geopalade
25th April 2005, 12:26
Se poate face si cu aerisitor automat sau manual dar trebuie cerut acordul asociatiei si al furnizorului de utilitati pentru ca implica modificari la instalatia de incalzire(atentie la noile contracte de furnizare a energiei termice!, pentru ca sunt prevazute clauze speciale pentru modificari si daca te prind fara aprobari o incurci rau de tot). Aerisitoarele automate sunt in principiu ok (au avantajul ca scot aerul imediat) dezavantajul fiind ca nu mai ai posibilitatea sa "impingi" aerul folosind circulatia fortata a apei prin calorifere(la sistemul centralizat aerisirea se face inchizind complet vana generala de pe turul insatalatiei si descizind robinetul de aerisire, in felul acesta presiunea apei din retur impinge aerul de jos in sus catre robinetul de aerisire).
eddingro
25th April 2005, 12:28
QUOTE(azertiti @ Aug 4 2003, 00:55)
Ariston dar nu e prea rentabila. Daca as da iarna caldura non stop as depasi cu usurinta vechea factura. In plus nici nu este capabila sa incalzeasca apa la dus asa cum era inainte.
Un amic de-al meu de la reprezentanta Ariston m-a sfatuit sa nu ma puna draqu sa-mi iau Ariston pt ca au avut foarte multe probleme cu ele.
tavy_gl
25th April 2005, 12:35
QUOTE(geopalade @ Apr 25 2005, 12:26)
Se poate face si cu aerisitor automat sau manual dar trebuie cerut acordul asociatiei si al furnizorului de utilitati pentru ca implica modificari la instalatia de incalzire(atentie la noile contracte de furnizare a energiei termice!, pentru ca sunt prevazute clauze speciale pentru modificari si daca te prind fara aprobari o incurci rau de tot).
Problema este ca daca cei de la asociatie sau de la Termocentrale refuza aceasta solutie, cum as putea sa le fortez mana sa-mi dea aprobarea?
geopalade
25th April 2005, 12:44
Legal nu ai cum sa le fortezi mina, in schimb poti sa le ceri sa argumenteze in scris de ce au refuzat solutia propusa de tine si in cazul in care constati ca nu respecta legea sa o ataci direct sau in instanta. In principiu ei nu pot refuza varianta cu aerisitor manual pt ca e acelasi lucru in schimb s-ar putea sa ai surprize cu aerisitorul automat.
eddingro
25th April 2005, 13:24
QUOTE(geopalade @ Apr 25 2005, 12:44)
Legal nu ai cum sa le fortezi mina, in schimb poti sa le ceri sa argumenteze in scris de ce au refuzat solutia propusa de tine si in cazul in care constati ca nu respecta legea sa o ataci direct sau in instanta. In principiu ei nu pot refuza varianta cu aerisitor manual pt ca e acelasi lucru in schimb s-ar putea sa ai surprize cu aerisitorul automat.
Mi-a trecut pe langa urechi, anul trect, o situatie de genul asta.
In principiu ideea este ca in casa la tine tu esti stapan.
Persoana respectiva a folosit serviciile unui avocat care a intocmit si trimis recomandat 2 scrisori (una pentru Proditerm si una pentru asociatie) prin care i-a informat ca doreste rezilieaza contractului Locatar-Proditerm in termen de ...zile (este specificat in contract in ce conditii se poate face rezilierea). Si atata tot. Restul, taiere etc. a rezolvat pe cont propriu. Nu a platit nimic la Proditerm.
geopalade
25th April 2005, 13:39
Ce spui tu se refera la acordul pt debransare si nu la ce a intrebat tavy_gl care se refera la partea comuna a instalatiei de incalzire(tevile de aerisire care trec prin apartamentul sau fac parte din instalatia comuna de incalzire a blocului). In plus majoritatea locatarilor nu au inca contracte individuale de furnizare energie termica si ca atare el ca locatar nu are ce sa rezilieze contractul fiind incheiat intre furnizor si asociatie. Modificarile la partile comune ale instalatiilor din bloc fara aprobari incalca mai multe legi cum ar fi legea 114(legea locuintei), legea calitatii in constructii, hotarirea 400/2003, etc. Nu e o problema sa le incalci pe toate atit timp cit nu ai un "reclamagiu" prin bloc.
itiberiu
25th April 2005, 14:06
E o problema si cu aerisitoarele automate la cap de coloana. Intr-un bloc pe Calea Victoriei, am refacut instalatia veche a blocului cu butelie de acumulare a aerului cu tot ce se face pe la ultimele etaje. De ce? Finndca nu exista aerisitor automat care sa nu incepa sa curga, sau sa ce colmateze cu rugina/calcar. In intalatiile publice, ma refer unde ag. termic are o "calitate" extraordinara. Nu uitati ca exista, mai exista si acum, obiceiul punctelor termice sa spele instalatia cu soda caustica.
Au fost oameni "destepti" care si-au inchis cu gips-carton tevile de incalzire cu tot cu aerisitore in spate. Au spart ai mei peste tot
, unde era apa gaseam deja rupt, iar unde era uscat rupeam noi ca innebunisera de frig vecinii chiar si cu doua nivele mai jos.
Concluzia generala, e ca: Vb cu administratia sa refaca toata instalatia blocului cu tevi din Cu (diametrul max 15 mm e suficient) si totodata puneti si robineti la capete de coloana, a.i. sa puteti face separarea coloanelor, alta problema intalnita la majoritatea blocurilor.
lucian123
25th April 2005, 17:07
Cum poti sa recomanzi sa refaca TOATA instalatia blocului cu teava de diametru MAXIM 15 mm?
Exista proiect de instalatii, echilibrare hidraulica, nu merge asa dupa ureche...
unGuru
25th April 2005, 17:39
cred ca se referea la instalatia "pe orizontala" (de la coloane la calorifere, care in general sint in preajma coloanelor). coloanele vor fi de diametre mult mai mari, evident..
itiberiu
25th April 2005, 18:37
QUOTE(lucian123 @ Apr 25 2005, 17:07)
Cum poti sa recomanzi sa refaca TOATA instalatia blocului cu teava de diametru MAXIM 15 mm?
Exista proiect de instalatii, echilibrare hidraulica, nu merge asa dupa ureche...
Da imi pare rau nu am fost suficient de explicit. Ma refeream numai la tevaraia pt aerisire. La teava aia ca pleaca din turul instalatiei, cu rol de aerisire.
Ca tot ma plictisesc o sa revin cu o schema hidraulica.
itiberiu
26th April 2005, 01:12
Am adus si schema.
pe circuitul cu rosu, viteza este zero. De unde rezulta clar ca se poate pune orice diametru, evident cel mai mic
.
Rolul vasului de acumulare este usor de intuit. Permite acumularea aerului a.i. utilizatorul sa deschida cat mai rar robinetul de aerisire.
andreic
26th April 2005, 01:30
QUOTE(itiberiu @ Apr 26 2005, 02:12)
Am adus si schema.
pe circuitul cu rosu, viteza este zero. De unde rezulta clar ca se poate pune orice diametru, evident cel mai mic

.
Rolul vasului de acumulare este usor de intuit. Permite acumularea aerului a.i. utilizatorul sa deschida cat mai rar robinetul de aerisire.

Nu e mai simplu un aerisitor automat pus la etaj ?
itiberiu
26th April 2005, 14:18
QUOTE(andreic @ Apr 26 2005, 01:30)
Nu e mai simplu un aerisitor automat pus la etaj ?

Ba da. dar ce-i faci cand incepe sa curga?
geopalade
26th April 2005, 14:21
Pai ce se face de obicei, adica inchizi vanele de pe tur si retur golesti instalatia cit e necesar si apoi inlocuiesti piesa defecta.
xcuseme
26th April 2005, 14:23
QUOTE(geopalade @ Apr 26 2005, 14:21)
Pai ce se face de obicei, adica inchizi vanele de pe tur si retur golesti instalatia cit e necesar si apoi inlocuiesti piesa defecta.
sau pui un robinet fix inaintea lui... il inchizi si inlocuiesti aerisitorul... e f greu de gandit... offf
itiberiu
26th April 2005, 15:08
da, intradevar nu-i greu de gandit, dar majoritatea oamnilor nu au chef de complicatii. Ce sugerezi tu este ca si cum ai lega ceva cu sarma. Adica improvizatie tipica.
Nici eu nu as fii dispus sa inlocuiesc aerisitoare o data pe an, in cel mai bun caz.
xcuseme
26th April 2005, 15:31
QUOTE(itiberiu @ Apr 26 2005, 15:08)
da, intradevar nu-i greu de gandit, dar majoritatea oamnilor nu au chef de complicatii. Ce sugerezi tu este ca si cum ai lega ceva cu sarma. Adica improvizatie tipica.
Nici eu nu as fii dispus sa inlocuiesc aerisitoare o data pe an, in cel mai bun caz.
Cred ca nu ai inteles ce am spus... diseara o sa fac o poza cu ce am eu acasa si o sa o postez aici... ca sa intelegi despre ce vorbesc.
andreic
26th April 2005, 15:37
QUOTE(itiberiu @ Apr 26 2005, 16:08)
In schema data de tine cred ca e o greseala de proiectare majora, dar am trecut-o cu vederea prima data.
Aerul nu coboara pe teava sa se aeriseasca jos... si, aerul e mult mai comprimabil decat apa. Deci inseamna ca apa va intra in recipient, nu ?
Mai mult, fiecare radiator trebuie sa aiba aerisitorul lui ca e putin probabil ca inaltimea lor sa fie identica, unghiul etc, si se pot forma goluri.
itiberiu
26th April 2005, 16:23
QUOTE(andreic @ Apr 26 2005, 15:37)
In schema data de tine cred ca e o greseala de proiectare majora, dar am trecut-o cu vederea prima data.
Aerul nu coboara pe teava sa se aeriseasca jos... si, aerul e mult mai comprimabil decat apa. Deci inseamna ca apa va intra in recipient, nu ?
Mai mult, fiecare radiator trebuie sa aiba aerisitorul lui ca e putin probabil ca inaltimea lor sa fie identica, unghiul etc, si se pot forma goluri.
Hai ca deja suntem pe aratura. 
Evident, recipientul, butelia cum ii spun eu, este plina cu apa initial, in urma deschideri robinetului. Cu timpul aerul se aduna in partea de sus a buteliei ajungand sa inlocuiasca toata apa. Atunci este momentul unei noi purjari.
xcuseme
26th April 2005, 19:36
despre asta vorbeam:
so... in caz ca se strica aerisitorul... se inchide robinetul.. si se schimba aerisitorul.
voila
andreic
26th April 2005, 19:39
QUOTE(itiberiu @ Apr 26 2005, 17:23)
Hai ca deja suntem pe aratura.

Evident, recipientul, butelia cum ii spun eu, este plina cu apa initial, in urma deschideri robinetului. Cu timpul aerul se aduna in partea de sus a buteliei ajungand sa inlocuiasca toata apa. Atunci este momentul unei noi purjari.
Mah, da de unde ai atata aer in instalatie ? Eu cam de 1 an am aceeasi presiune si fara aer, o singura aerisire individuala la umplerea instalatiei etc... cum de la tine e asa, de face aer singur ?
itiberiu
26th April 2005, 19:59
QUOTE(andreic @ Apr 26 2005, 19:39)
Mah, da de unde ai atata aer in instalatie ? Eu cam de 1 an am aceeasi presiune si fara aer, o singura aerisire individuala la umplerea instalatiei etc... cum de la tine e asa, de face aer singur ?
Daca tu vb de instalatia de incalzire individuala , atunci iti recomand sa dai mai in spate si sa ne ierti cu posturi inutile.
itiberiu
26th April 2005, 20:06
QUOTE(xcuseme @ Apr 26 2005, 19:36)
despre asta vorbeam:
so... in caz ca se strica aerisitorul... se inchide robinetul.. si se schimba aerisitorul.
voila

Scuze... dar marea majoritate nu accepta "romanismul" asta in propriul apartament.
Daca eu as face asa ceva as murii de foame. E oribil scuza-ma. La ce ne arati tu ai cel putin doua solutii: a) inchizi cu gips-carton si spargi de fiecare data cand se strica aerisitorul ( si repet: apa din instalatiile de incalzire centralizata este f coroziva si distruge aerisitoarele f repede)
asezi o canapea benga, un dulap ceva si maschezi tiganeala, a.i. sa ai acces
andreic
26th April 2005, 20:12
QUOTE(itiberiu @ Apr 26 2005, 20:59)
Daca tu vb de instalatia de incalzire individuala , atunci iti recomand sa dai mai in spate si sa ne ierti cu posturi inutile.
Imi pare rau dar nu mi-ai dat o explicatie... si sti ca eu nu renunt pana nu primesc o explicatie clara, realista
Atata vreau sa stiu, cum intra aerul ?
lucian123
26th April 2005, 20:13
QUOTE(xcuseme @ Apr 26 2005, 19:36)
despre asta vorbeam:
voila

Ce e cu hidosenia aia. Chiar asa, cine a facut opera asta mai traieste, nu a murit de foame?
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.