spidi_one
8th July 2006, 16:20
Hello ppl
Am o mica problema, i-mi dau demisia din actualul loc de munca si am o perioada de preaviz de 30 de zile incepand cu data de 10.07.2006, deci pana pe data de 08.08.2006 Problema este ca incepand cu data de 1 .08.2006 la fabrica la care lucrez totii angajatii intra in concediu o luna de zile. Eu ce pot sa fac teoretic cazul acesta? Sa vin la munca cand toti sunt in concediu sau trebuie sa vin dupa ce se termina concediul de odihna?
merci
Dana_H
8th July 2006, 16:24
1) Esti din conducere? Numai aia au 30 de zile preaviz, restul 15, cf. Codului Muncii.
2) Si tu ai dreptul la concediu proportional perioadei 01.01 - 10.07, afara de cazul in care ti l-ai luat deja...e cazul? Daca nu, iei si tu alea 5 zile concediu si gata.
spidi_one
8th July 2006, 19:10
QUOTE(Dana_H @ Jul 8 2006, 16:24)

1) Esti din conducere? Numai aia au 30 de zile preaviz, restul 15, cf. Codului Muncii.
2) Si tu ai dreptul la concediu proportional perioadei 01.01 - 10.07, afara de cazul in care ti l-ai luat deja...e cazul? Daca nu, iei si tu alea 5 zile concediu si gata.
Ca IT Manager 30 de zile conform contractului de munca.
Problema este ca , conform codului muncii nu ai cum sa-ti iei concediu de odihna sau medical in perioada de preaviz. Eu nu vreau sa-mi iau concediu pe 1.08 (ar fi doar 20 de zile de preaviz), dar fabrica se inchide pentru concediu si nu e e nimeni. E obligatoriu sa am concediu in aceasi perioada? Sau ce, trebuie sa vin dupa concediu sa termin perioada de preaviz?
spare-me
8th July 2006, 19:36
Hello ppl
Am o mica problema, i-mi dau demisia din actualul loc de munca si am o perioada de preaviz de 30 de zile incepand cu data de 10.07.2006, deci pana pe data de 08.08.2006 Problema este ca incepand cu data de 1 .08.2006 la fabrica la care lucrez totii angajatii intra in concediu o luna de zile. Eu ce pot sa fac teoretic cazul acesta? Sa vin la munca cand toti sunt in concediu sau trebuie sa vin dupa ce se termina concediul de odihna?
merci
pentru inceput, mai bine iti iei concediu si faci niste cursuri rapide limba romana...
si in al doilea rand mai bine discuti aceste treburi cu superiorul direct sau la resurse umane decat pe forum...
joannes
8th July 2006, 23:44
concediul este un drept si nu o obligatie (exista neste obligatii in raportul angajat-angajator cu privire la concediu, dar in nici-un caz aceste obligatii nu te pot constrange sa-ti iei concediu de odihna daca tu nu vrei). nu poti fi obligat sa iti iei concediu daca zici pas. e problema angajatorului. tu iti bagi preaviz, te prezinti la munca, iar in cazul in care accesul in "stabiliment" reprezinta o problema, e bine sa ai ceva la mana.
de asemenea, nu uita sa-ti inregistrezi demisia, numar data etc.
spidi_one
9th July 2006, 00:24
QUOTE(spare-me @ Jul 8 2006, 19:36)

pentru inceput, mai bine iti iei concediu si faci niste cursuri rapide limba romana...
si in al doilea rand mai bine discuti aceste treburi cu superiorul direct sau la resurse umane decat pe forum...
Am vrut sa vad cateva pareri inainte de a discuta cu managerul firmei .
In al doilea rand rade ciob de oala sparta. Cred ca o sa fim colegi la cursurile sugerate.
zuppy
9th July 2006, 00:35
nu inteleg un lucru: tu vrei zilele alea de concediu (pentru ca sunt platite) sau nu le vrei ?
spidi_one
9th July 2006, 00:55
QUOTE(zuppy @ Jul 9 2006, 00:35)

nu inteleg un lucru: tu vrei zilele alea de concediu (pentru ca sunt platite) sau nu le vrei ?
Eu nu vreau sa fiu obligat de a intra in concediu de odihna si sa nu fi terminat perioada de preaviz, eventual sa ma cheme dupa ce se termina perioada de concediu adica in la inceputul lui septembrie inca 10 zile( cred ca sunt in stare sa-mi spuna chestia asta avand in vedere cat de jegosi sunt).
Exista posibilitatea sa se intample asa?
zuppy
9th July 2006, 01:08
daca iti fac asa poti sa-i reclami la camera de munca (sau ma rog, unde se fac reclamatiile), asta ar fi culmea. nu au cum sa te oblige sa-ti iei concediu.
joannes
9th July 2006, 05:06
omule, tu vrei sa lasi loc de buna ziua de unde pleci (oricum mai dificil, ca ase-i la rumani, cand pleci asti o iau personal) sau vrei sa-ti dai demisia?
daca vrei sa-ti dai demisia, pur si simplu scrii o coala de hartie prin care le spui ca-ti bagi picioarele in ei, nici nu-i nevoie sa motivezi de ce pleci si nu uita: solicita plata tuturor drepturilor salariale. specifica neaparat acest lucru.
astfel, vei primi si banii pe zilele de concediu ce ti se cuvin. nu te poate obliga nimeni sa intri in concediu de odihna daca tu nu vrei. in perioada de preaviza, patronul te poate trimite in ce concediu vrea el, oricum atat timp cat tu nu ti-ai luat medical sau odihna, zilele de preaviz se scurg.
ce atata filosofie!
petman
9th July 2006, 06:15
QUOTE(joannes @ Jul 9 2006, 06:06)

daca vrei sa-ti dai demisia, pur si simplu scrii o coala de hartie prin care le spui ca-ti bagi picioarele in ei, nici nu-i nevoie sa motivezi de ce pleci si nu uita: solicita plata tuturor drepturilor salariale. specifica neaparat acest lucru.
astfel, vei primi si banii pe zilele de concediu ce ti se cuvin.
Poti sa-mi spui un articol din Codul muncii care specifica in mod expres plata concediului neefectuat?
Eu am gasit doar:
CODE
Art. 141. (4) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii contractului individual de munca.
mersi
joannes
9th July 2006, 06:53
pai asta si e. prin demisie contractul inceteaza si poti solicita toate drepturile salariale ce ti se cuvin.
din fericire, in romania, daca ai tupeu si varianta de rezerva ii poti strange destul de bine de fudulii pe managerii de conjunctura, ajunsi sefutzi peste noapte. astia-s destul de orbeti, ajung sefi si incep diverse presiuni ca sa-si faca simtita puterea si sa se simta bine in noua piele. atunci, cum spuneam, daca ai tupeu, varianta de rezerva si mai ales foarte multi nervi&rabdare, ii poti strange bine cu usa. le dai cu legea-n cap, faci pe nebunu si nu or sa stie cum sa te arunce mai repede afara.
ceea ce ai sa si faci, numa' sa nu uiti sa ceri un pachet destul de consistent de adio.
poanta cu sindicatu' a incercat-o careva?
CRG
10th July 2006, 09:49
spidi_one: vezi exact ce cifre ai semnat. In conformitate cu legea 53 (codul muncii), perioada de preaviz este 15/30 de zile LUCRATOARE. Adica in cazul tau o luna jumate. Dar asta doar in cazul desfacerii unilaterale a contractului de munca. Daca se face prin acordul partilor, atunci, poti sa cazi la mica invoiala.
Din experienta mea, n-o sa te plateasca nimeni sa stai sa freci menta daca e fabrica goala.
..si da, nu se poate lua concediu in perioada de preaviz.
daca iti dai demisia, ai grija ca "nota de informare" sa fie semnata si stampilata la registratura, secretariat sau ce-o mai fi pe-acolo. Perioada de preaviz curge din momentul informarii oficiale a conducerii.
Neaparat sa-ti iei nota de lichidare de la ei, acel document certifica incetarea completa a relatiilor contractuale cu angajatorul.
Bafta!
MATRIXU
10th July 2006, 15:14
Perioada de preaviz este de 15/30 zile calendaristice si nu lucratoare, in cazul demisiei . In cazul concedierii perioada de preaviz nu trebuie sa fie mai mica de 15 zile lucratoare .
De obicei in practica concediul se include in perioada de preaviz, astfel toata lumea fiind multumita: tu pentru ca pleci mai repede, si ei pentru ca nu trebuie sa iti mai dea niste bani in plus pe concediu dupa ce termini perioada de preaviz.
Propune-le asta, si vezi ce zic...daca fac pe nebunii stai frumos perioada de preaviz, dupa care iti ceri banii pe zilele de concediu care ti-au ramas si nu ai profitat de ele.
petman
10th July 2006, 15:22
Si eu mi-am depus demisia astazi. Daca accepta renuntarea la preaviz, treaba lor. Oricum imi voi cere banii pentru zilele de concediu pe care nu le-am luat.
CRG
10th July 2006, 18:16
QUOTE(MATRIXU @ Jul 10 2006, 15:14)

Perioada de preaviz este de 15/30 zile calendaristice si nu lucratoare, in cazul demisiei . In cazul concedierii perioada de preaviz nu trebuie sa fie mai mica de 15 zile lucratoare .
M-am uitat inca o data in lege. Ai dreptate, mea culpa.
Ideal600
11th July 2006, 15:19
QUOTE(spidi_one @ Jul 8 2006, 20:10)

Ca IT Manager 30 de zile conform contractului de munca.
Problema este ca , conform codului muncii nu ai cum sa-ti iei concediu de odihna sau medical in perioada de preaviz. Eu nu vreau sa-mi iau concediu pe 1.08 (ar fi doar 20 de zile de preaviz), dar fabrica se inchide pentru concediu si nu e e nimeni. E obligatoriu sa am concediu in aceasi perioada? Sau ce, trebuie sa vin dupa concediu sa termin perioada de preaviz?
Nu stiu unde ai citit ca nu ai cum sa-ti iei concediu de odihna in preaviz, dar eu am discutat chiar ieri cu un avocat pe tema asta si mi-a zis ca nu exista asa ceva, pentru ca in timpul preavizului contractul individual de munca se deruleaza normal, deci poti sa-ti iei si concediu...pana la urma ca sa fiu mai sigur am mai cautat si pe net ---->>
http://www.indaco.ro/forum.html?view=tree&...bj=Demisie-Help
si altele...use google
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.