Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Margarina, un aliment care rastoarna orice regula a nutritiei
Last Updated: Sep 22 2016 16:46, Started by
Courage
, Jul 17 2006 10:02
·
0
#1
Posted 17 July 2006 - 10:02
Mesajul mi-a venit de la o prietena care spre deosebire de mine.. mai practica medicina (nutritie) si l-am gasit interesant.
Quote Margarina a aparut în timpul celui de-al doilea razboi mondial, când untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le încalzeasca la 150° C, si sa le adauge hidrogen în prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se întareasca. A fost obtinut un produs alb, asemanator cu untul ca si consistenta si cu ... plasticul ca structura moleculara, adica margarina. De atunci - timp de 50 de ani - , margarina s-a "îmbogatit" cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decât laptele. Aceasta este mica poveste a margarinei - un amestec de grasimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de catre organism în energie. Atunci când aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au "darul" sa încurce o multime de procese naturale. Sunt încorporate în membrane celulelor sistemului imunitar, împiedicând activitatea acestora. Aceasta înseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la CANCER. Cercetari clinice - care s-au întins multi ani la rând, subiectii consumatori de margarina fiind observati cu atentie - arata ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decât consumul de margarina sau de alimente PRAJITE. Patrunse în organism, pe lânga faptul ca solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grasimile din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sânge, ceea ce înseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator per ansamblu. De asemeni, consumul frecvent si constant de margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei. Nutritionistii spun ca margarina rastoarna orice regula a nutritiei. Structura naturala a uleiurilor este o "cis", iar în cazul margarinei - prin hidrogenare - se transforma în structura "trans", care este una sclerozanta. Aceste grasimi sunt foarte daunatoare, deoarece nu pot fi "arse" de catre organism. Ele se depoziteaza în tesuturi si acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizându-l. Daca lipseste structura naturala "cis", membranele noastre celulare capteaza aceste uleiuri cu structura "trans" si degenereaza. Astfel, nu se mai fac schimburile ionice la nivel celular, iar celula, în final, MOARE. Prin urmare, nu este bine sa consumam margarina, aspect de luat în calcul în special la copii, pentru ca acest aliment - de orice firma ar fi preparat - degenereaza si sclerozeaza toate tesuturile. Din fericire, margarina are destui substituienti naturali, care nu numai ca o înlocuiesc cu succes, ci si ajuta la eliminarea efectelor sale nefaste. Untul românesc este mai bun decât cel din import, deoarece este mult mai putin procesat si denaturat. Uleiurile obtinute prin procesare la rece (de floarea-soarelui, masline, arahide, susan etc.) duc la scaderea colesterolului si curata vasele de sânge. Profesor Constantin NITU - University of Bucharest Edited by AlexIP, 17 July 2006 - 12:45. |
#2
Posted 17 July 2006 - 10:08
Am citit şi eu asta acum câteva luni. De atunci am renunţat la margarină, deşi era prezentă zilnic în micul dejun. Am scăpat şi de stări mai neplăcute care veneau de la consumul acesteia. Încerc să evit şi produsele de patiserie şi cofetărie, sunt făcute cu margarină (regula de aur). -_-
|
#3
Posted 17 July 2006 - 10:28
In clasa a 8-a, profa' de chimie ne spunea acelasi lucru despre margarina, se pare ca avea dreptate. Norocul meu ca margarina in casa e folosita decat la prepararea piureului de cartofi -_- si atat!
Edited by nasorum, 17 July 2006 - 10:34. |
#4
Posted 17 July 2006 - 11:08
intimplator mi-a cazut in mina o lucrare de licenta a unei prietene care a terminat chimia alimentara. se referea exact la procesul de fabricare al margarinei. este incredibil cite E-uri si alte chimicale are in compozitie.
asa numitul mit al "untului sanatos" nu este decit o mare minciuna mediatica :death: :death: :death: |
#6
Posted 17 July 2006 - 11:28
Ce bine ca am renuntat la margarina si unt de cand eram mic :)
|
#8
Posted 17 July 2006 - 11:43
#9
Posted 17 July 2006 - 11:58
daca nu ai incredere in ala care e pe piata, ia-ti singur o covata de lemn si bate laptele pina iese untul din el :D
atunci o sa fi sigur ca ai unt natural :P |
#11
Posted 17 July 2006 - 12:13
mie nu-mi place margarina... anyway... toata lumea cred ca stia ca e sintetica... dar de aici si pana la cancer... hai sa nu mai mancam nici prajit ca e cam acelasi efect.
|
#12
Posted 17 July 2006 - 12:34
Nici eu nu mai mancam margarina de multa vreme... chiar la cancer nu duce neaparat, dar buna nu e. :)
|
#13
Posted 17 July 2006 - 12:50
Grasimile trans si efectele lor nocive asupra sanatatii
CE SUNT ? Grasimea trans e una din cele 4 tipuri larg raspandite de grasimi din alimente (alaturi de cele saturate, polinesaturate, mononesaturate) fiind alcatuita din acizi grasi nesaturati ale caror molecule contin legaturi duble de tip trans. Acizii trans exista in natura(lapte si alte grasimi animale) la un nivel de 2-5% din grasimi. Cu toate acestea, acizii grasi saturati animali sunt predominat‘cis’(deci sunt mai putin ‘voluminosi’ spatial). CONSUM : Populatia consuma o cantitate mare de grasimi trans reprezentata de uleiurile vegetale hidrogenate din industrie : fast food, snacks, chips, prajituri, produse de panificatie, uleiuri rafinate folosite la gatit, margarina. DE CE SUNT FOLOSITI ? Pentru producatori beneficiile grasimilor trans sunt remarcabile : • maresc viata produsului(12-18 luni) • scade necesarul de congelare al produselor=>pret mai scazut de tranport/pastrare • sunt ieftini => ofera marje de profit ridicate • pot fi consumati de vegetarieni (sunt grasimi vegetale)=> vanzari crescute IN CE CONSTA PROCESUL DE RAFINARE ? Uleiul se extrage prin presare, apoi e tratat cu solvenți (ex. dicloretan, benzine) pentru purificare, apoi trecut prin vapori de apă ce elimină benzina, rezultând un ulei opalescent. Se realizează demucilaginare prin tratare cu acid sulfuric, spălare cu NaOH, filtrare cu pământuri absorbante, rezultând uleiul rafinat. Acesta nu are lecitine și datorită procesului brutal de prelucrare se îndepărtează vitaminele liposolubile (mai ales E, A) si se distrug majoritatea acizilor esentiali (linoleic, linolenic), cu pronuntat rol antiaterogen si anticancerigen. DE CE SUNT NOCIVI ? Studiile efectuate ulterior au demonstrat ca alimentatia cu grasimi trans provoaca : obezitate, boala de inima, cancer, diabet, boli degenerative ale articulatiilor, sindromul metabolic, rezistenta la insulina etc, depresie, dereglari comportamentale ; creste LDL-colesterolul(rau) si scade HDL-colesterolul(bun), avand efect proaterogen dublu(fata de grasimile saturate animale care cresc LDL dar nu scad HDL). Efecte cancerigene datorita prajirii(mai ales prajirea repetata) cu ulei trans ce duce la aparitia de acroleina, acrilamida, si a unor produsi de glizozilare ; Interfera cu procesul de transformare al acidului arahidonic in diverse prostaglandine cu efecte fiziologice importante ; Nu sunt esentiale/necesare corpului/ nu ofera vreun beneficiu consumatorului SCURT ISTORIC Procesul de hidrogenare a grasimilor a fost inventat de chimistul german Wilhelm Normann si patentat in 1902. In 1909 Procter& Gamble a achizitionat patentul si in 1911 deja aveau pe piata un produs(‘Crisco’) ce continea o mare cantitate de ulei de bumbac hidrogenat ; prin marketing ingenios, oferind gratis o carte de bucate la fiecare sticla de ulei, ei au reusit sa se impuna pe piata (retele din carte necesitau ‘Crisco’). In anii ’50 margarina a fost promovata era ca fiind mai sanatosa decat untul(margarina nu are colesterol), lucru ce s-a dovedit a fi total fals (boala de inima e dubla ca incidenta pentru acizi trans vegetali versus acizi grasi saturati animali). In 1978 OMS a cerut statelor lumii interzicerea grasimii trans. Producatorii ignora aceste recomandari(avand sustinere guvernamentala). In 2003 OMS recomanda limitarea grasimilor saturate la maxim 1% din caloriile consumate zilnic. Pe 9 iulie 2003 FDA a cerut ca pe lista de ingrediente a produselor sa fie trecuta cantitatea de grasimi trans. De pe 1 iulie 2006 producatorii din SUA sunt obligati sa treaca pe etichete cantitatea de grasimi trans din produse. FDA estimeaza ca in acest fel va scadea numarul de decese prin boala de inima cu cateva zeci de mii de cazuri pe an, consumatorii alegand produse cu nivel mic de grasimi trans. Aceasta masura a FDA loveste si Mc Donalds si KFC care au inceput sa experimenteze cu uleiuri pentru prajit ce nu produc prin incalzire grasimi trans , iar Wendy, un alt mare lant de restaurante a anuntat eliminarea uleiul vegetal hidrogenat din produsele sale. In Europa , Danemarca a interzis din martie 2003 grasimile vegetale partial hidrogenate. Tragand linie : desi problemele grasimilor trans sunt cunoscute de multe decade(1978 fiind recomandarea OMS de interzicere a lor), acestea continua sa fie vandute si consumate in exces. Este o otravire lenta cu efecte dezastruoase pe termen lung. Autoritatile din domeniu abia in ultimii 2-3 ani au luat calul de coarne si au reusit sa impuna anumite politici in acest domeniu. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nimeni nu ii va proteja atata timp cat politicile in domeniu sunt facute de cei care controleaza industria alimentara. De exemplu in SUA FDA verifica siguranta alimentelor si medicamentelor, dar mare parte a fondurilor agentiei provin de la industria alimentara si de la companiile farmaceutice. Oamenii trebuie sa se informeze singuri cu privire la sanatatea lor si sa sanctioneze produsele nocive. RECOMDARI PRACTICE : pentru cei carora le pasa de sanatatea si viata lor 1) efort minim 30 de minute de 4 ori pe saptamana; 2) un consum caloric corespunzator cu varsta, efortul, tipul metabolic; 3) evitarea produselor pe a caror eticheta scrie ULEIURI VEGETALE HIDROGENATE. Acestea pot fi si ascunse in diverse alimente cumparate in restaurante, patiserii, cofetarii..practic cam tot ce intra in categoria junk food are grasimi trans : prajituri, chipsuri, ciocolata, inghetata etc..sau limitarea lor la 1data/sapatamana. 4)includerea de grasimi saturate si nesaturate din urmatoarele surse nuca de cocos, masline, nuci, migdale, alune, seminte de dovleac, unt in loc de margarina ! LA FINAL UN COMENTARIU STRICT ECONOMIC Se crede ca mancarea sanatoasa si buna e scumpa, dar acest lucru e foarte relativ ! O sticla de 'x= bautura racoritoare' cu o punga de chipsuri si 2 batoane de 'X' costa lejer 7-8 ron...cu banii astia putem cumpara 100 de grame de nuci(2 lei) 100 de grame de alune(0.6 lei), 100 de grame de masline(1 leu), 200 de grame de piept de pui(2,4lei) si mai ramane si de 100 de grame de unt(1,5 lei) => junk food-ul va goleste porfofelul in doua monemte..odata cand il mancati si altadata cand dati banii la doctor/farmacie/sau operatii datorita bolilor cauzate!!! |
#14
Posted 17 July 2006 - 13:20
De la 1 ian 2006, FDA SUA a inceput campania de interzicere(deocamdata prin etichetare) a uleiurilor partial hidrogenate(trans).
http://www.cfsan.fda...s/transfat.html Intr-adevar nu sunt dovezi directe inca(de abia au inceput sa fie studiate in detaliu,dar sunt destule indirecte)pentru promovare a cancerului in schimb sunt dovezi suficiente ca..... provoaca boli de inima,si inflamarea tesuturilor. Ceea ce este interesant ,nu exista doze minime admise,o cantitate mica poate produce efecte nedorite. Un review aici: http://content.nejm....ull/354/15/1601 Pe cand la noi.....?Sau trebuie sa mancam in continuare frisca la tub,si alte cocarii cu margarina. Edited by midelic, 17 July 2006 - 13:23. |
#15
Posted 18 July 2006 - 08:28
Culmea saraciei si inculturi: Personajele din telenovelele romanesti care fac reclama la margarina ! :puke:
In Uniunea Europeana si in Statele Unite ale Americii este obligatorie etichetarea nutritionala a produselor, prin evidentierea continutului de grasimi totale, din care in mod clar trebuie indicata si cantitatea de acizi grasi TRANS. In Romania, din pacate, foarte multi producatori ii pacalesc pe consumatorii care nu au cultura nutritionala. In loc de "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate", pe eticheta produselor comercializate in tara noastra nu scrie decat "grasimi vegetale". http://sanatate.jurn..._margarina.html Edited by datace, 18 July 2006 - 09:01. |
|
#16
Posted 18 July 2006 - 10:18
Este foarte adevarata treaba cu margarina. Eu am incetat sa consum demult asa ceva, prefer untul care macar e obtinut din lapte. Nu uitati ca si maioneza este tot un produs obtinut prin hidrogenarea grasimilor, fiind la fel de periculoasa ca si margarina. Pe lumea asta, ajungem sa platim bani grei pe alimentele naturale. Mereu cand vad un iaurt ieftin sau un gen de mezeluri, si cand ma uit la ingrediente, gasesc si explicatia: E-uri la greu, polifosfati, conservanti, monoglutamati, arome diverse si coloranti. Astea le face mai ieftine si omul de rand le cumpara, sa aiba ce pune pe masa la copii.
Poate in curand epiderma noastra se va transforma in plastic.... edit by mod: Am corectat. :) Edited by AlexIP, 18 July 2006 - 12:54. |
#17
Posted 18 July 2006 - 10:54
#18
Posted 18 July 2006 - 11:25
Publicitate la margarina:
Margarina la fel de periculoasa ca margarina te transforma in plastic ! E fantastic ! |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users