PsichoDaddy
28th June 2006, 22:08
Salutare, am o sursa...schema aproximativ ca cea din poza. As vrea sa-i cresc tensiunea in loc de 12V, sa am o plaja de 12v...24V sau macar cu putin peste 12v. In afara de rebobinarea chopper-ului, as mai putea modifica ceva in schema? Nu demult am vazut o sursa atx de 400W cu o mica modificare si scotea 24v, din ce vazusem avea inseriat un semireglabil cu controlerul smps, nu am apucat sa vad schema si nici tipul integratului, dar simplitatea modalitatii m-a incurajat. Ok, daca stie cineva mai experimantat modalitati mai simple de modificare a tensiunilor unei surse in comutatie ,l-as invita sa-mi explice si mie
. Multam mult!
krone
28th June 2006, 22:50
Nu-ti recomand sa modifici tensiunea de iesire cu mai mult de 20%.
Raportul rezistentelor de 4.7K si 18K (conectate la pinul 2 (3) al circuitului integrat) stabileste tensiunea de iesire.
Tensiunea de iesire este obtinuta printr-un numar de spire corespunzator.
Modificarea valorilor componentelor din primarul sursei conduce la functionarea CI intr-o zona nesigura a parametrilor acestuia.
PsichoDaddy
29th June 2006, 01:05
Ok, inteles, dar o crestere a frecventei de lucru pt chopper, ce rezultate ar da? Bineanteles nu cu mult. Din cate stiu chopperul e construit pt a lucra cu o anumita frecventa, iar cand aceasta deviaza, apare pe langa alte efecte si acel tziuit specific unor surse.... Deci in afara de modificarea acelor rezistente, si bineanteles rezulta schimbarea c-urilor de pe iesire cum as mai putea "trage" de chopper sa scoata ceva mai mult?
PsichoDaddy
29th June 2006, 02:01
Daca aveti vreun link unde sunt descrie sursele in comutatie..principii..explicatii. Multumesc anticipat!
DeeJay
29th June 2006, 06:31
scoate din circuit rezistenta de 18k (feedback-ul), si o sa ai la iesire tensiunea maxima (3844 are maxim 50% factor de umplere). atentie la condensatorii de filtraj.
sau, mai bine, inseriaza 2 infasurari secundare. muti feedback-ul (eventual prin optocuplor) pe partea de iesire.
PsichoDaddy
29th June 2006, 16:51
Ok, multumesc mult, voi incerca. Mai am o sursa care foloseste un Ka7500b, am atasat datasheet-ul. Imi da cineva o sugestie de unde sa incep, tot in aceeasi problema, ridicarea tensiunii.
krone
29th June 2006, 18:09
Raportul rezistentelor 5.1Kohmi si 150ohmi conectate la pinul 15 al CI dicteaza tensiunea de iesire.
DeeJay
29th June 2006, 20:45
ka7500 = "batranul" tl494. atentie la 494, are max 99% factor de umplere. poti satura chopper-ul.... si ramai fara finali de comutatie.
PsichoDaddy
29th June 2006, 22:25
Multumesc si mai mult, se pare ca voi avea de treaba, sper sa iasa ceva, si sper ca nu fum din finalii de comutatie
. Mai am o sursa
care lucra cu un lm324n am atasat datasheetul. Multumes lui Krone si Deejay pt. raspunsuri. Daca mai aruncati o privire sa-mi explicati si mie cum merg CI astea de control din sursele de comutatie, am observat ca sunt asemanatoare intre ele. Sa va uitati si pe datasheetul atasat sa-mi spuneti care rezistente trebuiesc modificate
Multumesc mult!
krone
29th June 2006, 22:58
Esti tare.
Hotaraste-te la una si gata, asa nu mai termini niciodata.
Ai idee cat de multe tipuri de surse d-asta sunt?
Functionarea acestor CI este explicata simplu in datasheet-ul lor.
Bafta si mare atentie ce modifici
P.S. Ultimul fisier atasat contine foaia de catalog pentru un CI ce contine 4 AO (amplificatoare operationale), nu este un CI controler pentru surse in comutatie.
PsichoDaddy
29th June 2006, 23:05
Mersi de compliment. Pai am vreo 4 surse colectate de prin calculatoare at cat si atx si vreau sa le fac reglabile...sa pun in loc de acele rezistente cate un semireglabil extern ..si astfel ii gasesc mai multe intrebuintari. Sa nu crezi ca iau asa CI la intamplare de pe net si le postez aici. In datasheet nu prea inteleg, ma intereseaza cum se comporta CI in circuitul sursei. Iar pe net n-am gasit mare lucru despre sursele in comutatie, mi-s ambigue multe lucruri, iar asa pe sarite e cam greu sa fac legatura intre ele
Oricum multam, seara buna!
krone
29th June 2006, 23:12
Te-ai cam grabit.
Ti-am recomandat sa te opresti asupra uneia si sa aprofundezi functionarea ei, pentru a putea fi in cunostiinta de cauza cand vei modifica ceva in ea.
Primele scheme prezentate de tine aici erau realizate cu controlere specializate. Functionarea lor fiind explicata in datasheet. Schema practica de realizare a unei astfel de surse este foarte apropiata de cea prezentata ca aplicatie tipica in foaia de catalog.
In timp ce ultima varianta de care vorbesti este sa-i zicem "clasica", adica este realizata cu componente simple, motiv pentru care este si mai "stufoasa" (contine multe componente acre fac impreuna ce facea un controler specializat de tipul celor anterioare). In cazul acesteia cu LM324 trebuie sa postezi intreaga schema ca sa-ti spuna cineva care-i functionarea.
Am postat aici in ideea de a te ajuta.
Bafta
P.S. Ti-am recomandat acum 2 min sa postezi schema acestei surse (poza nu-mi este necesara) si apoi iti pot recomanda ceva.
Sorry n-am timp s-o caut eu.
PsichoDaddy
29th June 2006, 23:16
Iata si o poza a sursei, nu mi-am dat seama care e circuitul integrat raspunzator de controlul tensiunii. Arunca o privire.
krone
29th June 2006, 23:17
Citeste mai sus.
Spun din nou.
La aceasta schema nu mai este un CI specializat, de aceea trebuie sa vad schema completa ca sa pot identifica zona responsabila pentru stabilirea tensiunii.
PsichoDaddy
29th June 2006, 23:23
Uff da rapid mai esti. Am pricipit ce spui tu. Dupa ce ar trebui sa ma uit in sursa pt a-mi da seama cine e raspunzator de controlul U?
krone
29th June 2006, 23:26
Si daca sti ce somn imi este.
Am sa incerc sa caut eu o schema de sursa de PC cu LM324, candva stiu ca am avut asa ceva dar sa vad daca o mai am, candva le mai reparam, acum nu mai merita.
Vorbim miine
mister_rf
30th June 2006, 01:39
QUOTE(krone @ Jun 30 2006, 00:12)

In timp ce ultima varianta de care vorbesti este sa-i zicem "clasica", adica este realizata cu componente simple, motiv pentru care este si mai "stufoasa" (contine multe componente acre fac impreuna ce facea un controler specializat de tipul celor anterioare...
Nu este chiar asa...
Exista un ''controler specializat''...
LM324 impreuna cu optocuplorul respectiv ofera informatii despre tensiunile din secundar...
Ca nu mai este asa de simplu sa faci doar o modificare si sa varieze tensiunea la iesire asta este cu totul o alta problema...
PsichoDaddy
30th June 2006, 03:27
la ka7500 am incercat skimbarea celor 2 rezistente de 5,1k si 150R dar nici un efect, chiar deloc
krone
30th June 2006, 07:18
@mister rf
Cred ca n-ai fost atent la context.
Primele scheme propuse de prietenul nostru foloseau CI specializate la care schema de utilizare practica este foarte apropiata de foaia de catalog. Daca n-ai exact schema sursei de care dispui simpla consultare a foii de catalog de ajuta.
Amicul nostru ne-a solicitat ajutorul sa-i explicam cum functioneaza ultima sursa propusa pe care a prezentat-o printr-o poza mentionand ca este cu LM324. Cine are experianta stie ca de data asta suntem in fata unei surse care este realizata cu componente "discrete" la care inspectarea foii de catalog pentru LM324 nu te ajuta deloc, deorece acolo sunt prezentate datele unui AO nicidecum ale unei surse in comutatie.
Pe baza acestui CI poti realiza mai multe astfel de surse.
Sa arati pe poza piesa aia si aia este ceva intuitiv, cu totul altceva decat sa indici pe o schema cum functioneaza. Cred ca pe el nu-l multumeste ceva indicat pe o poza ci ceva mai concret legat de o schema.
Asta am vrut sa spun incercand sa caut o schema sa-i zic amicului cate ceva despre aceste surse pentru PC-uri cu LM324.
Poate caldura sau ora ne face sa ne intelegem mai greu.
mister_rf
30th June 2006, 08:57
QUOTE(krone @ Jun 30 2006, 08:18)

@mister rf
Cred ca n-ai fost atent la context.
Primele scheme propuse de prietenul nostru foloseau CI specializate la care schema de utilizare practica este foarte apropiata de foaia de catalog. Daca n-ai exact schema sursei de care dispui simpla consultare a foii de catalog de ajuta.
Amicul nostru ne-a solicitat ajutorul sa-i explicam cum functioneaza ultima sursa propusa pe care a prezentat-o printr-o poza mentionand ca este cu LM324.
Cine are experianta stie ca de data asta suntem in fata unei surse care este realizata cu componente "discrete" ...

Cred nu am nici experienta si nu sunt nici atent...
Dar sa recapitulam...
Ce rol are LM324?..
Dar UC38xx?...
PS: pentru moment uite o schema similara...
Click pentru a vizualiza atașamentul
DeeJay
30th June 2006, 09:15
QUOTE(PsichoDaddy @ Jun 30 2006, 04:27)

la ka7500 am incercat skimbarea celor 2 rezistente de 5,1k si 150R dar nici un efect, chiar deloc

ka7500 are 2 operationale/feedback incluse, care lucreaza in logica "sau". vezi ca nu cumva sa te fi legat de cel care nu trebuie.
krone
30th June 2006, 09:24
Nu vreau sa intru intr-o astfel de discutie in care de la inceput iti prezinti astfel punctul de vedere.
Despre tine cel mai bine tu sti.
LM324 = 4 x AO
UC3844 = Current Mode PWM Controller
Gasesti vre-o asemanare?
Primul impreuna cu o gramada de alte componente face ce face si al 2-lea.
Pentru o sursa cu LM pentru a putea spune ceva trebuie sa vezi schema pentru a putea spune sigur, o poza-i apa de ploaie.
Atat
mister_rf
30th June 2006, 10:58
Se pare ca tu nu citesti pana la capat...
Ce reprezinta acest detaliu din schema precedenta?

Care este rolul circuitului UC si care este rolul LM-ului in montajul prezentat?...
De unde pana unde schema respectiva are controler realizat cu componente discrete?
krone
30th June 2006, 12:38
Port ochelari nu vad detalii asa mici, motiv pentru care de la bun inceput am spus ca ar fi mai bine sa vedem schema decat o poza.
PsichoDaddy
30th June 2006, 12:44
La schema postata de mister rf cu uc3844 cum pot modifica U?
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.