csman
15th June 2006, 01:11
deci : vreau sa imi fac un releu de semnalizare electronic cu cip temporizator , am vazut pe un site un licurici cu cip 555 , eu vreau sa il alimentez cu 12v C.alternativ (nush amperajul maine va spun) , nush ce condensator sa folosesc si ce rezistenta ptr ca curentul la motocicleta mea nu e stabil tot timpu (are un regulator de tensiune de tip shunt) si sa pun becuri de 12v 5w . daca stiti cum se regleaza la cip frecventa intreruperii , mersi
augustin87r
15th June 2006, 01:35
QUOTE(csman @ Jun 15 2006, 02:11)

deci : vreau sa imi fac un releu de semnalizare electronic cu cip temporizator , am vazut pe un site un licurici cu cip 555 , eu vreau sa il alimentez cu 12v C.alternativ (nush amperajul maine va spun) , nush ce condensator sa folosesc si ce rezistenta ptr ca curentul la motocicleta mea nu e stabil tot timpu (are un regulator de tensiune de tip shunt) si sa pun becuri de 12v 5w . daca stiti cum se regleaza la cip frecventa intreruperii , mersi
http://www.satcure-focus.com/hobby/page1.htm
Daca asta e schema pe care te-ai uitat......condensatorul stabileste frecventa intreruperii,poti incerca mai multe variante,experimentezi cu valori de la 4,7uF la 47uF sa vezi ce obtii. Circuitul trebuie alimentat de la o sursa de tensiune stabilizata shi filtrata ca sa functioneze corect.Nu e greu de facut.SA zicem ca vrei sa alimentezi circuitul la 5V,poti folosi un integrat 7805.Presupun ca tensiunea furnizata de magnetou nu scade sub 6v. Poti sa foloseti becuri de 12 v 5w ,dar acestea vor lumina in functie de tensiunea data de magnetou.Stabilizatorul e facut doar ca sa comande releul.Releul va fi montat in locul ledului din schema.
csman
15th June 2006, 10:12
QUOTE(augustin87r @ Jun 15 2006, 02:35)

http://www.satcure-focus.com/hobby/page1.htmDaca asta e schema pe care te-ai uitat......condensatorul stabileste frecventa intreruperii,poti incerca mai multe variante,experimentezi cu valori de la 4,7uF la 47uF sa vezi ce obtii. Circuitul trebuie alimentat de la o sursa de tensiune stabilizata shi filtrata ca sa functioneze corect.Nu e greu de facut.SA zicem ca vrei sa alimentezi circuitul la 5V,poti folosi un integrat 7805.Presupun ca tensiunea furnizata de magnetou nu scade sub 6v. Poti sa foloseti becuri de 12 v 5w ,dar acestea vor lumina in functie de tensiunea data de magnetou.Stabilizatorul e facut doar ca sa comande releul.Releul va fi montat in locul ledului din schema.
problema e ca , curentul nu e filtrat ci doar stabilizat la 12v atat si nimic mai mult
medvonok
15th June 2006, 11:57
Din cate stiam o motocicleta are baterie - astfel ai curent continu. Tensiunea este in jurul valorii de 12V, faci montajul asa cum a spus augustin si ii pui un LM7805. Releul va comanda becurile la tensiunea maxima (12V).
csman
15th June 2006, 16:47
eu am inteles ce vrea sa zica dar eu nush daca montajul merge pe curent alternativ , eu am o moto ruseasca minsk nu are baterie
augustin87r
15th June 2006, 18:46
da mai csman.La minsk nu ai baterie.Tensiunea de 12V furnizata de magnetou e alternativa.Montajul respectiv nu merge cu curent alternativ.Ca sa folosesti montajul trebuie sa redresezi tensiunea, apoi o filtrezi, apoi o stabilizezi.E simplu.Practic iti trebuie o punte redresoare,un condensator 2200uF si un stabilizator 7805.Tragi 2 fire de undeva de unde ai mereu curent, le bagi in punte.Puntea redresoare B400C1500,costa cam 10 mii pe vitacom.Foloseste schema asta, doar ca in locul integratului 7812, pui 7805.Iesire sursei : 12VDC source o conectezi la circuitul cu 555.Cam asta e tot.Daca ai intrebari, te rog ...baga
csman
17th June 2006, 11:14
transformatorul acela il gasesc in comert ? C1 si C2 ce sunt condensatoare ? br1 4A aia e puntea redresoare sau ce ?
augustin87r
17th June 2006, 11:45
QUOTE(csman @ Jun 17 2006, 12:14)

transformatorul acela il gasesc in comert ? C1 si C2 ce sunt condensatoare ? br1 4A aia e puntea redresoare sau ce ?
Nu ai nevoie de transformator.In locul transformatorului, tu ai magnetoul.Deci conectezi 2 fire care bin de la infasurarea de joasa tensiune de la magnetou (alea care au aproape 12V,care aliumenteaza si farul) si le conectezi la puntea aia. Se gaseste in comert, dar nu iti trebuie asa mare cum e acolo, o punte de 500mA e suficienta.Trebuie sa fie cat mai mica.
C1 si C2 sunt condensatoare folosite la filtraj.valorile nu sutn critice.Pt C1 poti sa pui si de 1000uF ,iar pt C2,pui 100uF. LEdul si rezistenta respectiva nu se mai folosesc.(nu isi au rostul in cazul tau)
Fara suparare acum: mi se pare ca esti incepator in electronica, ar fi bine dak te-ar ajuta cineva sa faci un releu din asta.Ar putea intra in carcasa unuia de Dacie. Din pacate eu dau bacul shi nu am timp deloc, dupa aia inscriere la fac. Sper ca nu te superi>Daca vrei informatii ,nu te jena si intreaba orice.
uite aici o schema exacta pt releul tau de semnalizare.Asta licareste la 30 de sec, dar se paote modifica foarte usor frecventa de "clipire"
http://images.google.ro/imgres?imgurl=http...6lr%3D%26sa%3DN
csman
17th June 2006, 11:50
QUOTE(augustin87r @ Jun 17 2006, 12:45)

Nu ai nevoie de transformator.In locul transformatorului, tu ai magnetoul.Deci conectezi 2 fire care bin de la infasurarea de joasa tensiune de la magnetou (alea care au aproape 12V,care aliumenteaza si farul) si le conectezi la puntea aia. Se gaseste in comert, dar nu iti trebuie asa mare cum e acolo, o punte de 500mA e suficienta.Trebuie sa fie cat mai mica.
C1 si C2 sunt condensatoare folosite la filtraj.valorile nu sutn critice.Pt C1 poti sa pui si de 1000uF ,iar pt C2,pui 100uF. LEdul si rezistenta respectiva nu se mai folosesc.(nu isi au rostul in cazul tau)
Fara suparare acum: mi se pare ca esti incepator in electronica, ar fi bine dak te-ar ajuta cineva sa faci un releu din asta.Ar putea intra in carcasa unuia de Dacie. Din pacate eu dau bacul shi nu am timp deloc, dupa aia inscriere la fac. Sper ca nu te superi>Daca vrei informatii ,nu te jena si intreaba orice.
uite aici o schema exacta pt releul tau de semnalizare.Asta licareste la 30 de sec, dar se paote modifica foarte usor frecventa de "clipire"
http://images.google.ro/imgres?imgurl=http...6lr%3D%26sa%3DN
bai da ma chinui degeaba , fac doar puntea care e mult mai simpla si pun un releu de dacie si gata ...
augustin87r
17th June 2006, 11:56
releul de dacie functioneaza la 12 v.Magnetoul nu da 12 v permanent,deci nu prea o sa functioneze.Cand esti intr-o interesectie, la turatie mica sa zicem ca iti da 7 v shi nu prea merge releul.Asta cu 555 merge super, doar ca becurile or sa se aprinda mai slab,dar presupun ca vizibil.Daca pui de dacie e posibil sa iti ramana becurile slab aprinse, nu decupleaza.Nu-i o solutie buna.
csman
17th June 2006, 11:56
ma dar eu vreau sa scot curent continuu , deci am nev de transformator zi-mi daca gasesc in comert
augustin87r
17th June 2006, 12:00
nu ai nevoie de traf ca sa scoti curent continuu.Traful care e folosit la alimentatoare scoate tot curent alternativ, dar e redresat cu puntea shi asa devine continuu. La tine traful e magnetoul.Magnetoul scoate curent alternativ pe care il redresezi si il stabilizezi
csman
17th June 2006, 12:02
am inteles ms ptr ajutor
augustin87r
17th June 2006, 18:31
totusi , mi se pare ca nu ai intels.Ar fi bine dak te-ar ajuta cineva sa faci montajul asta.Nu-i mare lucru, ti l-as face eu ,dar nu am timop ca dau bacul.Minskul tau nu a avut semnalizare din fabrica?
Shi nu te jena sa intrebi.Cum esti tu incepator in electronica , sutn si altii incepatori la mecanica shi paote nici nu stiu sa regleze aprinderea.
csman
17th June 2006, 22:36
QUOTE(augustin87r @ Jun 17 2006, 19:31)

totusi , mi se pare ca nu ai intels.Ar fi bine dak te-ar ajuta cineva sa faci montajul asta.Nu-i mare lucru, ti l-as face eu ,dar nu am timop ca dau bacul.Minskul tau nu a avut semnalizare din fabrica?
Shi nu te jena sa intrebi.Cum esti tu incepator in electronica , sutn si altii incepatori la mecanica shi paote nici nu stiu sa regleze aprinderea.

minsku are din fabrica un kkt de releu termo-electric , care merge numai cand vrea el , astepti vreo 10s dimineata , clipeste de se sparge ba mai repede ba mai incet depinde in ce dispozitie se afla , daca releul termo , ar fi pozitionat intro zona calda ar merge excelent . el e pus langa filtru de aer la cativa cm iti dai seama ce vant e acolo nu are cum sa se incalzeasca repede
augustin87r
18th June 2006, 00:26
Daca a avut semnalizare din fabrica e destul de usor de adaptat un releu cum e cel cu 555.Nu ai probleme cu el din cauza frigului. Spune-mi te rog, ce becuri ai pe semnalizare si daca lumineaza bine la turatie mica, de ex cand esti in intersectie.Ziua, este vizibila lumina?
Releurile termo intr-adevar sunt mai deficitare.
csman
18th June 2006, 09:15
intr-adevar la turatie mica lumineaza slab dar ii pot regla relantiul sa fie mai mare nu e problema asta , iar in mers e vizibila daca vrea sa se aprinda
augustin87r
18th June 2006, 11:40
E normal sa fie lumina slaba la turatie mica.Nu stiu cum sunt semnalizatoarele tale, dar ai putea sa pui in spatele becurilor,pe carcasa de plastic niste staniol,il lipesti acolo cu prenadez si o sa aiba rol de oglinda.Desi suna a idee tiganeasca,sa stii ca e foarte eficienta.Din afara nu o sa se vada pt ca vine capacul galben,bucatile le tai si tu frumos, exact sa intre acolo.
da mai, merge pus cu 555, excact cum am explicat mai sus.Problema e sa gasesti pe cineva sa iti faca schema asta.cum am zis eu nu am timp k as fi si eu curios sa vad cum merge (merge sigur
) ar fi util totusi dak mi-ai spune cate contacte are releul tau de semnalizare.si schema de conectare a semnalizarii e utila, ma intereseaza butoanele alea ce contacte au......
augustin87r
19th June 2006, 02:47
si schema de conectare
augustin87r
19th June 2006, 17:27
Nu mai facem cu 555,trebuie alta schema.La ala cu 555 nu ai cum sa ii intrerupi alimentarea.Practic el o sa faca click clack mereu,dar luminile or sa se aprinda numai cand dai tu din comutator.Cand opresti din comutator se opresc becurile, dar releul merge.Facem altfel, un releu asemanator celor auto, dar adaptat pt motoreta ta care da curent alternativ.Facem o redresare monoalternanta.
csman
28th June 2006, 19:20
ai idee cati amperi are releul de semnalizare de dacie ? in functie de asta zi-mi valorile condensatorilor
augustin87r
29th June 2006, 07:13
cum adik cati amperi are? Cati amperi tin contactele? M-am cam hazardat sa spun ca merge cu 555, nu merge ca nu ai cum sa il opresti, trebuie un releu care sa stea sub tensiune permanent si sa se amorseze doar cand semnalizatorul conecteaza becul. Asa este cel de Dacie , numai ca la tine trebuie sa facem o redresare monoalternanta. Trebuie experimentat pana se ajunge la rezultate.Am sa experimentez, dar deocamdata sa termin cu bacul..........azi am la engleza oralul, o sa iau 10 
Asta e linkul, cauta acolo la releul facut de Electroprezicia, schema e pe fond roz.VAlorile nu se modifica prea mult,doar releul ala il schimb, pun de 5v.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.