Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64

Leinarius

QUOTE (florincroitoru @ Apr 24 2008, 12:58) *
Schprechen Sie deutsch ? Ieu da

huh.gif

Wenn Sie dann deutsch sprechen, wie kommt es dazu dass Sie "schprechen" schreiben, statt "sprechen"...
Vieleicht ist das auch auf dakisch...

Romani latinofoni, ca nu cumva sa se confunde cu roma^ni. Nu ca nu ar fi existat si romani grecofoni, de exemplu... Chiar foarte multi, cunostiintele de limba greaca clasica fiind apreciate ca un semn de eruditie la timpul respectiv.

Pax Vobiscum!
tihomir
Cred ca mania asta dacomana vine dintr-o frustrare prosteasca, in timp ce despre greci sau romani avem atatea informatii si cunoastem fapte si oameni de acum aproape 4000 de ani, incepand de la legendele Iliadei si pana la imparatii bizantini, despre daci stim doar ce au scris grecii si romanii si afara de 5-6 capetenii (care cu exceptia lui Burebista mai toti s-au remarcat doar prin faptul ca au fost batuti de altii) nu mai stim mare lucru si daca nu ar fi scris acei autori despre ei nici nu am fi banuit existenta lor. Asa stand lucrurile anumiti oameni slabi de inger nu au putut sa accepte realitatea si atunci au inceput sa fabuleze si chiar sa se dedea la falsificare de documente ca sa-i scoata pe daci cat mai bine. Eu nu ma simt deloc frustrat ca dacii erau niste barbari, imi accept stramosii asa cum au fost in realitate, si pe daci si pe romani si pe slavi si dintre toti cu cei romani ma mandresc cel mai mult ca numele si limba lor le-am mostenit si nu doar pana la retragerea aureliana cum cred unii ci pana in evul mediu pe filiera bizantina cand tarile romane au ajuns niste imperii in miniatura, cu ambitii nesustinute insa de resurse si conjuncturi. Romania/România vrea sa insemne imperiul roman, atat cat a ramas astazi, si de la aceasta idee ar trebui cautat specificul nostru national si menirea românilor ca natiune, reintoarcerea la tradtiile bizantine conservate in Biserica si continuarea viziunii bizantine asupra societatii, in opozitia cu ideea statului laic de tip occidental, impropriu popoarelor rasaritene, dar asta deja e alta discutie.

florincroitoru
QUOTE (Leinarius @ Apr 24 2008, 12:16) *
huh.gif

Wenn Sie dann deutsch sprechen, wie kommt es dazu dass Sie "schprechen" schreiben, statt "sprechen"...
Vieleicht ist das auch auf dakisch... (corect; am înțățat germană după ureche și nu pot să scriu corect fără corector automat)

Romani latinofoni, ca nu cumva sa se confunde cu roma^ni. Nu ca nu ar fi existat si romani grecofoni, de exemplu..(și alții,și mulți alții). Chiar foarte multi, cunostiintele de limba greaca clasica fiind apreciate ca un semn de eruditie la timpul respectiv.(da, și ?mulți le aveau ? E vorba de asta acum ?)Pax Vobiscum!

QUOTE (tihomir @ Apr 24 2008, 12:53) *
Cred ca mania asta dacomana vine dintr-o frustrare prosteasca(aia latinomană vine dintr-o frustare inteligentă ?), in timp ce despre greci sau romani avem atatea informatii si cunoastem fapte si oameni de acum aproape 4000 de ani, incepand de la legendele Iliadei si pana la imparatii bizantini, despre daci stim doar ce au scris grecii si romanii si afara de 5-6 capetenii (care cu exceptia lui Burebista mai toti s-au remarcat doar prin faptul ca au fost batuti de altii) nu mai stim mare lucru si daca nu ar fi scris acei autori despre ei nici nu am fi banuit existenta lor(ei și ? nici nemții sau englezii nu știu despre ai lor). Asa stand lucrurile anumiti oameni slabi de inger(??) nu au putut sa accepte realitatea si atunci au inceput sa fabuleze(las că nu vă întrecură pă voi!) si chiar sa se dedea la falsificare de documente(care ? că pentru plăcuțe nu ați găsit nici una dovada că ar fi false ci numai aiureli "savanții" voștri debitează) ca sa-i scoata pe daci cat mai bine. Eu nu ma simt deloc frustrat ca dacii erau niste barbari(nu ierau barbari; vorbești prostii), imi accept stramosii asa cum au fost in realitate, si pe daci si pe romani si pe slavi si dintre toti cu cei romani ma mandresc cel mai mult ca numele si limba lor le-am mostenit si nu doar pana la retragerea aureliana(cred că sînteți total greșit înformat; DACII nu sau numit romani sub ocupația romană ci tot daci ierau numiți de romani) cum cred unii ci pana in evul mediu pe filiera bizantina cand tarile romane au ajuns niste imperii in miniatura(asta ce drăcie mai ie ? imperii în miniatură; o nouă "creeație științifică" a amatorilor latinomani ?), cu ambitii nesustinute insa de resurse si conjuncturi. Romania/România vrea sa insemne imperiul roman(nu; nu a vrut și nu vrea să însemne numele țării noastre Imperiul Roman; pt prima dată văd trăsnaia asta în 60 de ani de viață), atat cat a ramas astazi, si de la aceasta idee ar trebui cautat specificul nostru national si menirea românilor ca natiune(aoleu !! Vrei s-o pui de un imperiu ?), reintoarcerea la tradtiile bizantine conservate in Biserica si continuarea viziunii bizantine asupra societatii, in opozitia cu ideea statului laic de tip occidental, impropriu popoarelor rasaritene, dar asta deja e alta discutie.(cam prin ce secol tre să fie reîntoarcerea asta ? Tradițiile bizantine sînt în mare măsură alea balcanice; păi, nu sînt criticate toată ziua ?)

ego_zenovius
QUOTE (Cyber-sapiens @ Apr 24 2008, 06:56) *
6.) Centumizarea limbiilor este relativ recenta, astfel ca lingvistii arata cum primele limbi erau Satem (v. Proto-DACA !). naughty.gif

cauta "satemization" pe google si ai sa constati ca sunt multi istorici care considera ca limbile proto-indo-europene erau centum si unele s-au satemnizat.
daca asta te incurca, poti sa le ignori argumentele. in fond, important e sa-ti iasa pasienta.
tihomir
cauta "satemization" pe google si ai sa constati ca sunt multi istorici care considera ca limbile proto-indo-europene erau centum si unele s-au satemnizat.

Corect, lingvistii care au stabilit delimitarile centum/satem argumenteaza ca limbile satem au transformat sunetul "k" in "s", pe cand cele centum l-au pastrat, deci initial in proto-indoeuropeana era ca in limbile centum de azi.
Cyber-sapiens
1.) Albaneza este cel mai apropiata de Italiana !(NU ieste așa ! Mai vedeți)

2.) Germana si scandinava are sonoritate franceza(vă rog să vă treziți din visare.Schprechen Sie deutsch ? Ieu da; nu are sonoritate franceză limba germană !!!,) ceea ce nu inseamna ca sunt limbi inrudite !

3.) Portugheza are sonoritate rusa(pt afirmația asta primiți sofort un bilet la un doctor să vă controleze la ureche), ceea ce nu inseamna ca aceste limbi se inrudesc, s.a.m.d !

4.) Stim si recunoastem inrudirea Dacei cu Sanscrita in special si cu Avestica, deoarece Proto-DACII stau la baza formarii Indo-iranicilor !(limbile seamănă într-adevăr,dar nu e sigur că proto-dacii sînt strămoșii acelor oameni.Mai uitați-vă la mutrele urmașilor de azi ai acelor indieni că se vede și fără analiză genetică faptul că nu sînt urmași de europeni.O limbă poate trece la o altă populație transmițătorii fiind un grup relativ mic de indivizi)

5.) Latinii si Grecii au pastrat cel mai bine Limba Proto-DACA (grecii??!! mai vedeți....cum latinii au învățat limba latină de la proto-daci ? afirmația mi se pare fără suport.Cred că termenul proto dac e rău ales în acest caz)....(cu exceptia Romanilor) [ Casa in (sans.)= Casa (lat.) = oi-Cos (gr.)]; / g-Lapta (sans)= Lactis (lat.)= ga-Laction (gr.) !!!(dați ,vă rog sursa, că tihomir romanizatu îmi spuse că iel nu a găsit așa ceva; ie bun și pt Leinarius Maximus ca să vază că îl avură și alții pe "lapte" nu numai latinii.)

6.) Centumizarea limbiilor este relativ recenta, astfel ca lingvistii arata cum primele limbi erau Satem (v. Proto-DACA !). (ar fi bine de arătat aici adresele acelor lingviști care scriu asta)

QUOTE florincroitoru

1.) sans.-ro. - Contributii la cunoasterea limbii dacilor - Aurel Berinde, Simion Lugojan;

Galaction (gr.)= galaxie [Calea Lactee, a laptelui din sanul Herei / Laction;

2.) Proto-dacii erau o parte a stramosilor Iranienilor (altii erau Hattieni semiti, si altii dravidieni din zona Indus-Iran-Mesopotamia) !
Cyber-sapiens
QUOTE (Cyber-sapiens @ Apr 25 2008, 07:37) *
1.) Albaneza este cel mai apropiata de Italiana !(NU ieste așa ! Mai vedeți)

2.) Germana si scandinava are sonoritate franceza(vă rog să vă treziți din visare.Schprechen Sie deutsch ? Ieu da; nu are sonoritate franceză limba germană !!!,) ceea ce nu inseamna ca sunt limbi inrudite !

3.) Portugheza are sonoritate rusa(pt afirmația asta primiți sofort un bilet la un doctor să vă controleze la ureche), ceea ce nu inseamna ca aceste limbi se inrudesc, s.a.m.d !

4.) Stim si recunoastem inrudirea Dacei cu Sanscrita in special si cu Avestica, deoarece Proto-DACII stau la baza formarii Indo-iranicilor !(limbile seamănă într-adevăr,dar nu e sigur că proto-dacii sînt strămoșii acelor oameni.Mai uitați-vă la mutrele urmașilor de azi ai acelor indieni că se vede și fără analiză genetică faptul că nu sînt urmași de europeni.O limbă poate trece la o altă populație transmițătorii fiind un grup relativ mic de indivizi)

5.) Latinii si Grecii au pastrat cel mai bine Limba Proto-DACA (grecii??!! mai vedeți....cum latinii au învățat limba latină de la proto-daci ? afirmația mi se pare fără suport.Cred că termenul proto dac e rău ales în acest caz)....(cu exceptia Romanilor) [ Casa in (sans.)= Casa (lat.) = oi-Cos (gr.)]; / g-Lapta (sans)= Lactis (lat.)= ga-Laction (gr.) !!!(dați ,vă rog sursa, că tihomir romanizatu îmi spuse că iel nu a găsit așa ceva; ie bun și pt Leinarius Maximus ca să vază că îl avură și alții pe "lapte" nu numai latinii.)

6.) Centumizarea limbiilor este relativ recenta, astfel ca lingvistii arata cum primele limbi erau Satem (v. Proto-DACA !). (ar fi bine de arătat aici adresele acelor lingviști care scriu asta)

QUOTE florincroitoru

- Ai urmarit vreodata o telenovela braziliana, pentru a observa sonoritatea rusa a potughezei ?!
- Nu stii ca sonoritatea nazala franceza are la baza francona germana?! (FRANCII !!!); ce popor mai cunosti in afara de francezi si germani, care vorbesc pe nas ?! wink.gif

florincroitoru
QUOTE (Cyber-sapiens @ Apr 25 2008, 07:20) *
- Ai urmarit vreodata o telenovela braziliana, pentru a observa sonoritatea rusa a potughezei ?!
- Nu stii ca sonoritatea nazala franceza are la baza francona germana?! (FRANCII !!!); ce popor mai cunosti in afara de francezi si germani, care vorbesc pe nas ?! wink.gif

Cyber,vezi că te-a călcat elefantul pe ureche dacă pt tine portugheza are sonoritatea limbii ruse.
Nu știu că sonoritatea nazală franceză are la bază francona germană.Asta e o mică speculație de-a ta.Die Franken cei de azi din Deuschland nu vorbesc nazal.Nemții nu vorbesc pe nas ca francezii.Nici francezii nu vorbesc toți pe nas și nu graseiază ci numai cei din nord; jumătatea de sud nici nu vorbește pe nas și nici nu graseiază.
Cyber-sapiens
QUOTE (florincroitoru @ Apr 25 2008, 10:44) *
Cyber,vezi că te-a călcat elefantul pe ureche dacă pt tine portugheza are sonoritatea limbii ruse.
Nu știu că sonoritatea nazală franceză are la bază francona germană.Asta e o mică speculație de-a ta.Die Franken cei de azi din Deuschland nu vorbesc nazal.Nemții nu vorbesc pe nas ca francezii.Nici francezii nu vorbesc toți pe nas și nu graseiază ci numai cei din nord; jumătatea de sud nici nu vorbește pe nas și nici nu graseiază.

1.) M-o fi calcat, dar eu asa aud !

2.) M-o fi calcat a-2-a oara, asa ca germanii din nord si scandinavii vorbesc pe nas, si de la ei prin franci, l-i se trage si francezilor.

- Restul sunt de acord cu tine. cool.gif

(ATENTIE - multe dictionare de pe Net, sunt inconplete, ori bazate pe specialitati- termeni tehnici, medicali, religiosi, etc !).
Cyber-sapiens

- Cu verde zonele temporare de stapanire (I. Bosporean stat grecesc aliat).
florincroitoru
QUOTE (Cyber-sapiens @ Apr 25 2008, 12:28) *
1.) M-o fi calcat, dar eu asa aud !(ești afon)

2.) M-o fi calcat a-2-a oara, asa ca germanii din nord si scandinavii vorbesc pe nas, si de la ei prin franci, l-i se trage si francezilor.(germanii din nord nu vorbesc pe nas în afară de cei cu defecte de vorbire; oricum die Franken sînt și azi mai în sud; vezi unde e Frankfurt pe Main)

- Restul sunt de acord cu tine. cool.gif

(ATENTIE - multe dictionare de pe Net, sunt inconplete, ori bazate pe specialitati- termeni tehnici, medicali, religiosi, etc !).

Întrebă și pe alții după ce îi pui să asculte posturi de radio sau să vadă bucăți din filme porugheze și rusești. Vezi mai găsești măcar unul să susțină așa ceva ?
ego_zenovius
QUOTE (florincroitoru @ Apr 25 2008, 18:06) *
Întrebă și pe alții după ce îi pui să asculte posturi de radio sau să vadă bucăți din filme porugheze și rusești. Vezi mai găsești măcar unul să susțină așa ceva ?

cauta pe google:
"Portuguese sounds like Russian" (cu tot cu ghilimele)
si ai sa vezi ca nu e cyber singurul caruia cele doua limbi sa-i sune asemanator
lupu2
http://www.gandirea.ro/articole.php Niste articole chiar interesante aici, si, desi unii vor incepe iar cu protocronismul si dacomania, eu cred ca multe chestii din articolele astea merita luate in considerare
florincroitoru
QUOTE (ego_zenovius @ Apr 25 2008, 17:38) *
cauta pe google:
"Portuguese sounds like Russian" (cu tot cu ghilimele)
si ai sa vezi ca nu e cyber singurul caruia cele doua limbi sa-i sune asemanator

vezi domne de treabă ! Văz că te-ai americanizat; știi limba engleză.Ce vrei tu să spui că sînt niște sunete asemănătoare poate constata oricine și la multe limbi; aci ie vorba dacă sunetul general al limbii portugheze(the sound) e la fel cu cel al limbii ruse. NU IESTE !! Nu ieste nici la fel cu al vreunei limbi din grupa iei.Destupați-vă urechile.
Adică șimba rusă nu are acelați sound cu alta din grupa iei (poate cu ucraineană,bilorusă să aibă) dar cu altă limbă slavă nu are și ați găsit voi că are cu portugheza ? De ce nu vă apucați de grădinărit ?
Aiureli de acest gen citisc pe forumuri destule.Asta ie la nivelul "Franța a vorbit în vechime romînește" (altă aiureală)
ego_zenovius
QUOTE (florincroitoru @ Apr 25 2008, 20:47) *
vezi domne de treabă ! Văz că te-ai americanizat; știi limba engleză.Ce vrei tu să spui că sînt niște sunete asemănătoare poate constata oricine și la multe limbi; aci ie vorba dacă sunetul general al limbii portugheze(the sound) e la fel cu cel al limbii ruse. NU IESTE !! Nu ieste nici la fel cu al vreunei limbi din grupa iei.Destupați-vă urechile.
Adică șimba rusă nu are acelați sound cu alta din grupa iei (poate cu ucraineană,bilorusă să aibă) dar cu altă limbă slavă nu are și ați găsit voi că are cu portugheza ? De ce nu vă apucați de grădinărit ?
Aiureli de acest gen citisc pe forumuri destule.Asta ie la nivelul "Franța a vorbit în vechime romînește" (altă aiureală)

n-am facut decat sa raspund afirmatiei tale. ti-o reamintesc:

uite ca se mai gasesc unii care sa sustina ca rusa si portugheza suna asemanator.

eu n-am facut altceva decat sa afirm, cu dovezi, ca:
nu e cyber singurul caruia cele doua limbi sa-i sune asemanator

atat.

in rest e doar artagul tau acrit.
florincroitoru
am bătut pe google nu numai Portuguese sounds like Russian dar și like altele. De fiecare dată vin aceleași trăsnăi.
Bun ,recunosc că am fost prea optimist cînd mi-am închipuit că nu pot fi mulți oameni așa de convinși că seamănă rusa cu portugheza.
Și dacă îmi aduceți un milion care afirmă că limbile astea seamănă, eu spun că nu seamănă în privința sunetului general al limbii.
ego_zenovius
cautand pe net "Portuguese sounds like Russian" - am dat peste forumul asta:

http://www.antimoon.com/forum/t4225-0.htm

unde iata ce gasesc:
Romanians use for "cheese" the word "brânză". Some say that the word is kind of an ancient one and it is presumed to be of Thraco-Illyrian origin or even Dacian. You can also find this word in Albanian, Slovakian, Polish and Serbian if I'm not mistaken. Despite of that, the word is not Slavic at all. Some others say that the word is coming from Latin "prandium - prânz - lunch". The way "brânză" and "prânz" are pronounced and written is very similar, so I guess that would bring the story closer to the truth.

iar mai jos:
"brânză" (the generic word for "cheese" in Romanian) might have a Dacian origin but one Romanian linguist I read a few years back relates it to French brie (a type of cheese) and derives it from a Germanic *brindia.

dispare un mit? - "branza" de origine daca. dom' florin, nu fi trist, console.gif , ramanem cu manzul, barza si viezurele
florincroitoru
numai atit ? ai si luato pe aripili fanteziei ?

Poate daco te inveti sa scrii fara sa faci bascalia ca ultimu tigan iti mai ras
pund Zenovius.
ai si tu mica ta sasfactie.
E plin forumul de aflati in treaba caresi scriu trasnaile pe el.
ma bucur ca stii engleza.Teai americanizat,englezit? Mai esti romin ?Sau nici nai fost ?
Lupu 2 pui degeaba adresele respective; mărgăritare ls rîmători.Pt așa ceva trebuie să stai să gîndești.D-nii nu au timp. au timp de miștocăreală.
Cyber-sapiens
QUOTE (ego_zenovius @ Apr 25 2008, 22:01) *
iar mai jos:

dispare un mit? - "branza" de origine daca. dom' florin, nu fi trist, console.gif , ramanem cu manzul, barza si viezurele

Stiam de site-ul acesta, este interesant cum ai nostrii nu i-au in seama aceste evidente (branza (ger.)-------> branza (slv.)].

florincroitoru
QUOTE (Cyber-sapiens @ Apr 28 2008, 07:05) *
Stiam de site-ul acesta, este interesant cum ai nostrii nu i-au in seama aceste evidente (branza (ger.)-------> branza (slv.)].

Cred ca l-ai intrecut pe Zenovius,Cyber, in debitarea de trasnai; brinza in germana si limbi slave? pai, spune domne cum se zice exact in limbile alea, ca io nu stiu.
Zenivius da un link in care niste trazniti ca si el peroreaza vrezi si uscate despre limba romina.Asta cica ar fi un exemplu !!
Marcus_Ulpius
QUOTE (Cyber-sapiens @ Apr 25 2008, 17:03) *
- Cu verde zonele temporare de stapanire (I. Bosporean stat grecesc aliat).

Domnule Cyber,
ati pus de mai multe ori poza asta care trimite indirect la Imperiul Bosforean.
Din pacate, nimic nu ne indreptateste sa presupunem că ar fi putut sa fie Crimeea vreodata o zona de profunda romanitate, cu atat mai mult ar fi un hazard sa credem ca ceva latinofoni vor fi populat aceasta zona. Imperiul Bosforean a cazut prada foarte devreme invaziei hunilor, iar la vremea aceea Daciile inca erau colonii romane. Iară, dacă sub aspectul cronologic al stăpânirii romane, zona Bosforeana este inferioara zonei balcanice, sub aspect calitativ, este incomparabil inferioară: nu se pot compara ceva garnizoane romane stationate in zona, cu urmele romanice din Dacii, în urma colonizării.

Ce am mai putea presupune ? Că în perioda bizantină, vreo cine stie ce populatie romanică a supraviețuit in Crimeea ? Și care apoi să aibă un impact extraordinar asupra populațiilor din fostele Dacii ?

Eu mă indoiesc profund. Dar dacă dumneavoastră aveți alte date, vă rog, incercați să faceți lumină în chestiunea aceasta.
tihomir
Ce am mai putea presupune ? Că în perioda bizantină, vreo cine stie ce populatie romanică a supraviețuit in Crimeea ? Și care apoi să aibă un impact extraordinar asupra populațiilor din fostele Dacii ?

In Crimeea nu, acolo erau cateva enclave de cetati grecesti care au supravietuit pana in evul mediu, foste colonii grecesti din antichitate, insa in nordul deltei, in zona Buceac, au existat cateva cetati romane fortificate ce au functionat ca si capete de pod bizantine pana la venirea bulgarilor, Galatiul pare sa fi fost una dintre ele ca si Cetatea Alba, Chilia, etc. Mai tarziu au intrat in stapanirea pecenegilor si cumanilor care le-au si redenumit (Galati ar avea o etimologie similara cu Calafatul din turcicul "kale"=cetate).
ego_zenovius
QUOTE (florincroitoru @ Apr 26 2008, 20:07) *
numai atit ? ai si luato pe aripili fanteziei ?
...

da' ce-ai bre de sari asa, ca ars?! n-am facut decat sa dau un link.
nu te enerva ca iti cauzeaza la ortografie.
florincroitoru
QUOTE (tihomir @ Apr 28 2008, 19:40) *
In din antichitate, insa in nordul deltei, in zona Buceac, au existat cateva cetati romane fortificate ce au functionat ca si

NUmele lor .vă rog.Ar fi ineresant de știut numele unor cetăți romane din Basarabia.Nu erau castre? Chiar cetăți ?În afară de cetate fortificată puteți folosi și expresii pe aceeași măsură ca de pildă moș bătrîn sau fată tînără.
tihomir
NUmele lor .vă rog

La ce va foloseste? Oricum dvstra. nu vreti sa invatati nimic....
Reclama
Am verificat si e pe bune! La job.ro se dau super premii: 8 Sony Vaio, 8 HTC-uri cu Windows si GPS si 16 iPod-uri Nano de 8Gb.
Si culmea, daca le spui si prietenilor tai ai sanse mai mari de castig
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.