Alex_Dum
25th October 2008, 22:41
QUOTE (cap_tepos @ Oct 25 2008, 23:37)

Cred c-ar trebui sa fii recunoscator starii de cadere libera, coruptiei si incompetentei din sistemului de invatamant actual pentru ca, daca ar fi fost timpurile studentiei tatalui tau n-ai fi intrat nicaieri, directia ta fiind una clara: armata in termen cu detasare directa la lucru in... mina!
intram! cum am intrat bine acum si nu codas asa intram s-atunci! intram absolut unde imi doream! daca traiam in comunism cel mai probabil eram in puscarie fiindca nu suport ca cineva sa-mi zica mie ce sa fac!
Sato
26th October 2008, 10:17
QUOTE (gigel de hohențolărn @ Oct 25 2008, 13:34)

cauza principală e legea tâmpită, pentru că atâta vreme cât un suplinitor primește la fel cât ia un titular e clar că reforma învățământului se vrea doar "de ochii lumii", și nu în sens autentic.
când nu se pune accentu pe pregătire e o bubă.
confunzi un pic... care e diferenta dintre un titular si suplinitor? in nici un caz una de pregatire cum crezi... suplinitorul poate lua nota foarte mare la examenul de 'titularizare' (sau de continuare pe post..) dar daca NU exista posturi de 'titular'... ramane ani buni cu statutul de 'suplinitor'...
probabil te-ai referit la 'suplinitor necalificat', si atunci iar n-ai dreptate caci acesta e platit mai putin...
QUOTE (gigel de hohențolărn @ Oct 25 2008, 13:34)

ai luat titularizarea cu 5, ești plătit cu 50% din cât e plătit unu care a luat examenul cu 10.
să se facă în mă-sa departajare pe criterii de cunoștințe.
iarasi nu e bine. crezi ca un titular care a luat un examen de titulare cu 10 acum, va fi profesor de 10 toata viata? sau cel care a luat 7 (nota minima de titularizare...nu 5), va fi neaparat un profesor mai slab decat cel care s-a intamplat poate sa invete odata de 10? Profesor bun nu inseamna sa stii de 10 o suma de cunostinte, ci sa stii sa le explici de 10, astfel incat sa priceapa cei vor sa invete...ca ceilalti oricum nu vor pricepe...
mimish
26th October 2008, 10:25
desi tin partea profilor, vreau sa precizez si eu ceva: un titular cu vechime de 30 de ani nu poate fi comparat cu un titular de acum! de ce? pt ce batranul si-a primit titulatura pentru simplul fapt ca a terminat liceul pedagogic, in vreme ce titularul "zilelor noastre" a tras din greu sa obtina nota maxima la concursul unic si s-a titularizat pe singurul post - undeva intr-o localitate la cuca-macaii! a se retine ca vechiul titular sta bine merci, fara sa il mai examineze cineva, in vreme ce "asta mic" merge la cursuri de perfectionare, simpozioane, concursuri etc! deci nu asta este criteriul de evaluare a performantelor unui cadru didactic!
Alex_Dum
26th October 2008, 10:34
daca ar fi asa cum zici tu inseamna ca profesorii tineri ce acum si-au obtinut titularizarea ar trebui sa fie niste profesori exceptionali... si totusi nu sunt!
mimish
26th October 2008, 11:28
Mr_Who
26th October 2008, 11:33
QUOTE (Alex_Dum @ Oct 26 2008, 10:34)

daca ar fi asa cum zici tu inseamna ca profesorii tineri ce acum si-au obtinut titularizarea ar trebui sa fie niste profesori exceptionali... si totusi nu sunt!
Nu generaliza. Sunt multi tineri care obtin un rezultat bun la titularizare si sunt profesori foarte buni.
Problema e altundeva. Si la titularizare, ca si la orice alt concurs sau examen, de altfel, rezultatul nu e 100% un indicator al performantei. La fel cum un student poate lua 10 la un examen doar pentru ca a "picat" pe subiect, chiar daca nu stapaneste materia in ansamblu, sau alt student, care s-a pregatit temeinic, poate sa rateze un examen din diverse motive (starea de spirit de moment, emotii, probleme personale etc.).
Iar daca iti place sa vorbesti de profesori "slabi", fie ei si titulari, gandeste-te la asta: de la Revolutie pana acum s-au perindat pe la conducerea Ministerului Educatiei o serie de indivizi, dintre care multi n-au avut in viata lor nici o tangenta cu invatamantul si au ajuns ministri pe criterii politice. Toti acesti indivizi s-au simtit datori sa isi puna "amprenta" asupra invatamantului romanesc modificand una-alta, in mod constant, de la un an la altul, nu prea conteaza ce atata timp cat ei au putut zice ca au "facut" ceva. Ia, de exemplu, Bacalaureatul, a carui metodologie s-a schimbat de la un an la altul, derutand si elevii, si profesorii, sau examenul de "capacitate" care e acum, maine nu mai e, sau e inlocuit de teza unica etc. Sau manualele "alternative", unele de o calitate indoielnica, desi au fost aprobate de minister, pentru ca unii fac bani buni din editarea acestor manuale. Un profesor trebuie sa fie stapan pe materia lui, trebuie sa se adapteze constant la aceste schimbari, care sunt, in fond, niste mofturi ale ministrilor, si nu pasi spre reforma invatamantului, cum le place lor sa creada.
E aici o problema clara a adoptarii unor "forme fara fond". Sunt pentru reforma invatamantului, dar consider ca trebuiau pastrate din invatamantul dinainte de Revolutie acele elemente care erau bune si care au demonstrat ca functioneaza. Degeaba s-a eliminat concursul de admitere in invatamantul superior pe motiv ca "asa e la altii", uite unde s-a ajuns.
Revenind la procesul de titularizare, consider ca ar fi oportuna o schimbare acolo, pentru ca acolo avem o buba, si ce e defectuos, trebuie schimbat. Propun sistemul american, unde un profesor trebuie sa promoveze un examen (nu concurs!) de specialitate, orientat mai mult pe partea practica, spre acele deprinderi care au o utilitate reala in procesul educativ (nu ca la noi, unde pentru titularizare candidatii trebuie sa "aprofundeze" un continut teoretic, o bolboroseala care nu-l prea ajuta la catedra), examen care sa-i confere dreptul de a preda materia pe care a studiat-o, iar atunci cand e angajat de o scoala, sa fie angajat printr-un contract pe un an, performanta la catedra sa ii fie evaluata constant, urmand ca, la sfarsitul anului scolar, daca a raspuns criteriilor de performanta, sa i se reinnoiasca contractul de un an, daca nu, sa plece. Sigur, pentru ca acest lucru sa functioneze, trebuie sa se renunte o data pentru totdeauna la "bajbaielile" ministerului, lucrurile sa devina stabile si clare.
Inca ceva, referitor tot la performanta profesorilor: in Canada, un profesor isi preda materia la un singur nivel de studiu, evident ca la bucatica lui de materie este as (de exemplu, un profesor de fizica va preda doar fizica de clasa a X-a, deci va preda doar la a X-a, la a XI-a e alt prof de fizica specializat pe acel nivel de studiu etc.); la noi, un profesor preda la 4 nivele. Care dintre ei e mai bine pregatit, la catedra? Cred ca nici asta nu ar fi o idee rea si s-ar putea aplica si la noi, daca tot vrem performanta.
Alex_Dum
26th October 2008, 11:44
da, treaba respectiva s-ar putea aplica. cum acum un profesor are 3 clase de a IX-a 3 de-a X-a... 5 de a XII-a... si sunt cam 5 profesori pe materie...
vladescu
26th October 2008, 12:19
foarte bine ai spus Mr Who,
nu intotdeauna un concurs sau un examen arata cat de bun e "profesorul" respectiv.
totusi, referitor la salarii e o diferenta intre cei care predau la universitati, care au salarii mari, chiar foarte mari fiindca cumuleaza din ore suplimentare, cumul pe functii, bani din proiecte de cercetare, prime ...s.a.m.d
si, e alta poveste insa cu profesorii de liceu/generala/ etc, care sunt platiti direct de stat si a caror salarii erau uneori comparabile cu cele ale femeilor de serviciu si secretarelor.
deci, daca ar mari salariile doar celor din a 2a categorie nu m-ar deranja...
Mr_Who
26th October 2008, 12:40
QUOTE (vladescu @ Oct 26 2008, 12:19)

foarte bine ai spus Mr Who,
nu intotdeauna un concurs sau un examen arata cat de bun e "profesorul" respectiv.
totusi, referitor la salarii e o diferenta intre cei care predau la universitati, care au salarii mari, chiar foarte mari fiindca cumuleaza din ore suplimentare, cumul pe functii, bani din proiecte de cercetare, prime ...s.a.m.d
si, e alta poveste insa cu profesorii de liceu/generala/ etc, care sunt platiti direct de stat si a caror salarii erau uneori comparabile cu cele ale femeilor de serviciu si secretarelor.
deci, daca ar mari salariile doar celor din a 2a categorie nu m-ar deranja...
Stiu, asa ar trebui sa fie. De fapt, cred ca era mult mai corect sa se propuna ca salariile din educatie sa fie marite nu cu un procent, ci cu o suma fixa, avantajandu-i astfel pe cei care au salarii ridicol de mici, debutantii. Sa se fi acordat, de exemplu o marire de 500 RON pentru toti profesorii: la un debutant cu salariul de 600 RON ar fi fost o marire substantiala, la un prof universitar, cu salariu foarte mare, ar fi fost probabil o marire aproape nesemnificativa. Asta nu pentru ca profesorii universitari nu ar merita, ci pentru ca asa este corect, decalajele salariale sunt ridicole.
imblanzitoruldelei
26th October 2008, 12:46
Sa se mareasca salariile la profesori cu 300% si apoi sa-i curete pe toti.
Stau ca carnatii in cancelarii, isi bat joc de cresterea unui copil prin aplicarea de pedepse drastice , si in ultimul rand pentru ca sunt depasiti de situatie la ora actuala.
Sato
26th October 2008, 12:49
exact la asa o solutie ma gandeam si eu... sau un procent diferit in functie de salarii (exact cum a fost la pensii acum cativa ani), sau procente mai mari in functie de performante (profesorii olimpicilor un spor semnificativ, de ex), solutii se gasesc....
Mr_Who
26th October 2008, 12:55
QUOTE (imblanzitoruldelei @ Oct 26 2008, 12:46)

Sa se mareasca salariile la profesori cu 300% si apoi sa-i curete pe toti.
Stau ca carnatii in cancelarii, isi bat joc de cresterea unui copil prin aplicarea de pedepse drastice , si in ultimul rand pentru ca sunt depasiti de situatie la ora actuala.
Perfect, aste ne trebuia, inca un troll pe thread-ul asta... Du-te, mosule, in Sexy Lounge, beleste-ti ochii pe-acolo si lasa-ne...
Alex_Dum
26th October 2008, 12:57
are dreptate sincer! multi din profesori sunt depasiti de situatie! daca vine un elev si ii da un pumn in gura face ca toti dracii! nu stie cum sa se comporte!
Sato
26th October 2008, 13:04
QUOTE (Alex_Dum @ Oct 26 2008, 12:57)

are dreptate sincer! multi din profesori sunt depasiti de situatie! daca vine un elev si ii da un pumn in gura face ca toti dracii! nu stie cum sa se comporte!
sincer? desi crezi ca dai dreptate, nu ii dai dreptate....
du-te la logica de clasa a 9-a si vezi daca termenii 'toti' si 'multi dintre' nu cumva se exclud reciproc...
Mr_Who
26th October 2008, 13:18
QUOTE (Alex_Dum @ Oct 26 2008, 12:57)

Aici ai dreptate! Intr-o astfel de situatie profesorii nu stiu sa se comporte. Daca as fi profesor si un cretin de elev mi-ar da un pumn in gura, l-as tari si pe el, si pe parintii lui iresponsabili, care n-au stiut sa-l educe, prin tribunale si le-as lua banii, ca acolo-i doare cel mai tare, la punga! Sa nu mai zic ca regulamentele de ordine interioara ale scolilor sunt mai mult decat permisive si nu se respecta. Daca ar fi aplicate ca lumea, agresorul ar fi exmatriculat si lasat la vatra, sa il invete parintii carte.
Alex_Dum
26th October 2008, 13:44
nu! disciplina nu are de aface cu scoala pana in facultate. elevilor trebuie sa li se dea libertate deplina sa injure profesorul sa faca orice! sa se imbrace cum vor (desi eu eram pt. sacouri fiindca imi place cum arata) sa-si faca parul cum vor... etc. un elev ce a primit o educatie buna in familie se va comporta frumos si la scoala, restul se autoeduca si decid ei ce e bine si ce e rau!
gigel de hohențolărn
26th October 2008, 14:26
QUOTE (Sato @ Oct 26 2008, 11:17)

confunzi un pic... care e diferenta dintre un titular si suplinitor? in nici un caz una de pregatire cum crezi... suplinitorul poate lua nota foarte mare la examenul de 'titularizare' (sau de continuare pe post..) dar daca NU exista posturi de 'titular'... ramane ani buni cu statutul de 'suplinitor'...
probabil te-ai referit la 'suplinitor necalificat', si atunci iar n-ai dreptate caci acesta e platit mai putin...
iarasi nu e bine. crezi ca un titular care a luat un examen de titulare cu 10 acum, va fi profesor de 10 toata viata? sau cel care a luat 7 (nota minima de titularizare...nu 5), va fi neaparat un profesor mai slab decat cel care s-a intamplat poate sa invete odata de 10? Profesor bun nu inseamna sa stii de 10 o suma de cunostinte, ci sa stii sa le explici de 10, astfel incat sa priceapa cei vor sa invete...ca ceilalti oricum nu vor pricepe...
o să revin mai încolo, acum zic doar atât: un profesor care nu-și cunoaște materia nu are cum s-o explice "de 10". și cu asta punct.
secundo, eu știam că la examenu de titularizare te prezinți dacă sunt scoase posturi de titular la concurs, se prea poate să fi știut prost, mai ales că învățământul preuniv nu prea mă preocupă
bogdanan
26th October 2008, 14:27
QUOTE (Mr_Who @ Oct 26 2008, 13:18)

Daca as fi profesor si un cretin de elev mi-ar da un pumn in gura, l-as tari si pe el, si pe parintii lui iresponsabili, care n-au stiut sa-l educe, prin tribunale si le-as lua banii, ca acolo-i doare cel mai tare, la punga!
predispunerea spre violenta, nu este a unui intelectual.
ce bani ? glumesti... poate cartofii 
rsumy
26th October 2008, 15:05
Salarii profesori: este corect sa creasca ? DA.
Salarii profesori: este corect sa creasca cu 50% ? NU.
rsumy
Sato
26th October 2008, 15:36
QUOTE (gigel de hohențolărn @ Oct 26 2008, 14:26)

o să revin mai încolo, acum zic doar atât: un profesor care nu-și cunoaște materia nu are cum s-o explice "de 10". și cu asta punct.
secundo, eu știam că la examenu de titularizare te prezinți dacă sunt scoase posturi de titular la concurs, se prea poate să fi știut prost, mai ales că învățământul preuniv nu prea mă preocupă
un profesor nu da examen pt titularizare neaparat din toata materia pe care o va preda. daca azi se suprapune, peste 4-5 cel mai probabil nu se va intampla asta. daca azi a cazut pe subiect si a luat 10 (pentru ca asta e examenul, un subiect, doua, trei), nu inseamna ca nu stie toata materia, sau cea viitoare, sau ca e rabdator sa explice inca de 2 ori daca un elev n-a inteles, sau ca gaseste cele mai potrivite metode sa explice, sau ca ii place ce face. 10-le ala exprima doar ca stie sa reproduca o succesiune de termeni.
mimish
26th October 2008, 15:36
QUOTE (Alex_Dum @ Oct 26 2008, 14:44)

nu! disciplina nu are de aface cu scoala pana in facultate. elevilor trebuie sa li se dea libertate deplina sa injure profesorul sa faca orice! sa se imbrace cum vor (desi eu eram pt. sacouri fiindca imi place cum arata) sa-si faca parul cum vor... etc. un elev ce a primit o educatie buna in familie se va comporta frumos si la scoala, restul se autoeduca si decid ei ce e bine si ce e rau!
mai, du-te! adica o educatoare sa stea cu 40 de dracaleti in clasa, ca nu e nimic daca aia arunca prin sala cu cuburi si urla si fac ca toate visele! un invatator sa stea cu 30 de zapaciti care sa arunce creioane in toate directiile si sa tipe, iar un profesor sa suporte un individ care se crede apartinator al speciei umane, dar care vorbeste ca la usa cortului, nu? ca doar suntem o tara libera si democrata! om fi, dar sa nu uitam ca diferenta dintre noi si animale sta in constiinta, care tot prin educatie se formeaza!
Alex_Dum
26th October 2008, 16:31
QUOTE (mimish @ Oct 26 2008, 15:36)

mai, du-te! adica o educatoare sa stea cu 40 de dracaleti in clasa, ca nu e nimic daca aia arunca prin sala cu cuburi si urla si fac ca toate visele! un invatator sa stea cu 30 de zapaciti care sa arunce creioane in toate directiile si sa tipe, iar un profesor sa suporte un individ care se crede apartinator al speciei umane, dar care vorbeste ca la usa cortului, nu? ca doar suntem o tara libera si democrata! om fi, dar sa nu uitam ca diferenta dintre noi si animale sta in constiinta, care tot prin educatie se formeaza!
in occident asa e! si e bine!
data
26th October 2008, 16:31
vad ca si dupa marirea cu 50% salariul din invatamant tot este cel mai mic dintre bugetarii cu studii superioare;

deci aceasta marire nu a fost exagerata;
si reprezinta 0,14% din PIB
cum sa produca o cheltuiala de 0,14% din PIB catastrofele pe care le tot arunca Tariceanu pe toate posturile? mai degraba ii este teama ca nu ii mai raman bani pentru pomenile de dinainte de alegeri
Alex_Dum
26th October 2008, 16:33
un salariu mediu brut de 1700 lei mi se pare enorm!!!!!!!
data
26th October 2008, 16:35
QUOTE (Alex_Dum @ Oct 26 2008, 17:33)

un salariu mediu brut de 1700 lei mi se pare enorm!!!!!!!
si un salariu brut de sofer de 3500 cum ti se pare?
de femeie de serviciu cu 2500 - 3000 cum ti se pare?
atata timp cat guvernul da asemenea salarii nu are nici-un drept sa tina un absolvent de universitate cu 1100 lei
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.