Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64

Cyber-sapiens

QUOTE (Vali29 @ May 1 2008, 21:58) *
Nici eu laugh.gif

Am vazut niste porkerii pe aici de...

Unii merg pe firul lingvistic si ajung in mlastina de multe ori, dar, cateodata poate sa ofere si lucrul asta niste raspunsuri. Sa zicem; in proportie de 15% si nu indraznesc sa zic mai mult.
Satelitii ce graviteaza in jurul romaniei, sunt un bun exemplu de; divide et impera.
Chiar daca avem slavi in sud, sud-vest, asta nu inseamna ca ei sunt fratii celor ce au mult, si nici chiar astia nu sunt ce vor domniile lor a fi.

Sa ajutam oamenii cu niste hartulii.

http://www.dnaheritage.com/masterclass2.asp

Fugi cu mouse-ul pe I, caci asta ne intereseaza.
http://www.dnaheritage.com/snptree.swf

De fapt ne intereseaza si R1a (reexpansion from the balkan area), si chiar si celelalte, insa geneticul nu rezolva lucruriile deoarece Dacii au asimilat celti, iranici, romani, slavi si turanici ! wink.gif

Limba este esentiala asadar in masura foarte mare !

ROSU - zona artefactelor daco-traco-cimero-frigiene.
ALBASTRU - Dacia lui Burebista.
Cyber-sapiens
maps

Sylvestru
QUOTE (Cyber-sapiens @ May 1 2008, 15:19) *
Altceva am vrut sa spun !

O parte importanta a lexicului rus si nu doar slav, este considerat de origine Latina ori romaneasca, insa ma indoiesc ca Romanii ori românii, au ajuns pana in mlastiniile Pripeatului si Mazuriei, Pomeraniei, exact in momentul formarii slaviilor (-300), astfel cred ca vorbim despre un substrat PROTO-DACIC !

De asemenea si in cazul unei parti din lexicul Lituanian, tot Romanii au fost facuti raspunzatori, desi acest lucru nu a fost probat niciodata !

Avem in schimb povesti fantastice despre fugari romani, adversari ai lui Caesar, care au ajuns in nordul Germaniei, despre Vlahi plecati cu sorcova pana in Lituania si mai departe, etc. ! naughty.gif

Suntem dati in p_zda mamii nostre de rom^ni! Nu numai ca latinii se trag de aici dar suntem si stramosii slavilor!

Dar halatu' cate era? Scump doamna, scump! Dincolo era mai ieftin...
lupu2
QUOTE (criztu @ May 1 2008, 18:37) *
uite ce scrie linkul tau din chiar primul articol : Getica - "româna este sau ar putea fi limba primordială a Europei". daca nu e clar cat de rasucita e afirmatia asta: zeci de mii de oameni se chine pe serioase de vreo 200 de ani sa cartografieze evolutia limbilor popoarelor, se ajunge la identificarea etapelor istorice, ia sa vad daca le stiu pe de rost:
4000bc - PIE (proto indo europeana)
2000bc - IE (indo europeana)
1200bc - latina si traca si altele
100ad - latina vulgata se lupta cu daca
550ad - proto-romaneasca se lupta cu slava
800ad - romaneasca

este o afirmatie cauzatoare de consternare sa zici "romaneasca (800ad) ar putea fi primordiala (4000bc)."

cum iti explici ca in Balcani , pe o suprafata cat a Frantei exista: Bulgari, Serbi, Romani si Aromani, Armeni, Greci, Turci, Albanezi, Sloveni, Macedoneni, Croati, Bosniaci, Unguri, Austrieci, Italieni, Romi + inca pe-atatea minoritati etnice obscure ale caror limbi se sting (gotica inca se vorbea in sec 16 cica prin balcani).

asta poate foarte bine sa insemne ca proto-romanii traiau intr-o arie restransa(adica opus lui "raspanditi"), in numar foarte mic(adica opus lui "numerosi"), si dupa ce limba s-a cristalizat in proto-romaneasca(550ad) sau romaneasca(800ad), au inceput sa se inmulteasca si raspandeasca in Romania.

Hmm, nu sunt sigur unde scrie aia, poate n-am citit eu tot. Oricum, din ce am citit, se spune ca rom^na se trage direct din vechea proto sau indo europeana, sau mai exact este chiar acea limba, asa cum a evoluat ea de-a lungul timpului, in timp ce alte limbi europene sunt mladite ale acesteia, care au evoluat si ele, poate in alte "directii", sau sub alte influente. Cat despre Balcani si Franta, cred ca tu cam incurci lucrurile. Una la mana, noi nu prea suntem in Balcani, dar sa zicem ca tu te referi la ceva de genul Balcani=estul Europei. Eu m-am referit la faptul ca, intr-un teritoriu in care se vorbeste o limba romanica ( franceza, sa zicem ) exista mai multe dialecte, neinteligibile intre ele, desi romanii propriuzisi au stapanit acolo o perioada mult mai lunga de timp decat la noi. Asta comparativ cu rom^na ( arom^na, megleno si istro-rom^na sunt de fapt parte a aceleiasi proto-rom^ne, dar din cauza invaziei acelor popoare de care amintesti tu, s-au rupt evolund in timp separat, desigur ) care este unitara. Nu vorbim de ce popoare locuiesc acuma acele teritorii, ci strict de limbile zise romanice vorbite. Si in Franta sunt germani, marocani, algerieni, zeci de natii de africani, basci, spanioli, romi etc. Dar nu vad legatura. Cat despre proto-romanii ce traiau intr-o arie restransa, si apoi s-au inmultit peste masura, sa fim seriosi. Nu cumva erau ei doar niste ciobani veniti din Albania tongue.gif ? De ce nu s-au inmultit slavii de aici, sau ungurii, sau pecenegii, sau bulgarii, sau albanezii sau cumanii si s-au inmultit taman romanii ?
Sylvestru
QUOTE (lupu2 @ May 2 2008, 16:02) *
Cat despre Balcani si Franta, cred ca tu cam incurci lucrurile. Una la mana, noi nu prea suntem in Balcani, dar sa zicem ca tu te referi la ceva de genul Balcani=estul Europei. Eu m-am referit la faptul ca, intr-un teritoriu in care se vorbeste o limba romanica ( franceza, sa zicem ) exista mai multe dialecte, neinteligibile intre ele, desi romanii propriuzisi au stapanit acolo o perioada mult mai lunga de timp decat la noi.

1. Romania este in Balcani oricat am incerca noi s-o dam cotita. A propos, care ar fi dupa tine granita Peninsulei Balcanice, definita geografic? [caci o definitie politica [cum ar fi granitele nationale] a unui fapt geografic nu prea este in regula...]

2. Franceza nu prezinta dialecte neinteligibile reciproc - in orice caz nu mai prezinta. In Franta, pe de alta parte se vorbesc cel putin doua limbi romanice: franceza si occitana.

3. Si limba rom^na prezinta dialecte - in afara de dialectul daco-roman, cel mai reprezentativ numeric este dialectul arom^n. Gradul de inteligibilitate intre cele doua dialecte este destul de redus ceea ce ar putea muta dialectul arom^n in categoria limbilor distincte. [Aici nici linquistii nu reusesc sa se puna de acord - de unde un dialect devine o limba?]

4. Nu trebuie sa se traga concluzii gresite comparand mere cu pere - avand in vedere ca Franta este dubla ca intindere fata de Rom^nia dar comparabila cu teritoriile in care se vorbeste limba rom^na cu dialectele ei [Rom^nia, Macedonia, Moldova, etc.]
lupu2
QUOTE (Sylvestru @ May 2 2008, 17:36) *
1. Romania este in Balcani oricat am incerca noi s-o dam cotita. A propos, care ar fi dupa tine granita Peninsulei Balcanice, definita geografic? [caci o definitie politica [cum ar fi granitele nationale] a unui fapt geografic nu prea este in regula...]

2. Franceza nu prezinta dialecte neinteligibile reciproc - in orice caz nu mai prezinta. In Franta, pe de alta parte se vorbesc cel putin doua limbi romanice: franceza si occitana.

3. Si limba rom^na prezinta dialecte - in afara de dialectul daco-roman, cel mai reprezentativ numeric este dialectul arom^n. Gradul de inteligibilitate intre cele doua dialecte este destul de redus ceea ce ar putea muta dialectul arom^n in categoria limbilor distincte. [Aici nici linquistii nu reusesc sa se puna de acord - de unde un dialect devine o limba?]

4. Nu trebuie sa se traga concluzii gresite comparand mere cu pere - avand in vedere ca Franta este dubla ca intindere fata de Rom^nia dar comparabila cu teritoriile in care se vorbeste limba rom^na cu dialectele ei [Rom^nia, Macedonia, Moldova, etc.]

In primul rand, scuzele mele, m-am referit la occitana ca la un dialect al francezei, dar ai dreptate. Cat despre dialectele sudice ale rom^nei, eu spun ca acestea nu ar fi existat, daca nu ar fi existat aparitia popoarelor migratoare, si chiar preluarea puterii in imperiul roman de rasarit de catre grecofoni. Asta a produs niste falii in masa daco-romana, astfel in cat, izolati, unii dintre daco-romani au evoluat separat de marea masa ( numita acum vorbitoare a dialectului daco-rom^n ), dezvoltand acele trei dialecte sudice, dar toate aceste 4 dialecte ale rom^nei au evoluat dintr-o singura limba proto-rom^na, sau daco-romana. Asta in timp ce in celelalte tari unde se vorbesc limbi romanice ( si care nu au un teritoriu mult mai mare decat cel unde se vorbeste dialectul daco-rom^n singur, - Romania, Rep. Moldova, parti din Ucraina, Ungaria, Serbia si Bulgaria ), desi au fost mai mult timp stapanite de imperiu, si nu au suferit migratii care sa dizloce si sa desparta populatiile vorbitoare ale acelor limbi romanice, au aparut atat limbi diferite, cat si dialecte ale acelor limbi, neinteligibile intre ele. Cum poti explica de ex. cazul Italiei, unde exista atatea dialecte, unele apropiate geografic, dar de asemenea neinteligibile intre ele, desi teoretic acolo este centrul, radacina limbii latine ? Cat despre definitia geografica a peninsulei balcanice, as spune ca aceasta s-ar opri la nord la Dunare.
tihomir
si nu au suferit migratii care sa dizloce si sa desparta populatiile vorbitoare ale acelor limbi romanice, au aparut atat limbi diferite, cat si dialecte ale acelor limbi, neinteligibile intre ele. Cum poti explica de ex. cazul Italiei, unde exista atatea dialecte, unele apropiate geografic, dar de asemenea neinteligibile intre ele, desi teoretic acolo este centrul, radacina limbii latine ?

Care ar fi acele zone din imperiu care nu au suferit migratii cum spui tu? Si acum exista regiuni in vest numite "burgundia" (unde s-au asezat burgunzii), "andaluzia" (unde s-au asezat vandalii si mai tarziu maurii), "lombardia" de la lombarzi (sau longobarzi) si asa mai departe. Apoi in Italia de azi in antichitate traiau mai multe popoare care s-au romanizat si au dezvoltat limbi romanice separat (si acum in Sicilia si Calabria mai exista minoritari greci de pe vremea Greciei Mari), am mai vorbit despre situatiile diferite de acolo. Popoare diverse, romanizandu-se, formeaza limbi diverse dupa romanizare, si in rasarit dacii au format limba romana dupa romanizare, iar ilirii, limba dalmata.

Diogene
QUOTE (lupu2 @ May 2 2008, 16:02) *
Oricum, din ce am citit, se spune ca rom^na se trage direct din vechea proto sau indo europeana, sau mai exact este chiar acea limba, asa cum a evoluat ea de-a lungul timpului, in timp ce alte limbi europene sunt mladite ale acesteia, care au evoluat si ele, poate in alte "directii", sau sub alte influente.

Limba română are anumite caracteristici preluate se pare direct din limba mamă indo-europeană, așa cum alte limbi au alte caracteristici, păstrate tot de acolo. A spune că româna este cea mai arhaică limbă indo-europeană aduce a manie dacomană.

Însă acele caracteristici direct-indo-europene, care se aplică unor cuvinte aparent de origine latină, lovesc frontal în ipoteza romanizării prin simpla preluare și adaptare a limbii latine. Ar fi fost o coincidență inadmisibilă ca dacii să preia niște cuvinte evoluate din limba latină și să lea dea o formă arhaică, pe care ar fi avut-o ele tocmai la despărțirea cu milenii în urmă din limba mamă, indo-europeană. Mult mai simplu ar fi să spunem că acei care se aflau sub influența limbii latine vorbeau o limbă apropiată de limba latină, care evoluase paralel cu latina și aveau cuvinte relativ comune, dar pe care le transformaseră diferit de-a lungul secolelor și mileniilor, unele păstrându-se și în româna de azi. Cei pe care îi bănuim că vorbeau o limbă străromanică în bazinul Dunării de Mijloc și în bazinul Dunării de Jos sunt celții și ilirii. Dacă ținem seama și de aria mai largă de răspândire și de amestecul "om la om" cu traco-geto-dacii, atestat arheologic, ne ducem imediat cu gândul la celții veniți din aceeași arie în care au plecat și occitanii, "volcii" din sudul Franței.
Vali29
Ce parere aveti de...

There is strong evidence that Swedish predecessors were migratory Thracians, an aggressive refugee "boat-people" who first came from the ancient city of Troy...

http://www.osterholm.info/swedes.html
http://www.osterholm.info/thracian.html

In felul asta se explica si raspandirea haplogrupului I, cat si ce a spus nenea Herodot.
photo.gif
Cyber-sapiens

QUOTE (Diogene @ May 2 2008, 22:45) *
Limba română are anumite caracteristici preluate se pare direct din limba mamă indo-europeană, așa cum alte limbi au alte caracteristici, păstrate tot de acolo. A spune că româna este cea mai arhaică limbă indo-europeană aduce a manie dacomană.

Însă acele caracteristici direct-indo-europene, care se aplică unor cuvinte aparent de origine latină, lovesc frontal în ipoteza romanizării prin simpla preluare și adaptare a limbii latine. Ar fi fost o coincidență inadmisibilă ca dacii să preia niște cuvinte evoluate din limba latină și să lea dea o formă arhaică, pe care ar fi avut-o ele tocmai la despărțirea cu milenii în urmă din limba mamă, indo-europeană. Mult mai simplu ar fi să spunem că acei care se aflau sub influența limbii latine vorbeau o limbă apropiată de limba latină, care evoluase paralel cu latina și aveau cuvinte relativ comune, dar pe care le transformaseră diferit de-a lungul secolelor și mileniilor, unele păstrându-se și în româna de azi. Cei pe care îi bănuim că vorbeau o limbă străromanică în bazinul Dunării de Mijloc și în bazinul Dunării de Jos sunt celții și ilirii. Dacă ținem seama și de aria mai largă de răspândire și de amestecul "om la om" cu traco-geto-dacii, atestat arheologic, ne ducem imediat cu gândul la celții veniți din aceeași arie în care au plecat și occitanii, "volcii" din sudul Franței.

De ce nu-i accepti si pe Traci si Daci alaturi de celti si iliri, caci cu toata Iranizarea acestora, ei raman un popor distinct de Iranici cum ateste si grecii antici si artefactele (Tracii stau la baza formarii Iraniciilor, a Celtilor, Ilirilor, etc).

Nu-mi spune ca nu stii nimic despre bronzul Tracic si expansiunea acestui areal cultural-arheologic pana in Franta, ori de Cultura Liniara si mai veche si care si aceasta s-a extins de la Volga pana la Pirinei !

De asemenea Halstattul Dacic (-1200 BC) s-a extins din zona vest tracica spre Austria si in est spre M.Caspica !!!

Ca mai apoi (-500 / -100 BC), Celtii au intensificat prelucrarea fierului, la fel si sarmatii, este cu totul altceva !

Eu zic sa nu vorbim gogosi si sa recunoastem ce este de recunoscut si abia mai apoi sa incercam sa mergem mai departe !

De unde avem "OCH"=OCHI in Olandeza ?! naughty.gif

Vreau pareri !
Diogene
QUOTE (Cyber-sapiens @ May 3 2008, 08:08) *
De ce nu-i accepti si pe Traci si Daci alaturi de celti si iliri, caci cu toata Iranizarea acestora, ei raman un popor distinct de Iranici cum ateste si grecii antici si artefactele (Tracii stau la baza formarii Iraniciilor, a Celtilor, Ilirilor, etc).

Nu-mi spune ca nu stii nimic despre bronzul Tracic si expansiunea acestui areal cultural-arheologic pana in Franta, ori de Cultura Liniara si mai veche si care si aceasta s-a extins de la Volga pana la Pirinei !

De asemenea Halstattul Dacic (-1200 BC) s-a extins din zona vest tracica spre Austria si in est spre M.Caspica !!!

Ca mai apoi (-500 / -100 BC), Celtii au intensificat prelucrarea fierului, la fel si sarmatii, este cu totul altceva !

Eu zic sa nu vorbim gogosi si sa recunoastem ce este de recunoscut si abia mai apoi sa incercam sa mergem mai departe !

Eu zic să dai artefactele la spate atunci când avem observații lingvistice scrise. Bronzul tracic nu ne spune nimic despre felul în care vorbeau tracii. Sarmații ăia pe care îi tot îi bagi în față proveneau din Sarmația (Ucraina de azi), dar nu e sigur că erau toți iranici, putea fi tot așa de bine și strămaghari, străalbanezi și ceva străkhazari turcici. Doar când avem observații lingvistice clare și competente, precum sunt cele ale lui Ovidiu despre limba geților, sau ale unui contemporan al lui Ovidiu despre limba din Pannonia, putem să fim siguri. Denumirile etnice sunt confuze, cel mai adesea sunt confundate cu noțiunea de locuitor al teritoriului numit astfel de mai demult (așa sunt "dacii" de la sud de Dunăre, așa sunt "sarmații" sau "sciții", sau "geții" - goți din Geția, etc.). Arheologia stabilește zone teritoraile care prezintă anumite aspecte spirituale în artefacte, însă eu nu voi crede niciodată că toți reprezentanții culturii Chernyakhov (Ucraina și România inclusiv Moldova) vorbeau nemțește. Este puțin probabil că uniformizărilor arheologice să le corespundă uniformizări lingvistice. Astăzi limbile ar fi fost mult mai puține. Lumea triburilor de la începutul primului mileniu era foarte pestriță și foarte agitată. Deși densitatea demografică era foarte mică (sub 1-2 locuitori pe k.m.p.) migrațiile favorizau propagarea anumitor inovații și stiluri materiale pe un anumit teritoriu de la un trib la altul. Limbile însă erau mult mai conservatoare. Ele nu se puteau transmite ca un sporadic schimb de oale.
Cyber-sapiens
QUOTE (Diogene @ May 3 2008, 08:50) *
Eu zic să dai artefactele la spate atunci când avem observații lingvistice scrise. Bronzul tracic nu ne spune nimic despre felul în care vorbeau tracii. Sarmații ăia pe care îi tot îi bagi în față proveneau din Sarmația (Ucraina de azi), dar nu e sigur că erau toți iranici, putea fi tot așa de bine și strămaghari, străalbanezi și ceva străkhazari turcici. Doar când avem observații lingvistice clare și competente, precum sunt cele ale lui Ovidiu despre limba geților, sau ale unui contemporan al lui Ovidiu despre limba din Pannonia, putem să fim siguri. Denumirile etnice sunt confuze, cel mai adesea sunt confundate cu noțiunea de locuitor al teritoriului numit astfel de mai demult (așa sunt "dacii" de la sud de Dunăre, așa sunt "sarmații" sau "sciții", sau "geții" - goți din Geția, etc.). Arheologia stabilește zone teritoraile care prezintă anumite aspecte spirituale în artefacte, însă eu nu voi crede niciodată că toți reprezentanții culturii Chernyakhov (Ucraina și România inclusiv Moldova) vorbeau nemțește. Este puțin probabil că uniformizărilor arheologice să le corespundă uniformizări lingvistice. Astăzi limbile ar fi fost mult mai puține. Lumea triburilor de la începutul primului mileniu era foarte pestriță și foarte agitată. Deși densitatea demografică era foarte mică (sub 1-2 locuitori pe k.m.p.) migrațiile favorizau propagarea anumitor inovații și stiluri materiale pe un anumit teritoriu de la un trib la altul. Limbile însă erau mult mai conservatoare. Ele nu se puteau transmite ca un sporadic schimb de oale.

Stiu ce te deranjeaza, pui accentul pe familiile SATEM /CENTUM !

Daca nu gresesc GERMANA nu prea are treaba cu LATINA si limbiile Romanice, desi ambele ramuri fac parte din familia CENTUM, in schimb Germana impartaseste un lexic comun cu Slava !

Rog toti participantii la Forum sa isi dea cu parerea despre ce inseamna inrudirea Satem /Centum, in perspectiva GERMANEI "inrudita" cu LATINA, desi ele nu au nici in clin nici in maneca una cu alta ! naughty.gif
lupu2
QUOTE (Cyber-sapiens @ May 3 2008, 15:12) *
Stiu ce te deranjeaza, pui accentul pe familiile SATEM /CENTUM !

Daca nu gresesc GERMANA nu prea are treaba cu LATINA si limbiile Romanice, desi ambele ramuri fac parte din familia CENTUM, in schimb Germana impartaseste un lexic comun cu Slava !

Rog toti participantii la Forum sa isi dea cu parerea despre ce inseamna inrudirea Satem /Centum, in perspectiva GERMANEI "inrudita" cu LATINA, desi ele nu au nici in clin nici in maneca una cu alta ! naughty.gif

Sa nu mai vorbim ca si greaca este centum, ca si germana, iar aici asemanarile sunt si mai putine. Plus de asta, multe din limbile moderne ale Europei sunt "creatii" mai recente, din evul mediu ( chiar si greaca de acum ), sau chiar dupa, impuse de sus in jos, astfel incat chiar in vest e o situatie incurcata rau, cu limbi oficiale impuse de sus care se invata la scoala ( si nu acasa unde se vorbeste un dialect diferit ) pentru ca toti sa se inteleaga intre ei ( Germania, Italia, Franta ), sau cu tari in care se vorbesc mai multe limbi in cadrul aceluiasi popor ( belgieni, elvetieni, britanici )
Cyber-sapiens
QUOTE (lupu2 @ May 3 2008, 16:17) *
Sa nu mai vorbim ca si greaca este centum, ca si germana, iar aici asemanarile sunt si mai putine. Plus de asta, multe din limbile moderne ale Europei sunt "creatii" mai recente, din evul mediu ( chiar si greaca de acum ), sau chiar dupa, impuse de sus in jos, astfel incat chiar in vest e o situatie incurcata rau, cu limbi oficiale impuse de sus care se invata la scoala ( si nu acasa unde se vorbeste un dialect diferit ) pentru ca toti sa se inteleaga intre ei ( Germania, Italia, Franta ), sau cu tari in care se vorbesc mai multe limbi in cadrul aceluiasi popor ( belgieni, elvetieni, britanici )

Nu stiu daca Greaca este mai diferita de Germana decat Latina, insa evident Greaca este apropiata de Latina !

Gr. --------- Lat. ------ Ro.

Brachion - Brahium - Brat

Insa pentru expresii : Cali mera = buna ziua si / Cali spera = Buna seara; cred ca deja este prea mult !!!
lupu2
QUOTE (Diogene @ May 2 2008, 23:45) *

Hmm, sub umbrela "celtilor" au existat o gramda de triburi, astfel incat in vest unii nici nu mai considera celtii in intregul lor ca un popor, ci ca popoare diferite, galii, ibericii, cei din Britania, etc, ba chiar sunt confuzii asa ca unele triburi sunt considerate ba celtice, ba germanice. Sunt foarte sigur ca "celtii" ajunsi pe aici au fost fie asimilati, fie exterminati, fie erau de fapt cam aceiasi cu geto-dacii.

QUOTE (Cyber-sapiens @ May 3 2008, 17:38) *
Nu stiu daca Greaca este mai diferita de Germana decat Latina, insa evident Greaca este apropiata de Latina !

Gr. --------- Lat. ------ Ro.

Brachion - Brahium - Brat

Insa pentru expresii : Cali mera = buna ziua si / Cali spera = Buna seara; cred ca deja este prea mult !!!

Da, greaca veche era destul de apropiata de latina. Oricum, dupa parerea mea, cam toate limbile din zona erau mult mai apropiate intre ele, latina, greaca, frigiana, traca ( si / sau geto-daca ), ilira, limbile celtice, chiar si germanice sau iranice
Diogene
QUOTE (lupu2 @ May 3 2008, 16:43) *
Sunt foarte sigur ca "celtii" ajunsi pe aici au fost fie asimilati, fie exterminati, fie erau de fapt cam aceiasi cu geto-dacii.

Fapt este că astăzi vorbim o limbă care după spusa lui Daicoviciu este latina locului și timpului nostru. Chiar dacă nu am vorbit niciodată "latina vulgata", asemănarea cu latina rămâne enormă. Și este un fapt că limbile sarmată și getă nu aveau nici clin, nici mânecă cu latina.

Și chestia aia cu asimilarea celților de la Budapesta, Belgrad sau Sofia de către geto-daci este o dovadă de ignoranță crasă. Celții dunăreni au devenit toți romani de elită. Datorită lor au cam dispărut ulterior bărbații din Dacia Veche, cum spune cronicarul. Și-au lăsat diplomele de veterani pe la Gherla și peste tot.

Arheologii spun că a fost o scurtă perioadă, un secol - două -, înainte de creștinare, când au practicat incinerarea în stil roman, că nu ar fi o legătură între înhumările păgâne ale celților și cele creștine ale romanilor de pe Sava, Drava, Morava, Iskăr, probabil și Marița Superioară. Chestiunea rămâne discutabilă. Că au vorbit o "latină a locului" este însă indiscutabil. Și primii episcopi creștini, adevărați sfinți părinți ai românilor, ar trebui comemorați cât mai mulți.
lupu2
QUOTE (tihomir @ May 2 2008, 21:33) *
Care ar fi acele zone din imperiu care nu au suferit migratii cum spui tu? Si acum exista regiuni in vest numite "burgundia" (unde s-au asezat burgunzii), "andaluzia" (unde s-au asezat vandalii si mai tarziu maurii), "lombardia" de la lombarzi (sau longobarzi) si asa mai departe. Apoi in Italia de azi in antichitate traiau mai multe popoare care s-au romanizat si au dezvoltat limbi romanice separat (si acum in Sicilia si Calabria mai exista minoritari greci de pe vremea Greciei Mari), am mai vorbit despre situatiile diferite de acolo. Popoare diverse, romanizandu-se, formeaza limbi diverse dupa romanizare, si in rasarit dacii au format limba romana dupa romanizare, iar ilirii, limba dalmata.

Eu m-am referit la situatia din zona noastra, ce a provocat ruperea blocului "daco-roman", comparativ cu situatia din celelalte parti ale imperiului. Nicaieri nu s-au interpus populatii masive de alta etnie,care sa rupa legaturile intre doua parti ale aceluiasi popor "romanizat - romanic". In schimb, in cadrul aceluiasi popor "romanic" au aparut limbi sau dialecte diferite, si este cu atat mai straniu exemplul Italiei, unde cu toata stapanirea romana de milenii, se vorbesc dialecte atat de diferite, in timp ce la noi se vorbeste o limba atat de unitara, si considerata pe alocuri chiar mai apropiata de latina decat italiana

QUOTE (Diogene @ May 3 2008, 18:05) *
Fapt este că astăzi vorbim o limbă care după spusa lui Daicoviciu este latina locului și timpului nostru. Chiar dacă nu am vorbit niciodată "latina vulgata", asemănarea cu latina rămâne enormă. Și este un fapt că limbile sarmată și getă nu aveau nici clin, nici mânecă cu latina.

Și chestia aia cu asimilarea celților de la Budapesta, Belgrad sau Sofia de către geto-daci este o dovadă de ignoranță crasă. Celții dunăreni au devenit toți romani de elită. Datorită lor au cam dispărut ulterior bărbații din Dacia Veche, cum spune cronicarul. Și-au lăsat diplomele de veterani pe la Gherla și peste tot.

Arheologii spun că a fost o scurtă perioadă, un secol - două -, înainte de creștinare, când au practicat incinerarea în stil roman, că nu ar fi o legătură între înhumările păgâne ale celților și cele creștine ale romanilor de pe Sava, Drava, Morava, Iskăr, probabil și Marița Superioară. Chestiunea rămâne discutabilă. Că au vorbit o "latină a locului" este însă indiscutabil. Și primii episcopi creștini, adevărați sfinți părinți ai românilor, ar trebui comemorați cât mai mulți.

Dupa mine, faptul ca getii chicoteau sau radeau cand auzeau versurile lui Ovidiu poate insemna ca latina lui le suna ca o limba ce stalcea cuvintele lor. Desigur, existau diferente, dar eu cred ca nu putem spune cu siguranta ce limba vorbeau dacii. Cat despre celtii de aici, izvoarele antice ne spun ca ei au fost nimiciti in timpul lui Burebista, nu e nicio indoiala aici.
Diogene
QUOTE (lupu2 @ May 3 2008, 17:19) *
Dupa mine, faptul ca getii chicoteau sau radeau cand auzeau versurile lui Ovidiu poate insemna ca latina lui le suna ca o limba ce stalcea cuvintele lor. Desigur, existau diferente, dar eu cred ca nu putem spune cu siguranta ce limba vorbeau dacii. Cat despre celtii de aici, izvoarele antice ne spun ca ei au fost nimiciti in timpul lui Burebista, nu e nicio indoiala aici.

Ești copil. Nu am ce discuta cu tine. Nici cu opiniile destul de extinse ale lui Ovidiu despre limba getă, nici despre scordisci, eravisci etc.
criztu
QUOTE (lupu2 @ May 3 2008, 18:19) *
este cu atat mai straniu exemplul Italiei, unde cu toata stapanirea romana de milenii, se vorbesc dialecte atat de diferite, in timp ce la noi se vorbeste o limba atat de unitara, si considerata pe alocuri chiar mai apropiata de latina decat italiana

asta e argumentatie napoleono-savesciana.

se compara Italia superdens locuita, unde s-au oprit toti migratorii si s-au ciocnit mase critice de populatii vorbitoare de tot felul de limbi, cu Romania, unde nu se aseza nici un popor. iar straromana s-a format pe o suprafata de cat judetul Valcea si Fagaras. unde nu te deranja nimeni. Hunii, Gepizii, Avarii, astia s-au asezat hat la mama drq tocmai in Panonia. pai tu intelegi cate milioane de oameni au ingrasat solul patriei in razboaie si molime si foamete si asedii in cetati si fortarete prin Italia in timp ce stramosii nostri pasteau oile pe coclauri (et.nec.) si prin vagauni (et.nec.) fara absolut nici o contributie la istorie ? Gotii nu au construit nimic nimic cat au stat 100 de ani in Dacia. in Italia, toate basilicile "romane" pe care le admira turistii azi sunt construite de goti.

QUOTE (Diogene @ May 3 2008, 09:50) *
Doar când avem observații lingvistice clare și competente, precum sunt cele ale lui Ovidiu despre limba geților

sunt curios daca stii, ca Tomisul, unde a observat Ovidiu pe "geti" zicea Homer ca a fost fondata de massagetii trimisi de Tomyris in urmarirea argonautilor, si care daca nu i-au prins nu s-au mai intors si s-au asezat si au numit cetatea cu numele reginei lor. nu cred ca il foloseste nimeni pe Ovidiu ca sursa in documentarea limbii dacilor.
lupu2
QUOTE (Diogene @ May 3 2008, 18:32) *
Ești copil. Nu am ce discuta cu tine. Nici cu opiniile destul de extinse ale lui Ovidiu despre limba getă, nici despre scordisci, eravisci etc.

Atunci autorii antici care ne spun ca Burebista i-a nimicit pe celtii "boii" si "taurisci", precum si faptul ca "i-a pustiit pe celtii cei amestecati cu tracii si ilirii" ( adica scordiscii ) ce vroiau sa zica ?

QUOTE (criztu @ May 3 2008, 18:36) *
asta e argumentatie napoleono-savesciana.
1. el compara Italia superdens locuita, unde s-au oprit toti migratorii si s-au ciocnit mase critice de populatii vorbitoare de tot felul de limbi, cu Romania, unde nu se aseza nici un popor. iar straromana s-a format pe o suprafata de cat judetul Valcea sau Fagaras. unde nu te deranja nimeni. pai tu intelegi cate milioane de oameni au ingrasat solul patriei in razboaie si molime si foamete si asedii in cetati si fortarete prin Italia in timp ce stramosii nostri pasteau oile pe munte ? Gotii nu au construit nimic nimic cat au stat 100 de ani in Dacia. in Italia, toate basilicile "romane" pe care le admira turistii azi sunt construite de goti.

Nu stiu sa stie cineva pe ce suprafata s-a format straromana, astea sunt speculatii mai ceva ca teoriile savesciene despre ajungerea dacilor in Japonia. Cat despre Italia superdens locuita, ea a fost cam pustiita la un moment dat, iar despre o gramada de populatii vorbitoare de limbi diferite, asta putem spune ca s-a intamplat si la noi, cu certitudine. Cat despre gotii aia de zici tu, n-au trecut chiar degeaba pe aici, ci chiar au plecat cu o puternica influenta geto-dacica, daca nu chiar o parte din ei erau chiar daci. Cat despre contributia noastra la istorie, la fel de bine putem spune ca pe cand dacii sau romanii faceau istorie, gotii, vandalii, si multi altii nu existau sau nu contau in istorie. Fiecare are perioadele lui de glorie, nu poti fii in prim plan tot timpul
criztu
QUOTE (lupu2 @ May 3 2008, 18:51) *
Nu stiu sa stie cineva pe ce suprafata s-a format straromana, astea sunt speculatii mai ceva ca teoriile savesciene despre ajungerea dacilor in Japonia.
true, n-avem de unde sa stim pe ce suprafata s-a format straromana, dar cum deduci tu ca limba romana nu s-a format pe un teritoriu redus, vorbit de o mana de oameni, si de-acolo s-a imprastiat unitar intr-un teritoriu imens si slab populat ?

tine minte ca reper ca in 1400ad Mircea cel Batran avea o oaste de 10 000 de oameni, asta inseamna un popor de vreo 1soldat+1nevasta+6copii+2bunici = 100 000 de oameni. sa punem cate 200 000 si pt Moldova si Transilvania, in 1400 aveai 500 000 de romani. iar in 1900 ai 12 000 000.

Cat despre Italia superdens locuita, ea a fost cam pustiita la un moment dat
asta ar explica perfect dialectele

iar despre o gramada de populatii vorbitoare de limbi diferite, asta putem spune ca s-a intamplat si la noi, cu certitudine.

ai intrat in ceatza, nu ai spus nimic in propozitia asta. incearca sa vorbesti concret. ce gramada de populatii vorbitoare de limbi diferite au stat in Romania (tocmai tiam spus ca avarii gepizii hunii au stat in panonia, gotii, sarrmatii, alanii, bulgarii, slavii, ce mai vrei tu au trecut la sud de dunare, magyarii s-au dus tot in panonia. ce gramezi de popoare s-au oprit in cotloanele stramosilor nostri ?

daca lb. romaneasca s-o fi format in Fagaras si Valcea, ca au stat 100 de ani gotii in Hunedoara si dup-aia au sters-o, e ca si cum gotii nici n-ar fi existat.
tihomir
In schimb, in cadrul aceluiasi popor "romanic" au aparut limbi sau dialecte diferite, si este cu atat mai straniu exemplul Italiei

Eu ti-am spus ca nu e vorba de "acelasi popor romanic" ci de mai multe popoare romanice, dar vad ca nu vrei sa intelegi si ii dai inainte cu mirarea. Daca in Dacia aveam un singur popor (dacii romanizati), in Italia avem mai multe popoare romanizate (sabini, samiti, osci, umbri, siculi etc.) care au dezvoltat mai multe limbi romanice.
Cyber-sapiens
QUOTE (lupu2 @ May 3 2008, 16:51) *
Hmm, sub umbrela "celtilor" au existat o gramda de triburi, astfel incat in vest unii nici nu mai considera celtii in intregul lor ca un popor, ci ca popoare diferite, galii, ibericii, cei din Britania, etc, ba chiar sunt confuzii asa ca unele triburi sunt considerate ba celtice, ba germanice. Sunt foarte sigur ca "celtii" ajunsi pe aici au fost fie asimilati, fie exterminati, fie erau de fapt cam aceiasi cu geto-dacii.

Da, greaca veche era destul de apropiata de latina. Oricum, dupa parerea mea, cam toate limbile din zona erau mult mai apropiate intre ele, latina, greaca, frigiana, traca ( si / sau geto-daca ), ilira, limbile celtice, chiar si germanice sau iranice

Faci ce face si Diogene !

Nu vrei sa bagi si chineza, ca de la Babilon in sus, toti vorbeau aceiasi limba !

Micos, micro = Micus = Mic = Kleine (ger.)

Ilira, frigiana sunt limbi "discutabile", mai mult cu numele, iar Celtica continentala veche a fost "reconstruita" deci tot nisipuri miscatoare !

Nu voi incerca sa argumentez o enigma Limba Dacilor, pe alte enigme (ilira, celtica continentala, frigiana, etc), ci tocmai de aceea am ales sa discutam de limbi europene existente !

Asadar daca bagam totul la "Ghiveci", o sa iasa tocana de legume !

Hai sa-ti dau cateva exemple:

1.) L. Germanice: Engleza este cea mai apropiata de Latina, apoi Olandeza si Germana de jos impreuna cu scandinave !

2.) L. Slave: Macedoniana este cea mai apropiata de Latina, apoi Bulgara, Sarba, ... !

- Ia ghiceste, de ce este astfel ?!, pai avem influenta ROMANA-italica, ori DACA-carpatica !, in nici un caz substrat indo-european (in Engleza lucrurile se cunosc destul de bine) ! naughty.gif
Marcus_Ulpius
In continuarea articolului dumnealui, domnul Sorin Olteanu, subliniaza faptul ca linia Jireèek care delimiteaza cele doua dialecte mai sus pomenite, adica cel latinofon-dacizant si cel elenofon tracizant este reflectata in scrierile din epoca, dar mai ales in caracterul inscriptiilor.

Dupa parerea mea domnia sa, are o teorie extraordinara. Domnia sa vorbeste explicit despre faptul ca pana la cucerirea romana, singurele cunostinte pe care le-am avut despre daci, provenite de la Greci, ar putea sa aia un caracter traco-grecizant forțat.

2.2.4. Filiere eleno-trace și romano-dace ale informației. Această ultimă observație ne sugerează posibilitatea ca informația antică referitoare la onomastica TDM să fi cunoscut în antichitate două filiere, fiecare cu propria sa coloratură dialectală: cea latinofonă-dacizantă și cea elenofonă-tracizantă. Fără să fi făcut un studiu exhaustiv asupra acestui aspect al tuturor izvoarelor istorice, lucrare minuțioasă și mare consumatoare de timp, am întreprins totuși un sondaj ale cărui rezultate par să confirme ipoteza de mai sus. Deși numele relevante pentru această trăsătură (mai ales toponimele) nu sunt multe (date fiind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească[14]), ele sunt însă suficiente pentru a identifica tipul sursei. Astfel:

-informația lui Ptolemeu (ca și, în parte, cea a itinerariilor, a unora din autorii folosiți de Steph. Byzantius ș. a.) și cea a majorității inscripțiilor de la nord de 'linia Jireèek', are aspect latin și dacizant, caracterizat de varianta vocalică /a/. Voi lua ca exemplu patru nume: Ζαρμιζεγέθουσα, Σαρδικῆ, Δανθαλῆται și Κιάμβρος (=râul Cebrus). La acestea se adaugă aproape totalitatea inscripțiilor romane din imperiu, dar în special din provinciile latinofone. De ex. Dansala, Sardica la Roma etc.

-Dio Cassius este exponentul celeilalte filiere, greacă-tracizantă, caracterizată prin vocala /e/ a variantelor. Aceleași patru nume au la el formele Ζερμιζεγέθουσα, Σερδικῆ, Δενθελῆται și *Κέβρος [scris greșit †Κέδρος]. Elementul dacic fiind prea puțin cunoscut până la cucerirea Daciei, este natural să admitem că documentele de până la începutul sec. II trebuie să fi avut cu toate caracter traco-grec (mai puțin inscripțiile din Moesii, unde particularitățile dacice sunt din ce în ce mai numeroase). Într-adevăr, până în acest moment, practic toate cunoștințele despre daci proveneau de la autori greci, inclusiv cele din Naturalis Historia a lui Plinius[15].

http://soltdm.com/geo/arts/categs/categs.htm
Cyber-sapiens
QUOTE (tihomir @ May 3 2008, 18:54) *
Eu ti-am spus ca nu e vorba de "acelasi popor romanic" ci de mai multe popoare romanice, dar vad ca nu vrei sa intelegi si ii dai inainte cu mirarea. Daca in Dacia aveam un singur popor (dacii romanizati), in Italia avem mai multe popoare romanizate (sabini, samiti, osci, umbri, siculi etc.) care au dezvoltat mai multe limbi romanice.

Rabish !

Samnitii, oscii, siculii, umbrii, iapigii, apulii, etc., erau din start neamuri inrudite lingvistic foarte strans, in plus acestia erau deja romanizati de sute de ani cand Dacii pierdeau razboiul cu Romanii !

Ori daca nu iti convine uita-te cum Dacia era locuita de Daci, Sarmati, germanici, etc, care romanizati ---> ?!

Dar sa revenim pe Pamant: Italia era locuita in mare masura de Triburi Latino-Falisce si nu de popoare Latino-Falisce !!!

in italia mai erau Triburi Iapuzo-Apulice (ilire) inrudite si ele cu ceilalti insa mai pe departe !

Dupa capul tau in Dacia locuiau POPOARELE DACICE ?????????????? !!!!!!!!!!!!! laugh.gif laugh.gif laugh.gif apuli, costoboci, carpi, ...

Listă de neamuri și triburi tracice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

• agriani
• albocensi
• aletoi
• ansamensi
• appiarensi
• apuli
• apsinthioi
• arsietai
• artaci
• asti
• ausdecensi (usdecensi)
• bebrici
• beni
• berecynti
• bessi
• bettegeri
• biefi
• bisalti
• bistoni
• bitinibottiai
• brianti (priantti ?)
• brigi
• brisi
• buri (buridavensi)
• caeni
• carpi
• carpodaci
• caucoensi
• ceiagisi
• celegerri
• ciconi
• coilaletae
• coralli
• corpili
• costoboci
• cotensi
• crestoni
• crobizi
• crusaei
• daci (v. geto-daci)
• dantheleti
• darsi (darsai)
• derroni
• digerri
• dimensi
• diobessi
• dioi
• dolonsi (dolongi)
• drosi
• drugeri
• edoni
• geți (getae)
• harpi
• hypsalti
• lai
• maedobithyni
• moesi (mysi)
• mygdoni
• napei
• nipsaioi (tranipsioi)
• obulensi
• odomanti
• odrisi
• oinensi
• oitensi
• olizoni
• orresci
• paiopli
• paiti
• panaioi
• piarensi
• piefigi
• piengeti
• pieri
• pirogeri
• pliasti
• potulatensi
• pradavensi
• ratacensi (racatensi)
• rondaloi
• saboci
• saci
• sapei
• sargeti
• satri
• serdi
• siensi
• sigini
• trib
• singi
• sithoni
• suci
• tagri
• terizi
• thunati
• tilati
• tini
• trausi
• treri
• tribali
• tynteni
• tyrageti
• uti
• zaieli
• zbaleoni
• zerani

Reclama
Toamna se numara... ofertele. Noi ti-o oferim pe cea mai buna !

In perioada 22 septembrie - 22 noiembrie orice sistem sau notebook Maguay, echipat cu Microsoft Windows Vista si Office 2007 are un pret special, prin partenerii Maguay.

Afla detalii acum!
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.