titi33
21st October 2004, 09:31
pentru Burvi2001 am gasit numai cuvinte de lauda pt. mobilier de mana.
daca se incalzeste cu rumegus il inteleg.
Am masurat cu I.D.T.C 2 (INST.digit cu termocuplu) ambianta ,in aer tur/retur
cu sonda intre teava si colier.
Daca vi se pare normal ca centrala sa nu fie MUTU daca ore intregi T ambiant
sta din inertzie in parametrii ce confort doriti,ci sa arda gazul degeaba sau cand sunt plecat de acasa (cam 10 ore) numai pt. ca sifonierul sa se joace in chiloti,treaba voastra.
Prefer sa joc la mai mica nu la mai mare(factura)
In Romania ACM ar trebui sa fie comandat de Mama Omida .numai ea ar putea
ghici catzi vecini trag apa cit timp faci dush.
Crezand ca tevile sunt colmatate am schimbat toate tzevile din casa odata cu
centrala.Daca privesti apa 5minute vezi suvoiul de la pishulica la pishuloi!!!.
Parca am mai compensat Dushurile scotiene decand reglez temp ACM la dus
fara adaos de apa rece(40.. 43gr la robinet)si am prereglat di robinetul de
inchidere cam la 6 l.min. Cel putin ca economie sunt sigur ca fac.
UnGuru ,prin curbele sau daca are tabele poate calcula diferentza de consum la gaze/apa.Dac baga si T al apei reci vara/iarna diferentza de 5-6 la 12L de ACM
poate fi chiar de 100mc gaze
unGuru
21st October 2004, 13:24
vad ca nu prea se ingramadeste lumea sa-si ia boilere, ca sa putem inchide thread-ul asta
..
atunci, facem altfel: va cumparati o vana de amestec.. una dintre cele 2 intrari o conectati la iesirea de a.c.m. a centralei, iar cealalta intrare la racordul de apa rece. Iesirea vanei o conectati spre reteaua de a.c.m. a casei.
apoi montati un senzor de temperatura la iesirea vanei si tot ce va mai trebuie e doar o automatizare care sa preia informatia de la senzor si sa comande vana de amestec astfel incit indiferent de debit sa aveti o temperatura constanta la iesire (va deschide/inchide complementar cele doua intrari).
si gata.. pot sa se pishe vecinii in draci, cu strigaturi.. cine are apa calda la temperatura constanta (batuta-n c*ie, vorba lui Tuca
?!
ps: vana tre sa aiba un raspuns rapid, altfel rezultatele vor fi mai slabe.. eu am asa ceva la dus: programare digitala a temperaturii - inclusiv afisaj.. si e "manufacturata" de mine!
burvi2001
21st October 2004, 13:54
Eu am iesit mai cistigat, mi-am luat centrala electrica EPCO, nu mai trebuie sa trag gaze, sau sa iau aprobari.
O bag in priza si astept.
Consuma 6 kw/h, dar asta in treapta 3, ceea ce inseamna sa incalzeasca apa la 100 gr.
In mod normal se foloseste la treapta 1 adica 40-55 gr.
xcuseme
21st October 2004, 14:07
QUOTE(burvi2001 @ Oct 21 2004, 14:54)
Consuma 6 kw/h, dar asta in treapta 3, ceea ce inseamna sa incalzeasca apa la 100 gr.
si ce faci cu ea? ti-ai deschis chiosc de espresso si cafea in fata casei?
ceai fierbinte pentru gripa?
oparesti gaini si le jumulesti?
unGuru
21st October 2004, 15:09
si ca sa-l lamurim si pe solver:
in manualul centralei mele scrie "Temperatura apei la iesirea din centrala se poate abate de la temperatura impusa de utilizator cu+-1grad."
manualul se refera de fapt la precizia senzorului intern care masoara temperatura apei.. deci precizia lui de masura e de 1C.. adica, daca tu ai setat a.c.m. din butoane la 50C e posibil ca senzorul sa urmareasca obtinerea unei valori de 49C sau 51C (sau oricare alta in intervalul asta).. de altfel, propozitia e concludenta: "temperatura apei se poate ABATE de la temperatura impusa de utilizator".. nu zice nicaieri ca "FLUCTUATIA temperaturii apei la iesirea din centrala e de 1C"..
crezi ca-i inveti pe aia cu marketingul centralei meserie?! daca ar fi scris fraza cu fluctuatia, probabil ca pe centrala scria BUDERUS sau DeDietrich
unGuru
21st October 2004, 15:36
burvi2001:
Eu am iesit mai cistigat, mi-am luat centrala electrica EPCO, nu mai trebuie sa trag gaze, sau sa iau aprobari.
In mod normal se foloseste la treapta 1 adica 40-55 gr
"avantajul" la centralele electrice este ca te mai incalzesti si de la contoar, care da in clocot 
apropo.. energia electrica e de vreo 6 (sase) ori mai scumpa decit gazul (la aceeasi putere calorica).. deci, nu stiu care-i afacerea..
din pacate, si eu inclin spre o centrala electrica, pentru ca reteaua stradala de gaze e realizata de o firma privata si imi cer vreo 90 de milioane doar pentru a-si da acordul in privinta bransarii.. nu mai zic de valoarea lucrarii (bransament, montare post reglare si control etc). cam asta e in romania, platesc impozite la primarie dar nu sint in stare sa finanteze o retea stradala.. nu mai zic de distrigaz, ca astia-s la furat..
avantajul la centralele electrice este randamentul de aproape 100%.. plus evitarea celorlalte cheltuieli legate de instalarea unei centrale pe gaz (inclusiv probleme legate de amplasament - pentru centrala electrica nu-ti tre nici un aviz, o poti monta si in dormitor, nu are cos de fum etc).
o putere de 6 kw ar fi suficienta pentru un apartament mediu.. povestea cu "6kW inseamna apa la 100C" e valabila.. vara! Adica, la -10C afara, sa nu crezi ca apa de pe tur va avea 100C (presupunind ca chiar ai instalate radiatoare cu putere cumulata de 6kW).
luind in calcul diferenta de randament de 10% dintre centrala pe gaz si cea electrica, 24kW ai unei centrale pe gaz echivaleaza cu vreo 22kW la o centrala electrica.. deci daca necesarul de caldura implica o centrala de 24kW, n-ai ce face cu una electrica de 6kW..
oricum, in general centralele de apartament sint supradimensionate ca putere, in ideea de a putea face fata consumului instant de a.c.m... cum spuneam, pentru un apartament mediu o putere de 6kW e suficienta pentru incalzire.
burvi2001
21st October 2004, 15:46
unguru,
La -6 gr afara, da-mi voie sa te anunt ca apa rece are 15-17 grade pe conducta de la Radet...
Doar in zonele unde apa circula pe la suprafata ar putea fi mai rece...
Unde conducta este izolata, nu vad de ce sa fie probleme...
Despre consum, am mai vorbit consuma 4 kw pentru un consum normal, asta inseamna 4x3000 lei, adica 12.000 lei pe ora.
Centrala merge, in medie, 4-5 ore pe zi, x 12.000 ar insemna 60.000 lei pe zi.
Inmultit cu 30 de zile, ar fi 1.8 milioane pe luna.
Si scad toate spagile, aprobarile, teava de gaz, etc...
Eu cred ca iesi in avantaj, si mai cred ca mitul ca o centrala electrica n-ar fi buna a fost infiintat de cei care vind centrale pe gaze...
andreic
21st October 2004, 19:01
QUOTE(burvi2001 @ Oct 21 2004, 14:54)
In mod normal se foloseste la treapta 1 adica 40-55 gr.
Sa vezi la anul cand pretul la curent o sa fie exact 2x fata de acuma, 100% scumpire
unGuru
21st October 2004, 19:11
burvi2001:
orice calcule ai face tu, 1kW de energie generata electric e de 6 ori mai scumpa decit 1kW de energie generata de o centrala pe gaze.. deci nu conteaza cit merge una sau alta pe zi, n-ai cum sa "scapi" de realitatea sus-mentionata..
La -6 gr afara, da-mi voie sa te anunt ca apa rece are 15-17 grade pe conducta de la Radet...
eu credeam ca folosesti centrala pentru incalzire, nu pentru preparare a.c.m.. pentru asa ceva se preta un boiler (eventual electric).. o centrala incalzeste apa dintr-un circuit inchis (returul instalatiei), deci nu vad ce treaba are radet-ul cu returul instalatiei tale..
scubadiver
21st October 2004, 19:12
Eu am luat o centrala Habitat de la RomStal cu 25 mil lei si e foarte buna. O folosesc pentru un apartament cu 3 camere / suprafata 80mp.
O recomand.
Economia la intretinere este substantiala, dar se amortizeaza in ceva ani.
21st October 2004, 19:53
burvi2001: daca ai offtopice serveste-te pe threadurile tale.
scubadiver: ai citit regulamentul forumului? Revino asupra sectiunii despre "Semnaturi".
Restul populatiei: va rog sa fiti la obiect si (incercati sa ) ignorati "jmekerii" care se baga in seama si in vorba.
sabian
21st October 2004, 20:39
In primul rind as vrea sa le multumesc lui Kidu si lui Andrei Cioaca pentru informatii. Pentru o casa cu 500 mc am achizitionat o centrala Ferroli Domina Oasi F 30+65l si radiatoare DeLonghi. Instalatia se compune din centrala, 13 calorifere de puteri diferite si 4 distribuitoare (2/etaj-tur/retur), instalatie realizata pe pexal ingropat in sapa. Costul total=135 milioane, lucrarea fiind efectuata de cei de la Confortech, firma pe care o recomand pentru seriozitatea lor. Trebuie sa va spun ca inginerul care a facut proiectul de incalzire, cind mi-a aratat tabelul de calcul pentru fiecare camera, tinind cont de puterea vintului, izolarea termica, si alti o gramada de factori, am ramas uimit, pentru ca un alt inginar de la un distribuitor Vaillant, imi facuse un calcul simplist.
Ceea ce mi-a placut la centrala ( dupa ce am vazut la lucru Saunier Duval si Vaillant) e silentiozitatea functionarii. La punerea in functiune voi reveni cu amanunte.
solver
21st October 2004, 20:49
QUOTE(scubadiver @ Oct 21 2004, 20:12)
Eu am luat o centrala Habitat de la RomStal cu 25 mil lei si e foarte buna. O folosesc pentru un apartament cu 3 camere / suprafata 80mp.
Scuza-ma ca te intreb. De cit timp ai centrala si cu cite alte marci ai comparat-o daca zici ca e foarte buna?
burvi2001
21st October 2004, 21:39
QUOTE(Kidu @ Oct 21 2004, 20:53)
burvi2001: daca ai offtopice serveste-te pe threadurile tale.
Se spune "...serveste-le..."
N-am stiut ca daca vorbesc despre o centrala electrica este offtopic pe un thread despre centrale cu gaz, ,dar imi cer scuze, nu mai revin...
Am aratat si calculul prin care demonstrez ca ies in avantaj, dar se pare ca ori lumea e invidioasa (cum spunea cel cu scumpirea curentului)...
Oricit s-ar scumpi curentul, eu mai ma incalzesc cu ea inca multi ani, pina amortizezi tu costurile la centrala cu gaz.
Numai aprobarile si autorizatiile si trasul gazului costa cit centrala...
unguru,
1 kw de energie electrica costa 3000 de lei.
Cit costa 1 m3 cub de gaz ?
Si sa nu-mi spui ca tu faci mai mult de 1 kw cu 1 m3...
unGuru
21st October 2004, 22:38
1 m3 de gaz = 5000 lei = 9,5 kW energie termica
1 kW electric = 3000 lei = 1 kW energie termica
fa si tu calculele si inceteaza polemica, doar vezi ca n-ai argumente.. crede-ma, am studiat de cel putin 2 ani problema.
daca dupa calculele tale platesti 1,8 milioane caldura, inseamna ca cineva cu o centrala pe gaz va plati 0,3 milioane PENTRU ACEEASI CALDURA/COMFORT TERMIC/ZI-I TU CUM VREI!!
si gata..
Kidu
22nd October 2004, 06:27
burvi2001: nu sjtiam ca ejti chelner...te am invitat sa ti le asterni singurel pe domeniile pe unde te dai tu cu saniutza...in ceea ce priveste incalzirea si calculele se vede clar ca esti pe dinafara si te pot cataloga si cu cateva dungulitze rosii in CI daca tu sustii ca este mai convenabil sa te incalzesti electric. In fine, te stiu din vedere si e clar ca nu are sens sa iti argumentez ( argumentam ) parerea noastra. Deci.... Softpedia Forum > Life & Entertainment > Fun > The Fourth Dimension te asteapta. Iar daca am spus ca ai fost offtopic si vi cu caterinca ieftina stiu ce spun si poti sa fi sigur ca e un avertisment. Primul. Have fun!
burvi2001
22nd October 2004, 07:05
kidule,
Chiar ma enervezi, motiv pentru care n-o sa mai postez aici in veci...
Ce caterinca ieftina ?
Ti-am spus ca nu eram offtopic, vorbeam tot de centrale, doar ca sint electrice.
Si daca imi construiam frazele in stilul meu inconfundabil, n-o sa vii tu sa-mi interzici cum sa vorbesc si ce cuvinte sa folosesc...
Cu mine aici ati terminat, o sa ma rugati voi sa va mai spun de centrale electrice...
Rares
22nd October 2004, 07:35
QUOTE(sabian @ Oct 21 2004, 21:39)
Trebuie sa va spun ca inginerul care a facut proiectul de incalzire, cind mi-a aratat tabelul de calcul pentru fiecare camera, tinind cont de puterea vintului, izolarea termica, si alti o gramada de factori, am ramas uimit, pentru ca un alt inginar de la un distribuitor Vaillant, imi facuse un calcul simplist.
Si erau diferente intre rezultatele lor ? Uni au impresia ca daca nu inteleg niste calcule ele sint mai bune decit cele pe care le inteleg desi rezultatul probabil e acelasi.
titi33
22nd October 2004, 10:09
(unGuru)atunci, facem altfel: va cumparati o vana de amestec.. una dintre cele 2 intrari o conectati la iesirea de a.c.m. a centralei, iar cealalta intrare la racordul de apa rece. Iesirea vanei o conectati spre reteaua de a.c.m. a casei.
apoi montati un senzor de temperatura la iesirea vanei si tot ce va mai trebuie e doar o automatizare care sa preia informatia de la senzor si sa comande vana de amestec astfel incit indiferent de debit sa aveti o temperatura constanta la iesire (va deschide/inchide complementar cele doua intrari).
si gata.. pot sa se pishe vecinii in draci, cu strigaturi.. cine are apa calda la temperatura constanta (batuta-n c*ie, vorba lui Tuca ?!
ps: vana tre sa aiba un raspuns rapid, altfel rezultatele vor fi mai slabe.. eu am asa ceva la dus: programare digitala a temperaturii - inclusiv afisaj.. si e "manufacturata" de mine!
simplu comm bonjur.Idea este mishto dar depinde de pretz,Materiale,proiectare
executie.Cind o faci pentru sufletul tau munca nu conteaza,o faci si cu comanda
vocala.
(unGuru)"avantajul" la centralele electrice este ca te mai incalzesti si de la contoar, care da in clocot
Vezi unGuru si tu ai scapari:Contorul sub perna , mai la picere sau in zona cuielor?
Cu CT, in 48 de ore ,Temp in casa 20-22 gr consum 5mc. pentru temp de afara
din ultimul interval in Bucuresti.
titi33
22nd October 2004, 14:30
burvi2001 Posted Today, 08:05
Cu mine aici ati terminat, o sa ma rugati voi sa va mai spun de centrale electrice...
Na ! v-a mancat undeva pe toti!
Acum ce ne facem ?
xcuseme
22nd October 2004, 14:35
QUOTE(titi33 @ Oct 22 2004, 15:30)
Na ! v-a mancat undeva pe toti!
Acum ce ne facem ?
eu unu am fost azi si am facut cerere sa ma branseze la loc la sistemul de stat.
fara burvi centrala mea nu mai are rost.
andreic
22nd October 2004, 14:50
Ken
22nd October 2004, 16:22
De 3 ani de zile nu am miscat un potentiometru la centrala mea. Nici macar nu o trec pe pozitia de vara cand este nevoie numai de apa calda (evident vara), o fac din termostatul de camera (pe care il pun pe 17 grade). Potentiometrele sunt: apa calda - la maxim, incalzire la 8/10 (m-am uitat ca sa stiu ce sa scriu aici ca habar nu aveam cum erau puse).
Stiu pozitia la baterie in care ridic maneta ca sa am apa calda la temperatura care imi convine. Stiu robinetul de incarcare si cum se da RESET.
Din cand in cand ma uit la manometru sa vad daca are presiune in instalatie.
Filtre nu am curatat pana acum, robineti nu am inchis, teste nu am facut, nu am scos centrala din priza.
nu intrebati ce marca este pentru nu o sa spun. La cati nervi si-au facut unii pe aici cu a mea e mai buna, a ta e mai proasta ca asa am auzit eu, nu se merita inca o discutie.
Ken
22nd October 2004, 16:44
Apropo, nu am postat sa va oftic, ci sa va spun ca exista utilizatori care nu au probleme cu centrala termica, nu au nevoie de functii complexe si nu se uita la cifre sa vada randamente si alte lucruri.
inca o data.
solver
22nd October 2004, 20:27
QUOTE(Ken @ Oct 22 2004, 17:44)
Apropo, nu am postat sa va oftic, ci sa va spun ca exista utilizatori care nu au probleme cu centrala termica, nu au nevoie de functii complexe si nu se uita la cifre sa vada randamente si alte lucruri.

inca o data.
offtopic:
Daca tu cumperi un lucru si nu-l testezi nu inseamna neaparat ca e si bun, mai degraba denota ignoranta fata de banii care-i dai.
Sa nu crezi de ex. ca daca eu testez acuma centrala toata ziua o sa butonez la ea. Deocamdata e ceva nou si vreau sa ma conving ca totul merge bine. Dupa ce o sa ma conving o sa ma adaptez la situatia data (buna sau rea) dar macar stau linistit ca lucrul pe care l-am luat e in parametri. Mai sunt oameni care-si cumpara un lucru si iau de bun tot ce zice vinzatorul. Ei bine eu le testez si vreau ca ceea ce mi-am luat sa dea maximul din ce poate sa dea.
ontopic:
Totusi as fi curios sa ne impartaseseti si noua ce marca de centrala ai si eventual cat consuma si de ce crezi ca e buna sau nu. In fond de asta e forumul sa ne spunem parerile (in totalitate si nu pe jumatate).
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.