Pierde_verile
6th November 2008, 18:33
QUOTE (Tom_Cat @ Nov 6 2008, 18:07)

Da, sunt deacord, dar nici nu mi se pare normal ca in conditiile actuale, unde majoritatea sunt foarte prost pregatiti si incompetenti, sa le dam salarii mari pentru a face performante.
Dacă nu ești și tu un iresponsabil în ce privește educația poporului român, ca și cretinul de Tăriceanu, cum vezi spargerea cercului vicios altfe decât prin acordare de salarii mari și punerea periodică a posturilor la concurs?
Am văzut că în motivația ordonanței Tăriceanu se lamentează că salariile la stat sunt prea mari în raport cu sectorul privat (pe lângă alte gogomănii de stă mâța în coadă). Până unde vom tot merge cu salariile negre sau parțial negre în sectorul privat? Pe cine crede că păcălește handicapatul ăsta?
gtk
6th November 2008, 18:42
QUOTE (pantera_violata @ Nov 6 2008, 18:07)

in primul rand eu sunt o ea, nu un el...am 21 de ani si din ceva tre sa imi platesc facultatea, nu? nu pot sta la nesfarsit pe spinarea alor mei...
Iar al meu prieten este proaspat absolvent de liceu, si student...cand o sa se iveasca ocazia probabil o sa plecam din sistem...
lol...
tu ai cam multe pretentii.. problemele ar fi:
1. voi abia ati terminat liceul si vrei sa primiti salarii mari la stat
2. vrei neaparat sa-ti platesti singura facultatea, desi de-abia ai intrat in campul muncii, culmea tocmai unde se plateste mai prost
de ce nu iti amani facultatea si de ce nu te angajezi la privat? sunt destule job-uri unde se castiga 10-12 milioane... plus ca experienta de la stat nu iti va folosi prea mult la cv...
Tom_Cat
6th November 2008, 18:44
Din punctul meu de vedere, cel mai bine ar fi ca incompetentii sa fie dati afara, astfel fiecare profesor sa sustina un test, in urma caruia sa ramana numai cine merita.
Atunci as mari salariile cu 70%, nu cu 50%, iar accederea intr-un pot de profesor s-a face mult mai greu si numai in urma unor teste riguroase.
Acum nu sunt deacord cu marierea salariilor, pentru ca majoritatea sunt niste incompetenti.
Acelasi rationament l-as aplicat in totalitatea sistemului bugetar, unde ipocrizia si incompetenta sunt la ele acasa, plus ca sunt 100 de functioari care freaca pisica si numai unul singur scarbit de orice are contact cu publicul.
@Pantera, iti zic eu ca la ora actuala pe piata muncii calificarea ta tinde spre zero, insa ca orice vajnic absolvent de liceu iti doresti mii de euro pe luna.Sincer, nu se poate, nu esti pregatita din punct de vedere al educatiei si nici experienta nu ai.
In alta ordine de idei, la noi o majoritate covarsitoare de tineri isi doresc salarii mult mai mari decat competenta lor si aportul adus.
radumiki
6th November 2008, 18:50
tot respectul pentru tine si prietenul tau ca lucrati in perioada studentiei.
ai expus foarte bine situatia: au plecat 4 profesori tineri si au venit 4 pensionari (nu zic fosile, ptr. ca al meu tata e pensionar si mai preda... de, lipsa de cadre in sistem
).
Tom, si eu sunt privat, si de la mine se duc o multime de bani in sistem fara sa pot avea cel mai mic control asupra lor. am destui bani ca sotia sa nu fie obligata sa lucreze (profesoara), si o face din pasiune ptr. meserie. uite, e aproape 7 si nu a ajuns acasa, are sedinta cu parintii, ne-am vazut dimineata la 7 cand eu am plecat la firma si ea la scoala...
am insa si un copil si ma gandesc si din punctul asta de vedere, desi, probabil o sa reusesc cand va veni vremea sa-l dau la o scoala buna din oras... chiar si acolo, stiu ptr. ca am tangente cu sistemul, sunt oameni care nu au ce cauta in invatamant. sa zicem ca le lipseste vocatia, pasiunea ptr. meseria asta, in sfarsit valoarea...
o marire a salariilor cat sa creeze cadrul concurential si sa atragem si oameni valorosi in sistem eu sunt sigur ca ne permitem, vorbesc de noi ca popor...
e mult +50% dintr-o data, sunt de aceeasi parere, dar la fel de adevarat este ca salariile actuale sunt mizerabile.
gigel de hohențolărn
6th November 2008, 18:57
învățământul n-o să fie resuscitat după presupusa asta mărire salarială, ba mai mult, la ce jalnic e sistemul actual (cu rahatul de ecdl la care nimeni nu renunță că deh, ce comisioane se iau la ciurucurile de computere cu care sunt dotate instituțiile, bașca licența colectivă la microștift pe care o plătește statu, că șiturile alea de lep/desktoape vin cu freedos ) mărirea salarială seamănă mai mult a pomana dăcedatului (recte sistemu dă educație)
auf vidărzen
radumiki
6th November 2008, 19:26
QUOTE (gigel de hohențolărn @ Nov 6 2008, 19:57)

învățământul n-o să fie resuscitat după presupusa asta mărire salarială, ba mai mult, la ce jalnic e sistemul actual (cu rahatul de ecdl la care nimeni nu renunță că deh, ce comisioane se iau la ciurucurile de computere cu care sunt dotate instituțiile, bașca licența colectivă la microștift pe care o plătește statu, că șiturile alea de lep/desktoape vin cu freedos ) mărirea salarială seamănă mai mult a pomana dăcedatului (recte sistemu dă educație)
auf vidărzen
asa, si cum poate fi resuscitat invatamantul romanesc, ia da tu solutia ca vad ca te pricepi.
Imperathor
6th November 2008, 19:30
Daca stai sa te gandesti ce oameni au venit in invatamantul preuniversitar in ultimii ani iti vine sa te iei cu mainile de cap si sa sari in sus.
Rezultatele de la examenele de titularizare spun totul. Credeti ca o eventuala marire o sa le dea cultura, inteligenta si pedagogie?
radumiki
6th November 2008, 19:35
QUOTE (Imperathor @ Nov 6 2008, 20:30)

Daca stai sa te gandesti ce oameni au venit in invatamantul preuniversitar in ultimii ani iti vine sa te iei cu mainile de cap si sa sari in sus.
Rezultatele de la examenele de titularizare spun totul. Credeti ca o eventuala marire o sa le dea cultura, inteligenta si pedagogie?
cum i-am zis lui Misu iti zic si tie:
spune tu o solutie valabila, si e OK, ader la ea.
ptr. ca tre' sa recunoastem, invatamantul (educatia de fapt) romanesc e in cacat.
astept solutii!
Imperathor
6th November 2008, 19:37
Recunosc ca nu am solutii.
In orice caz trebuie sa fie ceva de durata. Invatamantul nu s-a distrus intr-o luna si nici reforma (aia adevarata) nu va dura (doar) o luna.
pantera_violata
6th November 2008, 19:58
imi pare rau...lucrez de mai bine de 2 ani...si probabil ca lucrez pentru ca am nevoie de bani, pt ca daca tata si mama lucreau la ANRE as fi stat pe banii lor, nu?
Si bine, lasa-ma pe mine la o parte, dar sunt oameni care dupa nu stiu cati ani de munca au putin mai mult ca mine...si ma refer la salariu, nu la pensie.
Nu vreau mii de euro, dar la noi salariile sunt de cacao, si aici vorbesc de cele la stat. Stiu un caz concret de medic rezident care la noi castiga vreo 200 euro si a plecat in franta, mi se pare, unde castiga 2000 euro.Probabil ca o sa ramana acolo. vi se pare normal? de fapt nu normal, ci bine...de aia o sa ne trateze medici prosti si o sa avem dascali incompetenti, pentru ca aia buni aleg alt domeniu...Cunosc un prof de mate destul de tanar (cam 30 de ani) care a spus ca ar renunta cu placere la meditatii daca ar avea salariu mai mare...si omul chiar e profesor, in adevaratul sens al cuvantului. La intrebarea mea de ce nu pleaca in alta parte, mi-a spus ca asta vrea sa faca, asta ii place...si este pacat ca nu stimulam oamenii buni la asta sa ramana in sistem (medici, profi, etc.)
data
6th November 2008, 20:00
QUOTE (Tom_Cat @ Nov 5 2008, 19:37)

Profesorii ar trebui controlati plus efectuate teste de competenta.Atunci s-ar da afara peste 60% din ei, si s-ar mari salariile fara efort din partea populatiei.
In alta ordine de idei, sa ne intrebe si pe noi la un referendum daca suntem deacord sa dam bani la profesori astfel incat sa le creasca salariile, sunt curios ce ar iesi.
cum adica le dai bani "la profesori"; nu intru in detalii legate de limba romana; oricum in ultima vreme toti elevii frustrati se racoresc aici pentru esecurile scolare
dar presupunand ca nu esti si tu un elev suparat ca nu a trecut la limba romana ... si profesorii platesc impozite; de fapt bugetarii sunt cam singurii care platesc impozitele in mod corect
sistemul privat face evaziune din greu, trece in acte salariul minim pe economie pentru a nu plati corect impozitele;
pe urma vine pe forum si striga din rasputeri ca toti traiesc din banii lui
Tom_Cat
6th November 2008, 20:26
Pai si din banii cui traiesti? De la noi, domeniul privat primesti bani, care ne sunt luati din taxe si impozite.
Vrei, nu vrei, atat tu, cat si parlamentarii cat si functionarii plictisiti de la ghiseu tot din banii mei sunt platiti.
Cat de frustrati, stai linistit, ca nu este cazul, singurul lucru care ma indispune, ar putea fi ca acum cand criza ne loveste din plin, vad 400.000 de mamutoi care canta si danseaza pe strazi.Ei bine eu nu sunt dispus sa mai fac un efort pentru profesori, e bine?
Cine este competent castiga, cine este incompetent nu.Cine vrea bani multi lucreaza in privat, sau dupa caz se privatizeaza, cine vrea sa se plictiseasca 4 ore pe zi nu are decat, dar sa nu vina sa ne tina lectii de etica.
Oricum, profesorii, asa cum am mai spus, cel putin cei din domeniul tehnic, sunt cei mai prosti dintr-o promotie, asta o stim cu totii.
Sa inteleg ca partea cu un test exigent de competenta ustura nu? PENTRU CA SUNT PROSTI si INCOMPETENTI?!
lamuritorul
6th November 2008, 20:30
Asta e o problema! Vine criza economica si la noi, iar companiile vor fi lovite! Banii de la buget vor scadea, iar cheltuielile vor creste pentru ca asa vor profesorii! Ei, nu se poate!
gigel de hohențolărn
6th November 2008, 20:32
QUOTE (radumiki @ Nov 6 2008, 20:26)

asa, si cum poate fi resuscitat invatamantul romanesc, ia da tu solutia ca vad ca te pricepi.

în primul rând reformă, apoi măriri de salarii.
taman deunăzi auzii de-un caz cum că o învățătoare nu scoate din incapabil și imbecil pe un mic școler de ciclu primar. cu un sistem reformat cinstit asemenea specimene duse cu capu n-ar mai intra să țină-n frâu o clasă de copii.
1.un test psihologic ar fi musai pentru o persoană care ar fi trebuit să păstorească pe altele.
da la ce teste psihologice făcură mamele alea surogat care au maltratat nu știu ce copil țigan, nici nu mai știi în ce teste să ai încredere.
2.în primul rând o evaluare profesională justă, care ia sub 7 la examenele de titularizare să aibă salariu mai mic, examenul putând să-l redea în orice an.
dar iarăși, la ce pile sunt și la cum se fraudează sistemu, degeaba
3. n-al doilea rând, terminată procăria asta cu învățământul pe calculator, cu materia numită "permis de navigare europeană pe PC" introdusă obligatoriu la bac, șamd. numa câți bani se bagă în leptoape și desktoape de 3 lei, și câtă șpagă se ia pe licența colectivă șamd.
bă-i dă-l în mă-sa, de parcă analiza nu se poate face fără pc-ul.
dă-o-n spanac de treabă, noi și la orele de info ne jucam quake cu orice prilej, (trăiască sf. alt-tab) - grozavă treabă.
apărea o duduie la tv, cum că elevii sunt mai atenți la chimie de când predă cu compu. băi nu zău, că cică "uau, sunt fascinați când găsesc o moleculă mai interesantă" - din ce pct de vedere interesantă? forma sau proprietățile? te pomeni că s-apucă ăia la liceu să facă calcule ab initio sau de dinamică moleculară
, să calculeze ei temirce ca să tragă apoi concluziile corespunzătoare.
altfel, pentru chimie există o cârcă de programe interesante și foarte folositoare, da ca să vezi șpil - majoritatea-s pe linux
iar alea care merg și pe windoze merg ca un melc în reluare.
4. în ciclurile mici e nevoie de dascăli, la liceu și postliceal e nevoie de pedagogi. criteriile de performanță nu pot fi aceleași. pentru că dacă pui pe un prof doctor (pe bune) să predea la copii de 3 ani o să facă chix.
5.obținerea gradelor didactice mult mai greu. mai ales cele de prof doctor, să nu se ia în seamă toate publicațiile din reviste cu rating sub 1. să se promoveze cercetarea nu mimatul cercetării.
6. reducerea programei de la liceu, sau făcută mult mai lejer, în funcție de specializare. la liceu de info să se facă info, la liceu auto/industrial/electric/etc.. să se facă specializarea respectivă.
7. supravegherea video a examenelor 
Tom_Cat
6th November 2008, 20:36
Profesorii trebuie sa intelega, sau daca nu, sa ne creada pe cuvant, ca nu este momentul.Cand o sa fie bani, atunci se vor face evaluari si se vor acorda banii, insa acum, cand firmele e inchid, oamenii raman someri, toata planeta e in criza, apar dobitorii sa danseze in strada cu manele si muzica populara...super, entelectuali ce pusca mea!
noha_1508
6th November 2008, 21:19
QUOTE (pantera_violata @ Nov 6 2008, 19:58)

imi pare rau...lucrez de mai bine de 2 ani...si probabil ca lucrez pentru ca am nevoie de bani, pt ca daca tata si mama lucreau la ANRE as fi stat pe banii lor, nu?
Si bine, lasa-ma pe mine la o parte, dar sunt oameni care dupa nu stiu cati ani de munca au putin mai mult ca mine...si ma refer la salariu, nu la pensie.
Nu vreau mii de euro, dar la noi salariile sunt de cacao, si aici vorbesc de cele la stat. Stiu un caz concret de medic rezident care la noi castiga vreo 200 euro si a plecat in franta, mi se pare, unde castiga 2000 euro.Probabil ca o sa ramana acolo. vi se pare normal? de fapt nu normal, ci bine...de aia o sa ne trateze medici prosti si o sa avem dascali incompetenti, pentru ca aia buni aleg alt domeniu...Cunosc un prof de mate destul de tanar (cam 30 de ani) care a spus ca ar renunta cu placere la meditatii daca ar avea salariu mai mare...si omul chiar e profesor, in adevaratul sens al cuvantului. La intrebarea mea de ce nu pleaca in alta parte, mi-a spus ca asta vrea sa faca, asta ii place...si este pacat ca nu stimulam oamenii buni la asta sa ramana in sistem (medici, profi, etc.)
Tu cate ore lucrezi pe zi pentru 700 ron?
Sotul meu este student la constructii, lucreaza in vanzari cate 8-10 ore pe zi, iar apoi merge la un inginer unde invata cate ceva din domeniul lui. El are taxa la facultate de 3300 RON si nu iese in strada sa strige ca nu are bani.
Spuneai intr-un post anterior ca din 2500 ron/familie nu o sa poti cumpara adidasi de fite pentru copilul tau si nu stiu cate randuri de haine. Ei bine, afla ca nu toata lumea trebuie sa aiba pretentii la haine "de firma". Poate ma impresionai daca vorbeai de mancare, chirie, o scoala mai buna, o investitie imobiliara pentru copil, dar cu adidasii mi-ai starnit doar rasul.
Eu am avut in timpul facultatii job de 8 ore pe salariul minim pe economie, dupa care mergeam si faceam sondaje de opinie pentru inca un salariu si nu m-am plans niciodata ca lucrez prea mult sau ca nu mi se da diploma ca imi indeplinesc sarcinile de serviciu.
Acum noi ne vedem dupa ora 20.00 si ne punem la calculatoare sa facem rapoarte, situatii si elaboram oferte. Petrecem foarte putin timp impreuna, dar macar stim ca nu ne lipseste nimic. Si noi avem pasiuni la care am renuntat din cauza banilor (pasiunea mea a fost medicina, la care am renuntat dupa anul 3), dar suntem constienti ca nu le poti avea pe toate.
Daca si meseria de secretara ti se pare grea, atunci nu stiu ce pretentii pot avea angajatorii de la tine in sectorul privat.
Coboara un pic cu picioarele pe pamant si mai scade din pretentii. Dupa parerea mea sunt cam exagerate.
Revenind la profesori, nu mi se pare normal ca un copil in clasele 1-4 sa aiba 5-6 profesori. Noi am avut o invatatoare si consider ca era suficient. Am un nepot la tara in clasa 3-a, sunt 12 copii cu totii si au 5 profesori care se perinda prin clasa. De unde fratilor atatia bani la buget incat sa platesti o adunatura de "licentiati" cu pretentii de intelectuali.
PS: Curentul la 2 camere nu este 3 mil si ceva, numai daca nu ai restante pe 5 luni.
Tom_Cat
6th November 2008, 21:38
Are dreptate noha, vreti salarii mari, dar cand e vorba sa faci ceva...pauza.Imi pare rau, tot mai multi tineri slab pregatiti imi calca biroul intreband foarte arogant, ca al lor unde este, si bine inteles, fara 500 eur pe luna "nu avem ce discuta"...pacat ca atunci cand intram in detalii aflam cu surprindere, cum sunt mai prosti decat motanul meu...
radumiki
6th November 2008, 21:49
QUOTE (Tom_Cat @ Nov 6 2008, 21:38)

Are dreptate noha, vreti salarii mari, dar cand e vorba sa faci ceva...pauza.Imi pare rau, tot mai multi tineri slab pregatiti imi calca biroul intreband foarte arogant, ca al lor unde este, si bine inteles, fara 500 eur pe luna "nu avem ce discuta"...pacat ca atunci cand intram in detalii aflam cu surprindere, cum sunt mai prosti decat motanul meu...
si tu-i trimiti in invatamant, ca nu fac fata in productie...
Tom, nu ca sa ma laud, eu spre ex. am terminat sef de promotie pe tara, puteam sa raman la faculta, am plecat in privat si m-am angajat unde am visat, la cea mai mare companie de profil de atunci. De acolo am plecat de pe un post de director cand mi-am facut firma mea, era logic pasul urmator. si acum evident nu regret...
dar, daca atunci cand am terminat facultatea mi s-ar fi oferit un salariu decent, ma mai gandeam... si iti garantez ca eram un profesor bun.
Tom_Cat
6th November 2008, 21:58
Da, sunt deacord cu ce zici tu, si ca tine mai sunt multi in sitatia asta, insa nu ai ramas, pentru ca invatamantul e ceva...slab.Sincer si acum am oferta din partea universitatii unde am absolvit sa tin curs si laborator, insa nu imi convine si nu pentru ca nu se castiga, ci pentru ca nu am timp de dat explicatii rebuturilor ce vin din sistemul liceal si gimnazial.
Problema este ca in productie avem treaba de facut si ne jucam pe bani, pe multi bani.Aici nu e loc de lene sau prostie, pentru ca dispari de pe piata, pe cand la bugetari, trai pe vatrai, ca oricum le vin banii.
Ei habar nu au ce inseamna sa conduci un business pe vremuriel acesta cand aflii ca partenerul X a intrat in lichidare, cand vezi ca exteriorul nu mai are comenzi de dat, si oamenii se uita la tine sa le dai de munca.
In schimb vad nistre descreierati semi-analfabeti, care danseaza pe strada ca ei vor slarii mai mari, de ce, nu stiu, ca oricum nu fac nimic nici de banii aia pe care ii au.
radumiki
6th November 2008, 22:11
QUOTE (Tom_Cat @ Nov 6 2008, 21:58)

...ci pentru ca nu am timp de dat explicatii rebuturilor ce vin din sistemul liceal si gimnazial
In schimb vad nistre descreierati semi-analfabeti, care danseaza pe strada ca ei vor slarii mai mari, de ce, nu stiu, ca oricum nu fac nimic nici de banii aia pe care ii au.
ai si tu dreptate, generatiile parca-s tot mai slabe, tocmai de aceea trebuie facut ceva in sensul asta...
evident, asa cum a zis si Misu cateva posturi mai sus, e nevoie si de niste reguli, care trebuie OBLIGATORIU respectate, si de niste evaluari, de criterii de performanta care sa stabileasca banii pe care- primesc...
ma deranjeaza insa ca generalizezi, unii nu sunt absolut deloc ,,descreierati analfabeti , unii chiar merita mai mult... incearca sa nu-i mai bagi pe toti in aceeasi oala.
data
6th November 2008, 22:12
QUOTE (Tom_Cat @ Nov 6 2008, 20:26)

Pai si din banii cui traiesti? De la noi, domeniul privat primesti bani, care ne sunt luati din taxe si impozite....
...
tu platesti taxe si impozite mai mari decat profesorii?
profesorii platesc taxe si impozite la fel ca tine;
cand vei beneficia de servicii medicale pot si profesorii urla ca te tratezi din impozitele pe care le platesc ei?
Tom_Cat
6th November 2008, 22:17
Crezi sau nu, da platesc mult mai mult decat un profesor, sau doi, sau trei s.a.m.d. Nu, nu pot sa urle profesorii, pentru ca fiecare leu primit de ei si dat la sanatate este tot de la mine, adica tot banii mei.Tu chiar nu vrei sa intelegi ca profesorii nu produc nimic, nici macar educatie, doar gauri in bugete si rebuturi tehnice.
Radumiki, ma refer la cei de pe strazi, stiu ca exista si profesori in adevaratul sens al cuvantului, pe care ii respect si le cer parerea cand am o problema delicata, insa nu te supara, dar m-am ingrozit cand am vazut specimenele pe strazi.
Apropo, ca o observatie, sunt foarte multi profesori la continuare studii prin facultati, tocmai pentru ca nu au resuit sa o termine la timpul lor, iar acum umbla cu plocoanele prin facultati.Si ei formeaza liceanul ce vine mai tarziu la facultate bata, de unde iese lemn si imi vine in productie, unde trebuie sa ii explic ce inseamna faza si nul, ca un curent sa masoara in Amperi, tensiunea in Volti s.a.m.d....asta in timp ce imi flutura pe la nas o diploma de inginier...
data
6th November 2008, 22:24
QUOTE (Tom_Cat @ Nov 6 2008, 22:17)

... Nu, nu pot sa urle profesorii, pentru ca fiecare leu primit de ei si dat la sanatate este tot de la mine, adica tot banii mei.Tu chiar nu vrei sa intelegi ca profesorii nu produc nimic, nici macar educatie, doar gauri in bugete si rebuturi tehnice...
dar medicii, in viziunea ta, produc ceva?
Tom_Cat
6th November 2008, 22:26
Nu as putea niciodata sa incadrez un cadru medical, care are parte de cel mai greu studiu superior, ce indura multe pentru noi, cu un profesor, care sfideaza prostia mereu.
Nu va comparati cu medicii, daca vrei ceva pe puterile voastre va recomand motanul meu, are tot cam aceleasi studii si tot 4 ore pe zi lucreaza.Succes?
data
6th November 2008, 22:33
QUOTE (Tom_Cat @ Nov 6 2008, 22:26)

Nu as putea niciodata sa incadrez un cadru medical, care are parte de cel mai greu studiu superior, ce indura multe pentru noi, cu un profesor, care sfideaza prostia mereu.
Nu va comparati cu medicii, daca vrei ceva pe puterile voastre va recomand motanul meu, are tot cam aceleasi studii si tot 4 ore pe zi lucreaza.Succes?
stimabile, nu sunt profesor, asa ca sti calm
pentru cei ca tine ar trebui data o lege speciala:
nu li se opreste impozit pe venit ... sa crape bugetarii de foame
in schimb copiii lor nu vor fi primiti la gradinita, scoala, facultate ... parintii lor ii vor educa, fiind mult mai capabili decat profesorii
de asemenea daca ii loveste trenul, nu mai deranjati ambulanta, la valoarea lor se trateaza singuri
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.