unica
27th August 2009, 18:18
am revenit in tara cu bine dar se pare ca nu mai este activitate pe acest forum; deh concediile sunt pe final. Desi, din punctul meu de vedere luna septembrie este foarte buna pentru mallorca si pentru cutreierat si pentru plaja (nu mai e caldura care te duce catre spatii racoroase).
nu voi relua ce s-a spus aici despre insula care mi-a placut foarte mult, peisajele sunt superbe; sta foarte bine la capitolul natura. in rest, totul foarte mult laudat si hiberbolizat, cu exceptia catedralei si a acvariului nu am fost prea incantata. spre exemplu valdemossa nu e nimic iesit din comun, o localitate in zona de munte, manastirea +muzeul nici macar interesante (bla-bla, locul unde a fost odata Chopin; asa, si?, nu merita cei 7,5 euro intrarea asta daca e sa faci o comparatie cu pretul de la catedrala care e superba). in schimb, drumul de coasta de la valdemossa catre port de soller, asta da, foarte frumos (localitatea Deia, interesante cladirile, sa foradada un golfulet fain cu stanca interesanta, etc).
cap formentor este extraordinar, de facut neaparat cu masina pana la far sunt mai multe zone in care e musai sa opresti peisajele sunt superbe, din mai multe unghiuri incepand cu alcudia; nu stiu cum e de pe mare, sunt vaporase care pleaca din port alcudia, turul cu opririle dureaza 4 ore dar trebuie sa fii acolo dimineata.
nu vreau sa repet informatiile redate pe forum dar este cert si confirma la randul meu ca, daca plecarea catre mallorca nu are ca unic scop statul la plaja, baia in mare (relaxare totala) si/sau viata de noapte, trebuie inchiriata masina undeva la un minim 3 zile, noi am luat-o 4 zile si parca nu a fost suficient. Dar, asa cum s-a mai spus aici, daca nu sunteti obisnuiti cat de cat cu serpentinele, mai bine nu, luati trei excursii si se acopera partial insula. de asemenea, se poate circula pe insula si fara masina, sunt suficiente mijloace de transport in comun. desigur ca cel mai bine este sa apelezi la rent-a-car pentru a-ti face propriul program. atentie insa cu aceste firme, au invatat sa fie tare smechere. unele dintre ele considera ziua de inchiriere 9-19 si nu 24 ore, combustibilul este sau nu in masina , nu se mai da cu plinul facut (cred ca asa mai castiga cate 5-10 l de la fiecare ca doar nu poti sa alimentezi cate un litru), AC nu functioneaza la toate (cine sa mai puna freon daca merge si asa), in esenta daca sesizati orice neregula, inclusiv consumul inadmisibil de peste 10% la un motor de 1,2 rezolvati-o la firma in ziua respectiva pentru ca mai apoi e mai greu, iti spun ca nu mai au o masina identica si trebuie sa iei alta la alt pret, mai mare, evident, ceea ce presupune ca nu-ti mai acorda tariful pentru cate zile ai inchiriat-o ci pentru cate zile o mai vrei si in acest fel nu mai beneficiezi de reducerea initiala. cu asigurarile nu stiu in realitate cum e (nu ce iti spun ei, ca e completa) pentru ca nu scrie in engleza iar din ce am inteles eu nu era chiar asa. spre exemplu, daca o conduce o alta persoana decat cel trecut in hartia accea a lor, nu era nimic asigurat; asa ca nu se prea pot schimba soferii intre ei ca sa se bucure fiecare de priveliste. parerea mea este cei de la rent a car sunt niste excroci dar fara ei nu se poate.
alte sfaturi utile ; nu luati sezloguri si umbrele ca nu are nici un rost plaja e faina si se poate sta direct pe nisip - prosop, etc iar umbrele lor din rachita, pe langa faptul ca sunt o gluma proasta si nu te protejeaza de soare deloc, sunt evident fixe si trebuie sa te tot muti pana la 6-7 m intr-o zi (asta daca ai loc si spui, eventual, da-te de aici ca e umbra mea), care zi se termina la 18, tocmai cand e cel mai bine sa stai la soare sa nu arzi. noi nu am stat decat in ultima zi cand a fost cam innorat si nu am avut nevoie de protectie insa daca zilele de plaja sunt mai multe, cea mai buna varianta este sa cumperi o umbrela - 9 euro pe care o folosesti unde vrei si cand vrei, ca poate te mai duci si pe alte plaje, nu neaparat amenajate iar la plecare o lasi acolo sau o iei acasa, dupa cum vrei.
in palma, daca nu faci prea mult shopping, e suficienta o zi. daca nu, se mai rup cateva ore in timpul pranzului cand e foarte cald si nu se poate face plaja; puncte de informare sunt si in fata catedralei si la plaza espania (nodul lor de transport), iti da o harta si o carticica (engleza, franceza, germana si spaniola) si te descurci foarte bine cu ea, totul e sa stii cam ce vrei sa vizitezi dar te descurci si sa te orientezi in orasul vechi daca nu te intereseaza prea mult obiectivele lor mentionate acolo. e bine sa stii cam ce inseamna fiecare si daca te intereseaza pentru ca altfel pierzi timpul, energia si banii degeaba (toate fiind extrem de importante). adaug aici ca in mod obligatoriu trebuie ajuns o data macar noaptea in palma, daca nu cu masina, cu busul, catedrala e iarasi superba, dar in alt mod decat ziua si e pacat sa nu o vezi.
un alt obiectiv care nu trebuie ratat, daca e in sfera ta de interes, e aquarium-ul, este intr-adevar spectaculos (precizez insa ca nu am mai fost decat la cel de la noi, nu stiu cum e spre exemplu cel din barcelona destinatie catre care ne vom indrepta in acest an). atentie la traseul care trebuie urmat pentru ca te cam ratacesti pe acolo insa sunt harti si afara, se da una si la intrare pliante sunt peste tot si daca te uiti pe mapa te descurci, iti arata chiar si cu sageti pe unde trebuie sa mergi. fain este insa ca odata ce ai intrat, te poti intoarce unde vrei in tot perimetrul daca vrei sa revezi ceva, practic poti sa stai acolo toata ziua; toalete si restaurante sunt destule, racoarea este pe masura constructiei; pe noi ne-a facsinat locatia si o recomand fara sa stau pe ganduri (subiectiv, desigur). sfatul meu, daca vreti sa ajungeti acolo, e sa va duceti in ultima zi (daca ora de decolare e convenabila si am vazut ca pana acum zborurile catre romania sunt seara) pentru ca e o zi relaxanta la racoare, nu te mai stresezi cu dusul si schimbatul dupa ce ai predat camera si nici nu bantui prin statiune sau oras ca sa transpiri si sa obosesti intr-o zi deja incarcata si cu lipsuri la capitole esentiale. oricum, noi am regretat ca nu am procedat in acest mod, nestiind anterior ce presupune aquarium-ul; luati insa in calcul ca se sta un minim 4 ore, cam 6 ore ar fi mai corect, nici nu stii cand zboara timpul si parca daca tot ai intrat si iti place flora si fauna marina, nu e pacat?
tot la capitolul peisaje confirm Sa Calobra si Torrent de Pareis dar trebuie mers pe soseaua dintre port de soller mai departe sa admiri si pana acolo spectacolul muntelui. de fapt, asta o poti face si la intoarcere daca vii pe traseul palma-inca-lluc. trebuie luat in considerare alocarea unui interval de timp mai mare pentru acest traseu, mai ales daca vreti sa vedeti si valdemossa sau/si lluc pentru ca e destul de dificil, serpentine multe, se merge incet mai ales ca masina e inchiriata si in consecinta forjata, si te cam opresti in multe locuri ca prea sunt frumoase, poze, sa admire si soferul, etc. asadar, recomand o plecare matinala ca apoi, spre asfintit, soarele nu se mai reflecta in apa (opturat de stanci) si nu mai creeaza spectacolul vizual iar dezamagirea e pe masura.
despre alte obiective, stiu si eu? noua ne-au placut si pesterile, am fost in doua, del drach si campanet, evident ca cel mai enervant a fost faptul ca in prima nu puteam sa facem fotografii, evident ca din ratiuni comerciale, stateau angajatii ca paznicii de la inchisoare iar noi eram ca o turma de oi, multi, se mergea un pic cam repede pentru mine, in fine dar oricum, pestera e frumoasa iar lacul e impresionant de mare pentru unul subteran. cam prea mediatizata dupa parerea mea, de aceea si acel mini concert de chopin de la final, sa incante pe toata lumea. frumos, nu zic nu dar dupa mine putea sa lipseasca asta si sa fie o atmosfera mai relaxata pana atunci si, in mod cert sa grupeze mai putini turisti. la pestera campanet am fost un grup mic, am avut ghid care ne dadea tot soiul de explicatii, ne oprea si ne arata si cu lanterna niste chestii mai faine si am facut si fotografii. nici acolo nu era permis insa au fost mai flexibili in sensul ca fara flash a mai dat voie ici si colo.
ca oras cel mai mult mi-a placut porto cristo cladiri cochete, noi, strazile nu la fel de inghesuite si stramte, plaja frumoasa, efectul de apa super, ambarcatiuni mici faine.
plaja dintre alcudia si port pollenca este foarte mare in sensul de intinsa si apa e faina si am vazut multi impatimiti de placa, probabil datorita curentilor de aer + spatiul dintre localitati.
coasta de est- nord este iarasi foarte frumoasa, multe golfulete, asa cum am fost la randul meu indrumata; nu pot sa spun care din locuri mi-a placut mai mult. cei carora le place ce vad prin fotografii le recomand sa le parcurga pe toate si sa concluzioneze singuri.
nu am reusit sa ajungem la insula dragonera, nu a mai intrat in program si nu stiu ce am pierdut, sunt sigura insa ca era interesant. trebuia insa sa plecam mult prea dimineata ca sa prindem cursa pe mare si nu am reusit sa facem asta.
plecari pe mare mai sunt si din porto cristo pentru coasta de nord-est ( o multime de variante si ore de plecare-sosire) si port soller catre Torrent de Pareis.
despre shopping, nu prea stiu ce e de luat de acolo; in palma si statiuni sunt firmele mentionate pe forum dar, ca sa fiu sincera, nu am fost prea incantata, or am prins noi final de reduceri; nici nu sunt o impatimita de acest sport, nu cumpar nici de dragul reducerilor nici pentru eticheta producatorului. parfumurile in statiune sunt intr-adevar cu preturi acceptabile ...dar nu faci o afacere in sensul ca diferenta fata de fostele duty-free nu este atat de mare ca sa risti eventualele piraterii.noi nu am cumparat pentru ca stateam destul de bine la acest capitol. perlele artificiale destul de scumpe pentru cine nu poarta astfel de bijuuri, personal prefer combinatiile existente si la noi in comert, sunt mult mai faine.despre pielarie nu pot da nici o informatie, nu am intrat in fabricile lor cu vanzare, nici macar nu le-am depistat.trecerile prin inca le cam faceam in graba spre obiective or spre hotel sa nu pierdem baie in mare de seara si cina. mi-ar fi fost utila o incursiune la acest capitol dar nestiind exact unde trebuie cautat e mai dificil. plus ca e taaaaaaaare dificil cu parcarile in mallorca: strazi inguste, aproape imposibil de lasat altfel decat in parcare, semne de interdictie peste tot. si, daca tot am aflat, scriu si aici: daca linia trasata e alba, parcarea e free, daca e galbena, se plateste, ma refer la semnele de pe strada. noi am mai riscat ca sa nu pierdem ore in sir cu parcarea masinii, nu am patit nimic grav insa in manacor am gasit o atentionare in parbriz, habar nu am ce scria pe ea, oricum nu era trecuta nici o suma de bani nu era un proces-verbal ca la noi. am tot intrebat pe ici pe colo singurele lamuriri mai pe intelesul nostru le-am primit de la un german care lucra in porto-cristo si care ne-a spus sa o aruncam, a zis ca e un fel de avertisment, trebuia sa ne ducem la sectia de politie sa ne traga de urechi si mai stiu eu ce dar ca in general au efect si turistii sunt mai atenti dupa astfel de tidule unde parcheaza; oricum, se pare ca la firma de inchiriere nu a ajuns nimic pana am plecat noi asa ca tot nu stiu ce era hartia aceea.
nu mi-a placut deloc mancarea de la hotel, meniu slabut de tot si aproape invariabil, produse de proasta calitate (si nu sunt o pretentioasa sau crescuta in puf) dar la acest capitol le dau o nota foarte proasta, grecii, bulgarii sunt cu cinci clase peste ei; daca si cafeaua era ness, ce sa mai zic; nu stiu cum sunt stelele lor pentru ca in spania sau in i-le baleare nu am mai fost pana acum dar cartofii prajiti si coastele prajite sunt de baza.
nici hotelurile nu au spatiul pe care l-am mai intalnit, practic, totul e la dimensiuni liliputane; animatia la hoteluri nu exista, nu e de mirare ca turcia, bulgaria, egiptul sunt atat de laudate si in topul preferintelor turistilor vest-europeni (5* all inclusive si ai tot ce iti trebuie si in tot complexul hotelului). as fi fost curioasa sa vad ce inseamna la ei 5 stele dar dupa cum am vazut nu aveau cum sa ajunga la ce mai stiu eu, in special datorita lipsei de spatiu, buticuri, terase, magazine, hoteluri, totul de-a valma, unii inghesuiti in altii; acesta este un alt minus pe care il acord, cel putin daca te duci acolo cu intentia de a te relaxa, ceea ce eu nu recomand nimanui; raportul calitate-pret este net in defavoarea noastra pentru ca la banii pe care ii aloci strict pentru cazare, masa si transportul minim ai multe alte posibilitati cu conditii net superioare fara disconfortul aferent. sa nu uitam ca si apa de la cina o platesti, inteleg ca e o politica a turismului in insula.oricum, daca exista posibilitatea de a alege, eu as sfatui pe toata lumea sa nu ia pachet demipensiune, mai ales la hoteluri de la trei stele inclusiv in jos, pentru ca, in primul rand poti sa mananci lejer la terase etc ce vrei tu si pe gustul tau, nu pe al altora si nu esti legat de programul de cina al hotelului.
atentie maxima la bani si bunurile de valoare, noua ne-au disparut din camera dar si in incursiunile pe care le-am facut care au umbrit sejurul dar, asta e ...
nici cu amabilitatea si serviabilitatea nu stau prea bine, n-ai fi crezut asta la o zona in care turismul este de baza, nu stiu pe ce loc e la economia lor dar pot spune ca de pe plaja,la apus, vedeam decolarile si mai tot timpul in raza vizuala erau trei avioane (probabil ca asa era culoarul de decolare, de pe aeroport catre menorca si apoi fiecare pe drumul lor); legenda spune ca in sezon, in medie, la fiecare doua minute decoleaza si aterizeaza un avion; oricum in orasele mai putin turistice si locaitatile mai mici nu vezi oameni pe strada, la piata, la cumparaturi, in drum spre casa sau servici etc. si inca ceva, eu nu am vazut copii localnici deloc, nici pe strada, nici la joaca, nicaieri; uneori aveai senzatia ca localitatile sunt parasite; pe seara mai zareai cate un varstnic la poarta, pe scaunel, dar altfel, film SF
cam atat la o prima postare, revin cu raspunsuri la intrebari precise, daca vor exista, am adus si cateva pliante ca sa fiu mai exacta in explicatii, desi informatii sunt pe net destule; acolo de asemena se tot dau pliante peste tot; dar cred ca trebuie plecat la drum cu lectiile pregatite, mai ales daca sejurul e doar de o saptamana; noi ne-am hotarat sa plecam cu cateva zile si s-a simtit oarecum dar pana la urma ne-am descurcat.
pentru cei care nu vor sa bantuie prea mult in saptamana respectiva si nici nu vor sa se complice cu inchirierea masinii (desi repet, insula e frumoasa si merita vazuta), sa ia macar excursia aceea vanduta de cam toate agentiile noastre denumita turul insulei care cuprinde manastirile lluc si valdemossa, Sa Calobra si Torrent de Pareis, precum si o excursie cu vaporasul de la Sa Calobra pana la port soller (sau invers, depinde cum vrea organizatorul); in felul acesta a surprins cateva aspecte esentiale din ce inseamna mallorca, mai pe fuga, ca de o zi dar e pacat sa nu se vada macar asa, daca tot a ajuns in zona.
in final vreau sa precizez ca impresiile mele subiective nu as vrea sa influenteze pe nimeni in luarea deciziilor, e mai bine sa se informeze din mai multe surse, exista atatea posibilitati, si apoi sa hotarasca singur, mai ales daca se pregateste sejurul din timp; pana la urma de gustibus non disputandum cum se spunea in antichitate. voi incerca sa postez si foto cand voi sti cum, acum nu mai am timp sa cercetez dar ce e deja pe acest forum e relevant si reda fidel ce e la fata locului, atat cat o poate face o fotografie.
multumesc celor care au postat inaintea mea si concediu placut, fara evenimente celor care vor pleca spre aceasta destinatie.
unica
27th August 2009, 21:36
am omis ceva important dupa parerea mea, daca scopul calatoriei este unul de vizitat, nu se merita cazarea la un hotel de 4 * care numai 4 nu sunt; totul e sa fie curat, decent, sa aiba un AC functional nu doar ventilatie sau ceva similar si, repet doar micul dejun, fara cina. ca doar dimineata mananci hrana rece si ce mai prepara ei acolo, omleta etc si reusesti sa inghiti ceva. mi-e greu sa cred ca la un hotel de 3 stele difera cu mult mancarea fata de unul de 4 stele, mai ales ca la intoarcere am mai vorbit cu cei din avion si nu am inteles ca e cam asa cum am perceput eu. in rest, de piscine sau altceva nu prea ai nevoie si apoi, la asa un program incarcat, te duci seara la mare ca doar esti langa ea, nu? ce rost are sa intri in clor?
de asemenea, nu are nici o importanta locatia, atat statiunea cat si distanta fata de mare/statia de bus. cum spuneam, strazile sunt inguste, cladirile mici asa ca si daca hotelul ar fi fost la trei strazi de mare, in doua minute esti pe plaja. care, apropos, nu am mentionat nimic despre ea, e ingusta, f.f.f. aglomerata si murdara, asa ceva nici pe la noi nu prea am vazut, mucuri de tigara peste tot- nu existau scrumiere erau ceva cosuri de gunoi dar se pare ca nu erau folosite prea mult; nu stiu cum era dimineata pentru ca nu am ajuns asa devreme niciodata, nici macar in ultima zi dar pe seara era dezolant; o fi ceva si cu manierele astea, mai ales la popoarele civilizate; nu stiu cum se face ca germanii -90 % din turisti pe putin- uita foarte repede regulile pe care la ei in tara le respecta cu strictete; ciudat, nu? a fost o tema de reflectie pentru mine si am concluzionat intr-o prima faza ca secretul sta in reguli clare, precise, sanctiuni drastice aplicabile insa fara deosebire si negociere (cine a fost in germania stie ce spun si ce inseamna de exemplu sa arunci acolo gunoaie pe strada).
revin insa. distanta fata de statia de bus iarasi nu conteaza, statiile sunt foarte dese, cam 2-3 minute de mers pe jos intre ele (cel putin in zona platja de palma, pastilla, arenal) sunt doua busuri -nr.15 si 25 pana la capatul arenalului care te duc la plaza espana si in continuare pana la plaza del rein- catedrala, vin foarte des in timpul zilei asa ca ... nu stiu cum e cu transportul in zona opusa pana in magaluff dar am inteles ca e la fel de bine pus la punct.
si inca ceva, nu prea am vazut radare, mobile deloc nici fixe dar de doua ori gps-ul a dat bip in sensul asta, nu cred ca e nici o problema. in general se circula bine pe sosele si in statiuni si ma refer doar la conduita/disciplina/intelegerea in trafic; singura abatere vazuta a fost insa una grava cred ca soferul era pulbere, a intrat intr-o interesctie, chiar in coltul parcului del mar (cel din fata catedralei) pe rosu cu o viteza de minim 150 km/h, daca nu il vedeam din timp ca are viteza si nu ne retrageam din calea lui mai spre dreapta ne acrosa de nu mai vedeam decat marea. nu imi amintesc exact daca era iesirea din autostrada, parca nu, totusi ca sa aiba o scuza insa omul avea ceva nebunie, alcool excedentar, adrenalina pe pielea altora, nu stiu. nu ne-a oprit politia niciodata, nu prea am vazut decat in palma seara si in statiune ziua dar nu aveau nici o treaba daca iti vedeai de treaba ta.
in statiuni te descurci cam greu mai ales pana te obisnuiesti (gps-ul nu era de prea mult folos pe acolo datorita stradutelor inguste, comunicarea cu satelitii dificila in consecinta), multe strazi cu sens unic, etc.
si.... pentru vata_pa_batz, multumesc pentru ca mi-ai raspuns la intrebari, ai cam fost singurul activ pe forum in putinele zile pe care le-am avut la dispozitie inainte de plecare. sper insa ca nu te superi ca te-am contrazis cu valdemossa; este doar parerea mea sau nu am stiut eu ce sa vad acolo interesant
nevrand sa nedreptatesc insa pe nimeni, toata lumea care a postat informatii utile (nu doar intrebari) mi-a fost de real folos si ca atare am vrut sa am si eu o contributie micuta (nu stiu daca am si reusit). ca e bine atunci cand te informezi si te ajuta altii inainte de plecare dar uiti cu desavarsire de forum cand de intorci, nu-i asa?