Bambus
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Estelle1

buna la toti smile.gif deci am primit si eu un bambus biggrin.gif e foarte frumos si sunt foarte incantata de el. are vreo 2 spirale si jumate si are dop de ceara gata pus. are si niste frunzulite,am citit sa vad cum trebuie crescut si sper sa ma descurc cu el. sa va traiasca plantutzele biggrin.gif
anna's studio
Eu am achizitionat acum vreo 2 ani un fir de bambus in eprubeta mica, pe care l-am mutat in vas de sticla cu pietricele si l-am tinut in baie.
Pana la un moment dat, cand a inceput sa se ingalbeneasca. Atunci l-am mutat in pamant, tot in baie.
Cu tot cu radacini are acum vreo 80 cm; partea superioara e ca un lemn de vreun an jumate, iar dedesubt are o singura ramura de vreo 15 cm cu multe frunze. Arata foarte haios si se mentine asa de atunci.
L-am mutat intr-un vas cilindric, cu drenaj foarte bun (bilute de argila) si sta in bucatarie.
Nu stiu ce sa-i fac sa mai produca si alte ramurele, exista vreo posibilitate?

Multumesc si sa va fie plantutele sanatoase si viguroase!

Estelle1
Ce mai faceti voi? La plantutza mea i-au crescut radacinile frumos si ma bate gandul sa o plantez in pamant dar nu ma pricep la cat de umed sa fie si din astea...ceva help? biggrin.gif
risuka
QUOTE(Estelle1 @ Aug 29 2007, 21:34) *
Ce mai faceti voi? La plantutza mea i-au crescut radacinile frumos si ma bate gandul sa o plantez in pamant dar nu ma pricep la cat de umed sa fie si din astea...ceva help? biggrin.gif

Trebuie sa fie mocirlos pamantul in permanenta ca sa fie fericit. Eu nu-ti recomand, pentru ca o sa ai in casa un miros de namol....Ai mei stau acum in gel si sunt foarte fericiti, desi nu le-au mai crescut radacinile asa tare in ultima perioada (dar s-ar putea sa fie si de la caldura aia insuportabila).
Bafta la incercari! Sa creasca mare si viguroas smile.gif !
anna's studio
risuka, in ce fel de gel stau bambusii tai?

risuka
QUOTE(anna's studio @ Aug 30 2007, 08:29) *
risuka, in ce fel de gel stau bambusii tai?

Exista un gel special pentru flori. Eu il cumpar de la un magazin cu decoratiuni interioare, nu stiu daca au la florarii. Oricum, din timp in timp trebuie sa schimbi si gelul, ca se murdareste si el (eu il schimb cam la 2 luni). Un pliculet e 3 sau 4 lei, iar daca nu ai un vas foarte mare folosesti doar jumatate din cantitatea de gel.
Estelle1
ma gandesc totusi, daca tin bambusu in apa nu are nimic nu? adica sa stea doar in apa sau trebuie neaparat plantat in pamant l aun moment dat?

risuka
Pai bambusii iubesc apa....Eu pe ai mei ii tin in apa de mai bine de 2 ani si nu au nimic, ba chiar au mai crescut putin smile.gif
Ale123
am si eu un fir de bambus tongue.gif foarte frumos si viguros biggrin.gif sunt mandra de el si e un fel de pet al meu smile.gif) am citit pe aici si am mai invatat cate ceva din cum e bine sa-l cresc smile.gif sa va fie plantele sanatoase tongue.gif si voi ,normal
anna's studio

QUOTE(risuka @ Aug 30 2007, 11:41) *
Exista un gel special pentru flori. Eu il cumpar de la un magazin cu decoratiuni interioare, nu stiu daca au la florarii. Oricum, din timp in timp trebuie sa schimbi si gelul, ca se murdareste si el (eu il schimb cam la 2 luni). Un pliculet e 3 sau 4 lei, iar daca nu ai un vas foarte mare folosesti doar jumatate din cantitatea de gel.

Multumesc. Stii cumva cum se numeste? Simplu, gel special pentru flori? Sau are o alta denumire?

Ale123
QUOTE(anna's studio @ Sep 3 2007, 20:28) *
Multumesc. Stii cumva cum se numeste? Simplu, gel special pentru flori? Sau are o alta denumire?

deci am vazut si eu azi gel din asta. era sub forma de bobite care se umflau un pic la apa. alea vin puse in apa si pastreaza umezeala respectiva. vanzatoarea a zis ca e pt bambusi si ca e mai mult pt ornament (erau colorate) dar e ok gelu. nu am luat pt ca nu aveau decat culori gen albastru roz si nu se asorteaza la camera mea tongue.gif dar cica sunt bune si nu au o denumire speciala,pur si simplu gel pt plante de apa smile.gif
risuka
Da, se numeste simplu gel pentru flori. Eu am vazut toate culorile: verde, violet, galben, albastru....Depinde si de magazin. Eu imi cumpar de obicei din Bam Boo, cel din Carrefour Orhideea ca e cel mai bine aprovizionat.
Are dreptate Ale 123: sunt niste bobite mici de tot, dar nu se umfla putin, se umfla foarte mult....de asta am spus ca un plic il poti folosi pentru 2 vase.

Ale123
Si asta e pantutza cu care ma mandresc tongue.gif
Jucaria
Saluuuuut!!!

Sunt asa mandra! astazi mi-am cumparat si eu un Bambus!
I-am luat si vas si pietricele. Din pacate nu am gasit vaz mai ingust si am luat unul mai bombat.

Inca nu am dat jos recipientul cu care a venit ca m-am gandit sa ne obisnuiasca cu mediul nou.
Am vrut sa cumpar si "gel pentru flori" (am citit aici despre el), dar cei de la magazin mi-au spus ca nu prea merge sa pun si pietricele si gel, asa ca am renuntat.
Am pus cateva poze cu noua planticica a familiei!
Ale123
QUOTE(Jucaria @ Oct 1 2007, 22:37) *
Saluuuuut!!!

Sunt asa mandra! astazi mi-am cumparat si eu un Bambus!
I-am luat si vas si pietricele. Din pacate nu am gasit vaz mai ingust si am luat unul mai bombat.

Inca nu am dat jos recipientul cu care a venit ca m-am gandit sa ne obisnuiasca cu mediul nou.
Am vrut sa cumpar si "gel pentru flori" (am citit aici despre el), dar cei de la magazin mi-au spus ca nu prea merge sa pun si pietricele si gel, asa ca am renuntat.
Am pus cateva poze cu noua planticica a familiei!

poti sa-l scoti din eprubeta aia fara prb si sa-l pui direct in vas cu apa smile.gif se dezvolta foarte bine eu asa am facut si avea doar cateva radacini micute,dar in cateva zile ii cresc radacinile si frunzilitele smile.gif sa stea la lumina si nu in soare direct,cam asta e smile.gif
matza_001
Buna seara tuturor!
Nu vroiam sa scriu, ma multumeam doar cu cititul..... Credeam ca este cineva in situatia mea...dar se pare ca nu...asa ca...astept sa-mi aruncati un sfat....

Am primit 20 de bambusi legati pe trei trepte, arata ca un gen de tort, sunt extrem de frumosi si sanatosi. Au cam 40-50cm si frunzulitele sunt mari si frumoase. Sunt intr-un fel de ceramica inconjurati de un buret. Am inteles treaba cu udatul 3-4 cm, lumina dar nu soare .... etc. Problema este ca nu stiu daca sa-i las asa sau nu. Adica, ... daca sunt atat de multi, legati unul langa altul, pot creste sanatosi si frumosi? Oare sa-i separ .... ??? Dar unde sa-i pun???.. ca sunt cam multi ..... confusedsmiley.png Ce sa fac?

Multumesc anticipat pentru sfaturi kisstogether.gif
anna's studio
Multumesc mult pentru pontul cu gelul, voi cauta la Bam-Boo daca ziceti ca au si am sa-i ofer o noua "casa" strengarului meu lung wink.gif
Intre timp ne-am inmultit cu un fratior mai mic.
Asa, deci pun apa in recipient si o jumatate de pliculet de gel. Si ulterior cum ud planta? Pun simplu apa peste gel si acesta o incorporeaza? La cat timp schimb gelul?

Multam de raspuns si week-end placut.
Ale123
Plantutza mea ma fericeste cu inca un rand de frunzulite biggrin.gif:D:D foarte happy
veronika
salut
bambusul nu are nici o treaba cu lumina naturala atata timp cat ii asiguri lumina de vre-un fel 8-10 ore pe zi; eu am 2, unul acasa la naturala, care are momente cu frunze galbene si pe care il ingrijesc mai mult si unul la servici unde am doar neon fara pic de lumina naturala care este verde crud si ii merge exceptional de cand il am adica de vre-o 6 luni...rezistat si la 18 grade cat am avut asta vara in birou si acum cand avem 24; cel de acasa face mai multe probleme, desi sunt aceeasi specie.. nu le pun decat apa cand imi amintesc peste cea veche si spal pietrele alea cand fac verde... ca eu am pus pietre adunate de mine de la munte... chiar nu sunt plante pretentiose
risuka
QUOTE (matza_001 @ Oct 4 2007, 20:49) *
Buna seara tuturor!
Nu vroiam sa scriu, ma multumeam doar cu cititul..... Credeam ca este cineva in situatia mea...dar se pare ca nu...asa ca...astept sa-mi aruncati un sfat....

Am primit 20 de bambusi legati pe trei trepte, arata ca un gen de tort, sunt extrem de frumosi si sanatosi. Au cam 40-50cm si frunzulitele sunt mari si frumoase. Sunt intr-un fel de ceramica inconjurati de un buret. Am inteles treaba cu udatul 3-4 cm, lumina dar nu soare .... etc. Problema este ca nu stiu daca sa-i las asa sau nu. Adica, ... daca sunt atat de multi, legati unul langa altul, pot creste sanatosi si frumosi? Oare sa-i separ .... ??? Dar unde sa-i pun???.. ca sunt cam multi ..... confusedsmiley.png Ce sa fac?

Multumesc anticipat pentru sfaturi kisstogether.gif

Nu e nevoie sa-i desparti, ei cresc foarte bine si asa. Are o prietena care i-a scos din vasul initial, i-a mutata asa uniti intr-un vas mai mare si sunt foarte fericiti. Daca ieie un bol de sticla mai mare, poti sa le pui si pietricele si o sa arate sfoarte bine.

QUOTE (anna's studio @ Oct 5 2007, 09:56) *
Multumesc mult pentru pontul cu gelul, voi cauta la Bam-Boo daca ziceti ca au si am sa-i ofer o noua "casa" strengarului meu lung wink.gif
Intre timp ne-am inmultit cu un fratior mai mic.
Asa, deci pun apa in recipient si o jumatate de pliculet de gel. Si ulterior cum ud planta? Pun simplu apa peste gel si acesta o incorporeaza? La cat timp schimb gelul?

Multam de raspuns si week-end placut.

Cam odata la o saptamana, cand vezi ca scade gelul, mai adaugi apa. Da, adaugi pur si simplu apa peste gel si el se umfla din nou. Gelul nu trebuie schimbat asa des, eu il schimb cam la 2 luni. De obicei, cand mi se pare ca a inceput sa se murdareasca, sa nu mai fie asa transparent il schimb.

Bafta si plantute fericite!
sweet.micky
laugh.gif buna ziua tuturor....am citi aici ca daca vreau sa tai bambusul trebuie sa ii fac un dop de ceara... ohmy.gif de care ceara ohmy.gif cea de lumanari????? blush.gif va multumesc....sa aveti bambusii multi si "norocosi" photo.gif
mesterila
QUOTE (sweet.micky @ Oct 30 2007, 12:58) *
laugh.gif buna ziua tuturor....am citi aici ca daca vreau sa tai bambusul trebuie sa ii fac un dop de ceara... ohmy.gif de care ceara ohmy.gif cea de lumanari????? blush.gif va multumesc....sa aveti bambusii multi si "norocosi" photo.gif

Aici e un pic problematic. Ma gandisem eu acu vreo luna sa imi mai iau 3 bambusi, stiam si locul unde sa-i pun si eram foarte motivat. M-am dus si mi-am cumparat 3 bambusi spiralati, foarte frumosi si verzi si ... din pacate foarte inalti; nu se potriveau nici cu locul nici cu vaza, asa ca zis sa-i tai. M-am pregatit cu de toate (cutit, lumanare ptr ceara, entuziasm) si m-am apucat de treaba. Am taiat de jos toti bambusii si au ramas 3 capete cu radacini pe care le-am astupat destul de bine cu ceara de lumanare ( de alta nu aveam si nici nu stiam) si apoi le-am pus in apa fericit ca aveam nu numai bambusii din vaza care erau frumosi dar si niste pui mici care se potriveau intr-un loc pe un raftulet acolo ... toate bune si frumoase cand dupa o saptamana am obs ca cei mici se ingalbenesc si vestejesc. A mai durat inca o saptamana si apoi i-am aruncat ca nu aveam ce face cu ei. Mai nou unul din cei mari s-a facut galben tot si moale si trebuie sa-l arunc cat mai repede sa nu dea si la restul ... iar restul cred ca urmeza acelasi drum, din pacate.
M-am apucat de rasfoit un pic netul si am vazut pareri impartite, ba se taie, ba nu se taie bambusul. Unii spun ca trebuie taiat, dar numai cu o lama subtire si precisa, eventual cutter ( nu prea vad motivul) si apoi pusi in nu stiu ce praf cu stimulente ....
Ce pot sa spun, inca mai caut parerea cuiva care a facut asta si care poate sa-mi spuna unde am gresit, nu de alta, dar de unde cumpar eu sunt numai mari, cam 85 cm smile.gif
numai bine!
Valentina30
QUOTE (mesterila @ Dec 17 2007, 23:22) *
Aici e un pic problematic. Ma gandisem eu acu vreo luna sa imi mai iau 3 bambusi, stiam si locul unde sa-i pun si eram foarte motivat. M-am dus si mi-am cumparat 3 bambusi spiralati, foarte frumosi si verzi si ... din pacate foarte inalti; nu se potriveau nici cu locul nici cu vaza, asa ca zis sa-i tai. M-am pregatit cu de toate (cutit, lumanare ptr ceara, entuziasm) si m-am apucat de treaba. Am taiat de jos toti bambusii si au ramas 3 capete cu radacini pe care le-am astupat destul de bine cu ceara de lumanare ( de alta nu aveam si nici nu stiam) si apoi le-am pus in apa fericit ca aveam nu numai bambusii din vaza care erau frumosi dar si niste pui mici care se potriveau intr-un loc pe un raftulet acolo ... toate bune si frumoase cand dupa o saptamana am obs ca cei mici se ingalbenesc si vestejesc. A mai durat inca o saptamana si apoi i-am aruncat ca nu aveam ce face cu ei. Mai nou unul din cei mari s-a facut galben tot si moale si trebuie sa-l arunc cat mai repede sa nu dea si la restul ... iar restul cred ca urmeza acelasi drum, din pacate.
M-am apucat de rasfoit un pic netul si am vazut pareri impartite, ba se taie, ba nu se taie bambusul. Unii spun ca trebuie taiat, dar numai cu o lama subtire si precisa, eventual cutter ( nu prea vad motivul) si apoi pusi in nu stiu ce praf cu stimulente ....
Ce pot sa spun, inca mai caut parerea cuiva care a facut asta si care poate sa-mi spuna unde am gresit, nu de alta, dar de unde cumpar eu sunt numai mari, cam 85 cm smile.gif
numai bine!

Asa cum si in cazul unei operatii medicale, chirurgii folosesc instrumente fine de precizie, pentru a opera si nu taie cu toporul de 7 ori pana nimeresc ce trebuie, tot asa si in cazul plantelor trebuie folosita o lama foarte ascutita sau un cutter ascutit. Pare exagerata aceasta comparatie, dar nu este. Atunci cand folosism un instrument neascutit (bont) pentru a taia o tulpina, (ramura, lastar sau butas) efectuam o presare inutila a peretilor plantei. Aceasta presare, duce la obturarea micilor canale si orificii prin care circula seva. Planta nu-si va mai putea extrage seva impreuna cu substantele necesare din apa, nu se va mai putea hrani in mod eficient si tesuturile se vor inmuia si putrezi sau chiar usca, ducand in final la moartea plantei.
Ca si in cazul oamenilor, unde gasim indivizi mai rezistenti din punct de vedere fizic dar si mai sensibili la boli sau efort, asa si in cazul plantelor: sunt specii mai rezistente la operatiuni de taiere, altoire, butasire etc, si specii mai putin rezistente.
Bambusul norocos, in realitate o specie de Dracena (Dracena sanderiana), este ceva mai sensibil la operatiunile de taiere, altoire sau butasire.
Atunci cand din diverse motive, doresti sa scurtezi un bambus norocos si ai nevoie de ambele parti rezultate din taiere, procedeaza in felul urmator:
- partea superioara rezultata din taiere, pune-o intr-un vas cu apa si va forma radacini noi;
- partea inferioara las-o 2-3 ore sa se scurga seva albicioasa din ea. Ai grija ca acea seva este toxica, deci spala-te bine pe maini dupa ce manevrezi planta.
Pentru a scurge bine seva, poti tampona din cand in cand cu un servetel capatul taiat al plantei. Astfel, o vei ajuta sa epuizeze mai repede excesul de seva aflat pe canale.
Verifica bambuselul sa nu mai elimine seva la partea taiata si abia apoi poti aplica un capacel de ceara. In felul acesta vei avea mai multe sanse ca ceara aplicata sa nu afecteze in mod radical planta si sa o omoare. In final, dupa aplicarea dopului/capacelului de ceara, vei pune si ce-a dea doua tulpina in apa.
Succes si reusita!
mesterila
mda, deci chestia cu lichidul alb n-o stiam, eu le-am taiat si imediat le-am capacit smile.gif
cat despre lama, eu am folosit un cutit f ascutit si subtire, dar cred ca n-am fost prea gentil cu unul din ei si probail de asta s-a uscat...
multumessc mult pentru sfaturi, cum trec sarbatorile ma apuc de treaba.
numai bine si SARBATORI FERICITE!
Valentina30
QUOTE (mesterila @ Dec 19 2007, 11:16) *
mda, deci chestia cu lichidul alb n-o stiam, eu le-am taiat si imediat le-am capacit smile.gif
cat despre lama, eu am folosit un cutit f ascutit si subtire, dar cred ca n-am fost prea gentil cu unul din ei si probail de asta s-a uscat...
multumessc mult pentru sfaturi, cum trec sarbatorile ma apuc de treaba.
numai bine si SARBATORI FERICITE!

Cu placere!
Sarbatori frumoase si tie!
...si Un An Nou plin de bucurii si plante frumoase si sanatoase!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.