OK, hai sa fim rezonabili..
In legatura cu intrebarea lui dante01: el s-a referit doar la suprafata pentru ca in 99% din cazuri inaltimea este de 2,5m.. deci volumul se poate calcula usor.
in legatura cu condensatia.. recurg la aceasta solutie pentru ca mi se pare cea mai potrivita. eu am acum doua centrale "normale" de 24K dar am sa renunt la ele in favoarea uneia de 55K..
de ce "condensatie"?
1. are randament foarte bun in zona temperaturilor joase si eu chiar doresc sa-mi redimensionez radiatoarele in acest scop (in stadiul actual, la -10*C a trebuit sa urc temperatura pe tur la 75-80*C si nu-mi convine absolut deloc acest regim).
2. are randament bun si la temperaturi mai mari, datorita conceptiei aparte (flacara inversata, schimbator de caldura cu suprafata mult mai mare etc).
3. are automatizari complexe - senzor interior/exterior, comanda unui circuit suplimentar (boiler), diagnosticare (trebuie mentionat ca producatorii considera centralele in condensatie (alaturi de cele "de sol") ca fiind "virf de gama" si intotdeauna le echipeaza cu cele mai performante automatizari disponibile)
4. temperatura gazelor de ardere mult mai mica - practic, evacuarea se face printr-o teava PVC si poate avea lungimi pina la 80m
5. NOx-e reduse (who cares?!)
Cred ca mai sint si alte avantaje.. singurul "dezavantaj": pretul!
Eu oscilez intre mai multe marci/modele.. oricum, as dori sa fie murala (sint si ceva mai ieftine). Nu sint multi producatori care ofera murale de 50K.. ACV Prestige, FERROLI Econcept, LAMBORGHINI Futuria, IMMERGAS Victrix, KESTON C50..
Exista diferente in ce priveste materialul din care e confectionat schimbatorul (majoritatea Al-Si, dar exista si inox), camera de ardere etc si toate aceste diferente se observa.. la pret!