Spoturi cu LED-uri?
Pagini: 1, 2

cyberDJ

Am dat din intamplare peste un site care comercializeaza diferite corpuri de iluminat pe baza de led-uri.
Conform specificatiilor, par foarte tentante daca avem nevoie de lumina ambientala, consum mic de curent (1W/spot), alimentare la 3.5V, 11 ani de functionare continua (!!!)... E adevarat ca habar n-am de pretul unui astfel de spot huh.gif

Foloseste cineva de aici astfel de produse? Merita? Se gasesc si in alte locuri?
Vially
Am vazut eu la cateva hoteluri RadissonSAS si aratau superb. Principalul avantaj pe care il va eu este ca nu dau caldura, iar lumina este placuta. Acum, nu stiu ce fel de chinezarii importa astia, asa ca pana la proba contrarie ramane de vazut...

djadi21
Sunt mai multe firme care fac spot-uri cu led-uri, de altfel par interesante. Cand mai vad prin magazine o sa imi iau si eu unul de proba sa vad cat tine si cum lumina.
djadi21
Post dublu, imi cer scuze. sad.gif
cyberDJ
M-am documentat putin intre timp si am aflat ca spoturile cu leduri sunt de 2 feluri, cu leduri obisnuite "waterclear" si cu leduri Luxeon Star.

Prima categorie se gaseste la un pret destul de mic, dar nici lumina lor nu cred sa fie prea mare. La ledurile Luxeon Star treaba sta putin diferit, in sensul ca un simplu led, fara spot costa peste 5$ la producator, dar sunt cele mai luminoase leduri de pe piata. Un singur led ofera pana la 120 de lumeni.

Intre timp am primit si oferta de la firma de mai sus, preturile fiind destul de prohibitive pentru omul de rand...
Golem
e o firma prin bucurestii noi, au led-uri Luxeon superbe, Light art system, se numeste ,parca...un luxeon alb e vreo 25RON
doxo
Am gasit spoturi cu 12 leduri albe, la 220 v, 10 ron. Consum 1 watt. Cred ca sunt foarte faine pentru lampi de birou, amenajari interioare. Astept cu interes spoturi cu 30, 70, 100 de leduri sau baghete cu leduri. Un lucru e sigur insa, becurile cu filament au zilele numarate.

edit: Eu am gasit in Galati, dar sunt aduse din Bucuresti (asta dupa ce am terorizat retailerii de electrice sa aduca asa ceva tongue.gif ), probabil sunt chinezesti. Oricum, Hong KOngul este cel mai ieftin producator (si acceptabil) de leduri. Important este sa li se respecte voltajul si amperajul per led. Am luat un astfel de spot, il voi diseca, si voi masura voltajul & amperajul sa vad cum se prezinta, sa stiu daca pe viitor voi investi in spoturi cu mai multe leduri.

drgroza
Te rog da-mi si mie PM cu adresa din Galati...
cu stima,
olteanul
Extrem de interesante sunt spoturile astea.
Nu am înțeles însă și câtă lumină dau.
Degeaba dați în lumeni, eu vreau să știu comparativ cu un bec clasic.
doxo

QUOTE(drgroza @ Sep 7 2006, 20:33) *
Te rog da-mi si mie PM cu adresa din Galati...
cu stima,

In Galati am gasit la o taraba la subsolul noii hale comerciale din Piata Centrala, dar cineva mi-a spus ca in Bucuresti la engros-urile de produse electrice (Doraly) un spot cu 12 leduri albe costa doar 5,7 ron.

Avand in vedere ca spoturile cu leduri emit lumina in unghiuri de 10-170* e mai grea echivalarea cu becurile cu filament care emit lumina omnidirectional. Cel mai bine este sa se amplaseze cateva spoturi cu leduri in zonele de interes intr-o camera si sa se evalueze astfel necesarul de spoturi/camera si numarul de leduri/spot.

Ii rog si eu pe cei din Bucuresti care stiu de unde putem procura ieftin spoturi cu leduri sau leduri bulk sa ne spuna si noua. La spotul cu 12 leduri pe care l-am luat am masurat amperajul si are exact 20 mA. Asta inseamna ca ledurile sunt alimentate optim si ar trebui sa tina foarte mult timp. Rezistenta care limiteaza amperajul se incalzeste un pic, dar e ceva normal. In orice caz nu se incinge ca un spot cu halogen. wink.gif
olteanul
Am văzut recent spoturile cu leduri în Bricostore și Practiker...
LA niște prețuri, o scumpete: 200 - 300 de lei.
E drept sunt super drăguțe, dar mai aștept să scadă prețurile.
bogdanan
QUOTE(olteanul @ Oct 5 2006, 17:46) *

nu se justifica la banii aia...
bittek
QUOTE(olteanul @ Oct 5 2006, 17:46) *

Bucata?cred ca set-ul omule specifica!
doxo
Cu cate leduri per spot? Ce marca? Detalii, te rog.
m25
Ma intereseaza si pe mine iluminarea cu LED-uri si am studiat un pic tehnologia si piata. Daca sunt alimentate corect, LED-urile au o viata de 50-100.000h. Am vazut ca s-au realizat LED-uri pana la 7W, dar comerciale nu sunt decat pana la 3W.
LED-uri albe obisnuite (5mm, bright) au preturi relativ acceptabile, dar cele de 1-3W sunt foarte scumpe.
Mi-am luat cateva lanterne cu LED-uri; am dat 10 RON pe una cu 9 LED-uri si 3xAAA si tot atata pe una cu 5 LED-uri si 1xAAA. Lumina este ok pentru aplicatii casnice; nu este concentrata ca la cele cu bec si oglinda, ci difuza, dar foarte practica. Lanternele se gasesc pe la magazinele cu electrice si piese electronice.

Spoturi nu am luat inca, pentru ca am gasit numai la preturi mari: pe Maica Domnului la un magazin costau 35 RON - 18 LED-uri.
La Doraly nu am fost inca, dar acolo nu se vand numai en-gros ?
doxo
Am vazut lanterne si cu 30, 50 de leduri la 25-35 ron la mine in Galati (Bubico). Lanternele sunt din aluminiu. Probabil daca ar fi de plastic ar fi si mai ieftine. Am vazut pe eBay si cu 118 leduri.
Spoturile insa, cu greu isi fac aparitia, m-ar interesa cu 30, 70 leduri per spot. La Doraly nu stiu daca se pot lua si la bucata.
m25
M-am mai uitat pe site-urile din afara si am constatat ca spoturile cu led-uri obisnuite sunt numite uneori "night light", probabil din cauza nivelului mai redus de iluminare, iar cele mai serioase sunt facute cu 3-7 led-uri de 1-3W. Am vazut la TIB niste spoturi cu led-uri de 3W (cate 3buc/spot), erau intr-adevar super ! Preturile pe care le-am vazut la led-urile albe superbright si altele erau cam de 4 ori mai mici decat cele de pe meleagurile mioritice...
Totusi tehnologia asta cu led-uri este relativ la inceput, probabil ca in momentul in care vor exista mai multi producatori si distribuitori vor fugi ei dupa cumparatori si preturile vor fi foarte accesibile.
olteanul
QUOTE(doxo @ Oct 6 2006, 01:27) *
Cu cate leduri per spot? Ce marca? Detalii, te rog.

Erau 16 leduri pe spot si aveau 2 W.
Marca nu am retinut-o.
bobocul
Am vazut ca si astia se ocupa cu LEDuri superluminoase
http://www.zexstar.com/indexStart.php
Mi se par cam scumpe, si nu sunt convins ca durata de viata a lor este chiar atat de mare
bogdanan
QUOTE(bobocul @ Oct 10 2006, 09:21) *
Am vazut ca si astia se ocupa cu LEDuri superluminoase
http://www.zexstar.com/indexStart.php
Mi se par cam scumpe, si nu sunt convins ca durata de viata a lor este chiar atat de mare

laugh.gif eu in liceu (profil de electronica biggrin.gif ) am testat durata de viata a unui led, si ajunsesem la 13.000 si ceva de ore (functionat non stop) peacefingers.gif
doxo
Spotul cu 12 leduri care acum in Galati se gaseste la 8 ron (cica in Doraly e 5,7 roni) mai functioneaza si acum, a fost aprins in fiecare seara.
spare-me
eu in liceu (profil de electronica ) am testat durata de viata a unui led, si ajunsesem la 13.000 si ceva de ore (functionat non stop)

adica l-ai testat 514 zile ? adica un an si 149 de zile, non-stop ? smile.gif
m25
Durata de viata a unui led este de cca 50-100 mii ore, daca sunt alimentate corect. Eu nu as pune la indoiala durata de viata, dar as face un calcul economic. Spoturile astea sunt echivalente cu un bec de 20-25W, deci aria de aplicabilitate este destul de mica, nu le putem folosi drept inlocuitor pentru orice bec din casa. Iar pretul de 35 RON la o firma mai sus mentionata este cel putin piperat; la vreo 6-10 RON mai merita testat si mi-as lua cateva urgent dar inca nu am gasit la indemana in Bucuresti, insa mai caut, poate o sa ajung si in Doraly.
Parerea mea este ca viata lor va fi drastic scurtata mai degraba de socurile de tensiune de pe retelele noastre electrice, mai ales ca am impresia ca au o sursa in comutatie. Si in 11 ani cat ar trebui sa tina led-ul sa tot apara supratensiuni...
Abia astept sa apara spoturi adevarate, cu led-uri de putere mai mare la niste preturi decente, acelea vor putea intr-adevar sa inlocuiasca orice bec din casa.

QUOTE(doxo @ Oct 10 2006, 15:48) *
Spotul cu 12 leduri care acum in Galati se gaseste la 8 ron (cica in Doraly e 5,7 roni) mai functioneaza si acum, a fost aprins in fiecare seara.

Ma faci sa vin pana la Galati sa iau cateva de test biggrin.gif
doxo
Care mai este piata spoturilor cu leduri in Bucuresti? Noutati, preturi?
exorcistul
QUOTE(olteanul @ Oct 5 2006, 14:46) *

Se amortizeaza investitia la prima factura de curent w00t.gif
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.