Alex_Dum
28th October 2008, 23:14
Sato
29th October 2008, 06:11
ce bine ca i-ai intrebat tu pe toti profesorii si ai vazut ca se trezesc toti la 10....
Mr_Who
29th October 2008, 08:00
QUOTE (Alex_Dum @ Oct 28 2008, 23:14)

macar ma bucur ca nu vor avea profesorii nici un sfant! nu degeaba sunt PNList de mic copil!
De fapt vor avea. 9%. Este foarte putin, dar ma bucur ca te bucuri degeaba.
mimish
29th October 2008, 08:30
LE2: Gata pt seara asta! Pfff... azi am avut multe de facut si maine ma trezesc la 5.30
... deh... daca nu-s inca profesor ce sa fac!
[/quote]
cand lucram in invatamant, la ora aia ieseam pe poarta ca sa nu pierd microbuzul ce ma ducea la scoala.....microbuz pe care dadeam 50% din salariul de atunci, pt ca la vremea aia nu se deconta transportul in mediul urban...... asta in conditiile in care la concursul unic ma clasasem pe locul I din 380 de candidati si luasem singurul oras scos la titularizare...la mama naiba, la 60 de km de orasul meu....... deci nu mai suferi atat ca te trezesti si tu o data la 5.30 si nu iti imagina ca profii dorm 12 ore pe zi, lucreaza 3 si stau restul!
aaaa...sa iti spun si la ce ora ajungeam inapoi acasa? sau ca din cauza acestei nobile meserii am intrat direct in spital? sau de ce am renuntat la ea? hai ca iti zic, daca inca nu te-ai convins cat de mult merita sa fii cadru didactic in romania!
marr
29th October 2008, 08:46
Interesant este rezultatul poll-ului.
De doua ori mai multi votanti cred ca, in problema salariilor profesorilor, se sare calul. Deci, cel putin 60% dintre romani sunt constienti ce se intampla si ni se pregateste
Din pacate pentru noi, suntem iarasi la rascruce de vaturi. Furtuni de fapt.
Criza economica modiala care-si face deja simtite efectele si la noi - in ultima saptamana, numai in zona Clujului au fost concediati 4000 de oameni !!!
Si este din pacate, numai inceputul.
Se anunta deja reduceri de activitate in mai toate domeniile economice importante din Romania - constructii, industria auto, industria usoara(textile incaltaminte).
In plus, se pare ca se va inchide si ”robinetul” cu euro provenit din castigurile muncitorilor romani din strainatate datorita reducerilor majore de activitate in constructii. Vor fi, din pacate, sute de mii de romani ce actualmente lucreaza in constructii in tarile din vestul Europei si vor ramane fara slujbe. Vor veni acasa sa ingroase randul somerilor.
S&P reduce ratingul de tara pt. Romania cu efecte imediate si directe asupra cursului RON/Euro si asupra dobanzilor.
Tarile din jur - Ungaria si Bulgaria sunt deja in criza economica profunda solicitand ajuotr de urgenta de la FMI si Banca Mondiala.
Si noi, ce facem ?
Suntem in campanie electorala si, in loc sa actionam cu prudenta si sa incercam sa ne mentinem pe linia de plutire. ne punem o bomba sub fund si aprindem cu veselie fitilul !
La naiba cu avertismentele expertilor in economie si ale organismelor internationale !
Important e sa ne dea rumanul votul, si apoi om vedea ! Oricum ”ai nostri” vor trece fara probleme de criza.
A fost in urma cu ceva vreme, pe la inceputul crizei, la Realitatea TV, un domn, expert in economie pe Wall Street care a descris foarte plastic situatia Romaniei.
” Afara e furtuna, si noi stateam in casa si uitam pe geam la tornade, fulgere si traznete. Dar, nu ne-a fost de-ajuns si am deschis larg usile si ferestrele ! ”
PS: A nu se intelege ca am ceva cu profesorii. Si nici cu cei din sanatate sau cu functionarii publici care vor si ei, acum ca precedentul a fost creat, majorari salariale de 50-60% (inca nu s-au hotarat la procent).
Am ce am cu politica economica subjugata intereselor electorale de moment.
Vorba ceea: ”Da-i DOAMNE mintea romanului cea de pe urma !”
AMDG
29th October 2008, 08:54
QUOTE (data @ Oct 28 2008, 21:30)

acum ca e vorba de profesori ... nu e momentul
Compara salariul unui profesor de liceu din SUA ( de exemplu ) cu cele ale altor categorii sociale de pe acolo
Pierde_verile
29th October 2008, 10:04
QUOTE (marr @ Oct 29 2008, 08:46)

Si noi, ce facem ?
Suntem in campanie electorala si, in loc sa actionam cu prudenta si sa incercam sa ne mentinem pe linia de plutire. ne punem o bomba sub fund si aprindem cu veselie fitilul !
Propun să se scadă salariile cu 50%, doar ale profesorilor să rămână cum sunt. Vor apărea și multe economii ca să trecem peste criză.
eddingro
29th October 2008, 10:21
Profesorii – mai conștienți și mai responsabili decât politicienii? - audio
de Cristian Tudor POPESCU
http://www.gandul.info/puterea-gandului/pr...7;3387388#audio
Delano
29th October 2008, 10:27
QUOTE (Pierde_verile @ Oct 29 2008, 10:04)

Propun să se scadă salariile cu 50%, doar ale profesorilor să rămână cum sunt. Vor apărea și multe economii ca să trecem peste criză.
Vrei tu sa spui ceva, dar n-o faci bine. Eu as zice ca toti bugetarii nemultumiti de salariile mici, deci inclusiv profesorii, ar trebui sa lupte nu pentru mariri imediate ( cum fac acum, instigati electoral), ci pentru o lege noua a salarizarii bugetarilor, astfel incat sa nu mai fie posibil ca o femeie de serviciu de la nu stiu ce minister sau agentie sa castige mai mult ca un profesor, iar sefii si sefuletii de care sectorul bugetar e plin ( deh, clientela politica) sa primeasca salarii limitate la o anumita suma.
edgrimex
29th October 2008, 10:44
QUOTE (Delano @ Oct 29 2008, 10:27)

pentru o lege noua a salarizarii bugetarilor
Guvernul actual se fereste ca de ciuma de o asemenea lege. Si o face de peste un an de zile. Sa ne intrebam de ce?
Delano
29th October 2008, 10:57
QUOTE (edgrimex @ Oct 29 2008, 10:44)

Guvernul actual se fereste ca de ciuma de o asemenea lege.
Oricare guvern s-ar feri de legea asta, altfel de unde ar mai da de mancare clientelei politice?
marr
29th October 2008, 11:00
Nu stiu daca neaparat guvernul se fereste de o lege a salarizarii bugetarilor. Din cate stiu, parlamentul legifereaza in acesta tara.
Este nevoie de vointa politica la nivelul tuturor partidelor parlamentare ....
DAR, si aici apara o problema: dupa cum stiti, un drept odata castiggat nu poate fi retras.
Exista anumite categorii de bugetari ce au deja salarii mari si foarte mari comparativ cu restul bugetarilor (ex. in magistratura, armata, politie, etc).
O lege a salarizarii bugetarilor ar trebui ca, in mod normal, sa stabileasca treptele de salarizare pt. toti bugetarii.
Avand in vedere faptul ca, in cazul categoriilor de mai sus, nu le poate fi redus salariul, pe cale de consecinta, ar trebuia ca si salariile celorlalte categorii de bugetari sa fie aliniate la nivelul acestora.
Fapt ce, in mod logic, nu poate fi suportat dintr-o data, nici de buget si nici de economia romaneasca.
Singura solutie ce ar putea functiona, ar fi ca legea de salarizare a bugetarilor sa prevada un termen realist (NU electoral) pentru uniformizarea salariilor din sectorul bugetar. Asta ar insemna ca, un anumit interval de timp, salariile deja mari sa nu mai fie crescute, urmand a fi majorate treptat doar salariile mici, pana in momentul in care se uniformizeaza castigurile salariale.
Dar si asta are sanse minime de a fi aplicata, dat fiind faptul ca, cei cu salarii mari (sau, hai sa spunem, decente) sa accepte ca un nr. de ani sa nu le fie majorate salariile. Ceeace este greu de crezut.
Singura sansa ar fi ca toata clasa politica sa cada la intelegere pe acesta tema. Si asta e si mai greu de crezut ca se va intampla intr-un viitor apropiat.
Sa nu ne imbatam cu apa rece si sa credem ca unii politicieni sunt buni si vor sa dea bani la popor iar altii, haini, se opun si vor sa-i tina doar pentru ei.
Toti vor banii pentru ei si ai lor, dar pentru asta au nevoie de voturi. Si nu-i doare gura sa promita.
Au mai facut-o si nu odata. Toti !
GTA-FT
29th October 2008, 11:03
Orice Guvern ar fi, de orice coloratura poilitica, se va feri de aceasta lege! Nu ar accepta deloc asa ceva cohorta de angajati care roiesc in jurul lipitorilor de la putere!
Pina la urma au ramas profesorii cu 9% (nu as fi sigur nici pe acestia)? Si restul de 1 Aprilie? Nu mai sunt cuvinte!
Chiar ati crezut ca Tariceanu va aproba, in prag de campanie electorala, o asa de mare "risipa" din banii alocati viitoarelor lipitori? Si-a gasit o masa de manevra (cadrele didactice si pensionarii), atit el cit si Basescu, pentru a transa pe banii publici disputele lor electorale si nu numai! Doar nu credeti vreo secunda ca le pasa de oamenii simpli si de economia tarii, de criza mondiala si efectele sale? Suntem in campanie electorala si acum se joaca soarta "vesnicei armate", care se va imbogati din banii publici in viitorii patru ani! Aceasta este miza si vor fi in stare de orice, numai sa-si asigure bunastarea personala si a aparatului de stat care le permite acest lucru!
Orice alta discutie despre oportunitatea cresterilor salariale, criza ce sta sa vina, economie si ce mai doriti este fara sens!
Red Wolf
29th October 2008, 11:41
Cred ca noi discutam degeaba aici despre marirea salariilor.
PSD+PNL+PDL nu discuta despre asta.
Ei discuta despre alegerii si despre cum sa trezeasca societatea Romanesca din amortire ... printr-o pseudocriza!
Ne aflam in fata cu doua situatii... ori este un joc de tipul american: bad cop – good cop in care PSD joaca rolul politistului bun si PNL al politistului rau
Si au sa o tina asa in scenariul asta pana la alegeri!
Sau este o demagogie desantata din partea PNL.
Nu cred ca PNL se gandeste in aceste momente la criza, economie, SUA, banci. Sa fim seriosi
Nu am auzit din partea PNL o propunere de marire treptata sau o disponibilitate la discutie ... un comporatment rational de alfel!
Oricum nu cred ca o sa mai fie un singur sindicalist in tara asta care sa se increada in promisiunea guvernului ca va majora salariile chiar si peste o saptamana (si asta mi se pare consecinta cea mai grava a pseudocrizei: nerespectarea unor intelegeri, a unui contract ... e un semnal grav pentru societate)
Nu cred ca ca profesorii au sa primeasca salriile marite cu 50% siii nici nu cred ca asta a vrut chiar PSD prin initierea legii, altfel se misca mai repede in parlament. Cred ca este un joc intre PSD si PNL si noi dicutam degeaba aici despre consecinte si despre economie!
A fost aleasa, de catre politicieni, o categorie dispretuita de multa lume si care nu se poate apara : ce se intampla daca fac greva profi? Raspuns NIMIC!
Sunt singura categorie care nu poate obtine nimic prin greva !
Si cred ca pe asta a mizat si PSD + PNL + PDL .... o criza falsa + gandirea romaneasca “sa moara capra vecinului”: de ce sa aiba vecinul daca eu nu pot !
Nici PNL si nici PSD (principalii actori) nu dau doi bani pe romani sau pe criza!
Cred ca se amuza copios Tariceanu, Base si Geoana, cand se uita la TV si citesc forumurile, pe seama noastra!
Nu o sa fie nici o marire si nici nu a fost asta intentia... totul este POLITICA!
BAD COP VS GOOD COP
Peste o luna o sa vedem la televizor ecranizarea acestei piese de teatru si decidem cine este Bruce Willis si cine este Sergiu Nicolaescu!
Dar ramane faptul ca oricine poate pune in aplicare un contract daca are el chef! Asta e o consecinta mai catastrofala ptr Romania decat criza mondiala!
(THX)GogolometroEAW
29th October 2008, 12:58
Detalii privind existenta resurselor pt marirea salariilor
In anul bugetar 2008 situatia sta astfel:
PIB….. ……………………………………………………….440miliarde
6% din PIB, adica bugetul educatiei………………….25.4 miliarde
salariile profesorilor…………………………………………9.8 miliarde
ponderea salariilor din bugetul alocat educatiei …37.5%
In anul bugetar 2009:
PIB……………………………………………………………..546.8miliarde
6% din PIB, adica bugetul educatiei………………. 32.8miliarde
Salarii profi……………………………………………………14 miliarde
Ponderea salariilor din bugetul pt educatie………….44.9%
Cresterea salariilor conduce la o diferenta de 4.9 miliarde din care 60% se reintorc la bugetul de stat prin: impozite si contributiile angajatului si angajatorului. Astfel diferenta efectiva este de 2 miliarde.
Deci posibilitati exista, dar guvernul liberal doreste sa foloseasca diferenta in alte scopuri.
P.S. Din bugetul de investitii in invatamant s-a cheltuit doar 43%.
dududim, duduim, duduim...
abancor
29th October 2008, 13:14
Io as zice ca nu resursa e problema, ci efectele aruncarii atitor bani pe piata (inflatie, mai vor si altii etc.). Mie unu mi se pare fantastica o asemenea majorare - 50%!
antinari
29th October 2008, 13:14
QUOTE (marr @ Oct 29 2008, 11:00)

DAR, si aici apara o problema: dupa cum stiti, un drept odata castiggat nu poate fi retras.
Vrei să detaliezi puțin? Dacă se poate, nu cu citate din Lidia Bărbulescu și (pseudo)principiul dreptului câștigat în materie salarială
Pierde_verile
29th October 2008, 13:16
QUOTE (abancor @ Oct 29 2008, 13:14)

Io as zice ca nu resursa e problema, ci efectele aruncarii atitor bani pe piata (inflatie, mai vor si altii etc.). Mie unu mi se pare fantastica o asemenea majorare - 50%!
Inflația lui pește., În loc să se cumpere faianță, se va cumpăra conserve de pește.
abancor
29th October 2008, 13:39
Crezi ca poti mari masa monetara in circulatie cit ai chef, fara efecte? Cind "ceva" e prea mult pe piata, ii scade valoarea. Valabil si pentru bani.
edgrimex
29th October 2008, 13:43
QUOTE (abancor @ Oct 29 2008, 13:14)

Mie unu mi se pare fantastica o asemenea majorare - 50%!
Ca procent este foarte mare. Ce nu se spune este faptul ca acest procent se refera la salariile din 2007, care erau stabilite printr-o lege din 2004 si nu este de 50%. In valoare absoluta acel zis 50% nu este chiar atat de mare. Chiar si la profesorii universitari baza nu este atat de mare pe cat s-a vehiculat. Diferentele intre baza si venit sunt date de sporuri, care nu se majoreaza.
Inca nu am citit legea si nu am cum sa o compar cu ordonanta guvernului din februarie 2008. De fapt aici este problema, popandaul a pierdut sirul ordonantelor de majorare a salariilor din perioada pactului lui cu sindicatele, adica decembrie - februarie 2008. Firesc, aceste ordonante au devenit legi (masina de vot a fost perfecta si inocenta) care au fost promulgate. Ministerele au pastrat o rezerva bugetara pentru a acoperi aceste cresteri de salarii conform calendarului. Promulgarea legilor a lasat moasa cabrioletelor si motoretelor cu buzele umflate tocmai cand se pregatea sa sufle in papadie, adica in banii alocati si neconsumati.
Delano
29th October 2008, 13:44
E foarte interesant ca unii useri, care zic ca nu-i o problema sa se mareasca salariile profesorilor, uita cu desavarsire avalansa de revendicari salariale a altor categorii de bugetari - sistemul sanitar si functionarii publici.
Pierde_verile
29th October 2008, 13:48
QUOTE (abancor @ Oct 29 2008, 13:39)

Crezi ca poti mari masa monetara in circulatie cit ai chef, fara efecte? Cind "ceva" e prea mult pe piata, ii scade valoarea. Valabil si pentru bani.
Chiar așa sunteți de limitați? Creșterea de buget se dă numai la salarii nu la investiții. Adică ea va fi oiricum prezentă ca "masă monetară", dar în loc să caute materiale de construcții și aparate didactice va căuta haine și alimente (profesorii își vor amâna pentru anul următor constucția de vile din salarii de bugetari).
mihaibo
29th October 2008, 13:55
QUOTE (edgrimex @ Oct 29 2008, 13:43)

Ca procent este foarte mare. Ce nu se spune este faptul ca acest procent se refera la salariile din 2007, care erau stabilite printr-o lege din 2004 si nu este de 50%. In valoare absoluta acel zis 50% nu este chiar atat de mare. Chiar si la profesorii universitari baza nu este atat de mare pe cat s-a vehiculat. Diferentele
Nu e mare, E IMENSA. E enorm sa arunci 0.6% din PIB doar pe cresterea salariilor unei categorii de bugetari! Sa nu vorbim si in ce context se intampla acest lucru.
edgrimex
29th October 2008, 14:04
QUOTE (Delano @ Oct 29 2008, 13:44)

E foarte interesant ca unii useri, care zic ca nu-i o problema sa se mareasca salariile profesorilor, uita cu desavarsire avalansa de revendicari salariale a altor categorii de bugetari - sistemul sanitar si functionarii publici.
Vei citi, poate cu surprindere, in acelasi Monitor Oficial, si despre legea de majorare a salariilor functionarilor ANL cu peste 400%. Despre asta nu chiorlaie nimeni. Sistemul sanitar a primit prin legea promulgata in 23 octombrie ceva intre 27% si 35%. Dintre functionarii publici putini au ramas fara sa fie cuprinsi in majorari anul acesta. La multi s-au majorat sporurile si baza a ramas sau s-a modificat in procente care nu isterizeaza.
Red Wolf
29th October 2008, 14:06
Nu se creaza masa monetara suplimentara!
Este acceiasi suma cheltuita altfel.
Tot va ajunge pe piata ... fie ca este cheltuita de 100 de profi sau de 1 om de afaceri abonat la modernizarea scolilor!
Bugetul Romaniei nu a avut excedent pana acum!
Banii rezultatii din "economia" la salarii au sa se duca oricum in altceva!
uniil le spun investitii, altii clientela politica si altii pomana electorala ptr primari!
Dar din nou ... nu e vorba de bani!
E vorba de politica!
Ei discuta acum de cati votanti sunt suparati pe profi si vor vota cu PNL si cati votanti sunt suparati pe guvern si vor vota cu PSD+PDL.
Atat!
Noi ne spargem capetele cu cifre ... nu ei!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.