andreic
28th January 2004, 11:59
---
Andrei, centrala ta nu stie ce temperatura ai in casa, nici evolutia temperaturii de afara.
Ca sa pastrezi toata ziua temperatura constanta fara aparate anexa, ar trebui cam din ora in ora sa scoti mina afara pe geam sa vezi cum s-a modificat temperatura si apoi sa setezi temperatura AT la centrala. Glumesc, nu te supara frate!
---
Negativ, sistemul are inertie mare, o variatie mica nu se simte. Merg cu aceeasi setare de 2 zile... tocmai asta vreau sa subliniez, lumea crede ca daca a umbli la 2-3 grade AT gata, imediat se simte, incorect, nu se simte decit peste cateva ore bune si fara sa varieze mai mult de 1 grad in casa. Odata ce intreaga casa a intrat in regim termic normal, o variatie mica de putere nu are efect si asta e un avantaj, fara sa consumi mult poti mentine tempetratura chiar daca afara variaza zi/noapte 10 grade. E treaba verificata.
---
Acum serios: daca intr-adevar nu ai variatii mari de temperatura, cred ca esti atent sa schimbi din cind in cind temperatura AT in cursul zilei si poate ai un termometru de camera nu prea sensibil.
---
In cea mai mare parte a zilei sta la fel, fara modificari, la 50 grade AT. Doar daca se anunta ger noaptea, dupa miezul noptii pun 52 grade... sarcina mare este intre 3 noaptea si 10 dimineata, caci se simte cu intirziere de la inertia termica.
Verific zilnic daca nu cumva creste prea mult caldura in casa si daca da, reduc de regula din 2 in 2 grade. Simplu si elegant, si cu consum minim.
---
Mergem spre o lume digitala si automatizata, de aceea cred in centrale cu comanda digitala, de aceea lucrez cu cronotermostat digital si sonda externa de temperatura. Mi-as mai fi pus si robineti termostatati ca sa fie dotarea completa...
Daca azi inca nu ne permitem toti asa ceva sau inca nu intelegem, miine va fi sigur altfel.
---
A, bineinteles, mergem inainte, de acord
Insa consumul isi spune cuvantul la mine, ca am casa mare deci, orice reducere e binevenita. Vecinu meu are casa pe jumate ca mine, centrala Duval cu termostat si plateste la fel ca mine... el are 3 camere eu am cam 6 in total...
popemi
28th January 2004, 19:05
pai da Andrei...dar asta insemna sa te "joci" mai tot timpul cu setarile la centrala si presupun ca mai ai si alte treburi de facut...eu am cronotermostat si sunt f multumit....ce ar insemna sa stau toata ziua butonand la ea ca la calculator?....o fi vorba de economie dar nu cred ca "te scoti cu asta"....
popemi
28th January 2004, 19:09
burvi2001 ...mc e 4097 lei fara TVA
andreic
28th January 2004, 23:48
Originally posted by popemi
pai da Andrei...dar asta insemna sa te "joci" mai tot timpul cu setarile la centrala si presupun ca mai ai si alte treburi de facut...eu am cronotermostat si sunt f multumit....ce ar insemna sa stau toata ziua butonand la ea ca la calculator?....o fi vorba de economie dar nu cred ca "te scoti cu asta"....
Pai butonezi odata pe zi... eu asta spuneam, nu e nevoie mai mult. Mie chiar imi place sa butonez lucruri asa ca e ok. Daca vrei sa uiti de ea o poti automatiza dar mie imi place asa, adica sa am controlul exact la ce se intimpla. Eu nu ma simt bine daca cineva "lucreaza pentru mine"... pina nu vad eu exact nu sunt multumit
burvi2001
29th January 2004, 00:15
Daca tot vorbiti de economie, v-as ruga sa-mi spuneti si mie cit de mult se economiseste cu o centrala fata de incalzirea la Radet ?
Cum e mai convenabil ?
Am citit ca ati consumat 5-6 sute mc, dar cit e gazul ?
Si cit e apa ?
andreic
29th January 2004, 05:18
Apropo Burvi... stii la ce ma gandesc eu... este posibil sa nu fie economie mare, ba chiar consum mai mare... si stii de ce ?
Pentru ca la radet depinzi de ei cata energie primesti si de regula primesti mai putin decit ti-ai dori sau decit trebuie la confort, mai ales la frig... cu centrala bagi tare cat vrei tu, deci, e posibil sa consumi mai mult raportat la gaze !
Oricum, nu va fie frica, anu asta gaz-ul inca e subventionat, de la anu la iarna urmatoare nu mai e... si va fi mai scump dar... si radet va scumpi aprov 40% ca sa faca fata
Deci oricum ramine rentabil sa ai centrala indiferent de conditii. Avantaj mai ales daca pleci 2 saptamini... inchizi incalzirea si nu platesti aiurea ca la radet care nu tine cont cand pleci si cand nu... mai ales ca-ti baga pe gat caldura si primavara cand poate nu e nevoie !
burvi2001
29th January 2004, 08:31
Ramine valabil Andrei, dar asta in conditiile in care primesti centrala si accesoriile gratis.
Ca daca dai bani pe ea, cind mai amortizezi investitia ?
Radetul are tot interesul sa dea caldura bine, de acum, sa nu piarda clientii.
popemi
29th January 2004, 09:06
burvi 2001...nu sunt de acord cu tine....daca itzi pui centrala asta o faci pt tine,pt familia ta, am vazut problema ca pe o necesitate si nu un lux si tre sa o privesti ca o investitie pe termen lung si nu ceva de genul "ce altceva faceam cu banii ca sa scot profit"...mi-am pus centrala ca sa nu mai stau la cheremul altora si ca a platesc cat consum, pt ca asa e normal, nu la comun
mirceat
29th January 2004, 09:34
Originally posted by burvi2001
Daca tot vorbiti de economie, v-as ruga sa-mi spuneti si mie cit de mult se economiseste cu o centrala fata de incalzirea la Radet ?
Exemplul meu se refera la Cluj, in alte orase pot fi mari diferente.
Pe decembrie am platit cam 750k la gaz si 550k la regie. Am consumat apa rece cam de peste 300k si am dat caldura normal, in domeniul 21-23 grade.
Daca ramineam pe termoficare plateam cam 2.700-2.800k, daca ma iau dupa vecinii care nu s-au debransat si care au contoare la apa rece si calda.
Economia ar fi de 1.400k, destul de putin fata de investitia pe care am facut-o. Probabil economia va fi mai mare in anii viitori cind:
- se vor scoate subventiile,
- se vor alinia preturile la nivel vest
- vor creste cheltuielile indirecte la termoficare prin debransari in masa.
burvi2001
29th January 2004, 11:19
mirceat,
Fii sigur ca in anii urmatori va creste asa de mult pretul la gaze, incit sa-ti piara cheful de centrala proprie.
Statul nu doarme, stoarce cetatenii de bani...
Doar trebuie sa manince o piine si Radetul, nu ?
Floricelu71
29th January 2004, 11:41
Originally posted by mirceat
Exemplul meu se refera la Cluj, in alte orase pot fi mari diferente.
Pe decembrie am platit cam 750k la gaz si 550k la regie. Am consumat apa rece cam de peste 300k si am dat caldura normal, in domeniul 21-23 grade.
Cum reusesti asa un consum mic, ca eu sunt disperat! De cand mi-am pus cronotermostat am ajuns sa consum si 10mc/zi!
Salutare!
mirceat
29th January 2004, 11:56
Originally posted by burvi2001
...in anii urmatori va creste asa de mult pretul la gaze, incit sa-ti piara cheful de centrala proprie.
Statul nu doarme, stoarce cetatenii de bani...
Doar trebuie sa manince o piine si Radetul, nu ?
Creste pretul la gaze, dar chiar tu spui ca RADET-ul trebuie sa manince o piine. Iti dai seama cit de scumpa va fi piinea lor?
Originally posted by Floricelu71
...Cum reusesti asa un consum mic, ca eu sunt disperat! De cand mi-am pus cronotermostat am ajuns sa consum si 10mc/zi!
Nu stiu ce sa zic, mi se pare normal consumul meu. In ianuarie a fost mult mai frig si sigur voi avea mai mult de 200mc consumati, din pacate inca nu m-am uitat pe contor sa-ti fac o estimare.
Poate la tine este o problema, ar trebui sa chemi omul de la service sau alt meserias de incredere sa analizeze situatia concreta, cine stie ce detaliu iti scapa.
bam
29th January 2004, 14:19
Originally posted by Andrei Cioaca
In cea mai mare parte a zilei sta la fel, fara modificari, la 50 grade AT. Doar daca se anunta ger noaptea, dupa miezul noptii pun 52 grade...
Sunt foarte curios sa stiu cum pui fix 52 grade sau cum faci diferenta intre 50 si 52 de grade la o centrala Ferroli Domina F30E...
andreic
29th January 2004, 23:19
Pai imparti imaginar scala intre 50 si 60 sa zicem in 5 parti si ai cam 2 grade pe interval. Sau imparti la jumate si iei din ochi... 1/4 etc... se rezolva, no problem. Am si un termometru digital care-l pun cand vreau pe tur si imi ia temp real time dar prefer din buton ca am vazut ca in limita a 1-1.5 grade corespunde bine.
bam
4th February 2004, 17:13
Tocmai mi-au pus in functiune centrala Ferroli Domina F30E...prima impresie este ca e destul de silentioasa...astept sa vedem cum merge in timp...
PDPDPD
6th February 2004, 09:09
A auzit cineva de o instalatie de incalzire prin electroliza apei?
andreic
6th February 2004, 14:52
Da, e un principiu idiot...
maiself
6th February 2004, 15:39
Originally posted by Andrei Cioaca
Da, e un principiu idiot...
Adica?
PDPDPD
6th February 2004, 17:33
Andrei,
despre ce este vorba, mai exact ?
Multumesc.
andreic
7th February 2004, 00:24
Pai electroliza modifica chimia aperi, trebuie permanent sa folosesti substante bazate pe carbonati...
Electroliza pe scurt = 2 fire electrice bagate in apa ! Fac scurt la amperaje in functie de electrozi si incalzirea apei e rapida... suna frumos la ureche, e mai eficient decit orice rezistenta electrica deoarece puterea intra brut in lichid. dar platesti pe intretinere, substante chimice & stuff... nu in ultimul rand pericol electrocutarii...
Am avut incalzitor de apa pe electroliza si odata am uitat, am bagat lingurita metalica in el si am dansat. Scula era veche, facuta prin anii 60... acuma sunt interzise. Un pahar de plastic si 2 pastile metalice pe fund inauntru la o anume distanta intre ele, conectate evident la 220V...
Incalzeste in 30 secunde maxim...
Principiul mi se pare nasol si foarte vechi... acu nu stiu exact ce inovatii au instalatiile noi, poate lucreaza la amperaje mai mici sau cu curenti modulati, cine stie... o sa ma interezez si eu mai exact.
Oricum, nu "miroase bine", daca era ceva de tehnologia asta se foloseau demult in occident... avand in vedere ca e foarte veche.
PDPDPD
9th February 2004, 07:17
Am vazut sambata o instalatie de electroliza apei. Era practic formata din 2 electrozi care, potrivit vanzatorului, contin un metal special pe care il fabrica doar rusii. Astep de instalatii existau pe vechile submarine rusesti. In apa din instalatie se baga si bicarbonat astfel in cat amperajul sa scada sub o anumit nivel pentru a nu te electrocuta cand atingi caloriferul. Am inteles ca ar fi mult mai ieftin acest tip de incalzire decat cel cu centrala termica electrica. Economia cea mai mare se face daca reglezi AT la 50-60 grade, caz in care ar trebui suplimentata marimea caloriferelor sau instalate ventiloconvectoare. Un cilindru costa cam 400 EUR si pentru 140 mp trebuia cam 3 cilindri.
PDPDPD
9th February 2004, 07:18
cand postezi asa de dimineata, normal ca faci o groaza de greseli
PDPDPD
11th February 2004, 07:07
Este cineva care foloseste pentru centrala termica butelii de propan de 33 kg de la Rompetrol?
Stiti cam ce putere calorica are propanul?
Toranaga
11th February 2004, 09:56
Sunt interesat de prețurile pentru revizia obligatorie la 2 ani pentru o microcentrală termică murală. Cei care au ajuns să facă așa ceva să-mi dea și mie o idee de cam ce prețuri se practică în domeniul ăsta.
10x
andreic
11th February 2004, 15:44
Originally posted by PDPDPD
Este cineva care foloseste pentru centrala termica butelii de propan de 33 kg de la Rompetrol?
Stiti cam ce putere calorica are propanul?
Daca te referi la gaz GPL, are putere calorica ceva mai mare deci se consuma mai putina cantitate pentru aceeasi caldura. Centrala trebuie modificata pe de la GN (gaze naturale) la GPL, toate centralele sunt compatibile cu ambele standarde.
Informativ, la 30kW putere utila (33kW in arzator) pe GN consumi max 3.5 metri cubi pe ora pe cand la GPL la aceeasi putere vreo 2.8 metri cubi/ora.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.