Salarii profesori
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102

real32

QUOTE(jonex @ Sep 7 2006, 12:42) *
Auzi mai real32. Ar trebui sa incepi sa gandesti in 64 de biti ca poate o sa reusesti sa intelegi anumite lucruri mai bine. Ai avut vre-o legatura cu invatamantul scandalagiilor in afara de faptul ca ai ramas se pare inca traumatizat de acei ani? Cunosti vre-un insider si sa sti cu ce probleme se confrunta?

Cu ce "probleme deosebite" se confrunta saracutii scandalagii? Ca le-a dat statu' posturi, au furat de-au spart la note, si-au bagat totate rudele in sistem, au scapat de aia care stiau carte, acu' se calca pe picioare si urla sa-i plateasca statu'.Au alte probleme decat restul populatiei?

Cum ai vrea ca un profesor scandalagiu sa mai faca ceva, si cand?(nu te gandi la meditatii) Ai idee cate ore are un profesor scandalagiu in catedra si cate are un universitar? Te rog studiaza putin si vezi ce ar putea face un om care are program zilnic intre 8:00 si 14:00 si daca isi poate face orarul cum vrea el, sa aduca de exemplu copii la scoala intre 17:00 si 20:00. Gaseste tu un job si propune-le. Si apoi ce ar putea face de exemplu o profesoara de geografie sau de istorie. sau cel de sport. Sa mearga sa vanda in magazinul din colt? Tie ti se pare normal asa ceva?

Asta e cea mai hazlie poanta. Ar trebui sa precizam aici pentru inventatorii de "Teste Nationale"care fiind preocupati de pupaza din tei nu au de unde sa cunoasca ca majoritatea angajatilor au un program 7:00-15:00 in cel mai fericit caz. Exista insa multi "amploaiati" care desfasoara si lucrul pe schimburi cum ar fi: 15:00-23:00, 23:00-7:00 sau lucreaza in sistem 12-24. Rezulta de aici ca trebuiesc intelesi saracutii scandalagii care lucreaza 4-6 ore pe zi cu una ora pauza si asta doar 3/4 din an. La un nivel de pregatire deosebita - cu copiii pe la scoala. In domeniul privat se pare ca se lucra "cat poti". Unii pleaca la 4:00 sa aduca ziare pe la chioscuri. Altii fac toata noaptea covrigi sa-i vanda la 6:30 pe la poarta unei intreprinderi. Oricum in general privatizatii lucra cel putin 10 ore pe zi, incusiv sambata si duminica si in general tot timpul anului - adik fara concediu.

Asta e, n-au avut noroc. Geografia nu se invata tocind din carte. Despre istorie ce sa zic, oricum e schimbatoare. O mai fi Andreea in carte? Asta da realizare, reforma adevarata.Cat despre profii de sport da astia intradevar trebuiesc platiti cel mai tare. Dau mingea la copii sa se joace, stau flayeru' gura, ii invata sa sara capra... Trebuiesc platiti ca magistratii.

Nu ma impresioneaza deloc situatia scandalagiilor. M-am chinuit si eu vreo 17 ani "sa dea astia bine in acte" m-a pacalit un borfet de "condensatoare sferice" am strans niste cartoane inutile iar cand am mai "carait"
mi-au zis cat se poate de cinic "DU-TE TATA SI FA ALTA". Aici ne bagam noi copiii, nevestele si nepotii. Prindem sateliti cu rostogolul.

Sa le gasesc job? Ok
Ce stii ma sa faci? Altceva decat sa ciubucesti copiii?

Joburi

A, da munca e pentru tractoare... Noi vrem sa ciubucim copiii si sa avem salariu mare.

Si imi doresc sa aiba salarii mai mari, sa fie concurenta pe posturi si sa fie atrasi cei buni si foarte buni descurajati acum de o cariera in acest domeniu. Peste cativa ani si copilul meu va intra in scoala si nu as vrea sa fie instruit de cineva care nu e in stare sa ia macar nota 5 la concursuri de ocupare de posturi in invatamant. Ce sa astepti de la o astefl de persoana.

Si e normal ca trebuie reforma in invatamant. Insa pana se pune pe picioare un sistem care sa multumeasca pe cei care arunca cu noroi pe acest thread nu merita ca personalul actual sa fie bataia de joc al unora care "s-au ajuns" dupa '89, invart milioane de euro si dorm in parlament.

Ce reforma? Ciubuceala computerizata? Gradele date pe alcohool? Nepotismul ca model de autonomie? Masacrarea manualelor? Furtul posturilor la oameni si mentinerea alora de nu stiu nimic da' au grade pe alcooale? Concursurile de sarsanale? Meditatiile inutile care indobitocesc copiii?

Oricum ma bucur pentru ei ca inca ii mai plateste statu'
kill_them_all1000
QUOTE(cap_tepos @ Sep 7 2006, 16:01) *
Ne cumpara (mai ales americanii cu greutatea lor in aur) "creierele" formate de acest invatamant pe care-l dispretuiesti.

I-auzi domnule!
Faptul ca de ex. un inginer studiaza management si marketing (materii aparent "inutile") nu-i foloseste daca ajunge patron sau manager!

Am studiat geometrie descriptiva si ma intrebam la ce-mi foloseste. In productie mi-am dat seama ca aveam o vedere in spatiu mult mai avansata decat a unor tehnicieni ce lucrau de ani de zile acolo. Asta mi-a permis sa inteleg rapid desenul naval pe care nu-l studiasem in facultate.

La ce mi-a folosit informatica, ca doar sunt inginer? Cum la ce? Dupa ce am fost disponibilizat din santier m-am recalificat si lucrez in acest domeniu (e drept ca nu intr-unul de varf, dar unul ce-mi asigura supravietuirea). Ce m-as fi facut daca nu aveam in cap decat strict specialitatea mea inginereasca? M-as fi uitat ca vitelul la poarta noua!

Ti-am spus, iti pot recomanda un loc unde se gasesc ochelari de cal de calitate!

Tu nu prea ai idee ce vorbesti nu-i asa? Pai americanii crezi platesc un tanar din Romania pentru ca a invatat Geografie, Istorie, Desen, Muzica etc.? Il iau doar pentru materia la care acel om exceleaza, iar meseria cea mai cautata de americani este cea de programator. Majoritatea programatorilor buni din Romania au invatat meseria asta mai mult singuri decat cu acesti renumiti profesori pe care ii avem.
Si eu ma intreb de ce la profilul contabilitate la care am fost eu la liceu m-au invatat logaritmi, matrice (desi mi-au placut mult chestiile astea).

RoAp
QUOTE(kill_them_all1000 @ Sep 7 2006, 16:47) *
Tu nu prea ai idee ce vorbesti nu-i asa? Pai americanii crezi platesc un tanar din Romania pentru ca a invatat Geografie, Istorie, Desen, Muzica etc.? Il iau doar pentru materia la care acel om exceleaza, iar meseria cea mai cautata de americani este cea de programator. Majoritatea programatorilor buni din Romania au invatat meseria asta mai mult singuri decat cu acesti renumiti profesori pe care ii avem.
Si eu ma intreb de ce la profilul contabilitate la care am fost eu la liceu m-au invatat logaritmi, matrice (desi mi-au placut mult chestiile astea).

Imi permit sa va contrazic.Colegul CapTepos a amintit de Geometria Descriptiva.Are dreptate legat de modul in care percepi ulterior chestiuni delicate, sa spun asa.Si dumneavoastra stiti asta.
Insit cu treaba cum ca inveti sa inveti!!Aici e cheia.Stiti si dumneavoastra desigur acest lucru.Si departe de mine ironia.Va salut.
kretzu77
QUOTE(thinker @ Sep 6 2006, 16:11) *
Salarizarea din invatamant trebuie sa se bazeze pe criterii de performanta ca:
- nr de olimpici din institutia respectiva;
- notele obtinute la materii

hai sa-ti daram rationamentul naughty.gif
1. notele obtinute la materii: se vor umfla cu pompa artificial numai sa creasca salariul (cine da note? profesorii. cine vrea salarii mari? idem)
2. nr de olimpici: o sa mearga primul an; pe urma toti parintii care au copii buni or sa dea spagi puternice sa-si bage odoarele mai cu neuroni la scoala cu olimpicii cei mai multi => putine scoli vor avea mariri de salariu
jonex
QUOTE(real32 @ Sep 7 2006, 16:09) *
...Ce stii ma sa faci? Altceva decat sa ciubucesti copiii? ...

Relax man, mai incet cu cafeaua. Ce vina am eu ca tu ai ramas traumatizat de condensatoare? Asta reiese din cat de des repeti chestia cu condensatoarele. Chiar crezi ca esti singurul care a patit asa ceva?

Nu am nici un venit al meu personal din sistemul de invatamant si nici nu ma plateste cu nimic statul roman, din contra. ok?

Dar priveste man si altfel problema si nu o privi ca pe o rafuiala personala cu un sistem pe care nu eu si nici tu nu le-am inventat si pe care nici eu si nici tu nu-l vom schimba.

Si iar repet ideea, daca nu le dau bani suficenti (oricum nu le va da nici la pastile cailor) o sa ajunga copilul meu si al tau, daca il ai, daca nu cand vei avea, sa fie invatat de persoane care nu sunt in stare sa ia 5 la un amarat de examen din materia pe care urmeaza sa o predea. Asta vrei? Fi cinstit.
Diogene

Eu am vazut o carte de contabilitate cu cate o matrice pe pagina (Mihai Ristea). Am invatat candva despre modelarea inteprinderii, contabilitatea fiind doar unul din modele, cel mai simplist, deocamdata, pana invata toti prostii mai multa matematica. Poate scrii ce concluzii tragi singur.
kill_them_all1000
QUOTE(Diogene @ Sep 7 2006, 17:59) *
Eu am vazut o carte de contabilitate cu cate o matrice pe pagina (Mihai Ristea). Am invatat candva despre modelarea inteprinderii, contabilitatea fiind doar unul din modele, cel mai simplist, deocamdata, pana invata toti prostii mai multa matematica. Poate scrii ce concluzii tragi singur.

Nu ai facut contabilitate la scoala nu-i asa? Daca tu tii contabilitatea unei firme cu matrici eu mananc toate NIR-urile de la Carrefour.

EDIT: Daca vezi o matrice pe un zid nu inseamna ca acel bloc e construit din asa ceva. Ce sa facem si noi daca nu putem decat sa ne dam cu parerea din vazute.

Diogene
QUOTE(kill_them_all1000 @ Sep 7 2006, 18:47) *
Nu ai facut contabilitate la scoala nu-i asa? Daca tu tii contabilitatea unei firme cu matrici eu mananc toate NIR-urile de la Carrefour.

EDIT: Daca vezi o matrice pe un zid nu inseamna ca acel bloc e construit din asa ceva. Ce sa facem si noi daca nu putem decat sa ne dam cu parerea din vazute.

Cartea lui Ristea era despre analize pe baza de bilant.
kretzu77

ca sa iti deschizi noi orizonturi ( w00t.gif ) si sa te faca sa nu ramai numai cu liceul (daca faceai numai contabilitate, devenai as si nu mai aveai nevoie de facultate; si poate erai dat afara ca venea unu mai mic decat tine cu ASE-ul facut; si pe urma dadeai vina pe sitemul de invatamant ca unul cu facultate iti ia locul coolspeak.gif )
hai sa nu exageram
si eu am facut liceul economic; si ce? asta nu ma impiedica sa montez un PC din componente, sa instalez win, sa ma joc in SQL.
culmea, am facut si ASE-ul (tot la contabilitate)
ASE-ul m-a invatat sa fiu modest naughty.gif (desi nu se vede)
puteai f bine sa faci liceul economic si sa dai la Politehnica sau la Istorie/Filozofie
Liceul iti mai da o sansa: daca parintii au hotarat mai mult la ce liceu sa dai (si sa nu ma contrazici ca nu ai sanse de reusita), la facultate se schimba treaba (tu alegi ce si cum)
peacefingers.gif

QUOTE(kill_them_all1000 @ Sep 7 2006, 18:47) *
EDIT: Daca vezi o matrice pe un zid nu inseamna ca acel bloc e construit din asa ceva.

de acord cu tine
dar daca ai un copil de mana care vede zidul si te intreaba ce e aia, poti sa-i raspunzi si nu il trimiti repede la maica-sa: "sa-ti spuna ea ca si asa face pe sefa in casa" w00t.gif
si uite asa iti mai creste ego-ul tau de mascul coolspeak.gif
kill_them_all1000

QUOTE(kretzu77 @ Sep 7 2006, 19:46) *
ca sa iti deschizi noi orizonturi ( w00t.gif ) si sa te faca sa nu ramai numai cu liceul (daca faceai numai contabilitate, devenai as si nu mai aveai nevoie de facultate; si poate erai dat afara ca venea unu mai mic decat tine cu ASE-ul facut; si pe urma dadeai vina pe sitemul de invatamant ca unul cu facultate iti ia locul coolspeak.gif )

hai sa nu exageram
si eu am facut liceul economic; si ce? asta nu ma impiedica sa montez un PC din componente, sa instalez win, sa ma joc in SQL.
culmea, am facut si ASE-ul (tot la contabilitate)
ASE-ul m-a invatat sa fiu modest naughty.gif (desi nu se vede)
puteai f bine sa faci liceul economic si sa dai la Politehnica sau la Istorie/Filozofie
Liceul iti mai da o sansa: daca parintii au hotarat mai mult la ce liceu sa dai (si sa nu ma contrazici ca nu ai sanse de reusita), la facultate se schimba treaba (tu alegi ce si cum)
peacefingers.gif
de acord cu tine
dar daca ai un copil de mana care vede zidul si te intreaba ce e aia, poti sa-i raspunzi si nu il trimiti repede la maica-sa: "sa-ti spuna ea ca si asa face pe sefa in casa" w00t.gif
si uite asa iti mai creste ego-ul tau de mascul coolspeak.gif

Eu sunt pentru a avea acelasi numar de materii (si-asa copiii din ziua de azi petrec timpul jucand cantar toata ziua da' sa li se mai dea alt timp liber), dar sa se introduca optionale multe si utile. De ce sa nu ai o optionala de un semestru la liceu despre securitatea la volan ca si-asa avem la tineri care mor din cauza accidentelor rutiere. Oare e mai util sa invat despre celula umana decat despre acest lucru? Mie dirigentia mi s-a parut inutila mai ales ca si in generala si in liceu se luau dirigintele de mine ca sunt vesel toata ziua.
cap_tepos

Vezi ce fixist esti?
In localitatea unde locuiesc ambasada americana a racolat un elev absolvent olimpic al celui mai bun liceu direct la Harvard pentru specialitatea fizica (probabil pentru o specializare in "condensatoare sferice" biggrin.gif )

Citeste in formula AS din 2003 si ai sa vezi un interviu vast cu o absolventa de liceu olimpica la matematica careia americanii i-au oferit un loc la Universitatea din Princeton.

By the way, sa stii ca in randul olimpicilor internationali scoala romaneasca de matematica este calificata ca fiind "de temut". Si sa stii ca profesorii olimpicilor au salariile pe care le stii!

Bazandu-se pe fixismul tau si al altora ca tine Hitler reusise sa arda carti in public pentru a lasa loc doar uneia "Mein Kampf" (sau pardon, "ardem" totul si lasam doar 2-3 materii cursing.gif ).
Strict
Nu-s prea multe materii, sînt prea multe amănunte la fiecare materie. Niciodată n-am înţeles de ce se umplea tabla de hexagoane la chimie şi nu la desen sau geometrie.
kill_them_all1000
QUOTE(cap_tepos @ Sep 8 2006, 08:34) *
Vezi ce fixist esti?
In localitatea unde locuiesc ambasada americana a racolat un elev absolvent olimpic al celui mai bun liceu direct la Harvard pentru specialitatea fizica (probabil pentru o specializare in "condensatoare sferice" biggrin.gif )

Citeste in formula AS din 2003 si ai sa vezi un interviu vast cu o absolventa de liceu olimpica la matematica careia americanii i-au oferit un loc la Universitatea din Princeton.

By the way, sa stii ca in randul olimpicilor internationali scoala romaneasca de matematica este calificata ca fiind "de temut". Si sa stii ca profesorii olimpicilor au salariile pe care le stii!
Bazandu-se pe fixismul tau si al altora ca tine Hitler reusise sa arda carti in public pentru a lasa loc doar uneia "Mein Kampf" (sau pardon, "ardem" totul si lasam doar 2-3 materii cursing.gif ).

Acum vad ca nu stii nici sa citesti. Pai pe baiatul ala care era olimpic l-au luat la Harvard si 99% a fost inscris la specializarea fizica nu la specializarea Istoria Romaniei sub Carol Al II-lea. Am sa citesc un interviu cu o absolventa de liceu olimpica la matematica cand o sa fie luata de americani si pusa sa predea biologie.
Doar cateva scoli din Romania sunt de temut la matematica nu toata scoala romaneasca ca daca ai tupeu sa mergi cu mine in 10 scoli ai sa observi ca 9 sunt praf. Sunt doar cateva scoli unde s-a adunat elita profesorilor si unde se duc doar copiii supra-dezvoltati pe acel domeniu.
kevinro
QUOTE(Strict @ Sep 8 2006, 07:52) *
Nu-s prea multe materii, sînt prea multe amănunte la fiecare materie. Niciodată n-am înțeles de ce se umplea tabla de hexagoane la chimie și nu la desen sau geometrie.

Exact. 90% din ce se preda in scoli e aberant, fiindca in vietile noastre normale nu vom folosi niciodata.

Diogene (parca) s-a luat de mine, ca cica daca am vazut ce se invata in Coreea si Japonia. Ei, spre rusinea mea, nu, nu am vazut, dar am studiat la fata locului (cu practica) liceul si sistemul educational pentru adulti din Danemarca. In liceu ti se pun bazele a ceea ce trebuie sa devii ca adult european (faci limbi straine la greu, inveti materiile esentiale pentru identitatea tarii de care apartii - istorie, limba daneza etc.) iar materiile "naturale" sunt concentrate intr-un singur manual, facut misto, cu experimente, eprubete, dichisuri, in asa fel incat la final sa stii lucruri practice, de genul: "bai copii, cand o sa fiti mari sa nu turnati apa in uleiul incins din tigaie, pentru ca...", nicidecum cretinisme de genul: Ca+B+M=Li+3Fo+H2O.

A, ajungi adult si iti dai seama ca ai nevoie, pentru jobul pe care il ai sau il vrei, de nu stiu ce subtilitate matematica de tip lanturi Markov? Foarte bine! Du-te nene si invata, ai la dispozitie atat o gramada de facultati cat si o gramada de folkoplysning, adica scoli populare / centre de cursuri / universitati populare unde inveti si ikebana... daca vrei sa inveti! In acest fel sistemul educational nu cheltuie nici macar un euro aiurea din banul public predand avioane cuiva care, saracul de el, nu o sa ajunga niciodata sa faca avioane. Dar sa traiasca intr-o Europa multilingva, multiculturala, capitalista, da, probabil ca asta va ajunge sa faca! Sistemul educational public trebuie sa pregateasca viitorii cetateni pentru ceea ce vor ajunge ei toti, nu doar cativa dintre ei.

Una din marile probleme ale Romaniei e si lipsa de mobilitate a adultilor pe piata de munca. Hai sa fim seriosi, cati dintre romani, odata ce se vad cu o patalama in buzunar, mai sunt dispusi sa invete ceva, sa participe la niste cursuri optionale, cursuri de perfectionare etc.? Va spun eu (exista studii): 0,43% / an ! (Pentru comparatie, folkoplysning fusesera frecventate in 99 de 1 milion de danezi... dintr-o populatie totala de 6.5 milioane.) De ce aceasta cifra ridicola? Pai, cum de ce? Fiindca noi, romanii, suntem destepti foc, buricu' pamantului, pe noi scoala ne invata totul, e performanta! ... noi nu mai avem nevoie sa invatam, ce sa mai invatam?... Mai exista ceva ce nu ne invata scoala, mirobolanta scoala romaneasca?!

Asta-i mentalitatea (paguboasa) cu care ies romanii din scoala. La 99% din romani chiar nu le trece prin sfecla ca invatamantul de tip "om nou" (il iei bebe, il scoti Robocop) nu se poate. E o iluzie. Si scoala adevarata trebuie doar sa iti dea undita cu care sa prinzi pestele (sa te invete sa inveti), in rest e responsabilitatea ta sa te specializezi in ce vrei.

A si tuturor celor care nu stiu, zau, in ce lume vor fi traind, dar deplang occidentul ca vezi Doamne, nimeni nu mai citeste, si ca sa nu ajungem si noi ca ei. Bai nene, in Romania poti cumpara si carti cu 10 RON. Hai sa nu maniem pe Dumnezeu. Ca sa nu mai spun ca nu te impiedica nimeni sa te duci la anticariat si sa-ti iei un brat de carti cu 50 de RON, de sa ai sa citesti un an. Ca sa nu mai spun ca bibliotecile sunt free! Asa. Ei bine, in fiecare zi eu umblu cu metroul. Dintr-un vagon de 20-30 de persoane, sa zicem, al naibii sa fiu daca mai vad, in afara de mine, mai mult de 1-2 persoane care citesc o carte. Restul se delecteaza cu Libertatea sau privesc ca vitzeii in gol. Sunt produsele "multilateralei" si "performantei" scoli romanesti. Sunt milioane.
cap_tepos
QUOTE(kill_them_all1000 @ Sep 8 2006, 09:21) *
Acum vad ca nu stii nici sa citesti. Pai pe baiatul ala care era olimpic l-au luat la Harvard si 99% a fost inscris la specializarea fizica nu la specializarea Istoria Romaniei sub Carol Al II-lea. Am sa citesc un interviu cu o absolventa de liceu olimpica la matematica cand o sa fie luata de americani si pusa sa predea biologie.
Doar cateva scoli din Romania sunt de temut la matematica nu toata scoala romaneasca ca daca ai tupeu sa mergi cu mine in 10 scoli ai sa observi ca 9 sunt praf. Sunt doar cateva scoli unde s-a adunat elita profesorilor si unde se duc doar copiii supra-dezvoltati pe acel domeniu.

Io am citit foarte clar ca ai scris ca amaricanii cumpara doar programatori, iar la materiile insirate de tine ai pus "etc". In etc. eu am inteles si fizica si chimia de ex., dupa cum spun si aliatii tai.

Tu crezi ca eu mai tin minte in detaliu ce-am invatat? Nu, normal pentru ca sunt si eu om si uit. Insa ramane macar acea notiune de "a avea idee", sau formarea unei anumite gandiri. Crezi ca atunci cand am fost pus sa descifrez desen naval (desi n-o mai facusem pana atunci) mi-am amintit desenele ce le-am facut la geometrie descriptiva? Nu! A contat doar vederea in spatiu pe care mi-a creat-o acel obiect ce la vremea respectiva mi s-a parut total inutil.

Spui ca nu trebuie ca oamenii sa stie istorie? Stii ca generatiile ce nu stiu istorie risca sa repete greselile trecutului? Stii ca e posibil ca-n viitor generatii de tineri iresponsabili si nestiutori sa voteze partide extremiste repetand acelasi algoritm prin care Hitler a ajuns la putere?

Tu stii ce inseamna de ex. sa fii sef peste muncitori in productie? Tot timpul incearca sa-ti dovedeasca ca esti un prost, punandu-te special in situatii delicate (pe baza cunostintelor din meseriile lor).

Daca as fi stiut numai strict specialitatea mea m-as fi facut de ras! Insa pe baza cunostintelor de la materii aparent inutile facute in facultate si de-a lungul vietii am castigat respectul lor, astfel incat si azi ma saluta, desi nu mai lucrez acolo, iar ca varsta pot sa spun ca mi-ar fi putut fi bunici!

Spui ca exista scoli dezastruoase? Exista, da. Exista si profesori deplorabili (cum exista si uscaturi peste tot). Insa stii ce se va intampla din cauza salariilor de mizerie? Im max 10 ani vor iesi la pensie profesorii mai in varsta (ei sunt singurii care mai tin sa lucreze in invatamant), dupa care aproape nimeni din tinerii absolventi nu vor mai veni in invatamant (din cauza salarizarii) si se va produce un colaps. Sper ca vei fi fericit!

Eu insa nu pot fi pt. ca am copii si vreau ca ei sa faca scoala. Macar cat am facut eu!
kill_them_all1000
QUOTE(cap_tepos @ Sep 8 2006, 11:08) *
Io am citit foarte clar ca ai scris ca amaricanii cumpara doar programatori, iar la materiile insirate de tine ai pus "etc". In etc. eu am inteles si fizica si chimia de ex., dupa cum spun si aliatii tai.

Am scris ca "cea mai cautata meserie este cea de programator".

Tu crezi ca eu mai tin minte in detaliu ce-am invatat? Nu, normal pentru ca sunt si eu om si uit. Insa ramane macar acea notiune de "a avea idee", sau formarea unei anumite gandiri. Crezi ca atunci cand am fost pus sa descifrez desen naval (desi n-o mai facusem pana atunci) mi-am amintit desenele ce le-am facut la geometrie descriptiva? Nu! A contat doar vederea in spatiu pe care mi-a creat-o acel obiect ce la vremea respectiva mi s-a parut total inutil.

Spui ca nu trebuie ca oamenii sa stie istorie? Stii ca generatiile ce nu stiu istorie risca sa repete greselile trecutului? Stii ca e posibil ca-n viitor generatii de tineri iresponsabili si nestiutori sa voteze partide extremiste repetand acelasi algoritm prin care Hitler a ajuns la putere?

Nu spun ca nu trebuie sa se faca istorie dar unii copii pot avea inclinatii spre altceva decat istoria iar sistemul actual nu incearca deloc sa ii dezvolte acele aptitudini (bineinteles daca acele aptitudini sunt pozitive). Iar eu de exemplu chiar daca am fost la olimpiada la istorie as fi preferat sa invat altceva decat istoria pentru ca aceste lucruri pot sa le invat si singur din carti si sunt destule carti ieftine pe care le poti cumpara.

Tu stii ce inseamna de ex. sa fii sef peste muncitori in productie? Tot timpul incearca sa-ti dovedeasca ca esti un prost, punandu-te special in situatii delicate (pe baza cunostintelor din meseriile lor).

Daca as fi stiut numai strict specialitatea mea m-as fi facut de ras! Insa pe baza cunostintelor de la materii aparent inutile facute in facultate si de-a lungul vietii am castigat respectul lor, astfel incat si azi ma saluta, desi nu mai lucrez acolo, iar ca varsta pot sa spun ca mi-ar fi putut fi bunici!

Spui ca exista scoli dezastruoase? Exista, da. Exista si profesori deplorabili (cum exista si uscaturi peste tot). Insa stii ce se va intampla din cauza salariilor de mizerie? Im max 10 ani vor iesi la pensie profesorii mai in varsta (ei sunt singurii care mai tin sa lucreze in invatamant), dupa care aproape nimeni din tinerii absolventi nu vor mai veni in invatamant (din cauza salarizarii) si se va produce un colaps. Sper ca vei fi fericit!

Pai si e vina mea ca se duce in colaps invatamantul romanesc? Tu sustii sa nu se schimbe decat salarizarea profesorilor iar restul sa ramana la fel. Eu am mai scris undeva pe Softpedia ca e mai bine sa avem 100.000 de profesori bine platiti decat 150.000 slab platiti. Copiii Romaniei au inceput sa semene din ce in ce mai mult cu cei din Statele Unite: tampiti si obsedati dupa bani. Care sunt subiectele preferate ale copiiilor din ziua de azi in afara de masini, bani, mobile si alte lucruri utile dar in anumite limite? In ziua de azi daca te duci la o ora de matematica ai mai multe sanse sa auzi sunand un mobil (pe ritm de manea desigur) in timpul orei decat beculetul din capul unui elev cu rezolvarea unei probleme de algebra. Copiii trebuiesc atrasi spre invatamant iar acest sistem nu permite acest lucru.

Eu insa nu pot fi pt. ca am copii si vreau ca ei sa faca scoala. Macar cat am facut eu!

PS: Ce urat suna cand eu folosesc cuvantul copil desi am doar 21 de ani.
cap_tepos
Tu nu prea ai idee ce vorbesti nu-i asa? Pai americanii crezi platesc un tanar din Romania pentru ca a invatat Geografie, Istorie, Desen, Muzica etc.?

Din afirmatia de mai sus orice om cu creier normal deduce ca cel putin indirect sustii ca nu este nevoie de disciplinele enumerate de tine.

Majoritatea programatorilor buni din Romania au invatat meseria asta mai mult singuri decat cu acesti renumiti profesori pe care ii avem.

Tu stii ce se studiaza la profilele de liceu mate-info? Se studiaza algoritmi complecsi sub limbajul C sub MS-DOS. Tot sub Turbo C de MS-DOS se lucreaza si la olimpiadele internationale de info. Aparent pare un limbaj vechi, insa daca esti programator poti sa-ti dai seama ce inseamna C. Se studiaza, intr-adevar, programarea unor lucruri teoretice (ce ar parea lucruri inutile la prima vedere). Insa in programarea acelor lucruri teoretice se folosesc toate metodele complexe de programare (Divide et impera, Back-Tracking etc.). Se studiaza sortari, stive, cozi, pointeri, structuri, programare orientata pe obiecte etc. cu profesori foarte competenti (ce iau salarii de 5 milioane majoritatea, pt. ca majoritatea sunt tineri). Cu toate ca se programeaza lucruri teoretice ce aparent nu ar folosi nimanui se folosesc metodele de programare de mai sus care sunt elementul fundamental in crearea gandirii unui programator de clasa ce ar putea sa lucreze in cele mai complexe domenii.
Un absolvent al unui liceu de info din RO poate ulterior foarte usor sa invete orice limbaj ce se cere pe piata cu un minim de efort.

In ziua de azi daca te duci la o ora de matematica ai mai multe sanse sa auzi sunand un mobil (pe ritm de manea desigur) in timpul orei decat beculetul din capul unui elev cu rezolvarea unei probleme de algebra.

Mai nou, sa stii ca in marea majoritate a scolilor se interzice sa intri la ora cu mobilul pornit. De fapt este o regula de bun-simt.

Copiii trebuiesc atrasi spre invatamant iar acest sistem nu permite acest lucru.

Da tu un exemplu de tara unde copiii se simt "atrasi" de scoala.

Eu de ex. daca as fi copil de 6 ani (din orice tara de pe glob) nu as dori sa ma duc la scoala, si instinctul lenii m-ar face sa consider ca cel mai bun profesor e ala care-mi da zece pe linie fara sa mai ma duc la ore.
real32
QUOTE(jonex @ Sep 7 2006, 17:51) *
Relax man, mai incet cu cafeaua. Ce vina am eu ca tu ai ramas traumatizat de condensatoare? Asta reiese din cat de des repeti chestia cu condensatoarele. Chiar crezi ca esti singurul care a patit asa ceva?

Nu am nici un venit al meu personal din sistemul de invatamant si nici nu ma plateste cu nimic statul roman, din contra. ok?

Dar priveste man si altfel problema si nu o privi ca pe o rafuiala personala cu un sistem pe care nu eu si nici tu nu le-am inventat si pe care nici eu si nici tu nu-l vom schimba.

Si iar repet ideea, daca nu le dau bani suficenti (oricum nu le va da nici la pastile cailor) o sa ajunga copilul meu si al tau, daca il ai, daca nu cand vei avea, sa fie invatat de persoane care nu sunt in stare sa ia 5 la un amarat de examen din materia pe care urmeaza sa o predea. Asta vrei? Fi cinstit.

Pai nu te-am intrebat pe tine. Doar ti-am aratat cum trebuie sa-si caute joburi.
Aici nu e vorba traumatizare.E vorba de absurditatea pentru care niste copii nu puteau sa invete carte. A copiat unul gresit ceva dintr-un ceaslov si astia nu puteau sa devina medici sau ingineri. Trebuiau sa bage "meditatii" inutile la greu. De fapt nu le folosea la nimic pentru profesia in care doreau sa se specializeze.

Pai tu crezi ca urlaciosii astia erau mai breji daca nu le dadeau comunistii posturi? E cred ca tinerii sunt mai flexibili, se adapteaza mai usor. In cativa ani vor devenii mai buni decat multi dintre cei de acum, pe care "i-a bagat mama". Din pacate nu prea au sanse cu scandalagii astia care au primit posturi "de-a moaca" si acum sunt mari specialisti in regulamente inutile.

Exact aici este problema. Tu vrei sa ai un copil stresat, care trebuie sa toceasca inutil la fiecare materie "pentru nota" lu' tovarasa si sa iasa diliu la minte? Va avea "cunostinte vaste" pe hartie,o gramada de formalisme inutile. Sa te duci cu sarsanale ca-i da tovarasa nota mica?

E normal sa studiezi cat mai multe materii inainte de a avea o specializare. E foarte bine sa "ai idee".Problema e sa nu fi nevoit sa tocesti aiurea "pentru nota".

Cum spuneau si altii le-a folosit geometria descriptiva, informatica. Nu cred ca au facut prea multe "meditatii" la aceste materii.

Cat despre urlaciosi ar trebui sa stie ca sunt categoria sociala cu cel mai mult timp liber si cunostinte vaste "pentru copii la scoala". Sa se duca in piata muncii sa descopere cat de mult le foloseau copiilor "meditatiile" si "Testele Nationale".
cap_tepos
QUOTE(real32 @ Sep 8 2006, 12:29) *
Sa se duca in piata muncii sa descopere cat de mult le foloseau copiilor "meditatiile" si "Testele Nationale".

Cei mai batrani dintre profesori sunt cei ce mai "trag" cu dintii de aceste posturi (de fapt cred ca mi-ar place sa stiu cum te vei comporta si tu la varsta lor).

Cei tineri, chiar daca au facut facultati de geografie sau istorie, sau alte obiecte pe care le detestati, sa stiti ca din start evita sa vina in invatamant. Oricum, daca se merge pe actuala politica, un colaps se va produce. Sper sa fiti fericiti atunci.
Zamo
QUOTE(data @ Sep 7 2006, 12:51) *
daca vrei putem sa ii rugam pe cei care stiu direct sa ne spuna care sunt salariile politistilor, militarilor, pompierilor, notarilor publici si ce bugetari mai vrei tu; si daca sunt macar pe aproape de cele ale profesorilor iti dau dreptate

Cand ai tu chef, ne intalnim si-ti arat un fluturas de salariu... al unui bugetar tongue.gif
data
probabil ca tot la copiii stresati de efortul intelectual s-au gandit si editurile care au tiparit carti cu povesti "in rezumat";

nu am vazut tampenie mai mare, Alba ca Zapada, Cenusareasa, fiecare pe o pagina si jumatate confusedsmiley.png

nici eu nu sunt pentru o materie stufoasa, dar ideile gen: "geografia, istoria si muzica sunt in plus" "90% din materia de la limba romana si matematica sunt in plus" mi se par o exagerare; si daca vor fi puse in practica, abia atunci se va ajunge la "omul nou" - unul spalat pe creier, numai bun de manipulat de politicieni si reclamele TV.
kretzu77
QUOTE(kill_them_all1000 @ Sep 7 2006, 20:32) *
Eu sunt pentru a avea acelasi numar de materii (si-asa copiii din ziua de azi petrec timpul jucand cantar toata ziua da' sa li se mai dea alt timp liber), dar sa se introduca optionale multe si utile. De ce sa nu ai o optionala de un semestru la liceu despre securitatea la volan ca si-asa avem la tineri care mor din cauza accidentelor rutiere. Oare e mai util sa invat despre celula umana decat despre acest lucru? Mie dirigentia mi s-a parut inutila mai ales ca si in generala si in liceu se luau dirigintele de mine ca sunt vesel toata ziua.

dirigintele este in plus de multe ori (mai putin cand este un prof bun de mate, romana, engleza&stuff)
de multe ori mai sunt si directorii de licee/scoli de vina; aduc profi buni ......... de nimic
eu cand eram in liceu, era la moda ora de sexologie w00t.gif
prietenii mei din alte scoli erau invatati cum se pune prezrvativul pe degete death.gif
la noi prof de sexologie era una cu specializare in planning familial:
- le explica fetelor chestia cu contraceptivele, prezervativele vaginale&stuff (multe nu discutatu nici cu mamele acasa de chestiile astea), fiecare cu avantajele/dezavantajele lor
- la baieti era relativ mai simplu: la noi, in loc sa ne arate pe degete cum se pune prezervativul, a venit cu un vibrator (a zis ca nu e al ei coolspeak.gif) si a explicat pe indelete ce si cum
inainte sa vina asta, directorul a schimbat 3 profesori in 2 luni
raducutzzu
In opinia mea, profesorii ar trebui sa aiba un salariu de baza (cel minim pe economie) la care sa se adauge sporurile (doar cel de varsta si cel de mediu rural) si bonusurile acordate exclusiv pe baza performantelor scolare ale elevilor. Astfel, un pofesor care are, sa zicem, doi olimpici nationali intr-un an sa poata obtine in anul urmator si un salariu de o mie de euro.

Iar dobitocul/dobitoaca al/a carui/carei unic scop e sa vina la scoala pt a arata elevilor ce tare e el/ea si ca el/ea taie si spanzura ca asa "vrea" muschii lui/ei sa castige maxim 4 milioane pe luna.
kill_them_all1000
E o problema la modul de salarizare pe care l-ai expus tu raducutzzu si anume: cum atragi un tanar abia iesit de pe usa facultatii sa presteze pentru acel salariu de 4 milioane ca olimpici sigur nu poate sa faca din elevi asa peste noapte. Iar el ca un profesor tanar are nevoie de mancare, o toala sa nu mai zic de un loc unde sa stea iar la banii astia chirie sau credit ipotecar nu pupi.
raducutzzu
kill them all1000: ai dreptate...la asta nu m-am gandit...sa le mai dau si un spor pt proaspat absolventi? tongue.gif
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.