci chiar că e jale.
ce inepții sunt în stare să debiteze unii profi, te iei cu mâinile de cap.
să fiu sincer, eu le plâng de milă elevilor la care-au ajuns să predea câțiva dinte foștii mei colegi.
Daca vorbesti de studenti, poate ca ai dreptate....dar studentii, fiind oameni maturi ar trebui sa stie sa invete si pe cont propriu, exista biblioteci, internet etc
Daca vorbesti de elevi, de invatamantul preuniversitar, uneori e discutabil: am avut o matusa, invatatoare, care a predat claselor 5-8, limba romana si limba franceza, prin anii '50.
Era dupa razboi, era criza de personal didactic si unii dintre invatatori au fost solicitati sa predea claselor de gimnaziu.
Matusa asta nu avea cum sa fie de nivel universitar nici la franceza nici la romana (absolvise doar Scoala Normala de Invatatori, cum era atunci) dar era deosebit de buna ca pedagog (a primit de 3 ori in cariera titlul de ,,Invatator emerit'' si gradatia de merit).
Si i-a invatat pe elevi cum a putut, invatand si ea noaptea din manualele pe care le avea la dispozitie si dupa 40 de ani fostii elevi o salutau pe strada cu profund respect ''Saru' mana, doamna profesoara''. Asta cu toate ca fusese doar o invatatoare, dar una dedicata si plina de har.
La fel si sotul ei, tot invatator, a predat si matematica pentru ciclul gimnazial.
Cat despre salariile profesorilor, e clar ca daca sunt mentinute la nivel scazut, la fel vor fi si rezultatele (exista insa si exceptii).
Tarile cu invatamant avansat ofera salarii foarte bune personalului didactic (exemplu: Tarile Nordice).
gigel de hohențolărn
20th September 2008, 10:20
QUOTE (Alex_Dum @ Sep 20 2008, 03:17)

vor veni pe naiba. poti mari de 10 ori salariile si n-ai sa vezi om capabil in sistemul de invatamant... cine e capabil gaseste altceva mai bun de facut si cunosc oameni care ar fi fost profesori foarte buni, dar au refuzat cu toate ca nu-i interesa partea materiala... ci doar din simplu motiv ca n-ar vrea sa faca parte sau sa fie asociati cu niste oligofreni ce merg pe strazi sa-si planga de mila. isi plang de mila si vor salarii. dar ce pregatire au? ce rezultate? nu dai intai banul... trebuie sa vezi pt ce-l dai.
daca profesorii din invatamantul pre-universitar sunt prosti de bubuie in marea lor majoritate, in invatamantul universitar e si mai grav... orice fraier poate ramane profesor in vreo universitate daca isi da seama ca alt viitor mai stralucit n-are.
dacă n-ai văzut tu asta nu înseamnă că nu există oameni capabili în învățământ.
mai multe nu spun că nu fac risipă de mărgăritare
QUOTE (Bogdan R @ Sep 20 2008, 08:25)

Daca vorbesti de studenti, poate ca ai dreptate....dar studentii, fiind oameni maturi ar trebui sa stie sa invete si pe cont propriu, exista biblioteci, internet etc
Daca vorbesti de elevi, de invatamantul preuniversitar, uneori e discutabil: am avut o matusa, invatatoare, care a predat claselor 5-8, limba romana si limba franceza, prin anii '50.
Era dupa razboi, era criza de personal didactic si unii dintre invatatori au fost solicitati sa predea claselor de gimnaziu.
Matusa asta nu avea cum sa fie de nivel universitar nici la franceza nici la romana (absolvise doar Scoala Normala de Invatatori, cum era atunci) dar era deosebit de buna ca pedagog (a primit de 3 ori in cariera titlul de ,,Invatator emerit'' si gradatia de merit).
Si i-a invatat pe elevi cum a putut, invatand si ea noaptea din manualele pe care le avea la dispozitie si dupa 40 de ani fostii elevi o salutau pe strada cu profund respect ''Saru' mana, doamna profesoara''. Asta cu toate ca fusese doar o invatatoare, dar una dedicata si plina de har.
La fel si sotul ei, tot invatator, a predat si matematica pentru ciclul gimnazial.
Cat despre salariile profesorilor, e clar ca daca sunt mentinute la nivel scazut, la fel vor fi si rezultatele (exista insa si exceptii).
Tarile cu invatamant avansat ofera salarii foarte bune personalului didactic (exemplu: Tarile Nordice).
există biblioteci și internet, dar niciodată astea n-au să poate vreodată suplini vreun profesor. de asta e nevoie de oameni care să știe carte mai ales la liceu și facultate. una e să predai matematica la generală, și alta la facultate. în primul caz, așa cum spui, e nevoie de un anume har, simț artistic, etc.. , în al doilea, e nevoie în primul rând de cunoștințe. din păcate, la noi în țară e plin de profesori universitari care au o tangență vagă cu ceea ce înseamnă cunoașterea, ca să nu mai spun de calitățile didactice. că există și o bună bucată de profi univi, tobă de carte da cu un caracter infect, care nu-și țin orele, și tratează de sus studentul. și colac peste pupăză programa diferitelor materii care e făcută de-așa natură încât să se încurajeze tocitul.
și meteahna tocitului se poartă peste tot în țară, atât în ciclul gimnazial cât și la liceu, iar la facultate nu mai vorbesc.
iar ăștia din fruntea țării reformează sistemul prin bășini gen ECDL și prin dotarea școlilor cu computere. să-i vezi pe profii de mate sau fizică ce stresați sunt că tre să le predea elevilor cu computeru, că tre să învețe operare șamd. ăștia tineri jubilează când aud de computer, numa că ăștia tineri sunt în plop cu matematica și fizica.
a bine, că sunt și cazuri de profi univi, pe la șaptej de ani, care țin pasul cu tehnologia de rămâi perplex, da cursul tot cu creta-n mână și-l țin, și ți-e mai mare dragul să-i urmărești și să-i asculți.
problema se pune cam așa: ce ne dorim, un sistem de învățământ pus la punct, sau pensii mărite pentru cei ce-au suportat atâta vreme comunismul? că de împărțit, în campanie electorală politicienii ajung să-mpartă vreo 500% din pib.
amonra_71
22nd September 2008, 07:25
QUOTE (Bogdan R @ Sep 20 2008, 06:25)

Asta pe lângă o bază materială mai mult decât decentă. Până la urmă și asta contează enorm.
La piciul meu la școală nu este sală de sport. Exercițiile fizice se fac pe culoarele școlii. Iar doamna profesoară le cere să se rostogolească de nota 10 când ei se antrenează pe plapumă, acasă. E clar că nu-i vina ei, dar trebuie să fii absolut dus cu pluta să ai pretenții de la elevi când tu prestezi la oră pe tocuri și dând indicații prețioase ca la partid.
Alex_Dum
22nd September 2008, 11:35
Ieri am vazut salariul "mic" al unei profesoare fara experienta la un SAM (croitorie si gastronomie preda). 4200 RON. Salarii mici, nu?
Unul din prietenii de familie e profesor. Nevasta-sa a facut si ea facultatea la 35 de ani la ID cred, iar ghiciti ce... de saptamana viitoare se apuca si ea sa predea la nu stiu ce liceu. Cum de? Pai coruptia din sistem e mare... si daca ai vreo cunostinta imediat se rezolva orice. Asa a luat si baiatul lor bacul (si ei au zis, n-am banuit) si multe altele s-au intamplat.
data
22nd September 2008, 15:36
QUOTE (Alex_Dum @ Sep 22 2008, 12:35)

Ieri am vazut salariul "mic" al unei profesoare fara experienta la un SAM (croitorie si gastronomie preda). 4200 RON. Salarii mici, nu?
...
4200 RON pe an?
pentru ca daca o "profesoare fara experienta" de la o scoala de arte si meserii are 4.200 RON inseamna ca o profesoara cu experienta, grade date si vechime de la un colegiu national are 10.000 RON; doar ca ele nu au aflat
bubalus
22nd September 2008, 16:08

unde l-ai vazut?..in vis?
nici nu conteaza ca era la SAM sau nu..in principiu e ac. grila de salarizare.
cei 4200 e f f posibil sa fi fost salariul pe vara. (se plateste 3 luni odata Iunie, Iulie si August) sau poate femeia are mai multe catedre. dar tind sa cred ca e salariul pe vara. oricum ultima plata a profesorilor a fos tin Iunie pe toata perioada asta. urmatoare aplata va fi in octombrie.
blackkitten
23rd September 2008, 12:23

Unul din prietenii de familie e profesor. Nevasta-sa a facut si ea facultatea la 35 de ani la ID cred, iar ghiciti ce... de saptamana viitoare se apuca si ea sa predea la nu stiu ce liceu. Cum de? Pai coruptia din sistem e mare... si daca ai vreo cunostinta imediat se rezolva orice. Asa a luat si baiatul lor bacul (si ei au zis, n-am banuit) si multe altele s-au intamplat.
Dacă fără experiență=fără vechime, in acest caz salariul nu depășește mai mult de 880 lei/lună indiferent de ce materie predă.
Poate respectiva avea un cumul de funcții sau plată cu ora, altfel nu se explică. Sau poate o fi fost necalificată , caz in care 4200 RON mai pierde un 0 din coadă.
Alex_Dum
23rd September 2008, 13:45
QUOTE (bubalus @ Sep 22 2008, 17:08)

unde l-ai vazut?..in vis?
nici nu conteaza ca era la SAM sau nu..in principiu e ac. grila de salarizare.
cei 4200 e f f posibil sa fi fost salariul pe vara. (se plateste 3 luni odata Iunie, Iulie si August) sau poate femeia are mai multe catedre. dar tind sa cred ca e salariul pe vara. oricum ultima plata a profesorilor a fos tin Iunie pe toata perioada asta. urmatoare aplata va fi in octombrie.
pai are 2 catedre, am zis, dar s-asa salariul e prea mare. profesorii oricum sunt niste imputiti cu pretentii de intelectuali...
bubalus
23rd September 2008, 15:59
QUOTE (Alex_Dum @ Sep 23 2008, 14:45)

pai are 2 catedre, am zis, dar s-asa salariul e prea mare. profesorii oricum sunt niste imputiti cu pretentii de intelectuali...
deci s-a deslusit misterul.. are 2 catedre si este salariul pe vara....ceea ce face ca salariul pe luna sa fie pe la 700 ron...perfect adevarat
QUOTE (Alex_Dum @ Sep 23 2008, 14:45)

in cazul tau nu aveau nici o sansa sa te educe... tu esti "special".
Beeba
23rd September 2008, 16:16
amonra_71
25th September 2008, 10:40
QUOTE (Beeba @ Sep 23 2008, 15:16)

Cei care nu inteleg deloc ce inseamna meseria asta sunt, de obicei, oameni fara studii superioare sau facute pe pile.
Si cu asta am zis tot!
N-are a face bunul simț cu studiile.
Orice meserie este onorabilă dacă e practicată cu răspundere și orice om care muncește, indiferent ce, merită respect.
bubalus
30th September 2008, 18:50
se pare ca febra alegerilor i-a cuprins pe "alesi" care azi au votat in unanimitate adoptarea proiectului de lege prin care salariile profesorilor vor fi marite cu 50%. mai ramane ca zilele urmatoare Basescu sa promulge legea...si este posibil ca de la 1 Octombrie salariile profesorilor sa fie mai mari cu 50%. ar fi cea mai mare marire salariala pentru profesori de multi ani incoace.
vad ca lucurile se misca doar in perioada alegerilor...intai marirea pensiilor. acum marire salariilor profesorilor... sa ne dorim sa fie alegeri in fiecare an?
cleo222
30th September 2008, 18:54
QUOTE (bubalus @ Sep 30 2008, 19:50)

se pare ca febra alegerilor i-a cuprins pe "alesi" care azi au votat in unanimitate adoptarea proiectului de lege prin care salariile profesorilor vor fi marite cu 50%. mai ramane ca zilele urmatoare Basescu sa promulge legea...si este posibil ca de la 1 Octombrie salariile profesorilor sa fie mai mari cu 50%. ar fi cea mai mare marire salariala pentru profesori de multi ani incoace.
vad ca lucurile se misca doar in perioada alegerilor...intai marirea pensiilor. acum marire salariilor profesorilor... sa ne dorim sa fie alegeri in fiecare an?
Da, eu imi doresc! Sa fie si alegeri generale si locale, ca sa mai asfalteze si pe straduta unde stau eu, ca altfel....
Plus, mai amenajeaza un parc, un loc de joaca etc.....
andyv
30th September 2008, 21:40
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol...pentru-dascali/
Cum se "distribuie" cresterea :
Profesor universitar cu 40 de ani vechime : inainte 3967 dupa : 12151!
Sper sa fie o greseala de tipar! Un asemenea salariu ar fi mult prea mare! Ar castiga, de exemplu, mai mult decat un profesor din Italia. Iar nivelul cercetarii universitatilor noastre e la pamant (nici o univ. nu e in top 500).
Evident, e o coincidenta ca foarte multi parlamentari sunt profesori universitari.
Alt aspect :
Nu stiu daca e o idee atat de buna cresterea asta atat de rapida a salariilor. A inceput cu invatamantul, vor urma in mod cert si alti bugetari. Ma tem sa nu patim ce-a patit Ungaria.
bubalus
1st October 2008, 00:07
QUOTE (andyv @ Sep 30 2008, 22:40)

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol...pentru-dascali/Cum se "distribuie" cresterea :
Profesor universitar cu 40 de ani vechime : inainte 3967 dupa : 12151!Sper sa fie o greseala de tipar! Un asemenea salariu ar fi mult prea mare! Ar castiga, de exemplu, mai mult decat un profesor din Italia. Iar nivelul cercetarii universitatilor noastre e la pamant (nici o univ. nu e in top 500).
Evident, e o coincidenta ca foarte multi parlamentari sunt profesori universitari.
e prea exagerat...ce drag...castiga mai mult ca un sef de stat
Alex_Dum
1st October 2008, 00:08
Si face mai putin decat un paznic la 60 de ani!
Mosotti
1st October 2008, 07:54
cresterile astea bruste si penibile de salarii n-o sa duca decit la inflatie. din fericire pentru mine, salaru se indexeaza cu inflatia
lpt1
1st October 2008, 08:09
Secături împuțite, astea-s politicieni romani.
Pai ba secaturilor, futu##$# muma-n c@r, nu profesorul ala universitar moare de foame bai nenorocitilor, nu ala imbuibat (de nu mai vede de bine - șpăgi, plocoane, sex gratis de la studente) nu ala e problema noastra, nu ala pleaca peste granite la capsuni in loc sa stea la catedra in romania, ci debutanti bai fu*&va muman c#r de politicieni handicapati.
Pai aluia i-ati marit salariu f#t*va muman c@r cat la 50 de debutanti.
Faceti mai salariu de debutant 15-20 milioane si sa vedeti atunci calitate a invatamantului romanesc.
In felul asta va bateti joc de bani, de oameni si implicit de noi bai scârbelor ordinare ce sunteti.
Pai nevastamea, calcavar trenu de politicieni handicapatio ce sunteti, ar fi fericita sa ia bonuri de masa, decat sa dea inflatia in noi si sa mai ia o ciaca cu bani de-i va primii.
Handicapatilor, huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.
Sper ca baselul e putin mai realist si va trimite legea inapoi spre modificari.
BASELE DEBUTANTI TREBUI SPRIJINITI BAI, NU RABLELE CARE SE BASESC SI CAND CALCA.
Debutantii sunt viitorul invatamantului nostru, debutanti care vor pleca iara la cules capsuni ca cele 2-3 milioane ce le vor primi in plus nu le vor acoperi inflatia si cresterea euroiului.
Secaturi ordinare de politicieni ce avem.
Cacamas in creierul lor.
Legea asta e un cacat ca si creierele celor ce au gandito si au votato.
GTA-FT
1st October 2008, 08:51
"lpt1", facind un pic abstractie de limbajul folosit (si il inteleg de ce !?), are perfecta dreptate. S-a incercat sa se faca un bine, dar nu pentru cei care aveau intr-adevar nevoie de acesta.
Am urmarit ieri interventia D-nei Ecaterina Andronescu de la Antena3 ("adversarii Antenelor" - nu ma blamati pentru asta, va rog!) si nu a putut sa explice cum se face ca a ajuns sa cistige aproape 20 000 lei/1 luna! Sunt aproximativ 4000 de profesori universitari in tara, care vor fi cei mai cistigati in urma acestei decizii. Restul, cu mila!
Si acum o parere strict personala! Tare mi-e frica, ca aceasta marire sa nu ascunda si altceva, in afara de o evidenta tenta electorala!? Este interesant cum s-au gindit guvernantii sa creasca lefurile substantial, tocmai pentru categoria salariala cea mai bine remunerata din invatamint? Si cine sunt acestia, daca ne uitam un pic mai atent? Foarte multi activeaza in partidele politice, foarte multi au notorietate publica si "contribuie activ" in viata politica, detin firme si au multe activitati conexe in afara celei pentru care sunt platiti de la buget! Sa nu uitam si altceva: majoritatea odraslelor politicienilor de astazi au ajuns la faza studiilor superioare; credeti ca nu s-au gindit si la asta? Multi politicieni si-au "desavirsit" pregatirea universitara, dupa revolutie, abia dupa ce au ajuns la putere si au facut bani seriosi din asta! Este si aceasta un aspect de luat in seama! Plus ca, Anul Universitar incepe de astazi!
Un alt aspect nesesizat de multi: invatamintul universitar reprezinta cea mai buna sursa de bani la bugetul universitatilor de stat (implicit al Statului), datorita regimului de taxe percepute! Pe cind scoala generala si liceul este mult in urma la acest capitol.
Sa nu se inteleaga gresit ca am ceva impotriva profesorilor universitari! Departe de mine acest gind, ii respect pentru pregatirea si munca depusa de-a lungul vietii, dar este pacat de celelalte cadre didactice ca nu se pot bucura si ei de o salarizare mai buna. Iar cit priveste personalul auxiliar, acela chiar a fost uitat si de data aceasta.
Alex_Dum
1st October 2008, 09:12
lpt1... cresterea salariilor chiar si pt. debutanti nu rezolva nimic. NICIODATA, o persoana care stie ceva nu o sa mearga sa predea. indiferent de salariu fiindca nu banii conteaza! deobicei profesori se fac cei lipsiti de aptitudini practice... insa in cazul nostru sunt lipsiti si de talentul de a preda.
danut21
1st October 2008, 09:34
corect lpt1 (mai putin limbajul
)
se constata o criza in invatamantul romanesc in sensul ca tinerii nu mai doresc sa devina profesori. (se compenseaza cu pensionari, suplinitori...)
debutantii au salariu mic in comparatie cu cei cu grade. nu mai vorbesc de profesorii universitari care au salarii fff. mari in comparatie cu ce predau la catedra. invatamantu e prost si datorita profesorilor. inainte de '89 era macar seriozitate in procesul de invatamant, atunci se facea carte. si prostia mai mare e ca cei cu salarii mari au cea mai mare crestere. invatamantul are nevoie de bani dar nu in salarii pt moment. pt infrastructura in primul rand (reparatii scoli, constructii camine, laboratoare etc)
si asta nu e singura poblema: si functionarii si politistii si altii vor bani: de unde?
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.