pc osciloscope
Pagini: 1, 2

ghostbuster

am luat un programel dasta , dar nu stiu sa il folosesc, adica ce trebuie sa bag in placa de sunet? ca la microfon reactioneaza dar nu pot masura nimic cu un microfon smile.gif
PsichoDaddy
Trebuie introdus un semnal cu o rata de esantionare(sampling rate) cel mult egala cu posibilitatile placii de sunet..in principiu sa nu-ti faci iluzii ca poti introduce semnale de radiofrecventa, doar audio.

SuperDuper
QUOTE(ghostbuster @ Jul 26 2006, 12:51) *
am luat un programel dasta , dar nu stiu sa il folosesc, adica ce trebuie sa bag in placa de sunet? ca la microfon reactioneaza dar nu pot masura nimic cu un microfon smile.gif

Pai de sonde de osciloscop nu ai auzit? Intrarea de microfon se foloseste, dar normal ca nu vei baga un microfon acolo death.gif
ghostbuster
am auzit de sonde dar le fac homemade sau le cumpar? ca sondele nu au jack, pot lega probele dela un aparat de masura la un jack?
SuperDuper
QUOTE(ghostbuster @ Jul 26 2006, 18:47) *
am auzit de sonde dar le fac homemade sau le cumpar? ca sondele nu au jack, pot lega probele dela un aparat de masura la un jack?

La frecventele maxime care pot fi vazute, iti recomand sa iei un jack cu cablu ecranat intr-o parte si in cealalta separi ecranul vre-o 5 centimetri. Centralul este firul cald de masura (cu o sarma solida de Cu bagata printr-un pix, ceva), ecranul se leaga cu un crocodil la masa montajului de masurat.
ghostbuster
ce vrei sa zici cu cablu ecranat?ca ala dela antena tv? sarma solida trebuie sa fie neaparat de cupru? nu pot pune testerul dela un aparat de masura?
SuperDuper
QUOTE(ghostbuster @ Jul 27 2006, 18:29) *
ce vrei sa zici cu cablu ecranat?ca ala dela antena tv? sarma solida trebuie sa fie neaparat de cupru? nu pot pune testerul dela un aparat de masura?

Nu poti pune o lungime prea mare de cablu neecranat (ca ala de la testere) ca o sa prinzi tot felul de paraziti. Cablul ecranat poate fi ca cel de la microfon, ca sa poti sa il legi la jack-ul stereo (mono) al placii de sunet. Probele pentru osciloscoape sunt niste chestii serioase, cam asa:
http://www.probemaster.com/oscilloscopeprobes4900.html

ghostbuster
nu , eu zic sa folosesc decat ´´pixul´´ dela testere
SuperDuper
QUOTE(ghostbuster @ Jul 27 2006, 20:48) *
nu , eu zic sa folosesc decat ´´pixul´´ dela testere

Acum, ca ma gandesc mai bine, s-ar putea sa nu merga bine. Impedanta de intrare pentru intrarea de microfon este probabil foarte redusa... Ar trebui un etaj repetor pe emitor in fata pentru marirea impedantei.
Dexter Dude

Poti folosi linistit intrarea de Line-In fara nici un fel de cablu ecranat.Tb sa ai grija ca semnalul aplicat sa fie in plaja 0-20KHz 0-1V maxim , pentru a nu deteriora placa de sunet.Functioneaza foarte bine un astfel de program dar numai in domeniul audio.Daca vrei sa fii un pic mai linistit poti construi si un buffer pentru soundcard , evitand astfel defectare acestuia.
ghostbuster
bufferul ala ce face? cred ca ar fii mai bine sa-mi iau o placa de sunet pci, sa nu-mi stric placa de baza
Dexter Dude
Bufferul ala adapteaza/(izoleaza) nivelul semnalului masurat la nivelul ultilizat de soundcard comportandu-se si ca o protectie.
arbadarie_mertesan
Osciloscop din "Placa de Sunet"

Am vazut ca exista pe internet diverse softuri (unele din ele chiar free) cu ajutorul carora un calculator PC dotat cu placa de sunet poate fi transformat in osciloscop cu frecventa maxima acceptata de aproximativ 20 kHz. Pentru montajele pe care le fac eu, m-as descurca cu doua canale la 20 kHz fiecare, totusi nu stiu cum sa-mi realizez sondele, in asa fel incit sa masor tot felul de semnale de la TTL la voce din microfoane si la tensiuni de 24 Vac/50 Hz (cu paraziti de inalta frecventa) generate de transformatoare. Mai precis, ce trebuie sa fac in asa fel incit sa nu ard placa de sunet si calculatorul iar semnalul masurat sa fie cit de cit aproape de cel real.
Pentru calibrare, ma gindesc sa masor tensiunea pe o baterie cu voltmetrul si pe urma sa calibrez osciloscopul pina cind, cu sonda pe baterie imi indica exact cit arata voltmetrul.
Nu prea am clar cum realizez sondele, artizanal. Poate imi dati niste sfaturi.
Mr_Devil83
poate o sa realizezi ce masori cu osciloscopul intai.
bit 61
Pai nu prea poti sa masori nivele de tensiune continua folosind intrarea de microfon.
De ce?
Simplu.
Intrarea este printr-un condensator.
deagle_alin
Incearca cu un astfel de montaj.
Iar pentru tensiune continua incearca sa strapezi condesatorii de pe placa de sunet si sa ii inlocuiesti cu valori mari 3300uF, 6800uF.

brainwashed
Cum se zice si mai sus, daca nu scapi de condensatorii de intrare nu vei putea masura semnale continue.
Pentru TTL de viteza mica e bun, pentru paraziti de inalta frecventa nu prea. Gandeste-te la rata de esantionare maxima a placii de sunet - depinde de model, cele vechi au 24-48Khz (Sound Blaster), cele mai noi si mai bune au 192-256Khz, majoritatea celor integrate mai noi au 96Khz. Parerea mea este ca doar cele de 192Khz, daca chiar functioneaza in modul asta, te vor ajuta sa vezi cat de cat semnale de 20Khz (gandeste-te de cate puncte ai nevoie pentru o vizualizare corecta).
Eu am facut o sonda rezistiva pentru experimentari - e un simplu divizor de tensiune 1:10 si functioneaza pentru semnale dreptunghiulare de cateva sute de herti.
bebecroitoru
Citat:"Parerea mea este ca doar cele de 192Khz, daca chiar functioneaza in modul asta, te vor ajuta sa vezi cat de cat semnale de 20Khz (gandeste-te de cate puncte ai nevoie pentru o vizualizare corecta)."

Conform teoremei esantionarii frecventa de sampling pt. un semnal analogic cu banda 0-20kHz nu este necesar sa fie mai mare de 40kHz.
De ce esantioneaza noile placi de sunet cu 192kHz, nu stiu.

Instructiuni de constructie a unei sonde:
http://www.ehow.com/how_2278973_use-sound-...cilloscope.html
brainwashed
E posibil ca la nivel de intrare sau feedback frecventa sa fie limitata la 20Hz - 20Khz, dar nu sunt foarte convins ca e asa. De asemenea, s-ar putea ca cei 192Khz care sunt dati in specificatii sa fie de fapt suma pe toate canalele de intrare (Mic, Line, SPDIF). O alta explicatie ar fi ca SPDIF lucreaza la 48KHz, inseamna ca pentru intrare SPDIF ar trebui minim 96Khz.
arbadarie_mertesan
Multumesc pentru informatii.

Daca placa de sunet nu poate lucra cu CC sau frecvente mici, sub 10-20Hz, asta nu este un lucru imbucurator deoarece am niste semnale TTL care oscileaza cu 10Hz, 5Hz, 1Hz sau chiar 0.1Hz, comandind niste periferice. Daca nu le pot urmari direct, sau nu exista vreo modalitata simpla pentru a le face cumva vizibile pe oscoloscopul cu placa de sunet atunci cel putin pentru mine utilitatea sa va scadea mult.
nelu97
QUOTE (bebecroitoru @ Mar 2 2009, 14:49) *
Citat:[i]
De ce esantioneaza noile placi de sunet cu 192kHz, nu stiu.

Este vorba doar de redare a fisirelor care au sample la 192kHz. Inregistrarea de obicei este la o frecventa mai mica, mai ales la placile de sunet slabe.

Intr-adevar, ar fi fost suficient 44kHz, dar probabil au dorit o compatibilitate cu echipamente profesionale. In plus, probabil este facilitata prelucrarea, in sensul adaugarii unor efecte (de exemplu modificarea timbrului...).

QUOTE (arbadarie_mertesan @ Mar 1 2009, 23:28) *
Osciloscop din "Placa de Sunet"

Am vazut ca exista pe internet diverse softuri (unele din ele chiar free) cu ajutorul carora un calculator PC dotat cu placa de sunet poate fi transformat in osciloscop cu frecventa maxima acceptata de aproximativ 20 kHz.
Nu prea am clar cum realizez sondele, artizanal. Poate imi dati niste sfaturi.

Am vizualizat semnale de audiofrecventa cu sonde improvizate dar cu osciloscop bun. Pentru tensiuni mari sonda nu este critica, parerea mea.
Problema apare cand incerci sa masori semnale de ordinul mV.

Din experienta iti spun ca placa de sunet nu da bune rezultate ca osciloscop, pentru ca functioneaza numai in curent alternativ si are un raspuns destul de lent.
Frecventa de 20kHz este un vis. La acea frecventa vei reusi sa vezi doar semnale digitale, daca ai noroc.
"Placile" de sunet integrate in placile de baza sunt de obicei f.f. slabe, mai bine ia-ti gandul...
Prien
Un osciloscop care merge pana la macar 10MHz a ajuns la niste preturi absolut jenante, cateva sute de lei, mai ales daca e second hand.
Cine chiar vrea sa faca electronica practica sa lase aiurelile cu plaGa de sunet a PC si sa isi cumpere scule adecvate. Nu trebuie neaparat de firma=scumpe..
Da, stiu bine, electronica nu e un hobby la fel de ieftin ca alergatul unde iti trebuie doar un maieu+sort+bascheti. Dar fara un minim de investii initiale in dotare nu poti face treaba..
studimec
Daca placa de sunet nu ar fi buna de nimic si neputind ajuta cit de cit un incepator atunci nu s-ar fi creat softuri ca PCscop si altele.
Citeva sute de lei un osciloscop de 10 MHz la mina a doua poate fi o suma impresionanta pentru un elev in clasele a 9-a-12-a, sa spunem, sau un student, ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca este vechi deci poate avea unele probleme.
Nu arunci banii asa pe instrumente pe care nu stii dala le vei folosi mult timp. Poate iti trece cheful de electronica repede.

Noi, osciloscoapele nu sunt asa ieftine. A se cauta la magazinele ''on line''
brainwashed
Cred ca daca arzi calculatorul nu-ti mai arde de electronica.
Un osciloscop il iei si cu 100 lei daca stii unde sa cauti. Sunt vechi, din 60 (cum am eu) sau 70, au probleme la contacte (se curata), prinzi mai greu sincronizarea (rabdare si mana fina) si nu are decat 10 MHz (suficient). Poate daca te dai frumos pe langa cineva care se ocupa cu asa ceva si investeste multi bani primesti gratis unul sau cu o reducere consistenta.

La lucru am un osciloscop de 300MHz full digital pe care se pune praful pentru ca nimeni nu il foloseste. Acasa am ceva de 10 MHz cu un singur canal care e de 5 ori mai mare si mai greu si infinit mai prost. Din pacate nici cu ala scump, cand am acces la el, nu pot face tot ce as vrea, in primul rand fiindca are o memorie destul de mica.

Cu placa de sunet am experimentat o singura data si mi-am dat seama ca merge mult mai prost decat osciloscopul ala antic. Rezolutia e destul de mica, nu ai control asupra intrarii (eventual iti faci mai multe 'sonde'), nu poti vedea componenta continua, semnalele (componente sinus) pe care le poti vizualiza sunt intre 20 si 8000Hz, trebuie calibrata de fiecare data (volum).
In plus, daca ai depasit cumva 3-5V pe intrare poti sa-ti cam iei adio de la placa de sunet/baza/calculator, osciloscopul in general 'iarta' scapari din astea. Si daca te joci cat de cat cu electronicele la un moment dat sigur vei apuca sa masori ceva care e de vreo 10 ori mai mare decat te astepti, pentru ca o dioda a facut scurt, un condensator e intrerupt, etc. Astea sunt realitatile.
arbadarie_mertesan
Are cineva idee de un montaj simplu, cu izolare prin optocuplor sau ceva similar si limitare a tensiunii de intrare in placa de sunet la +/- 1 V, indiferent cit ar fi aceasta pe sonda?
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.