Legate de parerile pro si contra Muntenegru... Ba ca-i fain, ba ca-i naspa... Mai ales ca in ultimele posturi lumea e nemultumita de conditiile din MNE...
O ipoteza ar fi ca cei "contra" au tot vizitat pina acuma doar destinatii de 4 sau 5 stele si acuma - poate si datorita crizei financiare - au incercat ceva mai "low cost" si sunt dezamagiti ca Budva/MNE nu se ridica la pretentiile destinatiilor din trecut... Frustrare?... Poate si asta (departe de mine gandul de a jigni pe careva!)...
Budva (in particular) si Muntenegru (in general) nu sunt destinatii de 4 sau 5 stele, sunt destinatii turistice pentru "publicul larg" care nu are bani pentru vacante de lux. Iar conditiile (de cazare) sunt "accordingly"... Majoritatea vilelor sunt curate si ofera conditii decente, la preturi decente. Plajele sunt in general curate (probabil sunt si exceptii), peisajele sunt frumoase, apa este curata.
Unii ar spune ca in trecut era mai ieftin... Dar multe chestii au fost mai ieftine in trecut, nu-i asa?...
Ca sa compar Muntenegru cu o destinatie turistica "clasica", am sa ma refer la Grecia. Ei bine, sunt multe locatii din Grecia care nu sunt cu nimic deasupra conditiilor din Muntenegru. Am fost in 2003 in Paralia si in 2007 in Zakynthos, deci vorbesc in cunostinta de cauza. Personal mi-a placut mai mult Paralia (de atunci) decat Budva, insa statiunea Alykanas de pe insula mi s-a parut cam la acelasi nivel cu Budva, ba chiar sub. Am vazut si acolo spatii neintretinute, mizerie, in hotel (de 4*!) se facea curat rar, la fel de rar schimbau si prosoapele. Mincarea nu era deloc grozava.
Si acolo au fost excursii in care simteai ca esti tzapit, mai ales din cauza pretului cam piperat... Mare reclama pentru "grotele albastre", insa nu era mare brinza, odata ajuns acolo... Seara greceasca?... Da, multi turisti ingramaditi ca sardelele intr-un restaurant, ceva papa ieftin de bagat sub nas, ceva muzica si dans grecesc...
Iar grecii lasau impresia de popor lenes, guraliv si certaret...
Singurul plus major al Greciei sunt plajele cu nisip adevarat. Dar (precum au subliniat aproape toti de pe forum) peisajele din Muntenegru sunt mai atractive. Oricum, comparatia poate fi usor fortata, pentru ca MNE are o lungime a tarmului incoparabil mai mica decat au grecii.
Si o recomandare pentru cei care nu au gasit luxul cautat in Muntenegru: daca vreti lux (macar de 4* "adevarate"), mergeti la hotelurile din Becici. Eu am incercat anul trecut unul din ele (Iberostar Belevue) si nu am regretat. Camere curate, curatenie exemplara zilnica, mobilier ok, all-inclusive, mincare multa, variata si buna, mini-club pentru copii, gradini bine ingrijite cu multe flori, trei piscine, programe de animatie pentru adulti si copii, terenuri de tenis. Insa si pretul e pe masura - peste 1500 EUR pentru 2 adulti si un copil de 3 ani (10 nopti, AI). Anul asta nu se (mai) poate, mergem la low-cost, ca e criza...

Am scris toate astea in primul rand pentru cei care au rezervat in MNE si s-au speriat citind parerile negative despre aceasta destinatie turistica...