Centrale termice (Seria 1)
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156

dante01

se pare ca mie mi-au treas teva de gaze pe balcon...
e vreo chestie?...centrala tot acolo vreau sa o pun, ca va fi pana la urma usa intre bucatarie si balconul asta mai vedem, dar nu vad ce problema va avea...balconul va inchis cu termopan si stuff....
Geb0
si care e justificarea pentru care nu trebuie sa ai usa intre bucatarie si balcon, in cazul in care pui centrala pe balcon?...

nu inteleg... de ce ar trebui sa comunice cu bucataria?...

zildan
Originally posted by Geb0
si care e justificarea pentru care nu trebuie sa ai usa intre bucatarie si balcon, in cazul in care pui centrala pe balcon?...  

nu inteleg...  de ce ar trebui sa comunice cu bucataria?...

Citeste mai atent pagina din normativ postata mai sus si vei observa ca exista un volum minim al camerei.
Exista centrale care au derogare de la regula pe baza unui AGREMENT TEHNIC (de fapt orice centrala cu tiraj fortat si camera de ardere inchisa ar trebui sa nu tina seama de volumul minim al incaperii, mai ales daca are suprafata vitrata mare camera respectiva!).
Ideea e ca unii (importatori) dau bani si alte "atentii" sa obtina agremente tehnice iar altii nu.
andreic
Cred ca ei calculeaza forta in cazul unei eventuale acumulari/explozii... de aia vor si geamuri multe, sa aiba unde sa explodeze...
bittek
Da, cam asta e ideea!
g2004
Salut tuturor
Am facut PIF si AF, totul a fost ok mai putin la AF a ramas cu obs pt senzor+electrolvalva.... (! de daca mi-am pus geam termopan in bucatarie... rolleyes.gif !), dar pina la noi reglemetari mai mult sau mai putin aberante in domeniu sunt in regula maxim 2 ani, pt cit mi-a eliberat AF ohmy.gifK: .
Am incheiat si un contract de service pe 12 luni cu prelungire tacita, fara nici o obligatie de plata in avans ci numai la solicitarea unui serviciu...

Am urmarit discutiile vis-a-vis de dilatarea tevilor de Cu si modul de acoperire a celor ingropate, inclusiv obs aceea ... din Germania.
Intrebare...?? (eu am si traseu de AT si ACM in linie dreapta aprox 7m)
?Ar fi o solutie buna pt izolarea tevilor de Cu atit a celor de trecere cit si a celor ingropate aparent, acea spuma care o pun cei care monteaza geam termopan?????????.... bash.gif ... dupa care pot aplica restul de ... pentru a reface suprafata peretelui cum a fost initial.
sau
pe linga acea spuma sa mai izolez suplimetar tevile ingropate cu izolatie tip burete clasic care sa gaseste peste tot... sau mai buna r fi vata de sticla??? :help: ....

O altã intrebare pt cine s-a lovit de aceasta problema:

Cum se poate rezolva cit mai economic si elegant cresterea presiunii pe apa rece, eu am maxim 1...1,2 bar. (stau in bloc la ultimul etaj... bash.gif ). M-am intersesat de ce??, este o lucrare in zona ... si mai dureza vreo 4-6 luni...
zildan
Izoleaza cu buret.
Daca izolezi cu spuma itzi murdaresti toata casa si tzevile. Vezi ca spuma isi mareste ff mult volumul si e greu de apreciat cantitatea optima. Nu se ia decit cu foarfeca de pe haine si cu spaclul de pe pereti.
Traseele drepte pe lungimi mari se pot evita.
Puteai sa faci o "lira" cu 2 coturi si nu mai aveai probleme la dilatarea longitudinala.

g2004
izolatie
Izoleaza cu buret.
Daca izolezi cu spuma itzi murdaresti toata casa si tzevile. Vezi ca spuma isi mareste ff mult volumul si e greu de apreciat cantitatea optima. Nu se ia decit cu foarfeca de pe haine si cu spaclul de pe pereti.............
=============================

Multumesc pt sfat ohmy.gifK:
Totusi, eu ma refeream daca solutia cu spuma este eficienta confused.gif pt imbinari la aparitia dilatarilor in sistem.

Si cu presiunea.. ma poate ajuta cineva ???
Rares
Parerea mea e ca daca bagi spuma risti sa-ti scoata treava din perete. Foloseste si tu tehnica clasica : nisip+ciment+var=mortar (simplu, eficace, verificat). bineinteles peste tevile izolate.
zildan

Originally posted by g2004
izolatie  
Totusi, eu ma refeream daca solutia cu spuma este eficienta  :confused:  pt imbinari la aparitia dilatarilor in sistem.

Si cu presiunea..  ma poate ajuta cineva ???

Inainte se izolau cu sac de cinepa tevile din tencuiala. La imbinari potzi izola cu textile sau hartie. Daca tencuiesti peste eu zic sa pui hartie si peste burete.
bittek
Originally posted by beyblade
Ministrul MAI Gabriel Oprea, la stirile Europa FM de la ora 14:

-NU se pune problema interzicerii centralelor.
-NU se pune problema ca cei cu centrale sa fie obligati sa se rebranseze.
-NU se pune problema ca cei debransati sa plateasca abonament lunar la RADET.

Asta dupa ce aseara la National TV, Basescu a criticat aberatiile din strategia ministerului privind energia.

Dar se pune problema daca te mai poti debransa!!!!!
popemi
ingroapa-le in nisip (izolate cu burete) si toarna o shapa subtire peste ele....cat despre presiune, nu stiu ce sa zic...si eu stau la ultimul etaj dar n-am avut probleme pana acum, cei de la etajele inferioare au presiune?
zildan
Trebuie sa-ti cumperi un hidrofor.
Exista hidrofoare de 10- 20 litri.
E format dintr-o pompa de apa si un rezervor in care se acumuleaza o cantitate de apa sub presiune, rezervor care contine si aer.
Aerul fiind compresibil se comporta ca un resort.
adi_lacatus
De ce depinde capacitatea maxima de apa in instalatie (pompa, vas de expansiune, altceva?) si ce efecte are depasirea valorii specificate de producator.

Pun aceasta intrebare deoarece doresc sa pastrez vechile calorifere din fonta (elementi cu 2 cai de ~1 m lungime); pentru 90 de elementi, am aproximat ca ar fi in jur de 160 de litri in instalatie (in urma unui post anterior care considera ca ar fi intre 1 1/2 si 2 in fiecare element). Mentionez ca centrala va fi folosita pentru casa (2 nivele) cu 140 de mp.

Am observat la cateva tipuri de centrale (cele care specifica acest parametru) o variatie destul de mare a acestuia, cum ar fi:

Beretta SE MIX EV 30 CSI - 130 litri
Motan Plus 24kw - 150 litri
Saunier Duval Isofast F35 - E-A - 225 litri

M-ar interesa in mod deosebit pentru centrala Ferroli Domina C 30E (laudele de pe forum m-au convins sa o iau) dar nu am reusit sa aflu acest parametru nici macar de la reprezentanta Ferroli.

Va multumesc pentru ajutor!
zildan
Originally posted by adi_lacatus
De ce depinde capacitatea maxima de apa in instalatie (pompa, vas de expansiune, altceva?) si ce efecte are depasirea valorii specificate de producator.
Va multumesc pentru ajutor!

De volumul vasului de expansiune!
Geb0
Volumul maxim al instalatiei este specificat de producator in cartea tehnica a oricarei centrale, si el este dictat in primul rand de volumul vasului de expansiune cu care este, de regula, prevazuta centrala din fabricatie

In cazul in care volumul calculat/aproximat depaseste valoarea specificata de producator, se poate atasa un vas de expansiune suplimentar (vezi ca unii mesteri merg pe ideea 'fortarii' instalatiei, in sensul ca se poate lucra, la cald, la o presiune de pana la 3 bar, cand de regula deschide supapa de siguranta...)
Si eu m-am chinuit nitel pana m-am dumirit cum se poate determina volumul vasului suplimentar ... apropos, caloriferele de care vorbesti au cam 1.35 l per element (sau ceva mai putin, depinzand de gradul lor de colmatare), din acelea am si eu...
titi33
Decand lumea, de nevoie a inceput sa-si puna centrale se incearca inducerea ideii ca acestia sunt niste parveniti care vor sa destabilizeze .....
stiti voi.Teoretic toti cei care au un aragaz in bucatarie si ca parveniti ce sunt (nu contra frigului din casa)si-au pus termopan trebuie sa-si puna electrovalva , mai mult citesc mai sus ca toate incaperile prin care trece
teava de gaze sunt supuse conditiilor de volum , ferestre etc.
Sunt curios se va lua cineva de cei cu numai aragazul din dotare si daca
de inseamna ca "inspector de gaze" va fi cea mai bine "platita" meserie
vorba cea : ori dai banu ori ti-l tai(gazul)
carotu
Am o intrebare legata de centralele cu schimbatorul secundar in placi, la care ar putea aparea fenomenul de colmatare. Din cite am iteles eu apa care circula prin calorifere trece (in momentul cererii de ACM) prin intermediul unei "vani cu 3 cai" in schimbatorul in placi pentru transferul termic. Acum intrbarea mea este: "Ce se intimpla cu aceste schimbatoare termice secundare daca eu ramin la vechile calorifere de fonta care nu au fost spalate in interior de 20 de ani, pe care bineninteles o sa le spal, dar imposibil sa iasa perfect? Cit timp e posibil sa ma tina centrala? Mentionez ca toate centralele de firma pe care le-am gasit pe piata (Vaillant, Saunier Duval, Veissmann) au schimbator secundar in placi (banuiesc ca nu e o inventie timpita). Va rog sa ma lamuriti.
carotu
A, se poate monta un fel de filtru pe circuitul de retur de la incalzire?
Geb0
la caloriferele vechi de fonta filtrul pe retur e obligatoriu!... :clap:
DAS
mai am si eu o intrebare (de parca nu v-am stresat destul)

Mi-am pus o Ferroli Domina 24, si 7 calorifere Ferroli si inca mai este de lucru la reteaua termo si de gaz asa ca mai am ceva timp pana ii dau drumul.
Am o bucatarie la demisol destul de racoroasa unde am pus un calorifer calculat pt ea.
Avand in vedere ca o sa am gresie pe jos, m-am gandit sa imi pun o serpentina de teava henco in pardoseala.
Aveti vre-unul dintre voi experienta in incalzide in pardoseala? :
puterea unei serpentine/metraj, materiale folosite(teava) si ce m-ar interesa cel mai mult, ce se pune in jurul serpentinei pt a fi destul de rigid sa nu se sparga gresia?
merci
zildan
Nu am experienta dar stiu ca numai unele centrale care au temp minima mai mica sunt speciale pt asa ceva.
In rest citeste in atasament.
Rares
Incalzirea in pardoseala se poate face in doua feluri: varianta scumpa si profesionala sau varianta ieftina si mai putin eficienta (iti mai trebuie si un calorifer clasic). Parerea mea e ca pentru varianta profesionala e bine sa contactezi o firma specializata pentru ca implica echipamente mai multe (teava, distribuitoare, schimbatoare de caldura, pompe de circulatie).
Pentru varianta mai simpla (asa am procedat eu) iti trebuie doar teava si un robinet cu cap termostatat.
Conditii:
1.Teava pe care o bagi in sapa sa fie din polietilena reticulata (are o constructie speciala care micsoreaza dilatarile foarte mult - eu am luat de la Romstal ~ 20.000 lei/m) in NICI UN CAZ HENKO :nu: care are coeficientul de dilatare liniara foarte mare.
2.Robinetul cu cap termostatat sa fie cu sonda pe care o ingropi in sapa lipita de teava. Eu am luat ceva cap termostatat Hertz (cred ca asa se scrie) care m-a costat cam 1.000.000 cu tot cu robinet.
3. Lungimea tevii pe care o bagi in sapa trebuie sa aiba lungime intre 80-120 m altfel (daca e mai scurta) suntezi circuitul de incalzire.
4. Incearca sa pui stratul de sapa de deasupra tevii cit mai aproape de valorile prescrise (50-60 mm)
5. Pune peste teava plasa de sirma (eu am pus plasa rabitz) pentru uniformizarea temperaturii in sapa.
6. Izoleaza cit mai bine sub teava pentru a nu avea pierderi prea mari de caldura.
7. Teava o ingropi direct in sapa - oricum daca bagi ceva cu coeficient de dilatare mare iti crapa betonul - o fixezi cumva pina torni sapa
Eu inca nu m-am incalzit cu sistemul asta (doar ce am terminat realizarea lui) dar din cite am inteles nu poate fi folosit independent pentru ca consumind putere mica nu iti functioneaza termoteca doar cu el. Termotecile au o putere minima de functionare iar sistemul consumind o putere mica (temperatura podelei max. 25 grade) trebuie sa mai bagi ceva consumatori in retea. Cred ca acest sistem se preteaza mai mult la incalzirea podelei si nu a camerei unde este instalat.
gigibrici
Eu am o Protherm Panther. Au trecut deja doi ani de cand o am iar la iarna e a treia iarna. Nu au fost probleme. In prima iarna am chemat firma care a montat-o in momentul in care a scazut presiunea la gaz. Au facum un mic reglaj si merge si acum. Costurile sunt mici. Este putin mai scumpa ca alte modele, este ceva mai ieftina ca altele, dar se merita. Cehii o fabrica sub licenta. Este un produs ca Skoda. Eu sunt foarte multumit.
Conteaza foarte mult cat de bine este izolat apartamentul. In prima iarna am avut facturile cam la o treime din cat plateau ceilalti. Izolatia apartamentului lasa de dorit. Blocul a fost terminat in 1988, tamplaria cred ca a fost din lemn verde, deoarece geamurile si usile sunt strambe. Nu se inchid, bate vantul pe sub ele. Cand era vant afara, adia usor perdeaua din camera. Asa ca iarna trecuta m-am hotarat sa pun niste termopane. Din salariul de profesor am reusit sa pun doar la jumatate de casa (am un apartament cu 3 camere), urmand ca vara asta sa pun la restul. S-a cunoscut iarna trecuta! Facturile, cu toate ca s-a tot scumpit gazul intr-o veselie, au cam ramas la nivelul de anul trecut, crescand foarte usor.
Vazand asa, din cei 14 vecini de scara, inca doi au pus centrale de acum doi ani, iar restul anul trecut. Au mai ramas 3 care pun chiar zilele astea. Asa ca, nu mai avem nici o treaba cu Termoficarea!
g2004
ohmy.gifK: multumesc zildan
Ce caracteristici minime ... sau maxime.. ar trebui sa aiba acestea?

Am vazut o oferta la romstal de la DAB cu un sistem AUTO...nu shtiu cum... confused.gif ce parere ai??
Fac zgomot mare???
rolleyes.gif teroretic imi trebuie unul mic ca sa mentin o presiune la maxim 3 bari..

Daca ai experienta in asa ceva sau care ma puteti ajuta cu un sfat :help: , ce solutie sa adopt.... in final sa obtin un debit prescris de fabricantul CT pe acm
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.