exosyphen
1st May 2006, 14:08
Eu operez un hotspot (gratis).
Nu sunt ISP, deci nu ma supun acelor reglementari.
A fi ISP inseamna mai mult decat atat (cauta pe Google).
Faptul ca te poti conecta la hotspotul me, este ca si cum iti imprumut telefonul sa dai un telefon. Nu devin operator de telefonie si nu ma supun unor reglementari specifice.
Nu este o scapare a legilor. Este un lucru firesc.
Ar fi culmea sa platesc taxe specifice unui ISP, doar pentru ca am un router in casa pe care il folosesc eu si prietena mea.
danberte
1st May 2006, 14:59
QUOTE(eugeniusro @ May 1 2006, 14:35)

Din punct de vedere legal ce reglementari sunt?
ANRC stiu ca isi rezerve dreptul de a cere date despre abonati si a face interceptari de comunicatii (probabil pentru cazuri de amenintari prin mail, spionaj etc) iar in salile de joc in mod normal clientii sunt indentificati pe baza unui buletin.
Deci in cazul unui hot-spot free este vreo problema in sensul ca nu se poate face o gestiune a clientilor ce acceseaza internetul in acest mod?
Tinand cont si de activitatile crescute de terorism din lume ma gandesc ca trebuie sa fie o reglementare si pe aceste hotspoturi.
Orice router din comunitatea cFree va fi inregistrat in baza noastra de date si monitorizat. E foarte important sa-i cunoastem statusul si activitatea in retea. in plus, siguranta celui ce ofera accesul la reteaua sa e foarte importanta pentru noi.
Intr-o astfel de configuratie se log-eaza o suma de informatii despre useri care, insa, raman confidentiale. Reteaua cFree nu se constituie ca ISP si nu se subordoneaza reglementarilor mai sus numite.
ANRC are acces si interceptari de comunicatii la nivel de ISP. La nivel de hotspot isi poate pierde vremea.
eugeniusro
2nd May 2006, 08:21
Da-mi voie sa te contrazic.
Art 2 alin 1 si 3 decizia 1333
[i](1) Orice persoană care intenționează să furnizeze rețele sau servicii de comunicații electronice, denumită în continuare solicitant, are obligația să transmită Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații, denumită în continuare ANRC, o notificare cu privire la această intenție cu cel puțin 7 zile înainte de începerea activității.(3) Furnizarea, exclusiv pentru nevoi proprii, de rețele și servicii de comunicații electronice care nu utilizează frecvențe radioelectrice se realizează în mod liber și nu este supusă prevederilor prezentei decizii.[/i]
Evident nu firma care furnizeaza echipamentele trebuie sa fie autorizata, dar barul ala care are hotspotul trebuie sa fie autorizat.
Cat priveste aspectul free in acest caz, eu cred ca nu este free. Este ceea ce se cheama in marketing produs de sacrificiu adica ( un produs distribuit gratuit sau cu pret scazut cu scopul de a promova alte produse prin atragerea clientelei).
Iar faptul ca localul vecin beneficiaza gratuit de hotspot este intradevar o problema, fiindca pe client nu il intereseaza cine distribuie hot-spotul atata timp cat functioneaza si poate sa isi serveasca si cafeaua linistit alaturi.
Crezi ca daca vede cand se conecteaza numele barului alaturat se ridica si pleaca in acel bar? Sunt sigur ca sunt relativ putini clienti cu laptop care vin in cele doua baruri deci patronul de la Tea House ar trebuii sa rezolve problema.
Problema se rezolva foarte simplu prin amplasarea unei antene sectoriale care sa faca transmisia si care sa fie cu spatele spre barul vecin.
exosyphen
2nd May 2006, 08:28
Eu furnizez in scop personal.
Tu te conectezi 'ilicit' la reteaua mea si te pot da in tribunal.
Dar nu am sa fac asta 
Tine in orice instanta. Stai linistit.
Eu propun sa lasam deoparte birocratia legala din Romania, si sa incercam sa evoluam.
eugeniusro
2nd May 2006, 08:38
Revin.
Antena sectoriala trebuie sa fie legata la pamantare si la fel si cablul radio pana la ea pentru a nu avea radiatii scapate. Probabil dupa montarea antenei vor fi toate 10 mese ocupate iar in localul vecin va fi ceva mai liber.
pentru exosyphen
In art 2 zice ca nu trebuie reglementare daca este exclusiv pentru nevoi propii dar sa nu foloseasca transmisii radio. Deci folosind logica predicatului se interpreteaza ca daca folosesti radio iti trebuie.
Evident pentru o transmisie de apartament nu se streseaza nimeni, dar pentru una facuta intr-un local public da, posibil sa fie in zona vreun provider deranjat ca pierde clienti fiindca are posibilitate de net free, sau chiar alte localuri care nu au asa ceva.
Traim in Romania patria lui sa moara si capra vecinului ce crezi. Si pana acuma se reclamau intre ei patronii de localuri pentru toalete la Sanepid, crezi ca nu or sa apara si pe alte chestii reclamatii.
Chestia cu conectare ilicita nu tine cand ai ditamai reclama pe perete, tu chiar crezi ca judecatorii aia sunt tembeli?
CYb0rG
2nd May 2006, 11:04
Felicitari pentru initiativa, chiar detin un laptop cu wlan si ar fi cool sa gasesc un loc unde sa pot folostii treaba asta
danberte
2nd May 2006, 11:08
Multumesc pentru exemplificarea de acoperire sectoriala. Te asigur ca nu e o noutate pentru noi. Sunt suficiente ratiuni pentru care in localul respectiv nu a aparut una. Patronul din ceainarie nu are de ce sa isi faca griji. Nu, sunt sunt deloc putini cei cu laptopuri cei merg acolo. Nu, noi nu am inregistrat niciodata vreo "intruziune" din localul alaturat. Mai mult, preferam ca SSID-ul sa fie vizibil in zona si se numeste guerrilla marketing.
Din nou inteleg pozitia ta de ISP in toata problema. Mi se par utile si discutiile pe care le-ai initiat, dar ele nu-si gasesc locul in forum. Pot sa te asigur ca nici un hotspot cFree nu va fi utilizat pentru a inlocui o conexiune permanenta.
Propun sa lasam discutiile sa curga mai departe in directia care ii intereseaza cu adevarat pe utilizatori si eventualele chichite operationale sa le discutam in afara forumului. Adresa mea de email o ai intr-un post anterior.
Multumesc!
chiar_el
2nd May 2006, 22:34
Felicitari pentru initiativa si keep on the good working
danberte
2nd May 2006, 23:06
Multumim pentru incurajari! 
pana definitivam site-ul cfree.ro va invit sa va inregistrati si sa discutati pe tema c*free free wifi community sau related pe forumul cfree
ne vedem (si) acolo!
dan
SoSlow
7th May 2006, 00:03
Ideea in sine e buna si desigur aducatoare de profit
. Pltaesc cei cu cafenele, mai platesc si primariile, mai platesc si aeroporturile, cam cum era Xnet-ul la inceput, ala free ma refer, plateau unii, luau altii gratis, insa serviciile erau deficitare.
Vad insa o singura problema, harta care ai pus-o la inceputul threadului e imposibil de inteles pentru un clujean, bine ar fi sa exista posibilitate de zoom si nume pentru zonele cu hotspoturi.
exosyphen
7th May 2006, 00:10
Ce reclama misto 
Ce are ABN AMRO de a face cu c*free?
exosyphen
7th May 2006, 00:13
Cool ... la fiecare reply baga reclama 
Ce usor de de folosit devine acest forum
danberte
7th May 2006, 03:46
soslow, faptul ca tu ai comparat c*free cu serviciile (deficitare le-ai numit tu) vechiului dialup xnet m-ar fi facut sa cred, daca nu as fi stiut mai bine, ca asa ar fi si cele ale noastre.
si nu sunt.
da, evident, mai multe informatii despre hotspoturi sunt necesare pentru a le identifica corect. harta era menita sa dea o idee.
[dea, reclama la amro ma cam sacaie si pe mine deja]
exosyphen
7th May 2006, 11:04
exosyphen
9th May 2006, 15:32
Ce ziceti de imaginea asta care poate fi folosita pe post de semnatura, pe blog, etc :

... ii realtime.
danberte
9th May 2006, 16:01
eugeniusro
11th May 2006, 11:23
Nimeni nu mai are nici o idee noua?
Deci avem oferta de net free pentru un local in ideea atragerii clientelei (clientii tinta ar fi adolescentii mai bogati care isi permit un laptop, probabil foarte ocazional cate un om de afaceri chestia cu omul de afaceri care are nevoie de net sa verifice mailul e poveste, la noi se foloseste telefonul in acest domeniu, iar mailurile si faxurile cu documente se primesc la birou.)
O idee cu adevarat buna este cea a lui exosyphen care vinde soft si pune astfel netul la dispozitie pentru a fi descarcate demo-urile. Oricum hotspotul are impact mic fiindca probabil majoritatea clientilor sunt din alte parti si evident folosesc alte surse de conectare, dar are oricum impact publicitar ideea.
Cat priveste o subventie cu bani publici pentru hot spoturi gratuite mai ales de la primarii va trebuii sa mai asteptam.
Motivele ar fi urmatoarele: Potentialii clienti ai hot-spoturilor sunt adolescenti si majoritatea nu au drept de vot, iar cei care au nu se duc la vot, se duc la vot pensionarii si astia vor mai degraba de la primarie sa curga apa la robinet si sa astupe gaurile din asfalt, a era sa uit unii mai vor si propietatile confiscate inapoi, ce tupeu pe astia in loc sa il voteze pe primar ca le da net gratis !!!
Ma uitam aseara la o prezentare a conditiilor din spitalele din vest (era o treaba legata de operatia lui Basescu), si aveau TV, internet, etc.
Ma gandesc ca pe spitalele mai mari cu pretentii ar merge asa ceva.
danberte
11th May 2006, 11:39
Eugenius,
lucratura birocratica a proceselor de licitatii publice o cunosti. no need to debate.
Evaluarea ta cu privire la piata e eronata insa. N-am sa intru in detalii. Ma bucur ca incerci sa cauti target-ul comercial cat si publicul tinta. Poate impreuna gasim reteta pentru wifi'ed Romania.
In timpul asta, chiar daca pe forum e liniste, cfree pregateste ceva...
krone
11th May 2006, 13:01
Din pacate noi romanii avem o inclinatie bolnavicioasa spre a nu crede si a gasi neajunsuri oricarei idei chiar daca asa ceva nu exista.
Asta este si unul din motivele pentru care nu evoluam, taiem in inconstienta noastra orice urma de progres.
Mult mai bine ar fi sa lasam proiectele sa se dezvolte, fara a le gasi tot felul de chichite.
In timp utilitatea lor le va face sa ramana pe piata sau sa dispara.
Clientii, respectiv piata cantareasc valoarea ideilor.
eugeniusro
11th May 2006, 14:10
QUOTE(krone @ May 11 2006, 14:01)

Din pacate noi romanii avem o inclinatie bolnavicioasa spre a nu crede si a gasi neajunsuri oricarei idei chiar daca asa ceva nu exista.
Asta este si unul din motivele pentru care nu evoluam, taiem in inconstienta noastra orice urma de progres.
Mult mai bine ar fi sa lasam proiectele sa se dezvolte, fara a le gasi tot felul de chichite.
In timp utilitatea lor le va face sa ramana pe piata sau sa dispara.
Clientii, respectiv piata cantareasc valoarea ideilor.
Hei lasa ca nu are treaba cu faptul ca suntem romani, e bine sa intorci pe toate partile o idee si sa te sfatuiesti si cu altii pentru a avea mai multe sanse de reusita. Poti sa imi spui ca programul american Omul pe luna nu a adus nici un dolar profit, si totusi sau dus acolo, totusi de ce nu se mai duc si astazi? E simplu interesul nu era de natura economica era mai degraba un interes militar tinand cont de razboiul rece.
Banul este sangele societatii si daca in orice proiect acel ban nu circula proiectul ala mai devreme sau mai tarziu moare.
krone
11th May 2006, 14:42
Asta am spus eu
In timp utilitatea lor le va face sa ramana pe piata sau sa dispara
nu ai fost de acord si ai scris asta
proiectul ala mai devreme sau mai tarziu moare
Nu ai fost destul de atent cand ai citit.
Pana la urma ai spus acelasi lucru, dar incapand prin a contrazice.
Si asta e un mod de a fi.
Sa auzim de bine
PS Mult succes proiectului c*free
danberte
11th May 2006, 15:48
E cinstit ca, odata adus in fata unui public, un proiect trebuie sa-si asume si judecata sau dezbaterea. Ne-am asumat asta, dar -repet, dar- desi imi doresc sa raspund tuturor intrebarilor, ma voi limita la cele obiective. Proiectul c*free are nevoie de tot timpul de care dispunem si imi doresc partea functionala, nu cea retorica.
motivatia pentru care c*free a luat fiinta a fost una de natura personala. plasarea ei intr-un cadru business e doar o dezvoltare fireasca si nu un plan monstruos de spalare de creier, etc. ca oricare business legitim dorim intai de toate sa oferim (pentru mine personal e o chestie fenomenala libertatea mai multor hotspoturi c*free!) un serviciu sanatos si apreciat, sa ne facem cunoscuti si sa adunam laude fara sa uitam ca toate astea vin ca urmare a unor eforturi ce merita rasplatite financiar.
eugenius, as vrea sa cred ca interventiile mai critice sunt constructive si binevenite. cred cu tarie ca tu sustii proiectul si intelegi destul de bine piedicile unei afaceri (pentru ca ai si tu una) incat sa stii ca altele in plus sunt indezirabile.
multumesc Krone. multumesc Eugenius.
keep wireless
exosyphen
16th May 2006, 09:25
Motivul pentru care am incredere in c*free, este pentru ca acum catva ani am avut o idee de cateva ori mai nebuna, si toti au pariat impotriva mea ... si ideea a prins.
duncanc
16th May 2006, 22:06
Mi se pare o chestie super, multa bafta va urez si cat mai multe hotspoturi. Personal am incercat in state wifi si nu credeam sa il pot incerca in Cluj. Eram pregatit sa mai astept ceva timp. Maine ma duc la ceainarie sa il incerc si eu. Ar fi foarte fain daca ati putea sa imi spuneti unde exact sunt hotspoturile din Gheorghieni.
Tyby
17th May 2006, 07:51
Dane, faina ideea ... sper sa va si iasa ...
M-as baga si eu, am un WRT54G v 4.x, pe care il folosesc - intermitent - pe post de AP, cand am nevoie, prin casa ... n-am avut timp sa-l securizez & stuff, pur si simplu il bag in priza cand am nevoie, avand MAC-urile WiFi pe care le folosesc deja filtrate direct din interfata lui standard.
Daca aveti solutie de incredere, shoot!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.