QUOTE (tihomir @ May 7 2008, 21:53)

Acum cateva posturi am avut niste contre cu Marcus pe tema acelor localitati, a denumirilor mai exact, in articolul cu pricina al lui Sorin Olteanu (din care Marcus a tras niste concluzii aiurea) ideea era ca toponimele "dacice" din Balcani sunt noi, date de romani sau de daci romanizati dar care au pastrat forma dacica de denumire a localitatilor (cu "dava"). Adica acele cetati, pulpudeva de exemplu, nu s-au numit asa decat dupa ce romanii le-au "dacizat", asa cum in Ardeal ungurii au "germanizat" sau "latinizat" o multime de localitati.
Burebista a stapanit prin forma teritorii intinse dar asta nu are o legatura cu etnia populatiilor din acele teritorii, de obicei forma de dominatie se baza pe plata unui tribut de catre acele tinuturi, nu vad relevanta.
Scuze, n-am urmarit discutia aia, dar ma intreb de ce ar da romanii niste nume dacice unor localitati acolo, iar daca erau date de daci, chiar si romanizati, e clar ca ei traiau acolo, iar provincia romana Moesia era denumita dupa numele tribului geto-dacic al moesilor / misilor, deci nu e nicio noutatate ca dacii traiau si la sud de Dunare, pe un teritoriu ce facea parte din cel stapanit de Burebista
QUOTE (ego_zenovius @ May 7 2008, 22:12)

tine-o tot asa si mai apoi ai sa te miri de ce te ironizeaza lumea. e ca si cum ai spune ca vietnamezii s-au batut cu americanii in vietnam nu pentru a-si apara tara ci pentru a cuceri america.
Ei, chiar asa, sunt ironizat acum, nu stiu cum o sa pot dormi la noapte. Si eu care ma necajeam atat ca a pierdut Steaua campionatul, vad ca am probleme mult mai mari acum
. Cat despre comparatia ta
, e complet aiurea. Mai intrebat mai sus din ce carti am invata istorie, pot sa te intreb si eu acelasi lucru, dar mai mult despre logica ? Getii si macedonenii aveau o "granita" apropiata, cele doua popoare ( la fel si tracii si elenicii ) se cam intalneau pe acolo, si era normal in acele vremuri ca mai devreme sau mai tarziu sa se lupte pentru dominatie in zona, mai ales ca macedonenii doreau controlul asupra cetatilor grecesti de la Marea Neagra, iar ca sa ajunga acolo pe pamant, trebuiau sa treaca taman prin teritoriul getilor.
QUOTE (ego_zenovius @ May 7 2008, 22:48)

nu crezi ca un stat care se dezintegreaza odata cu moartea liderului nu prea isi merita numele? vezi "imperiul" lui atila.
Statul dac s-a rupt in mai multe parti, nu a disparut precum "imperiul" lui Atila, si nici dacii nu au disparut din istorie dupa Burebista. Oricum argumentele "ironice" cu care incerci tu sa combati teoria unei populatii dacice influente in Europa, sunt de toata ....... ironia, ca sa zic asa sa nu-mi iau iarasi "warn".
QUOTE (tihomir @ May 7 2008, 22:54)

Astea erau standardele atunci, ce vrei. Am spus doar ca in vremea lui Burebista teritoriul intre Dunare si muntii Balcani a fost controlat efectiv de daci, atat si nimic mai mult. Desigur statul lui Burebista a fost unul efemer dar astea erau standardele in lumea barbara, nici regatele celtice sau germanice nu erau mai breze.
Nici nu prea se pot face comparatii intre regatul lui Burebista, si cele celtice sau germanice ( daca chiar au existat la acestia regate in adevaratul sens ).