landscape10
27th June 2006, 10:14
A se observa nota discordanta cu scena descrisa in Evanghelie. In Evanghelie este descrisa o ultima intalnire in vederea unei despartiri definitive. E o scena trista, incarcata de semnificatii. Apar doar painea si un pahar de vin pentru ritual, precum si un lighean pentru ritualul spalarii picioarelor.
In viziunea lui Leonardo e o adevarata paranghelie. Se observa faptul ca la masa sunt 13 participanti, si anume 11 apostoli ramasi (fara Iuda),Isus, si o femeie! (dar aici intram deja in Codul lui Da Vinci care e neinteresant asa ca nu comentez).
Genialul inventator (peste 5000 de inventii) a avut mult de suferit de pe urma persecutiilor religioase din acea perioada, a fost somat de inchizitie sa isi retracteze toate "ereziile", ceea ce a si facut. Dar razbunarea a fost pe masura. A reusit sa deseneze pe cupola unei biserici cina cea de taina, si nimeni nu a realizat ca de fapt e misto pe fata. Mai mult, cate generatii venereaza aceasta pictura transformata in icoana, care este de fapt o bataie de joc foarte frumos pusa la punct? Cred ca in sfarsit Leonardo Da Vinci se simte razbunat. Pacat ca multi nu inteleg adevarata semnificatie a tabloului. La fel ca si surasul Giocondei care poate sa insemne: "V-am dus fraierilor, sunteti prea cretini pentru mine, dar ce sa fac..trebuie sa traiesc printre voi".
tolle
27th June 2006, 11:00
NU mai tin minte unde dar am citit undeva o interpretare a picturii(destul de interesanta) ,cum ca
Leonardo a vrut sa reprezinte prin asezare, mimica, figura, modul de a reactiona a tipologiilor zodiacale la vestea ca Iisus ii va parasi.Deci fiecare discipol ar reprezenta o zodie incepand cu Berbecul din stanga si terminand cu Pestii.In acest caz asa zisa femeie reprezinta de fapt Balanta care e sub semnul lui Venus .Interesant e si modul de a grupa ,cate trei, discipolii. Oricum e mult mai plauzibila decat povestea lui Dan Brown ,iar faptul Leonardo a vrut sa-si bata joc mi se pare pueril