Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64

Leinarius

QUOTE (florincroitoru @ Apr 21 2008, 14:24) *
Dacă nu aveți probă de fals nu puteți afirma că plachetele sînt false.
Pînă să descifrez eu o plachetă s-a spus că plachetele nu conțin informație.Alții au "descifrat" ceva care pare orice ,numai limbă indo-europeană ,nu.

Am zis ca nu mai scriu dar asta e strigatoare la cer...

Domnule: nu eu trebuie sa arat ca placutele sunt false, ci aceia care zic ca ele sunt dacice trebuie sa arate ca asa este CU DOVEZI, nu cu transliterarea si comparatia cu limba romana moderna...

E de toata jena treaba asta: eu pot sa zic ca sunt urmasul lui Avram Iancu, ca am rude din zona si pe urma sa cer ca cei care zic ca nu cred asta sa imi arate ca nu e asa... Adica daca eu emit o pretentie, conform eticii si tuturor curentelor de morala de pe lumea asta - eu sunt dator sa demonstrez legitmitatea acelor pretentii...

Nici ceea ce scrii dumneata "din placute" nu pare o limba indo-europeana ci pare limba romana contorsionata pana la rupere...

Faptul ca pe dumneata te-a fermecat ca ceea ce ai descifrat seamana cu limba romana NU ARE NICIO LEGATURA CU AUTENTICITATEA placutelor... IN mintea dumitale ele sunt autentice pentru ca vrei dumneata sa fie...

Daca eu vin acuma cu un pergament aparent vechi, in care scrie cu hieroglife in limba romana un pic modificata, dumneata ma crezi ca dacii scriau cu hieroglife? Sau macar ca egiptenii au invatat scrierea hieroglifelor de la daci???

Descoperirea dumitale, cu parere de rau ti-o spun, seamana cu acele descoperiri de pirita pe care le faceau cautatorii de aur fara experienta... Nu tot ce straluceste in apa riului e aur....
tihomir
Cum s-a demonstrat că romîna e Kentum ?

Centum nu "kentum", kentum s-o zice in germana. Simplu s-a demonstrat, respecta regula limbilor centum pentru cele 3 sunete velare. Acolo unde au fost cuvinte comune cu sunetul "k" limbile satem au pierdut pe "k" si l-au inclouit cu "s" sau "sh", cele centum au pastrat sunetul "k", asta e principala diferenta intre satem si centum.

faptul (posibil) ca "suta" ne-a ramas din daca si nu l-am imprumutat din slava nu schimba caracterul kentum al limbii romane.

Mai mult, daca limba română ar fi tot satem ca si limba traca, inseamna ca limba traca nu era asemanatoare cu latina cum zice dansul sau si latina trebuie sa fie atunci satem ca sa-i iasa pasenta. laugh.gif Asta e drama dacistilor ca daca vin cu o minciuna trebuie apoi sa minta mereu pentru a-si acoperi minciuna initiala si asa se ajunge la tot felul de enormitati, ca pe jumatate de europa se vorbea latina inainte de expasiunea romana (sa ma rog, o limba similara), ca literele grecesti nu sunt ceea ce par si trebuie sa le citim dupa cum le convine lor, ca macedonenii lui Alexandru vorbeau aromana si cate si mai cate ghidușii din astea.

criztu
QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 12:12) *
Asta e drama dacistilor ca daca vin cu o minciuna trebuie apoi sa minta mereu pentru a-si acoperi minciuna initiala si asa se ajunge la tot felul de enormitati.

in DEX "suta" e dat cu Et.nec. . de ce spui tu ca vine din slava ?
tihomir
in DEX "suta" e dat cu Et.nec. . de ce spui tu ca vine din slava ?

Pentru ca si in slava are forme apropiate, "sto", "sotiami" etc. Indiferent de unde ar veni nu vine din latina si nici dintr-o alta limba centum ci cu siguranta din una satem, slava cel mai probabil.
criztu
QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 12:55) *
Pentru ca si in slava are forme apropiate, "sto", "sotiami" etc.

bine, uite un exemplu de "forme apropiate" : in DEX "a muri" vine din latina "moriri" , iar "a omori" vine din slava "umoriti".

interesant ca toate numeralele din romaneste in afara de "suta", DEX-ul le da din latina: unu, doi, trei, patru, cinci, sase, sapte, opt, noua, zece, mie.
florincroitoru
QUOTE (Leinarius @ Apr 22 2008, 08:15) *
Am zis ca nu mai scriu dar asta e strigatoare la cer...(ba ie taman pe dos; habar nu aveäi +n general de logicü; acum din nou se vede asta f limpede)
Domnule: nu eu trebuie sa arat ca placutele sunt false,(ba da; cînd afirmi că e un obiect fals trebuie să ai dovezi nu să ceri aceluia să probeze autenticitatea.Dacă eu orezint un tablou pictat de un pictor cunoscut acesta va fi declarat fals în urma expertizei cuiva care va aduce dovezi și argumente.Dacă plătesc cu o bancnotă nu trebuie mereu să dovedesc eu că bancnota nu ie falsă.Aveți o logică greșită și răuvoitoare.) ci aceia care zic ca ele sunt dacice trebuie sa arate ca asa este CU DOVEZI, nu cu transliterarea si comparatia cu limba romana moderna...(NU !! Orice fals trebuie dovedit ca fals de cei care susțin că ieste fals !!!)

E de toata jena treaba asta: eu pot sa zic ca sunt urmasul lui Avram Iancu, ca am rude din zona si pe urma sa cer ca cei care zic ca nu cred asta sa imi arate ca nu e asa... Adica daca eu emit o pretentie, conform eticii si tuturor curentelor de morala de pe lumea asta (ei asta e bună!! cine susține asta ?? care morală??)- eu sunt dator sa demonstrez legitmitatea acelor pretentii...

Nici ceea ce scrii dumneata "din placute" (am arătat despărțirea așa că expresia "din plăcute" este tendențioasă și mincinoasă; se vede că vă macină ura)nu pare o limba indo-europeana ci pare limba romana contorsionata pana la rupere...(se pare că nu aveți habar ce ieste o limbă IE; în despărțirea mea textul ieste f clar într-o limbă IE și anume în limba romînă.Mințiți cu nerușinare că limba ar fi distorsionată.Sînt doar unele cuvinte pe care nu le avem azi în limbă.Poate arătați aici cum se rupe o limbă vorbită)

Faptul ca pe dumneata te-a fermecat (greșiți; nu m-a fermecat nimic. Nu aveți sigur idee despre descifrări de texte)ca ceea ce ai descifrat seamana cu limba romana (NU seamănă,ci ieste.Vedeți gramatica textului)NU ARE NICIO LEGATURA CU AUTENTICITATEA placutelor...(ba are; vedeți vocabularul și vedeți ce vrea să spună textul) IN mintea dumitale ele sunt autentice pentru ca vrei dumneata sa fie... (NU: Asta afirmi d-ta;text,gramatica lui; vocabular.Prea a fost geniu "falsificatorul" ăla....Nu l-ați dovedit.Pînă la proba contrarie un om e nevinovat și un obiect e autentic)

Daca eu vin acuma cu un pergament aparent vechi, in care scrie cu hieroglife in limba romana un pic modificata, dumneata ma crezi ca dacii scriau cu hieroglife?(Vino. Facem proba ) Sau macar ca egiptenii au invatat scrierea hieroglifelor de la daci???

Descoperirea dumitale, cu parere de rau ti-o spun, seamana cu acele descoperiri de pirita pe care le faceau cautatorii de aur fara experienta... Nu tot ce straluceste in apa riului e aur....(și nu tot ce e declarat fals e într-adevăr fals.Dacă ieu vin cu o chestie de pirită și vreu să o vînd cinceva o să o probeze și o să arate falsul. O SĂ ARATEEEEE Ați arătat că sînt plachetele false ???NUUUUUUUUU că nu puteți.Nu puteți decît să țipați pe forumuri și prin ziare,voi amatorii precum și "specialiștii" voștri latinomani.De ce cnu cedează plachetele fundației Dacia Revival a lui N Săvescu? că sînt false....nu fac doi bani....DE ce au furat pigmeii latinomani din ele și refuză să le înregistreze ca bunuri ? Au dovedit falsul? Și dacă nu sînt false ??)

QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 11:12) *
Centum nu "kentum", kentum s-o zice in germana(Na, und ?). Simplu s-a demonstrat, respecta regula limbilor centum pentru cele 3 sunete velare.(păi demonstrați acilea) Acolo unde au fost cuvinte comune cu sunetul "k" limbile satem au pierdut pe "k" si l-au inclouit cu "s" sau "sh", cele centum au pastrat sunetul "k", asta e principala diferenta intre satem si centum.(afirmații fără exemple și dovezi)

Mai mult, daca limba română ar fi tot satem ca si limba traca, inseamna ca limba traca nu era asemanatoare cu latina cum zice dansul sau si latina trebuie sa fie atunci satem ca sa-i iasa pasenta.(afirmație aiuristică;Cyber Sapiens a pus aici un întreg dicționar din care se vede că latina era asemănătoare și cu sanscrita) laugh.gif Asta e drama dacistilor ca daca vin cu o minciuna trebuie apoi sa minta mereu pentru a-si acoperi minciuna initiala si asa se ajunge la tot felul de enormitati, ca pe jumatate de europa se vorbea latina inainte de expasiunea romana (sa ma rog, o limba similara)(vorbiți aiure fără să aveți habar.Ieu nu am zis că se vorbea o(una ) limbă asemănătoare cu latina ci că se vorbeau f multe limbi asemănătoare cu latina și că latina nu a fost decît un dialect italic), ca literele grecesti nu sunt ceea ce par si trebuie sa le citim dupa cum le convine lor(iar vorbiți prostii și mințiți cu nerușinare ; ieu nu am spus că trebuie să citim literele grecești cum ne convine și trebuie să găsim valoarea lor pe text.Tot așa cu alfabetul denumit convențional latin trebuie să găsim valoarea literelor ÎN ACEL TEXT, de ex Juan va fi citit Huan că ie spaniol; într-un text francez Jean va fi citit ca în romîneșze,dar într-un text german Johan se citește Iohan adică J=I), ca macedonenii lui Alexandru vorbeau aromana si cate si mai cate ghidușii din astea.( afirmație răuvoitoare și arogantă.Am adus argumente pt asta pe care le respingeți cu simple afirmații)

QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 11:55) *
Pentru ca si in slava are forme apropiate, "sto", "sotiami" etc. Indiferent de unde ar veni nu vine din latina si nici dintr-o alta limba centum ci cu siguranta din una satem, slava cel mai probabil.

Ba poate f bine să fie din dacă pt că se vede f bine că numeralele romînești nu sînt formate ca în latină și nici ca în limbile centum din vestul Europei; au altă schemă de formare.Sută se spune nu numai în limbile slave dar și în alte limbi IE.Și atunci de ce nu poate fi și în dacă ?

QUOTE (criztu @ Apr 22 2008, 12:33) *
bine, uite un exemplu de "forme apropiate" : in DEX "a muri" vine din latina "moriri" , iar "a omori" vine din slava "umoriti".

interesant ca toate numeralele din romaneste in afara de "suta", DEX-ul le da din latina: unu, doi, trei, patru, cinci, sase, sapte, opt, noua, zece, mie.
Astea sînt alte greșeli ale "marilor savanți".Compară numai cu latina.Se vede ușor că numeralele simple romînești seamănă mai tare cu alte limbi IE decît cu latina.Ei refuză să ia în considerare că ar putea fi dacice.Cum ? Ie logic că dacii au învățat numeralelele latine și după aia acestea au evoluat în așa fel că seamănă mai mult cu cele sanscrite ?
Cyber-sapiens
QUOTE (florincroitoru @ Apr 21 2008, 23:41) *
Click to view attachmentschema pe care ai pus-o e greșită,zic eu
romîna nu face parte din italice,ci din trace care nu sînt pe schemă.Probabil le-au pus la Satem
Văd că osca și umbriana sînt date ca italice alături de latină.Ai pus bine schema respectivă .Iată că mai sînt și alții care spun că s-au vorbit acolo limbi din aceeași grupă cu latina și care nu au derivat din ea.Au fost mai multe,se mai fac săpături și se mai descoperă.
Cum s-a demonstrat că romîna e Kentum ?

1.) Da, adesea Limba traca (daca), lipseste din scheme !

2.) Albaneza, Celtica, Armeana, Tohara, etc., sunt limbi intre Centum si Satem (poate si Romana, caci noi avem: Centa, Ciata, Cetate, Suta, Sat).

QUOTE (Morosanul @ Apr 21 2008, 09:46) *
Mai voiam sa corectez doua lucruri:

Zicea cineva ca a abate e frantuzism patruns in sec.19 - din fr. abattre, scrie si in DEX.
M-am interesat, e vorba doar de abatere in sens stiintific (Abatere lineară, abatere probabilistică, gaussiană etc)
Altfel, a se abate sau a fi abătut apare si in versuri populare, si cred ca poate fi gasit si in texte mai vechi, acela vine din lat. abbattere si apartine limbii romane din vechime.

La fel cuvantul haină, a carui origine turceasca (tc. hain) postulata de Diogene, a delansat o intensa dezbatere (si interesanta, zic eu peacefingers.gif ) asupra originii denumirilor romanesti pentru imbracaminte, si pana la urma despre originea portului traditional.
Problema a fost insa falsa, din turca vine cuvantul haină, hain = Perfid, rău la inimă, hapsîn

Celalalt, haină ca imbracaminte e ca in bulgara si sarbo-croata, cel mai probabil un cuvant cu origine balcanica, ca si opinca.

Ai dreptate Morosane, azi am cautat in DEX, si am gasit 2 sensuri a lui "abate" ca frantuzisme (1. a fi trist, si 2. inca unul despre "a bate");, iar sensul de a devia de la drum ca venind din "lat. abbatere", care nu a pierdut "B-ul" intervocalic ! naughty.gif

criztu
QUOTE (florincroitoru @ Apr 22 2008, 14:29) *
Astea sînt alte greșeli ale "marilor savanți".Compară numai cu latina.Se vede ușor că numeralele simple romînești seamănă mai tare cu alte limbi IE decît cu latina.Ei refuză să ia în considerare că ar putea fi dacice.Cum ? Ie logic că dacii au învățat numeralelele latine și după aia acestea au evoluat în așa fel că seamănă mai mult cu cele sanscrite ?

nu poti sa dai "din limba daca" in DEX in lipsa atestarii, ar descalifica dictionarul... sper ca stii ca tot ce stim despre limba dacica e nimic substantial da ? cateva toponime consemnate de latini si greci, din care s-au dedus cateva cuvinte, si cateva cuvinte spre comparatie in albaneza, turca, sirbo-croata, bulgara

apropo, astea ar fi cuvintele din dictionar care contin grupul de litere "apă,âpă,iapă,oapă,eapă"

apă - lat. aqua
iapă - lat. equa

ceapă - lat.cepa/caepa
râpă - lat.ripa
sapă - lat. sappa

grapă - cf. alb. grep,gërepë
groapă - cf. alb. gropë

țeapă - cf.sl. cepati

teapă - et. nec.
țoapă - onomatopee (!) +suf a
scapă - reg.
tihomir

Dar de unde sa le dea? huh.gif

Albaneza, Celtica, Armeana, Tohara, etc., sunt limbi intre Centum si Satem (poate si Romana, caci noi avem: Centa, Ciata, Cetate, Suta, Sat).

Albaneza si armeana sunt satem, celta este centum, traca nu apare pentru ca nu este o unanimitate dar cei mai multi le trec la "satem", la fel pentru ilira sau macedoneana, nu se cunosc si nu se trec nicaieri. Ce are a face "sat" cu "suta"? Sau pentru tine tot ce incepe cu "s" e o apa si-un pamant? Numai tu stii ce spui in posturile tale....
criztu

QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 17:09) *
Dar de unde sa le dea? huh.gif
ai 12 numerale, la 11 dintre ele dintre ele se poate trage de par o derivare din latina, numai unu nu poate fi explicat nici cu latina nici cu slava. sa zicem ca romanii de azi is urmasii puri ai latinilor. cum naiba s-au apucat ei sa inventeze cuvantul "suta" ? pe partea cealalta poti vedea ce apropiate sunt numeralele slave de cele latine si cele celtice. is sigur ca si lingvistii realizeaza ca "there is more than meets the eye" in limba romana, dar cum nu exista o atestare substantiala a limbii dacilor imi imaginez frustrarea lor.
tihomir
ai 12 numerale, la 11 dintre ele dintre ele se poate trage de par o derivare din latina, numai unu nu poate fi explicat nici cu latina nici cu slava. sa zicem ca romanii de azi is urmasii puri ai latinilor. cum naiba s-au apucat ei sa inventeze cuvantul "suta" ?

Pai daca l-ar fi inventat ar fi aparut ca "autohton", e clar ca e luat din alta limba, slava sau daca. Nu se zice ca romanii de azi sunt urmasii "puri" ai latinilor, se zice ca limba romana de azi este o limba romanica, asta nu impiedica imprumuturile de cuvinte, avem 20% cuvinte slave dar tot o limba romanica vorbim, asa cum albanezii au cam tot atatea cuvinte latine dar limba lor nu este o limba latina. Afara de cuvinte mai conteaza si gramatica si circulatia acelor cuvinte si regulile fonetice si alte chichite din astea de competenta filologiei.

Numerele romanesti compuse, cu cateva exceptii, s-au format ca si in celelalte limbi latine, unsprezece la noi undici la italieni, cuvinte compuse la "unu" si "zece" , respectiv "uno" si "dieci", doar de la 17 la 20 in celelalte limbi latine se pune 10 in fata si apoi celalalt numeral in timp ce l-a noi s-a mers "ca pe aratura" tot ca la forma "unsprezece", insa tot latine sunt si numeralele noastre. Formele slave sunt mult mai diferite in special la numeralele compuse, ca pana la 10 sunt asemanatoare in mai toate limbile indo-europene (ca si gradele de rudenie). Unsprezece e mai aproape de "undici" sau de "iedanaestorica"? Nu se iau in calcul doar sunetele asemanatoare ci si modul de compunere a numerelor si regulile foneticii unei limbi. Limba celta se cunoaste si totusi francezii si-au luat numerele din latina nu din limba galilor, deci obiectia ta nu e justificata.
Cyber-sapiens
QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 17:49) *
Pai daca l-ar fi inventat ar fi aparut ca "autohton", e clar ca e luat din alta limba, slava sau daca. Nu se zice ca romanii de azi sunt urmasii "puri" ai latinilor, se zice ca limba romana de azi este o limba romanica, asta nu impiedica imprumuturile de cuvinte, avem 20% cuvinte slave dar tot o limba romanica vorbim, asa cum albanezii au cam tot atatea cuvinte latine dar limba lor nu este o limba latina. Afara de cuvinte mai conteaza si gramatica si circulatia acelor cuvinte si regulile fonetice si alte chichite din astea de competenta filologiei.

Numerele romanesti compuse, cu cateva exceptii, s-au format ca si in celelalte limbi latine, unsprezece la noi undici la italieni, cuvinte compuse la "unu" si "zece" , respectiv "uno" si "dieci", doar de la 17 la 20 in celelalte limbi latine se pune 10 in fata si apoi celalalt numeral in timp ce l-a noi s-a mers "ca pe aratura" tot ca la forma "unsprezece", insa tot latine sunt si numeralele noastre. Formele slave sunt mult mai diferite in special la numeralele compuse, ca pana la 10 sunt asemanatoare in mai toate limbile indo-europene (ca si gradele de rudenie). Unsprezece e mai aproape de "undici" sau de "iedanaestorica"? Nu se iau in calcul doar sunetele asemanatoare ci si modul de compunere a numerelor si regulile foneticii unei limbi. Limba celta se cunoaste si totusi francezii si-au luat numerele din latina nu din limba galilor, deci obiectia ta nu e justificata.

Numeralul in Romana naughty.gif

1. – un/una/on (celt./ger.) ----------- unus (lat.)
2. – dui /do (sans./iran./tig)--------------- duai (lit/old.prus) -------------- dou (celt.) ----------------------------- dui /doi (lat./romanic)
3. – tri (sans./iranic) -------- tri /drei/tri/tre (celt./germ.) -------- tris /treies (grec.) --------------------------treis (latgalian) ------- tri (slav.) -------- tre (alb)
4. – țatru /ciatru (sans.) --------- petor /petuar (old.welsh/gaulish)------ cQv-_ator (lat.)
5. – cianci /panci (sans./iranic) ---------------------------------------------- cinque (lat. Vulg)
6. – sașh (sans./iranic) ------------ șheș (kurd.) ----------- seșh (lit.)---------- șhest (slavon)
7. – șapte (sans.)------------------- șhtate (alb.) ------ ------ septe (lat.) ------ seacht (celt.)
8. – oct (celt./ger./lat./gr.) -----------octo (lat.) ---------octo (gr.) --------- out (armenian) ------- ott (ger.)
9. – naua (sans.)--------- naoi /nau [/b](celt.)--------- nove (lat.) ------- nava/naua (sans/iranic)
10.– daca = dzacia (sans.)-----------ziete (alb.) --------- dece (lat.) ------- dziesiêæ (pol.)

- Avem asadar o limba tracica arhaica, proxima italicei, ori indepartata acesteia in valorile prezentate mai sus
ego_zenovius
QUOTE (Leinarius @ Apr 22 2008, 09:15) *
Descoperirea dumitale, cu parere de rau ti-o spun, seamana cu acele descoperiri de pirita pe care le faceau cautatorii de aur fara experienta... Nu tot ce straluceste in apa riului e aur....

in limba americaneasca piritei i se mai spune si fool's gold.
aurul prostului - cum ar veni in daca.
criztu
QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 17:49) *
Pai daca l-ar fi inventat ar fi aparut ca "autohton", e clar ca e luat din alta limba, slava sau daca.

o fi sau nu din slava, DEX-ul il da et.nec. nu cred ca s-ar fi jenat sa il dea din slava. deci intrebarea este: care e explicatia pt "suta" din lb romana ?

ar fi interesant de citit un link ceva in care sa se arate cum au fost "romanizate" 11 numerale din lb. daca, numa al 12-lea - "suta" asta - era la pescuit cand au inceput cursurile de latina si au uitat sa-l romanizeze si pe el w00t.gif
tihomir
o fi sau nu din slava, DEX-ul il da et.nec. nu cred ca s-ar fi jenat sa il dea din slava.

Probabil retinerea o veni de la faptul ca poate acest cuvant nu urmeaza regulile cuvintelor venite din slava si mai contine si sunetul "ă" sunet pus pe seama limbii dace. Daca as fi lingvist as putea sa-ti dau mai multe amanunte, nu sunt....

ar fi interesant de citit un link ceva in care sa se arate cum au fost "romanizate" 11 numerale din lb. daca, numa al 12-lea - "suta" asta - era la pescuit cand au inceput cursurile de latina si au uitat sa-l romanizeze si pe el

Tot asa cum din latina am luat majoritatea cuvintelor dar nu si cel pentru "branza" si alte cateva dacice iar mai apoi cand au venit slavi am pierdut cuvintele din latina care desemnau "gardul, lopata, undita, glasul, iubirea s.a.m.d." Si de ce doar 11 latine? Toate sunt latine afara de "suta" sau alea compuse nu se pun, nu sunt tot cuvinte?
Tu nu esti convins ca numeralele vin din latina, cu exceptiile de rigoare desigur? Poti face o comparatie aici dintre numeralele in limbi latine si in alte limbi indo-europene:

http://www.economicexpert.com/a/Numbers:in...:languages.html

P.S. : mai e si zero care nu e latin
criztu
QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 20:54) *
Tot asa cum din latina am luat majoritatea cuvintelor dar nu si cel pentru "branza"

laugh.gif si care e procedeul acela ? poti sa il descrii sau e un mister ?
florincroitoru
QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 16:49) *
Pai daca l-ar fi inventat ar fi aparut ca "autohton", e clar ca e luat din alta limba, slava sau daca. Nu se zice ca romanii de azi sunt urmasii "puri" ai latinilor, se zice ca limba romana de azi este o limba romanica,(se zice dar ie greșit) asta nu impiedica imprumuturile de cuvinte, avem 20% cuvinte slave dar tot o limba romanica vorbim(multe sînt trecute anapoda la slave), asa cum albanezii au cam tot atatea cuvinte latine dar limba lor nu este o limba latina.(tot nu știți bine care.Sînt trecute ca fiind latinești multe cuvinte din fondul comun IE) Afara de cuvinte mai conteaza si gramatica(iete domne că știe el ceva așa în general; în amănunt se încurcă) si circulatia acelor cuvinte si regulile fonetice si alte chichite(??) din astea de competenta filologiei.

Numerele romanesti compuse, cu cateva exceptii, s-au format ca si in celelalte limbi latine, unsprezece la noi undici la italieni, cuvinte compuse la "unu" si "zece" , respectiv "uno" si "dieci", doar de la 17 la 20 in celelalte limbi latine se pune 10 in fata si apoi celalalt numeral in timp ce l-a noi s-a mers "ca pe aratura"(daaaaa? De ce? că ziceați că dacii învățară mai bine ca italienii; taman la lucruri simple nu vrură?) tot ca la forma "unsprezece", insa tot latine sunt si numeralele noastre. Formele slave sunt mult mai diferite in special la numeralele compuse(oare?), ca pana la 10 sunt asemanatoare in mai toate limbile indo-europene (ca si gradele de rudenie)(aha,te-ai prins că nu vin în toate din latină). Unsprezece e mai aproape de "undici" sau de "iedanaestorica"?(asta cu storica în ce limbă ie? poate vrei să spui ieden-na-desiat,bulgară,care are clar aceeași schemă cu unu-spre- zece; na înseamnă spre) Nu se iau in calcul doar sunetele asemanatoare ci si modul de compunere a numerelor si regulile foneticii unei limbi.(exact aia spusei) Limba celta se cunoaste(fals; secunosc unele limbi celtice.În această categorie sînt înghesuite limbi f diferite.Galii nu au vorbit limbi de tipul celor din Anglia de azi sau din Irlanda) si totusi francezii si-au luat numerele din latina nu din limba galilor, deci obiectia ta nu e justificata.(mai vedeți formarea numeralelor în franceză ca să nu mai scrieți așa o gogomănie; vedeți cum se zice 70,80,90; vedeți ce schemă de formare au; nu e schema latină)

tihomir
si care e procedeul acela ? poti sa il descrii sau e un mister ?

Nu cred ca e un procedeu, o lege anume, ca la matematica, e pur si simplu ceva natural asa cum azi cuvintele intrate in limba romana nu au ajuns dupa o lege anume sau din motive precise, ma refer la cele pentru care avem si corespondent in romana. In cazul cu "branza" am facut o mica gresala termenul latin a dat "caș" dar s-a pastrat si cel autohton. Populatia din Dacia a pastrat anumite cuvinte de substrat sau a adoptat cuvinte latine pe care ulterior le-a pierdut in favoarea celor slave. Nu e o lege anume dupa care o populatie poate imprumuta/pastra doar o lista precisa de cuvinte. De ce oare azi se foloseste "job" in loc de "servici, slujba sau loc de munca"? Poate peste 50 de ani o sa se foloseasca exclusiv "job" iar celelalte sa devina arhaisme, asa s-a intamplat cu cuvintele slave intrate in romana de exemplu. Nu e nici o lege in privita imprumutului de cuvinte, doar preferintele si obisnuintele vorbitorilor.

daaaaa? De ce? că ziceați că dacii învățară mai bine ca italienii; taman la lucruri simple nu vrură?

Din 2 motive : 1. in daca erau obisnuiti sa puna numeralul mic in fata si asa au facut si cand au invatat latina (nu inseamna ca numerele ar veni din daca ci doar obisnuinta de a pune numeralul mic in fata celui mare cum latinii facau la fel pana la 17) sau cea mai plauzibila, 2. au uitat sa numere corect si au inceput sa numere babeste "ca pe aratura" cum am zis, au dat mai departe cu "saptesprezece, optsprezece", pana la 20. Fenomenul de ruralizare si cadere in barbarie de dupa retragerea aureliana loveste si comertul si contactul cu viata urbana si deci cu modul corect de numarare, in acelasi timp rupe limba romana de evolutia lingvistica din restul latin al imperiului, adica de occident (vezi pastrarea neutrului).

aha,te-ai prins că nu vin în toate din latină

In limba romana vin din latina chiar daca mai departe din latina vin dintr-o radacina comuna si altor limbi indo-europene.

florincroitoru
QUOTE (ego_zenovius @ Apr 22 2008, 18:12) *
in limba americaneasca piritei i se mai spune si fool's gold.
aurul prostului - cum ar veni in daca.

Ar fi bine ca moderatorul să mute într-o sarsana cu obrăznicii și prostii aceste postări și să-i trimită pe respectivii să se răcorească pe maidan.Nu este prima dată cînd aces om maculează forumul cu astfel de dejecții.

QUOTE (criztu @ Apr 22 2008, 20:19) *
laugh.gif si care e procedeul acela ? poti sa il descrii sau e un mister ?

Păi,domne,ciobanii (adică păcurarii ca să priceapă mai ușor ăștia romanizații) au auzit iei de la soldații romani de lapte (și de la coloniștii gata romanizați) dar se vede treaba că de brînză uitară și au zis mai departe cum știau iei.Că lapte se spune asemănător în niște limbi IE care nu au treabă cu latina d-nii "științifici" nu vor să audă; ie prea mult de gîndit și le strică teoria

Văd că Tihomir dă în continuare voios cu stigu-n dreptu.Acum a pus un linc cu numerale din care se vede clar ce asemănări sînt cu limbi care nu au treabă cu latina.Adică vrea să zică iel că dacii învățară numeralele latinește după care făcură o schemă ca bulgarii că și ăștia ai dreacu nu au schema slavă de la limbile slave din nordul nostru,descoperiră așa întîmplător să zică șase și șapte adică asemănător cu ăi de vorbeau sanscrită în loc să zică mai departe cum le zîseră profii romani și uite așa cu mici șmecherii demonstrară și "științificii" noștri cum se formă limba noastră din latină.
Voi latinomanii v-ați uitat pe tabelul acela cu numerale măcar fo juma de oră ?

QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 20:55) *
Din 2 motive : 1. in daca erau obisnuiti sa puna numeralul mic in fata si asa au facut si cand au invatat latina (nu inseamna ca numerele ar veni din daca ci doar obisnuinta de a pune numeralul mic in fata celui mare cum latinii facau la fel pana la 17) sau cea mai plauzibila, 2. au uitat sa numere corect si au inceput sa numere babeste "ca pe aratura" cum am zis, au dat mai departe cu "saptesprezece, optsprezece", pana la 20. Fenomenul de ruralizare si cadere in barbarie de dupa retragerea aureliana loveste si comertul si contactul cu viata urbana si deci cu modul corect de numarare, in acelasi timp rupe limba romana de evolutia lingvistica din restul latin al imperiului, adica de occident (vezi pastrarea neutrului).(ia-uzi ! nu uitară dacii o groază de cuvinte și procedee gramaticale inclusiv folosirea genului neutru dar se-ncurcară la numerale:Păi dv aveți mare nevoie de un curs de logica)

In limba romana vin din latina chiar daca mai departe din latina vin dintr-o radacina comuna si altor limbi indo-europene.(aha și nu ie voie să vină din alta !dacă dacii aveau asemănătoare fo vorbă cu romanii deoarece mai sînt așa și prin alte limbi IE,au învățat latina și după aia nu știu cum vorba a semănat mai tare cu aia sanscrită.Fă,domne un curs scurt de logică și nu o să mai scrii așa ceva)

tihomir
QUOTE (florincroitoru @ Apr 22 2008, 22:18) *
Păi,domne,ciobanii (adică păcurarii ca să priceapă mai ușor ăștia romanizații) au auzit iei de la soldații romani de lapte (și de la coloniștii gata romanizați) dar se vede treaba că de brînză uitară și au zis mai departe cum știau iei.

Si ce daca, nu aveau voie?

QUOTE (florincroitoru @ Apr 22 2008, 22:18) *
Că lapte se spune asemănător în niște limbi IE care nu au treabă cu latina d-nii "științifici" nu vor să audă

In care limbi?

.Adică vrea să zică iel că dacii învățară numeralele latinește după care făcură o schemă ca bulgarii că și ăștia ai dreacu nu au schema slavă de la limbile slave din nordul nostru

E la fel si la bulgari si la rusi si la sarbi (si la noi si la francezi si la italieni daca la modul de compunere va referiti). Cuvintele sunt cele care conteaza, mai putin micile diferente din modul de compunere care se pot schimba usor in timp (de ce in popor se mai zice si "unspe", "doispe", sunt astea venite de altundeva decat "unsprezece", "doisprezece", "unu", "doi" si "zece"? Nu, sunt combinatii si forme ale lor.

aha și nu ie voie să vină din alta !dacă dacii aveau asemănătoare fo vorbă cu romanii deoarece mai sînt așa și prin alte limbi IE,

E posibil dar eu nu te cred pe cuvant, pana la proba contrarie ramane cum am stabilit. Din lista de plante in limba daca, una singura a intrat in româna (brusture), restul sunt fie din latina fie din slava fie au primit denumiri noi in popor, asta s-a ales de limba dacilor, cateva cuvinte ici si colo.

Spor la batut campii don` florin pentru ca a face afirmatii fara nici o acoperire asa se cheama.
florincroitoru
QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 21:34) *
In care limbi? (püi vezi pe la sanscritü)

E la fel si la bulgari si la rusi si la sarbi (si la noi si la francezi si la italieni daca la modul de compunere va referiti). Cuvintele sunt cele care conteaza, mai putin micile diferente din modul de compunere care se pot schimba usor in timp (de ce in popor se mai zice si "unspe", "doispe", sunt astea venite de altundeva decat "unsprezece", "doisprezece", "unu", "doi" si "zece"? Nu, sunt combinatii si forme ale lor.

Spor la batut campii don` florin.(acum iar minți și spui prostii;ți-am mai pus de 3 ori schema de formare a numeralelor la NOI,BULGARI,RUȘI,POLONEZI;LIMBILE CENTUM DIN VESTUL EUROPEI.Ie clar că schemele sînt diferite dar a noastră este identică cu aceea a bulgarilor chiar dacă sînt diferite cuvintele și cine spune că nu ie așa ie un mincinos josnic și cine mă acuză pe mine că bat cîmpii în această privință să citească cu atnție numeralele în limbile ălea din lincul tău și se se GÎNDEASCĂ înainte să scrie aci.

mai vedeți numeralele alea,da mai mult de 10 minute http://www.economicexpert.com/a/Numbers:in...:languages.html
tihomir
püi vezi pe la sanscritü

Pai am vazut, nu e nici acolo, nici la slavi, nici la germani. In sanskrita cica se zice "ksira" si inca in 2 feluri la "lapte". Deci cum mai stati cu batutul campilor?
Unde sunt denumirile dacice ale plantelor in limba romana? Se pare ca dacii au preferat sa le zica pe latineste, nu-i condamn, de fapt ii felicit. Uite ca acolo unde exista dovezi clare limba daca nu seamana cu latina si nici cu româna "seamana" doar in acele cuvinte nedovedite (ca cica poate si dacii ziceau la fel ca latinii), avand ca singur argument "as vrea sa fi fost asa". Au inflorit florile pe camp?

acum iar minți și spui prostii;ți-am mai pus de 3 ori schema de formare a numeralelor la NOI,BULGARI,RUȘI,POLONEZI;LIMBILE CENTUM DIN VESTUL EUROPEI

Numeralele slave sunt numerale slave, cele latine sunt latine, restul sunt detalii, cateva seamana intre ele, 4, 5, 1, 3 dar ale noastre seamana toate (fara suta) cu cele latine, la fel si la celelalte limbi romanice si un copil vede asta, nu si dumneata, asta e, nimeni nu-i perfect....
florincroitoru
QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 16:49) *
Unsprezece e mai aproape de "undici" sau de "iedanaestorica"? Nu se iau in calcul doar sunetele asemanatoare ci si modul de compunere a numerelor si regulile foneticii unei limbi. Limba celta se cunoaste si totusi francezii si-au luat numerele din latina nu din limba galilor, deci obiectia ta nu e justificata.

iedanaestorica"?
inventezi cuvinte.
aici zici una mai sus alta.Aici zici că importantă e modul de compunere ,nai sus ai zis că nu, importante sînt cuvintele.
Am pus asta ca să DEMONSTREZ că bați cîmpii.

QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 21:59) *
Asa si care ar fi concluzia, ca slavii si romanicii din vest au invatat sa numere de la daci? Sau ca slavii puteau sa se influenteze de la daci dar dacii nicidecum nu puteau fi influentati de romani? laugh.gif In fine, a treia varianta, nici o limba nu s-a schimbat, au ramas asa din antichitate dar cum se face ca intelegem greoi limba cronicarilor moldoveni de acum 300 de ani, cum puteau limbile astea sa nu se schimbe atata timp? Oricum ai da-o nu cade bine domnule. Numeralele slave sunt numerale slave, cele latine sunt latine, cateva seamana intre ele, 4, 5, 1, 3 dar ale noastre seamana toate (fara suta) cu cele latine, la fel si la celelalte limbi romanice si un copil vede asta, nu si dumneata, asta e, nimeni nu-i perfect....

Întrebi același lucru a 6 oară:
Răspuns;
LIMBILE indo-europene kentum și satem s-au răspîndit din neolitic adică în epoca de piatră.NU AU ÎNVĂȚAT ROMANII DE LA DACI !!! Nu am susținut ieu așa ceva.
Nu am spus ieu că nici o limbă nu s-a schimbat,ci că unele au fost înlocuite iar altele ,nu.Aceste din urmă au evoluat dar în esență nu s-au sxchimbat.

Dacă nu poți să vezi nici treaba simplă cu numeralele nu mai am ce discuta cu tine.
Și în această postare și în cea din nainte ți-am arătat cîte minciuni spui.
ego_zenovius
faptul ca in graiul moldovenesc exista tendinta de a inlocui pe "ce", "ci" cu "șe", "și" poate sa fie interpretat ca o "satemizare" de influenta slava (ruso-ucraineana in principal)? aceeasi tendinta o gasim si in graiul banatean - "satemizare" indusa dinspre sarbi?
criztu
QUOTE (tihomir @ Apr 22 2008, 21:55) *
Nu cred ca e un procedeu, o lege anume, ca la matematica, e pur si simplu ceva natural asa cum azi cuvintele intrate in limba romana nu au ajuns dupa o lege anume sau din motive precise, ma refer la cele pentru care avem si corespondent in romana.

ar fi nijte legi dar nu le inteleg prea bine:

1. termeni de areal/cosmos/ocupationali: presupunand ca proto-romanii ar fi fost redusi ca areal la zona de munte in urma invaziei slavilor, lb. proto-romana preia termeni legati de munca campului de la bulgarii care "desteleneau" si "praseau" de "buruieni" pe "ogoare" cu "plugul", "toporul"(lol), "lopata" si "grebla" si faceau "capite" de "coceni"(toate din slava bulgara). in skimb, cuvintele ce tin de arealul presupus retras al dacilor "pititzi" in "cătune" pe dupa "jepi" si "brazi" si "stanci" langa un "pîrîu" sus pe "pisc" (toate cf. albaneza). ramane sa inteleg cum intra "camp" si "munte" si "riu" si "ripa" (din latina) in ecuatie. aparent formele majore de relief is latine, la fel cum numele riurilor majore is dacice.

2. termeni de specializare/cosmos: dacii deveniti "păstorii"(un mare neologism) de "oi", "capre", "vaci" si "porci" ai latinilor carora le vindeau "lapte", "cas", "carne", "lana" si "piele" (toate din latina) au preluat cuvintele latine, dar organizarea lor pe meserie - "baci"=boss-ul, si "cioban"=angajatul, paziti de "mocan"=security officer, cu "bata"=tomfa, care lucrau la "strunga" si traiau la "stana", unde "chefuiau" si "chiuiau" si "tzipureau" toata ziua din "cetere" si "fluiere" si din "cimpoaie" (toate et.nec.+turca pt "cioban" si lituana si turca pt "chef" desi dau pariu ca turcii le au din substrat, uite-te ca welshii zic "ciobair"=sheperd, iar de "cetera" din maghiara ma iau cu mainile de cap, grecii insisi spuneau ca "gitara" fusa inventata de traci) a ramas dacica.

3. neologismele. cea mai usor de explicat lege: cuvinte pt obiecte noi: "aeroplan", "video"; cuvinte pt concepte noi "iminent", "a declansha","a demonstra". de ex: "serviciu" sau "job" despre care zici tu, sunt concepte noi in cultura romana. romanii pana acum 200 de ani nu aveau "servici".

asa. deci ce vedem din asta ? daca ne luam dupa lingvistica oficiala, vedem cum:

1. muntenii romani comunicau cu campenii bulgari desi traiau in arealuri separate, si lb. romana a preluat termeni din bulgara pt obiecte si concepte agricole. ori au plecat, ori au fost risipiti bulgarii, ori asimilati de catre romani, azi avem o limba romana cu import masiv de termeni agricoli din bulgara. desigur, putem zice si ca romanii au fost bulgarizati iar noi vorbim astazi o limba slava. exista insa o limba latina atestata premergatoare bulgarilor, deci se poate demonstra ca nu suntem bulgari. doar ca fapt divers, slavii zic "ia sum", ce usor ar putea aranja o eventuala "Scoala Ardeleano-slava o sistematizare a limbi romane din "eu sunt" in "io sumt" ca sa le potriveasca naughty.gif

2. ciobanii din catunele dacilor comunicau cu orasenii latini desi traiau in arealuri separate, si lb. romana a preluat termenii din latina pt obiectele din industria animaliera. ori au plecat, ori au fost risipiti, ori asimilati de catre daci, azi avem o limba romana cu import masiv de termeni animalieri din latina. desigur putem zice ca dacii au fost romanizati iar noi vorbim azi o limba latina. nu exista o limba daca atestata premergatoare latinilor, deci nu se poate demonstra ca nu suntem latini.

In cazul cu "branza" am facut o mica gresala termenul latin a dat "caș" dar s-a pastrat si cel autohton.

"urda" si "branza". dau pariu ca "cas" e un latin vulgar ceva, intrat din dacica thumbup.gif spre comparatie: englezul "dagger", old french "dague" etc. vine din latina vulgara "daca"= cutit/pumnal al dacilor, desi ar fi avut latinul "pugno"=pumnal ...

Din 2 motive : 1. in daca erau obisnuiti sa puna numeralul mic in fata si asa au facut si cand au invatat latina (nu inseamna ca numerele ar veni din daca ci doar obisnuinta de a pune numeralul mic in fata celui mare cum latinii facau la fel pana la 17) sau cea mai plauzibila, 2. au uitat sa numere corect si au inceput sa numere babeste "ca pe aratura" cum am zis, au dat mai departe cu "saptesprezece, optsprezece", pana la 20.

aici nu cred ca mai ai ce explicatie cauta, cred ca lingvistii deja au stabilit prin vreun doctorat ceva ca unsprezece doisprezece etc nu e sistem latin, dar probabil lucrarea zace prin vreun subsol, pt ca trebuie advertising serios ca sa propagi informatia in constiinta natiunii. in comunism e clar ca nu se baga nici un om serios pe cercetarea cu dacii din cauza propagandei comuniste care i-ar fi facut scarba, iar acu, toata lumea se zbate sa nu moara de foame. peste vreo 50 de ani cred io ca se vor intruni conditiile ca sa ajunga la suprafata informatiile astea.
Reclama
Te intereseaza detaliile? CRV-ul de la Honda face diferenta!

Trepte laterale, proiectoare cu ornamente cromate, scut anterior, protectie portbagaj. Mai multe detalii aici.
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.