Chitaristi din romania...

wickerman_nicko

In primul rand salve!! Acum 4 luni de zile mi-am cumparat o chitara electrica Hora Iris in varianta HSS bigyellowgrin.gif . Este o copie perfecta de Fender Strat, si sunetul e pe masura. Am si reusit sa fraieresc cateva persoane cu "Fender-ul" meu naughty.gif . Acum am observat ca la acelasi pret se poate cumpara un Squier Bullet Strat, dar cu doze single-coil. Intrebarea este "Care credeti ca merita mai mult?". Am atasat o imagine cu chitara mea, doar sa va faceti o idee cat de bine poa' sa semene cu un Fender veritabil. Astept parerile voastre...
ambr0zie
QUOTE(wickerman_nicko @ Jul 11 2006, 15:24) *
In primul rand salve!! Acum 4 luni de zile mi-am cumparat o chitara electrica Hora Iris in varianta HSS bigyellowgrin.gif . Este o copie perfecta de Fender Strat, si sunetul e pe masura. Am si reusit sa fraieresc cateva persoane cu "Fender-ul" meu naughty.gif . Acum am observat ca la acelasi pret se poate cumpara un Squier Bullet Strat, dar cu doze single-coil. Intrebarea este "Care credeti ca merita mai mult?". Am atasat o imagine cu chitara mea, doar sa va faceti o idee cat de bine poa' sa semene cu un Fender veritabil. Astept parerile voastre...

Salut. Hora Iris Lux, modelul tau, este ultimul model de la Hora, si e copie de Fender Fat Stratocaster (Strat "normal" inseamna SSS). Ce pot sa-ti zic? In primul rand, e absolut normal sa semene cu un "Fender veritabil" pentru ca toate copiile de Strat, facute de Hora, Yamaha, Kramer, Behringer (mai putin ultimul model - rahat) si muuulti altii seamana perfect la aspect cu originalul, ca de aia ii spune copie. La banii aia merita(pe unde am vazut eu modelul, varia intre 450 si 480). In ultimii ani chitarile ieftine au evoluat foarte mult calitativ vorbind, tehnologia s-a dus si ea si de multe ori faci o afacere buna daca-ti iei un model de la un brand mai putin laudat decat un model ieftin (IEFTIN, subliniez)de la un brand celebru ca Fender, Ibanez, Jackson, BC Rich... desigur, cu conditia sa testezi cateva modele inainte si sa te ajute cineva la testare. La astea mai ieftine ai sanse considerabile sa iei ceva cu un defect de fabricatie pe care il vei vedea dupa mult timp si pe care n-ai cum sa-l vezi daca e prima oara cand cumperi electrica.
La Hora o chestie buna este lemnul - baietii sunt buni la capitolul ala. In rest, nu vreau sa te supar (si stiu ca vei mormai cand citesti asta, pentru ca probabil e prima ta electrica si stiu sentimentul), dar finisajul e slab, la switch trebuie sa umbli atent (nu ca la bomba cu ceas, dar nici sa te joci cu el cate o ora), cheitele nu-s cine stie ce, iar dozele au output destul de mic (daca ai sa canti vreodata cu ea intr-un concert, la amplificare mare, ai sa vezi. La tonuri de clean fac fata foarte bine, la distors nu prea). Si chiar daca ai humbucker, sa nu crezi ca se preteaza la metale grele. Este ceva mai silentioasa decat un single coil, dar nu te astepta la minuni. Si sa nu uit : daca n-ai scos inca maneta de tremolo, scoate-o acum, pentru ca la o chitara care n-are Floyd Rose (si aici deja ajungem la chitari scumpe) maneta nu-si are rostul, va dezacorda (cat, depinde mult de norocul tau, oricum maneta NU e pentru bridge fix) si mai tare te enervezi. Oricum n-o sa poti face fazele lui Steve Vai. Si sa verifici daca e intonata bine, daca e drept griful (cei de la Hora mai lucreaza si cu picioarele). Astea se pot rezolva.
Despre Squier, ce sa-ti zic... nu-i nici ea o chitara rea (pentru mine orice instrument e bun, nu exista chitara de care sa zici - e proasta, mai tare ma enervez cu ea - astea le zic doar fraierii care se dau mari dupa ce schimba 4 acorduri, vad ca nu iese si apoi dau vina pe chitara - mana care nu stie sa scrie da vina pe condei, nu?). Dar daca scrie Fender pe ea, ca asa scrie, sa tii minte ca e tot copie . Si e facuta "pe vapor". Daca vrei o parere personala, cred ca faceai o afacere mai buna cu un Squier. Nu te baza pe humbuckerul ala prea mult, iti repet. Se vede totusi ca e un fel de filiala Fender si trebuie sa respecte brandul mama.
Sa nu uit : stiu placerea de a canta la o chitara electrica la inceput, mai ales daca ai procesor si reusesti sa scoti sunetul aproximativ exact al unei piese care-ti place(daca nu ai, sunt softuri care pentru acasa merg), dar sa nu mai spui ca sunetul e pe masura unui Fender. Nici o chitara nu are sunetul unui Fender Stratocaster american.
Bafta si spor la cantat band.gif

wickerman_nicko
Hombre, pai numai eu stiu cat am putut sa umblu la ea s-o reglez ca lumea... Era ca dreaq cand am luat-o... Si sa stii totusi ca am facut o comparatie cu un Ibanez... si nu suna prea rau. Da' eu zic ca la banii astia merita totusi... Si nu stiu ce sa zic, da' parca totusi o doza dubla la bridge suna un pic mai bine decat una simpla, chiar daca e romaneasca... Intr-adevar, finisajul lasa de dorit, dar nu e nici mediocru ca in cazul Behringerului care sincer m-a facut sa ma simt mandru ca totusi am un Reghincaster, cand l-am cantat... Si oricum, nu e neaparata nevoie sa canti "metale grele", dar chestii de genul Eric Clapton suna destul de bine. Si acum depinde si de distors... Pe un amp ieftin si mic cum ar fi Behringer GM108 (ca tot vorbeam de V-tone pack) suna intr-adevar rau... Dar pe un Peavey Blazer 158 se schimba situatia. La capitolul cheite sta destul de rau, dar totusi, e produs romanesc. Tremolo fiind unul standard si cheitele proaste chitara se dezacordeaza, dar eu nici nu folosesc tremolo (decat bend-uri). Eu recomand aceasta chitara tuturor incepatorilor care doresc sa-si cumpere o chitara electrica ieftina, atata timp cat nu au pretentia sa cante chestii heavy precum Metallica (pe care sincer, ii urasc).
ambr0zie
QUOTE(wickerman_nicko @ Jul 11 2006, 19:37) *
1)Si sa stii totusi ca am facut o comparatie cu un Ibanez... si nu suna prea rau. 2) Tremolo fiind unul standard si cheitele proaste chitara se dezacordeaza, dar eu nici nu folosesc tremolo (decat bend-uri). 3)Eu recomand aceasta chitara tuturor incepatorilor care doresc sa-si cumpere o chitara electrica ieftina, atata timp cat nu au pretentia sa cante chestii heavy precum Metallica (pe care sincer, ii urasc).

Am facut o mica selectie din postul tau.
1. Depinde ce Ibanez ai incercat, daca era un model ieftin si mai ales unul facut "pe vapor" (atentie mare cu chitarile Ibanez! multa lume si-a luat teapa cu fake-uri! daca dati o caruta de bani pe o chitara de marca, verificati seria!) e normal sa sune la fel, pana la urma, draci, cand compari sumar doua chitari electrice cam din doze se vede diferenta(nu vezi intr-un test de 10 minute prea bine calitatea grifului, a tastelor, finisajul cheitele, elemente cel putin la fel de importanta), si daca nu era un Ibanez bun...
2. Daca ai cheite proaste, ele cu timpul vor fi si mai proaste. Stai linistit, cand o simti defectele astea vei sti deja sa canti bine si oricum vei dori alta smile.gif Iar bara de tremolo nu inlocuieste doar bendul! e mai complex, sa incerci daca ai ocazia la o chitara cu floyd rose sa vezi ce perspective iti deschide. Oricum la orice model fara floyd rose bara de tremolo e pentru ornament si enervare (nu intamplator 99% din chitaristii cu straturi dau jos maneta).
3)Am mai zis, pentru un incepator si chiar pentru un chitarist mediu o astfel de chitara e excelenta. Dar nu-i uri pe Metallica, e mai bine sa vezi cam la orice gen muzical (in afara de cele de nesquick) si partile bune. Imi spuneai ca inveti power chords. Uita-te la nenea Hetfield, stie din astea.
Bafta tuturor chitaristilor si spor la drujba!
AlexIP
Am si eu un Reghincaster rosu cu pickboard 3-ply alb si matching headstock (si clasicul "rosewood" neck, ca ai nostri nu fac maple), ca si unele Straturi late 50's - early 60's, dinainte sa bage large headstock si sa refaca putin dozele parca. smile.gif SSS. Mi'as fi dorit un HSS, dar nu aveau atunci pe aici. sad.gif Ah well, si cat am cautat un Seymour Duncan sa imi infig un humbucker serios cat am fost prin strainatate... am mai zis ca ii fac wiring'ul din nou, ii leg masa cum trebuie, poate chiar o sa fac asta odata si odata... dar m'am lecuit. Daca nu o tin pe pozitii intermediare intra in microfonie pe orice amp mai serios cum incep sa cant mai tare pe ea. Daca ma apuc iara serios, imi iau alta, de la Jackson in sus, si pe asta o tin de backup pana schimb corzile... si de aspect ca e frumoasa. Momentan fac alte chestii cu banii. Dupa ce am manevrat niste chitari adevarate care costa cat o masinuta draguta la second (printre care si niste Fenderuri adevarate de pe vremea aia), m'am cam lamurit ce si cum. Just not the same feeling. crying.gif Cheitele alea cat le zici tu de produse romanesti, sa stii ca is coreene... nu tin prea bine la tavaleala. biggrin.gif

P.S. Sa nu dai vina pe chitara daca nu iti place cum canti. Nu e ea de vina asa mult. naughty.gif

P.P.S. Squier Bullet Strat s'ar putea sa fie tot Reghin, desi nu cred. In orice caz, sunt cele mai janice dintre ele, au cel mai prost lemn, chiar si in catalogul lor scrie chestia asta. Stiu ca ai nostri faceau (nu stiu daca mai fac) si sub licenta pt ei, chestii care erau branduite Squier. In fine... a mea nu e branduita (e gol headstock'ul), si suna mai bine ca alte Hore intalnite. Deci... se poate si mai rau. Oi fi avut noroc. photo.gif
wickerman_nicko
Lasa ca ai nostri faceau si produse Fender sub licenta la Reghin... Dar mai e o diferenta intre Hora si Bullet, cum s-a spus si mai sus, cei de la Reghin mai lucreaza si cu picioarele... Spre exemplu, la Reghincasterul meu nu pot sa-i las corzile prea jos, deoarece bâzâie ca dracu... Dar am pus mana pe acel Squier si griful parea mult mai "ingrijit". In orice caz, eu sunt destul de multumit de aceasta chitara... A mea a avut un semn foarte urat "Hora" pe un matching headstock, da' ghici ce, i-a pus baiatu' un "Fender Stratocaster" de mai mare frumusetea fix pe griful proaspat lacuit, de culoare naturala naughty.gif . Intr-adevar, nu se compara cu un Fender Strat in fata cariua esti mai rau ca asta -> worthy.gif ... Da' pt o chitara de inceput eu zic ca merita mai mult decat un Behringer V-tone pack. Oricum, se pot gasi Fendere noi la reprezentanta cu 17 builoane foarte usor (si alea chiar nu sunt facute la Reghin, ca au maple neck totusi biggrin.gif ). Dar depinde totusi si ce vrei sa canti... Daca vrei metal, te gandesti totusi la un Jackson sau Ibanez... Apropo, baietii foarte inventivi de la Hora au mai scos un model. Am fost de curand la reprezentanta din Bucuresti, si am vazut o copie romaneasca de Les Paul, la vro' 7 bulioane... Am incercat sa cant ceva pe ea, dar amplificatorul care il aveau romanii acolo nu suporta decat un canal clear care si ala se auzea foarte prost (potentiometre jegoase... etc). Se stie ceva?
AlexIP
Daca e varianta aia cu doze soap bar, mai bine pas... chiar si clean tot distorsionat urat suna.

ambr0zie
QUOTE(AlexIP @ Jul 12 2006, 01:45) *
In fine... a mea nu e branduita (e gol headstock'ul)
.
Sa stii ca daca nu e branduita, s-ar putea sa fi avut ceva mai mult noroc decat ceilalti posesori de Reghincastere. Pe vremuri, cand la Reghin mai lucrau si oameni care stiau meserie, cam pe vremea lui Decebal, modelele erau triate. Care erau nu prea, le puneau baietii abtibildul si iata Reghincasterul coolspeak.gif (nesimtirea merge pana acolo cand am vazut intr-un magazin, asa ca fapt divers, doua Hora Iris cu tastele puse prost, in sensul ca intre 12 si 13 era spatiu de doua ori mai mare decat ar fi normal. Poate vroia sa faca vreun tatic surpriza copilului care-si doreste electrica si o cumpara chiar pe aia. Misto biggrin.gif )
Modelele acceptabile erau duse la export, la diverse alte firme. Fiind ieftine baietii de afara preferau sa cumpere en gros chitari triate de la Reghin, daca era cazul le mai bibileau si ieseau mai ieftin scotandu-le pe piata sub alte branduri. Dar sa nu credeti ca toate copiile de strat din Romania sunt foste Reghinuri. Nu cred ca cei de la Squier sau Harley Benton se mai complica, asta ca sa dau doar doua exemple. Asta era in urma cu multi ani.Marii producatori mai si faceau chitari si mai aveau si alte "depozite", nu numai Reghinul.
Cand sunteti la inceput faceti-va ca nu auziti pareri gen "ba ce proasta-i chitara aia, e sipca, nu face nimic", o sa ajungeti sa credeti pana la urma ca nu puteti tine bareuri pentru ca n-aveti Ibanez. Nu ma refer la nici unul din cei care au postat aici, vorbesc la general. Si nu dau sfaturi si lectii, si eu ma consider incepator. Doar ca anumite chestii le-am furat de la oameni care sunt tatici in chitari si care au 20-30 de ani in spate.
somebloody
un site foarte bun pentru chitaristii pasionati... click aici !!
anymary

fratele meu asculta rock si mai canta la chitara tongue.gif
toMcat41
Salve!
Mi-am luat in august anu' trecut o Hora Iris Lux, in ideea ca ma reapuc de ceva (eu am 41 de ani...) Nu stiu ce sa zic...
Sa incep cu alea bune... Merita, ca lemn. Asta e o chestie pe care o simti la mana, la burta si la ureche. Apoi, e frumoasa, arcuita si bine lacuita.
Ideea e ar merita sa bagi bani in ea, sa-ti iei un set Floyd Rose pe bune, care costa cam cat ea, si macar un humbucker Seymour-Duncan jos, sa fii sigur ca n-ai dat degeaba banii pe corzi scumpe.
Dar sa va spun istoria... Tremolo-ul lor, primul - fara sa fortez eu nush ce Van Halen - a crapat literalmente in 5 zile. Fiind in garantie, am dus-o la reprezentanta. Intr-un final de o luna, mi-au adus-o. Tremolo-ul e mai bun (e si inscriptionat ca licenta FR), dar ma dezacordeaza la cea mai mica coborare (maxim o cvinta), desi am strans nuca cat am putut. Apropo de nuca de prindere... - e mare mancatoare de mi subtire. Le face plici cu dexteritate, si ma calca pe nervi sa dau 24RON pe o coarda, ramanand cu o gramada de altele... Pe scurt, forget about tremolo system. Si puteti uita si de acordaj fidel (3 chei tin, 3 nu. Exclus live, ca doar n-o sa stati cu deshtu pe surubareala dupa 10 min...
Mai rau e ca a trebuit sa pilesc doua taste - 2 si 13 - pentru ca ma trimiteau la 3 si 14, pe corzile subtiri... Asa ceva nu prea e voie, daca te respecti ca firma.
Totusi, pe masura ce o sa mai am un ban, o sa am grija de ea... E ca o femeie frumoasa si napastuita. Simt ca pot face din ea o printesa.

Nu sunt de acord cu cei care au zis ca nu poti canta pe ea nu stiu ce. Poti! Numai s-o faci functionala, sa gasesti un lutier bun si sa ai si un banut, nu foarte mult. Ideea e ca se poate.

Acum ceva ani, am avut un Telecaster, de la mama lui, desi era mana a treia. Exista chitari care nu se strica niciodata, daca sunt Made in USA. DOAR SA SCRIE FENDER SAU GIBSON PE ELE... As vrea, dar n-am bani si nici garantia ca nu-s facute pe vapor. Punct.

QUOTE (wickerman_nicko @ Jul 11 2006, 19:37) *
Hombre, pai numai eu stiu cat am putut sa umblu la ea s-o reglez ca lumea... Era ca dreaq cand am luat-o... Si sa stii totusi ca am facut o comparatie cu un Ibanez... si nu suna prea rau. Da' eu zic ca la banii astia merita totusi... Si nu stiu ce sa zic, da' parca totusi o doza dubla la bridge suna un pic mai bine decat una simpla, chiar daca e romaneasca... Intr-adevar, finisajul lasa de dorit, dar nu e nici mediocru ca in cazul Behringerului care sincer m-a facut sa ma simt mandru ca totusi am un Reghincaster, cand l-am cantat... Si oricum, nu e neaparata nevoie sa canti "metale grele", dar chestii de genul Eric Clapton suna destul de bine. Si acum depinde si de distors... Pe un amp ieftin si mic cum ar fi Behringer GM108 (ca tot vorbeam de V-tone pack) suna intr-adevar rau... Dar pe un Peavey Blazer 158 se schimba situatia. La capitolul cheite sta destul de rau, dar totusi, e produs romanesc. Tremolo fiind unul standard si cheitele proaste chitara se dezacordeaza, dar eu nici nu folosesc tremolo (decat bend-uri). Eu recomand aceasta chitara tuturor incepatorilor care doresc sa-si cumpere o chitara electrica ieftina, atata timp cat nu au pretentia sa cante chestii heavy precum Metallica (pe care sincer, ii urasc).

Herod
Un show special pentru cei care vor sa vada cum se manuieste o chitara in adevaratul sens al cuvantului:

Formatia de progressive metal ADAGIO vor sustine un show in Brasov pe data de 23 Mai 2009. Trupa va fi prezenta in Brasov pentru un show unic in Romania unde isi vor promova cel mai nou album de studio intitulat Archangels in Black.
Originară din Monpellier (Franta), ADAGIO a fost înființată în 2001 de chitaristul Stéphan Forté, în același an lansand albumul de debut, Sanctus Ignis, apreciat cu note excelente in numeroase reviste de specialitate (5K/5 în Kerrang, 9/10 în Rock Hard Magazine). Combinatia complexa de progressive, power si symphonic, dificil de catalogat de altfel, a atras inca de la inceput segmentul de metalisti cu gusturi mai sofisticate, astfel ca acum, la al patrulea album de studio, ADAGIO este un nume cunoscut în Europa si nu numai.
Materialul video promotional al acestui eveniment poate fi urmarit mai jos:
http://www.youtube.com/watch?v=S7PTQOuoUu0

In deschiderea concertului ADAGIO va canta formatia de progresiv metal CELEST din Brasov. Celest sunt prezenti aproape in formula originala, din trupa lipsind bateristul Radu Bucura.
Celest se vor prezenta la concert cu un set de piese noi la care lucreaza in momentul de fata pentru a fi imprimate pe un nou album de studio.

O alta surpriza in cadrul acestui eveniment este prezenta trupei NeXus din Bucuresti, care de asemenea va fi prezenta in Brasov cu un nou solist vocal si un set de piese noi care, dupa spusele lor, se afla inca in lucru, urmand a face materialul unui nou album ce va aparea in cel mai scurt timp.
Biletele, costa 45 de lei pana pe 20 aprilie, 50 de lei dupa aceasta data si 55 de lei la intrare si pot fi gasite in reteaua Eventim si magazinele Germanos din toata tara.

Adagio:
http://www.youtube.com/watch?v=vwudJ1Cp0Qg
http://www.myspace.com/adagioofficial

Celest:
http://www.youtube.com/watch?v=6ij-JIuPbyM

NeXus:
http://www.myspace.com/nexusro
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.