Salarii profesori
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102

cap_tepos

QUOTE (ciprian_1981 @ Dec 22 2008, 16:13) *
da, traind intr-o economie de piata, ar trebui ca criteriul pentru renumeratie sa fie PERFORMANTA. Din pacate noi traim intr-o tara cu o semi-economie de piata, asa ca, se mai iau si masuri sociale.
Personal, nu sunt de aord cu marirea salariilor cu 50% a profesorilor pentru ca aceasta masura nu rezolva cu nimic problema managementului defectos al invatamantului romanesc.In invatamant nu e nici o concurenta. Parerea mea este ca ar trebui ca fiecare scoala sa primeasca un buget pentru salarii, in functie de numarul de copii care se inscriu la scoala respectiva iar salariile sa si le faca local fiecare scoala, in functie de performantele fecarui profesor. Cu cat vor avea mai multi copii, cu atat vor avea bugetul mai mare.

E o idee foarte buna, pe care am vazut-o aplicata in multe din tarile occidentale.
Cu toate astea, de la intentie la practica este distanta mare. De ce? Simplu! Uita-te la invatamantul particular romanesc (in special cel universitar) care functioneaza strict functie de profit si implicit de numarul de clienti. Esti multumit cu ceea ce vezi? Gandeste-te acum ca acesti bani din preuniversitar nu provin direct de la elevi, ca-n invatamantul particular, ci de la consiliul local. Nu-ti dai seama ca relatia scoli-consilii locale va fi un buboi plin de coruptie? Vor primi banii nu neaparat scolile mai performante ci acei manageri ce au "relatii politice" bune cu consilile locale sau pe baza de spagi. Iti garantez ca asa se va intampla, pentru ca am lucrat in sistem si cunosc bine ce-i acolo.

Consider ca primul lucru care trebuie facut este marirea salariilor, pentru atragerea tinerilor in sistem. Dupa care sa se faca atat cat se poate o depolitizare (este inutil sa mai spun ca la ora actuala politizarea a atins proportii de neimaginat, pana la nivelul femeilor de servici si al paznicilor). Si in final, implementat incet incet sistemul spus de tine mai sus, insa, dupa parerea mea titularizarile si criteriile dupa care se dau banii sa fie stabilite direct de la guvern, ca in trecut, pentru ca "aranjamentele" sa fie minime.

[...]

anton_marcel
Consider ca primul lucru care trebuie facut este marirea salariilor, pentru atragerea tinerilor in sistem. Dupa care sa se faca atat cat se poate o depolitizare (este inutil sa mai spun ca la ora actuala politizarea a atins proportii de neimaginat, pana la nivelul femeilor de servici si al paznicilor). Si in final, implementat incet incet sistemul spus de tine mai sus, insa, dupa parerea mea titularizarile si criteriile dupa care se dau banii sa fie stabilite direct de la guvern, ca in trecut, pentru ca "aranjamentele" sa fie minime.

Sper sa si aplice.

fum
QUOTE (anton_marcel @ Dec 22 2008, 19:38) *

Sper sa si aplice.

Pentru atragerea tinerilor in sistem este suficienta reconsiderarea grilei de salarizare din punct de vedere a vechimii in sistem. Marirea salariilor in corpore inseamna implicit o recunoastere a rezultatelor deosebite obtinute de corpul didactic.
Mr_Who
QUOTE (cristinutza @ Dec 22 2008, 15:37) *
Sondajul este prost pus. Nici nu stii cum sa votezi pentru ca nu se intelege nimic!

Comparatia cu pompierii este la fel de proasta. Pompierul isi risca viata in fiecare minut cat actioneaza, profesorul?, risca viata celor din jur. Asta ca sa fie ca o gluma.

Atata timp cat la mijloc nu-i performanta si responsabilitate, nici banii pe care-i primesc nu si-i merita unii dintre ei. Daca parintii nu se inglodeaza in datorii pentru a face meditatii cu copii acestia n-ar avea nici-o sansa de a face fata scolii complet rupta de realitatile vietii.

Deci PERFORMANTA, COMPETITIE, RESPONSABILITATE, PROFESIONALISM, MORALITATE, INTEGRITATE si dupa aia mai vorbim.

Ai dreptate, partial. Comparatia cu pompierii e proasta: isi risca viata pompierii cand actioneaza, in rest sta la baza si dau o carte cu baietii, mai baga o tigara, dupa aia merg acasa. Merita mai mult decat primesc, pentru ca munca lor e riscanta, atunci cand au parte de "actiune". Cum risca profesorul viata celor din jur, nu stiu, ai zis ca-i gluma, nu inteleg gluma asta.
Ai dreptate cand vorbesti de performanta si responsabilitate din partea profesorilor. Ce ma mira este faptul ca nimeni nu vorbeste de responsabilitatea de care ar trebui sa dea dovada elevul. Sunteti spalati pe creier de mass-media, care nu prezinta profesorul decat ca un om iresponsabil si puturos, pentru ca scandalul "da bine" la public si creste audienta. Lucrurile bune, rezultatele de exceptie nu sunt prezentate, sau daca sunt, acestea sunt EXCLUSIV meritul elevului respectiv, nicidecum al profesorului. Sa fim seriosi... Sunt de acord ca elevul eminent are o mare parte din meritul de a fi atins performanta, dar el e ca si un diamant neslefuit, profesorul e cel care-l "slefuieste" si ii confera valoare. Stiu ca suna a cliseu, dar asta cred. Elevii, la ora actuala, nu dau doi bani pe scoala (majoritatea), pentru ca asta aud la TV si acasa, de la parinti "educati" tot de televizor: profesorii sunt ultimii oameni in societate, niste scursuri. Asta aud, actioneaza in consecinta. Asta e educatia pe care o primesc acasa, pentru ca un parinte intotdeauna va avea o influenta infinit mai mare asupra copilului decat o poate avea un profesor, oricat de competent ar fi. Profesorii de exceptie, cu vechime la catedra si cu experienta in munca educativa sunt umilitide mass-media, de parinti si de elevi deopotriva. Iar putinii tineri care ar fi atrasi de o cariera in aceasta meserie nobila, modelatoare de caractere, de minti, de oameni, dau inapoi, isi cauta o munca banala, de birou, sau ce or fi gasind, descurajati atat de salariile derizorii, cat mai ales de teama de a intra in "casta" profesorilor, care a fost transformata in bataia de joc a unei societati iresponsabile, incapabile sa inteleaga ca a-ti bate joc de educatie inseamna a-ti bate joc de viitorul tau.
Educatia la noi e varza, nu din cauza profesorilor, ci din cauza sistemului, care va vrea prosti si isi "camufleaza" iresponsabilitatea si incompetenta proprie aruncand vina asupra profesorilor, iar voi inghititi pastila pe nemestecate si ziceti apoi "multumesc". Uitati-va la ministrii care s-au perindat pe la Educatie pana acum, uitati-va la politicienii care se bat in piept ca sunt "responsabili", cand, de fapt transforma invatamantul intr-o ruina - aia sunt principalii vinovati.

P.S.: In caz ca va intrebati: nu, nu sunt profesor.
mimish
Intrebari pentru toti inteleptii de pe acest topic: "Ce metoda propuneti pentru a aprecia competenta unui cadru didactic? Sau altfel spus, dupa mintea voastra, cum ar trebui evaluata performanta la clasa? Credeti ca un profesor care lucreaza la Cuca-Macaii cu elevi proveniti din familii dezorganizate, dar care reuseste sa il invete minimul pe acel amarat de elev este mai putin capabil decat unul de oras, de la o scoala "de elita", unde copilul se mediteaza dinaintea inscrierii la scoala?" mai intai studiati problema sub toate aspectele ei si abia apoi avantati-va in a umple INUTIL 95 de pagini de aberatii!

Sunt putin off topic, dar am o intrebare pt cei de aici: alex_dum mai e prin zona? cu el stiu ca "discutasem" aprins acum vreo 2 luni biggrin.gif
codgabriel
QUOTE (radumiki @ Dec 22 2008, 18:37) *
asa ceva se face si acum.

de ce crezi insa ca bolile psihice pot fi considerate o boala profesionala la dascali?
nu cumva datorita muncii lor extrem de solicitante nervos?

Hai sa fim seriosi.
Profesorul nu poate rezista mai mult de 4 ore pe zi la scoala, in schimb elevul poate rezista cate 4, 5 sau 6 ore pe zi, in acelasi mediu ca si profesorul - si mai are si teme acasa.
Adica, profesorii ar fi avea un psihic atat de firav, ca nu fac fata nici la mai putina munca decat elevul.
Suntem oameni in toata firea, avem si noi cunostinte, rude profesori, multi avem copii la scoala sau colegi cu copii la scoala. Profesorii nu traiesc intr-un castel de fildes, din care pot spune lumii despre ei orice, iar noi trebuie sa credem, ca si cum nu am sti despre ei nimic.
Povesti de genul asta gasesti despre o groaza de alte profesii - fiecare profesie e cea mai dificila, cea mai nobila, cea mai oropsita, etc.
Presedintele Basescu a oferit profesorilor salarii contra performanta, iar nu stiu ce parlamentar spunea ca legea 50% trebuie aplicata indiferent daca sunt bani sau nu: guvernul trebuie doar sa se hotarasca de unde taie, daca nu sunt bani.
Eu am urmatoarele propuneri, legate de performanta, care ar rezolva si problema "de unde sa se taie":
- sa se mareasca norma didactica de la 18 la 27 de ore, de exemplu;
- sa se reduca numarul de profesori in consecinta;
- sa le creasca salariile celor ramasi chiar si cu mai mult de 50%.
Sunt destui profesori care au o norma si jumatate, adica exact 27 de ore, primesc salariu in plus pentru munca prestata in plus, si nu mor de epuizare, ba mai gasesc si timp pentru meditatii.
Stiu placa pe care o baga orice profesor cand ii vorbesti de 18 ore pe saptamana, adica in medie 3,6 ore pe zi, ca sa nu mai vorbim de cele patru luni de vacanta a elevilor in care nu au ore (in realitate, au si ei vacanta odata cu elevii, desi nu vor sa recunoasca): studiul individual, documentarea, pregatirea orelor si alte asemenea povesti.
Adica lucruri neverificabile - trebuie sa-i credem ca se documenteaza intr-una si acasa planifica lectii la greu.
Iata o alta realitate pe care profesorii nu o recunosc: ei nu sunt singurii care trebuie sa se documenteze in permanenta si sa se perfectioneze.
In majoritatea profesiilor, acelasi lucru e valabil.
Iata niste oameni care au mai mult studiu individual de facut decat ei:
- contabilii sau auditorii financiari. Legislatia fiscala se schimba tot timpul, standardele contabile si asa mai departe.
Incompetenta lor poate duce la consecinte financiare serioase si imediate, spre deosebire de incompetenta profesorilor, care este sanctionata de fapt prin aceea ca nu au clienti la meditatii.
- medicii sau farmacistii, profesii foarte sensibile, de mare raspundere, in care tot timpul apare cate ceva nou, atat din punct de vedere tehnico-stiintific, cat si legislativ.
- juristii, etc.
Doar cateva exemple, sunt sigur ca mai exista o gramada.
In realitate, un profesor bun care face ceva meditatii, nu foarte multe, se apropie usor de un venit lunar de 1000 de euro.
Cei cu renume si care fac industrie de meditatii, castiga mult mai mult.
Nu mai vorbesc ca se ia spaga la greu, mai ales sub forma de cadouri, dar chiar si bani: nu am sa jignesc generalizand - dar cunosc multe cazuri.
In sfarsit, cateva lucruri pe care profesorii romani le uita:
- in toata lumea, plata profesorilor din invatamantul preuniversitar este proverbial de proasta, in raport cu alte categorii socio-profesionale.
- dupa 1990, a avut loc o prabusire demografica. Din 1997 a ajuns si in invatamant. Totusi, nu am auzit de profesori "restructurati", pe motivul reducerii drastice a numarului de elevi.
De ce?
Pentru ca s-a redus norma didactica la 18 ore/sapt.
Pentru profesori s-a facut asta, nu pentru elevi.

mimish
QUOTE (codgabriel @ Dec 22 2008, 22:38) *
Hai sa fim seriosi.
Profesorul nu poate rezista mai mult de 4 ore pe zi la scoala, in schimb elevul poate rezista cate 4, 5 sau 6 ore pe zi, in
- dupa 1990, a avut loc o prabusire demografica. Din 1997 a ajuns si in invatamant. Totusi, nu am auzit de profesori "restructurati", pe motivul reducerii drastice a numarului de elevi.
De ce?

1. Profesorul ala isi bate capul cu 20-30 de asemenea elevi;
2. Si dupa '90 si inainte de '90 au existat restrangeri in invatamant, dar tu, care te dai mare stiutor de sistem, inca nu ai aflat despre acestea;
3. Cand s-a redus norma didactica?????

Vreau raspunsuri clare, gen "Legea nr.../....", nu banuieli ale unor necunoscatori ce vorbesc din auzite!

cap_tepos
QUOTE (mimish @ Dec 22 2008, 21:58) *
Intrebari pentru toti inteleptii de pe acest topic: "Ce metoda propuneti pentru a aprecia competenta unui cadru didactic? Sau altfel spus, dupa mintea voastra, cum ar trebui evaluata performanta la clasa? Credeti ca un profesor care lucreaza la Cuca-Macaii cu elevi proveniti din familii dezorganizate, dar care reuseste sa il invete minimul pe acel amarat de elev este mai putin capabil decat unul de oras, de la o scoala "de elita", unde copilul se mediteaza dinaintea inscrierii la scoala?" mai intai studiati problema sub toate aspectele ei si abia apoi avantati-va in a umple INUTIL 95 de pagini de aberatii!

Sunt putin off topic, dar am o intrebare pt cei de aici: alex_dum mai e prin zona? cu el stiu ca "discutasem" aprins acum vreo 2 luni biggrin.gif

Nu cred ca pot exista "teste" pentru evaluarea si diferentierea profesorilor, asa cum nici in sectorul privat nu se angajeaza oameni pe baza de concurs, ci numai pe baza de interviu si perioada de proba. In invatamant se dau examene peste examene, extrem de grele, insa acestea testeaza cel mult cunostintele legate de materia predata, in nici un caz rabdarea si talentul de a preda si explica, lucruri ce cred eu ca sunt date si de inclinatia spre asa ceva. S-a spus foarte mult ca niste salarii colosale ar aduce meseriasi in invatamant, este partial adevarat. Am vazut in invatamant oameni de exceptie in specialitatea lor, dar care nu aveau rabdarea, tactul, capacitatea de a explica si captiva atentia elevilor. Lucrul cel mai bun este cred eu atragerea tinerilor absolventi de universitate in sistem. Genul acesta de oameni s-au inscris in acele facultati luand in calcul faptul ca vor lucra cel mai probabil in invatamant, unii chiar provin din familii de profesori, deci este bine sa fie imediat absorbiti de sistem la absolvire si cointeresati sa ramana pana la pensie acolo, pentru ca un profesor bun se formeaza foarte greu.

Iar "criteriul de departajare" sa fie "clientela". Daca este cautat de elevi si parinti, se va vedea imediat ca e competent, asa cum la un doctor bun sunt sute de oameni la usa lui, pe cand la unul slab zero oameni, indiferent de gradele profesionale sau doctoratele pe care le au.

Datorita salariului si atmosferei extrem de proaste din sistem, la ora actuala tinerii absolventi de universitate gandesc in genul: "Ma angajez oriunde numai in invatamant nu, si numai data nu ma integrez nicaieri, ma duc in invatamant". Asa se explica faptul ca personalul este foarte imbatranit si ne-cointeresat sa faca treaba. Nu mai vorbesc, ca guvernantilor le-a convenit sa angajeze numai necalificati, pentru ca plateau salarii minime. Atmosfera e foarte proasta, din cauza politizarii si coruptiei si pentru ca, daca in trecut profesorii puteau calca in picioare elevii, acum este invers. Nu se poate asa, trebuie un echilibru, iar relatia elev-profesor nu trebuie sa fie una "democratica" ci ca relatia dintre un arbitru de fotbal si jucator. Profesorul trebuie sa aiba niste parghii (evident, non-violente) pentru a-si exercita un minim de autoritate, nu cum s-a ajuns acum, cand de exemplu daca un elev loveste un profesor, acesta nu are voie nici macar sa se apere.
mimish
Teorie, teorie.... ceva concret???? De teoreticieni e satula tara asta! De aia ne merge asa de bine!
codgabriel

QUOTE (mimish @ Dec 22 2008, 22:50) *
2. Si dupa '90 si inainte de '90 au existat restrangeri in invatamant, dar tu, care te dai mare stiutor de sistem, inca nu ai aflat despre acestea;

Vreau raspunsuri clare, gen "Legea nr.../....", nu banuieli ale unor necunoscatori ce vorbesc din auzite!

Ma bucur ca vrei, dar uite eu nu am rabdare sa-ti caut legea. Am o ruda apropiata care a lucrat ca profesor de matematica, inainte si cativa ani dupa de revolutie. Dupa revolutie s-a redus norma didactica.
Eu unul nu am auzit de asemenea "restrangeri". Fiindca tot ceri raspunsuri concrete, poti sa-mi spui, concret, cand si unde au avut loc?
mimish
http://isjcj.ubbcluj.ro/htm/Miscare%20de%2...0DIN%202006.pdf
http://www.didactic.ro/files/secretariat/anexaomnr2572.pdf

si ca sa te scutesc de o lectura nu tocmai placuta, te anunt ca se fac in fiecare an..la nivelul scolii in ianuarie, fix dupa sarbatori, iar la nivelul inspectoratelor scolare in aprilie!

Vrei sa iti spun exact si locul si ora la care s-au petrecut in acest an?
Mr_Who
Hai sa fim seriosi.
Profesorul nu poate rezista mai mult de 4 ore pe zi la scoala, in schimb elevul poate rezista cate 4, 5 sau 6 ore pe zi, in acelasi mediu ca si profesorul - si mai are si teme acasa.
Adica, profesorii ar fi avea un psihic atat de firav, ca nu fac fata nici la mai putina munca decat elevul.

A preda in fata a 25-30 de elevi e mult mai solicitant din punct de vedere nervos decat a sta in banca si a te gandi la pipitele pe care le-ai vazut in discoteca sambata seara.

De ce?

Serios? Cand s-a redus norma didactica?

Eu am urmatoarele propuneri, legate de performanta, care ar rezolva si problema "de unde sa se taie":
- sa se mareasca norma didactica de la 18 la 27 de ore, de exemplu;
- sa se reduca numarul de profesori in consecinta;
- sa le creasca salariile celor ramasi chiar si cu mai mult de 50%.

De acord cu tine. Dar sa le creasca salariile cu mai mult de 100%, pentru ca acum sunt platiti cu mult sub nivelul necesar pentru munca prestata. Si eu am prieteni profesori, am si predat o scurta perioada, crede-ma, pana cand nu esti tu acolo si nu incerci pe propria piele ce inseamna predare, nu stii nimic.
codgabriel
QUOTE (mimish @ Dec 22 2008, 22:50) *

1. Profesorul cand preda, preda pentru toti odata, de obicei. Doar ascultarea e individuala, daca nu le da lucrare.
3. Am gasit mai usor decat ma asteptam, a fost una dintre primele masuri luate dupa revolutie - H.G. nr. 83/27 ianuarie 1990.
Citez chiar actul normativ in intregime.
ART. 1
Începând din trimestrul al II-lea al anului școlar 1989/1990, norma didactica a cadrelor didactice din învățământul gimnazial, liceal și de maiștri este de 18 ore pe săptămână, iar pentru maiștri-instructori, de 24 de ore pe săptămână.
Pentru stabilizarea învățământului la sate, în sprijinul dezvoltării agriculturii, cadrele didactice cu domiciliul în orașe și titulare în mediul rural (exceptând comunele suburbane conform legii) vor avea norma redusă la 16 ore pe săptămână, cu creșterea salariului cu 10% . Pentru cadrele didactice care predau la clase simultane, creșterea salariului va fi 20% .
ART. 2
Până la 15 martie 1990 se va face un inventar cu toate posturile vacante din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și de maiștri, în condițiile restrângerii normei de la art. 1, cuprinzând catedrele rezervate (legal sau ilegal), catedre încadrate cu suplinitori, pensionabili la cerere. Aceasta se va realiza de către inspectoratele școlare județene, cu sprijinul unor comisii județene de înalta competenta și ținuta morală, formate din cadre didactice.
ART. 3
Până la 15 aprilie 1990 se va face un inventar al tuturor spațiilor de învățământ existente, al celor deja intrate în patrimoniul școlii sau care vor fi repartizate învățământului, pentru a asigura baza materială necesară noii rețele de învățământ pentru anul școlar 1990/1991 și reducerea efectivelor de elevi pe clasa.
ART. 4
Până la 10 aprilie 1990 va fi anunțat sistemul de ocupare a posturilor didactice din învățământ, având în vedere stabilitatea învățământului și criteriile umanitare și de competenta. Titularizările făcute de inspectoratele de învățământ după 3 ianuarie 1990 sunt anulate.
ART. 5
Până la 15 martie 1990 vor fi supuse spre aprobare rețeaua școlară și planul de școlarizare pentru anul școlar 1990/1991, iar până la 20 martie vor fi stabilite criteriile de admitere în rețeaua învățământului preuniversitar.
ART. 6
Manualele aprobate de Ministerul Învățământului, cu modificările anunțate după 3 ianuarie 1990, vor fi, pentru întreaga rețea școlară, până la finele anului școlar în curs, singurele manuale utilizate la clasa și la viitoarele examene sau concursuri.

QUOTE (Mr_Who @ Dec 22 2008, 23:49) *
De acord cu tine. Dar sa le creasca salariile cu mai mult de 100%, pentru ca acum sunt platiti cu mult sub nivelul necesar pentru munca prestata. Si eu am prieteni profesori, am si predat o scurta perioada, crede-ma, pana cand nu esti tu acolo si nu incerci pe propria piele ce inseamna predare, nu stii nimic.

Aproape toata lumea in Romania e platita sub nivelul necesar pt. munca prestata, si majoritatea ar trebui, ca si profesorii, sa primeasca majorari chiar si mai mari de 100%. Din pacate, nu se poate.
Despre orice meserie, pana n-o incerci, nu stii nimic. Oricine poate veni cu justificarea asta ca sa demonstreze ca meseria lui e aia mai cu mot.

Un act mai recent privind norma didactica - O.G. nr. 103/1998:
ART. 1
Norma didactica a personalului de predare din invatamantul preuniversitar cuprinde:
a) activitati didactice de predare-invatare, de educatie, de instruire practica si de evaluare, conform planurilor-cadru de invatamant;
b ) activitati de pregatire metodico-stiintifica si activitati de educatie, complementare procesului de invatamant (saptamanal, 9 ore de pregatire si 3-4 ore de activitati stiintifico-metodice, 2 ore de comunicare cu familiile elevilor, 4-5 ore de evaluare a elevilor, inclusiv prin participarea la consiliile profesorale ale scolii si ale claselor, 1 ora de dirigentie, 1-2 ore de serviciu pe scoala).

Art. 2. - Norma didactica de predare-invatare, de educatie, de instruire practica si de evaluare curenta a elevilor in clasa reprezinta numarul de ore corespunzatoare activitatilor prevazute la art. 1 lit. a) si se stabileste pentru profesorii din invatamantul preuniversitar secundar la 18 ore pe saptamana, cu exceptia situatiilor prevazute in Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, in care pot fi cuprinse:
a) activitatile de predare-invatare pe clase sau/si pe grupe de 10-15 elevi;
b ) activitatile de predare-invatare realizate in echipe constituite din cate doua cadre didactice: 1-2 ore pe saptamana. In acest caz, normarea se face integral pentru fiecare cadru didactic din echipa. Activitatile desfasurate in echipe de cadre didactice pot fi organizate tinandu-se seama de conditiile concrete ale unitatii de invatamant si de optiunile cadrelor didactice, cu aprobarea consiliului profesoral;
c) orele de consiliere si de orientare: 1-2 ore pe saptamana;
d) activitati complementare de stimulare si sprijinire a performantelor scolare deosebite: 1-3 ore pe saptamana.

18 ore sunt 18 ore, orice s-ar spune.
Ceea ce am subliniat, lit. b ), adica a doua componenta a normei didactice este in cea mai mare parte V R A J E A L A !
Auzi, doua ore pe saptamana de comunicare cu familiile elevilor! Dar credeti ca noi suntem pe luna, nu am trecut si noi prin scoala, nu am avut profesori, sau ce va imaginati?
4-5 ore pe saptamana de evaluare? Dar nu-i asculta in clasa, in timpul orelor?! Inteleg ca le dau si lucrari de control, dar 4-5 ore pe saptamana, ca sa bifezi daca au raspuns bine la niste intrebari?
9 ore de pregatire? Bineinteles, in afara scolii, in biblioteci, presupun!
E ca si cum i s-ar spune unui contabil sef: tu lucrezi jumate de program, si in jumatea ailalta du-te si studiaza noutatile in domeniul fiscal, acasa sau la biblioteca.
Mr_Who
Stiu placa pe care o baga orice profesor cand ii vorbesti de 18 ore pe saptamana, adica in medie 3,6 ore pe zi, ca sa nu mai vorbim de cele patru luni de vacanta a elevilor in care nu au ore (in realitate, au si ei vacanta odata cu elevii, desi nu vor sa recunoasca): studiul individual, documentarea, pregatirea orelor si alte asemenea povesti.
Adica lucruri neverificabile - trebuie sa-i credem ca se documenteaza intr-una si acasa planifica lectii la greu.

Eu am propus o solutie la "placa" pe care o "baga" profesorii. Incep prin a spune ca sunt de acord cu tine. Profesorii au cele 3 luni si jumatate vacanta, atunci cand au si elevii, ca doar n-o sa predea la pereti, mai putin perioada 1-15 septembrie, cand elevii sunt inca in vacanta, mai putin profesorii, care sunt la scoala si pregatesc incepera noului an scolar, orarul etc... De asemenea, studiul individual, documentarea, pregatirea orelor sunt lucruri neverificabile.
Solutia:
Pentru elevi si, evident, si pentru profesori: o saptamana vacanta de iarna + o saptamana vacanta de primavara + o luna vacanta de vara = 1 luna jumate vacanta pe an. Sunt convins ca 90% dintre profesori ar fi de acord din prima cu aceste modificari, ramane de vazut cat de dispusi sunt parintii si elevii.
Norma didactica marita la 40 ore/saptamana, program de lucru de la 7 la 3 sau de la 8 la 4 (nu conteaza) pentru profesori; aceasta norma sa includa, pe langa orele la clasa (5-6 ore/zi), ore dedicate studiului individual, documentarii, pregatirii lectiilor, in cadrul scolii, ca sa fie "lucruri verificabile". In Statele Unite, un profesor de scoala generala (middle school) sau de liceu isi incepe activitatea la 7:30, pana pe la ora 10 are perioada de "planning" (documentare, pregatirea orelor), iar de la 10 la 15 preda la clasa. Asa ca ar merge si la noi, din nou, sunt convins ca profesorii romani ar fi de acord cu un astfel de program. Da, si acolo salariile sunt mici in invatamantul preuniversitar (comparativ cu alte sectoare), dar le asigura beneficiarilor un nivel de trai mai mult decat decent, ceea ce nu se poate spune ca se intampla la noi. Si daca tot vorbim de performanta, sustin, tot dupa modelul american, eliminarea titularizarii in invatamant si angajarea profesorilor prin contract de munca pe perioada de un an, la sfarsitul caruia sa fie evaluati realist de catre inspectorii de specialitate si de catre conducerea unitatii de invatamant in vederea prelungirii contractului. Nu de catre parintii elevilor, cum s-a propus la noi, propunere ce frizeaza idiotenia, parintele este responsabil de educatia copilului sau, dar nu este, in marea majoritate a cazurilor, calificat sa evalueze profesorii. Pe baza caror criterii sa evalueze parintele un profesor? Performanta scolara a elevului? Este capabil un parinte sa evalueze performanta scolara? Din nou, care sunt criteriile? Notele din carnet? Alea nu-s criterii de evaluare, alea-s rezultatele evaluarii elevului la clasa, de catre profesor.

QUOTE (codgabriel @ Dec 23 2008, 00:13) *
Aproape toata lumea in Romania e platita sub nivelul necesar pt. munca prestata, si majoritatea ar trebui, ca si profesorii, sa primeasca majorari chiar si mai mari de 100%. Din pacate, nu se poate.

Ai dreptate.

Despre orice meserie, pana n-o incerci, nu stii nimic. Oricine poate veni cu justificarea asta ca sa demonstreze ca meseria lui e aia mai cu mot.

Ai dreptate din nou. Insa cum se face ca toata lumea e "experta" in ceea ce priveste munca profesorilor si vine cu texte de genul: "Lasa ca stim noi mai bine, profesorii astia nu fac nimic, nu-si fac datoria etc."? Nu prea auzi profesori dandu-si cu parerea in legatura cu ce fac altii, in scopul de a-i denigra.
Aici ma refer si la ce ai spus intr-un post anterior:
Hai sa fim seriosi.

Si repet: daca nu ai predat niciodata la clasa, ai facut aceste afirmatii in necunostinta de cauza. Si nu, nu e o "meserie mai cu mot", dar e una dintre cele mai extenuante meserii, din punct de vedere nervos. Cand analizezi din banca elevului o lectie tinuta de un profesor bun, totul pare usor, dar asta e rezultatul unei planificari atente si minutioase a lectiei, a muncii care nu se vede.
codgabriel
QUOTE (Mr_Who @ Dec 23 2008, 00:31) *
Ai dreptate din nou. Insa cum se face ca toata lumea e "experta" in ceea ce priveste munca profesorilor si vine cu texte de genul: "Lasa ca stim noi mai bine, profesorii astia nu fac nimic, nu-si fac datoria etc."? Nu prea auzi profesori dandu-si cu parerea in legatura cu ce fac altii, in scopul de a-i denigra.
Aici ma refer si la ce ai spus intr-un post anterior:

Si repet: daca nu ai predat niciodata la clasa, ai facut aceste afirmatii in necunostinta de cauza. Si nu, nu e o "meserie mai cu mot", dar e una dintre cele mai extenuante meserii, din punct de vedere nervos. Cand analizezi din banca elevului o lectie tinuta de un profesor bun, totul pare usor, dar asta e rezultatul unei planificari atente si minutioase a lectiei, a muncii care nu se vede.

Vezi, aici faci si tu ca profesorii: imi reprosezi mie ca ma dau expert in munca profesorilor, ca nu stiu dar ma pronunt despre meseria asta, in schimb tu - cum fac si profesorii - te pronunti despre multe alte meserii, cum ca ar fi mult mai putin stresante.
Motivul pentru care toata lumea e "experta" in munca profesorilor este acela ca am trecut cu totii prin scoala, iar numarul profesorilor este enorm - din cate stiu, vreo 300000. Asa ca, inevitabil, multi din noi cunoastem personal profesori. Eu am rude si cunostinte apropiate profesori si stiu foarte bine care este realitatea din spatele documentarii, pregatirii minutioase a lectiei, etc.
Mie imi pare rau ca nu am ales o cariera in invatamant. E drept, castig mai bine decat majoritatea profesorilor din invatamantul preuniversitar, dar locul meu de munca nu e sigur, venitul nu e stabil, nu am decat 25 de zile de concediu pe an, muncesc cel putin 8 ore pe zi, si mai ales am o raspundere personala, materiala, in munca mea.
Cu alte cuvinte, daca gresesc, ma costa si ma poate costa enorm - mai mult decat multi bani, ci si consecinte juridice extrem de neplacute.
Daca as fi pornit de la catedra, poate mi s-ar fi parut, in lipsa termenului de comparatie, stresanta munca de profesor.
Acum as considera-o o vacanta - sa stii ca daca gresesti, nu se intampla nimic, ce fericire!
Mr_Who
QUOTE (codgabriel @ Dec 23 2008, 01:06) *
Vezi, aici faci si tu ca profesorii: imi reprosezi mie ca ma dau expert in munca profesorilor, ca nu stiu dar ma pronunt despre meseria asta, in schimb tu - cum fac si profesorii - te pronunti despre multe alte meserii, cum ca ar fi mult mai putin stresante.
Motivul pentru care toata lumea e "experta" in munca profesorilor este acela ca am trecut cu totii prin scoala, iar numarul profesorilor este enorm - din cate stiu, vreo 300000. Asa ca, inevitabil, multi din noi cunoastem personal profesori. Eu am rude si cunostinte apropiate profesori si stiu foarte bine care este realitatea din spatele documentarii, pregatirii minutioase a lectiei, etc.
Mie imi pare rau ca nu am ales o cariera in invatamant. E drept, castig mai bine decat majoritatea profesorilor din invatamantul preuniversitar, dar locul meu de munca nu e sigur, venitul nu e stabil, nu am decat 25 de zile de concediu pe an, muncesc cel putin 8 ore pe zi, si mai ales am o raspundere personala, materiala, in munca mea.
Cu alte cuvinte, daca gresesc, ma costa si ma poate costa enorm - mai mult decat multi bani, ci si consecinte juridice extrem de neplacute.
Daca as fi pornit de la catedra, poate mi s-ar fi parut, in lipsa termenului de comparatie, stresanta munca de profesor.
Acum as considera-o o vacanta - sa stii ca daca gresesti, nu se intampla nimic, ce fericire!

Asa este, exista avantaje si dezavantaje in orice domeniu de activitate.
Sa stii ca nu am incercat sa iti reprosez ceva, poate ca a sunat asa, imi cer scuze in acest caz, am incercat sa vorbesc la modul general. Esti o persoana echilibrata in discutii si aduci argumente valabile.
anton_marcel
1. Profesorul cand preda, preda pentru toti odata, de obicei. Doar ascultarea e individuala, daca nu le da lucrare.
3. Am gasit mai usor decat ma asteptam, a fost una dintre primele masuri luate dupa revolutie - H.G. nr. 83/27 ianuarie 1990.
Citez chiar actul normativ in intregime.

Un act mai recent privind norma didactica - O.G. nr. 103/1998:

18 ore sunt 18 ore, orice s-ar spune.
Ceea ce am subliniat, lit. b ), adica a doua componenta a normei didactice este in cea mai mare parte V R A J E A L A !
Auzi, doua ore pe saptamana de comunicare cu familiile elevilor! Dar credeti ca noi suntem pe luna, nu am trecut si noi prin scoala, nu am avut profesori, sau ce va imaginati?
4-5 ore pe saptamana de evaluare? Dar nu-i asculta in clasa, in timpul orelor?! Inteleg ca le dau si lucrari de control, dar 4-5 ore pe saptamana, ca sa bifezi daca au raspuns bine la niste intrebari?
9 ore de pregatire? Bineinteles, in afara scolii, in biblioteci, presupun!
E ca si cum i s-ar spune unui contabil sef: tu lucrezi jumate de program, si in jumatea ailalta du-te si studiaza noutatile in domeniul fiscal, acasa sau la biblioteca.

Stai langa o saptamana langa un profesor, citeste sau macar rasfoieste un manual de metodica ptr. metodica, sa obti o titilarizare pe post apoi comenteaza.
Apropo de cand nu ai mai pus mana pe un manual nou ptr. slujba ta?
dragospas
QUOTE (codgabriel @ Dec 23 2008, 01:06) *

Ai dreptate si eu doream sa-i raspund lui Who ,dar cu toate ca orele erau inaintate ,argumentele sunt corecte si nu le mai reiau. Si eu consider ca exista meserii mai dificile decat cea de profesor , la aceleasi cerinte intelectuale si platite mai prost sau la fel de prost.Breasla profesorilor este mare si pestrita...sunt profesionisti ,care isi practica meseria cu pasiune si daruire ,sunt comercianti care din aceasta meserie au facut o afacere (ma refer la meditatii la "negru" ,cate 5 - 10 elevi intr-o camera de bloc),sunt unii care mureau de foame si atunci s-au facut profesori ,fara sa aiba vre-o legatura cu meseria asta (si nu sunt putini)
Concluzia mea este ca trebuie "inventata" rapid o reforma radicala a sistemului educational...presupunand chiar o reducere masiva a numarului de posturi.
Pierde_verile
Simt nevoia să precizez iarăși:
- profesia de profesor trebuie să aibă un prestigiu social pentru ca învățătura să aibă sens și prestigiu pentru elevi; respectul față de profesor este o condiție a procesului de educație
- salariile profesorilor trebuie să fie suficient de mari pentru a putea alege dintre mai mulți candidați la acestă profesie foarte pretențioasă, foarte importantă pentru societate
ReVaNgEr
QUOTE (Mr_Who @ Dec 22 2008, 23:49) *
A preda in fata a 25-30 de elevi e mult mai solicitant din punct de vedere nervos decat a sta in banca si a te gandi la pipitele pe care le-ai vazut in discoteca sambata seara.

Nu pot sa nu intervin:
Ok, de aici putem trage cateva concluzii care pe mine ma irita.
Legile sunt date in general pentru retardatii aia care vin la scoala sa rada, cazul de fata.
Legile acestea pot fi fatale pentru unu care incearca sa faca ceva in acele ore.
Iar in general profesorii predau si elevii se gandesc la jucariile lor.

Logica ta e gresita profund. La o scoala buna sunt putini cei care stau si se gandesc la "pipitele care le-au vazut in discoteca".
arcond
QUOTE (Pierde_verile @ Dec 23 2008, 20:10) *
respectul față de profesor este o condiție a procesului de educație

ce vrei sa zici , trebuie cersit sau impus cumva acest respect?

eu zic ca acest respect trebuie sa-l castige cei care accepta sa practice aceasta profesie printr-un ridicat nivel de pregatire , conduita si atitudine in toate imprejurarile .

faptul ca exista atat candidati cat si angajati pe post de profesor incompetenti , nu denota decat faptul ca cei din invatamant nu-si fac datoria fata de confratii lor , care de fapt ii platesc .

chiar asa , nimeni nu se simte vinovat ca au fost candidati la posturi de profesori care au obtinut note de 2 sau 3 ?
data
QUOTE (arcond @ Dec 23 2008, 20:18) *
...
faptul ca exista atat candidati cat si angajati pe post de profesor incompetenti , nu denota decat faptul ca cei din invatamant nu-si fac datoria fata de confratii lor , care de fapt ii platesc .
...

acest fapt denota ca pentru salarii de 2 bani numai "profesori incompetenti" vor da examen sa intre in sistem

vreti sa aduceti oameni de valoare in invatamant ... oferiti-le salarii decente
Pierde_verile
QUOTE (arcond @ Dec 23 2008, 20:18) *
ce vrei sa zici , trebuie cersit sau impus cumva acest respect?

Din cauza societății dezorientate copiii din ziua de azi nu dau doi bani pe unul care nu are o mașină bengoasă, pe o tipă ce nu are parfumuri scumpe. Nu au dreptate, dar profesorul nu îi mai poate aduce pe cale cea dreaptă dacă nu demonstrează că poate avea parfumuri scumpe, dar acestea nu sunt totul. Educatorul are de luptat cu mentalități care se răsfrâng și asupra copiilor. Decât cu un profesor "coate-goale", mai bine fără școală.
edgrimex
QUOTE (mimish @ Dec 22 2008, 21:58) *

Acum se numeste "lamuritorul".
arcond
QUOTE (data @ Dec 23 2008, 20:34) *
acest fapt denota ca pentru salarii de 2 bani numai "profesori incompetenti" vor da examen sa intre in sistem

vreti sa aduceti oameni de valoare in invatamant ... oferiti-le salarii decente

viitorii profesori incompetenti sunt creatia fostilor si actualilor profesori , care si-au abandonat menirea de educatori , scotand pe banda rulanta posesori de diplome pe bani , fara minimum de pregatire .
vorbesti de salarii decente ?
pai sa spuna parintii cat dau pe meditatii - media 40 ( 400.000 ) de lei sedinta , pretul pietei ... asta e , si uneori cate 5-6 elevi o data .
sau minimum o masina pe sesiune de examene la profesorii universitari , din ciubuc cerut cu nerusinare la studenti ( mai sunt si altfel de beneficii , fireste , sper ca-ti amintesti de javra aceea de la medicina , parca de la timisoara cu " s-o bag putin in tine dragut-o ! " - filmat cu camera ascunsa ) .
nu mai zic cat costa un curs , obligatoriu pentru fiecare student , daca vrea sa promoveze examenul !
pai ce salarii decente sa le mai dai acestor indivizi lipsiti de orice moralitate si care nu au nimic de-a face cu calitatea de dascal , singurul scop pe care il au in viata fiind acela de a-i stoarce de bani pe parinti ?
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.