Totul despre GRECIA
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174

iulyzz85

buna ziua as dori si eu niste informatii despre grecia ,mai precis insula thassos. cum este? se merita un sejur acolo? dar despre hotel laios din limenas stie cineva ceva?
schumiholic
QUOTE (gabidi @ Jun 1 2008, 00:36) *
Hello, tuturor! Poate cineva sa imi spuna cum e in Platamonas? A fost careva pe acolo? Ma bate un gand de mers pe acolo si nu stiu daca merita sau nu! Ms anticipat!

Probabil ca stii deja ca Platamonas si Nei Pori sunt despartite cam de 1 km. Eu am stat in Platamonas acum 2 veri si in Nei Pori vara trecuta, dar de plimbat si de petrecut, asta am facut in ambele in ambii ani.
Impresiile mele ar fi urmatoarele:
Cand am stat in Platamonas, am fost cazati la hotel Kronos. In primele zile mergeam pe plaja pana cand gaseam un loc mai bun si ajungeam in Nei Pori. Plaja nu prea ni s-a parut buna, parca erau si pietre la intrarea in mare, nu mai stiu exact, cert este ca nu prea ne-a placut plaja si am preferat sa o luam la picior pana in Nei Pori. Era ceva de mers asa ca la pranz mai stateam la o terasa ceva in Nei Pori. Pe urma ne-a vandut cineva un pont referitor la o plaja in Platamonas dar in partea cealalta, nu inspre Nei Pori - era intr-un golfulet si era mai buna. Nu ca cea din Nei Pori, dar mai aproape. Deci daca pentru tine conteaza mult plaja, si nu vrei sa ai mult de mers, iti recomand 100% Nei Pori - are o plaja foarte lata, cu nisip fin. Vezi pozele mai jos.
In schimb, Platamonas mi s-a parut o statiune mai animata decat Nei Pori, mai multe magazine, parca si mai multe taverne, Nei Pori e mai linistita. Acum, depinde de tine. Eu pot sa iti zic ca merita sa te duci fie in Platamonas, fie in Nei Pori, decat in Paralia, de exemplu. Ah, si pentru Nei Pori mai e un punct in plus faptul ca are gara si noi am mers la Salonic cu trenul. Am fost si cand am stat in Platamonas, doar ca am avut mai mult de mers pe jos pana la gara. Si e foarte frumoasa combinatia asta, munte-mare. Deci eu zic ca merita, preturile sunt bune, conditiile la fel si te poti descurca si fara masina. Plus excursiile optionale etc. Acum depinde ce oferta gasesti - ca si hotel iti recomand Olympic Star in Nei Pori. Si Kronos a fost frumusel, dar in Platamonas ar mai fi Niko Paradise - nu am fost cazati acolo, insa iti pot spune ca e hotelul unei grec super simpatic care vorbeste romaneste cam stricat - am fost cu el in croaziera in Skiathos.
Daca te mai pot ajuta cu alte informatii, sa imi spui!

gabidi
Va multumesc pentru detalii si pentru fotografii, amandorura, pvluci si schumiholic (ordinea e aleatoare)! Am gasit o oferta care mi se pare bunicica pentru hotel Smolikas, care nu are decat 2 stelute, dar cum nu sunt un tip pretentios si nu caut decat sa scap de stress-ul cotidian (servici plus altele) si nebunia din tara si cea din Bucuresti in special, ma bucur sa gasesc locuri care sunt lipsite de mare faima si recomandari superlative si foarte insistente! Orice alta informatie sau parere este binevenita, asa ca pana cand voi pleca, la jumatatea lui iulie, astept orice fel de apreciere, referitoare la orice are legatura cu minivacanta mea de 10 zile! Multumesc.
iridium
Salutare,

In primul rand imi cer scuze daca postul meu urmator va da impresia ca as vrea totul de-a gata sau daca cer prea mult. Imi asum eventualele trageri de urechi si tin sa multumesc specific celor care ma iau in serios si imi pot da o mana de ajutor.

Eu sunt de felul meu un tip mai explorator, nu prea imi place sa ma duc undeva si sa stau latit la soare (no offense celorlalti). Chiar nu pot sa stau locului si acest lucru se reflecta intens in modul meu de a alege excursiile. M-am gandit sa imi fac o parte din concediu in Grecia si am aflat de la prietenii care au mai fost pe acolo, ca cea mai buna (ieftina) perioada este fie in mai, fie in septembrie. Drept urmare, am ales septembrie pentru sejurul care urmeaza sa il fac - probabil jumatatea lui septembrie timp de 10-11 zile (sa plec din tara joi si sa ma intorc duminica). Dilema principala este unde? Am stat stramb si am gandit drept (sau invers?) si am ajuns la concluzia ca m-ar interesa un tur al Greciei. As vrea sa vizitez cam tot ce este reprezentativ si sa imbin utilul cu placutul. Adica, si o plaja mica, si un monument si ceva natural de o frumusete naucitoare, si o mancare traditionala buna, un obicei local, ceva istoric etc stiti voi... Sunt constient ca 10-11 zile nu sunt suficiente pentru toate astea, dar mai mult de atat e greu de realizat.

Asadar, ma poate ajuta cineva cu o mica descriere? Ce as putea vizita, ce e de facut in locurile respective? Mai important, ce as putea acoperi in aceste 10 zile? Cazarea se poate face adhoc? E realizabil asa ceva? Merita rupt putin timp si pentru a admira plajele de pe insule? (am inteles ca sunt plaje de 3 feluri cu nisip galben dar si rosu si chiar negru). Cam la cat s-ar ridica costurile pentru o asemenea excursie pentru 4 persoane care vor face aceste drumuri cu masina proprie?

Va multumesc anticipat.
anonima1
nu ai pus intrebarea unde trebuie
ar fi trebuit aici:grecia
sau aici:thasos
lori_2001
QUOTE (iridium @ Jun 1 2008, 19:27) *
Salutare,

In primul rand imi cer scuze daca postul meu urmator va da impresia ca as vrea totul de-a gata sau daca cer prea mult. Imi asum eventualele trageri de urechi si tin sa multumesc specific celor care ma iau in serios si imi pot da o mana de ajutor.

Eu sunt de felul meu un tip mai explorator, nu prea imi place sa ma duc undeva si sa stau latit la soare (no offense celorlalti). Chiar nu pot sa stau locului si acest lucru se reflecta intens in modul meu de a alege excursiile. M-am gandit sa imi fac o parte din concediu in Grecia si am aflat de la prietenii care au mai fost pe acolo, ca cea mai buna (ieftina) perioada este fie in mai, fie in septembrie. Drept urmare, am ales septembrie pentru sejurul care urmeaza sa il fac - probabil jumatatea lui septembrie timp de 10-11 zile (sa plec din tara joi si sa ma intorc duminica). Dilema principala este unde? Am stat stramb si am gandit drept (sau invers?) si am ajuns la concluzia ca m-ar interesa un tur al Greciei. As vrea sa vizitez cam tot ce este reprezentativ si sa imbin utilul cu placutul. Adica, si o plaja mica, si un monument si ceva natural de o frumusete naucitoare, si o mancare traditionala buna, un obicei local, ceva istoric etc stiti voi... Sunt constient ca 10-11 zile nu sunt suficiente pentru toate astea, dar mai mult de atat e greu de realizat.

Asadar, ma poate ajuta cineva cu o mica descriere? Ce as putea vizita, ce e de facut in locurile respective? Mai important, ce as putea acoperi in aceste 10 zile? Cazarea se poate face adhoc? E realizabil asa ceva? Merita rupt putin timp si pentru a admira plajele de pe insule? (am inteles ca sunt plaje de 3 feluri cu nisip galben dar si rosu si chiar negru). Cam la cat s-ar ridica costurile pentru o asemenea excursie pentru 4 persoane care vor face aceste drumuri cu masina proprie?

Va multumesc anticipat.

Thasssos - Halkidiki- salonic (Thessaloniki)- Muntele Olimp-Meteore- Termopile-Delphi-Atena- Corint-Micene-Napflio-Epidaurus.
Cam 4000 de km in total, si vreo 5-800 sau chiar 1000 de euro, functie de categoria de cazare, si de modul de a lua masa, de la 2-3 * si mancare de la supermarket, la hotel de 4* si mesele la restaurant.
iridium
QUOTE (lori_2001 @ Jun 1 2008, 20:02) *
Thasssos - Halkidiki- salonic (Thessaloniki)- Muntele Olimp-Meteore- Termopile-Delphi-Atena- Corint-Micene-Napflio-Epidaurus.
Cam 4000 de km in total, si vreo 5-800 sau chiar 1000 de euro, functie de categoria de cazare, si de modul de a lua masa, de la 2-3 * si mancare de la supermarket, la hotel de 4* si mesele la restaurant.

Nu vreau sa fiu necioplit, dar poti dezvolta putin? Stiu ca pe caldura asta numai chef de scris nu are nimeni... Multumesc pentru info.

giovi_buru
QUOTE (schumiholic @ May 31 2008, 23:19) *
Vad ca multi dintre voi isi anunta plecarea in Grecia in scopul de a gasi alte persoane cu care sa mearga impreuna. Asta o faceti pentru a avea siguranta calatoriei in cazul in care se intampla ceva pe drum, sau de ce?
A facut cineva drumul pana in Grecia cu un Matiz? Si cati km sunt din Bucuresti pana in Salonic?

daca mergi si cu altcineva te simti mai in siguranta, mai ales daca mergi noaptea.
Intre Buc si Salonic sunt 800km.
Cred ca poti sa mergi si cu Matizul, de ce nu?

Am si eu o intrebare pt cei care stati prin Grecia sau care ati cumparat ulei de masline din Grecia. Cum se scrie sau cum stiu ca uleiul pe care il voi cumpara este extravirgin? Anul trecut am gasit in bazarul din Tesalonic ulei la cutie de tabla de 5litri si era in jur de 25E dar nu te intelegeai nici cu grecul, nici pe cutie nu intelegeam ce scrie pt ca nu era in engleza. Stiu sa citesc in greaca dar nu stiu ce inseamna rolleyes.gif .
absu
QUOTE (angelicadraghiceanu @ May 29 2008, 12:21) *
photo.gif Salut!
Plecam in Grecia pe 16.06.08 dimineata, orele 3 sau 4 din Bucuresti spre Corfu, cu oprire seara in Kalampaka pentru odihna si pentru a vedea Meteora a doua zi. Mai pleaca cineva ? Poate parcurgem impreuna chiar si o portiune de drum!
Daca ne poate sfatui cineva in legatura cu o cazarea in Kalampaka, hotel, pensiune curatica si un pret convenabil pentru 2 nopti, am inteles de pe forum ca nu ar fi probleme, dar orice sfat este mai mult decat binevenit.
worthy.gif Cu multe multumiri, astept raspuns.
Vacanta placuta tuturor!

Eu am stat in Kalampaka la hotel Rex. Este ok hotelul, a fost 68 euro pe noapte, rezervarea a fost facuta de aici. Este chiar pe drumul inspre Meteore. Eu unul nu recomand 2 nopti in Kalampaka, una ajunge.
ralucatyo

Buna ,

Eu cu prietenul meu am ales Studios Arsenis din Golden Beach , in apropiere de Skala Potamia . Plecam tot pe 14 iulie ( vrem la ora 4-4:30 sa iesim din Bucuresti ) . Voi de unde plecati ? Poate mergem impreuna pentru ca imi este urat de drumul prin Bulgaria . Daca vrei mai multe informatii despre Limenas poti sa gesesti pe :
http://www.thassos-island.com/explore/villages/thassos/

Numai bine,
Raluca
remyx
QUOTE (giovi_buru @ Jun 2 2008, 09:36) *
daca mergi si cu altcineva te simti mai in siguranta, mai ales daca mergi noaptea.
Intre Buc si Salonic sunt 800km.
Cred ca poti sa mergi si cu Matizul, de ce nu?

Am si eu o intrebare pt cei care stati prin Grecia sau care ati cumparat ulei de masline din Grecia. Cum se scrie sau cum stiu ca uleiul pe care il voi cumpara este extravirgin? Anul trecut am gasit in bazarul din Tesalonic ulei la cutie de tabla de 5litri si era in jur de 25E dar nu te intelegeai nici cu grecul, nici pe cutie nu intelegeam ce scrie pt ca nu era in engleza. Stiu sa citesc in greaca dar nu stiu ce inseamna rolleyes.gif .

Geee, ce problema ai si tu rolleyes.gif

Se zice asa : έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ungere placuta .

Remyx
bibi8
a fost cineva la HERSONISSOS MARIS DIN CRETA? impresii va rog..
dar cu agentia CALIBRA a mers cineva in vacanta?
giovi_buru
QUOTE (remyx @ Jun 2 2008, 12:14) *
Geee, ce problema ai si tu rolleyes.gif

Se zice asa : έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ungere placuta .

Remyx

multumesc! Nu stiu daca am fost off topic, dar tine tot de Grecia si asta cu uleiul biggrin.gif

gabi_nic
QUOTE (betty_boop @ May 16 2008, 22:18) *
as vrea sa merg in august in halkidiki la philoxenia bungalows. stie cineva cum e acolo? e bun hotelul?nu am mai fost in halkidiki.ce se poate vizita?

Am fost 2 ani la rand in zona ; eu am doi copii mici si am considerat ca e ok .

Philoxenia nu prea stiu cum este caci nu am stat acolo ci un pic mai departe l- 500m - la melissa .
Psakoudia este o localitate foarte mica si linistita cu o plaja super ok : lata . In apa nu sunt pietre .
In zona poti vedea destul de multe incepand cu Salonic , Aqua Park - tot spre Salonic - tur pe mare la muntele Athos , o pestere foarte interesanta .
Pe de alta parte , iti recomand sa faci turul Sithoniei : sunt o gramada de plaje foarte misto jur in jur , in asa fel incat ai putea sa stai in fiecare zi la o astfel de plaje .
Tot de acolo , desi nu e foarte aproape , poti sa vezi si Meteora ( cam 350km ).

Enjoy !
SSILVIU82
SALUT,
VREAU SA DAU AVANS LA AGENTIA Joy Travel & Adventure PENTRU HOTEL HANIOTI PALACE.
DACA STITI CEVA LEGAT DE AGENTIE SAU HOTEL VA RAMAN DATOR.
AnotherOther
Prin Serbia/Macedonia/Grecia a mers cineva? sunt di Timisoara si ar fi mai rapid acest traseu,cat de sigur este? comparativ cu alternativa Bulgaria? Ma refer la strabatut acest traseu pe lumina,imi propun sa plec dimineata devreme cand rasare soarele sa intru in serbia si pana la apus sa fiu intrat in Grecia cu cat mai putine opriri.

Multumesc
Sioux-2
QUOTE (gabi_nic @ Jun 3 2008, 09:47) *
Am fost 2 ani la rand in zona ; eu am doi copii mici si am considerat ca e ok .

Philoxenia nu prea stiu cum este caci nu am stat acolo ci un pic mai departe l- 500m - la melissa .
Psakoudia este o localitate foarte mica si linistita cu o plaja super ok : lata . In apa nu sunt pietre .
In zona poti vedea destul de multe incepand cu Salonic , Aqua Park - tot spre Salonic - tur pe mare la muntele Athos , o pestere foarte interesanta .
Pe de alta parte , iti recomand sa faci turul Sithoniei : sunt o gramada de plaje foarte misto jur in jur , in asa fel incat ai putea sa stai in fiecare zi la o astfel de plaje .
Tot de acolo , desi nu e foarte aproape , poti sa vezi si Meteora ( cam 350km ).

Enjoy !

Pestera este cea de la Petralona unde se pare ca s-a descoperit cea mai veche fosila umana (desi nu am fost niciodata in Grecia, m-am documentat - si sper sa nu dezinformez!!!!). DE CE OARE NIMENI NU RECOMANDA CA OBIECTIV DE VIZITAT IN PENINSULA, STAGIRA, ORASUL NATAL AL LUI ARISTOTEL??!??? Personal, mi se pare unul dintre cele mai potrivite locuri pentru "pelerinaj"....
geocosma
Intrarea la Petralona costa 6 euro/pers. Nu ai voie sa fotografiezi, nu ai voie sa filmezi. Se intra doar in grupuri organizate, insotiti de ghizii lor, asa ca nu ai posibilitatea sa faci poze nici macar asa, romaneste.
Stalactite, stalacmite, locul unde a fost gasit "omul de Petralona", locul pe unde intrau oamenii preistorici si animalele salbatice in pestera.
Exista si un mic muzeu (inclus in pret) cu tot soiul de relicve din vechimi. In curtea stabilimentului unde se afla pestera sunt mai multe "statui" cu animale preistorice.
valdo
Hotel Philoxenia
Am fost acum doi ani la acest hotel,si pot spune ca e ok,din toate punctele de vedere.Locul este plin de verdeata,mincarea este excelenta,si se ajunge f repede la plaja,care este din nisip,si are intrare lina in apa,fara pietre sau arici de mare.De asemena,nu am vazut nici viespi,de care se plingeau multi pe forum.Camera,de fapt e ca un apartament din doua camere,are o mica terasa,cu o masuta si doua scaune,unde poti sa stai seara si sa bei o bere sau un vin rece.De asemenea,exista aer cond ,televizor care prinde si Rom. International,precum si fhoeon.Curatenie de facea suficient cit sa nu fie nici o problema.
Statiunea Psakoudia,este practic un mic satuc,cu citeva taverne si baruri(suficiente),linistita si curata.Pe plaja exista cabine de schimb,wc ecologice(curate,si care miros a parfum),precum si locuri unde sint umbrele,au unde se pote sta linistit pe ce are fiecare.La umbrelute,costa 5 euroi doua paturi si o umbrela,iar de banii astia puteai sa bei o bere si un suc,o bere si o cafea etc.Daca vroiai sa cumperi bere de la magazinele de linga plaja(1 euroi Amstel la 0,5 cutie),plateai cei 5 euro,si beai ce vroiai,de unde vroiai.
Din cite am vazut,din experienta proprie,e bine sa mergi cu masina personala,care,ideal ar fi sa aibe aer conditionat,dar asta nu inseamna ca nu am vazut si Dacia 1300(era cu injectie),sau Super Nova etc,ideea e sa fie pusa la punct.Drumul prin Sofia e bun si usurel,fara munti mari de trecut si serpentine.Trebuie sa tii cont de radare multe,de centura Sofiei,unde tb sa intrii pe ea pe sub pod(exista un indicator f explicit),si apoi mare atentie la drumul cu sina de tramvai,unde se face la stinga,si nu e indicator.In Grecia drumurile sint bune si f bine semnalizate,dar ar fi f bine sa aveti o harta cu BG si GR,de 12 roni de la chioscurile de ziare.
V-am spus ca e bine sa mergeti cu masina personala,pentru ca sint multe locuri de vizitat,si altfel nu aveti cum sale vedeti.
Sithonia,se poate face intr-o zi(turul complet),si e f pitoresc,eventual se poate merge si facea plaja in diferite locuri din peninsula,de asemenea se poate vizita Peninsula Kasandra,care este plina de statiuni.Se poate face excursie cu vaporul la Athos,se poate merge la Paralia(eram curios cum e)etc.
Am uitat sa va spun ca in camera este si frigider,asa ca puteti baga cite ceva la rece.
La aprox 15 km de psakoudia,la Nikiti,este si un Lidl,un fel de Penny market,cu de toate,si de asemenea puteti sa va faceti ceva cumparaturi de pe acolo.Am cumparat vin di locuri exotice(Chile,Australia,SUA),la preturi cam de 3 euroi,dulciuri,bere si alte porcarii.
In incheiere,as vrea sa mai adaug ceva.Ma uit cu uimire la mai multi participanti pe forumuri,care se cramponeaza de faptul ca nu vor sa vada romani prin concediu.Ma intreb cu stupoare,,EI CE SINT OARE?'',nu sint ROMANI ca si noi?
Am fost la acest hotel,si pot sa va spun ca erau peste 60% romani,iar restul nemti.Nu am vazut pe nimeni beat,am socializat cu multi dintre ei,nu am auzit galagie si injurarturi,iar manele,am auzit o singura data,dintr-un autocar de Filaret,dar era clar casetofonul soferului.Am fost bucuros ca sint romani,ca in sfirsit putem si noi sa iesim in alt loc decit Romania,si nu m-au deranjat deloc conationalii nostrii,Cei care nu vor sa vada romani,le urez sa stea cu rusii in hotel,si poate atunci o sa aibe o mai mare consideratie pentru conationali(am stat cu niste rusi in Marmaris,si pot sa va spun ca termitele sint niste animale cu o pofta de mincare f redusa)
Cam asta ar fi.
Anul asta,in iulie ma duc din nou acolo,si sper sa nu se fi schimbat in rau.
Recomand hotelul pentru cei cu copii,care pot sa se joace linistiti(au si ceva jucarioare,dar atentie la piscina),dar si oricarui om care vra curatenie,mincare buna,nisip si apa limpede.Acest forum mi-a fost de un real folos,si sper sa ajut si eu pe altii,asa cum am fost si eu inspirat de altii.
Si un ultim sfat-treceti Bulgaria ziua,va orientati mult mai usor,si este mult mai sigur.
Concediu placut,si drum bun.

decenuela
QUOTE (ggaabbyy @ May 30 2008, 15:40) *
Buna,
Va rog ajutati-ma sa ma ma hotarasc unde fac concediul anul acesta. Thassos(Limenas) sau Corfu(Kavos)?

Eu merg in kavos, am rezervat deja de pe net o camera, la hotel Konstantina, am inteles ca e f ok. Anul trecut am fost in Zakyntos....f.f.f frumos.
takis
Nu uitati ca vis-a-vis de LIDL este un market mai bine aprovizionat care se cheama in traducere Mr. Pasoutis! Mie mi-a placut, incercati si acolo, oferta e mai bogata decat la LIDL!
scaramouche
QUOTE (Sioux-2 @ Jun 3 2008, 14:44) *
DE CE OARE NIMENI NU RECOMANDA CA OBIECTIV DE VIZITAT IN PENINSULA, STAGIRA, ORASUL NATAL AL LUI ARISTOTEL??!??? Personal, mi se pare unul dintre cele mai potrivite locuri pentru "pelerinaj"....

Foarte interesant parcul din Stagyra unde se afla o statuie a lui Aristotel, ruine ale unor asezari din vremea lui si mai ales niste dispozitive donate de un Institut Tehnic din Germania( ceas solar, iluzii optice, formare de vartejuri intr-un lichid, un soi de xilofon, receptie unde sonore)cu ajutorul carora un profesor iscusit ar putea face o excelenta lectie de fizica.Am fost acum trei ani acolo cand ma intorceam de la Ouranopoli in Kriopigi(Kassandra). Trebuie sa te abati cativa zeci de km. din drumul obisnuit, de-asta este mai putin cunoscuta.
monny_75
QUOTE (AnotherOther @ Jun 3 2008, 12:34) *
Prin Serbia/Macedonia/Grecia a mers cineva? sunt di Timisoara si ar fi mai rapid acest traseu,cat de sigur este? comparativ cu alternativa Bulgaria? Ma refer la strabatut acest traseu pe lumina,imi propun sa plec dimineata devreme cand rasare soarele sa intru in serbia si pana la apus sa fiu intrat in Grecia cu cat mai putine opriri.

Multumesc

Vezi la "Turism auto"-"Traversare Serbia si Macedonia". Din Timisoara cu siguranta este varianta cea mai buna. smile.gif
Sioux-2
QUOTE (scaramouche @ Jun 3 2008, 18:34) *
Foarte interesant parcul din Stagyra unde se afla o statuie a lui Aristotel, ruine ale unor asezari din vremea lui si mai ales niste dispozitive donate de un Institut Tehnic din Germania( ceas solar, iluzii optice, formare de vartejuri intr-un lichid, un soi de xilofon, receptie unde sonore)cu ajutorul carora un profesor iscusit ar putea face o excelenta lectie de fizica.Am fost acum trei ani acolo cand ma intorceam de la Ouranopoli in Kriopigi(Kassandra). Trebuie sa te abati cativa zeci de km. din drumul obisnuit, de-asta este mai putin cunoscuta.

Cam asta voiam sa spun si eu, adica merita efortul.
Mr.Cod
Cele mai importante obiective turistice din Halikidiki

AGIASMA APOSTOLOU PAVLOU

On the eastern side of Nea Fokea lies Agiasma Apostolou Pavlou. It is an underground corridor of about 20 km in length, which has been carved on the natural rock and ends in a rectangular underground chamber. It is probably an ancient burial construction that, during the Byzantine period, was rearranged into a church. The chamber's walls had been painted during some period of time, but a large part of these paintings was destroyed by humidity. Tradition says that the Apostle Paul was teaching at Ierissos at the time when haunted, and with his life in danger, he went into a hole of the earth. Then, passing through an underground corridor, he arrived at Kassandra and came out at the chamber of the "agiasma".

ANCIENT TORONI

Ancient Toroni was one of the most significant towns of Chalkidiki. After the Persian wars, it joined the Athenian League and was captured by the Spartans and the Athenians respectively during the Peloponnesian War. Many ruins of the ancient city were preserved up to the late 19th century, but they were destroyed so that their granite building material could be used for road surfacing in Thessaloniki and Constantinople. Today, only remains of ancient Toroni, south of the village, are still preserved. Traces of the big round tower in Anemomomylos as well as parts of the acropolis fortification walls on Vigla summit, also stand there.

ANCIENT SETTLEMENTS OF NIKITI

In the area of Nikiti, sites of big and small prehistoric settlements have been found. The most important of them was that of Galipsus where, in the 8th and 7th centuries BC, Chalkideans joined the local population. The founding of the present settlement began in the early 14th century. In 1300, when the area was dependent on Mount Athos, the independent village of Psallida, which is believed to have been destroyed in 1308 by the Catalans, lay there. Today, only its ruined tower still stands.

ARCHAEOLOGICAL MUSEUM OF POLIGIROS

The Archaeological Museum that is situated on Heroon square, in Poligiros, contains exhibits from all over Chalkidiki, although the most important findings are on display in Thessaloniki. Among the exhibits, there are findings from the city and the cemetery of Olinthos, as well as from the cemeteries of Ierissos, Toroni, Kastri and from other cities of Chalkidiki. Some of the most important works one can admire in the museum are: The semi-finished Kouros, found at ancient Stagira. The "klazomeniaki" chest of Akanthos, decorated with painted images. The Stratoniou statues, excavated in Stratoni in 1960. One of them is a female, the "Despoina of Stratonio" (Lady of Stratoni), and the other one a male. There are also various vessels from Pirgadikia, typical examples of the production of an unknown pottery workshop from the 4th century BC, and many other exhibits.

CATHEDRAL AT KASSANDRIA

The Cathedral, or now the Parish Church of Kassandria, is the most significant sight in town. The church, which was constructed in 1850, is dedicated to the Birth of the Virgin (Gennissi tis Theoto-kou). The western entrance of the Church is decorated with a sculpted arch above the door dating back to the Late Christian period, which has reliefs and is considered to have come from the first screen of the Church of Agios Dimitrios in Thessaloniki. Another similar arch, coming from the same Church, lies in the Byzantine Museum in Athens. Nobody knows how the sculpture came to Kassandria, but tradition says that it was brought from the ruins of the nearby village of Pinakas after its destruction, in 1821.

CAVE OF PETRALONA OR KOKKINES PETRES

The Cave of Petralona stands on the village of the same name at the foot of mount Katsika. It was studied in 1960 by research groups from the University of Thessaloniki. Research has shown that it was first inhabited 700,000 years ago. A very significant find is a female skull from 600,000 BC. The woman was about 25, which is, old for that period. It formed a new type of palaeanthrope, the Archanthrope, a transitional type between Homo Erectus and Homo Sapiens. Other findings include bones of hyenas, lions, deer and other animals. Of particular interest are also the stalagmites and stalactites of coral-like formations which are among exquisite multicoloured pillars. Today, the cave is electrically lit and its chambers are decorated the way they were during the age of Archanthrope. Next to it, is a museum in which one can see findings of the cave and in whose entrance theatrical performances are held in summer.

FOLKLORE MUSEUM OF AFITOS

The Folklore Museum of Afitos is housed in an old building, on the square of the beautiful village, which was recently renovated in order to become a starting place for those visiting the traditional settlement. The museum includes exhibits of traditional folk art, vessels, ceramics, embroidery, woven fabrics, and tools used by the people of the area in their everyday life.

METOCHIOU FORTRESS OF ZOGRAFOU MONASTERY

7 km before Nea Moudania, lies Zografou village which is inhabited by refugees. The village was built around the establishments of "metochi" (property belonging to a religious institution) of Zografou Monastery at Agion Oros, and was named after it. Today, what has been saved from "metochi" is the Byzantine fortress which is a construction of the 14th century, as well as the church, founded in 1842, and other subsidiary buildings from the 19th century. The monumental fountain of "metochi", built in 1853, is of great interest and lies only 50 km on the western side of the fortress.

PROSFORIOU FORTRESS AT OURANOUPOLI

Prosforiou Fortress is placed among the most significant sights of Ouranoupoli. It is the biggest fortress on Chalkidiki and the best preserved of its kind. Its construction is estimated to have been before 1344, and it is considered one of the best examples of monastery architecture. The purpose of its construction was for the protection of "metochi", of Vatopediou Monastery, and till the middle of the previous century, it had been preserved intact. Its upper floor was destroyed in 1850 and then the roof was constructed, as it appears today, under which there is a chapel dedicated to St Constantinos and St Eleni.

MONASTERY OF AGIA ANASTASIA FARMAKOLYTRIA

The monastery of Agia Anastasia Farmakolytria (St Anastasia the Curer) stands near Vassilika of Thessaloniki, at the foot of Adrianos, one of Mount Hortiatis's summits. It is said to have been founded by Leon the 6th in the 19th century, but this has not been cross-checked. In all probability, it was built in 1522 by St Theonas, who later became metropolitan bishop of Thessaloniki. During the Turkish domination, the monastery owned many acres of land but it was destroyed by the Turks during the Greek War of Independence of 1821 and was rebuilt from scratch in 1830. Today, it belongs to the Ecumenical Patriarchate of Constantinople and honours St Anastasia on the 22nd of December.
Reclama
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.