Taxa succesiune
Pagini: 1, 2

zugu

Bunica a murit in aprilie, fara testament - si are ca urmasi doua fiice intre care nu exista neintelegeri in privinta mostenirii. Am inteles ca succesiunea trebuie facuta in termen de 6 luni, altminteri proprietatile bunicii incap pe mana consiliului local. Am doua intrebari:

1) Este adevarat ca daca nu se face succesiune in 6 luni consiliul local isi insuseste proprietatile, chiar daca nu exista neintelegeri intre partile cu pretentii la mostenire?
2) Exista sanse sa nu se poata face succesiunea in termen de 6 luni, din cauza ca taxele si onorariile s-ar putea sa fie prea mari. Un termen ideal pentru strangerea banilor necesari ar fi un an. Se poate face ceva pentru a se prelungi termenul de la 6 luni la un an, fara repercusiuni de genul celor de la intrebarea 1?

Va multumesc.
ml.lungu
QUOTE (miki3 @ Jun 5 2008, 01:29) *
Si daca nu dam aceasta declaratie de acceptare ce se intampla, am citit acolo ca se considera ca renunti la mostenire si preia statul? Si asta in termen de 6 luni, mie mi se pare o prostie? Noi nu suntem in tara si nu putem face succesiunea.

Cineva mi-a zis ca tatal sau a murit de 15 ani si nu au dezbatut succesiunea intre frati, urmand a o face dupa decesul mamei lor si nu s-a intamplat nimic.

Pana la urma cum e bine sa facem?

a) situatia ta: declaratia o poti da oriunde in lume. Nu trebuie sa veniti in tara pt asta. Declaratia este o garantie de acceptare a sucesiunii. Daca cineva (a se citi o alta ruda), in viitor, ar emite pretentii, acceptarea succesiunii va face diferenta in favoarea ta sau a rudei mai indepartate. Te sfatuiesc sa dai declaratia.
Nu este o prostie. Se presupune ca daca primesti ceva este natural sa intreprinzi un minim demers in acest sens. Altfel nu s-ar mai putea face diferenta intre un mostenitor interesat de succesiune si unul care nu doreste masa succesorala.

b) succesiunea dupa 15 ani. Este perfect posibil. Cu siguranta a fost armonie in familie in acest interval de timp, respectiv lacomia nu a omorat omenia. Este riscant sa procedezi in acest fel. Succesiunea se poate face oricand, indiferent cate decese au survenit (se fac succesiuni consecutive). Situatia este mai complicata si mai scumpa.

QUOTE (zugu @ Aug 2 2008, 12:19) *
Bunica a murit in aprilie, fara testament - si are ca urmasi doua fiice intre care nu exista neintelegeri in privinta mostenirii. Am inteles ca succesiunea trebuie facuta in termen de 6 luni, altminteri proprietatile bunicii incap pe mana consiliului local. Am doua intrebari:

1) Este adevarat ca daca nu se face succesiune in 6 luni consiliul local isi insuseste proprietatile, chiar daca nu exista neintelegeri intre partile cu pretentii la mostenire?
2) Exista sanse sa nu se poata face succesiunea in termen de 6 luni, din cauza ca taxele si onorariile s-ar putea sa fie prea mari. Un termen ideal pentru strangerea banilor necesari ar fi un an. Se poate face ceva pentru a se prelungi termenul de la 6 luni la un an, fara repercusiuni de genul celor de la intrebarea 1?

Va multumesc.

Situatia voastra este una fericita.
Precizare: termenul de 6 luni este doar pt acceptarea succesiunii, NU si pt dezbaterea acesteia. In cazul descris de tine Consiliul Local nu va lua nimic.
Raspunsuri punctuale:
1) nu, cu siguranta nu
2) Termenul de 1 an este OK. Este important sa se termine dezbaterea succesiunii in max 2 ani de la data decesului pentru a nu mai plati impozit la Stat.
Daca cele 2 fiice se inteleg, nu este nici o problema, nu veti pierde nimic.
Toate cele bune

Reclama
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.