e_spidi
26th August 2006, 11:45
salutare!
am si eu o mica dilema... un prieten vrea sa ma "puna" pe postul de ADMINISTRATOR al firmei sale (mai mult formal, pt a si putea el baga cartea de munca la firma).
acum...nu e vb de neincredere, dar nici unul din noi nu cunoaste prea bine legislatia si nu vrem sa facem vreo belea!
am citit pe diferite site uri(chiar si aici) ca nu prea "renteaza" sa fii administratorul unei firme, adica ai destul de multe obligatii.
la ce riscuri ma supun si ce obligatii as avea?
in ce maura raspund in cazul unor eventuale datorii ale firmei catre terti?
ce decizii poate lua el fara acordul meu (el fiind practi patronul firmei)?
mentionez ca el este, deocamdata, singurul care conduce firma, adica nu are alti asociati.
rog pe cei care ma pot ajuta sa o faca!
norok!
xoo
26th August 2006, 13:18
Poate foarte bine sa fie si administrator si director general. Asa isi poate baga cartea de munca pe firma.
zaboss
27th August 2006, 09:20
Din situaţia descrisă de tine înţeleg că este vorba de o firmă cu acţionar unic, singura unde sunt probleme ca acţionarul să fie şi angajat în firmă. Ceea ce este evident o prostie, deoarece legea nu interzice, iar ce nu interzice în mod explicit este permis. Dacă nu este o persoană care "să facă scandal", mai este o variantă simplă. În loc să te numească administrator (pentru el oricum nu se schimbă nimic, întrucât refuzul de înregistrare a contractului la ITM este din cauză că este asociat unic, nu că e administrator), îţi dă 5 sau 10% din acţiuni (asta dacă nu e însurat să le ofere soţiei), astfel încât răspunderea ta să fie în limita participării la capitalul social.
contraBRD
3rd September 2006, 22:03
eu am achizitionat acum vreo 2 ani 80% dintr-un srl. si m-am pus administrator cu salar cat casa.
ideea e ca atunci cand am luat 100% (marire de capital ca altfel nu scapam de cocoana aia care mai avea 20%) am iesit de pe statu de plata. lege cica! partea cea mai nasoala e ca nu poti sa faci imprumuturi pe pf si p[oate de aceea vrea si prietenu tau sa treci tu administrator. daca nu ai incredere in el recomanda-i sa iti treaca 5% din societate pe numele tau si atunci poate sa fie angajat. si costa cam tot atat cat costa si schimbarea administratorului.