Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64

Cyber-sapiens

QUOTE (florincroitoru @ May 21 2008, 20:23) *
1.Am scris că Lb dacă semăna cu latina pt că semăna și cu alte limbi IE deoarece făcea parte din familia IE.
2)Da, semăna și cu latina în măsura în care semăna și cu alte limbidin acea grupă de ex spaniolă sau sardă)
3) Da, limba de azi în românia e continuatorea celei de ieri adică a limbii dacilor. Se înrudește cu toate limbile IE deci și cu latina,greaca,albaneza limbile germanice etc.Mai aproape este de cele romanice.
Click to view attachment
De ce se potrivește limba română pe această plăcăță?
Dacă plăcuța e falsă teoria mea e greșită.Dacă nu e falsă aceasta e dovada că teoria mea e bună.
dacebală ănaîncea du armăsa dacă ceă adesă să întă dă mucioila du păriresă sarmigetausa. Aci noi ladu puseră; stă peste armăsa rumunăs.
Asta scrie pe plăcuță! Ce limbă e asta ? Nu vezi că e limba noastră ? doar cîteva vorbe nu se mai folosesc.

Bun, acum te inteleg si sunt in acord cu tine.

Un amendament as avea: Daca placutele sunt false, teoria ta nu este greșită, caci asta nu arata ca dacii nu vorbeau astfel, ci doar ca ele sunt false !

Eu cred ca sunt mai veritabile decat majoritatea teoriilor cu privire la L. Dacilor. cool.gif

- înaintea / inaintiea / ănaincea / ănaintie / ănaincie / înaincea / anaintea / inaiteia, etc toate forme reale si vorbite in popor.
Sylvestru
QUOTE (florincroitoru @ May 17 2008, 07:22) *
Sylvestru ăsta trîntește la "judecăți de valoare" de parcă a absolvit vreun curs de știință popularizată sau o școală de propagandiști.Umblă prin secole și teritorii ca vodă prin lobodă unde el crede că știe ce s-a întîmplat atunci mai bine decît știm noi ce se întîmplă acum.Mai nou el gîndește istoria matematic.

Esti un bou

QUOTE (Gentle_dragon @ May 17 2008, 08:16) *
QED Mie mi se pare foarte clara ecuatia lui Sylvestru. Bizantul si Venetia sunt termeni neglijabili. Roma a fost cea care a avut importanta majora. Bizantul era oriental si pana la urma a si cazut iar Venetia in afara de o scurta perioada a fost tot timpul sub Roma.

Nu. Intentia mea, poate destul de ermetica, era sa spun ca mostenitoarele Romei in Adriatica au fost Venetia si Bizantul [Imperiul roman oriental] si ca nu pot conta ca civilizatii diferite asa cum asuma postul caruia ii raspundeam:
"patru civilizatii isi dau intalnire: roma + bizant + venetia + austroungaria."

QUOTE (Diogene @ May 17 2008, 08:35) *
Toți care s-au ocupat de supraviețuirea limbii latine în Balcani. Aș fi foarte curios dacă găsești pe cineva, cât de cât informat, care nu spune asta.
De fapt arheologic, probabil și literar, această romanitate este prea puțin dezvăluită:
In early 1970s American archeologists...

As fi curios sa-mi dai macar o sursa care sustine ca pana pe la 1300 centrul romanitatii orientale era la sud de Dunare si in Dalmatia. Si tu-mi vii cu descoperiri dinainte de anul 600...

IVAN_V
Cica defapt romana ar fi cea mai apropiate limba in momentul actual(si evident si pe viitor) de latina. Adica nici italiana nu a pastrat atatea cuvine si expresii din latina precum romana.
Morosanul
QUOTE (florincroitoru @ May 22 2008, 11:22) *
Hai sictir cu bășcălia ta jegoasă din tine,nemernicule !!!

Vezi ce rea-i lumea ?
De ce nu esti tu elegant sa parasesti forumul ăsta în semn de indignare ? clapping.gif
florincroitoru
zăăăău,coane Sylvestre ? O să fiu mai atent la posările tale ca să arăt parte din "genialele-ți " afirmații.Deocamdată aștept să te dumirești dacă ai intenții ermetice.Ai scris că intenția ta a fost POATE destul de ermetică.
Ce draci de intenție o fi avut ăsta ? Mîine îl iau din urmă pe marele umanist și istoric pt a descoperi și alte intenții . Ce mă fac dacă sînt prea ermetice ?
Cine mai are intenții ermetice sau destul de ermetice începînd cu cele foarte puțin ermetice e rugat să se înregistreze aici, poate facem un club de "cercetători" cu intenții destul de ermetice.
Moroșane; ce mi-a scris mie acel sylvestru bătătorul de cîmpi ți se potrivește ție mănușă. Minți ! O astfel de listă nu a făcut nici unul.Dacă tu te-ai "luminat " de la ei e f clar: ești deștept ca ei.
ego_zenovius
QUOTE (florincroitoru @ May 22 2008, 11:22) *
Ești al dracu,nesimțit...

bai șampolioane, ia-o bre, mai incet ca uite, a inceput sa ti se zbata vena aia la tampla. stai calm, asta e, ce poti sa faci, esti un neinteles. ca orice geniu. nu dispera caci, vorba aia, posteritatea e lunga, ai tot timpul sa ajungi recunoscut de viitorime. gandeste-te: or sa te mentioneze manualele, bulevarde, strazi, ba chiar si fundaturi or sa-ti poarte numele, o sa ai statuie - poate chiar in fata la bcu, in locul celei a criminalului de carol, neamtzul hitlerist francmason si ungur care l-a asasinat pe eminescu, or sa se scrie lucrari de doctorat despre "decebală păcăleală armăsară cu zăbală". si cate si mai cate!

ehe...
florincroitoru
Învață,băi loază, să scrii. Uite în ce hal ai scris. Mai lasă bășcălia țigănească. Ai impresia că ăsta e umor ?

Cyber-sapiens
Teoria romanista este foarte solida datorita lingvisticii comparate, insa si Teoria Dacista, are puncte tari prin istorie.

S-a produs o uniformizare lingvistica a italo-traco-ilirilor prin Latina.

Ilirii si celtii italici au fost factori ai romanizarii, inaintea venirii Romanilor in Balcani ! wink.gif
Cyber-sapiens
Usturoi / Ai, ceapa = Alium / Cepa (LAT.) = Anion (ENGL.) !!!

- mostenirea Latina se releva pretutindeni, iar in Balcani poate avea mai multe etape de sedimentare (I. proto-europeana - II. traca - III. ilira - IV. Celtica nord-italica - V. Romana-italica - VI. Romana-italica sud/est/vest-dunareana).
florincroitoru

Cyber, cine au fost aceia italo-traco-ilirii? Cum se relevă moștenirea latină pretutindeni ?Prin Siberia,Polonia SUA ? Ce etape de sedimentare are această moștenire și cum se relevă ea în Bulgaria ,Grecia, Albania ?
"Teoria romanista este foarte solida datorita lingvisticii comparate" Tu cunoști cumva și altă lingvistică? Necomparată? Tocmai că s-au făcut comparații mai multe și cu limbi IE din Asia și Europa și atunci s-a văzut că romaniștii cu ochelari de cal au comparat doar latina cu limbile pe care ei le numesc greșit neolatine.
Pe cine au romanizat celții italici în Balcani înainte de cucerirea romană ?
Încep să cerd că ai papagal,Cyber. Postarea asta a ta e la nivelul lui benedetto și al lui Diogene urmașuul gepizilor.Ar fi f bine să nu mai trîtești într-o postare diferite afirmații.Mergi pe un subiect.
Cyber-sapiens
QUOTE (florincroitoru @ May 24 2008, 11:29) *
Cyber, cine au fost aceia italo-traco-ilirii? Cum se relevă moștenirea latină pretutindeni ?Prin Siberia,Polonia SUA ? Ce etape de sedimentare are această moștenire și cum se relevă ea în Bulgaria ,Grecia, Albania ?
"Teoria romanista este foarte solida datorita lingvisticii comparate" Tu cunoști cumva și altă lingvistică? Necomparată? Tocmai că s-au făcut comparații mai multe și cu limbi IE din Asia și Europa și atunci s-a văzut că romaniștii cu ochelari de cal au comparat doar latina cu limbile pe care ei le numesc greșit neolatine.
Pe cine au romanizat celții italici în Balcani înainte de cucerirea romană ?
Încep să cerd că ai papagal,Cyber. Postarea asta a ta e la nivelul lui benedetto și al lui Diogene urmașuul gepizilor.Ar fi f bine să nu mai trîtești într-o postare diferite afirmații.Mergi pe un subiect.

1.) Raspunde-mi de unde au englezii pe Anion= Ceapa, usturoi ?!
2.) Exista un fond lexical comun in limbiile romanice, engleza, limbiile slave balcanice mai ales macedoniana si bulgara, apoi albaneza !
3.) Inseratii "romanice" in limba are si Poloneza si l. germanice, si celtica din Manx, si engleza, rusa, greaca, ....
4.) Eu incercam sa arat ca indiferent de scenariul istoric, populatia carpatica a vorbit in mod continu o limba inrudita cu l. italice si ilira ! cool.gif
Sylvestru
QUOTE (Cyber-sapiens @ May 24 2008, 14:55) *

LOL!!!

Main Entry:
on·ion Listen to the pronunciation of onion
Pronunciation:
\ˈən-yən\
Function:
noun
Etymology:
Middle English, from Anglo-French oignon, from Latin union-, unio
Date:
14th century

1: a widely cultivated Asian herb (Allium cepa) of the lily family with pungent edible bulbs; also : its bulb2: any of various plants of the same genus as the onion
— on·iony Listen to the pronunciation of oniony \-yə-nē\ adjective

Cyber, are you retarded?

clara_spiele
Se poate mai putina violenta verbala?

Mai fratilor, polemica istoricilor din Piana se desfasoara in spirit latin pur.
florincroitoru
QUOTE (clara_spiele @ May 24 2008, 14:43) *
Se poate mai putina violenta verbala?
Mai fratilor, polemica istoricilor din Piana se desfasoara in spirit latin pur.

Mai spune de spiritul ăla latin. E clar că nu s-au romanizat nici acum.

QUOTE (Cyber-sapiens @ May 24 2008, 13:55) *
2.) Exista un fond lexical comun in limbiile romanice, engleza, limbiile slave balcanice mai ales macedoniana si bulgara, apoi albaneza !
3.) Inseratii "romanice" in limba are si Poloneza si l. germanice, si celtica din Manx, si engleza, rusa, greaca, ....
4.) Eu incercam sa arat ca indiferent de scenariul istoric, populatia carpatica a vorbit in mod continu o limba inrudita cu l. italice si ilira ! cool.gif

1)de la vecinii din sud, francezi.
2)Știm asta f bine.există un fond comun și cu alte limbi IE din Asia.Asta se știe bine din sec 18.
3) de ce ghilimele ? Nu sînt romanice ? Și ce dacă au cuvinte romanice? Unele sînt într-adevăr din latină dar altele sînt din alte limbi mai vechi IE.
4)După cum arăți tu iese mereu altceva.
Cyber-sapiens
QUOTE (Sylvestru @ May 24 2008, 16:38) *
LOL!!!
Cyber, are you retarded?

Bai !, tu vorbesti, care esti plecat cu Star Trek-ul la colindat ?! laugh.gif

QUOTE (florincroitoru @ May 24 2008, 22:44) *
Mai spune de spiritul ăla latin. E clar că nu s-au romanizat nici acum.

1)de la vecinii din sud, francezi.
2)Știm asta f bine.există un fond comun și cu alte limbi IE din Asia.Asta se știe bine din sec 18.
3) de ce ghilimele ? Nu sînt romanice ? Și ce dacă au cuvinte romanice? Unele sînt într-adevăr din latină dar altele sînt din alte limbi mai vechi IE.
4)După cum arăți tu iese mereu altceva.

1.) De ce nu exista in engleza un corespondent germanic pt. "ONION" ?! naughty.gif
2.) Da si eu stiam, insa nu atat de romanic si strans inrudit !
3.) Sunt romanice in majoritate !
florincroitoru
QUOTE (Cyber-sapiens @ May 25 2008, 06:56) *
1.) De ce nu exista in engleza un corespondent germanic pt. "ONION" ?! naughty.gif
2.) Da si eu stiam, insa nu atat de romanic si strans inrudit !
3.) Sunt romanice in majoritate !

1)Nu există nici un cuvînt celtic și nici germanic; a fost preluat unul francez
2)Fondul comun de cuvinte IE nici nu poate fi romanic . El provine din limbi f vechi.Fond strîns înrudit ??? Ce mai e și asta ?Limbile sînt mai mult sau mai puțin înrudite !
3) Termenii asemănători din limbile slave și germanice cu termenii din limbile zise romanice nu sînt majoritari de origine romanică ci provin din alte limbi IE mai vechi; de ex numeralele slave nu provin din vreo limbă romanică. La fel termenii de rudenie. Mați din rusă,ata atieț,brat, siestra nu vin din latină sau din vreo limbă germanică.În Polonia se zice la tată tot tata, ca în România.Termenii vechi din aceste limbi nu sînt de origine romanică.
Mai vezi despre folosirea ghilimelelor,că le folosești anapoda.
Megara
QUOTE (florincroitoru @ May 25 2008, 10:22) *

Rade ciob de oala sparta...
florincroitoru
QUOTE (Megara @ May 25 2008, 08:49) *
Rade ciob de oala sparta...

Nu "rade ciob de oala sparta", ci rîde ciob de oală spartă; așa se scrie corect.Ce vrei să spui ? Eu nu scriu corect ? arată-mi unde.Dacă nu ești în stare înseamnă că ești un mincinos.În afară de asta în postări trebuie să scrii și ceva despre subiectul discutat.Acolo unde el a pus ghilimele nu trebuia puse.Scrie tu întîi la fel de bine ca mine și după aia poți să faci observații.
soka norman
QUOTE (florincroitoru @ May 25 2008, 09:22) *
1)Nu există nici un cuvînt celtic și nici germanic; a fost preluat unul francez
2)Fondul comun de cuvinte IE nici nu poate fi romanic . El provine din limbi f vechi.Fond strîns înrudit ??? Ce mai e și asta ?Limbile sînt mai mult sau mai puțin înrudite !
3) Termenii asemănători din limbile slave și germanice cu termenii din limbile zise romanice nu sînt majoritari de origine romanică ci provin din alte limbi IE mai vechi; de ex numeralele slave nu provin din vreo limbă romanică. La fel termenii de rudenie. Mați din rusă,ata atieț,brat, siestra nu vin din latină sau din vreo limbă germanică.În Polonia se zice la tată tot tata, ca în România.Termenii vechi din aceste limbi nu sînt de origine romanică.

unii contesta grupul de limbi indo-european,de obicei din motive nationaliste si nu de dragul stiintei(suna cunoscut ?) biggrin.gif
Megara
QUOTE (florincroitoru @ May 25 2008, 11:45) *
Nu "rade ciob de oala sparta", ci rîde ciob de oală spartă; așa se scrie corect.

Io zic sa trimiti o scrisoare la Academia Romana si sa le ceri sa schimbe scrierea deoarece tu consideri ca nu este corect sa se scrie cu "â" ci cu "î".

Inteleg ca ai puternice convingeri comuniste, dar gata, vremea ta a apus. Poti sa dai comanda la scriu... cu loc de groapa te ajut eu.
florincroitoru
QUOTE (Megara @ May 25 2008, 13:56) *
Io zic sa trimiti o scrisoare la Academia Romana si sa le ceri sa schimbe scrierea deoarece tu consideri ca nu este corect sa se scrie cu "â" ci cu "î".
Inteleg ca ai puternice convingeri comuniste, dar gata, vremea ta a apus. Poti sa dai comanda la scriu... cu loc de groapa te ajut eu.

Este hotărîrea academiei să se scrie cu â și cu diacritice,nu cum scrii tu.Înainte să faci tu cuiva observație învață să scrii cu diacritice.
Scrisul cu â sau cu î nu are de-a face cu vreo convingere politică; vorbești prostii.Nu e necesar să fie scris cu două feluri de î .Nu era necesar nici măcar pt român și derivate.Ești obraznică ,ba de-a dreptul josnică:"Poti sa dai comanda la scriu... cu loc de groapa te ajut eu." Hai sictir,că vorbești murdar !!De unde dracu ai scos tu că eu am puternice convingeri comuniste ?
Toți proștii azi cum se supără pe cineva îl numesc comunist.
Cyber-sapiens
QUOTE (florincroitoru @ May 25 2008, 16:50) *
Este hotărîrea academiei să se scrie cu â și cu diacritice,nu cum scrii tu.Înainte să faci tu cuiva observație învață să scrii cu diacritice.
Scrisul cu â sau cu î nu are de-a face cu vreo convingere politică; vorbești prostii.Nu e necesar să fie scris cu două feluri de î .Nu era necesar nici măcar pt român și derivate.Ești obraznică ,ba de-a dreptul josnică:"Poti sa dai comanda la scriu... cu loc de groapa te ajut eu." Hai sictir,că vorbești murdar !!De unde dracu ai scos tu că eu am puternice convingeri comuniste ?

Asa ar fi normal sa scriem ! wink.gif daca tot scriem fonetic ! (scuze pt. lipsa diacriticelor).
- Si academicienii nostrii au dat-o in bara rau de tot !

- Iata cum "ț" se scrie astfel cu un caracter nou, in loc de "Ts"- unde "t" se citeste rapid, ba unii destepti au preluat "Tz" !!!

- "Ce" trebuie sa se pronunte "che', la fel ca B+e= Be, si nu "Bje, bdie, etc" !!! ( C+E= Ce / - pronuntat "che" !
- "CE" = Tșe (cu t - rapid )

- "CI = Tși ( cu t - rapid )
- "Ge"= Dje (cu d - rapid )

- "Gi"= Dji (cu d - rapid )

In rest Che, Chi, Ghe, Ghi, se pot scrie normal Ce, Ci, Ge, Gi !, ( la fel ca De, Di, Be, Bi, Ve, Vi !!!).

Alfabetul s-ar simplifica la: (AEIOU) + ă, î, B, C, D, F, G, (H,-nu este eficient), J, L, M, N, P, R, S, ș, T, Ts, U, V, Z, ori si mai simplificat !!! ( A, E, I, O, U + ă, î, B, C, D, F, G, J, L, M, N, P, R, S, (ș), T, Ts, U, V, Z + (Tșe) /Tje, (Tși) /Tji, Dje, Dji ). naughty.gif

Ș = ~ J

Z = ~ S wink.gif (avem prea multe consoane asemanatoare, iar altele inutile k, Q, W!).
Megara
QUOTE (florincroitoru @ May 25 2008, 16:50) *
Scrisul cu â sau cu î nu are de-a face cu vreo convingere politică; vorbești prostii.Nu e necesar să fie scris cu două feluri de î .Nu era necesar nici măcar pt român și derivate. Ești obraznică ,ba de-a dreptul josnică:"Poti sa dai comanda la scriu... cu loc de groapa te ajut eu." Hai sictir,că vorbești murdar !!De unde dracu ai scos tu că eu am puternice convingeri comuniste ?

Io zic sa te uiti mai mult in ograda. Istoricul de warn precum si desele observatii facute de catre useri la adresa ta, dovedesc clar ca jignirea altora iti este un obicei.
Tu crezi ca toti cei care te contrazic se supara pe tine... de fapt asta vrei sa crezi si repeti intruna ca o moara stricata ca sa te autosugestionezi. Tipi, jignesti ca poate s-o intimida careva si astfel ramai cu satisfactia ca tu esti cel mai destept. De, cand nu esti in stare sa te ridici prin propriile forte, il tragi pe altul de picior in jos ca iti este mai usor... vezi semnatura... ti se potriveste de minune.
Hai TAI-TAI si spor la'npins wave.gif
Cyber-sapiens
QUOTE (Megara @ May 26 2008, 00:54) *
Io zic sa te uiti mai mult in ograda. Istoricul de warn precum si desele observatii facute de catre useri la adresa ta, dovedesc clar ca jignirea altora iti este un obicei.
Tu crezi ca toti cei care te contrazic se supara pe tine... de fapt asta vrei sa crezi si repeti intruna ca o moara stricata ca sa te autosugestionezi. Tipi, jignesti ca poate s-o intimida careva si astfel ramai cu satisfactia ca tu esti cel mai destept. De, cand nu esti in stare sa te ridici prin propriile forte, il tragi pe altul de picior in jos ca iti este mai usor... vezi semnatura... ti se potriveste de minune.
Hai TAI-TAI si spor la'npins wave.gif

Blogul tau cu perle este extraordinar, de fiecare data cand intru acolo, ma minunez cum pot exista asemenea specimene! cool.gif

QUOTE (Cyber-sapiens @ May 25 2008, 19:39) *
Asa ar fi normal sa scriem ! wink.gif daca tot scriem fonetic ! (scuze pt. lipsa diacriticelor).
- Si academicienii nostrii au dat-o in bara rau de tot !

- Iata cum "ț" se scrie astfel cu un caracter nou, in loc de "Ts"- unde "t" se citeste rapid, ba unii destepti au preluat "Tz" !!!

- "Ce" trebuie sa se pronunte "che', la fel ca B+e= Be, si nu "Bje, bdie, etc" !!! ( C+E= Ce / - pronuntat "che" !
- "CE" = Tșe (cu t - rapid )

- "CI = Tși ( cu t - rapid )
- "Ge"= Dje (cu d - rapid )

- "Gi"= Dji (cu d - rapid )

In rest Che, Chi, Ghe, Ghi, se pot scrie normal Ce, Ci, Ge, Gi !, ( la fel ca De, Di, Be, Bi, Ve, Vi !!!).

Alfabetul s-ar simplifica la: (AEIOU) + ă, î, B, C, D, F, G, (H,-nu este eficient), J, L, M, N, P, R, S, ș, T, Ts, U, V, Z, ori si mai simplificat !!! ( A, E, I, O, U + ă, î, B, C, D, F, G, J, L, M, N, P, R, S, (ș), T, Ts, U, V, Z + (Tșe) /Tje, (Tși) /Tji, Dje, Dji ). naughty.gif

Ș = ~ J

Z = ~ S wink.gif (avem prea multe consoane asemanatoare, iar altele inutile k, Q, W!).

Alfabetul s-ar simplifica la: ( A, E, I, O, U ) + ( ă, î, B, C, D, F, G, (J – inlocuit cu Ș ), L, M, N, P, R, S, Ș, T, Ts, U, V ), (Z – poate fi inlocuit cu S) + (Tșe, Tși , Dje, Dji ).
Megara
QUOTE (Cyber-sapiens @ May 26 2008, 07:56) *
Blogul tau cu perle este extraordinar, de fiecare data cand intru acolo, ma minunez cum pot exista asemenea specimene! cool.gif

Imi sugerezi cumva sa ma uit mai des pe aici? notangel.gif
Reclama
Am verificat si e pe bune! La job.ro se dau super premii: 8 Sony Vaio, 8 HTC-uri cu Windows si GPS si 16 iPod-uri Nano de 8Gb.
Si culmea, daca le spui si prietenilor tai ai sanse mai mari de castig
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.