CITAT (haplea82 @ 22nd July 2009, 19:54)

total de acord cu tine,doar ca eu am facut prostia sa stau 12 zile in muntenegru,pina sa ma hotarasc sa trec in croatia!
mult laudata budva este o statiune de 2 lei,care are in plus fata de orice statiune romaneasca ,o apa destul de limpede,si un peisaj mai interesant!in rest manelisti ca la noi,mizerie cit cuprinde si mirosuri pestilentiale acolo unde te astepti mai putin,se maninca ieftin ,daca numesti mincare plescavita ,pizza la felie si burger-ul,dar unde preparatele din peste si fructe de mare sint mai scumpe decit in croatia!marea majoritate a turistilor sint sirbi si muntenegreni,popoare destul de mindre ,dar mult prea galagioase si needucate pt gusturile mele,in sensul ca in mod normal ii vezi aruncind mizeria pe jos pe plaja,fie chiar si pampersul copilului mic,aruncind tigara in mare ,petul,ambalajul de la mincare,facind curatenie in masina si aruncind mizeria pe strada,ce mai ,mai ceva ca la noi atunci cind dai de neamuri proaste in adevaratul sens al cuvintului!in plus in muntenegru am vazut pt prima data in viata mea familii de tigani(boriti)facind plaja si asta pe renumita plaja jazz si asta in zile diferite ! ulcinj ,un oras interesant,f dinamic,plaja mare(veliki) fiind chiar mare,eu personal am mers pe plaja(subdiviziune a veliki)ivana care se afla chiar pe malul drept al riului bojana,riu care are o apa incredibil de limpede !dupa circa 20 minute de baie in mare am vazut o piele de animal(oaie, capra?)pe care o purtau valurile in lungul plajei in directia riului ,adica valurile ereau destul de mari si respectiva piele inainta in directia riului destul de repede!normal ca am iesit din apa,ne-am imbracat si am plecat!in zona sint f multi tintari,dar pt cei ce iubesc sfintu gheorghe recomand.plaja este cu nisip in zona ulcinj,un nisip mai mare si de culoare aproape neagra,care se spala f greu de pe corp!orasul vechi din ulcinj este destul de interesant ,asta daca faci abstractie de peturile si alte gunoaie aruncate cam peste tot,dar in special pe platoul format in dreptul intrarii si zidul exterior inspre mare!
in albania ,in skoter(sau cum se scrie) nu are rost sa mergeti,este deprimanta saracia sint cozi destul de mari in vama pt ca se verifica seriile masinilor ,pasapoarte la singe,asa ca dureaza destul de mult (asa a fost cind am mers eu) albanezii (populatia) oameni f saritori si dornici sa ajute!
sveti -stefan ,asta da este o statiune destul de cocheta,plaja care incepe cu un pietris destul de mare si se termina linga insula cu(aproape)nisip!nu pot sa dau prea multe detalii despre ea deoarece am fost exact cind s-a sfirsit perioada de ploi de acum 2 saptamini(PRIMA ZI ADEVARAT CU SOARE ,DE DIMINEATA PINA SEARA)si erea f curata si extrem de nepopulata!pare sa fie ceva mai deosebit!insula nu se poate vizita
am mai fost cazat in stoliv ,la 7-8 km de kotor,plaja in fata vilei,de pietris ,asa cum imi place,apa extrem de limpede,f calda dar din cind in cind apareau si ceva alge(in sensul de smocuri f mici sau frunze care semanau f mult cu frunza de griu)totul bun si frumos daca nu ar fi existat omniprezentii turisti sirbi!de aici mizerie pe plaja,parinti care-si chinuiau odrasla de 1 an in a o convinge sa intre in apa ,cu chiraiturile si plinsetele de rigoare +risul mindru al tatalui de prostia care o afisa,miros de pipi pe plaja in anumite locuri,de aici necesitatea de a te trezi de dimineata pt a ocupa un loc bun si inca alte neajunsuri provocate de acestia(trintit de usi,chiraituri pe casa scarii etc)!pe plaja respectiva (circa 20-30 m/3m latime) ne "inghesuiam " 15 max 20 persoane!
am mai stat in "superba" statiune canj pe linga care statiunile romanesti par adevarate paradisuri,sau cel putin asa erau in vremea cind le frecventam!
am vizitat kotor,orasul vechi destul de bine conservat si frumos,nelipsita mizerie,nelipsitul miros de pipi pe stradutele mai putin circulate,pubele de gunoi pline,dar totusi merita vizitat!la fel merita facut si turul zidurilor de aparare ale cetatii,desi este un parcurs destul de epuizant!despre acest tur ,pot sa va spun ca in orice tara din europa el ar fi permis doar in prima sa parte ,pina la biserica!aceasta portiune a fost restaurata(cu bani ai cetatenilor USA) in sensul ca exista trepte peste tot!de la biserica la fortareata,in orice tara din europa accesul ar fi interzis pe motiv de periculozitate!asta chiar si in romania!in muntenegru insa exista panouri care te avertizeaza ca traseul este periculos sau f periculos,nu exista balustrade de protectie,in multe zone treptele de piatra au disparut asa ca urci pe sparturi de piatra iar zonele interzise sint demarcate si "blocate" cu ceva banda de folie(polietilena,"celofan") de tipul celei folosite de politie pt a demarca locul crimei(in fapt in mne banda respectiva purta insemnele companiei de electricitate si probabil erea folosita pt a marca pozitia unui cablu electric subteran)!perast,risan si tivat orasele frumoase care merita a fi vizitate,in special risan!nu mergeti sa vizitati mozaicul roman,nu merita,in schimb desenele rupestre ,da!
atentie mare ,nu exista bancomate decit in orasele mari!in stoliv sau canj nu exista banca asa ca era necesar sa te deplasezi in bar sau petrovac in cazul stoliv sau tivat kotor in cazul stoliv,lucru destul de neplacut!
soseaua ce leaga tivat de kotor,pe malul marii, este extrem de ingusta
zabliak statiune de munte banala(chiar urita) pe timpul verii !drumul dintre zabliak si potgorita(indicat de igo-8)in prima lui parte (circa 40 km zabliak-bukovica-boan-rasko) este extrem de periculos,f ingust, fara parapeti de protectie si f putin circulat(am intilnit doar o masina)
canionul tara intre mojkovac-rasova(in fapt pina la podul care apare in toate prezentarile ) nu merita decit daca doriti sa faceti rafting!culoarea tarei este extraordinara
cind am ajuns in croatia (mlini intre cavtat si dubrovnik)mi-a revenit zimbetul pe buze!
concluzie personala,muntenegru este o tara f frumoasa pacat ca este locuita!este un loc care merita ,in anumite puncte,sa fie vizitat,bifat pe lista si sa nu te mai intorci niciodata!
Apa defapt e murdara in budva,cel putin asa era acum 2 saptamani, tiganii veneau si cerseau la masina, nu erau numai pe plaja, insa au venit la mine si tigani romani sa cerseasca mi-au repetat de 3 ori ca sunt din Satu' Nou
)...gunoaie sunt si-n milano..ce sa mai vorbim despre muntenegru.Pe plaja am auzit vorbindu-se romaneste, erau vreo 3 familii, erau ok..si tot n-am inteles de ce astia au euro in saracia lor si noi..cucu..
Aaa...si la ei gulasul inseamna paste fainoase nescurse,cu un sos din plic, si trantite in farfurie?? asa stiu ei sa faca turism?? Am fost si la raul bojana..foste buna mancarea acolo..am mancat pe cinste la un restaurant numai specific de peste dar si scump,60 E...langa e o tabara de nudisti spre albania, un tacanit tipul de la bariera, nu m-a lasat sa intorc masina, ii era frica ca ma duc la nudisti
)
CITAT (haplea82 @ 22nd July 2009, 23:27)

tot ii dati cu rusii in muntenegru!cred ca voi confundati sirbii cu rusii!e drept am vazut si ceva rusi,dar in nici un caz ca avind o proportie mare in numarul turistilor!
sunt rusi in muntenegru destui...eu am intrat in vorba cu un muntenegrean si era pur convins ca-s rus..
CITAT (-Zamolx- @ 22nd July 2009, 22:55)

Subscriu la multe din cele zise de tine.
Adaug:
-0,5 euro pt o toaleta destul de infecta la Kotor si Budva.
-Gunoaie pe plaja, sau pe langa plaja.
-gunoaie pe marginea drumului (spre deosebire de Serbia, unde totul era de o curatenie impresionanta: pe marginea drumului era tunsa iarba si in creierii muntilor !!! )
-cioburi de sticla pe plaja in diverse locatii.
-prea multe plaje private, goale, dar cu accesul restrictionat.
Dar Muntenegru merita cu adevarat vazuta odata in viata!
Eu nu compar Muntenegru cu Romania !!! Ei sunt peste noi cu o clasa, cel putin. Drumurile lor nu au gropi. Oamenii lor nu sunt marlani si mojici. Ospatarii lor nu-ti trantesc farfuria in fata. Si, un lucru esential, NU SE FURA! Mi-am lasat pe plaja, langa sezlong, rucsacul cu chei, bani si aparat foto si am plecat in larg o ora cu barca. Nimeni nu s-a atins de lucrurile noastre. Unde poti face asta in Romania?
Dar Croatia este peste Muntenegru si la anul voi reveni in Croatia cu placere...
Ba ar fi bine sa-l compari...fara sosele...ok mergi pe ele pana acolo..dar compara litoralul..cum sa fie c-o clasa peste noi?? poate cu 2 sub.. Sunt sigur ca peste 5 ani..or sa fie cum suntem noi acum,pe litoral. Si nu-ti trantesc farfuria in fata?? mie cred ca mi-ai adus un ospatar si supa si felul 2 in mai putin de 15 minute..zici ca eram la curse