e_spidi
Aug 26 2006, 11:45
salutare!
am si eu o mica dilema... un prieten vrea sa ma "puna" pe postul de ADMINISTRATOR al firmei sale (mai mult formal, pt a si putea el baga cartea de munca la firma).
acum...nu e vb de neincredere, dar nici unul din noi nu cunoaste prea bine legislatia si nu vrem sa facem vreo belea!
am citit pe diferite site uri(chiar si aici) ca nu prea "renteaza" sa fii administratorul unei firme, adica ai destul de multe obligatii.
la ce riscuri ma supun si ce obligatii as avea?
in ce maura raspund in cazul unor eventuale datorii ale firmei catre terti?
ce decizii poate lua el fara acordul meu (el fiind practi patronul firmei)?
mentionez ca el este, deocamdata, singurul care conduce firma, adica nu are alti asociati.
rog pe cei care ma pot ajuta sa o faca!
norok!
lmaster
Aug 26 2006, 12:16
Stai in banca ta. poate sa fie si administrator si asociat unic si angajat. Exista decizii ale tribunalelor in acest sens. Da un google.
ortega
Aug 26 2006, 13:05
de obicei administratorii, in caz de nereguli, sunt cei care sunt trasi la raspundere penala.
E un nou trend, administratorii boschetari(mai ales la firmele care dau tepe).
Apoi se dau cecuri fara acoperire si e tras la raspundere boschetarul
Eu spun sa-ti vezi de treaba.
Poate te baga la inaintare.
Poate foarte bine sa fie si administrator si director general. Asa isi poate baga cartea de munca pe firma.
Ca patron nu poate beneficia de cîștigurile firmei, decît din dividende. Dacă vrea salar trebuie să se angajeze în propria firmă și binențeles pe post de admin, sau director general sau manager sau scîrrr-boss, zi-o cum vrei (adică normal că nu s-o angaja patronu ca portar sau femeie de servici)
Deci mai toți patronii de SRLuri sînt și admini.
Oricum adiministratoru e cel care conduce, semneză și RĂSPUNDE de firmă.
Patronul este doar un acționar.
Au mai fost cazuri cînd unu care abia știa să-și scrie numele, dar cu bani grămadă voia neapărat să aibă firmă (că doar e la modă nu?) și atunci angaja unu cu studii pt administrator.
Dar dacă zici că respectivu știe așa de bine să conducă firma, de ce nu se auto-angajează ca admin?
Faptul că vrea pe altu (o să-ți ceară zilnic să semnezi o grămadă de hîrtii și cecuri, fără să comentezi) probabil că caută un fraier-țap-ispășitor. Lasă-l în pace.
e_spidi
Aug 27 2006, 01:20
multumesc tuturor pt raspunsuri!
m ati pus si mai mult pe ganduri!
norok!
acum...nu e vb de neincredere, dar nici unul din noi nu cunoaste prea bine legislatia si nu vrem sa facem vreo belea!
Dar dacă zici că respectivu ştie aşa de bine să conducă firma, de ce nu se auto-angajează ca admin?
Poate tipul nici macar nu stie ca se poate angaja director general
don_dannielo
Aug 27 2006, 08:23
Poate nu mai are nici un angajat, si atunci nu poate fi el si patron si administrator. Gresesc?
Pe de alta parte, ma intreb la ce infiintezi o firma fara angajati, si te pune pe tine admin
. De ce nu te pune de forma paznic, si el admin cu salariu cat are chef?
zaboss
Aug 27 2006, 09:20
Din situaţia descrisă de tine înţeleg că este vorba de o firmă cu acţionar unic, singura unde sunt probleme ca acţionarul să fie şi angajat în firmă. Ceea ce este evident o prostie, deoarece legea nu interzice, iar ce nu interzice în mod explicit este permis. Dacă nu este o persoană care "să facă scandal", mai este o variantă simplă. În loc să te numească administrator (pentru el oricum nu se schimbă nimic, întrucât refuzul de înregistrare a contractului la ITM este din cauză că este asociat unic, nu că e administrator), îţi dă 5 sau 10% din acţiuni (asta dacă nu e însurat să le ofere soţiei), astfel încât răspunderea ta să fie în limita participării la capitalul social.
contraBRD
Sep 3 2006, 22:03
eu am achizitionat acum vreo 2 ani 80% dintr-un srl. si m-am pus administrator cu salar cat casa.
ideea e ca atunci cand am luat 100% (marire de capital ca altfel nu scapam de cocoana aia care mai avea 20%) am iesit de pe statu de plata. lege cica! partea cea mai nasoala e ca nu poti sa faci imprumuturi pe pf si p[oate de aceea vrea si prietenu tau sa treci tu administrator. daca nu ai incredere in el recomanda-i sa iti treaca 5% din societate pe numele tau si atunci poate sa fie angajat. si costa cam tot atat cat costa si schimbarea administratorului.
alimatei
Jul 30 2007, 09:03
QUOTE(lmaster @ Aug 26 2006, 13:46)

Stai in banca ta. poate sa fie si administrator si asociat unic si angajat. Exista decizii ale tribunalelor in acest sens. Da un google.
Conform legii 31/1990 completata prin legea 441/2006 in calitate de asociat unic te poti angaja la firma ta cu cim dar nu poti fi si administrator.
onlyone
Jul 30 2007, 09:29
QUOTE(alimatei @ Jul 30 2007, 10:03)

Conform legii 31/1990 completata prin legea 441/2006 in calitate de asociat unic te poti angaja la firma ta cu cim dar nu poti fi si administrator.
100% corect
Art. 1961.
(1) În cazul societăților cu răspundere limitată cu asociat unic, acesta va exercita atribuțiile adunării generale a asociaților societății.
(2) Asociatul unic va consemna de îndată, în scris, orice decizie adoptată în conformitate cu alin. (1).
(3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societății cu răspundere limitată al cărui asociat unic este, cu excepția cazului în care are calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administrație.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.