Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64

Cyber-sapiens

QUOTE (Cyber-sapiens @ May 16 2008, 11:47) *
Exista cuvinte aproape identice cu cele romanesti in Sanscrita si Celtica continentala din Galia, insa nu face ca acestea sa semene cu romana !

Sanscrita suna inteligibil pentru romani, la fel si Celtica, greaca, etc.

Cele mai multe cuvinte comune cu romana le are greaca veche (in afara limbiilor italice).

Deoarece Romana nu are substrat, nu putem presupune ca Daca avea in afara de consonatism, prea multe diferente fata de limbiile italice cu toate ca era o alta limba !

Nu am in intentie sa demonstrez ca Dacii vorbeau o limba foarte diferita de Italica, ci doar sa indic acele diferente consonatice si de stalcire proprii dacilor a Limbii Proto-indo-europeana !

S-ar parea ca aceasta limba era vorbita intre Marea Neagra, Marea Egee, Mediterana, pana la Carpatii nordici, Alpi, si chiar in Galia si Iberia sud-estica !

Daca in occident existenta acestor limbi poate fi inteleasa secundar prin traci si mai mult prin contributia Celtica si Italica, in zona Carpatica ea are legatura cu Tracii, celtii, ilirii si apoi cu Latinii care au remodelat unele aspecte lingvistice readucand limba Daciilor in relatii de asemanare cu limbiile surori din apus.

FURCA = pitch-fork

a large long-handled fork for lifting and moving hay

Danish: fork

French: fourche

Greek: δικράνα

Italian: forcone

Portuguese (Brazil): forcado
Portuguese (Portugal): forcado

Romanian: furcă

Spanish: horca

CREANGA/ Cracana / Ram

bough [bau] noun

a branch of a tree
Example: the bough of an apple tree

Danish: gren

French: branche

Icelandic: trjágrein

Norwegian: grein

Portuguese (Brazil): ramo
Portuguese (Portugal): ramo

Romanian: creangă

Spanish: rama

Swedish: tradgren

Creanga / gren-

Branch / braț

Inca ceva !!!

Nu am spus ca aceste cuvinte vin in Romana din toate aceste limbi (cu mici exceptii), ci provin din Daca/ Proto-Europeana, si au fost cizelate/ au luat un vocalism si o forma "moderna" LATINA. cool.gif
Diogene
Îmi este clar că mare majoritate a românilor cât de cât implicați în problemă cred că ceea se învață la școală este o prostie, că noi ne tragem din daci și punctum. Mergeți prin biblioteci și librării: cercul academic al dacoromanomanilor este extrem de restrâns. Și lumea profesorilor preuniversitari de istorie este tot atât de invizibilă ca și populația daco-romană care ar fi stăruit în Dacia Traiană, cu ușoara diferență că aceși profesori pot fi găsiți în carne și oase, dar nu au nimic de spus. În ce mă privește, eu m-am cam lămurit despre ce este vorba, prefer postura de spectator. Nu știu deocamdată pe ce să pariez. Toată porcăria asta are loc pentru că nu se admite un lucru evident și anume că centrul demografic, lingvistic și religios al romanității orientale a fost cu suișuri și coborâșuri, în vestul Peninsulei Balcanice și în sudul Dunării până cam în jurul anului 1300.

tihomir
Tactica nu este neaparat de ostilitate fata de Romania si romani ci mai mult de o balcanica "smecherie" prin care ei spera sa obtina un statut respectat in tarile din Balcani (in afara de Macedonia, unde s-au facut progrese).

De aia se bat cu caramida in piept cat sunt ei de "greci"? Mi-e lehamite de mentalitatea aromanilor din Grecia, pentru mine au fost o mare deziluzie, cred ca aia care se credeau romani au cam emigrat in romania iar in Grecia au ramas doar grecomanii, in alte tari nu prea cunosc situatia lor dar 80% dintre aromanii din Grecia nici nu vor sa auda ca ar fi acelasi neam cu noi. Tin la traditiile lor si incearca sa le pastreze, inclusiv limba dar sunt uneori mai patrioti decat grecii get-beget. E o situatia similara cu a ceangailor de la noi, chiar daca vorbesc maghiara ei se considera romani si isi explica limba prin maghiarizare, tin la ea si o conserva dar nu se declara maghiari, asa si aia.

http://www.youtube.com/watch?v=CO6XF8oBFoc...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=a4FgrGWBD-4...feature=related
Vali29
QUOTE (tihomir @ May 16 2008, 14:30) *
E o situatia similara cu a ceangailor de la noi, chiar daca vorbesc maghiara ei se considera romani si isi explica limba prin maghiarizare, tin la ea si o conserva dar nu se declara maghiari, asa si aia.

http://www.youtube.com/watch?v=CO6XF8oBFoc...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=a4FgrGWBD-4...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=qE7mxmV_tk0

http://www.youtube.com/watch?v=4at1c2_pWq0&feature=user
http://www.youtube.com/watch?v=MMJYUktlM-U&feature=user
http://www.youtube.com/watch?v=lzGfDGmD12Q&feature=user
http://www.youtube.com/watch?v=ZxEZYyRIhMk...feature=related
florincroitoru
QUOTE (Diogene @ May 16 2008, 11:09) *
Îmi este clar că mare majoritate a românilor cât de cât implicați în problemă cred că ceea se învață la școală este o prostie, că noi ne tragem din daci și punctum( nu e adevărat; majoritatea cred că ne tragem din daci și din romani, pe slavi i-am asimilat precum și pe ceilalți iar pe turci unguri tătari i-am respins). Mergeți prin biblioteci și librării: cercul academic al dacoromanomanilor este extrem de restrâns.(oricare cerc academic e restrîns) Și lumea profesorilor preuniversitari de istorie este tot atât de invizibilă ca și populația daco-romană care ar fi stăruit în Dacia Traiană, cu ușoara diferență că aceși profesori pot fi găsiți în carne și oase, dar nu au nimic de spus(cum nu au de spus ? Ei predau istoria în școli!). În ce mă privește, eu m-am cam lămurit despre ce este vorba, prefer postura de spectator.(minți !! Scrii tot timpul ceva aci pe forum.Nu ești spectator) Nu știu deocamdată pe ce să pariez. Toată porcăria(??) asta are loc pentru că nu se admite un lucru evident și anume că centrul demografic, lingvistic și religios al romanității orientale a fost cu suișuri și coborâșuri, în vestul Peninsulei Balcanice și în sudul Dunării până cam în jurul anului 1300.(cum centru demografic? În România unde e un centru demografic.Europa unde avea atunci un centru demografic ? A fost goală vreodată Dacia ?)

QUOTE (tihomir @ May 16 2008, 12:30) *
De aia se bat cu caramida in piept cat sunt ei de "greci"?(așa e) Mi-e lehamite de mentalitatea aromanilor din Grecia, pentru mine au fost o mare deziluzie(și eu am fost surprins de asta), cred ca aia care se credeau romani au cam emigrat in romania iar in Grecia au ramas doar grecomanii, in alte tari nu prea cunosc situatia lor dar 80% dintre aromanii din Grecia nici nu vor sa auda ca ar fi acelasi neam cu noi(poți să zici și 90%). Tin la traditiile lor si incearca sa le pastreze, inclusiv limba dar sunt uneori mai patrioti decat grecii get-beget. E o situatia similara cu a ceangailor de la noi, chiar daca vorbesc maghiara ei se considera romani si isi explica limba prin maghiarizare, tin la ea si o conserva dar nu se declara maghiari, asa si aia.(e chiar mai rea situația.Pe mine mă enervează tare machedonii ăștia din grecia care spun că sînt greci.Nici ăia de la noi nu sînt mult mai breji; și ei se socotesc străini în România)

tihomir
Vali la asta m-am referit si eu, multi romani si ciangai ii socotesc pe ciangai romani. Desigur ei sunt cetateni romani si daca vor sa se considere romani, cu atat mai bine, e exact aceeasi situatie cu aromanii din Grecia, si ei si grecii ii socotesc drept greci. Tine de preferinta personala a fiecaruia si nu ai ce sa-i faci.
Cat despre individa care a postat filmele cu ciangai pomentite de tine, e o "cunostinta" mai veche, e sefa de la "Dacia Nemierlitoare", o secta de dezaxati.

Vali29
QUOTE (tihomir @ May 16 2008, 17:00) *
Vali la asta m-am referit si eu, multi romani si ciangai ii socotesc pe ciangai romani. Desigur ei sunt cetateni romani si daca vor sa se considere romani, cu atat mai bine, e exact aceeasi situatie cu aromanii din Grecia, si ei si grecii ii socotesc drept greci. Tine de preferinta personala a fiecaruia si nu ai ce sa-i faci.
Cat despre individa care a postat filmele cu ciangai pomentite de tine, e o "cunostinta" mai veche, e sefa de la "Dacia Nemierlitoare", o secta de dezaxati.

Da! Nu avem ce face in legatura cu libera alegere a fiecaruia!
Sa stii ca nu numai in Grecia se intampla asta. Am vazut foarte multi romani din zona Timoc-ului care-i imita perfect pa aromanii din Pind. Lafel si in Moldova de Est intalnim aceeasi situatie.

Offtopic, legat de masoni:
O increngatura ca asta nici c-am mai vazut! Nici prin cap nu-mi trecea ca tanti AndradaDaciana face parte din francdracie.
Eu personal definesc francdracia ca; manipularea, manipularii, manipularilor!
Traim intr-o lume nebuna si unii chiar isi pun in practica visele.

Multumesc de informatie!

florincroitoru
QUOTE (tihomir @ May 16 2008, 15:00) *

Nici tu nu ești departe.Cum ai învățat la școală- așa crezi că ești.Ei așa au învățat- că sînt greci.Ce te ofuschezi așa ! Crezi că știi tu mai bine cine ești?
Adevărul nu ține de preferința personală,dar naționalitatea,da; aici ai dreptate.
Mi-ai dat și mare exemplu; pe Andrada. e aceea care bate cîmpii la Dacia Nemuritoare.Scrie articolașe pt care ar fi poate lăudată dacă le-ar citi la o serbare școlară de sfîrșit de an.Știință în ele nu e.
Cyber-sapiens
Iudeii, germanii, celtii, grecii, etc., au fost supusi presiunii romane prin colonii, apoi prin dezradacinare, etc, si cu toate acestea nu s-au romanizat !

De ce Dacii sa se fi romanizat ?!

Iberia de azi nu este o mostenire naturala, deoarece teritoriile locuite de basci erau mai intinse pana spre vremurile moderne, la fel cele locuite de arabi, etc.

In Britania la fel, celtii locuiau pana de curand zone de 2X mai intinse.

Cred ca tiparul romanizarii la fel cum nu a functionat nici in cazul Germaniei, mult mai bine colonizata si mai mult timp, de catre romani, nici in cazul Daciei nu a functionat. cool.gif
Marcus_Ulpius

QUOTE (Morosanul @ May 16 2008, 09:40) *
Aici ti s-a strecurat o gresala, de fapt e invers, à e de subsrtat, fiind intalnit numai in zona cu substrat tracic (Albanezi, Aromani, Bulgari si la noi), iat  poate veni din influenta slava, unde apare foarte des, desi nu e exclus sa fi existat dinainte.
Chiar exemplele pe care le dai din aromână contin toate sunetul Ă
Nu am auzit de trecerea lui  în Ă, nici in româneste nici in aromână, daca ai exemple aș fi curios sa le vad.

Domnule morosanu,
dumneavoastra ati avut vreodata curiozitatea să cititi revista Bana Armâneascâ ?

Eu nu cred. Incercati să faceti acest lucru si mai apoi putem avea o discutie la obiect.

Aveti aici un intreg șir de ediții, unde vă puteți convinge că așa cum am mai spus, in limba română veche, la fel ca si in armânește, cele mai multe dintre cuvintele pe care noi azi le pronunțăm cu Ă, se pronunțau cu Â.

Am luat repede câtea exemple:

Latină Armână Română
 -> Ă
Lingua Limbâ Limbă
Adaugere Adâugare Adăugare
 -> I
Dice Dzâce Zice
Audire Avdzâre Auzire

Exemplele pot continua la nesfârșit pentru cuvintele cu origine latinească. Nu cred că mai are rost să exemplific faptul că, și la ora aceasta, in Oltenia se spune Zîsăi in loc de Zisei ori Auzîi in loc de Auzii

Nu mai reiau nici opinia lui Eminescu despre fonetismul slav, despre cum s-a înrăurit el asupra lexicului latinesc, am postat-o mai sus.

Pentru mine este clar că fonetismul A este din stratul latin, fonetismul  din substrat (celtic, iliric, tracic, dacic, germanic, sau cum o mai fi fost) transformă pe A latin, iar fonetismul Ă și I din adstratul slav modifică pe  din româna veche.

Iată deci că am făcut și un succint model de fonologie evolutivă al limbii române: Avem deci ca limbă de bază limba latină, influențată timpuriu de fonetismul limbilor de substrat (și poate și de ceva lexic), si desăvârsită de fenomenul mult mai complex din perioada slavă, pe care indrăznesc să-l numesc multilingvism.

http://www.geocities.com/armaneasca/Pdf.html
florincroitoru
QUOTE (Diogene @ Aug 19 2006, 11:20) *
Mă tot întreb care va fi fiind bogatul tezaur spiritual în care se lăfăie daciștii? Ceva texte grecești? Ceva analogii sanscrite?

După cît de deștept iești nu o să găsești răspunsul nici într-o juma de secol.Plăcuțele dacice de plumb.
tihomir
la fel ca si in armânește, cele mai multe dintre cuvintele pe care noi azi le pronunțăm cu Ă, se pronunțau cu Â.

Ma intreb daca te-ai gandit vreodata daca o exista o regula de scris in armaneasca asa cum exista pentru romana, adica daca exista o armaneasca literara si mai ales daca sunt respectate acele norme. Ei nu prea stiu cum sa scrie sunetele specifice limbii romane, o sa gasesti de multe ori pe ț scris ts, in loc de î trec direct consoana urmatoare si asa mai departe. Nu spun ca nu oi avea dreptate dar gandeste-te ca multe din exemplele de texte in armana sunt scrise pur arbitrar dupa cum i se pare autorului ca e corect. Acelasi lucru se intampla si cu romana pana la aparitia unor norme oficiale.
Marcus_Ulpius
QUOTE (tihomir @ May 16 2008, 20:39) *
Ma intreb daca te-ai gandit vreodata daca o exista o regula de scris in armaneasca asa cum exista pentru romana, adica daca exista o armaneasca literara si mai ales daca sunt respectate acele norme. Ei nu prea stiu cum sa scrie sunetele specifice limbii romane, o sa gasesti de multe ori pe ț scris ts, in loc de î trec direct consoana urmatoare si asa mai departe. Nu spun ca nu oi avea dreptate dar gandeste-te ca multe din exemplele de texte in armana sunt scrise pur arbitrar dupa cum i se pare autorului ca e corect. Acelasi lucru se intampla si cu romana pana la aparitia unor norme oficiale.

Daca vreti să studiați texte de armână literară o să vă fie cam greu, pentru că nu există. Armânii n-au avut școală latinescă precum noi.
Apoi, ca formalism, in textele armânești găsiți pe Ă notat Ã
benedettofane
QUOTE (Cyber-sapiens @ May 16 2008, 20:17) *
Iudeii, germanii, celtii, grecii, etc., au fost supusi presiunii romane prin colonii, apoi prin dezradacinare, etc, si cu toate acestea nu s-au romanizat !

si cine a zis ca s-au romanizat?
Unde e dovada ca s-ar fi romanizat?

Daca dacii au supravietuit ca unul sau mai multe din popoarele carora nu le cunoastem astazi
originea limbii lor?
Exista teorii cum ca urmatoarele popoare s-ar fi tras din daci:
1. albanezii
2. slavii
3. popoarele baltice.

Ce te faci daca una din aceste teorii e adevarata?
Recunosti ca ai bulinat-o?
tihomir

Si reciproca e valabila, atat pentru nostalgicii intarziati ai imperiului habsburgic cat si pentru napoleonsavesti, de aia va confectionati realitati paralele si unii si altii...
Marcus_Ulpius
QUOTE (benedettofane @ May 16 2008, 21:39) *
Daca dacii au supravietuit ca unul sau mai multe din popoarele carora nu le cunoastem astazi
originea limbii lor?
Exista teorii cum ca urmatoarele popoare s-ar fi tras din daci:
1. albanezii
2. slavii
3. popoarele baltice.

Dar ce ne facem daca:
- toate sunt adevarate ?
- nici una nu e adevarata ?

Io zic că nu pățim nimic, tot neo-latini rămânem.
Diogene
QUOTE (tihomir @ May 16 2008, 22:45) *
Si reciproca e valabila, atat pentru nostalgicii intarziati ai imperiului habsburgic cat si pentru napoleonsavesti, de aia va confectionati realitati paralele si unii si altii...

Chiar acum am avut o discuție în familie. Eu ziceam că nu ies vara asta din Peninsula Balcanică, că "Peninsula Balcanică e patria mea". Visul meu este să ajung vara asta și la P ula și la Split și la Sremska Mitrovica și la Belgrad (azi mi-am făcut pașaport, că acolo nu este U.E. și mi-au cerut pașaportul expirat și iarăși m-am enervat mai ales pe ăia care falsifică pașapoarte, nu mi se pare normal ca eu să am greutăți din cauza lor). Excursiile la Caricingrad, la Niș, Durres, la Sofia, Salonic și Istanbul poate că nu se vor realiza în acest an. Aduc eu a nostalgic habsburgic? Nu sunt decât un pasionat de romanitatea orientală, nci măcar atât de nătângit precum sunt ăștia cu asociațiile de daci.
tihomir
Aduc eu a nostalgic habsburgic?

Aha, cred ca ai si tablou cu "imparatul" dar asta e treaba ta, nu trebuie sa mi te plangi mie.

Eu ziceam că nu ies vara asta din Peninsula Balcanică, că "Peninsula Balcanică e patria mea".

Vacanta placuta, saptamana ce vine ajung pe la Atena si imprejurimi pentru cateva zile de binemeritata relaxare, distractie placuta si tie.
Diogene
QUOTE (tihomir @ May 16 2008, 23:50) *
Aha, cred ca ai si tablou cu "imparatul" dar asta e treaba ta, nu trebuie sa mi te plangi mie.

Cred că și împăratul are o poză cu mine, devreme ce și-a fabricat pe la 1800 ruine romane, pentru că nu le avea la Viena, deși este plină Peninsula Balcanică de ele:
Click to view attachment
ego_zenovius
QUOTE (Diogene @ May 16 2008, 22:02) *
Chiar acum am avut o discuție în familie. Eu ziceam că nu ies vara asta din Peninsula Balcanică, că "Peninsula Balcanică e patria mea". Visul meu este să ajung vara asta și la P ula și la Split și la Sremska Mitrovica și la Belgrad (azi mi-am făcut pașaport, că acolo nu este U.E. și mi-au cerut pașaportul expirat și iarăși m-am enervat mai ales pe ăia care falsifică pașapoarte, nu mi se pare normal ca eu să am greutăți din cauza lor). Excursiile la Caricingrad, la Niș, Durres, la Sofia, Salonic și Istanbul poate că nu se vor realiza în acest an. Aduc eu a nostalgic habsburgic? Nu sunt decât un pasionat de romanitatea orientală, nci măcar atât de nătângit precum sunt ăștia cu asociațiile de daci.

in orasele de pe coasta croatiei patru civilizatii isi dau intalnire: roma + bizant + venetia + austroungaria.
plus ca ai in zona unul dintre cele mai frumoase locuri de pe planeta: plitvice.

Sylvestru
QUOTE (Diogene @ May 16 2008, 13:09) *
... nu se admite un lucru evident și anume că centrul demografic, lingvistic și religios al romanității orientale a fost cu suișuri și coborâșuri, în vestul Peninsulei Balcanice și în sudul Dunării până cam în jurul anului 1300.

Cine a evidentiat acest lucru care trebuie admis de toata lumea?

QUOTE (Cyber-sapiens @ May 16 2008, 20:17) *

Iberia de azi nu este o mostenire naturala, deoarece teritoriile locuite de basci erau mai intinse pana spre vremurile moderne, la fel cele locuite de arabi, etc.

In Britania la fel, celtii locuiau pana de curand zone de 2X mai intinse.

Cred ca tiparul romanizarii la fel cum nu a functionat nici in cazul Germaniei, mult mai bine colonizata si mai mult timp, de catre romani, nici in cazul Daciei nu a functionat. cool.gif

I

Iberia, cu exceptia Tarii Bascilor a fost profund romanizat - de unde pana unde arabi inainte de 711? Poate nu stii dar intreaga africa din Cyrenaica pana la Gibraltar fusese romanizata. Daca romanitatea a sucombat la un moment sau altul s-a intamplat din cauze externe romanitatii:

- resurgente indigene pre romane [intreaga Britanie, Armorica, Tara Bascilor]
- invaziile si colonizarile - cu accent pe ultimile - germanice [Britania din nou, Raetia, Noricum, Panonia, Estul Galiei] din prima faza a migratiilor [sec V]
- invaziile sarazine [arabo berbere], mai rar colonizarilor deoarece materialul uman era deficitar - in Hispania, Septimania, Sicilia si Baleare

II

Avansul germanic [anglo-iuto-saxon] in Britania a fost foarte rapid si atunci cand a fost stavilit [sec 7] de celti au fost trasate practic granitele linquistice care au supravietuit intregul Ev Mediu pana in modernitate - [cauta Offa's Dyke - de atunci germanismul saxon a mai facut progrese doar in Cornwall unde limba celtica s-a stins in sec 18 si Strathclyde inca din secolul 9 - in orice caz galii din Cornwall se pare ca au migrat in ARmorica unde s-au suprapus peste celtii deja existenti]

Si atunci, de unde pana unde chestia cu 2x mai intinse? Daca te referi la limba folosita poti sa zici de 100 de ori mai intinse dar nu cred...

III

Nu a existat o Germanie romana - tinuturile de la Rin depindeau de Galia iar sudul era organizat in trei provincii: Raetia, Noricum si Panonia - la momentul la care acele provincii au fost ocupate de romani ele erau locuite de celti... Care romanizare ratata a germanilor? Daca vrei sa intelegi cat de romane erau teritoriile germane moderne care au facut parte din Imperiu fa o vizita la muzeul de istorie romana de la Colonia [Koln]

QUOTE (ego_zenovius @ May 17 2008, 00:43) *
patru civilizatii isi dau intalnire: roma + bizant + venetia + austroungaria.

Roma+Bizant+Venetia = Roma
ego_zenovius
QUOTE (Sylvestru @ May 17 2008, 03:04) *
Roma+Bizant+Venetia = Roma

nu prea inteleg "ecuatia" asta. oricum, procedand ca la mate - adica reducand Roma din membrul stang cu Roma din membrul drept obtinem:
Bizant+Venetia=0
??!!??

florincroitoru
Sylvestru ăsta trîntește la "judecăți de valoare" de parcă a absolvit vreun curs de știință popularizată sau o școală de propagandiști.Umblă prin secole și teritorii ca vodă prin lobodă unde el crede că știe ce s-a întîmplat atunci mai bine decît știm noi ce se întîmplă acum.Mai nou el gîndește istoria matematic.
Gentle_dragon
QUOTE (ego_zenovius @ May 17 2008, 06:16) *
nu prea inteleg "ecuatia" asta. oricum, procedand ca la mate - adica reducand Roma din membrul stang cu Roma din membrul drept obtinem:
Bizant+Venetia=0
??!!??

QED Mie mi se pare foarte clara ecuatia lui Sylvestru. Bizantul si Venetia sunt termeni neglijabili. Roma a fost cea care a avut importanta majora. Bizantul era oriental si pana la urma a si cazut iar Venetia in afara de o scurta perioada a fost tot timpul sub Roma.
Diogene
QUOTE (Sylvestru @ May 17 2008, 04:04) *
nu se admite un lucru evident și anume că centrul demografic, lingvistic și religios al romanității orientale a fost cu suișuri și coborâșuri, în vestul Peninsulei Balcanice și în sudul Dunării până cam în jurul anului 1300.
Cine a evidentiat acest lucru care trebuie admis de toata lumea?

Toți care s-au ocupat de supraviețuirea limbii latine în Balcani. Aș fi foarte curios dacă găsești pe cineva, cât de cât informat, care nu spune asta.

De fapt arheologic, probabil și literar, această romanitate este prea puțin dezvăluită:

In early 1970s American archeologists sponsored by the US Government made an offer to the citizens of Sremska Mitrovica to completely rebuild the town on another location so that the town could be excavated. The town government refused the request immediately, under pressure from the then hard-socialist Yugoslav government.

During work on the new Sremska Mitrovica trade center in 1972, a worker accidentally broke into an old Roman pot, about 2m deep, over the site of an old Sirmium settlement. 33 gold Roman coins enclosed in a leather pouch were found inside a Roman house wall, probably the hidden savings of a wealthy Roman family stashed centuries ago. Of this extraordinary rare find of Sirmium minted coins were 4 Constantius II era coins, considered the most valuable examples from the late Roman empire of the fourth century AD. The young worker whose shovel brought this significant discovery to light was never rewarded.

The only known unexcavated Roman horse racing arena in the world is in Sirmium. A colossal building about 150m wide and 450m long lays directly under the Sremska Mitrovica town center and just beside the old Sirmium Emperor's Palace (one of just a few Sirmium publicly accessible archeological sights). The presence of the arena has clearly affected the layout of the present town (Sremska Mitrovica is today about 2-4m above ground line of former Sirmium settlement). Recently announced cultural and archeological projects for preserving and popularising Sirmium sights haven't included any activity dealing with the arena, probably due to the extent of the large arena - the entire present town center might have to be excavated
Reclama
Toamna se numara... ofertele. Noi ti-o oferim pe cea mai buna !

In perioada 22 septembrie - 22 noiembrie orice sistem sau notebook Maguay, echipat cu Microsoft Windows Vista si Office 2007 are un pret special, prin partenerii Maguay.

Afla detalii acum!
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.