Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64

benedetto

QUOTE (Marcus_Ulpius @ May 8 2008, 23:41) *
Dar de ce numai pe un mal ? Celălalt mal era otrăvit ?

cam asa ceva (figurativ bineinteles).
Venirea gotilor la nord de Dunare se petrece in jurul lui 240 e.n.
Stim ca Dacia Traiana fusese organizata si optimizata economic de romani,
care au conceput-o printre altele cu un scop strategic foarte clar.

Ca sa intelegi ce a insemnat Dacia Traiana trebuie mai intai sa intelegi care este
teritoriul ei si legaturile sale cu restul imperiului. Cel mai important drum de
legatura se facea prin Drobeta

Ombilicul prin care Dacia era legata de imperiu cum am spus-o, era Drobeta,
care se afla in apropierea Nisului pe unde trecea unul din cele mai importante
drumuri ale imperiului.

Dacia era un apendice al imperiului, iar zona sa de legatura cu imperiul
era ca un fel zona de baza, matca, unde altfel s-a retras gasca cand s-a rupt filmul.

Iar filmul s-a rupt odata cu aparitia gotilor. Dupa aceea apar multi altii, inclusiv carpii si altii.
Romanitatea a disparut cu desavarsire la nord de Dunare.
Nu mai putem vorbi de continuitate. Imperiul incearca din cand in cand sa-si faca peste
malurile fluviului niste puncte strategice (precum celebrul val de pamant care se intindea
din zona subcarpatica olteana pana in Dobrogrea). Dar in acest caz este vorba pur si simplu
de organizare militara, care dispare odata cu militarii.

QUOTE (Marcus_Ulpius @ May 8 2008, 23:41) *
A fost vreme destulă pentru apariția unui dialect latin creol si pe vremea daciei traiane, si pe vremea celei aureliene.
Apropos ? De ce n-a aparut limba greco-română la sud de Dunăre ? Nu erau de ajuns cateva sute de ani de grecizare ?

de ce n-a aparut limba greco-italiana in Calabria?

De ce limba engleza cu un lexic de aproape 70% latin este o limba germana?

Inseamna ca esti terci la subiectul lingvistica. De ce abordezi astfel de probleme daca nu intelegi regulile de baza?
Marcus_Ulpius
QUOTE (benedetto @ May 8 2008, 23:29) *
Romanitatea a disparut cu desavarsire la nord de Dunare.
Nu mai putem vorbi de continuitate.

O fi disparut. Dar parca eu nu v-am intrebat daca a disparut. V-am intrebat de ce faceti diferenta intre cele doua maluri. Gotii si Hunii si toate neamurile au facut prapad si la nord si la sud de Dunare. Din Moesii nu a disparut romanitatea odata cu prapadul gotilor si al hunilor ?

de ce n-a aparut limba greco-italiana in Calabria?

De ce limba engleza cu un lexic de aproape 70% latin este o limba germana?

Inseamna ca esti terci la subiectul lingvistica. De ce abordezi astfel de probleme daca nu intelegi regulile de baza?

Si dumneavoastra sunteti antipatic.

Raspunsul meu era pe măsura intrebării dumneavoastră.

QUOTE (benedetto @ May 8 2008, 21:33) *
Inca o dovada ca nu putem vorbi de o limba rom^na si a o eticheta drept daco-romana, decat
in cadrul Daciilor de la sud de Dunare.

Acuma ati inteles de ce v-am intrebat de ce nu a aparut o limbă pe care să o catalogăm "greco-romana" ?

PS: Apropos, dumneavoastră de ce abordati probleme care vă depășesc ?

benedetto
QUOTE (Marcus_Ulpius @ May 9 2008, 00:45) *
O fi disparut. Dar parca eu nu v-am intrebat daca a disparut. V-am intrebat de ce faceti diferenta intre cele doua maluri. Gotii si Hunii si toate neamurile au facut prapad si la nord si la sud de Dunare. Din Moesii nu a disparut romanitatea odata cu prapadul gotilor si al hunilor ?

Fiindca spatiul dominat de romani la sud de Dunare este 8 ori mai mare decat cel Daciei Traiane.

Si dumneavoastra sunteti antipatic.
Raspunsul meu era pe măsura intrebării dumneavoastră.

eu nu te-am facut antipatic (culmea, imi esti chiar foarte simpatic).
Acuma ati inteles de ce v-am intrebat de ce nu a aparut o limbă pe care să o catalogăm "greco-romana" ?

culmea, n-ai explicat nimic, te-ai folosit doar de injurii, iar acuma ma obligi sa inteleg ceva!
PS: Apropos, dumneavoastră de ce abordati probleme care vă depășesc ?

poti fi logic?
criztu
QUOTE (tihomir @ May 8 2008, 23:25) *
Ok, hai sa te lamuresc, nici termenul de Philippopolis nu e atestat decat in perioada romana, contemporan mai mult sau mai putin cu termenul Pulpudeva etc

greseala mea, in loc sa te oblig din prima sa imi arati atestare pt Philippopolis, am scurmat io pe net pana m-am incurcat in atestari laugh.gif

deci nu ai atestare pt Philippopolis mai devreme de Pulpudeva. clar. ramanem la concluzia lui Olteanu "Este de lămurit cum va fi apărut Pulpudeva în inima Bessiei"

Pai esti, si tu si Marcus, desigur nu in stadiul lui florincroitoru dar aveti inca multe prejudecati legate de daci, prejudecati ce se bazeaza insa pe sentimente nu pe argumente.

in prejudecata ta poate sunt. nici nu ai prea clar in minte ce inseamna dacoman, tu prin dacoman intelegi "fiinte inferioare intelectual" laugh.gif

Pai ei erau inruditi cu persii (ei tracii si ei frigienii)

e pa dracu. laugh.gif

Din ce iti rezulta tie ca dacii vin abia in sec. V i. Hr.? Pai nu iti reiese de nicaieri dar asa ti s-a nazarit tie, noi aveam vestigii dacice mai vechi de anul 500, in plus asta ar trebui sa duca la separarea lor de traci ceea ce iarasi nu se verifica (care traci sunt mai vechi in izvoare decat anul 500).

ai vestigii care atesta etnonimele dac si getae mai vechi de 500 ? pai hai spune care, da nume, linkuri, sa vad si io. io o sa compilez cateva pasaje din Strabo Herodotus si altii ca sa iti arat cum ar fi putut ajunge Dahae si massagetae in Carpati. + un istoric englez din sec 19 care a facut observatia translatiei dahae-massagetae in sec VIbc > geto-daci sec Vbc.

e vorba de dialectul daco-român al limbii române, termen conventional pentru a face diferenta de dialectele sudice ale limbii.

true. formularea mea e gresita. ai dat google si ai gasit formularea corecta. daca as fi fost lingvist ehee... smile.gif
Marcus_Ulpius
QUOTE (benedetto @ May 8 2008, 23:53) *
Fiindca spatiul dominat de romani la sud de Dunare este 8 ori mai mare decat cel Daciei Traiane.

Ăsta e un argument mai prost decăt cel cu otrava.
Altul mai aveți ?

culmea, n-ai explicat nimic, te-ai folosit doar de injurii, iar acuma ma obligi sa inteleg ceva!

Injurii ? Mă confundati cu un nesimțit care m-a catalogat drept terci.
Inseamna ca esti terci

Si nu vă obligă nimeni să intelegeți. Puteti ințelege ce doriți, puteți scrie ce doriți.

poti fi logic?

Logica devine o chestiune prea subtilă pentru cineva care uită ce scrie.
E de bun simț măcar să vă recitiți paragraful la care vi se răspunde.

Dacă nu faceți acest lucru, tot antipatic rămâneți.
O zi bună.
benedetto
QUOTE (Marcus_Ulpius @ May 9 2008, 01:06) *
Ăsta e un argument mai prost decăt cel cu otrava.

si cine a venit cu argumentul cu otrava?
Injurii ? Mă confundati cu un nesimțit care m-a catalogat drept terci.

imi pare rau eu nu te-am catalogat terci la toate capitolele, pur si simplu ai dat
dovada ca esti terci la capitolul lingvistica. Ti-am spus cinstit, franc.
Este impresia care o produci. Motiv pentru care tu ma faci nesimtit.
Si nu vă obligă nimeni să intelegeți. Puteti ințelege ce doriți, puteți scrie ce doriți.

in cazul acesta nu mai fa pe obfuscatul.
Vaz ca faci nevroza.
Logica devine o chestiune prea subtilă pentru cineva care uită ce scrie.
E de bun simț măcar să vă recitiți paragraful la care vi se răspunde.

tocmai ca l-am recitit si am inteles ca nu prea esti capabil sa faci legaturi logice.

O pisezi cu subiectul Olteanu cand acesta s-a exprimat clar ca-i repugna toti
aburitii care fac din daci un subiect de pasiune. Tu il abordezi din acelasi unghi,
al acelor indivizi care nu prea inteleg cine au fost dacii, cu ce se mananca ei,
cu ce se inghit, cum se imbuca si alte chestii.
Marcus_Ulpius
QUOTE (benedetto @ May 9 2008, 00:20) *
tocmai ca l-am recitit si am inteles ca nu prea esti capabil sa faci legaturi logice.

O pisezi cu subiectul Olteanu cand acesta s-a exprimat clar ca-i repugna toti
aburitii care fac din daci un subiect de pasiune. Tu il abordezi din acelasi unghi,
al acelor indivizi care nu prea inteleg cine au fost dacii, cu ce se mananca ei,
cu ce se inghit, cum se imbuca si alte chestii.

Domnule benedeto,
vă uitati in oglindă și vă faceți autocritica ?

Cum puteti să-mi spuneți mie că vorbesc de tot felul e dacisme ? Unde ati vazut dumneavoastră in tot forumul ăsta că am folosit măcar termenul daco-roman ?

Incercati să vă uitati un post mai sus să vă vedeti postarea asta:
Inca o dovada ca nu putem vorbi de o limba rom^na si a o eticheta drept daco-romana, decat in cadrul Daciilor de la sud de Dunare.

Pe mine mă acuzați de bulshituri, când dumneavoastră vorbiti aici de unica si irepetabila daco-romană sud dunăreană ?

Io zic să vă mai vedeți lungul nasului.

benedetto
QUOTE (criztu @ May 9 2008, 00:08) *
daco-romana e o conventie pt "limba dezvoltata de daci pe baza limbii latine". asta e notiune de baza.

cum vine chestia asta cu "limba dezvoltata de daci" fie pe baza de x ori y?

Pe schema aceasta cum descrii engleza ori italiana ori germana ori rusa?

Nu crezi ca e mai normal sa afirmi ca daco-romana este o conventie absurda debitata de niste
netoti obsedati de o continuitate a populatiei de pe terioriul actual al Rom^niei, indiferent
de dezastrele care s-au abatut de la daci incepand?

Adica dacii s-au perpetuat schimbandu-si doar aparentele, si-au schimbat limba,
si-au schimbat culoarea pielii, si-au schimbat culoarea parului, si-au modificat
inaltimea, si-au schimbat genele, dar ei au ramas intotdeauna aceeasi,
fiindca modificarile lor au avut doar un singur scop, sa pacaleasca adversarul.

QUOTE (Marcus_Ulpius @ May 9 2008, 01:29) *
Incercati să vă uitati un post mai sus să vă vedeti postarea asta:
Inca o dovada ca nu putem vorbi de o limba rom^na si a o eticheta drept daco-romana, decat in cadrul Daciilor de la sud de Dunare.

vad ca esti incapabil sa intelegi.
Hai sa-ti traduc: am afirmat ca nu exista daco-rom^na, iar daca incercam sa-i gasim rom^nei un reper teritorial,
cum incearca simpatizantii daco-romanismului, singurul reper teritorial este la sud de Dunare.
Intelegi bre?
QUOTE (Marcus_Ulpius @ May 9 2008, 01:29) *
Pe mine mă acuzați de bulshituri, când dumneavoastră vorbiti aici de unica si irepetabila daco-romană sud dunăreană ?
Io zic să vă mai vedeți lungul nasului.

poti sa-mi explici si mie care-ti este problema?

Marcus_Ulpius
QUOTE (benedetto @ May 9 2008, 00:32) *
Nu crezi ca e mai normal sa afirmi ca daco-romana este o conventie absurda debitata de niste
netoti obsedati de o continuitate
a populatiei de pe terioriul actual al Rom^niei, indiferent
de dezastrele care s-au abatut de la daci incepand?

Pai tu te incadrezi primul la capitolul daco-romanisme in forma continuantă sau discontinuantă, depinde cum privești, din sud sau din nord.

QUOTE (benedetto @ May 9 2008, 00:36) *
cum vine chestia asta cu "limba dezvoltata de daci" fie pe baza de x ori y?
Hai sa-ti traduc: am afirmat ca nu exista daco-rom^na, iar daca incercam sa-i gasim rom^nei un reper teritorial,
cum incearca simpatizantii daco-romanismului, singurul reper teritorial este la sud de Dunare.
Intelegi bre?

Da bre, inteleg si jargon.

Deocamdata tu esti primul cu bulshituri daco-romane pe aici, n-a mai folosit nimeni termenul ăsta pe aici pana să apari tu.

Mă miram eu de ce te poreclesc colegi fane ...

am afirmat ca nu exista daco-rom^na, iar daca incercam sa-i gasim rom^nei un reper teritorial,
Păi să nu mai afirmi pentru că pe topicul ăsta nu interesează pe nimeni bulshituri despre repere teritoriale, si dispute idioate despre continuitate sau discontinuitate.

Am impresia ca singurul tau scop pe foruurile astea este să faci propagandă.

NU NE INTERESEAZĂ CONTINUITATEA SAU DISCONTINUITATEA !

Ai priceput ?

criztu

cum vine chestia asta cu "limba dezvoltata de daci"

din ce am inteles din ce am citit, nimeni nu considera ca romanii de azi sunt urmasii doar ai colonistilor vorbitori de latina, ci urmasii unor daci care au invatat latina vulgata (S.Olteanu nuanteaza "creola pe baza de latina"), in genul cum vorbim noi azi cu bulgarii folosind engleza, in loc sa formulam ca englezii :"have u been listening to what i was saying?" noi spunem "u listened what i said?" (ai ascultat ce ti-am spus?), adica o varza de engleza laugh.gif , sper sa fiu destul de exact. raman puncte interesante gen: "cum de s-au pastrat features ale latinii clasice in lb.romaneasca" sau "apropierile lb. romanesti de sardica si osco-umbrica (?) si occitana (?) care se presupun a fi dintr-un substrat italic, premergator cuceririi romane a Daciei si balcanilor" , asta cu substratul italic am aflat-o de la Marcus_Ulpius thumbsup.gif

Nu crezi ca e mai normal sa afirmi ca daco-romana este o conventie absurda debitata de niste netoti obsedati

netoti, aburiti, obsedati, tu esti revoltat de altcineva, nu de cei de pe threadul asta. n-am vazut nici un obsedat peaici.

QUOTE (benedetto @ May 7 2008, 16:50) *
Iar Herodot vorbeste de geti si nu de daci.
Romanii in vremea lui Decebal vorbesc de daci.
De unde pana unde semnul de egalitate intre daci si geti?
Cine l-a pus? Si de ce?

Strabo, ale carui texte tu nu le-ai citit altfel nu mai puneai asa intrebare de nestiutor.

Adica dacii s-au perpetuat schimbandu-si doar aparentele, si-au schimbat limba, si-au schimbat culoarea pielii, si-au schimbat culoarea parului, si-au modificat inaltimea, si-au schimbat genele, dar ei au ramas intotdeauna aceeasi, fiindca modificarile lor au avut doar un singur scop, sa pacaleasca adversarul.

tu ejti suparat domne, iarasi suparat. dar: ai atestare ca dacii si-au schimbat genele ? w00t.gif
benedetto
QUOTE (criztu @ May 9 2008, 01:48) *
Strabo, ale carui texte tu nu le-ai citit altfel nu mai puneai asa intrebare de nestiutor.

pai in cazul acesta, mai ales ca esti atat de luminat, poti sa ne ajuti si pe noi astia,
mai amarestenii, care sunt lucrarile lui Strabo despre daci si ce scrie Strabo despre daci?

Multumim cu anticipare.

PS: apropo, daca ne-ai putea reproduce si remarcile lui Strabo despre getii homosexuali ti-am fi indatorati.
Cyber-sapiens
QUOTE (Cyber-sapiens @ May 8 2008, 20:45) *
Probabil numele zilelor si ale luniilor anului sunt universale preluate de la Romani, caci sunt aproape identice indiferent de etnie, in toata Europa !

De ce germanicii spun Ziua Soarelui, Duminicii ?! wink.gif

Taranii nu cunosteau numele culte ale planetelor si constelatiilor, deci nu cunosteau numele de Luna, Marte, Miercurea, Joi, Venus, etc.

Cred ca ei calculau altfel timpul si cu numiri diferite !

Venus = Luceferu; / Lumninatori = Luna/ soare;/ Soare = Sore; / Sirius = Ziuarel / Sori-el / Zori -el; (Zoare=Soare -----------------> ZI, ZIUA, zori, zari, zi, zare !!!!!!!!!!!!!!

Caru Mare = Ursa Majoris; etc.,

Deci numele zilelor saptamanii si poate chiar stuctura de 7 zile, este un adaos recent adus Culturii Romanesti !

Luniile anului de asemenea sunau altfel: Indrea (Indra/Andra), Gerar, Faurar, Ciresar, Cuptor, etc, conservate la albanezi !!!

De altfel luniile anului au aceleasi nume standard romane si la germanici, ugro-finezi, etc ! naughty.gif

QUOTE (tihomir @ May 8 2008, 11:28) *
Pater noster, qui es in caelis: sanctificétur nomen tuum; advéniat regnum tuum; fiat volúntas tua, sicut in caelo et in terra. Panem nostrum cotidiánum da nobis hódie; et dimítte nobis débita nostra, sicut et nos dimíttimus debitóribus nostris; et ne nos indúcas in tentatiónem; sed líbera nos a malo. Amen!

Varianta romaneasca e de prisos sa o reproduc, o stie oricine.

Oare conducatorii dacilor se numeau imparati? Ai romanilor asa se numeau si de la cuvantul latin "imperator" a dat in română "împărat". Oare dacii se inchinau lui Venus, Jupiter, Mercur sau Marte? Romanii da, si de la ei avem in română zilele saptamanii: vineri, joi, mercuri, marti. Oare dacii ziceau Duminicii ziua Domnului? Nu, romanii crestini o numeau asa si de acolo a dat in româna Duminica, adica Domenica, adica ziua Domnului.
Ca limba romana e o limba neolatina, apropiata de alte limbi neolatine.

Oare ?! -Pater, regnum, voluntas, sicut, et, terra, panem, cotidianum, nobis, hodie, et, dimitte, nobis, debita, sicut, et, dimittimus, debitoribus, et, ne, inducas (iucundam), tentationem, sed, libera, a, malo, amin !

-iata este plin de neologisme frantuzesti ori pur si simplu imprumuturi din latina clasica, in limba culta !!! laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Tata (nost), cari ii/ iesti in (ceriu) /vazduh, sinteasca'se numele tau, sa v/di'e stapania /regatul/ragea/voivodatul, etc, tau, hie/fie /bhie vrerea ta, pre cum/ asa/ase in/an vazduh si in/an /pa pemint/glie. Pita nosta obisnuita, zilnica, da-o/da noua azi/astazi, si iarta pacatele noste ase cum iertam si noi gresitilor nostri, si nu ne (duce) ispiti, ci ne mantuieste de cel rau.
Diogene
QUOTE (Cyber-sapiens @ May 9 2008, 10:55) *
Deci numele zilelor saptamanii si poate chiar stuctura de 7 zile, este un adaos recent adus Culturii Romanesti !

Da, imediat după anul 300. Și "duminică" și "Dumnezău" și "beserică" și "cruce", și "cărindar" și "câșlegi" și "sânziene" datează din aceeași perioadă.
Cyber-sapiens
QUOTE (Diogene @ May 9 2008, 10:11) *
Da, imediat după anul 300. Și "duminică" și "Dumnezău" și "beserică" și "cruce", și "cărindar" și "câșlegi" și "sânziene" datează din aceeași perioadă.

Eu stiu Dumnezo' --------> Stapanu' Stapanitorul /Domine+ zoon, Cel die sus; Zmau/Zmeu; Sintu'; Mosu'; batranu', Vetiu', etc.
Morosanul
QUOTE (benedetto @ May 9 2008, 01:30) *
PS: apropo, daca ne-ai putea reproduce si remarcile lui Strabo despre getii homosexuali ti-am fi indatorati.

Vezi ca inca esti bolnavior, de ce nu stai acasa ?
Pastilele acelea ti-au facut bine, ia-le in continuare, si mai vorbim wave.gif
florincroitoru
QUOTE (Diogene @ May 9 2008, 09:11) *

Chiar imediat?Așa 320....?Ar putea fi și 500? că e tot după 300.Trebuie neapărat spus "DUMNEZEU"? sau merge și "Dumnezău"? e zeu și forma feminină e zeiță sau zău feminin zînă ? Vine vorba asta cumva de la Diana ?
Cum ? Săptămîna și numele zilelor sînt răspîndite imediat după anul 300 ? De unde reiaese asta ?
TIHOMIR: Textul propus de tine nu dovedește nimic ,ba aș zice îți dai singur în cap.Ti-a scris clar Cyber: e plin de neologisme.NEOLOGISME vericule..... și tu nu te-ai prins. Păi ce facem ? Debităm mai departe diverse generalități.Hai cu un text latin să vedem osatura !Ți-am spus eu că nici nu ai că alea din latina clasică nu contează aici....sau vrei să încerci cu unu din ăla ?
tihomir
"Este de lămurit cum va fi apărut Pulpudeva în inima Bessiei"

Vai dar nu stie Sorin Olteanu ca tu ai descoperit deja cum a aparut, cica geto-daco-moesii au cucerit orasul respectiv, parca asa ziceai nu? Eu ti-am mai spus ca tu si alti dacomani aveti caracteristic faptul ca operati mai mult cu evenimente inchipuite decat cu cele dovedite.

tu prin dacoman intelegi "fiinte inferioare intelectual"

Nu am spus niciodata asta si nu ma consider superior intelectual nimanui, pentru mine un dacoman e un frustrat care trage cu dintii sa faureasca dacilor o istorie mai fabuloasa decat au avut in realitate. Cum nu exista izvoare si argumente istorice in favoarea lor, dacomanii incep sa le fabrice, constient sau subconstient.

e pa dracu.

E chiar asa. Tracii erau un popor oarecum apropiat de persi iar limba persana era din aceeasi ramura cu cea daca/traca. Adica pe undeva tracii si iranicii au avut stramosi comuni din care unii au plecat spre Iran iar ceilalti spre europa de sud-est. De fapt se vede din picturile si sculpturile antice ca tracii si persii purtau haine asemenatoare iar azi in kurdistan exista niste cantece foarte similare cu doina de la noi (daca gasesc ceva pe youtube o sa revin cu amanunte). In fine sonoritatea similara intre albaneza de azi si iraniana e un fapt, toate sunt indicii pentru o inrudire oarecum apropiata intre daci si iranici.

true. formularea mea e gresita. ai dat google si ai gasit formularea corecta.

Nu am nevoie sa dau google pentru asa ceva, am aprofundat si dupa liceu istoria (exclusiv din pasiune) si am avut suficient timp sa ma familiarizez cu termenul.

Textul propus de tine nu dovedește nimic ,ba aș zice îți dai singur în cap.Ti-a scris clar Cyber: e plin de neologisme.NEOLOGISME vericule.

Ce neologisme mai, "Tatal Nostru" e neologism sau cuvintele "imparat", "Dumnezeu", "inger" ori zilele saptamanii sunt neologisme? Hai nu plange dar cineva trebuia sa ti-o spuna: teoriile cu neromanizarea sunt praf, limba romana e o limba neolatina iar limba dacilor a disparut odata cu ultimul vorbitor al ei (undeva prin sec. V-VI zic eu), restul sunt povesti de adormit copiii.
Cyber-sapiens
QUOTE (florincroitoru @ May 9 2008, 11:31) *
Chiar imediat?Așa 320....?Ar putea fi și 500? că e tot după 300.Trebuie neapărat spus "DUMNEZEU"? sau merge și "Dumnezău"? e zeu și forma feminină e zeiță sau zău feminin zînă ? Vine vorba asta cumva de la Diana ?
Cum ? Săptămîna și numele zilelor sînt răspîndite imediat după anul 300 ? De unde reiaese asta ?
TIHOMIR: Textul propus de tine nu dovedește nimic ,ba aș zice îți dai singur în cap.Ti-a scris clar Cyber: e plin de neologisme.NEOLOGISME vericule..... și tu nu te-ai prins. Păi ce facem ? Debităm mai departe diverse generalități.Hai cu un text latin să vedem osatura !Ți-am spus eu că nici nu ai că alea din latina clasică nu contează aici....sau vrei să încerci cu unu din ăla ?

Da, sunt lucruri interesante Domnule Florin, pe care Latino-manii le trec cu vederea. cheers.gif

Diana = Ziana = Zana = Ziua;

Apoi Dumne/ domine + ZEUS -----------> amestec romano-grec; (in latina avem dei=zei !!!!!!!!!!!!!!!).

tihomir
Diana = Ziana = Zana = Ziua;

book=buca

Incearca rebusurile de cuvinte incrucisate, poate acolo ai talent.

in kurdistan exista niste cantece foarte similare cu doina de la noi (daca gasesc ceva pe youtube o sa revin cu amanunte).

Spune-mi ca asta nu seamana cu doinele ciobanesti de la noi:

http://www.youtube.com/watch?v=-xqQ2WxjSlY...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=WELdpYVDjxc...feature=related

si una de la noi:

http://www.youtube.com/watch?v=se_pqQini6U
florincroitoru
TIHOMIRE eu zic să corectezi ce ai scris măcar "mai fabulos" care e ca "nai uriaș".
-e adevărat că sînt dacomani frustrați,dar sînt și latinomani frustrați care vor să-i facă pe români descendenți de latini.
-tracii nu erau un popor ci mai multe.Nu erau apropiați de perși.
-folosești cuv iranic așa în general și asta poate fi ce vrei tu
-vorbești cu pereții? Cotele din cune sînt? Ultima e a mea.Ți-am mai spus să lași să se vadă din cine citezi. Am impresia că faci pe prostu apropo de neologisme.Era vorba așa : Tatăl nostru în limba latină.Ai spus că un român înțelege 80% din rugăciune dacă o aude în limba latină.Nu discut procentul,eu zic că exagerezi,dar cuvintele din Tatăl nostru latinesc le înțelege un român nu pt că acestea au rămas de la romani în românește ci pt că acestea există în românește fiind neologisme.Dacă comparăm cu Tatăl nostru în românește vedem că sînt alte vorbe și că osatura e cam diferită.Asta ți-a spus Cyber.
Da, zilele săptămînii sînt relativ noi; nu sînt rămase de la romani.Cuvîntul Dumnezeu e format în româneșterelativ tîrziu.Dacă vorbești de Tatăl nostru în latină arată osatura pe ce scrie acolo.
Îți spun pt ultima oară să te adresezi frumos cum fac și eu fără "nu plînge" și "teoriile cu neromanizarea sînt praf".Sînt praf că zici tu; deocamdată nu ai arătat nimic cu osatura aia,doar că în Tatăl nostru latinesc nu e osatura românească.

QUOTE (tihomir @ May 9 2008, 12:23) *
book=buca
Incearca rebusurile de cuvinte incrucisate, poate acolo ai talent.

Diana = Ziana=Zana etc. L-ai citat pe Cyber.Anunță măcar în răspunsuri cu cine vorbești că așa vorbind cu pereții ai mereu dreptate dar eu zic că nu e bine.
Etimologia arătată de Cyber e din sec 19 (nu mai rețin a cui).O susținea vehement și George Pruteanu. Eu am susținut că "zău" și "zînă" (există și interșecție) nu pot fi de la Diana.Iar formele "zeu" "zeiță" sînt forme tîrzii existînd doar în limba literară.
criztu
QUOTE (tihomir @ May 9 2008, 11:57) *
Vai dar nu stie Sorin Olteanu ca tu ai descoperit deja cum a aparut, cica geto-daco-moesii au cucerit orasul respectiv, parca asa ziceai nu? Eu ti-am mai spus ca tu si alti dacomani aveti caracteristic faptul ca operati mai mult cu evenimente inchipuite decat cu cele dovedite.

tu te comporti gresit cel putin in discutia asta cu Pulpudeva. in loc sa combati argumentul cu argument, tu incerci sa iti enervezi si discreditezi oponentul. asta numesc io "trolism, flaming". tu esti pe cale sa te situezi singur in afara "problemei", cu o opinie depasita, scarbit de "cat de prosti sunt astia" si cu o atitudine "la draq cu toate" deadtongue.gif

pentru mine un dacoman e un frustrat care trage cu dintii sa faureasca dacilor o istorie mai fabuloasa decat au avut in realitate. Cum nu exista izvoare si argumente istorice in favoarea lor, dacomanii incep sa le fabrice, constient sau subconstient.

uite, aici te scoti singur din problema. nu ai argumente istorice. ai decis deja ca tablitele dacice sunt false, si n-ai cautat sa afli mai multe. io am ramas cu o ureche ciulita, si am realizat un pas in fatza, cel cu tamgas sarmate. fara florin croitoru care a facut atata discutie pe ele, nu as fi facut legatura. S.Olteanu cu "hieroglifele, si chinezestile si arabele" lui, chiar daca e f. in tema pe subiectul Bessi-Daci, e 0 pe subiectul Sarmati-Daci, cred ca nu are idee ce e aia tamgas.

se vede din picturile si sculpturile antice ca tracii si persii purtau haine asemenatoare

persoman laugh.gif uite-te la incaltarile acestui prisoner dac

si uite principiul neschimbat pana in ziua de azi, cu toata "romanizarea" despre care inca nici tu nici io nu avem o imagine clara.

mai multe unghiuri aici http://mateilaudoniu.blogspot.com/2007_07_01_archive.html

Nu am nevoie sa dau google pentru asa ceva, am aprofundat si dupa liceu istoria (exclusiv din pasiune) si am avut suficient timp sa ma familiarizez cu termenul.

well, stay open minded, cere surse, nu mai lua de buna tot ce nascoceste propaganda unora si altora, asta cu Pulpudeva din Philippopolis se califica cu succes la propaganda, tine minte ca bulgarii nu is asa de mandri de mostenirea lor dacica, ma si ia risul cand vad ce nume au bulgarii "Duridanov, Dacev" (Duras, dac)
tihomir
uite, aici te scoti singur din problema. nu ai argumente istorice. ai decis deja ca tablitele dacice sunt false, si n-ai cautat sa afli mai multe. io am ramas cu o ureche ciulita, si am realizat un pas in fatza, cel cu tamgas sarmate. fara florin croitoru care a facut atata discutie pe ele, nu as fi facut legatura. S.Olteanu cu "hieroglifele, si chinezestile si arabele" lui, chiar daca e f. in tema pe subiectul Bessi-Daci, e 0 pe subiectul Sarmati-Daci, cred ca nu are idee ce e aia tamgas.

Ne pierdem timpul, cei care le sustin veridicitatea ar trebui sa dovedeasca faptul ca sunt veritabile, nu invers. Afara de alfabetul grec toate celelalte sunt inventate si lipsite de originalitate (daca ar fi existat asa ceva s-ar mai fi gasit si in alte artefacte iar despre tamgas ma faci sa rad, nu seamana cu scrierea araba sau hieroglifica), e treaba ta daca iti place sa te minti singur, eu am oroare de falsuri, mi-e scarba de ele.

si uite principiul neschimbat pana in ziua de azi, cu toata "romanizarea" despre care inca nici tu nici io nu avem o imagine clara.

Ce treaba are asta cu ce am spus eu? Am zis vreodata ca de la daci nu a ramas absolut nimic? Vorbeam de altceva aici, nu de etnografie, costume populare sau basme batranesti.
Am spus ca imbracamintea dacilor era similara cu cea a persilor, asa apar in reprezentarile grefice contemporane:

Prizonier part:

Iconografie mithraica (religia lui Mithra isi avea originea in regiunile persilor, se observa hainele "iranice" ale personajelor).
benedetto
QUOTE (criztu @ May 9 2008, 14:42) *
persoman laugh.gif uite-te la incaltarile acestui prisoner dac

converse all star

QUOTE (florincroitoru @ May 9 2008, 14:41) *
-e adevărat că sînt dacomani frustrați,dar sînt și latinomani frustrați care vor să-i facă pe români descendenți de latini.

florinele draga, n-ai inteles subiectul.
Nu exista un corespondent lui dacoman in randul celor care afirma latinitatea limbii rom^nesti.

Latinitatea limbii este o mancare de peste, antropomorfologia este alta mancare de peste.
De fapt sunt doua meniuri diferite.

Genele vorbitorilor de latina in imperiul roman erau foarte pestrite. Ca si la americani existau tot felul de rase,
existau tot felul de etnii, de triburi care vorbeau limba latina. Bineinteles ca vulgul vorbea o limba diferita de cea
a indivizilor educati, ca si astazi, un individ needucat din Rom^nia vorbeste de multe ori o limba pe care nu o intelegi
(datorita fonetismului dar si a muscarii din lexic si a ignorarii legilor sintactice si morfologice).

In spatiul balcanic vorbitorii de latina (fie ea vulgara) erau pestrit din punct vedere genetic.
Nu uita, semiti, asiaticii dar si africanii sunt cel mai bine reprezentati in Balcani (inclusiv Romania) prin gene
decat in orice alt loc din Europa.

Vali29
QUOTE (benedetto @ May 9 2008, 17:35) *
In spatiul balcanic vorbitorii de latina (fie ea vulgara) erau pestrit din punct vedere genetic.
Nu uita, semiti, asiaticii dar si africanii sunt cel mai bine reprezentati in Balcani (inclusiv Romania) prin gene
decat in orice alt loc din Europa.

Te referi la limba sau la structura genetica? huh.gif

Italia stiam ca e cea mai "pestrita" la gene cat si la dialecte.
florincroitoru
Ba pardon Tihomire,ai o mare greșeală: nicăieri acuzatul nu trebuie să-și dovedească vinovăția și nicicineva care arată o plăcuță dacică nu trebuie să dovedească autenticitatea ei.Cine spune că sînt false acela trebuie să dovedească acest fals.Practic academicianul Vulpe care e și șeful lui Sorin Olteanu și acesta din urmă sînt datori să dovedească falsul.S O a făcut acest lucru; a scris pe saitul lui motivele pt care el consideră că plăcuțele sînt false; numai că nu e convingător.Nici măcar nu a reușit să citească una plăcuță dl lingvist.
Lămurește-mă cu osatura din Tatăl nostru în latină.Unde se vede osatura românească acolo?Ai remarcat ce a spus Cyber ?
Benedeto: după mîrlănia din răspunsul tău trecut adresat mie,cred că nu mai e cazul să purtăm vreo conversație.
Reclama
Am verificat si e pe bune! La job.ro se dau super premii: 8 Sony Vaio, 8 HTC-uri cu Windows si GPS si 16 iPod-uri Nano de 8Gb.
Si culmea, daca le spui si prietenilor tai ai sanse mai mari de castig
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.