Kidu
26th April 2004, 22:36
uh... sa vedeti un Ferroli Econcept 35kw, arata bestial, este un must seen!!! Pana acum in topul preferintelor mele ca design era De Dietrich City, dar s-a dus.... Pacat ca este in condensatie si asta inseamna un pret mai mare.. Este absolut superba....
PDPDPD
27th April 2004, 06:32
Sistemul de termoficare trebuie inlocuit cu centrale de apartament si de bloc sau, cel putin, sa fie contorizat fiecare apartament, iar punctele termice existente sa fie transformate in centrale pe gaze naturale, arata un raport de audit asupra performantei sistemului centralizat de incalzire, dat publicitatii, ieri, de Curtea de Conturi.
http://www.revistapresei.ro/RO/articol.cfm...ential&ID=67360
PDPDPD
27th April 2004, 06:42
Guvernul a decis, chiar la sfirsitul saptaminii trecute, printr-o ordonanta, sa renunte complet, pina in 2007, sa mai subventioneze producatorii de energie termica. Reducerea treptata a subventiei va incepe chiar de la iarna, cind ajutorul platit de stat producatorilor de apa calda si caldura va fi cu 25% mai mic decit anul trecut. Acest sistem va fi aplicat intre anii 2004-2007, astfel incit, peste patru ani, romanii vor plati exact pretul de producere a energiei termice. In Romania, cheltuielile pentru producerea apei calde si caldurii sint de trei ori mai mari decit pretul cu care se vinde energia termica, principala cauza fiind lipsa investitiilor, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi
PDPDPD
27th April 2004, 06:58
bittek
27th April 2004, 09:15
Originally posted by dante01
ma intereseaza sipe mine, mai exact firma unde ai gasit acesta oferta..
Merci!
Vital-Instal
Kidu
27th April 2004, 10:09
Pentru ca unii "destepti" sa nu ma mai contrazica ...
http://www.libertatea.ro/index.jsp?page=ma...ticle&aid=70954
Citez : "In cazul in care instalatia a fost realizata de un instalator neautorizat si nu exista proiect , intreaga lucrare trebuie refacuta cu o firma autorizata ISCIR"
Asa ca terminati cu oferte de executie facute dupa ureche...Unde era cetateanu care ma intreba la mijto daca "mai citesc in PTA1" ...sa ia de aici cu pofta, poate se prinde si el cum e cu legalitatea asta....
Bittek: dupa cum spuneam oferta la Domina nu mai e valabila, in schimb s au mai micsorat preturile la radiatoarele de otel V&N. Ferroli e la acelasi pret...
Rares
27th April 2004, 10:52
Originally posted by Kidu
Pentru ca unii "destepti" sa nu ma mai contrazica ...
http://www.libertatea.ro/index.jsp?page=ma...ticle&aid=70954
Citez : "In cazul in care instalatia a fost realizata de un instalator [B]neautorizat si
nu exista proiect , intreaga lucrare trebuie refacuta cu o firma autorizata ISCIR"
Asa ca terminati cu oferte de executie facute dupa ureche...Unde era cetateanu care ma intreba la mijto daca "mai citesc in PTA1" ...sa ia de aici cu pofta, poate se prinde si el cum e cu legalitatea asta....
/B]
Acolo se vorbeste de instalatia de GAZ si de termoteca nu de instalatia de TERMOFICARE (de altfel Distrigazul nu cred ca se ocupa si de instalatii de termoficare). In proiectul instalatiei de gaz apare si termoteca. Deci nu vad unde sa scrie ca instalatia de termoficare sa fie instalata de cineva autorizat ISCIR. Bineinteles ca instalatia de gaz trebuie executata cu o firma autorizata de Distrigaz iar termoteca pusa in functiune de cineva autorizat ISCIR.
popemi
27th April 2004, 11:07
@PDPDPD ....stai sa treaca alegerile si sa vezi atunci preturi ..am intteles ca si benzina va ajunge undeva pe la 35k...asa ca la debransare inainte !!! /Hello
Kidu
27th April 2004, 13:06
rares...cred ca ai o problema... Ce insemna pentru tine instalatii ? DOAR GAZ ?! Deci, ca sa nu mai batem campii degeaba pune mana si suna la ISCIR, cere cu un inspector si intreaba l daca ai nevoie sau nu de instalator autorizat de ISCIR pentru montaj/instalare si de proiect de instalatii PENTRU INSTALATIA DE INCALZIRE CENTRALA.
Voi chiar nu intelegeti ca NU iti mai face nimeni PIF daca nu ai proiect de instalatii termice ?! O sa ti faca PIF dupa ce ai decartat o suma consistenta ca , vezi Doamne, au facut ei corecturile necesare si preiau raspunderea asupra instalatiei. Sunati la firmele care fac PIF si intrebati.
Rares
27th April 2004, 13:46
Intr-adevar am o problema legata de centrale, instalatii de termoficare, etc. Sper ca la asta te refereai. In articolul pe care l-ai indicat se vorbeste DOAR de instalatia de gaz si termoteca. Nu se spune nimic de instalatia de termoficare. Problemele cu instalatiile de gaz si cu termotecile au aparut dupa ce au sarit in aer citeva. Pe cind, eu cel putin, nu am auzit pe nimeni sa se fi oparit ca i-a sarit in aer teva de la calorifer. De altfel, dupa cum spui tu ar trebui autorizatii si avize si pentru instalatia de apa si pentru cea de curent. Poate ca la bloc sa mai fie ceva proiecte dar la case (mai ales cele vechi) ... De fapt si la bloc nu am auzit pe nimeni sa-si faca proiect pentru ca si-a montat contoare de apa sau robineti termostatati pe calorifere. Oricum voi afla cit de curind ce si cum este in realitate.
P.S. Spuneai de ceva scanari la un momentdat ...
dante01
27th April 2004, 14:10
Originally posted by bittek
Vital-Instal
Merci de info!
Zi-mi si mie te rog, cat dureaza instalarea, ma intereseaza acest aspect prin prisma faptului ca eu voi avea maxim 2 saptamani pentru treaba asta...
Bafta!
Horix
27th April 2004, 16:06
Da, ma si eu am auzit ca trebuie sa ai proiect de instalatii - care arata pe unde trece teava catre calorifer, cum sunt pozitionate caloriferele, chestii din astea. Acuma n-am inteles exact unde trebuie sa il depui - la Distrigaz sau la Radet, dar cred ca la Radet.
bittek
27th April 2004, 16:08
La un ap. de 3 camerea am inteles ca dureaza in jur de 3-4 zile,depide de la ap la ap.Am un prieten au stat o saptamina sa-i faca instalatia dar i-au pus pe sub gresie instalatia de cupru,i-au pus gresia la loc etc.+alte retusuri.
Kidu
27th April 2004, 18:03
In mod normal in 3 zile termina, 4 zile daca este mai intortocheata instalatia...Asta daca se lucreaza curat si cu grija, sa nu ti jegareasca tevile...
johnnyboy
27th April 2004, 20:21
Salutare tuturor !
Dupa cum vedeti sunt nou pe aici asa ca am sa trec direct la problema care ma framanta.
Vreau si eu ca tot romanu' sa-mi instalez o centrala de apartament asa ca m-am apucat din timp sa obtin autorizatiile.
PROBLEMA ar fi cu RADET care mai nou cere si un PROIECT al instalatiei termice insa faza e ca nu am gasit firme sau persoane autorizate pt. asa ceva.
Va rog sa ma ajutati ! Poate stie cineva vreo firma care e autorizata sa faca asa ceva...eventual poate cineva care a facut asa ceva sa-mi dea mai multe detalii, eventul costul la care se ridica un astfel de proiect..
Va multumesc !
sorin35
27th April 2004, 20:26
@PDPDPD ....stai sa treaca alegerile si sa vezi atunci preturi ..am intteles ca si benzina va ajunge undeva pe la 35k...asa ca la debransare inainte !!!
Ia uitati ce primiti de la RADET in urma cererii de debransare:
REGIA AUTONOMA DE DISTRIBUTIE A ENERGIEI TERMICE BUCURESTI
Str.Cavafii Vechi Nr.15 sector 3 Bucuresti Cod 70456, Telefon 3147600, 3139906
Fax: 3123018 Telex 10883
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nr........
Destinatar:...............
Adresa:..................
In atentia: Asociatiei de locatari/proprietari
SUBIECT: Debransare
Data ......
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Referitor la scrisoarea dvs. inregistrata la RADET cu nr...., va comunicam urmatoarele:
A.
In conformitate cu prevederile Hotararii nr.1386 din 27.11.2003 (Monitorul Oficial, Partea I nr.863 din
04.12.2003 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aprobate prin H.G. nr. 400/2003):
17.La articolul 42, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Modificarea instalatiilor de distributie a utilitatilor in interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu poate fi facuta numai pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utilitatii, in care se arata efectele modificarii instalatiei respective si se cuprind propuneri privind modul de repartizare a cheltuielilor pentru proprietatile din condominiu.Pe baza acestui referat adunarea generala va hotari asupra efectuarii modificarii si va stabili modul de inregistrare, repartizare/defalcare a consumurilor
respective, precum si modul de incasare si de efectuare a platilor corespunzatoare consumurilor."
In conformitate cu prevederile Legii nr. 10 din 18.01.1995 privind calitatea in constructii (Monitorul Oficial nr. 12 din 24.01.1995):
Art. 18, alin 2: "Interventiile la constructiile existente se refera la lucrari de reconstruire, consolidare,
transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si la lucrari de reparatii, care se fac numai pe baza unui proiect avizat de proiectantul initial al cladirii sau a unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat, si se consemneaza obligatoriu in cartea tehnica a constructiei."
Art. 2 al Legii nr. 10/1995, "Prevederile acestei legi se aplica constructiilor de orice categorie si instalatiilor aferente acestora indiferent de forma de proprietate sau destinatie - denumite in continuare constructii, precum si lucrarilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare si de reparatii ale acestora."
In conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 73 din 29.08.2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica produsa centralizat (Monitorul Oficial nr. 650 din 31.08.2002):
Art. 35, lit. g) "Utilizatorii de energie termica au urmatoarele obligatii: sa nu modifice instalatiile de incalzire centrala, aferente unui imobil condominial, decat in baza unei documentatii tehnice care reconsidera ansamblul instalatiilor termice, aprobate de catre distribuitorul/furnizorul de energie termica."
B.
Decizia de a aproba debransarea partiala sau totala a unor apartamente din bloc apartine Asociatiei de locatari, RADET neputand interveni in nici un fel in aceasta problema.
Inconvenientele ce apar in urma debransarii partiale sau totale a apartamentelor sunt urmatoarele:
1. Dezechilibrarea hidraulica a instalatiilor interioare de incalzire cu implicatii asupra incalzirii uniforme a apartamentelor din imobil.
2. Necesarul de energie termica pentru incalzire al imobilului nu se diminueaza proportional cu suprafata echivalenta termic a caloriferelor desfiintate, deoarece, datorita transmisiei prin pereti a caldurii, apartamentele debransate sunt incalzite de apartamentele vecine, unde nu s-au efectuat debransari. Drept urmare, peretii (inclusiv pardoseala si tavanul) unui apartament nedebransat, invecinati cu apartamentul debransat sunt mai reci si produc o senzatie de disconfort. Acest fenomen a fost pus in evidenta de Studiul elaborat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor in anul 2002.
In plus, intrucat debransarea se efectueaza cu scopul de a nu mai plati pentru consumul de caldura atat in apartament, cat si in spatiile comune, apartamentele nedebransate asigura pe cheltuiala lor si aportul termic catre apartamentele debransate.
3. Consumuri suplimentare pentru Asociatie la apa rece si gaze naturale.
4. Necesitatea inlocuirii contorizarii in cazul in care aceasta exista, daca numarul celor debransati reprezinta 40% din consumul initial, aceasta pentru a intra in clasa de precizie corespunzatoare debitului constant.
5. Degradarea blocului in apartamentele debransate si neincalzite prin aparitia condensului si a mucegaiului, ceea ce va afecta structura de rezistenta a blocului.
6. Conform Ordinului nr. 397 din 22 august 2002, privind aprobarea Prescriptiei tehnice PT A1-2002
"Cerinte tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi " (publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 674/11.09.2002), toti proprietarii, detinatorii si utilizatorii care exploateaza cazane pentru incalzire centrala sau incalzitoare pentru producerea apei calde menajere (instantanee sau cu acumulare) trebuie sa detina pentru acestea AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE. Autorizarea de functionare a aparatelor se va face la prima punere in functiune si periodic cel putin o data la 2 ani.
7. Incepand cu anul 2007 pentru detinatorii de instalatii de ardere a combustibililor, inclusiv gazelor naturale se va introduce taxa de mediu in vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene.
C.
Prezentul referat va fi transmis Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari spre aprobare si va fi obligatoriu insotit de avizul proiectantului initial al instalatiilor sau dupa caz expertiza tehnica elaborata de un expert autorizat pentru modificarea instalatiilor interioare de incalzire pe care doriti sa le efectuati, conform Legii 10/1995 art. 18, alin. 2.
Avizul efectiv de debransare se va elibera de catre RADET numai dupa ce Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari isi va da acordul pe referatul tehnic de specialitate elaborat de RADET.
DIRECTOR TEHNIC SEF SERVICIU TEHNIC
Ing. Adrian BUCUR Ing. Dimitrie POPA
APROBAT,
De Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari............................................
In sedinta din.................................
Presedinte
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DIRECTIA TEHNICA - SERVICIUL TEHNIC
Adresa: Str. Cavafii Vechi nr. 15 Sector 3
Telefon: 315.59.50; 3147600/115 Fax: 3155950
sorin35
27th April 2004, 21:13
cdan
27th April 2004, 21:32
SA II FUT IN GURA DE LABAGII MORTILOR MA_SII! SA SUGA •••• NASTASE SI TOATA FAMILIA LABAGIULUI ASTA POPONAR!
andreic
27th April 2004, 21:59
Nu o sa faca mare lucru, e tardiv cand afacerile cu centrale sunt in crestere. Aia care pot sa se debranseze colectiv si gata. Oricum in Bucuresti numai vreo 10% din blochisti au posibilitatea financiara de centrala asa ca nu o sa fie mare paguba, cine-si permite se muta la casa si gata. E multa vorba ca sa vada reactiile. Iti dai seama ca nu conteaza ce decid ei daca lumea va face scandal in masa... vorba aia vox populi... o sa fie taxati. Eu stau la casa si mi se... de iei
Oricum sunt orase debransate total... prin vestul tarii.
razec
27th April 2004, 22:02
Kidu,da-mi si mie te rog paragraful unde se cere proiect de instalatie termica!
johnnyboy
28th April 2004, 09:37
sorin35 >> Exact hartia pe care ai postat-o mai sus am primit-o si eu in urma cu o saptamana si de atuci nu mai am linaiste. Iti inteleg supararea pe RADET si pe astia de la conducere pentru ca si eu sunt in situatia ta.
Daca cumva afli de vreo firma sau persoana autorizata pt. efectuarea proiectului pt. instalatia termica te rog sa-mi spui si mie.
sorin35
28th April 2004, 20:15
johnnyboy
Va trebui sa mergi si la Proiect Bucuresti sa depui o cerere de eliberare a avizului tehnic de debransare.
Acolo vad ca i-au trimis cei de la RADET pe toti.
Scrie-mi un mail la andries@alcatel.nipne.ro
si am sa-ti trimit si cererea mea ca model si alte informatii.
Si grabestete caci se aude ca guvernantii vor interzice debransarea individuala!
johnnyboy
28th April 2004, 20:49
sorin35 >> MULTUMESC PENTRU AJUTOR !
.................................................................
Ce parere aveti despre VITAL-INSTAL ? Cu ei as vrea sa-mi fac instalatia termica. Lucreaza bine?
Mie mi-au cerut cam 55mil. pt. instalare centrala Domina F24E +5calorifere. E mult? Putin?
Si am vazut ca, mai nou, au in oferta o gama larga de centrale FERROLI?
Kidu
28th April 2004, 23:10
pai distribuie o paleta larga de marci de centrale... ar putea sa oferteze cateva sute de modele probabil... Ferroli are vreo 100-120 de modele ...daca nu mai multe...
55 mil ? pai 23 centrala, 10 radiatoarele, vreo 15 reteaua, au fost finuti cu manopera... la prima vedere... pretul e cu TVA inclus ?! Ca vechime si experienta pe piata... sunt bazati, preturile sunt ok, calitatea e ok... ce mai vrei ?
Last edit: au introdus in oferta Domina Plus( parca e un pret mai bun decat stiam eu initial ) si Econcept de 25 si 35 kw... marfa noua pe piata romaneasca...
PDPDPD
29th April 2004, 05:54
Guvernul va poate scoate centrala din casa
http://www.expres.ro/social/?news_id=153238
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.