potentiometru

yety

Salut. Am si eu o intrebare. de curand mi-am pus un led in masina si as vrea sa-i scad intensitatea luminoasa pentru ca ma deranjeaza . am incercat sa pun un potentiomatru de 5k dar nu reduce destul de mult. As vrea daca se poate sa pun unul care sa reduca pana la stingere. ce trebuie sa caut ?
mister_rf
QUOTE(yety @ Aug 6 2006, 10:14) *
Salut. Am si eu o intrebare. de curand mi-am pus un led in masina si as vrea sa-i scad intensitatea luminoasa pentru ca ma deranjeaza . am incercat sa pun un potentiomatru de 5k dar nu reduce destul de mult. As vrea daca se poate sa pun unul care sa reduca pana la stingere. ce trebuie sa caut ?

Depinde cum ai conectat potentiometrul... smile.gif
Daca-l conectezi ca o rezistenta variabila, deci tensiunea intra pe un terminal si iese pe cursor catre LED, atunci valoarea introdusa in circuit este de la 0 la 5K...

Se mai poate conecta ca divizor de tensiune si atunci tensiunea intra pe un capat, al treilea capat este la masa iar tensiunea se culege de pe cursor (mijloc)...
In acest fel LED-ul primeste o parte din tensiune care poate sa atinga de la 0V la 12V. Si astfel ai posibilitatea de a micsora intensitatea pana la minim.

ATENTIE ca in ambele situatii LED-ul poate primi toata tensiunea fara a i se limita curentul maxim si se poate arde.
De aceeea in circuit, de la borna care furnizeaza 12V ar trebui pusa o rezistenta de limitare de 200-300 ohmi...

yety
HAI SA MA EXPLIC: EU AM UN DETECTOR DE RADAR CARE ERA PRINS (CU SURUB!!!!!!!!!!!!!!!!) DE MASINA. Am desfacut detectorul si am scos difuzorul si ledurile si le-am montat in bord, iar detectorul l-am montat pe bara din fata ascuns bine si izolat de apa. ledul martor al detectorului (ala care sta aprins atunci cand nu e radar l-am pus albastru) ma deranjeaza noaptea pt ca e prea puternic. la potentiometrul masinii (pt luminile din bord) merge sa reduc lumina pana se stinge ledul dar nu il pot folosi pe ala pt ca ledul vine direct din detector, asa ca trebuie sa pun un potentiometru separat sau sa reduc cumva intensitatea.
mister_rf
In acesta situatie nu folosesti rezistenta de 220 ohmi si conectezi LED-ul la potentiometru ca in varianta a doua, montajul divizor de tensiune... smile.gif
yety
am facut asa dar cand dau la minim nu se stinge ledul confusedsmiley.png
eu as vrea sa fac sa se stinga cumva. si sa-l aprind cat sa se vada un pic de albastru .
si mai am o intrebare : dece la potentiometrul de la masina se stinge si la asta de 5k nu (cand il dau la minim )?
sa incerc cu un potentiometru auto ? sau cu unul din asta normal dar mai puternic si de cat sa iau ca sa il pot regla asa (adica sa il pot stinge daca vreau )?
mister_rf
QUOTE(yety @ Aug 6 2006, 13:26) *
am facut asa dar cand dau la minim nu se stinge ledul confusedsmiley.png

Asa cum?... Ai conectat si un capat al potentiometrului la masa? (In punctul comun cu LED-ul respectiv)

Daca ai un potentiometru defect, care nu face cursa pana la capat, schimba extremitatile intre ele...
Vei inversa sensul de trecere de la minim la maxim dar trebuie sa obtii si tensiune zero, deci stingerea LED-ului... cool.gif

sau mai corect uite asa:

Click pentru a vizualiza atașamentul
yety
MERGEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! worthy.gif
MULTAM FAIN !!!

Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.